livet med Ozo

Jeg får daglig spørsmål om Ozo, og det forstår jeg godt! Han er jo tross alt verdens fineste hund 🥰 og jeg vet at det er mange som ønsker seg rasen. Nå har han blitt 1 år gammel og det er en stund siden jeg har skrevet noe konkret om hvordan dagliglivet med han er, så jeg tenkte jeg kunne skrive litt generelt om det her, for spesielt interesserte 🙂

Det er mange som har spurt meg om overgangen fra liten til stor hund, og det er jo helt klart en overgang. Altså, for det første –  Ozo tar mye plass! Haha, det er ingen hemmelighet. I tillegg er han liksom mer hund på den måten at for eksempel negativ oppførsel får større konsekvenser. For å nevne noe, så har han gnagd i stykker en list nede på kjøkkenet, det hadde aldri Hugo eller Ronaldo klart. I tillegg var det jo mer ubehagelig da han småbet som liten, det merker du – kontra valpebitingen til Hugo eller Ronaldo, som var som myggstikk i forhold. 

En annen ting er den perioden han hoppet mye uten å få lov, det er slitsomt med en såpass stor hund som hopper. Ronaldo hoppet aldri, men Hugo hoppet som regel alltid opp på leggen for å bli løftet opp eller for å hilse. PÅ LEGGEN! Det tenker du ikke over, men Ozo kan ikke hoppe, han blir jo like høy som oss nesten. Og! Å bli slikket av Ozo er også mer som å ta et bad enn når de små hundene våre slikket på oss. Hehe 🙂 Så rett og slett: mer hund! 

Aktivitetsnivået er det mange som lurer på, og noe jeg synes er kjempefint med Ozo, er at han faktisk ligger og slapper av inne. Han sover eller holder på med lekene sine, og uttrykker ikke noe behov for lek innendørs. Kos derimot – det vil han heldigvis ha MYE av 🙂 Ute på tur er han rene energibunten og elsker å både løpe, gå turer og leke. Nå har vi så smått begynt å løpe med han, og den lengste løpeturen han har vært på er 16 kilometer. Han uttrykker ikke noe som tilsier at han er sliten, så han kommer nok til å holde ut lenge etter hvert, og det passer bra for Lars-Kristian som ofte løper det dobbelte eller lenger. Men vi har jo akkurat startet og tar en ting om gangen. Som regel er han med på 7-10 kilometer et par ganger i uken nå til å begynne med, og utenom det trenger han to gode turer i løpet av dagen. Hjernetrim er også viktig, og vi har noen hjernetrimleker som han synes er helt topp! De involverer selvfølgelig mat, så det er alltid stas å holde på med dem. Han biter i filler alt vi har kjøpt av leker til han, men merket KONG virker å være solid og det eneste som hittill ikke har blitt pulverisert! 

Når det gjelder kostholdet hans, så har vi hele veien brukt fôret (tørrfôr) de brukte hos oppdretter, men rett før han ble 1 år, gikk vi over til VOM. Dette er norskprodusert råfôr som kun er animalsk og som er ekstra bra for hunder som er aktive og som bla. løper mye da dette inneholder mest proteiner og fett (hunder er ikke som oss mennesker). Han virker å være kjempefornøyd med dette 🙂 

Renhold: det ser absolutt ikke sånn ut, men pelsen hans er utrolig lett å stelle! Han må vaskes med jevne mellomrom, men det går fort noen måneder mellom hver vask – tenker vi gir han en grundig dusj med hundesjampo- og balsam hver andre til tredje måned. Hundeføner er ekstremt viktig å ha! Den er KRAFTIG og blåser han tørr på 1-2-3. Denne er også kjempefin for å blåse bort sand og møkk fra pelsen. Ofte kan det se ut som han trenger en vask, men så må han bare ligge og tørke, og så preller møkka av – eller han kan fønes tørr og «ren» 🙂 Selvrensende pels, rett og slett! Veldig praktisk! Tannpuss og kloklipp er jo obligatorisk. Sistnvente er ikke det beste han vet, men vi får det gjort når det trengs. Han får også plantebaserte tyggebein fra whimzees. Disse er helt geniale, og er rett og slett tyggetannbørster som renser tennene. 

Lynne: Ozo er rett og slett en blid hund! Det er jo synlig 🙂 Ekstremt glad i mennesker, både barn og voksne, og tilpasser seg nye omgivelser veldig fort og lett. Fortsatt veldig, veldig ivrig de første minuttene når vi får besøk, men vi jobber med saken hele tiden. Nå har han sluttet å hoppe av iver, heldigvis, men lager en god del lyd når det kommer besøk, spesielt om det er noen han kjenner og er veldig glad i. Jeg har lest at dette hører med til rasen, så det kan jo være at det ikke gir seg. Vi får se 🙂 Det viktigste for oss, er at han ikke overfaller gjestene våre, men hilser på en ordentlig måte og holder seg nede med fire poter i bakken. Ozo ELSKER barn, og selvfølgelig Nelia og Naia. De kan virkelig holde på med han akkurat hvordan de vil, klemmer og koser, ligger i skje og over han og han bare slikker og tar imot. Han har aldri hverken knurret eller på noen måte vært sint. 

Han kommer nesten alltid opp om morgen for å si god morgen til jentene, når han hører at de er våkne 🙂 Det er så koselig! I helgene hopper han oppi til oss etterpå, jeg skvetter himmelhøyt hver gang! Haha! 24 kilo KLASK oppå dyna! Jeg har jo lest at samojeder aldri er aggressive, og det passer så godt med Ozo ut fra vår erfaring. Han er ikke sint på andre hunder og det er ikke noe stort problem å jogge forbi dem på tur. Noen ganger bryr han seg ikke i det hele tatt, mens andre ganger må vi dra han med oss fordi han vil hilse. 

Gå pent  i bånd: dette er han kun tidvis flink til. Spesielt om vi er mange på tur, eller om jentene er med, så har han en tendens til å bli veldig ivrig og ukonsentrert, og vil helst leke og trekke etter jentene. Går vi voksne derimot alene, eller kun en av oss går tur, så er han kjempeflink og går veldig pent. Dette kan vi nok ikke øve nok på 🙂 

Lærevillighe: Ozo synes det er veldig gøy å trene, spesielt når det er mat i bildet og han er sulten. Da kan han holde på veldig lenge 🙂  Han tar ting ganske raskt, men rasen er veldig sta, så om han får en kommando han ikke er helt enig i, så kan det være at han setter seg på bakbena og bare titter dumt på deg. Han kan de fleste grunnleggende kommendoene, som sitt, legg seg, opp (reise seg opp fra liggende), innkalling, gå pent, på plass etc., men det må hele tiden terpes på og utfordringene må stadig vekk være større. 


Jeg tror at jeg har dekket det meste av spørsmål, men om det skulle være noe annet dere lurer på, er det bare å spørre 🙂 

50 kommentarer

 1. Han er nydelig! Men hva mener du med at dere «nettopp» har startet å løpe med han? Dere løp jo med han flere ganger i sommer og høst?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Han var med på noen sporadiske turer i sommer og høst, ja, men det er jo ikke det samme som å si at man har «startet å løpe med han». Om du bestemmer deg for å begynne å trene, og så trener du 3 ganger i løpet av 3 måneder, så vil jeg ikke si at du har startet å trene.

 2. Skal ikke hunder være MINST 18 mnd før de er med på løpeturer? Dere startet i sommer. Hvordan bestemte dere dere for å ta den sjansen?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så svart hvitt er det heldigvis ikke 🙂

   Det anbefales at man ikke driver aktivt med løpetrening på hunder før de er fullt utvokst 🙂 Når en hund er utvokst varierer fra rase til rase, men alle hunder løper jo. Det er helt naturlig for de og langt i fra noe man ikke skal gjøre. Vi har egentlig ikke startet med aktiv løpetrening på Ozo ennå, men han er med på en tur i uken i snitt 🙂 Noen ganger blir det to turer, andre ganger blir det ingen turer.

 3. Kjekt å lese for meg som er hundemenneske. Tommel opp.
  En ting: råfôr er ikke bare greit, og jeg snakker av erfaring. Vi måtte bruke det i mange år pga allergi hos hunden. Det er ikke greit om sommeren på tur, det er heller ikke greit i kennel da det ofte skorter på plass i frysen deres. Jeg ville derfor kombinert det halvt og halvt med tørrfôr. Da er det lett å svitsje over bare til tørrfôr når det er vanskelig med råfôr. .

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det med fryseplass og kennel har jeg ikke tenkt på, men det virket ikke som noe problem da han var der sist 🙂 Har du forsøkt frysetørket råfor på tur? Det er jo lett å ta med seg og blandes bare ut i vann.

   1. Vi har skiftet hund (allergikeren er dessverre død), og nåværende er heldigvis ikke allergisk. Etter mange år med vom&hundemat er jeg «allergisk» mot det, og er overlykkelig for at vi slipper.
    Lykke til med Ozo.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Tusen takk, Trude <3

  2. Kari-Anne

   Det er også bra å blande inn litt tørrfōr i vommen for at dem skal få litt tyggemotstand for tenner og kjevemusklaturen

 4. Så hyggelig å lese! Ozo kunne ikke hatt det bedre ❤ Han er aldeles nydelig ☺️ Jeg har også hund. Det er til tider overveldende og travelt. Må jo alltid planlegge osv. MEN jeg elsker han over alt på jord og han har gjort livet vårt komplett! 😊

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det er herlig, men mye arbeid 🙂

 5. Charlotte

  Hvordan er døgnrytmen hans, når legger han seg og når står han opp? 😊🐶

  1. Caroline Berg Eriksen

   Han ligger stort sett og sover hele tiden, bortsett fra når jentene kommer hjem eller våkner 🙂 I helgene er han litt mer aktiv, men det er pga. jentene. Hvis vi sover lenge i helgene, forbi klokken 8 f.eks, så kommer han tilslutt byksende opp i sengen :p Da synes han vi er trege.

 6. Mariann

  Herlig lesing. Så godt dere har funnet en hund som er så tilpassningsdyktig. Jeg synes dere er veldig veldig flinke. God treningsparner og godt lynne med barn. Han er heldig som har dere som familie♡

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, så hyggelig å høre <3

 7. Ønsker meg så veldig oppskriften på Ozos bursdagskake og linken fungerte ikke, kan du hjelpe?
  Utrolig fint innlegg- tusen takk!!<3 Mye gjenkjennbart for oss som har litt størrelse på hunden, vår jaktlabrador er 10 mnd og hun veldig vakker (foxred) glad og god <3
  Ozo er nydelig- takk for at du deler alle bildene, man savner jo litt valpetiden når man ser hvor skjønne de er, men valpebiting er det godt å være ferdig med:-)
  Ble veldig glad for dette innlegget<3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, her er den 🙂

   https://www.carolinebergeriksen.no/2017/09/11/pawty-kake-til-de-firbeinte/

   Ja, valpetiden er skjønn, men det er litt deilig å være ferdig med den også! Vi hadde glemt hvor mye arbeid det var i starten :O

 8. Får han mulighet til å løpe fritt med andre hunder? Har han «hundebestevenner» han herjer/leker regelmessig med?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Han løper og leker fritt når vi har hunder på besøk eller er i et område hvor vi har kontroll på han 🙂 Foreløpig ingen «bestevenner», men naboen har fått valp så kanskje det blir noe 😉

 9. Han ser nydelig ut:) jeg vil anbefale dere å få han HD-fotografert siden dere skal løpe med han. Dette for å være sikker på at hoftene hans har godt av å være med på løpeturer men også som hjelp til oppdretters videre avlsarbeid

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det har vi planer om 🙂

   1. Vi hadde i kontrakten at hunden skulle ta rtg mellom 12-18 mnd. Det er gjort, og vår har hofter A

 10. Han er så nydelig!🦮
  Jeg kommenterte i et annet innlegg der jeg etterlyser spørsmålsrunder på video, men ser ut som det ikke ble godkjent. Synes jo det var veldig rart i så fall? 🤔

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg kan se om jeg får det til på story på Instagram 🙂

 11. Fint å lese om hunden, men jeg er av den oppfattelsen svar en hund er en hund, uansett størrelse. En liten hund skal heller ikke hoppe, sleike eller bite, akkurat som en stor hund ikke skal. Bjeffingen som små hunder ofte gjør er også en uting. Jeg kan bli sikkelig irritert på hundeeiere som sier « den er så liten» « den er ikke farlig». Hund er hund, stor eller liten og skal oppføre seg.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det var ikke det jeg mente 🙂 Jeg mente bare at konsekvensene blir større fordi han er større. Om Hugo og Ronaldo hadde hoppet opp hadde du knapt merket det, men Ozo merker du :p

  2. Elisabeth

   Jeg har en venninne med en forholdsvis liten hund, en bichon, og jeg orker nesten ikke besøke henne noe mer, fordi hunden hopper opp HELE tiden og når jeg sier jeg ikke liker at den hopper, sier eieren: «å, jeg må jo få hoppe, jeg som er så liten!» En skikkelig uting, om hunden er liten, middels, eller stor. Synes det er flott at dere jobber med det, Caroline, og, som du sier, det er noe man må jobbe med ganske lenge for at det skal bli en vane å «hilse med fire poter i bakken» (godt uttrykk!)
   Sønn og svigerdatter har en golden-valp, den har fått diverse leketøy som er til å gjemme godbiter inni, og så må den selv lære seg hva den må gjøre for å få godbiten ut. Fin trening!
   Synes Ozo smiler så fint..😍

 12. Kommer du til å bytte til kundevennlige fjellski, eller vil du ta den risikoen det er med stålkanter?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg tror vi kommer til å kjøpe uten stålkanter, i hvert fall Lars-Kristian som er den som vil gå med han 🙂

 13. Er han mye ute utenom turer? Har dere hundegård i hagen? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Han er ute 3-4 ganger om dagen, med ca. 3-4 timers mellomrom for å tisse, men han har ikke hundegård 🙂

   Vi går ikke lang tur hver dag, men minimum én medium tur 🙂

 14. Karoline

  Han er seriøst verdens fineste hund <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Han er så nydelig <3

 15. Caroline

  Hvordan har der gjort det med å tilvenne han å være alene? Og hvor lang tid tok det før dere startet med det? Og til slutt, hvordan har det gått ?😅

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det gikk seg egentlig til av seg selv 🙂 Vi er jo mye hjemme, og det er jo negativt mtp. trening på å være alene. Men vi har et veldig stort hus, så når han sov på kjøkkenet og vi gikk opp i andre etasje så endte han opp med å være alene nede i flere timer. Så da vi skulle begynne på å trene på å være alene så gikk det egentlig helt fint av seg selv 🙂

 16. Fredrikke

  Ville bare si at jeg synes dere gjør en kjempegod jobb som hundeeiere 🙂 Jobben dere legger ned i oppdragelse er så viktig. Håper flere blir inspirert av innlegget. Ozo er en heldig hund <3

  PS! Synes det er helt topp at du fortsetter å blogge år etter år. Alltid hatt sansen for deg og bloggen. Du leverer alltid kvalitet fremfor kvantitet. Det settes det stor pris på 🙂

 17. Kari-Anne

  Den dagen jeg skal ha stor hund er drømmen om en Samojeg😍Har i sag Bicho Havanais,hatt det i 16-17 år men føre det hadde jeg Flatt.
  Ozo er en fantastisk skapning😍❤Så vil jeg nevne det med tørrfōr da det er viktig at dem får litt tyggemotstand og for utviklig av kjeve da han ikker helt utvikla enda. Bruker begge deter på mine å funker fjell. Ozo er jo bare verdens vakreste hund😍❤

  1. Caroline Berg Eriksen

   <3 tusen takk for tips vedr. tyggemotstand 🙂

 18. Kari-Anne

  Avslutta for fortt. En hund er ikke orntelig utvokst føre dem er 3 år😊Han er bare herlig han Ozo😍❤

 19. Cecilia

  Veldig søt hund:-) Tenker å kjøpe en Samojed selv og lurer på hvilken oppdretter dere har kjøpt hos og om dere kan anbefale noen?

 20. Hei Caroline! Merket meg på Instagram at dere løper med ham i halsbånd innimellom, men hvis dere løper langt og spesielt hvis han har tendens til å trekke bør han absolutt ha sele rent ergonomisk sett. Ikke godt for dem å bli dratt etter nakken på joggetur.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Løpt med halsbånd en gang fordi vi glemte selen 🙂

 21. Morsomt å lese oppdatering! Og enig med valpetiden, mer arbeid enn man skulle tro, synes i grunnen valpetiden er litt for romantisert i forhold til realiteten haha.. tenåringsfasen har noen utfordringer også, husker spesielt noen faser med vår samojed (14 mnd og igjen ved 17-18mnd) som var helt håpløse, som om hun bare glemte alt hun hadde lært, eller bare gadd ikke huske det hvertfall.. men nå er hun litt over 2 år og alt er plutselig mye enklere på et vis 😄 selvfølgelig mye trening enda, men hvertfall ikke så fjortis lenger

 22. Syns det var mange meninger ute og går fra hundepolitiet😂

  Så fint at du koser deg med hunden og at han er så blid og flott😊 masse lykke til videre med løpingen.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Ellen <3

 23. Madelen

  Hei Caroline. Utrolig interessant å lese litt om Ozo og hvordan hverdagen med han er. Jeg har en Vizsla(fuglehund) på 6 mnd. Han er en aktiv hund som krever en del, noe som gjør at tur ikke alltid strekker til. Hvor lange turer gikk dere med ozo da han var så liten, og gjorde dere noe spesielt for å aktivisere uten å være i fysisk aktivitet(om dette gir mening). Synes det har vært vanskelig å finne en balanse mellom hans energinivå og det som kanskje er anbefalt.

 24. Guri malla så pen du er på det nest siste bilde, WOW!! 😀

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, så snill du er 😀

 25. for en nydelig hund <3

 26. Monica M. B

  Så herlig stor og fluffy kosebamse. 🙂 Mange fine bilder med fin natur osv. Artig det siste av dere her inne på innlegget ditt. 🙂 He he.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *