noen tips: livet med Ozo og ny valp

Det å ha valp i hus er helt fantastisk! Nå har Ozo vært hos oss i snart 5 uker og han har blitt en del av familien. Det er så herlig, og det er ingen tvil om at det å få en firbeint venn i hus igjen var det som virkelig skulle hjelpe for sorgen etter tapet av Hugo og Ronaldo ❤️ Nå føler vi virkelig at Ozo er trygg på oss, han  vet at vi er familien hans og ikke minst er det så rørende å se hvordan han følger etter jentene og vil være med dem på leken. Alt i alt – hverdagen og livet med Ozo er helt fantastisk! 

Jeg vet at det er mange der ute som ønsker seg hund eller som venter på valp, og jeg får daglig spørsmål om hvordan det har vært for oss. Dette må jeg i hvert fall si – det er virkelig ikke lett. Det er et stort ansvar og et ansvar du som tenker på å bli hundeeier MÅ være klar over. Dette var vi selvfølgelig forberedt på ettersom vi har hatt hund begge to tidligere, men det er jo faktisk 14 og 15 år siden, og i dag har vi to barn i tillegg. Det å få hund er mye jobb! Dobbelt så mye glede, men likevel – mye jobb 🙂 Det er mange som lurer på hvordan vi får tid til alt og hvordan vi har tilpasset oss, og jeg må jo innrømme at det har vært noen ganske krevende uker.

Nå som vi kjenner Ozo bedre og har fått rutiner på plass, går det kjempefint, men det har likevel vært et skritt frem og tre tilbake til tider. Det er fantastisk fint med valp, men det krever mye og det vil jeg at alle som går med en hundedrøm i magen skal vite. Det  å utvide familien med en hund er så fint på alle måter, og for at fremtiden med hunden skal bli sånn som alle ser for seg, er det så viktig at man legger tid og energi i oppdragelsen av hunden. Og ja – vit at det tar tid og masse, masse tålmodighet! For vår del har det vært som å få barn nummer 3. Det har vært våkenetter, det har vært tidlige morninger (vi snakker energisk valp fra klokken 05:00 – haha) det er tissing inne og biting i hår, fingre, tær, sko, møbler ALT – og ja – vi var klar over dette, men likevel! For et kaos det har vært til tider. Jeg tror aldri man er hundre prosent forberedt, men det er alltid fascinerende å se hvordan alle tilpasser seg for å få den nye hverdagen til å gå opp 🙂 


Her kommer noen nøkkeltips fra meg til deg som er ny i valpebobla  

🐾 Ta deg tid til å prioritere! Valpen trenger din fulle oppmerksomhet i flere uker fremover. Den er høyt og lavt, og det krever at du er tilstede og at du er våken.

🐾 Følg reglene om lufteturer etter lek, måltider og soving som anbefalt – dette er et viktig steg i riktig retning når det gjelder å få valpen stueren. Men vær tålmodig, alle hunder er forskjellige og det kan ta lenger tid for din hund enn for hunden til for eksempel venninnen din.

🐾 Ha god kontakt med oppdretter, spesielt om du ikke har hatt hund før. Om du lurer på noe, er de der for å hjelpe deg.

🐾 Aksepter at det går ett skritt frem og to tilbake (eller flere) for plutselig en dag vil du innse at alt sammen ikke har vært forgjeves.

🐾 Uansett om du har valgt en stor, mellom, eller liten rase, så husk at det er en baby! Ikke forvent noe, og ikke regn med at den lærer på 1-2-3. De er fortsatt små babyer og alt er litt skummelt, nytt og spennende for dem. Vær tålmodig! 

Og sist, men ikke minst og absolutt aller viktigst: masse kjærlighet gir trygghet! Og vær streng i de rette situasjonene, det er du som er sjefen tross alt og ikke hunden, selv om det mer enn ofte kan friste å gi etter 🙂 


🐾🐾

24 kommentarer

 1. Å så glad jeg ble nå! 🙂 Så flott at du skriver dette innlegget! Det er nok mange i denne korona tiden som ønsker seg hund. Og jeg deler din erfaring: Det er kjempemye jobb. Men hvis man legger mye tid i oppdragelsen fra begynnelsen av, så får man mye igjen for det senere. Valpetiden var rett og slett fæl syns jeg. Ut på nettene hele tiden, MASSE tissing inne og biting/gnaging på møbler osv. MEN for en ubetinget kjærlighet man får tilbake! ❤ Ett til tips kan jo være at det er lurt å avgrense område der valpen/hunden er når den ihvertfall blir litt større og tiden kommer når den kan være alene over litt lengre tid. Så føler hunden seg tryggere og har mindre å «passe på» og ingen biting på ting man ikke vil den skal være borti ect. Kos dere masse videre med verdens skjønneste Ozo 🙂

 2. Kjempeflott innlegg 🙂 Har hatt hund i mange år selv, og alt det du skriver er jeg 110 % enig i. Det er MYE jobb og stort ansvar. Skulle ønske mange tenkte seg bedre om før dem skaffer seg hund, det er tross alt et levende vesen som trenger deg i mange år fremover 🙂 For min del er et liv uten hund helt uaktuelt.

 3. ❤️

 4. Et par tips til. Du har favorittskiene mine, Cecilie Skog fra Åsnes. Supre fjellski, men når jeg går med hunden, så bruker jeg Breidablikk uten stålkant. Det gjør vi alltid på jakt også, uansett hvor erfarne hunder vi har med, og med vimsete hvalper på opplæring så er det rett og slett ikke lov å stille med stålkant. En overskåren hundepote er bare grusomt. Hvorfor ikke lage en bloggreie av dette? Om du kan skrive et innlegg om viktigheten av å bruke ski uten stålkanter og få litt folkeopplysning om det, så gjør du en god gjerning:-) Edit: Jeg ble gjort oppmerksom på at du tidligere har kommentert at LE er oppvokst med hunder og stålkanter, det gikk bra og at det dermed ikke er et tema. Men tviler litt på den kilden der. Det kan da dere ikke mene? Om du som sagt skriver noe om viktigheten av hvordan man går på ski med hund, så kan du gjerne bidra til færre skader.

 5. Super koselig og ærlig innlegg:) Valp er utrolig fint, men utrolig slitsomt <3 Ozo er en nydelig valp <3

  Kunne du laget et innlegg på utstyr dere har kjøpt, og hvor det er ifra?

  1. Tusen takk for tips om Breidablikk!! Da skal vi kjøpe det nå som vi får hund♥️

 6. Kjempefint innlegg og midt i blinken for oss som henter valpen vår om 2 dager♥️ Ozo er så utrolig nydelig, skikkelig go’gutt!! Bildene dere tar av ham er en nytelse ( ingen gjør det bedre). Kan ikke bli for mange innlegg om Ozo!

 7. Veldig viktige presiseringer! Vi ser mange har fått hund under korona, forhåpentligvis er de forberedt på 15 år til – uten lockdown.

  Et tips til, som er helt sentralt: Valg av rase må gå på hvilken type hund (gemytt, behov for mosjon og hjernetrim etc) som passer. Noen velger nok rase ut fra hva som er in eller hvilke som er fine, men det viktigste kriteriet må være at du kan gi hunden det den trenger for et godt og langt liv.

  Kjærligheten blir stor uansett!

 8. Så koselig og nokså viktig innlegg, spesielt nå når det oppleves som om alle ønsker seg en hund 🙂
  Veldig gode tips også, for valp er super koselig, men slitsomt!
  Ha en fortsatt fin uke, klem fra erfaren hundeeier 🙂

 9. Karoline

  Tusen takk for tips! Vi har også hatt valp lenge før vi fikk barn, og har lyst på en familiehund snart. Barna mine er 4 år og 7 år nå. Ser for meg vi må vente til 4-åringen er litt større. Hva tror du om så små barn og valp? Kom gjerne med tips om hvordan du får hund og valp til å bli gode venner og leve harmonisk sammen! Ser for meg å måtte være konstant tilstede for at de aldri skal være alene sammen. Og at den vimsete 4-åringen min kan ramle på valpen uten å mene det. Kan du for eksempel gå og ta en dusj uten å måtte stenge valpen inne så barn og hund ikke er alene? Hvordan hindrer du at barna løper ut og smeller igjen utedøra på valpen, og sånne ting? (Kanskje du har litt mer rolige og fornuftige barn enn meg.) Er det lettere å ha stor hund sammen med barna, eller kan en hund på max 5 kilo (og enda mindre mens den er valp) også fungere fint? Har veldig lyst på Petit Brabancon, men er usikker på om det blir for mye å passe på en så liten valp når barna og de små vennene til barna skal suse rundt her. Alle tips fra deg, og gjerne også fra dere andre som leser, mottas med stor takk. Dette er jo et stort valg som kommer til å prege hele barndommen til barna <3

 10. Jenta mi er nå syv år. Men jeg husker til skrekk og gru valpetiden. Nå er det staff jeg har, og de har jo tennene til en piraya. Det var altså så mye biting at jeg til tider ville rive av meg håret. Hun var søt når hun sov, bortsett fra det var det så mye jobb at jeg nesten gruer meg til fremtiden bringer inn en ny valp i livet mitt. Men jeg kunne ALDRI vært uten henne. Hun er uten tvil det viktigste jeg har, og er min store kjærlighet. Jeg elsker selvsagt samboeren min, men hun kommer i første rekke. Jeg vet det ikke er normalt å velge hunden sin foran mennesker, likevel har du meg der. Ingen kommer før henne, noensinne. Har til og med sterilisert meg og valgt bort barn kun for at jeg vil vie all min tid til henne. Ingenting er som kjærligheten til dyr, og jeg skal aldri leve uten.

 11. Så fine tips og så godt at du gir et ærlig bilde. Fort gjort å glemme alt arbeid som ligger i det! Har veldig lyst til å legge til et lite råd som vi er supeglade for at vi fokuserte på da hunden vår (som er på samme størrelse som Ozo vil bli) var valp. Nemlig å øve på å ta fra hunden maten mens den er liten. Altså avbryte/forstyrre innimellom mens valpen spiser, ta bort matskåla i mens, kose og godsnakke og så gi den tilbake. Det har først til at vår voksne hannhund aldri blir stressa av av at noen forstyrrer han eller er redd for å miste maten sin uansett hvor deilig det han har fått er og uansett hvem det er som forstyrrer. Kommer (vokste opp med en hund som ble aggressiv hver gang den spiste, så derfor det var så viktig for oss å slippe akkurat det.) Lykke til videre med en aldeles nydelig valp!

 12. dette er akk som jeg skulle ha fortalt det selv. Vi fikk lille max (Valp) for 3 uker siden.. har fra før av hatt flere hunder.. men ingen valp. Dette er som å få en ny bebis i hus.. jeg kjenner på en merkelig stolthet når valpen piper når han må på dogal hundemamma lik!

 13. Susanna

  Fint innlegg! Må faktisk si at jeg er blitt «skremt bort» fra å skaffe hund til meg og familien. Vi har kjempelyst, og er en robust og kjærlig familie- men det er så mye info fra hundeeiere og oppdrettere om hvor enormt mye som kreves. Noen vil ikke selge valp til oss som har arbeid, selv om man tar 2 mnd fri først når man får valpen. Da jeg var liten føler jeg man bare hadde en hund og en matskål og en kurv, og ikke lagde så mye styr… Nå virker det som at det å få hund er mer komplisert enn å få barn. Har selv tre ganske greie kids, så rart at det ikke skal være mulig å få til å oppdra og ta vare på en hund

  1. Susanna: Det er vel blitt slik fordi det er mer fokus på oppdragelse på hund også, ikke bare barn 😀 Hos oss er den ene av oss i jobb. Jeg er hjemme. Vi har to barn. Selv om jeg ikke er i jobb, synes jeg det er mega travelt med hund. Så kunne aldri hatt en om jeg også hadde vært i jobb. Det har jo også mye å si hvordan den hverdagslige kabalen går opp og hvilke arbeidstider man har osv. Mange ting spiller inn.

  2. Ja det er trist at dere blir skremt. Men forstår det. Det er hund det er snakk om, ikke et menneske. At det trengs rutiner og oppdragelse er OK. Men det får da være måte på. Hunder trenger da virkelig ikke hjemmeværende på heltid. Nå behandler folk hunder som folk og ikke dyr, putter på klær og fjas. Dere har helt sikkert mye kjærlighet å gi til en hund, så trist at dette stopper opp om dere ikke kan vie hele dagen til dette,

 14. Dette innlegget er kjempebra. Valper er en håndfull og enda mer.

 15. Hva skjedde med Hugo og Ronaldo?

 16. Et lurt tips til: ikke bruk finn.no i jakten på valp, ta kontakt direkte med oppdrettere.

 17. Gratulerer. Kanskje første gang jeg ser / hører deg være ærlig på at noe har vært krevende og vanskelig for dere! En ting du også kunne tatt med: det er DYRT å skaffe seg – og å ha hund!!

 18. Dette er som å lese om mine barn

 19. For en nyyyyydelig hund:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk <3 Og helt enig, han er så skjønn <3

 20. Solveig

  Veldig fint innlegg! Og veldig søt hund 🙂 et spm. Hvor har du kjøpt de «grindene» du bruker? Ser veldig fine ut!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *