oppskriften på julens lutefisk

Hvert eneste år får jeg spørsmål om oppskriften på lutefisk og hvert eneste år tenker jeg at jeg MÅ dele den, men så blir det aldri noe av… frem til i dag! For meg blir det ikke ordentlig jul uten lutefisk, det må ned et par måltider med dette i løpet av desember. Jeg vet at det spises med forskjellig tilbehør fra husstand til husstand, men her får dere altså oppskriften slik vi lager den. Og bare så det er sagt: jeg jukser med ertestuing på pose hvert år, men jeg bruker ikke vann når jeg lager den, jeg bruker melk og smør – da blir den så god! 

Det absolutt viktigste når du skal ha lutefisk, er fastheten på fisken. Gå etter det absolutt fasteste stykket du ser i butikken – og er du heldig har de beinfri og vakumpakket lutefisk – det er den beste spør du meg! Så slipper du å rense den for bein før du skal spise den 🙂 Det er også viktig å la den ligge i salt i et par timer før du steker den, dette er også avgjørende for fastheten. Når det gjelder tilbehør, er det vanligste å ha bacon i ribbefett over fisken, men i år har jeg gjort en annen vri på det, ettersom jeg ikke lenger spiser kjøtt. 


du trenger 

♥ beregn 600 g. lutefisk per person ♥ ertestuing ♥ smør ♥ pekannøtter og pinjekjerner ♥ grov sennep ♥ tyttebærsyltetøy ♥ sylteagurk ♥ brunost 


slik gjør du

Brunost til fisk?! Men ja! Det er så godt og virkelig prikken over i’en – det samme er syltetøyet. Vi steker lutefisken i forvarmet ovn på 225 grader. 1-2 timer i forkant, salter vi fisken godt og lar den ligge slik. Deretter legges fisken med skinnsiden ned i en langpanne som du dekker med aluminiumsfolie. Slik skal den stå i ca. 40 minutter og gjøre seg ferdig. Steketiden kommer litt an på tykkelsen på fisken, så det kan også gå fortere. 


Så er det bare å kose seg med fisken og tilbehøret, og ikke vær beskjeden med brunosten! Mange velge også poteter ved siden av, så det er litt opp til deg. Jeg håper du prøver å lage denne middagen i løpet av julen, du kommer ikke til å angre 🙂 

45 kommentarer

  1. Tips: erstatning for bacon ,prøv eggesmør til lutefisk. Knallgodt

    1. Caroline Berg Eriksen

      Takk for tips, det skal jeg prøve 🙂

  2. Du skyller vell av saltet før den dampes? Vi bruker gul erterstuing og løksmør. God jul til deg

    1. Caroline Berg Eriksen

      Ja, skyller det av 😀

      God jul til deg også <3

  3. Har du forsøkt med ertestuing av frosne grønne erter? Jeg synes det er SÅ mye bedre, og fargen er så fresh. Bare å dampe noen minutter ha i smør og salt og bruke stavmisker til du får den konsistensen du ønsker.

  4. Vi er litt uenige ang fastheten på fisken, for jeg liker den ikke fast. For min del kan den skjelve, med det liker ikke mannen min – så vi lander på en mellomring. Det vi er enige om er at lutefisk er kjempegodt, og vi har allerede hatt det tre ganger.
    Jeg bruker også Toro ertestuing, , men jeg har i en kork eddik, og et par- tre ss sukker. Da blir den som heimelaget.
    God middag!

  5. Føler med dere ang Hugo❤️

    1. Caroline Berg Eriksen

      <3

      1. Hva har skjedd med Hugo?

  6. Elsker oppskriftene dine! Er det varmluft eller under/over varme dere bruker? Håper ellers at Hugo klarer seg ❤️

    1. Caroline Berg Eriksen

      Vi damper det i en egen dampovn, men om du skal gjøre slik som i oppskriften så bruk over og undervarme 🙂

  7. Takk for at du delte ser veldig delikat ut. Mye tilbehør jeg ikke er vant med, men som må prøves

    1. Caroline Berg Eriksen

      Det må du 🙂

  8. This meal seems so delicious !
    Miki x

    https://littletasteofbeauty.com/

  9. Skyller man saltet av fisken før den stekes?

    1. Caroline Berg Eriksen

      Ja 🙂

      1. Det er ikke nødvendig

  10. 600 gram per person hørtes i utgangspunktet veldig mye ut? Men har kanskje noe med tilbehøret (eller fraværet av poteter og bacon/fett) å gjøre?

    1. Caroline Berg Eriksen

      Man kan beregne så mye som opp til ett kg. per person om man spiser mye 🙂 Vi hadde 800 gram i går, og det var for lite selv med fett og bacon til. Nøtter er jo like kaloririke som baconet 🙂

      1. 😀

  11. Jeg tør ikke lage den retten, i alle fall ikke ennå, det er jo lutefisk 🙂 Skal det ikke være poteter til? tittet bare på bildene. Lurer på hva serviset deres heter?

    1. Caroline Berg Eriksen

      Du kan fint ha poteter til om du vil det, men vi synes ikke det behøves 🙂

      Serviset vårt er Sterling fra Wedgewood 🙂

  12. Føler med dere i en tøff tid. Det å ha et sykt dyr/miste et dyr er en helt spesiell sorg som går gjennom marg og bein. Dere er heldige som har fått ha ham så lenge, og han har fulgt deg «vel i havn» til du fikk din egen familie. Det fine er at dyrene kan få slippe unna før lidelsene blir for store, og det er en trøst selv om det er fryktelig tungt. Sender gode tanker til dere alle og ta vare på hverandre – og særlig Ronaldo ❤️

    1. Caroline Berg Eriksen

      <3

      1. Å, så trist å lese at Hugo er syk. 🙁 Har mistet tre hunder selv, så vet hvordan det er. *sender gode tanker* <3

  13. Hei. Sirup er også godt til lutefisk. God jul

  14. Jeg fant en ny favorittblogg nå. Takk skal du ha!

  15. Hei
    Ser det er flere som skriver at Hugo er syk….Uffameg…Fikk helt vondt i hjertet mitt..De er jo barna våre de små …pelsdottene også..
    Men, vil du dele med oss hva det er med lille ? Skjønner om du ikke orker altså…Respekterer det men lurer jo da….Vi holder poter for dere og lille og håper at han er på labbene igjen fort ❤️

  16. Hei Caroline

    Jeg føler så med dere når det gjelder Hugo❤️❤️

  17. Vi spiser lutefisk (loins) med mandelpotetstappe, potetlefse og smør. Alltid lutefisk på lille julaften. Ungene er like glad i lutefisk som meg

  18. Min dypeste medfølelse i sorgen. Så ufattelig trist. 🙁 Ta vare på hverandre. <3

  19. Hvis du steker fisken kortere og med litt lavere temperatur vil du få en mye fastere, finere og smakfull fisk. Prøv max 200 grader i ca. 25-28 minutter – ikke mer. Jeg ser på bildene du har lagt ut at fisken at den er litt for mye stekt. Hvis du har en fin fisk så vil fisken skive seg i det du trykker en gaffel oppå, da er den ferdig.

    Hvor har du kjøpt fisken?

  20. Barnehagelæreren

    Lutesfisk er en av favorittene her i huset. Jeg lager erterstuing av frosne etrer og synes det smaker bedre.
    Små gulerøtter og potetmos av mandelpoteter er kjempegodt til, også har vi lutefisk lefse til, ettersom vi spiser kjøtt har vi bacon til. Eggesmør kan vøre en fin ersttatning til istedet for bacon. Ellers er tilvedeniingsmåten nokså lik din.

  21. Åå, blir så trist av å lese om Hugo og Ronaldo, kondolerer så mye <3 Håper det går bedre med dere etter hvert og at dere får en fin jul til tross for omstendighetene!

  22. Villblomsten

    Grusomt å si farvel til kjære, pelskledde farmiliemedlemmer.
    Klem

  23. Hei kjære deg..
    Så på nett nå…Ville bare si at jeg føler så inderlig med deg..
    Også begge to på en gang….En går jo nesten i stykker av sorg…
    Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan du har det nå men har selv hund og orker ikke tenke tanken på å miste han..
    Men, at det gjør vondt det vet jeg….Gråt det ut, hulk ned i puta…
    La tiden få jobbe….Det blir bedre om en stund…En dag så klarer du å ta frem alle gode minner og kose deg med dem selv om det er ufattelig vondt nå…
    Sender deg varme tanker og Trøsteklemmer…❤️❤️

  24. Hei Caroline! Det var trist og vondt å høre om de to fine hundene deres Hugo og Ronaldo! Har mistet en hund selv og vet hvor utrolig vondt det er!

  25. Har aldr spist lutefisk før, men foreldrene mine gjorde det for et par uker siden. Sa de holdt på å spy er det konsistensen folk reagerer på eller smaken? Luten skal vel ikke henge igjen, eller?

  26. Kondolerer på tapet av Hugo og Ronaldo. Det var en vakker gest å la dem få sovne sammen! ♥️

  27. Grete Elisabeth

    kondolerer så mye med hundene dine det var trist å høre Vi har selv to pudler en blir 14 og en blir 11 så man vet aldri .Ønsker deg og dine en god jul

  28. Huff måtte inn på Instagram for å skjønne hva som har skjedd med hundene deres! Det var trist å lese,eneste trøsten jeg kan gi ..er at dere har vært heldig som har fått hatt, de så lenge..14 år ! Tenker på dere..❤️

  29. Ertestuing fra pose er jo det eneste som duger til lutefisken, jo. :o) Jeg liker fisken best med dét, og kokt mandelpotet og gulrot/rosenkål, og kaldpresset rapsolje med salt på (siden jeg ikke spiser bacon), og litt sennep. Enig med deg i at lutefisken bør være av den faste sorten. Godt nok lutet, men fast. Ønsker dere alle en så god jul som mulig, ta vare på dere. 🙂

  30. Kjære dere, føler med dere for hundene. Hvorfor tok dere begge samtidig? Veldig vondt, dyrene er så gode og med gjennom livet.

  31. Føler så inderlig med dere.Har rent mang en tåre her,har sjøl en tibbe.Selv om vi vet,kan vi likevel aldri være forberedt.De er endel av familien og sinnsykt vondt.

  32. Hei Caroline,
    Dette har ingenting med innlegget å gjøre, men håper du kan svare likevel 🙂 Jentene dine har så fantastisk fint hår – forstår at det sikkert er mest genetisk, men lurer på hvilke produkter dere bruker til håret dems? Hvilken sjampo, balsam evnt kur? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *