4 fjelltopper over 2000 meter

Hei hverdag 🌸 Vi kom tilbake igjen fra ferie i går og nå er det slutt på akkurat det for en god stund! Vi har hatt noen HELT fantastiske uker, jeg har for første gang på flere år virkelig vært inni en deilig boble med familien min og ladet batteriene for fullt – for en fantastisk følelse det har vært! Jeg beklager virkelig dersom noen av dere ble engstelig da jeg ikke dukket opp her som jeg sa at jeg skulle, men sannheten er den at vi måtte komme oss avgårde forrige torsdag og da ble bildene fra resten av hytteturen som jeg hadde planlagt å oppdatere dere med, liggende igjen hjemme! De var på dataen til Lars-Kristian og jeg tok bare med min. Så hadde jeg tenkt til å oppdatere fra løpeturen vår, men da vi først var på fjellet med svigerforeldrene mine (som det er en stund til vi får sett igjen) kjentes det feil å sette seg ned for og jobbe. Så ferie og litt glemsel er den eneste grunnen, og jeg beklager dersom jeg har skuffet noen. Jeg sa jo også ifra om at jeg var å finne på instagram dersom jeg ikke var her, og jeg la ved en link – denne kan alle sjekke, også dere som ikke har profil der 🙂 Der har jeg vært nesten hele døgnet hver dag for å oppdatere på story som også dukker opp for de som følger meg på facebook, så jeg har jo tross alt ikke tatt ferie fra noe annet enn bloggen – men igjen: jeg er lei for det! Det siste jeg vil er å skuffe noen! Nå er jeg uansett tilbake og bloggen blir oppdatert daglig fremover – jeg gleder meg til hverdag igjen! Borte bra, men hjemme best slår sjelden feil  🤍

Jeg skal oppdatere dere på den deilige gårdsferien vi hadde fra mandag til tirsdag, og også dele det siste bildedrysset fra hytta i Ullerøy, men først vil jeg gjerne fortelle litt om den ganske fantastiske turen i fjellheimen vi hadde på lørdag! Den sitter faktisk litt i kroppen fortsatt 🙂 Vi hadde altså planer om å legge ut på en 30 kilometers jogge/gå-tur og ta oss over 7 fjelltopper – alle over  2000 meter. En tur som i følge DNT skal ta mer enn 20 timer. Planen vår var å ta den på under 13 timer. Grunnen til turen var rett og slett fordi Lars-Kristian har planer om å løpe Rondane 2K – dvs. alle 10 toppene i Rondane over 2000 meter på en og samme tur i valgfri rekkefølge. Han hadde lyst til å starte med disse 7 og det er klart vi skulle gjøre det sammen! 

Vi hadde bestemt oss for at dette skulle være en treningstur og pakket derfor lett. Vi hadde en liten sekk hver, og i disse hadde vi nok mat, klær og drikke for hele turen. Mange har spurt meg akkurat hva vi hadde med av mat og klær, så for å gå helt i detalj hadde vi med oss 2 energibarer, 5 påsmurte baguetter, 4 bananer, 6 gels (sistnevnte er absolutt ikke min favoritt, men det kom godt med) og 3 liter ublandet sportsdrikke. Vann visste vi at vi kunne finne i bekkene, men vi dro hjemmefra med én liter sportsdrikke – heller ikke mine favoritt, selv om jeg ser poenget og eventuelt viktigheten av å drikke det underveis. Av skift hadde jeg med en vindtett langbukse som er behagelig å jogge / bevege seg i, ulltrøye og tynn treningsgenser, vindjakke, treningstights, sokkeskift og løpehansker. Jeg startet i treningsbh og shorts, og det var alt jeg trengte store deler av turen. Det var fantastisk vær, men blåste en god del da vi kom opp i høyden, da var det fint å ha vindjakken. Mot slutten av turen brukte jeg både langbuksen, ulltrøyen, vindjakken og hanskene, synes det var deilig da solen gikk ned. Fikk også bruk for både mitt og Lars-Kristian sitt sokkeskift! Haha! Jeg klarte å plompe i elven to ganger og løp vel nesten halve turen med våte sko! Det var heldigvis ikke noe jeg tenkte over. Når vi snakker om sko – jeg har fått uendelig med spørsmål om hva jeg hadde på føttene, og på denne turen hadde jeg Hoka One One Mafate 2 – superfornøyd med disse!  I tillegg hadde vi med nødteppe, GPS og grunnleggende førstehjelpsutstyr.

Vi kjørte fra hytta til svigerforeldrene mine på Dovre og parkerte på Spranget. Her leide vi sykler og syklet de 6.5 kilometerne inn til Rondvassbu Turisthytte. Herfra løp vi vest- og så nordover mot Rondhalsen. Rondane 2K går enda lenger vest og inkluderer Smiubelgen som består av Veslesmeden, Storsmeden og Trolltind, men disse valgte vi å droppe. Årsaken til dette, var fordi vi regnet med at det ville bli for tøft, og fordi den delen skal inneholde en del luftige partier, noe vi heller vil utforske en gang vi skal gå tur bare der, og ikke når vi har en såpass lang dag foran oss. 

Vi løp over Rondhalsen, hvor vi møtte noen utrolig hyggelige dansker som ikke forstod et kvekk av hva Lars-Kristian sa, før vi fortsatte videre gjennom Rondvassdalen og Bergedalen. Her passet vi på å fylle opp vannflaskene før vi startet på stigningen opp mot Digerronden. Den er virkelig lang og bratt, på det meste har den 50 prosent helling, så det var tungt, men desto bedre var det å nå toppen! Toppene på denne turen er ordnet i grupper, så du slipper heldigvis å gå helt ned for så å gå opp igjen til neste. Likevel – noen hundre meter ned og opp må du regne med.

Ferden fortsatte videre til Midtronden 1, som var ganske enkel – både kort og lite stigning, før vi fortsatte videre mot Midtronden 2. Fra Midtronden 1 til Midtronden 2 er det ganske bratt, og ned fra Midtronden 1 må du regne med en del klyving og hopping(!!) For å illustrere det i tall: i løpet av 300 meter skal du ned 80 meter og opp 50 meter, og ca. 30 av de 300 meterne er flate i bunnen. Du slipper å klyve opp til Midtronden 2, det er veldig bratt her, men heldigvis ganske kort. 

Videre fra Midtronden 2 til Høgronden, mistet vi begge litt motet. Veien ned er enkel, men går på klassisk Rondaneunderlag – løs stein – noe som er helt grusomt, fordi det er så lett å skli på disse om de ligger oppå hverandre, miste fotfestet eller grepet. Så spesielt her, men også ellers, må du være obs! Stigningen opp til Høgronden er lang og her gikk vi også tom for sportsdrikke, så vi ble ganske tørste i det varme og vindfulle været. Det var jo en kalkulert risiko, og vi visste at det var en liten vannkilde på vei ned fra Høgronden, og da vi fant den var gleden stor. Jeg hadde kun drukket sportsdrikke før dette og hadde en klissete og vond ettersmak i munnen. Den var det godt å få bort 🙂 

Men som veien opp er lang, er veien ned enda lenger, for da skal du helt ned i Langglupdalen før stigningen opp mot Rondslottet begynner. På vei opp Høgronden hadde jeg også begynt å slite med lysken, og da stigningen opp til Rondslottet begynte, sa lysken stopp. Dette var også noe jeg kjente på da vi gikk opp til Storronden for en måneds tid siden, men det er ikke noe jeg har kjent etterpå, så jeg har tenkt at det bare var et engangstilfelle. Det var tydeligvis feil, for nå kjente jeg akkurat de samme symptomene – det høyre beinet mitt ville kun gå bortover og nedover, ikke oppover. Så da var det frem med kartet for å finne den raskeste og enkleste veien tilbake før det ble mørkt – vi hadde nemlig ikke tatt med hodelykter! Heldigvis gikk det fint å jogge, for det måtte vi der vi kunne på tilbakeveien. 

Vi er fortsatt usikre på om vi valgte riktig vei tilbake, men det gikk jo uansett fint, for spesielt mørkt ble det ikke. Valget stod mellom å gå sør og velge den lengste ruten via Illmanndalen, eller gå nordvest og tilbake over Rondhalsen. Vi valgte det siste, siden ingen av oss har vært i Illmanndalen før. Mye av partiet tilbake klarte jeg å løpe rolig, så de 14 km. til Rondvassbu gikk greit, men stigningen opp Rondhalsen ble skikkelig tung for beinet mitt. Da var det deilig med den lange og slake nedoverbakken tilbake til Rondvassbu etter toppen!


For å oppsummere: i stedet for 7 topper, 30 kilometer og 3500 høydemeter, ble det altså 4 topper, 37 kilometer og 3100 høydemeter – pluss 13 kilometer på sykkel! Jeg er utrolig fornøyd med innsatsen, det var en fantastisk fin tur – både utfordrende, tung og deilig 🙂 Du kan se filmklipp fra hele turen på instagram HER 🙂 

90 kommentarer

 1. Takk for flott blogginnlegg, unner deg virkelig å ta fri og ferie på alle måter du måtte trenge, anytime! Og jeg følger deg også på insta, så jeg har kost meg masse med storyene der, superflink å holde oss oppdatert der, så det anbefales til de som ikke henger med der enda. Ha en fortsatt fin uke, og velkommen tilbake på bloggen også!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Betsy! Det gleder meg å høre <3 Håper du har hatt en fin sommer <3

 2. Flotte bilder, dere er vanvittig spreke og flinke . Har fulgt med på IG så ser dere har hatt en flott sommer hittil 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk! Det gjør meg glad <3 håper du har hatt en superfin sommer! Krysser fingrene for at august byr på masse godvær (helst i helgene :p)

   Klem 🙂

 3. Jeg er imponert! Har lyst til å prøve noe sånt selv 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det bør du absolutt prøve på, men jeg anbefaler deg å være ordentlig forberedt 🙂 Det er en hard og lang tur! 🙂

 4. Hørtes ut som en fantastisk tur! Og for noen flotte bilder! Hyggelig å ha deg tilbake 😀

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det var utrolig flott og utfordrende! 🙂

 5. Så spreke dere er! Jeg har også hatt problemer med lysken på bratte fjellturer, og det er kjempevondt og gjør at man rett og slett ikke makter å gå mer oppover. Så jeg skjønner veldig godt at du ga deg der. Du må ikke føle det som noe nederlag. Bedre det enn at du hadde fått skikkelig problemer langt oppå fjellet og verken kommet deg opp eller ned.

  Siden du delte pakkelisten din her, så tenker jeg det kan være lurt å nevne at det dere hadde med dere egentlig er for lite for en så lang tur i denne høyden. Tenk om en av dere hadde tråkket over eller fått et steinsprang over foten. Dere hadde ikke med så mye varme klær, ikke en gang lue og ikke noe liggeunderlag. Jeg skjønner at akkurat liggeunderlag er tungvint på en joggetur, men det går an å ha med noen sitteplater som iallfall kan isolere litt mot bakken om man må ligge og vente 4-5 timer på hjelp. I verste fall måtte jo den ene av dere løpt etter hjelp dersom den andre skadet seg (var vel ikke dekning). Enkelt førstehjelpsutstyr og en redningsfolie (eventuelt en søppelsekk) er også nesten obligatorisk. Det vil fungere som en dampsperre og hindre at kroppstemperaturen faller til et faretruende lavt nivå dersom du skader deg. Været kan forandre seg veldig fort i fjellet (det har dere jo selv opplevd), og hvis man har skikkelig uflaks, så kan man faktisk fryse ihjel på sommeren (dersom man blir liggende skadet uten noe varme/isolasjon/dampsperre).

  Dette er ikke ment som kritikk, men som tips til neste tur og eventuelt lesere som vurderer å gjøre en lignende tur. Jeg er utdannet turleder i DNT, og har blitt drilla i alt som kan gå galt på en tur i høyfjellet. Det er noe ganske annet enn en tur i skogen, både fordi du er langt unna hjelp, det er større sjans for å skade seg og været endrer seg så brått.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 🙂

   Jeg har ikke delt pakkelisten, kun mat og klær, men jeg kan godt oppdatere innlegget med det 🙂 Nødteppe hadde vi selvsagt med oss,i tillegg hadde vi med oss GPS og grunnleggende førstehjelpsutstyr. Området vi løp i er heller ikke et spesielt øde område, og det er mange som bor i telt der. Så eventuell hjelp var aldri langt unna 🙂

   1. Hadde dere alt dette i de små sekkene deres?

   2. Caroline Berg Eriksen

    Ja 🙂 Ingenting av det tar mye plass. Rundstykkene tok mesteparten 😀

   3. Så bra dere hadde med dette 🙂 Sikkert lurt å skrive litt om det med sikkerhet, siden mange som leser bloggen din kanskje ikke har erfaringen, men allikevel blir inspirert til å gå denne turen 🙂

   4. Caroline Berg Eriksen

    Jeg la det til i teksten 🙂 Til neste år så står det en nødpeilesender på ønskelisten! 🙂

 6. Altså! Dåkke e så spreke! Helt imponert e! Du e jo 2-barnsmamma!! Klapp på skuldra til deg

  1. Og LK såklart

  2. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Anne 😀 Vi må tilbake neste år for enten å fullføre, eller å ta hele runden! 🙂

 7. Katrine

  Wow! Hvor mange timer brukte dere?
  Dere er spreke!
  Kunne du ha lagt ut en ukesplan for trening igjen? Gjerne med tidspunkt for når du planlegger å trene også 🙂

  Og prøver igjen siden jeg spurte rett før du gikk ut i ferie, men hvor er alle dine fine cuffs fra?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi brukte 13 timer totalt 🙂

   Jeg kan se om jeg kan få til det, synes selv det er veldig inspirerende 😀

   De er fra HM, NAKD eller Safira stort sett, kommer an på hvilke du mener? 🙂

 8. Fy flate for en tur! Herlighet, dere er spreke altså. Vi har avlyst turen til Santorini i år og i steden bestilt hytte for å gå i Rondane, noe jeg har gledet meg så innmari til – nesten mer enn å dra til Santorini og det sier sitt. Så går jeg hen å faller på trening, flere brudd i kneet og her sitter jeg! Jeg simpelthen GIR OPP snart! Det å se på disse bildene gir meg nesten sammenbrudd, da jeg vet at jeg ikke får gått i fjellet denne ferien, men herlighet for noen bilder og som sagt – for en herlig tur. Det siste bildet her er jo bare magisk. Fy flate dere er flinke til å fotografere. Jeg koser meg så inderli med disse bildene som dere legger ut at dere det ikke vet. Her snakker vi BILDER med stor B. Det er som om jeg er inni dem. De er så flotte og stemningsfulle. Dere er best, uten tvil.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, så fryktelig :O Føler virkelig med deg! 🙁

   Tusen takk, så hyggelig å høre <3 Ønsker deg god bedring!

 9. Pernille E.

  Supersprekt! 37 km er langt i det terrenget! Veldig morsomt å følge dere på IG i sommer, dere har jammen vært aktive på treningsfronten, og fått med dere masse flott norsk natur

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det terrenget er mye tøffere enn man tror :O Selv det enkle terrenget er tøft på grunn av alle steinene i stien.

   Tusen takk, så hyggelig å høre 😀

 10. Var ikke det veldig lite mat for en sånn tur? Er maten du nevner per person, eller for dere begge? Jeg skal snart ut på en dags fjelltur og er veldig usikker på hvor mye mat jeg skal pakke. Må jo regne litt mer enn man spiser hjemme på en vanlig dag?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Maten er totalt sett for oss begge to, og var akkurat passe, faktisk hadde vi til og med litt igjen 🙂

   Hvor mye mat du trenger på tur er individuelt og kommer også an på hvilken intensitet du jobber på. Jo hardere intensitet, jo mindre mat trenger du. Hvor hard intensitet du jobber på avgjør også litt hva slags type mat du trenger å ta med. Hvis du skal ut å gå i fjellet i én dag, hvor pulsen stort sett er lav, vil du normalt sett trenge mye mer mat enn hva vi hadde med. Da jobber kroppens fordøyelsessystem på normal måte og du vil over tid bli sulten.

   Du bør også vurdere hva slags mat du tar med, for du skal jo bære rundt på det. Vi skulle reise lett og valgte derfor å ta med oss så energitett mat som mulig, uten for mye fett og proteiner da det kan gi fordøyelsesproblemer ved høyere intensitet.

   1. Nja. Når du har høy intensitet over flere timer trenger du fortsatt mange kalorier. Disse rundstykkene du viser er absolutt ikke nok ernæring for to personer på 13 timer.
    Karbohydratlageret i lever og muskler varer bare i ca 45-90 minutter, på en slik tur bør man regner rundt 90 gram karbohydrat pr time. Dvs at man må ha i seg næring ca hver 5 km og da et par dl med sportsdrikk. Dvs at dere burde ha planlagt ca en liten bare i sportsdrikk. Og det er om man løper løp med folk langs veien, ikke i fjellet hvor man kan bli i noen timer før man eventuelt kan få hjelp.
    Det ville også vært interessant hvordan dere spiste dere opp og hva dere spiste etter turen, det er jo også viktig for en planlegging dor en slik tur.
    Det er en kjempefin tur dere har valgt, men siden jeg har ganske mye erfaring med langløp synes jeg det virker litt lite planlagt, ut fra bloggen. Det kan jo være feil, men da hadde det vært fint med et innlegg om planlegging av turen, om dere får noen til å legge ut på en slik tur med planlegging dere viser på blogger er det jo rett og slett farlig.

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Hei Elin 🙂

    Jeg kan svare deg siden dette er mitt felt.

    Karbohydratlagrene i lever og muskler kan heldigvis vare veldig mye mer enn 45 – 90 minutter. Olympiatoppen anbefaler tilførsel av karbohydrater i aktiviteter som varer mer enn 90 minutter, nettop fordi fulle karbohydratlager minst varer så lenge. Nøyaktig hvor lenge er umulig å si da en rekke faktorer spiller inn.

    1. Intensiteten på aktiviteten.
    2. Hvor godt fettadaptert personen er.
    3. Ernæringsstatus før start på aktivitet.

    Fulle karbohydratlagre kan uansett fint vare flere timer om intensiteten er lav nok.

    At man trenger mye kalorier underveis i en slik aktivitet er litt misvisende å si. Kalorier har heldigvis kroppen mer enn nok å ta av 🙂 Men som du sier trengs det jevnlig påfyll av karboydrater for at lagrene ikke skal gå tom. Det er godt mulig at 90 gram per time fungerer for deg, men for mange kan nok det være for mye. Olympiatoppen anbefaler 30 – 60 gram per time. I og med at vi ikke kjørte oss spesielt hardt, og lå lavt i intensitet (sone 1 og litt 2) så lå nok vi i det nedre sjiktet over hvor mye karbohydrater vi trengte å fylle på med. Jeg regnet på det før turen og kom frem til at et inntak på ca. 30-40 gram per time skulle være mer enn tilstrekkelig. I tillegg valgte jeg karbohydratkilder som også hadde proteiner og små mengder fett, siden vi lå såpass lavt i intensitet at fordøyelsen fint kunne takle det.

    Angående mat før turen så passet vi på å spise godt med karbohydratrike måltider de to siste dagene. I det siste måltidet (frokost) spiste vi relativt lite karbohydrater, da det har vist seg å ha negativ effekt tett opp mot aktivitet. I stedet spiste vi fett og proteinrikt som gir en langvarig fordøyelse og metthetsfølelse.

    Noen tall for å illustrere mengden karbohydrater vi hadde med.

    Sportsdrikke: Ca. 300 gram
    Bananer: ca. 100 gram
    Sportsbarer: ca. 60 gram.
    Gels: ca. 300 gram.
    Baguetter: ca. 200 gram

    Så 960 gram karbohydrater fordelt på 13 timer gir 73 gram pr. time fordelt på to personer som da blir 36,5 gram pr. time.

    Vi fullførte 13 timer uten å føle sult og uten å gå tom, så å si at det var for lite mat faller jo på sin egen urimelighet. Hadde vi vært sultne og slappe pga. for lite mat og karbohydrater, da kunne du sagt at det var for lite mat.

 11. Så ut som en veldig fin tur. Hvor har dere kjøpt sekkene? De så veldig fine og praktiske ut

  1. Caroline Berg Eriksen

   De er fra Ultimate Direction 🙂

 12. Ta ferie fra bloggen med god samvittighetog wow for noen bilder. Norge er vakkert ❤️

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 🙂

 13. Sunniva

  Så gøy å lese! Jeg tok akkurat samme tur for et par uker siden og kjente på samme motløshet opp Høgronden Virkelig en fantastisk tur!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Høgronden var demoraliserende 😀 nde :O Bare masse, masse løs sten! Men turen var virkelig fin, det var den 🙂

 14. Men dette er informasjon som passer i et slikt innlegg. Som jeg skriver er informasjonen cbe legger ut i innlegget direkte farlig om personer legger ut på en slik tur med like lite planlegging som kommer frem igjennom bloggen, spesielt når det understrekes med «jeg har rett» holdning.
  Det er riktig at man ikke trenger påfyll før etter 90 min om man har kortere økter, men skal man ha lange økter bør glykagonlagrene fylles hele tiden, man bør aldri gå tom. Til og med tiltrengte personer ønsker ofte påfyll i lengre løp.

  Mitt største problem med slike innlegg som ligger på bloggen her er at slike langturer blir vist som en thininspo, og det synes jeg virkelig dere skal holde dere for hode til.

  Dere gikk vel tom for vann eller?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Du skrev at glykogenlagrene ikke varer mer enn 45-90 minutter, jeg påpekte bare at det ikke stemmer. Har du fulle glykogenlagre holder de normalt sett mye lenger enn det, selv ved høy intensitet. Jeg har aldri sagt at man ikke skal begynne å fylle på før etter at lagrene er tomme, det ville jo vært svært dumt. Ved lange aktiviteter bør man, slik du skriver, starte å fylle på helt fra starten av og fortsette med dette jevnlig under hele aktiviteten, noe vi også gjorde.

   Vi gikk tom for vann en liten periode fra Midtronden 2, og opp Høgronden, men det var en kalkulert risiko og noe jeg regnet med ville skje. Det var ikke verre enn at vi følte oss litt tørste en halvtimes tid. Hadde det vært krise var vi kun en kort vei unna vannkilder. Jeg sjekket også med en kompis som var der oppe for noen uker siden om vannkilder oppe i fjellet, og fikk vite at det gikk en liten bekk noen hundre meter fra toppen til Høgronden.

   Jeg ser ikke helt hva dette har med thinspo å gjøre, da tror jeg du leser teksten som fanden leser bibelen. Alt kan selvsagt misbrukes, men her har vi gjennomført en nøye planlagt tur hvor jeg i forkant faktisk regnet på det totale behovet for karbohydrater og vann, og traff så og si perfekt. Planen var å reise lett og raskt, og dermed tok vi ikke med unødvendig vekt og volum som vi mest sansynlig ikke fikk bruk for.

   Det eneste jeg kan være enig med deg i er at vi kanskje kunne beskrevet bedre hva som faktisk kreves for å gjennomføre en slik tur, det skal vi selvsagt ta til etteretning.

 15. Og ps, bare for å legge til: du beskrev det som en kamp for å overleve. Da kan vel ikke turen sies og være godt nok planlagt?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Ikke ta alt du leser så bokstavelig, det var satt ekstremt på spissen for å illustrere at vi måtte komme oss hjem før det ble mørkt. Årsaken til det var at jeg hadde glemt hodelyktene hjemme, og ikke visste hvor mørkt det eventuelt kom til å bli. Det er jo sommer, så spesielt mørkt regnet jeg ikke med at det kom til å bli. Men man vet jo aldri.

   Men ja, tabbe å glemme hodelyktene og ladebank til mobil.

 16. Det dere skriver på blogg og insta samsvarer ikke i det hele tatt. Og i tillegg så skriver du en «detaljert» liste med hva dere pakket med dere for så å si at den ikke var detaljert når du får spørsmål om dere hadde med dere nødteppe? Ser du ikke selv hvor lite troverdig du høres ut?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Nå må du lese hva Caroline skriver.

   «Mange har spurt meg akkurat hva vi hadde med av mat og klær, så for å gå helt i detalj hadde vi med oss(…)»

   En detaljert liste over mat og klær. Nødteppe er ikke mat og klær.

 17. Monica M. B.

  Så da ble det Rondeslottet likevel. :o)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, droppet Rondslottet pga. lysken og tok veien rundt 🙂

 18. Syns dette var utrolig inspirerende og at dere er veldig spreke!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 😀

 19. Synes det er skremmende at dere tar kalkulerte risikoer når dere skal ut på en slik tur, selv om du har hørt med en kompis. Dere lever av å påvirke andre.. hadde det vært «mange» vannkilder hadde man aldri gått tom, men fylt på underveis.

  Ja, beklager at jeg ordla meg feil, men du skjønte nok hva jeg mente. Eller var det fanden som leste her også, kanskje?

  1. Lars-Kristian Eriksen

   Risikoen var å være tørst i 30-60 minutter, med vann mindre enn en halvtime unna, mest sansynlig nærmere. Å være litt tørst en kort stund er ikke farlig.

   «Det er riktig at man ikke trenger påfyll før etter 90 min om man har kortere økter, men skal man ha lange økter bør glykagonlagrene fylles hele tiden, man bør aldri gå tom.»

   Jeg ser ikke helt hvordan dette kan tolkes på noen annen måte enn at du trodde jeg mente at man kunne vente til lagrene var tomme før man begynte å fylle på. Men om jeg tolket deg feil så beklager jeg, og anser oss som enig når det gjelder akkurat det 🙂

   Jeg slettet resten av kommentaren din. Å blande inn min rolle som far til to små jenter fordi du blir sur fordi jeg er uenig med deg er lavmål.

   1. Charlotte

    Lars-Kristian, på disse kommentarene synes jeg du har svart veldig reflektert og voksent, det synes jeg du skal ha creds for!

  2. ELIN. Kanskje på tide å gi seg, det blir for dumt .Vi faste lesere her inne skjønner hvor dette kommer fra. Og merkelig hvordan det alltid skal letes etter feil for å kunne ta bloggeren på noe.
   Blir veldig hei KG dette, akkurat samme diskusjon der inne, med spekulasjoner om det meste

 20. S.Helene

  Disse innleggene er de beste! For noen nydelige bilder og en fantastisk fjellinspirasjon 😀 Dere er flinke, både med planlegging og gjennomføring! Synd med slike bedrevitere og kverulanter her, men det regnet jeg med skulle komme. Folk må faktisk kunne bruke hodet og kunne vurdere hva som er gjennomførbart for seg selv mtp fysisk form og erfaring. Det sier seg selv. Håper dere tar flere tilsvarende turer nå/i høst og deler 😀 Begge tomler 90 grader opp!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så hyggelig at du synes det 😀 Ja, klart det blir flere!

 21. Rondane er fantastisk! Og for en tur dere har hatt! Godt at dere kom dere vel hjem. Det som slår meg her, er at det er pakket og planlagt som om alt skal gå etter planen, og det er som de fleste vet ikke alltid tilfelle når man er på fjelltur. Det er lurt å ta med litt ekstra mat, varm drikke og varme klær i hvert fall, om noe går galt. Jeg er glad i fjellet og går mye tur, og sverger til skikkelige fjellstøvler med ankelstøtte. Spesielt i områder med mye stein, som Rondane. Været slår også veldig fort om i fjellet, men det vet dere sikkert. Veldig sprekt gjort, om enn noe risikabelt slik det fremstår nå. For de som har lyst til å gjennomføre en lignende tur, kunne det kanskje vært fint med flere detaljer rundt opptrening i forkant, restitusjon i etterkant og utfyllende pakkelister. Man drar ikke på en sånn tur uten gode forberedelser og planlegging, og selv med de beste forberedelser og knallgod fysisk form kan ting skje. DNT sine sider kan være en god starthjelp for folk som ønsker å gå i fjellet og benytte seg av den fantastiske naturen vi har i Norge. 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Rondane er helt nydelig, men veldig mye sten 😀

   Alt gikk jo ikke etter planen, men likevel satt vi igjen med masse utstyr vi ikke brukte, fordi vi hadde pakket ekstra for å være sikker 🙂 Vi hadde igjen ekstra mat, Lars-Kristian hadde bukse og ulltrøye han ikke fikk bruk for, og jeg hadde én ekstra thigts som jeg heller ikke brukte. Vi hadde nødteppe som ikke ble brukt. Så at vi pakket planla som at alt skulle gå etter planen, stemmer ikke. Vi hadde tatt høyde for at noe kunne skje.

   Ja, jeg bruker sko med god ankelstøtte når jeg går i fjellet selv 🙂 Men ikke når jeg skal løpe. Da må det terrengsko til 🙂

 22. Neste gang du skal på tur foreslår jeg at du skriver så detaljert som overhode mulig hva dere hadde med dere, hva dere hadde på dere og alt som disse kverulerende verdensmesterne kan prøve å ta dere på (ned til «vi klippet tåneglene før vi gikk, for det er viktig å ikke ha for lange tånegler når man går på tur»). Ved første øyekast så synes jeg også dette så litt lite gjennomtenkt ut, spesielt med så små sekker. Men så vet jeg jo også (ut i fra hva du har sagt om hvordan Lars Kristian planlegger turene) at dere mest sannsynlig hadde planlagt dette godt, men hadde du skrevet det med en gang, så hadde jeg sluppet å tvile på dere

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Det er jeg jo fullstendig klar over, egentlig 🙂

   Lars-Kristian er nazi på planlegging av slike turer. Det prøvepakkes og prøvebæres. Turmålet googles halvt i hjel og ruta studeres i 3 ulike GPS program i tilfelle ett av de har en bug. På pulsklokka og GPS har han lagt inn alle kritiske punkter som avstand og plassering av vannkilder, bunn av fjell, fjelltopp, stigningsprosent. Han visste til og med at om vi valgte å gå motsatt vei, så var det et lite snøfelt på vei ned fra Rondslottet man kunne skli på for å spare tid.

   Jeg har ingenting i mot at folk spør kritiske spørsmål om vi hadde med nok, men det er jo litt spesielt at man fortsetter når man har fått ting veldig godt forklart 🙂

   1. Birgitte

    Men alt virker så rart når dere kommer med all planleggingen i etterkant og når det blir påpekt.
    Hvorfor trengte dere feks å spare tid om alt var planlagt ned til minste detalj? Jeg klarer faktisk ikke å se at turen var planlagt til minste detalj gjennom hva man leser på blogger, synes dere bør ta denne planleggingen med i innleggene for som Elin sier over her, det er rett og slett skummelt å sette i gang med en slik tur om planleggingen har vært like lite som det som har vært vist på bloggen.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Hvorfor er det rart? Når noen stiller spørsmål ved planleggingen så er det jo naturlig å forklare den litt mer i detalj.

    Årsaken til at vi måtte skynde oss på slutten var fordi vi hadde glemt én ting, hodelyktene, og da hadde vinkurs til å være ferdig med siste stigning før det ble mørkt. Vi rakk det med svært god margin, og kunne egentlig tatt oss langt bedre tid, men det var jo ikke hensikten. Planen var jo å bevege seg raskt 🙂

   3. Birgitte

    Det blir rart fordi om man ønsker å inspirer til en slik tur er jo oppkjøring og pakking det aller viktigste og det hopper du bukk over, akkurat som om at det ikke ble planlagt.

   4. Caroline Berg Eriksen

    Jeg skal vie mer plass til det neste gang 🙂

 23. Villblomsten

  Dette kunne blitt sommerens mest inspirerende post for å få hjemmeferiefolket ut på tur i vår fantatiske fjellheim! Så skuffer dere med å overse de mest elementære pakke- og sikkerhetsregler i høyfjellet. Virker som dette var nitidig planlagt først og fremst som en treningstur for et ekstremt fjelløp? Å ha så lite klær/mat/drikke med for en distanse som ideelt tilsvarer tre dagsturer (i gangtempo) er lite fornuftig, og ikke bra tips. Skoskift m/ankelstøtte skulle være obligatorisk når man starter med løpesko. Har brukt mye joggesko/orienteringssko selv, da jeg liker best lett fottøy, men bytter til fjellstøvler med støtte og ordentlig grep i steinurer og brattheng, som det utvilsomt er mye av i Rondane. Folk MÅ minnes på at været skifter lynraskt i høyfjellet, og at vann- ogvindtett/varmt klesskift og noe som gir rask energi er en selvfølge.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Du har helt rett, det var nitidig planlagt for å være en løpetur i fjellet. Da lurer jeg på hvorfor du kritiserer det som om det var en fjelltur? Det er jo to vidt forskjellige ting og kan ikke sammenlignes.

   Å pakke med ekstra sko vil jeg fraråde om du skal løpe i fjellet, og i hvert fall fjellsko med ankelstøtte. Det tar unødvendig med plass og kan på ingen måte løpes med.

   Hvilke elementære sikkerhets- og pakkeregler i fjellet sikter du til? Du nevner at vi overså de, men du nevner ikke hvilke.

   Angående mat og drikke så hadde vi uendelig med vann, det er både innsjøer og masse elver der. Mat hadde vi mer igjen av da vi var ferdig, så det var tydeligvis nok det også.

   Enig med deg at folk må forstå at været skifter lynraskt i høyfjellet, det var blant annet derfor vi hadde med både vanntette og vindtette klær, samt varmt klesskift og masse mat som ha oss rask energi. Vi hadde også med nødteppe, når vi først er inne på den type ting 🙂

   1. Må bare spørre, det er da vel ingenting som heter «masse»? Ser du til stadighet skriver det. Det sier man vel på dialekt/talemål, men skriftmål så blir det vel «mange» eller «mye». «Masse» er vel en mengde betegnelse mens mange eller mye beskriver når det er stort omgang av noe. Sikkert andre her som kan språk bedre enn meg, så bare et spørsmål. Enig eller ikke?

 24. Johanne

  Ser helt fantastisk ut! Fulgte spreke dere på Instagram hele veien 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk for følget 🙂

  2. Villblomsten

   Også en løpetur i høyfjellet er en tur i høyfjellet, og krever derfor alt av sikkerhet som hører til. Såvidt jeg forsto, løp dere langt fra hele veien?
   Hva jeg mener med elementær planegging er blant annet:
   A) Starte tidlig
   B) Ekstra enegipåfyll i lommene, som nøtter og rosiner
   C) Pakke varme, vanntette og vindtette klær
   D) Skoskift i tilfelle behov for støtte/sklisikkerhet, gnagsår eller våte kalde føtter

   Takker for svar, men er det ekstremløpeturer dere ønsker å inspirere til? Litt spesielt når man har såpass lite erfaring med å ferdes i høyfjellet. Ekstra viktig å ha det eller lytte til og videreformidle råd fra erfarne når man vil inspirere og/eller gi råd til andre.

   1. Caroline Berg Eriksen

    Ja, det er en tur i fjellet, men man pakker helt ulikt. Ingen på løpetur i fjellet tar med skoskift om planen er å bevege seg raskt fra A til B. Du bruker allsidige terrengsko med godt grep, god demping og god stabilitet. Skal vi på fjelltur pakker vi med matpakke og langt mere mat også enn om du skal løpe. Bekledningen er også helt annerledes. Ved en løpetur har du på deg langt mindre klær enn om du skal gå.

    A) Vi kjørte hjemmefra 8 og startet turen fra spranget 09.30.
    B) Ekstra energipåfyll hadde vi i form av energibarer, gels, banan og sportsdrikke.
    C) Vi hadde med både varme, vindtette og vanntette klær.
    D) Man tar ikke med skoskift når man skal løpe i fjellet. Da finner man sko som er allsidige, kan løpes med og passer terrenget. Gode terrengløpesko finnes det massevis av, med godt grep, god demping og god stabilitet.

 25. Villblomsten

  Takk for grundig svar igjen!
  Det kom ikke helt frem i innlegget at dere også hadde med vanntett. Så klart har man lettere sko og lettere klær når man løper. Alle ekstratingene er jo for å være sikret når man ikke kan løpe, som ved værskifte, skade eller ekstra vanskelig terreng. Nettopp det som er forskjellen på løping i lavlandet og i fjellet.

 26. Rosetta

  Såg på instastory at du står helt på kanten, på Flydalsjuvet, hvordan er det, kan en gå så langt ut, eller er det fysiske sperringer der?

  1. Ja du kan gå så langt ut, var ingen sperringer der når jeg var der ihvertfall. Og om du ser hun står på kanten så ser du vel at en kan det? Tror Treningsfrue også hadde bilder derfra ifjor på IG

   1. rosetta

    Men hvorfor svarer du slik på denne måten? Det var jo bare et spørsmål,,,

   2. https://www.vg.no/forbruker/reise/i/LA862P/turister-jakter-det-perfekte-insta-bildet-ren-idioti
    Det er sperringer der. Masse artikler hvis du googler om folk som går over sperringen, selv om ordføreren ikke er så veldig imponert.

   3. Hvorfor svarer ikke bloggeier selv?
    Ordføreren har jo gått ut med hjertesukk over turister som forserer sperringene for å ta instavennlige bilder. At andre bloggere også har gjort det betyr ikke nødvendigvis at det er lurt.

   4. Caroline Berg Eriksen

    Det er ingen sperringer der, går en sti ned dit 🙂 Utsiktspunktet som er rett ved siden er selvsagt fysisk sperret.

    Helt trygt og ikke noe som du ikke finner hundre andre steder i fjellområdene der og mange andre steder i Norge. Skal man stoppe mennesker fra å gå ut dit må man stenge av Preikestolen og andre fjellområder også.

    Bildet lyver litt, og det ser man når man er der. Fjellhyllen heller innover og er ganske stor, ikke en liten bit som stikker ut slik som det ser ut på bildene. Står du der for første gang så vet du det ikke selv før noen tar bilde av deg og viser hvordan det ser ut fra den vinkelen.

 27. Spektakulære og flotte bilder! Det må ha vært en fantastisk opplevelse.

  Det jeg ikke skjønner er hvordan i all verden dere fikk plass til alt i de to små sekkene, og at dere klarte en slik kraftanstrengelse med så lite mat, haha. Jeg måtte minst hatt det alene på en 13 timers tur.

  1. Caroline Berg Eriksen

   De tingene vi hadde med var relativt små, vind-/regnjakken og buksen til Lars-Kristian blir f.eks to små tennisballer, og en tynn ulltrøye og et par sokker tar heller ikke mye plass 🙂 Nødteppet er flatpakket og tar enda mindre plass. Ellers er sekkene større enn de ser ut og har masse smarte rom og løsninger. Totalt rommer de 13 liter hver, og det holdt i massevis til denne turen 🙂

   Angående mat så trenger du mindre mat når du løper enn om du går 🙂 Hadde jeg gått i 13 timer ville jeg blitt kjempesulten 😀

   1. Birgitte

    Men 4 mil på 13 timer er i hovedsak gåing..

   2. Caroline Berg Eriksen

    Ikke når det er 50 prosent stigning flere steder 🙂 Power hiking heter det.

    DNT beregner litt mer enn 20 timer på denne turen, da går man.

    Poenget er at kroppen jobber på en helt annen intensitet enn når man går tur.

 28. Shoes??

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hoka One One Mafate 2 🙂

 29. Margrethe

  Må bare si at jeg synes dere er UTROLIG spreke, flinke og tøffe. For en tur!!! Jeg er glad i å gå på tur i fjellet, men noe slikt hadde jeg nok aldri klart!

  Og at det går an å kritisere så mye som enkelte over her gjør… Skjønner nesten ikke at dere orker å forholde dere til så usmakelige og usakelige folk. De er så idiotiske. Synes dere hadde alt planlagt helt riktig, og det er jo uansett opp til dere hva dere vil ha med og ikke. Heia dere!!!

 30. Martine

  Blir helt oppgitt over alle kommentarene her. Så mange bedrevitere som bare sprer negativitet. Turen så helt magisk ut, og jeg er ganske sikker på at dere visste hva dere drev med. Om man skal på en slik tur må man sjekke ut litt selv også, ikke bare lese ett blogginnlegg og reise dagen etter. Dere inspirerte meg værtfall !

 31. Kristine

  Elsker å være i form til å kunne løpe slik i fjellet og på topper. Har løpt deler av turen++ flere ganger. Bruker alltid kun terrengløpesko uansett om jeg skal gå eller løpe og om det er steinur eller sti.
  Løper alltid med en liten drikkesekk på 10l som rommer alt jeg trenger. Som regel forblir det meste ubrukt, men så tar jeg stort sett kun slike turer når det er meldt greit vær da. Løper gjerne i shorts, sportsbh og ullsokker og har ulltrøye,vann-og vindtett jakke og bukse, lue, votter og ullbuff i sekken. Tynn dunjakke får jeg presset ned i sekken om jeg vil ha til lengre pauser også. Med 1,5l væske i drikkeblæren i sekken og et par softbottles i frontlommene skal det godt gjøres å gå tom. Energitett mat som tar liten plass (en liten kjekspakke kan feks gi 2-3000kcal), digg snacks og helst et par kanelboller for kosens skyld, ja da holder jeg fint en sånn runde. Litt førstehjelpsutstyr og ekstra powerbank så er jeg greit dekket.
  Jeg har løpt mye i fjellet både i Norge og Alpene og så lenge man har med seg hodet, kjenner egne begrensninger mtp form, gjør seg kjent med ruta osv går det bra.
  Joda, ting kan skje i fjellet og man må være greit trent for å komme rundt en sånn tur, men det regner jeg da med folk forstår. Syns dere virker superforberedt og ikke minst fornuftige som snur og tar en plan B tilbake jeg.
  PS: lurer på om veien retning bjørnholia og illmanndalen tilbake hadde vært bedre for lysken,ja.. men mulig den er noe lenger i kilometer.
  Håper du får orden på lysken! Umulig å si, men noen ekstra øvelser på små muskler i området rundt er sjelden feil.. bare litt småkjedelig 😉

 32. Susanne

  Så fantastisk fint! Blir så inspirert av dere! Gått mye i fjellet selv, og kjenner jeg blir ordentlig provosert over alle disse «bedreviter»kommentarene over her. Om man skal legge ut på en sånn tur selv, eller ut på tur i fjellet generelt, så er det ens egen jobb å gjøre research på hva man skal pakke med og ha på seg, utifra egne forutsetninger. Og dette med «thininspo».. Omg, jeg orker faktisk ikke

  Ja takk til flere slike innlegg! Dere er helt rå!❤️

 33. Om jeg var dere hadde jeg blitt gal av «fjellpolitiet»i kommentarfeltet-Get a life ladies!!

 34. Wow! Så utrolig flotte bilder, og for en imponerende tur dere har begitt dere ut på. Veldig gøy å lese om 😀

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Marie! 🙂

 35. Elsebelsa

  Og H or for skal det ikke være lov å komme med «kritiske» kommentarer og spørsmål i kommentarfeltet? Jeg leser mye heller de kommentarene enn de som bare roser, roser, roser alt de gjør. Kjedelig å lese spør du meg.

 36. Karoline R

  Haha, herregud, hva er det som skjer med noen av disse menneskene over her?! Stakar deg, Caroline, folk tar for gitt at de skal kunne følge deg som en ekstremist følger bibelen, hvor hver tånegl (som noen skrev), hvert gram og hver grad skal med. Jeg vet at du er klar over det, men de aller fleste av oss som leser er så imponert og happy over innholdet ditt, og disse trollkjerringene over her er bare ute etter å lage litt røre. Imponert over at dere i det hele tatt tar dere tid til å svare dem! Fortsatt god sommer! <3

 37. Hva vil dere anbefale å gjøre annerledes? Jeg spør fordi jeg håper dere har gjort dere noen tanker om dette da dette ser ut til å være en risikabel tur med forberedelser som ikke holder mål Jeg vil anbefale og ha med support på slike turer. Noen som kan møte dere på angitt sted med et kritisk blikk på form og om man er skikket til å fortsette og ekstra forsyninger. Dukker man ikke opp der så har man en avtale på hva som skal gjøres.

  1. Lars-Kristian Eriksen

   N: Turen var nok ikke i nærheten så risikabel som det du ser ut til å tro, og support slik du beskriver langt fra nødvendig. Det er for lengre turer i mer avsidesliggende strøk. Det var ingenting å utsette på forberedelsene, med unntak av at jeg glemte hodelykt og ladebank til mobil. Spent på hva du mener burde vært planlagt annerledes, sånn helt spesifikt. Vi hadde med nok mat, vann og klær, ruten var nøye planlagt og vi visste nøyaktig hvor langt det var til viktige punkt underveis. Vi hadde også med nødutstyr i tilfelle uhellet skulle være ute.

   Jeg har planer om å løpe alle 10 toppene og 45km neste år, med samme type utstyr. Det blir selvsagt helt uten support det også, for det er på ingen måte nødvendig for en så «kort» tur.

   Men for å svare på spørsmålet ditt, så vil jeg ikke gi deg noen spesifikke anbefalinger. Men om du føler at du må bli møtt med support på denne turen for at de skal ta en vurdering av den fysiske formen din, så er kanskje ikke formen din så god at du bør gjøre det.

   1. Jeg spurte ikke dere om råd. Jeg spurte rett og slett for å se hva dere tenker dere kunne gjort annerledes, men om dere mener det var perfekt så for det så være. Jeg mener dere tok unødvendige risikoer.

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Du spurte jo om våre anbefalinger? Men da misforstod jeg.

    Hadde vi hatt med hodelykter og ladebank hadde det vært perfekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *