3 retter du kan servere til 17. mai

Jeg elsker småmat og savner å spise tapas, så på 17. mai kommer jeg til å lage flere forskjellige småretter, slik at alle kan ta litt av alt. Det beste med slik mat er jo at du bare kan spise og spise og spise, du blir liksom aldri helt ferdig – det er så sosialt og så koselig! Sammen med litt oster, kjeks, frukt, laks og spekemat med tilbehør, tenker jeg å lage en luftig omelett med parmesan, jordbærgazpacho og jordbærsalsa med tortilla – til akkurat dette er det superdigg med speltlompechips også, dersom du har tid og lyst til å lage det 🙂 Her kommer oppskrift på de tre sistnevnte rettene – først ut er omeletten! 


omelett – du trenger 

♥ 8 egg ♥ 5 dl melk ♥ 120 gram smør ♥ 80 gram hvetemel ♥ 200 gram parmesan ♥ salt + pepper ♥ olje + smør til steking 

Denne oppskriften er fra kokeboken til Anne-Kat og Hellstrøm – inn med sølvskje, som har vært en favoritt siden det var en julegave for kanskje 10 år siden eller mer 🙂 Den er skikkelig fin å ha! Sett ovnen på 200 grader. Skill eggeplommer og hviter. Kok opp melken og bland inn smøret. Trekk kjelen bort fra platen og sikt inn melet. Bruk en visp til å røre slik at du unngår klumper. Riv halvparten av parmesanosten og bland dette inn i kjelen. Bruk medium varme og sett kjelen tilbake på platen igjen. Smak til med salt og pepper. Trekk kasserollen av platen og bland inn eggeplommene til alt danner en glatt og ganske tykk masse. 

Bruk en kjøkkenmaskin og pisk eggehvitene stive. Bruk deretter en slikkepott til å brette hviten inn i blandingen – vær veldig lett på hånden, du skal ikke røre, men brette helt til alt har blandet seg – det trenger ikke å ha en jevn farge, det vil være litt gult og litt hvitt. Det er helt ok 🙂 Finn frem en stekepanne og ha litt olje og smør i den. Dette skal varmes opp før du heller røren i pannen. La det stå i 1-2 minutter på medium varme, før du setter hele stekepannen inn i ovnen. Nå skal den stå i ca. 20 minutter. Rasp resten av parmesanen og strø dette over omeletten når det er ca. 1 minutt igjen av steketiden. La dette smelte mens pannen står i ovnen. Så er det bare å servere – mmm! 


jordbærsalsa 

♥ 2 kurver jordbær ♥ 1 rødløk ♥ 2 ss. hakket, frisk koriander ♥ salt + pepper ♥ 1 lime ♥ 2 ss. jalapenos fra glass 

Skjær jordbær og rødløk i små terninger. Finhakk koriander og jalapenos. Bland alt sammen og skvis over saften av lime. Smak til med salt og pepper. Om du lar den stå litt, vil jordbærene skille ut en del vann, noe som gjør salsaen enda bedre! La den derfor gjerne stå i ca. 10-15 minutter når den er helt ferdig, og rør godt før servering slik at alt blander seg. 


jordbærgazpacho 

♥ 450 g. jordbær ♥ 70 g. rørsukker  ♥ 3 ss. mutti (tomatkonsentrat på tube) ♥ 1.7 dl vann ♥ 3 ts. sitronsaft ♥ 80 g. innmat av brød ♥ 2 skiver loff ♥ frisk mynte  

Gazpacho er alltid digg, men har du prøvd jordbærgazpacho før? Oh My det er så godt det! Bland 0.7 dl. vann + sukkeret i en kjele og kok opp til sukkeret har smeltet. Del jordbærene i to og tilsett dem til sukkerlaken sammen med innmaten av brødet. Hell i 1 ss. olivenolje, 3 ts. sitronsaft, resten av vannet og mutti samt 6-10 mynteblader. Kok opp og bruk deretter en stavmikser til du får en jevn og glatt masse. Smak til med salt og pepper om du ønsker det – den er fryktelig god akkurat slik den er også. Sett gazpachoen i kjøleskapet i en liten halvtime eller til den blir serveringsklar – det vil si kald. Rist noen skiver med brød i enten stekepanne eller brødrister, som du kan servere ved siden av eller som du kan bruke som pynt slik jeg har gjort 🙂 Denne suppen er så fantastisk god – og ikke minst perfekt til litt småmat på selveste nasjonaldagen! 


Håper du fikk noen ideer 🇳🇴 

13 kommentarer

 1. Jeanette

  Så mye godt! Tapas er så godt det!

 2. Mmmm dette så digg ut,skal prøves:-) En god ting kan ikke sies for ofte,du har en fantastisk gjennomført blogg,du leverer kvalitet hver eneste gang! Norges beste,uten tvil<3 Dessuten er du vakrere enn noen gang<3 Ønsker deg og dine en nydelig 17 mai 🙂 Klemmer<3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Du er vel herlig! Tusen, tusen takk Mona! En god 17. mai til deg og dine også <3

 3. Såå fine forslag! Heldige gjester!

 4. Mmm! Hærlige og spennende tips, Caroline! 😀 Jeg også e.l.s.k.e.r tapas!!! Åh! Blir aldri ferdig å spise da jeg! 😉 Den omeletten høres og ser himmelsk ut da! Ojoj! Klem til deg fine! <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha, ikke jeg heller :p Håper du prøver å lage noe av dette 🙂

   Klem tilbake <3

 5. Jorsbærgaspacho høres helt nydelig ut! Hvor mange sånne glass blir det ca. fra denne oppskriften?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ååå, det blir mange! Kanskje 20? 🙂

 6. Ser helt nydelig ut, dere er så gode på inspirasjon til mat og oppskrifter. Godt med nye oppskrifttips også, den jordbærsalsaen må testes ut

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jaaa! Du MÅ prøve, det er skikkelig digg 🙂

 7. marianne

  Prøver igjen siden ikke kommentaren min har blitt godkjent: Så deilige retter, må nok prøve meg på et par av de. Men du, er det ikke copyright på oppskriften på omeletten når den kommer fra en bok?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, ikke copyright på oppskrifter 🙂

 8. Tusen takk for god inspirasjon! Har handlet inn til både jordbærsalsa og jordbærgazpacho – gleder meg til å smake samt servere gjestene (selvfølgelig begrenset antall pga. corona) på nasjonaldagen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *