på tur i Sarpsborg og Fredrikstad

Vi elsker å være på tur i helgene, og enten vi sykler eller tar beina fatt, synes vi alltid at vi har det så fint! Jeg har fått en del spørsmål om hvor vi foretrekker å dra og det er flere som gjerne vil ha turtips relatert til Sarpsborg og Fredrikstad, så jeg tenkte å samle noen tips i dette innlegget. Vi har jo selvfølgelig vært mest på tur i Sarpsborg, men har vært over i nabobyen noen søndager også 😉 Her kommer mine turtips for deg som bor i nærheten! 


Guttormsvauen – vi var jo superspreke og bittelitt gale i fjor da vi syklet hele veien fra oss til Hvaler. Altså, hjelp! Det ble litt mer enn 80 kilometer på sykkel med bagasje, barn og hunder å drasse på – og det på bare 24 timer! Haha! Men for en tur og for et vær vi hadde! Du kan se video av turen HER om du vil 🙂 Guttormsvauen er så nydelig! Her har vi vært på tur flere ganger, men jeg må jo anbefale deg å ta bilen og ikke sykkelen ut hit 😉 Du parkerer bilen og går et par kilometer innover i skogen, helt til havet åpenbarer seg. Det er så nydelig og ikke minst er det en helt perfekt teltplass. Guttormsvauen ligger på vestsiden av Vesterøy. 

Kuvauen – for å komme hit, kan du enten gå fra parkeringsplassen som ligger like i nærheten eller du kan gå fra Papperhavn. Da går du over svabergene og får en litt lenger tur. Kuvauen ligger på nordvestsiden av Vesterøy, og har ganske fin sandstrand og skikkelig flotte svaberg som er helt perfekte å sole seg på eller grille på. Det ligger en del fredede sjøboder her og de gjør alt ekstra sjarmerende. Kuvauen er den eneste av de gamle fiske- og loshavnene som har bevart sitt opprinnelige preg. 

Papperhavn – her har vi egentlig bare vært for å parkere bilen og tusle til Kuvauen ettersom det ligger i perfekt avstand for en fottur, men det kan være skikkelig fint å bare være akkurat her også. Du finner Papperhavn innenfor Lyngholmen og Havneholmen. Sjøbua på det lille skjæret rett utenfor havna er faktisk en av Hvalers mest kjente landemerker 🙂 

Skams Klove og Kjøkøy fort – da vi var her, kjørte vi ut mot Hvaler og parkerte bilen på Kjøkøy. Her ligger Kjøkøy fort, som ble bygget av tyskerne i 1941 for å beskytte det østre innløpet av Glomma. Det ble nedlagt i 1993, men i dag består det av flere frittstående kanonstillinger, pluss løpeganger og bunkere. Dette er jo helt topp for barn, spesielt løpegangene var populære da vi var her. Fra parkeringen går du innover ca. 1 kilometer og på veien går du gjennom Skams klove. Dette er en diger sprekk i fjellet på Kjøkøy som er ca. 200 m. lang og opptil 10-12 m. dyp, men bare et par meter bred. Det er geologisti og informasjonsskilt i området som gir mer informasjon for den som er interessert i det. Når du kommer frem til Kjøkøy fort, møter du en kjempefin åpen plass og muligheter for å bade. 

Bryggegstien –  parker bilen i Glengshølen og la barna leke litt på lekeplassen her, før dere går bryggestien hele veien bort til Tjueklo. Bryggen er litt over 1 kilometer og perfekt lengde for ekstra små bein – fra parkeringen får dere en tur på ca. 3 kilometer tilsammen 🙂 Det er masse fine gapahuker i den andre enden av bryggen, i tillegg til et helt nytt toalett. Herfra er det også kort vei til Ravneberget fort. Her har vi gått tur mange ganger og det er like koselig hver gang – bryggen er perfekt for en løpetur også, jeg løper her ofte 🙂 

Greåker Fort – herfra har jeg mange fine minner, og jeg husker godt turene til fortet med pappa og storesøster da jeg var yngre. Ofte dro vi hit de helgene mamma måtte jobbe. Det var alltid så skummelt her og pappa storkoste seg da han fortalte meg skrekkhistorier om soldater fra krigen som gikk igjen i fortet. Jeg var så redd! Men det var jo en slags skrekkblandet fryd. Greåker fort var i kamp under andre verdenskrig, men i dag er store deler av det gjenmurt og dessuten er det fredet. Likevel er det fortsatt en åpning der, så det er mulig å gå inn å se og få med seg utsikten over vannet. 

Lysløypa – hit kan du sykle, gå eller kjøre bil. Dersom du ikke har lyst på en kjempelang tur, ligger det masse fine gapahuker nesten helt i starten av lysløypa, i tillegg til at flere barnehager har bygget opp naturhusker og andre morsomme ting her. Mulighetene for å tenne bål og grille er dessuten supertilgjengelig! Her er det kjempekoselig og vi tar ofte turen hit på vinteren, når barna ikke har så lyst til å gå langt, men gjerne vil leke ute. Lysløypa ligger på Kurland. 

Appelsintoppen – sykle eller kjør bil til Lysløypa og gå innover mot Appelsintoppen herfra, det er ca. 2 kilometer én vei. Her finner du masse sitteplasser og gapahuker, i tillegg til et 17 meter høyt utsiktstårn som gir deg god utsikt over store deler av Østfold. Superfin plass! Vi løper gjennom stedet i løpevideoen jeg publiserte HER

Tunevannet – hit er det kjempefint å sykle fra byen, og dersom du ikke vil ligge og sole deg og bade, finnes det et stort område med lekeplass og gapahuker med sitteplasser. Med utsikt utover Tunevannet er det et kjempefint tursted og helt perfekt for barna å leke mens dere drikker kaffe eller lager mat 😉 

Feriehjemmet – offentlig badeplass og campingplass. Vi parkerte bilen ved Solbergtårnet og syklet herfra, gjennom rideskolen og forbi flere idylliske feriehus. Passet veldig bra at det var både kiosk og kafeteria da vi kom frem, så vi kunne få oss en velfortjent is 😉


God tur 🌸

21 kommentarer

 1. Fine tips:) Jeg bor selv i Fredrikstad, og har faktisk ikke vært på alle disse stedene før! Ser nydelig ut!
  Har dere vært i Bjørndalen i Fredrikstad? «Bjørneløypa» er populær blant lokale barn her – det er en turløype spesielt for barn, og den er pyntet med fantastiske dyreskulpturer i tre – både på bakken og i trærne:)

 2. Så mange flotte tips, og fantastiske bilder. Skulle ønske jeg bodde i nærheten. 😀 Dere er virkelig så utrolig flinke til å bruke naturen. Gode forbilder for de små. 🙂

 3. Tusen takk! Jeg flyttet til Sarpsborg i høst, og har slitt litt med å finne mulige turområder, så takk for tips!
  Bor rett ved glengshølen, så der har jeg selvfølgelig gått – utrolig fint!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Bare hyggelig 🙂

 4. Rebekka Farstad

  Så mange fine plasser? Bruker dere ikke å være i Halden? Flotte uteplasser. Blant annet Trollstien, som er fin for barn. Eller festningen

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, der har vi ikke vært på tur! Tusen takk for påminnelsen 🙂

 5. Så flotte bilder! Er spent på hva du skulle fortelle oss idag

 6. Elisabeth

  Det er så mange fine steder Jeg er mye i skogen å går, krysstjern er alltid en inner tier isesjøbatteri har super utsikt Isesjøstien er flott Her kan man ramse opp i det uendelige
  Kos dere på tur

 7. Kjempefine turtips! Men Hvaler er vell ikke i Fredrikstad hihi! Trur faktisk jeg skal ta med meg flokken på en av disse turene i morgen ! God helg.!

 8. Bor i fredrikstad og har hytte på Hvaler, disse plassene ligger langt inni hjertet mitt!❤️
  Får vel ta en tur til feil by, ser ut som fine plasser å gå tur på 😉
  Takk for gode turtips, og ha en god dag, fine deg!

 9. Hvor er den grønne jakke på siste bilde fra?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Gina Tricot! Så fin 🙂

 10. Blir litt misvisende overskrift… Sarpsborg og Hvaler skulle det vel heller stått ..

 11. De tre første stedene er på Hvaler som igrunn ikke har noe med «nabobyen» Fredrikstad, som du omtaler den, å gjøre. Hvaler er en egen kommune.

 12. Takk for fine tips og mange flotte inspirasjons bilder, tenker å ta oss en tur til Hvaler i løpet av sommeren 🙂 Dere er utrolig flinke til å komme dere ut på tur 🙂 God helg 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Bare hyggelig 😀 God helg til deg og dine!

 13. Tusen takk for kjempefine tips❤️Blir definitivt teltturer på noen av disse stedene i sommer. Er det første bilde fra Kuvauen? Så mye sjarm❤️Dere slutter ikke å inspirere❤️

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det stemmer 🙂 Tusen takk, Anett <3

 14. Dette innlegget skal jeg benytte meg av fremover ☺️ Vi bor i Sarpsborg og har barn på samme alder, så vi kommer garantert til å dra på tur flere av disse stedene

 15. susanne

  Feriehjemmet er privar så vidt jeg vet. Hunder må gå i bånd hele året og de får ikke bade der.
  Höysand camping derimot, som du av en eller annen grunn ikke nevner, er offentlig og har utrolig mange tilbud! beach volleyball, tennis, flere golfbaner, flott lekeplass, turstier, Palma cafe som har et sjeldent utvalg av is, mat etc ( nydelige softis uten melk ex, glutenfri mat) og helt unik interiör inne i den lille cafeen. SALT restaurangen som serverer kortreist mat, uteservering med flott utsikt! og ikke minst Isi bar, lokal «Serverdighet». Og her kan hunder bade så mye de vil! 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg vet at Borregård eide det før, men trodde ikke de gjorde det lenger 🙂

   Høysand, SALT, Palma og Isi bar har jeg skrevet om på bloggen før, men nevnte det ikke nå siden vi ikke har vært der på tur 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *