jeg ble syk på premieredagen

Jeg er så lei meg! Fredag er som en vond og surrealistisk drøm for meg, fjernt borte.. som noe som aldri har hendt. Dagen startet som en helt vanlig arbeidsdag, men da klokken ble syv hadde jeg hostet så lenge at jeg tenkte det var verdt å prøve litt hostesaft for å stilne det, og for å se om det kunne hjelpe til underveis i premieren om jeg skulle få en skikkelig kule. For dagen var jo her! Premieredagen som vi har vært så spente på alle sammen. Vi har blitt en så fin gjeng vi syv skuespillerne, og alle de som har jobbet rundt prosjektet Boeing Boeing. Vi har en felles lidenskap for dette alle sammen, og har lagt ned all vår fritid i dette de to siste månedene. Det har vært en fantastisk reise og resultatet? Vel, vi er rett og slett superstolte av å kunne vise frem et teaterstykke vi selv mener er fantastisk morsomt og som vi også gjennomfører utrolig bra. Premieren er jo alltid ekstra gøy og bittelitt nervepirrende, men jeg bare gledet meg! 

Rundt 30 minutter etter at jeg hadde tatt hostesaften, kjente jeg meg så rar. Lars-Kristian synes jeg var helt håpløs som trodde at dette kunne ha noe med litt hostesaft å gjøre, så jeg prøvde å tenke positivt og satt meg på kontoret for å jobbe. Tre timer senere lå jeg rundt doskålen, og etter dette ble jeg liggende nede hele dagen. Det var så forferdelig, jeg følte meg helt i svime og var helt matt og rar i hele kroppen. Døsig og forferdelig kvalm. Jeg så på klokken hele tiden, og selv om jeg ville sove, så falt jeg aldri i dyp søvn – jeg drømte om teateret og forestilte meg premieren og alt som skulle skje, hva jeg måtte gjøre for å rekke alt sammen. Da klokken var blitt tre, tenkte jeg at det fortsatt var to timer til vi skulle møte, og jeg prøvde å reise meg fra sengen. Det var helt umulig. Jeg var så svimmel og brakk meg med en gang. 

Regissøren for teateret kom hjem til meg rundt halv seks med en kvalmestillende tablett, for de hadde jo et håp til det siste.. men da hun så at jeg lå der helt i svime og da jeg i tillegg kastet voldsomt opp bare fordi jeg prøvde å snakke, skjønte hun at det ikke var noe håp. Og det var jo helt krise! Vi hadde ingen stand in for noen av rollene og premieren skulle starte om bare halvannen time! Jeg har aldri i mitt liv hatt så dårlig samvittighet, det gjorde vondt langt inni sjelen min og jeg hadde så lyst til å få det til, men det var helt umulig. Jeg måtte bare ligge. Sove. Få det ut av kroppen min. Jeg hadde bare rukket å spise et par knekkebrød, så jeg hadde jo absolutt ingenting å kaste opp heller. Alle kjenner sikkert til den følelsen, når kroppen bare vrir seg og prøver å få opp noe som ikke er der. Ugh. 

De nydelige medskuespillerne mine tok situasjonen med en imponerende ro. Fantastiske Linda måtte steppe inn som Jasmine, tok med seg manus på scenen og gjorde en vanvittig bra innsats! Mine venninner var der for å se på meg, hele familien min.. jeg hadde så dårlig samvittighet, og følte at jeg sviktet absolutt alle. En helt forferdelig følelse, jeg tror jeg gråt like mye som jeg kastet opp. Men det gjorde de som spiller med meg også! De var så lei seg på mine vegne og tenkte på meg oppi alt dette! Jeg er så heldig som har så gode mennesker i livet mitt som vil meg så vel. Jeg har blitt så glad i denne gjengen og kunne ikke vært mer takknemlig for absolutt alle sammen! 

Det var helt fantastisk å våkne opp i går og kjenne at kroppen min var kvitt alt sammen og at jeg var meg selv igjen. Vi hadde dobbel forestilling, og jeg skal innrømme at den første var litt tøff å gjennomføre, men så gikk det så fint etterpå med litt paracet, nok vann, mat og kjærlighet. Vi fikk jammen stående applaus etter siste forestilling i går også! Så innmari gøy! 

Jeg kan faktisk si med hundre prosent sikkerhet at dette kun kom av hostesaften, jeg kjenner kroppen min og vet hvordan den reagerer når den har fått i seg noe den ikke skal, eller når jeg for eksempel blir bilsyk og ligger i ett døgn etterpå. Dette er typisk meg. Lars-Kristian kan bli bilsyk, kaste opp og så være fin igjen. Kroppen min er ikke fornøyd før jeg har ligget i nesten ett døgn og tømt meg. Det er mange som retter finger mot meg både i kommentarfeltet her og på instagram, men dette er faktisk noe som går igjen i min familie. Mormor var akkurat som meg, og kunne ikke engang bli kjørt rundt på kjøpesenteret i rullestol (!!) på sine eldre dager, fordi hun ble kvalm og syk med oppkast i ett døgn etterpå. Bilsyke, båtsyke, migrene med oppkast, reaksjoner på et preparat som for eksempel hostesaft med morfin – jeg reagerer på denne måten. Jeg har tatt smertestillende tidligere som inneholder det samme og har vel aldri vært så dårlig før i mitt liv – inntil på fredag. Så stol på meg når jeg sier at det var denne hostesaften som utløste det og jeg forsikrer dere om at jeg ikke smittet noen med omganssyke under forestillingen i går. 


Så ja, livet skjer og det er ikke alt man kan kontrollere. Jeg vet i hvert fall nå at jeg bare holder meg unna alt som inneholder en snev av kodein, jeg reagerer så kraftig på det og jeg ville heller tatt femten hosteanfall på rad midt i en replikk enn å tilbringe premieredagen som jeg gjorde. Nå gleder jeg meg til siste forestilling om noen timer! Tenk at vi snart er ferdig – jeg kan ikke tro det ❤️

42 kommentarer

 1. Så synd for deg. Høres ut som en veldig ubehagelig opplevelse. Jeg tåler heller ikke morfinpreparater. Reagerer nok ikke så sterkt som deg, men har omtrent samme reaksjon som da jeg blir bilsyk. Så jeg tror deg.

 2. Elisabeth h

  ALLE som har vært med i en teateroppsetning eller konsert eller hva som helst som krever team-work, vet hvor forferdelig det er å bli så dårlig at man må svikte resten av teamet. Har ikke lest hva slags kommentarer du har fått,men om de er negative, så drit i dem. Jeg vet om andre som også reagerer slik på reseptbelagte hostemedisiner med kodein,så om noen tror du dikter opp det som årsak, tar de feil. Er megaglad på dine og ensemblets vegne at du er fin i formen igjen, og ønsker dere en flott siste spilledag!

 3. Klart du kjenner deg selv best…Men litt ensporet kanskje å tenke at det kun er hostesaften. Dy har jo vært forkjølet og forsatt kjørt på med øvelser og andre ting. Kroppen får nok på et tidspunkt. Jeg lurer på når kroppen din virkelig får hvilt seg og hentet seg inn sånn skikkelig med det tempoet du har i hverdagen. Du er ikke laget av stål du heller Caroline.
  Men uansett, god bedring.

 4. Hei!
  Godt at du har kommet deg igjen og gratulerer alle med forestillingen!
  Ville bare bekrefte at den sammenhengen mellom bilsyke/ bevegelsessyke/ kvalme og migrene som du har merket i din familie er observert også ellers og kjent i medisinen. Se f eks link under hvis interesse 🙂

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20416353/

  1. Interessant lesning. Jeg har ikke vokst opp med migrene, ei heller reisesyke, men i voksen alder har jeg utviklet både migrene og reisesyke, blir dårlig på både tog, båt og hvis jeg sitter for lenge i baksetet på en bil.

 5. Og kanskje det kan være lurt å bremse ned når du begynner å føle deg syk? Du var jo kjempe forkjølet, hostet og vond hals. Hvorfor klarer du ikke å bremse ned av og til? Er man syk så er man syk. Enten man er blogger eller » vanlig» arbeidstaker. Det må være vondt for både kropp og sinn. Aldri å klare å roe ned når man faktisk er i dårlig form. Bra du fikk med deg siste del av teateret 🙂

 6. For en forferdelig opplevelse! Stakkars deg og stakkars medspillerene dine. Så bra ar det ordner seg. Såg glimt på IG at de fikk god kritikk? Det må i det minste være en lettelse.

  Samtidig må jeg le litt (ikke av at du ble dårlig), men noen mennesker følger det bare ekstra drama med ;)Jeg har en venninne som også er sånn. Helt uten vond vilje så kommer hun ut for hendelser som aldri skjer oss andre.

 7. Åhhh! Jeg føler SÅ med deg, stakkars! Noe av værste som er, er å få så sinnsykt dårlig samvittighet, selv om det var ingenting du kunne gjøre noe med! Men, SÅ bra at du kom deg på bena på Lørdag!!! Det var nok en kjempe stor lettelse! Det gjør meg så glad på dine vegne! <3 Og ja, du har selvfølgelig rett i at det var hostesaften! DU kjenner DEG best vel?! Jeg er faktisk lik selv på det du beskriver angående bilsyke/båt/buss++ Og visse ting i medisiner/hostesaft o.l tåler jeg ikke! Synd, men sant! Så vær så snill dere som uttaler dere negativt om dette, slutt! Stor klem til deg, fine! <3

 8. Uavhengig av årsak er jo dette bare trist. Føler virkelig med deg.
  Uten sammenligning, husker min datter måtte operere bort blindtarmen 3 dager før premiere på et stort, norsk teater (hun skulle være med i forestillingen, bare en liten barnerolle, men allikevel). Jeg var så lei meg på hennes vegne. Øvet 6-10 timer hver uke i et halv år, for så å miste premieren 🙁

 9. Stakkars, stakkars deg som opplevde dette – kan tenke meg at du var veldig fortvilet. Jeg har sett diskusjonene rundt om, men jeg skjønner at det var hostesaften. Særlig hvis det var Cosylan.
  Uansett, det er bra du kom deg på beina og fikk spille.

 10. Min mor reagerer helt likt som deg med hostesaft med morfin. Hun blir steindårlig med blodtrykksfall og ekstrem kvalme. Så jeg skal aldri ta en slurk av noe sånt. Synd du ikke visste/tenkte på forhånd at dette kunne skje….siden du veldig lett blir dårlig av ting. Syns veldig synd på deg. Men mest synd på teateret!!!! Det er jo helt fullstendig krise for oppsetningen når en hovedrolle ikke kan stille. Så imponerende de var som tok det så pent.

 11. Din stakkel! Godt det hele gik alligevel. Jeg kender alt til at blive så mega syg af køreture osv. hvor jeg må ligge i mange timer efterfølgende. jeg fik engang en lille bitte smule morfin og kastede op et døgn efter

 12. Uff så utrolig leit! Skjønner godt du er lei deg! Dette har du øvd på lenge og lagt inn en enorm innsats, og så får du ikke med deg åpningen. Klart du kjenner egen kropp best, makan hva folk får seg til å skrive. Jeg har selv tatt hostesaft, Cosylan, og reagerte kraftig på den, oppkast, svimmel, helt utafor. Da hoster jeg heller! Kos deg med resten av forestillingene 🙂 klem

 13. Blir såå kvalm av kodein! Og jeg er så og si aldri syk ellers. Glad du ble bedre,og fikk med deg forestillingen. Så mye jobb som ligger bak!! Klem

 14. Ann Kristin

  Så kjipt! Men det kan skje den beste! Så bra du kom deg på beina igjen! Og lykke til med stykket! 🙂

 15. Høres grusomt ut, og så ekstra kjipt når noe sånt skjer når det passer aller dårligst. Heldigvis er jo ikke dette noen krise sånn egentlig, men full forståelse for at det føltes ordentlig dritt der og da☺️.

  Jeg reagerer på akkurat samme måte av alle preparater som inneholder opiater, blir også kvalm og dårlig av noen betennelsesdempende og ble også steindårlig med helt ekstrem kvalme da jeg for fem år siden hadde behov får å ta antidepressiva i en periode. En klok lege besluttet at det skulle tas en CYP-test av meg (blodprøve). Den påviste at jeg mangler noen av disse CYP-ene; én av dem manglet jeg på begge sider av genet – den som i hovedsak bryter ned opiater og det viktigste virkestoffet i de fleste antidepressiver. Det forklarte hvorfor jeg fikk så voldsomme bivirkninger av en del medisiner.

  Nå er infoen lagt inn i kjernejournalen min slik at dersom jeg noen gang, bank i bordet, skulle bli innlagt på sykehus, så vet legene hvilke preparater som bør unngås.

  Lykke til med resten av forestillingene ☺️✨

  1. Jeg reagerer helt likt på hostesaft med morfin, paralgin forte og er ellers veldig sensitiv for medikamenter. Og det med CYP test var jaggu meg en god ide! Det skal jeg også be legen min om 🙂

  2. Man skal være svært forsiktig med å anbefale medisinske tester og «svar» på ting i kommentarfelt. Dette bør gjøres av noen med medisinsk utdanning.
   CYP-test kan vise ulike måter kroppen reagerer på f.eks. kodein og omdanner dette i kroppen, man kan omdanne kodein til morfin på ulike måter med ulike konsekvenser, f.eks økt eller manglende effekt. Les mer under «Smerte» og CYP2D6 her; https://diakonhjemmetsykehus.no/senter-for-psykofarmakologi-sfp/farmakogenetiske-analyser

   1. Ja, dette må selvsagt gjøres og analyseres av noen med medisinsk utdanning. For min del var det veldig nyttig å få gjennomført denne testen – som fastlegen min mente var hensiktsmessig. Det var CYP2D6, som du nevner i kommentaren din, eller rettere sagt mangelen på den, som skapte problemer for meg – igjen og igjen.
    Om jeg formulerte meg på en måte som gjorde at noen oppfattet det som at dette er noe man kan bestille privat på nettet, beklager jeg det! Det var ment som et tips til noe man kunne høre med legen sin om, dersom man er plaget av kraftige bivirkninger, feks. av kodein- eller SSRI-preparater.

 16. Åå så kjedelig! Er mange som reagerer på morfinpreparater, har selv blitt kjempedårlig og hallusinert av hostesaft med morfin, så skjønner så godt hva du mener! Godt å høre at du ble bra igjen til de to andre forestillingene! Klem

 17. Var kjempegøy forestilling i går kveld, dere var så flinke hele gjengen 🙂

 18. Min kropp er helt lik. Fikk noe smertestillende som inneholdt morfin en gang, og hang over doskålen ett døgn med oppkast samtidig som jeg kaldsvettet. Så jeg forstår deg innmari godt! Trist å høre at det skulle ende sånn, men hørtes ut som det løste seg greit til slutt likevel <3 Lykke til resten av forestillingene 🙂

 19. Du er allergisk mot hostesaften! Ganske sikker jeg vet hvilken det gjelder! Det er viktig at legen skriver det inn i systemet at du reagerer på akk den! Skjedde med meg og mamma også. Jeg tror det er en reaksjon på morfinen som er i den.

 20. Så kanskje det beste er å ikke ta noe! Stikk fingrene i halsen og kast opp – kanskje du neste gang slipper å ligge ett døgn. Har selv god erfaring med dette. Jmf. sjøsyk når du er gravid og IKKE tar en pille.

 21. Stakkars deg – virkelig! Jeg kjenner så veldig godt igjen den følelsen du hadde på fredag. Jeg var for et par år siden alvorlig syk over flere måneder. Og jeg hadde hele tiden så fryktelig vondt inne i meg når jeg hele tiden ikke fikk vært til stede for datteren min. Hun hadde selvfølgelig pappaen sin og familien vår rundt seg som var med henne gjennom gleder, opplevelser og sorger. Vet ikke hvorfor jeg forteller dette i ditt forum, men vil bare fortelle at jeg føler så med deg og er glad for at du er frisk igjen og de siste forestillingene er vel done! ❤️
  En ting til, jeg kommenterer ikke så ofte her inne. Men syn du er en flott person, gjør mye bra og ikke fortjener de negative kommentarene noen klarer å lire ut av seg <3

 22. Wenche Mari Gundersen

  Har ikke fulgt deg så lenge her på bloggen din, men synes DU er herlig som person-inspirerende og flink(og flotte bilder som din mann tar)Jeg kommer til å lese/følge bloggen din videre, for DU har en flott blogg!!Stå på videre, jeg heier på deg!!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 😀

 23. Ann Kristin

  Hvis du har fått Cosylan hostesaft skjønner jeg godt at du ble syk. Den inneholder codein og det reagerer i hvertfall jeg på. Har også blitt syk av Cosylan men tok ikke så mye så det gikk over etter noen timer. Men fikk smertestillende for en kink i ryggen, og da ble jeg så dårlig at jeg ble hentet med ambulanse. Legen har etter det funnet ut at det er codein jeg reagerer på. Blir ekstremt dårlig, klarer ikke stå, kaster opp, svimmel generelt dårlig allmentillstand. Kan jo være noe lignende med deg kanskje. Uansett, god bedring

 24. Uff, så kjedelig! Kvalme er en kjent bivirkning av kodein, så det er ikke usannsynlig at det skyldes hostesaften

 25. Huff så leit ..håper virkelig du har det bedre.og sånn hostesaft burde ikke inntas om man skal spille «teater «eller andre ting..litt humor .. men morfin er kvalmende husker jeg fra sykehus.
  Uansett jeg er jo ikke lege ,så vondt i halsen har du jo tydeligvis.god bedring og godt du fikk være med på noe av teater stykke..flott av deg og dere !

 26. Jeg tror og at det var hostesaften. Tenkte faktisk på det når du skrev at du hadde fått en hostesaft som skulle hjelpe, at nei, det tror jeg bare gjør vondt verre, men trodde nå ikke at du volle bli så ufattelig dårlig som det. Uff!

 27. Barnehagelæreren

  Huff så synd, kan jo være en kombinasjon av at du var fokjølet fra før av også.
  Jeg reagerer også på hostesaft med morfin, har måttet ta det et par ganger og da blir jeg svimmel og må bare gå å legge meg. Samme med narkose blir kvalm og kaster opp etterpå. Mamman min er helt lik meg der så tror deg når du mener det er familiært.
  Bra du ble frisk nok på lørdag da.

 28. Ingrid Grace

  Uff å uff, føler virkelig med deg. <3 Samme reaksjon har jeg på visse typer hostesaft. Men så bra du fikk være med på på lørdag og søndag. Det bare ER så kjipt når en pugger og styrer på og så kan en ikke være med når det virkelig gjelder. Been there, done that. Det er bitre og grusomme tårer å gråte. Stor klem til deg, og hipp hurra for at du fikk spilt i noen forestillinger i alle fall. Håper du koste deg max og at du føler deg i fin form nå. Ønsker deg alt godt videre, mange klemmer fra meg. <3

 29. Hvorfor må du ta deg selv i forsvar? «Tro meg når jeg sier» setninger gir jo bare mistenkelighet til hele «unnskyldningen» din eller hva det nå kalles.

  1. Vel, det kommer nok an på øyet som leser..
   Hun må ta seg selv i forsvar fordi «noen» stadig har behov for å mistenkeliggjøre alt hun gjør og sier, tenker jeg. Det illustreres i grunn godt i kommentaren din.

 30. Men om du har reagert på codein før, hvorfor tok du det da?

 31. Så utrolig kjipt at du ble syk på premieren, men veldig kjekt å høre at du fikk gjennomført resten slik som planlagt 🙂 Jeg er helt lik som deg. Tåler ikke morfin og har kastet opp hver gang jeg har vært nødt til å ta det. Håper du alt i alt sitter igjen med en god opplevelse fra dette teaterstykket, og at den kommende uken blir fin <3

 32. Det var en helt fantastisk forestilling!! Håper dere setter den opp igjen, da skal jeg tipse alle jeg kjenner. Så utrolig flinke dere var.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre 😀

 33. Jeg tviler ikke på at du reagerte på hostesaften,det er flere som reagerer på morfin men når du skriver at du har tatt smerte-stillende før med samme virkemiddel og aldri vært så dårlig før så skjønner jeg ikke helt at du gjorde det igjen.Det var jo en risiko å ta på selve premiere-dagen.

 34. Så ergerlig at du ble syk, men så bra at du kunne spille de siste forestillingene! Jeg så Boeing Boeing i Barcelona for noen år siden da jeg bodde der, morsomt teaterstykke 🙂

 35. Så utrolig dårlig timing å bli syk på. Supert at du uansett klarte det du gjorde å det ser ut som en super forstilling. Jeg kan skrive under på at hostesaft kan gjøre dette. Jeg sliter med hoste etter forkjølelse og får alltid hostesaft fra legen med rød trekant og morfin. Dette er en av to onder…hoste eller en helt grusom kvalme, svimmel, ør, det prikker og banker, skjelver, snøvler, mister kontroll osv. Kan bli helt satt ut til tider. Har etter mange år nå lært meg hvor mye jeg tåler for å fungere osv.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *