vegisterkaker: veganske medisterkaker

Medisterkaker har vært en del av julematen vår så lenge jeg kan huske, og etter at søsteren min ble vegetarianer for en god del år siden, har også vegetarmat vært å finne på middagsbordet hver gang vi har feiret sammen. Medisterkaker er min absolutte favorittjulemat, men jeg spiser det kun denne ene gangen i året, og derfor er det helt nydelig at det finnes et alternativ også! Vegisterkaker – nemlig vegetarversjonen! Og den er en super erstatter – jeg vil påstå at den faktisk er like god *sikle* Denne oppskriften har jeg fått av Anette, det er den samme som hun brukte i kafeen sin da hun drev Bare Grønt og den er et must å ta med seg videre! Jeg tuller ikke – du er nødt til å prøve 🙂 Sammen med vegisterkakene laget jeg honningglasert rosenkål som jeg delte oppskriften på i forrige uke HER, rødkål, surkål, sennep og tyttebærsyltetøy. 


10 store eller 20 små vegisterkaker 

♥ 2 dl. hvit ris + 4 dl. vann ♥  1 stor blomkål ♥ 2 dl. havregryn ♥ 2 ts. grønnsaksbuljong ♥ 2 ts. ingefær ♥ 2 ts. muskat ♥ 1/2 ts. nellik 


slik gjør du 

Del opp blomkålen. Kok risen og blomkålen hver for seg. Bland alle ingrediensene sammen og mos dem med en stavmikser. Rør godt. Form deigen til ønsket størrelse på vegisterkakene og stek dem på medium – sterk varme i olje eller smør. Etter steketiden og før servering, bør de varmes i ovnen før dere spiser – 200 grader i 10 minutter. 


Altså – nam! Lag oppskriften, spre ordet! Dette er så godt! Håper det smaker 🙂 

46 kommentarer

 1. Sara Katrin

  Søskenbarnet mitt er veganer, så hun og jeg skal spise vegisterkaker og soyaribbe med Oumph på julaften. Syns det er masse bedre enn ribbe. Har faktisk aldri vært fan av julemat, så for meg er vegetaralternativene helt supre. Kan spise meg mett uten å føle at jeg skal dø et kvarter etterpå. Haha.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så digg! Og ja, jeg vet! Ingenting klumper seg mer i magen enn julemat! Blir alltid så fort og så lenge mett jeg også – hver gang! Haha! Da kan det være deilig å supplere med litt vegetarmat 🙂

   1. Sara Katrin

    Mitt andre søskenbarn gikk på vekta for morro skyld ifjor rett før vi skulle spise julemiddag. Etter middagen gikk han på vekta igjen og da oppdaga han plutselig at han hadde gått opp 2 kilo!! Haha!! Vi fikk oss en bra latter da, ja!!

   2. Caroline Berg Eriksen

    Hehe 😀 Mat og drikke veier jo det det veier 😀

 2. Hei. Vet du om disse kan fryses? Hadde vært fint å kunne lage de nå, og ta de fram på julaften. 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, de kan fryses 🙂 Dropp steget med 10 minutter i ovnen bare, det gjør du heller etter at de har tint i stedet – eller om du tar dem rett i ovnen 🙂

 3. Kan disse fryses?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, det kan de! Frys de rett etter at de har kjølt seg ned. Du trenger ikke ha dem i ovnen før du fryser dem, men da etterpå ved tining 🙂

 4. Den skal prøves

 5. Elisabeth h

  Noe helt annet:hvor kjøpte du i sin tid julebyen, den du malte hvit?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det jeg malte kjøpte jeg på hageland, så har jeg også funnet helhvite på multitrend 🙂

 6. Hei ! Hadde du villa skrive litt mere detaljert om hvordan det går med omvendt julenisseprosjektet til deg og LK? Har prøvd å se på fb sia deres, men ser ikke noe om det,, tenker også på den familien som dere ikke kunne hjelpe, fordi det mangla midler, har det ordnet seg? Hjelper såklart til her jeg bor, men skal til Østfold nå tilfeldigvis, og det står vel en handlevogn et sted skjønner jeg?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hei 🙂

   Det går fint, men er masse arbeid! :O Vi klarer nok ikke å hjelpe alle som trenger det, det har vi ikke kapasitet til :/ Men det blir en del som får hjelp! 🙂

   1. Hvis det hadde vært startet opp før sent i november så kanskje dere hadde rukket å hjelpe flere?

   2. Caroline Berg Eriksen

    Vi startet arbeidet i september, ikke sent i november 🙂 Mye jobb med å finne lokaler og samarbeidspartnere.

    Det kommer også både flere bidrag og søknader om hjelp jo nærmere jul vi kommer. Så når det plutselig ramler inn 3-4 søknader under to uker før jul så er det vanskelig å hive seg rundt :/ Vi hadde heller ingen aning om hva vi skulle få inn av leker og penger, så vi kunne ikke si ja til for mange familieer før vi visste det.

    For å hjelpe flere trenger vi også flere til å hjelpe oss med arbeidet, og vi trenger mer system og bedre arbeidsfordeling 🙂

    Heldigvis kommer vi til å hjelp mange familier og enda flere barn <3

   3. Synes omvendt julenisse er et fint konsept og tenker å bidra ril neste år. Men hva mener du med mye jobb? Når du sier at det kommer 3-4 søknader to uker før jobb synes jeg ikke det virker som så mye jobb. Greit å vite hva jeg i såfall begir meg ut på.

   4. Caroline Berg Eriksen

    3-4 søknader vil si ca. 40-60 gaver som skal kjøpes inn om vi ikke har det på lager. Dette skal så pakkes inn og kjøres ut og i snitt tar vel utkjøringen 20-30 min pr. familie, kanskje mer om de bor veldig spredt.

    I tillegg skal vi skaffe mat til 12-16 personer for 1 – 5 dager.

    Det er masse jobb og tar veldig mye tid. For å kunne hjelpe mange må man ha en organisasjonsstruktur skalert for å håndtere det, og i år har vi ikke det. Vi mangler både lokaler, penger og arbeidskraft til å hjelpe flere enn vi gjør i år. Heldigvis lærer vi masse og har allerede planer for hvordan vi skal hjelpe enda flere neste år.

    Pengene, gavene og lekene som doneres kommer veldig godt med og de familiene vi lover å hjelpe får ordentlig hjelp! 🙂 Hvert barn får 3-5 ordentlige gaver, og familiene skal få en fullverdig julemiddag pluss mat som varer godt ut i romjulen 🙂

    Så hvert bidrag som kommer til stor hjelp <3

   5. Ja, skjønner. Men hvor mange timer har dere bruktsalg siden september?bare sånn ca altså. Jeg kan jo ikke begi meg ut på noe sånt om jeg ikke har kapasitet, da blir det liksom ikke så mye hjelp i

   6. Caroline Berg Eriksen

    Det har vi ikke regnet på, men det er jo kun jeg og Lars-Kristian og da blir det mange timer. Heldigvis får vi hjelp fra 2-3 andre på pakkingen 🙂

    Jo flere man er og jo bedre organisert, jo mindre tid bruker man.

    Neste år ønsker vi hjelp fra flere og så en bedre arbeidsfordeling 🙂 Om du vil hjelpe oss så kan det være flere måter å gjøre det på.

    Vi trenger følgende:

    – En som er ansvarlig for alle handlekurvene. Dvs. sette de ut i starten av november, tømme de regelmessig og sette matvarene på lager. Det varierer litt, men i starten så holder det å tømme de annen hver uke, men nærmere jul må du sikkert gjøre det hyppigere.

    – sorterings-/pakkehjelp 5-6 kvelder i løpet av desember

    – sorteringshjelp 5-6 kvelder i nov/desember som går gjennom alle innleverte gaver.

    – Handlehjelp til å handle inn alle gaver og matvarer vi ikke får donert

 7. Disse må jeg prøve Og mulig ett dumt spørsmål, men ingefæren… frisk revet ingefær eller pulver?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tørket ingefær 🙂

 8. Tusen takk for oppskrift! Onkelen min er vegetarianer, noe som bestemor synes er vanskelig. Skal hjelpe henne med å lage disse til jul ❤️

 9. Dette er jo akkurat samme oppskrift som Veganmisjonen!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det finnes sikkert masse like oppskrifter på vegisterkaker rundt omkring 🙂 Jeg har i hvert fall ikke sett den der.

  2. Ingrediensene er prikk like veganmisjonen sine utenom nelliken, så Anette har sikkert fått inspo der. VM har spesifisert hvordan type ris også, basmatiris. Det har en del å si for konsistens.
   Disse så mer ut som en slags karbonade, mens veganmisjonen sine er mer like medisterkaker. Synes jeg hvertfall 🙂
   De andre skal heller ikke kjøres like godt med stavmikser som det ser ut til at disse skal. Skal være litt tekstur.
   Anbefaler uansett å prøve veganmisjonen sine, de er syyykt gode.

   1. Caroline Berg Eriksen

    Det vet jeg ikke, mange steder hun kan ha fått inspo fra. Oppskrifter er ikke beskyttet av opphavsretten og derfor plukkes de opp og deles videre av mange, noe som gjør det vanskelig å vite hvor den er fra og hvem man evt. skal kreditere.

   2. Elisabeth h

    Det er silk med oppskrifter at de “vandrer», kanskje gjøres det små endringer, justering av krydder osv. Det står ikke noe sted på veganmisjonens side at det er deres /hennes originale, selvkomponerte oppskrifter, så vidt jeg kan se. Det blir som med alle andre oppskrifter, hvem laget det først, egentlig? Så når Caroline deler en oppskrift hun har fått fra f eks søsteren sin, er det ingen grunn til å kreve at hun skal ettersjekke hvor den opprinnelig kan ha kommet fra, eller linke til diverse hjemmesider. Min svigerinne laget veganske «medisterkaker» alt for 30 år siden før Internett og blogger , så en oppskrifts opprinnelse er nok ikke lett å finne ut av, og det er heller ikke nødvendig.
    De ser forøvrig gode ut, Caroline, og jeg skal hvertfall lage din variant av rosenkål til jul! Digg!

   3. Caroline Berg Eriksen

    Du har forstått det, Elisabeth 🙂

 10. Denne oppskriften tror jeg faktisk at jeg skal prøve! Er det fersk ingefær du bruker?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det må du gjøre 😀 Tørket ingefær 🙂

 11. Kristine

  Min favoritt veganjulemat er nøttesteken til vegetarbloggen <3 Kan hende det er flere liknende oppskrifter, men det er andre gang du poster en veganskoppskrift du fikk av søsteren din, der oppskriften er helt lik en populær og annerkjent veganmatblogger :/ Den linsegryten med kokosmelk, ingefær og koriander var helt lik green bonanza sin (det var en av hennes mest populære oppskrifter) og disse vegisterkakene er også veganmisjonen sine mest populære oppskrifter..Kan hende søsteren din har sett oppskriften på deres blogg, og det er ingenting galt i å dele den videre, men du burde høre med søsteren din så du kan linke til eventuelle blogger/kokebøker der hun har hentet inspirasjon, når oppskriften er så lik. Tror ikke forfatterene bak de oppskriftene har noe imot at du deler oppskriften deres, så lenge du linker til de 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nå er det jo slik at oppskrifter ikke er beskyttet av opphavstretten, og oppskrifter deles videre fra sin opprinnelse i mange former. Det er derfor mange måter man finner en oppskrift på, og det er ikke slik at man nødvendigvis fant den på opprinnelsesstedet 🙂 Populære retter finnes også i mange ulike og like former, hvor kun små forskjeller i kryddermengde skiller dem, noe som gjør det vanskelig å vite hvor idéen til en oppskrift kom fra 🙂

 12. Virker som om kommentaren min forsvant 🙂 Ville bare legge igjen en lenke til Janes oppskrift slik at du kan bruke den i hovedinnlegget. Enig i at disse er helt fantastiske og har, som sagt, laget dem siden 2011. Julestemning!!!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Lenker havner som regel i spam :/

   Jeg har ikke funnet oppskriften der.

   1. Det forklarer saken 😉

    Men oppskriften er jo fremdeles Janes, selv om du ikke har fått den direkte fra veganmisjonen. Hyggelig å gi creds der den er due! Anbefaler nøttesteken hennes på det aller varmeste. Er helt fantastisk!

 13. hvordan får du krøllene dine til å holde? :I)

 14. Camilla

  Hvor henvender man seg dersom man ønsker å hjelpe til med omvent julenisse neste år? Du skrev litt over her at dere ønsket hjelp, og jeg vil gjerne hjelpe 🙂 Dersom det ikke er for mye styr, er eposten min under her om dere vil svare meg der dersom det er behov for hjelp. Helt utrolig fint tiltak!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi kommer til å utlyse den hjelpen vi trenger i løpet av neste år og i god tid før november 🙂

   Men send gjerne en melding på facbooksiden vår om hvem du er og hva du kunne tenkt deg å hjelpe til med, eller en epost til ostfold@omvendtjulenisse.no

 15. Syntes dette var bra! Skal prøve denne, akkurat samme som på Vegetarbloggen.no, der er det også kjempefine oppskrifter, akkurat som denne, tommel opp!

 16. Alle monner drar, er det noe som heter. Klart man ikke kan hjelpe alle. Må være forferdelig vanskelig å avslå noen som trenger hjelp i jula. Spesielt når det også gjelder barn.

  Håper dere informerer om andre tiltak til de som får avslag fra «Omvendt Julenisse» Som f.eks. Kirkens bymisjon – Frelsesarmeen, eller det glitrende tiltaket «Julesentralen» ett samarbeid mellom Røde Kors og VG. Ha en fin adventstid ;).

 17. Jeanette

  dette må jeg teste! Har spist veganske kjøttboller en gang og de var knallgode,selv om jeg var skeptisk først.

 18. Hei! Laga du de honningglaserte rosenkålene annerledes denne gangen (de hadde påfallende mindre utseende av å være brente denne gangen).

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, gjorde alt på samme måte, men stekte dem noe kortere – da ble de også litt hardere enn forrige gang, men det gjorde ingenting. Honningen «brenner» seg relativt fort, så de var ikke brent selv om det så sånn ut 🙂

 19. Hildegunn

  Hvor finner du inspirasjon til mye middagretter/ukesmenyen? Jeg er jo helt håpløst når det gjelder valg av middager og variasjon.

 20. Grete Elisabeth

  tusen takk for oppskriften på vegetarkakene de har brukt flere ganger kjempegode.God jul

 21. Så gøy at du deler veganske oppskrifter 😀 Wihhii! Blir så glad når noen med så stor plattform som deg deler inspirasjon med folket! Jeg og min bror kjører også kjøttfri julemat og skal lage disse 1. juledag <3 Du MÅ prøve soyaribbe (men man være vanskelig å få tak i).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *