Tour de Dovre

Det er så utrolig gøy å lese alle de positive tilbakemeldingene på sykkelturen vår, og det er flere  av dere som sier at vi inspirerer. Det gjør meg glad! Noen ønsker selv å sykle samme turen og det er jo spesielt morsomt, men det spiller ingen rolle for meg hvor folk sykler (eller går) så lenge jeg kan inspirere mennesker til å være aktive. Jeg tenkte likevel å legge ut en litt detaljert beskrivelse av turen vår slik at de som ønsker kanskje kan sykle samme rute selv og eventuelt bruke den til å planlegge sin egen rute. 

Utgangspunktet for turen vår var en løype som kalles Tour de Dovre. Den ruten vi endte opp med, ser dere over her. Vi er så heldig å ha hytta til Lars-Kristian sine foreldre på Bergsgrenda, like ved Eftensåe Fjellparkering, så derfor slapp vi stykket mellom Dombås og Bergsgrenda ttersom vi startet på hytta, og foreldrene til Lars-Kristian parkerte vår bil på Dombås. Løypen kan sykles begge veier, og det vanlige er å sykle den motsatt vei av hva vi gjorde. Jeg vet ikke helt hvorfor, men da avslutter dere i hvert fall med det fineste partiet som er Grimsdalen. Rent fysisk vil jeg si at den veien vi syklet er enklere enn motsatt vei, ettersom bakkene fra Dombås og opp mot Fokkstugu er bratte og fryktelig dårlige. Bakkene fra Dovre og opp til Vegaskillet er også bratte, men de er gode å sykle på. 

Utgangspunktet for denne guiden vil uansett være vår reiserute, og om ikke noe annet er nevnt så tar jeg utgangspunkt i at det sykles med barn i sykkelvogn bak. Dersom jeg omtaler en bakke eller etappe som veldig hard, er det derfor ikke sikkert at den er så hard om du kun har deg selv og sykkelen din. Trykker du på overskriften til hver etappe vil du også få opp et interaktivt kart over etappen. Der kan du se nøyaktig stigningsprosent, i tillegg til Lars-Kristian sin fart og hjerterytme på hele etappen. Ganske kult! NB! Fungerer kun på laptop.

Jeg kommer også fortløpende til å legge inn GPX-filer slik at dere kan laste ned kart overt alle etappene.


Etappe 1: Eftansåe Fjellparkering til Haverdalseter 23,4 km, 848 høydemeter.  (GPX)

Den første etappen er også den hardeste. Den starter ved Eftansåe Fjellparkering med Jotunheimen sine massive fjell i ryggen, Dovre nasjonalpark til venstre og Rondane Nasjonalpark til høyre. Bakken er ca. 5 km, med en stigning på ca. 3,2 prosent før det flater ut og går litt nedover i 1 km forbi Vegaskillet, hvor du tar til høyre mot Haverdalen. Her møter du dagens bratteste bakke, som heldigvis ikke er mer enn ca. 1,5 km med en gjennomsnittlig stigning på ca. 6 prosent. Det bratteste kommer aller først! Etter en lang og bratt utforkjøring på gode veier kommer dagens tøffeste stigning. 6 km som tar deg fra 1111 moh. til turens høyeste punkt, 1343moh. Denne stigningen går rett frem hele veien, er relativt jevn, og det er åpent på begge sider slik at du er sårbar for vind.

Jeg kan anbefale en rast i bunnen av bakken hvor det også renner en bekk slik at du kan få fylt på vannflaske og kanske spist litt mat. Det gjorde vi 🙂 Etter denne bakken går det nedover ca. 1 km, før du får en kort bakke opp forbi et steinbrudd. Etter dette bokstavelig talt stuper det ned i i Haverdalen! Her gjelder det å være forsiktig! Veiene etter steinbruddet er mye løsere fordi det sjeldnere kjører biler der, og når du får dette kombinert med 10 prosent helling gjelder det å være konsentrert. Etter bakken flater det ut før det kommer noen veldig korte, men bratte bakker opp mot Haverdalseter de siste 100 meterne. Middagen serveres klokken 18.00, så ikke kom for sent! Rømme og smør fra egen seterdrift 🙂 


Etappe 2: Haverdalseter til Grimsdalen (teltplass)  22,3 km, 788 høydemeter.   (GPX)

Den andre etappen er den nest hardeste! Greit å bli ferdig med det, tenkte vi 🙂 Her sykler du litt over 17 km. tilbake samme vei som du kom til Haverdalseter. Det vil si at turens tøffeste bakke med stigninger på mer enn 10 prosent møter deg etter kun 3 km. Ta deg god tid opp her, og ta gjerne en pause på samme sted som vi gjorde. Når du fortsetter så har du litt stigning opp mot høyeste punktet før du får en herlig utforkjøring på 7 km. med utsikt over Dovre og mot  Jotunheimen. Et tips her er å ta med deg farten inn i dagens siste bakke, som er brattere enn den ser ut. 9 prosent på det meste, men på toppen er du ferdig med oppoverbakker og det går stort sett nedover resten av dagen – ca. 6 km. Teltplassen er første stopp på høyre side når du kommer ned i dalen ved elven.  


Etappe 3: Grimsdalen til Grimsdalshytta 12,2 km, 318 høydemeter. (GPX)

En sjarmøretappe gjennom det som av mange beskrives som Norges vakreste seterdal. Her går det jevnt nedover, så det er bare å rulle i vei og ta inn alle inntrykkene fra f.eks Værkjesæter og Pundarvangen. På Pundarvangen ble det i sin tid holdt marked hvor gudbrandsdøler og østerdøler møttes for å bytte varer, eller kjøpe og selge. Om du vil oppleve dette så arrangeres det marked første helgen i august hvert år i forbindelse med Grimsdalsdagene.

Etter nesten 12 km kommer du til foten av bakken opp til Grimdalshytta. Denne er ganske så tøff, men heldigvis ikke så lang. Premien på toppen, Grimsdalshytta, er uansett formidabel. Bruk gjerne et par dager her til å variere turen med litt fjellvandring. Prøv naturstien om du reiser med barn, eller forsøk deg på en av de mange toppturene. På Grimsdalshytta møter du i hvert fall masse hyggelige turmennesker, det er felles bordsetting klokken 19 og de som driver hytten er behjelpelig med alt du måtte lure på. 


Etappe 4: Grimsdalshytta til Fallet Nordre, via Bergseng sæter 21,6 km, 398 høydemeter

På denne etappen bommet vi litt, for det var aldri meningen å sykle så langt som vi gjorde. Det hele endte med at vi traff en hyggelig familie, som selv bodde og kjente de som driver Fallet Nordre, og dermed klarte å ordne oss rom for natten til tross for at det egentlig var fullt 🙂 Planen var å bo i telt, men vi syklet dessverre for langt i den tro at det stadig kom flere og bedre teltplasser, i stedet for å bare ta den første og den beste. Om dere ønsker å bo i telt, i stedet for på Fallet Nordre, så anbefaler jeg å telte ca. 1-2 km etter veien opp til Bergseng Sæter, der hvor elven snor seg helt inn til veien. Ellers går det også an å leie seg inn på Bergseng Sæter! I sommerukene så leier de fortrinnsvis ut på ukesbasis, men det går jo an å høre. Fallet Nordre ligger utenfor bommen, og ved inngangen til Grimsdalen. Så bor du der er du jo litt utenfor denne fantastiske dalen som jo egentlig er målet for reisen og etappen, men de har likevel en fantastisk utsikt mot Rondane og du ser hele Rondanemassivet.

Uansett er dette, med unntak av bakken opp til Bergseng Sæter, en lett etappe med mye nedover. Så her går det ganske fort, spesielt på slutten. Om dere har ork, eller sykler uten barn i sykkelvogn, vil jeg anbefale en tur opp til Bergsengs Sæter bare for å se på utsikten og kanskje ta en liten spasertur. Bakken opp er 1,7 km fra topp til bunn, med gjennomsnittlig stigning på 8 prosent og maks stigning på 12 prosent. I tillegg er grusen løs, så her måtte vi dytte syklene, mens jentene gikk sammen med oss. Dette var derfor den bratteste bakken på hele turen, men heldigvis er den ikke så lang. 

Når du kommer ned fra Bergseng Sæter sykler du med det fantastiske Rondanemassivet foran deg. På rekke og rad ligger Høgronden (2115m), Midtronden (2060m), Rondslottet (2178m) og Digerronden (2016m). Et helt fantastisk skue som bare må oppleves! Etter dette går veien inn i skogen og elven forsvinner litt unna før du kommer ned til bommen og Fallet Nordre. 


Etappe 5: Fallet Nordre til Folldal (Løkken Fjellgård) 10,3 km, 340 høydemeter

Her sykler du for første gang på asfalt og langs en traffikert bilvei. Veien i Grimsdalen er også traffikert, men det er ikke mange bilene du møter der. Du møter ikke så veldig mange biler her heller, men siden det er asfalt så kjører de litt fortere – følg derfor med! Uansett er dette stort sett en enkel etappe, hvor det går nedover nesten hele veien. Vi brukte 30 minutter på 9 km. Siste 1,5 km opp til Løkken Fjellgård er det bratt med opp mot 9 prosent stigning på det meste. Løkken Fjellgård ligger nydelig til med utsikt over Dovre og Rondane nasjonalpark, men vi ble litt skuffet over stedet. På hjemmesiden står det at det er masse dyr på gården, så da tenkte vi at det var midt i blinken for ungene. Dessverre var det bare 3 hester der, resten av dyra var på setra. Ikke var det noe grillplass heller, slik som beskrevet på hjemmesiden, og ovn i hytta var det heller ikke. I Folldal er det butikker så her er du tilbake i sivilisasjonen 🙂 Anbefaler et besøk hos Folldal Gruver, her er det også muligheter for overnatting. 


Etappe 6: Løkken Fjellgård til Hjerkinn Fjellstue 29,2 km, 733 høydemeter

Så kom de etappene hvor jeg ble syk og dessverre måtte avbryte. Heldigvis tok Lars-Kristian sykkelen fatt og syklet resten av turen slik at vi kunne skrive om alle etappene 🙂  Dette er turens lengste etappe, og går for det meste langs hovedveien mellom Folldal og Hjerkinn på asfaltert vei. Pass på å ta til venstre etter 8 km ned Baksidevegen, hvor det nesten ikke er trafikk i det hele tatt i over 8 km. Veldig deilig 🙂 

Etappen går stort sett i en svak stigning hele veien fra Folldal, og kan nok med sykkelvogn oppleves som litt tung. Med unntak av et par bakker i Baksidevegen, som er litt kupert, er det derimot ingen bratte bakker. Lars-Kristian ble tipset om noe som heter Gamle Kongevei, som starter ganske raskt etter at du kommer opp på hovedveien fra Baksidevegen, men denne syklet han forbi og fikk dessverre ikke syklet. Gamle Kongevei går helt frem til Hjerkinn og er ikke traffikert, og det skal også være mulig å sykle med sykkelvogn. Det skal være et parti på 2 km. hvor syklene og sykkelvogner må trilles, men bortsett fra det går veien på fine traktorveier. Utsikten skal være spektakulær, så den anbefales å teste ut for å unngå trafikk. Vi har laget et kart som kan lastes ned og lastes inn på GPS-apper som f.eks Topo GPS, som viser hvor vi tror veien går. Realiteten kan avvike noe fra kartet, men det skal være sånn ca. riktig. Gamle Kongevei har mer høydemeter og er mer kupert enn hovedveien, så her får man nesten ta en egen vurdering. Sykler du uten sykkelvogn så ville jeg valgt den. 


Avstikker: Viewpoint Snøhetta 5,8 km, 324 høydemeter

Dette er et must når du er på Hjerkinn! 5,8 km og 324 høydemeter unna Hjerkinn Fjellstue ligger Viewpoint Snøhetta. Et prisvinnende utsiktspunkt som virkelig gir deg et fantastisk skue ut over Snøhettamassivet. Er du heldig kan du se moskus på vei opp, eller fra utsiktspunktet hvor det er plassert ut en kikkert som hele tiden peker mot der det er moskuser, om de er i nærheten. Her kan du fint sykle opp til parkeringen og gå de siste kilometerne. Langs hele ruten fra parkeringen er det plassert ut historiske punkter som tar deg gjennom den 10 000 årige historien om Dovrefjell, der villreinen går igjen som en rød tråd. 


Etappe 7: Hjerkinn Fjellstue til Furuhaugli 17,1 km, 535 høydemeter

I utgangspunktet pekt ut som en av de enkleste etappene, men denne nye sykkelveien mellom Hjerkinn og Dombås var tøffere enn forventet. Mye opp og ned, og siden det ikke kjører biler der så er grusen relativt løs. Planen vår var å overnatte på Furuhaugli Turisthytter, hvor Norges minste ølbryggeri holder til. De lager kun 500 liter i året og det eneste stedet hvor det er å drikke er på Furuhaugli Turisthytter. Dette gledet jo Lars-Kristian seg til, så det var synd at han ikke fikk oppleve det 🙁 Sykler du denne etappen på en varm dag, kan det anbefales en dukkert i Vålasjøen som kommer etter ca. 15 km. 


Etappe 8: Furuhaugli til Trolltun (Dombås) 15,1 km, 341 høydemeter

Den siste etappen fortsetter på den nye sykkelstien mellom Dombås og Hjerkinn, skjønt de siste 5 kilometerne fremstår den som alt annet enn ny 🙁 Det er relativt bratt ned den siste delen, og om du har sykkelvogn så må du kjøre veldig sakte og forsiktig fordi veien er forferdelig dårlig! Masse steiner, hull og renner i veien. Om du sykler motsatt vei av oss, og skal opp denne bakken, så tror jeg faktisk ikke at det er mulig med sykkelvogn med tung last. Et alternativ her er jo da å ta E6 den første delen til du er kommet opp hvor det er flatt og bedre sykkelsti. Her var planen vår å stoppe på Fokkstugu for et lite måltid (de tar ikke kort), og besøke Fokstumyra Naturreservat. 


Tusen takk for at du har fulgt oss på sommerens vakreste eventyr her hjemme! Vi gleder oss til flere turer i tiden fremover 🙂 

91 kommentarer

  1. Hei Caroline! Jeg vet ikke om du leser kommentarer på et innlegg så langt tilbake i tid, men jeg må bare si at dette innlegget her blir min sommer-guide for den kommende ferien. Det er en fantastisk jobb dere har gjort her. Og dette kun for å hjelpe andre! TUSEN TAKK!

    1. Caroline Berg Eriksen

      Så koselig å høre 😀

      Håper dere får en super tur, og bare spør om det er noe dere lurer på! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *