neglisjerte kriser

// 14 år gamle Kadidja med skolevennene sine // Foto: Chanel Igara 

For en tid tilbake fikk jeg spørsmål fra Flyktninghjelpen om jeg ønsket å bidra til å skape oppmerksomhet rundt neglisjerte kriser. Jeg var aldri i tvil om dette var noe jeg gjerne ville være en del av. Men hva er egentlig neglisjerte kriser? Jeg for min del hadde aldri hørt om dette, men da vi hadde et møte om temaet ble jeg forferdet over omfanget av disse. Humanitær hjelp skal gis basert på behov, men dessverre er ikke dette tilfellet. 

// Amani på 13 år kunne vært giftet bort, men faren hennes avslo forespørselen om å gifte bort datteren etter å ha deltatt på et av Flyktningshjelpens informajonsmøter // foto: Chanel Igara 

Hvert år presenterer Flyktninghjelpen en liste over de ti mest neglisjerte fluktkrisene i verden. Disse krisene er ikke bare ignorert og glemt, men dette er kriser vi har forsømt og mangelen på handling og oppmerksomhet er et resultat av verdenssamfunnets bevisste prioriteringer. I tillegg er giverland mindre interessert i å støtte disse krisene,  ofte fordi de rammede menneskene er for langt unna og vanskelig å identifisere seg med, eller rett og slett fordi langvarige kriser av en grunn gjør det vanskeligere å huske på at vi må gi. 


Som nevnt er neglisjertelisten på 10 land og enda vet vi ikke rekkefølgen på disse. Et av landene på denne listen er Den Sentralafrikanske republikk, og her er det utdanning blant barn og det å stoppe barneekteskap som står på agendaen. Spesielt er det mange jenter som dropper ut av skolen, rett og slett fordi så mye som 68 prosent blir giftet bort før de fyller 18 år. Her er det kun 60 prosent av barna som fullfører grunnskolen, og denne mangelen på utdanning gjør at de står i større fare for å radikaliseres, tvinges inn i narkosmugling eller tyveri, og å rekrutteres til væpnede grupper. 

// Foto: Chanel Igara // 

Flyktninghjelpen jobber for at alle, men særlig jenter, skal få tilgang til en kvalitetsutdanning. De bygger skoler, utdanner lærere og deler ut nødvendig utstyr både til skoler og til elever. I tillegg tilbyr de egne klasser for elever som har ekstra behov som følge av flere år utenfor skolesystemet. 


Dette er bare noe av det viktigte arbeidet Flyktninghjelpen bidrar med, og jeg håper at du ønsker å være med, sammen med meg, å bidra til at de neglisjerte landene får den viktige hjelpen de trenger. Jeg vet at mange har vært veldig generøse og bidratt allerede og det er helt fantatsisk! 

// Kadidja fortsetter på skolen selv om hun nå  har vært gift i et år // Foto: Chanel Igara 

Dersom du ønsker, kan du vipse et beløp til 2142, dele denne bloggposten eller gjøre begge deler. Alle monner drar og det hadde vært så fint og så viktig om disse landene ikke lenger trengte å være neglisjert! 

23 kommentarer

 1. Hei! Jeg skulle bare si at jeg setter stor pris på kvaliteten på bloggen din, de sponsede innleggene og innleggene generelt. Det er inspirerende samtidig som jeg ikke føler meg overlumpet av reklame for irrelevante ting. Du legger mye jobb i dette og det merkes veldig godt!

 2. Ragnhild

  Viktig informasjon, takk for at du setter fokus på dette <3

 3. Så bra at du skriver om dette uten å få betalt! <3

 4. Setter pris på at du belyser og informerer om dette viktige temaet!

 5. Husmora

  Flott du er med å setter fokus på denne saken. Bruk gjerne navnet ditt til flere viktige saker. Regner med du har faste humanitære saker du støtter? Det føles godt og riktig å dele . Jeg har to fadderbarn og er fast giver til Leger uten grenser. Jeg mener de aller fleste av oss har mulighet til å gi en liten del av lønna vår til de som virkelig trenger det

 6. så fint caroline <3

 7. Endelig noe viktig!!! <3

 8. Fortsett gjerne med så viktige saker, dette var bra, setter stor pris på at du skriver om dette, og det uten at det er betalt reklame, veldig bra Caroline

 9. Så fint at du skriver om noe så viktig. Jeg håper informasjonen når ut til mange som kan engasjere seg.

  Og det hadde vært så fint om du gjorde slike unntak i fremtiden, også! Jeg tror du kan nå ut til en målgruppe som er vanskelig for hjelpeorganisasjonene å treffe. Og her trenger vi jo ikke bare penger, men også ekte engasjement og holdningsendringer.

 10. Takk for info, viktig sak:)

 11. Veldig bra og tankevekkende innlegg! Mer av slikt 🙂

  Men overraskende lite engasjement i kommentarfeltet til å være en så viktig sak?

  1. Dette er jo ingen overraskelse, majoriteten av Carolines lesere ønsker ikke seriøse innlegg og engasjerer seg derfor ikke i disse.
   Syns det er kjempeflott at bloggen har innlegg som disse, kanskje 2-3 enkle lesere som ikke leser annet enn glansede magasiner får med seg noe om den virkelige verden.

 12. Fantastisk, Caroline. Takk for at du bruker din stemme på å belyse slike saker <3

 13. Veldig glad for denne posten! Jeg har vippset et beløp:-) Takk for at du engasjerer og at du skriver om slike saker på bloggen din<3

 14. Viktig sak, veldig bra at du er med på å belyse dette. Jeg lærte noe!

 15. Takk for at du bruker stemmen din på å belyse noe så viktig! <3

 16. Camilla

  Tack att du engagerar dig, vi kan alla bidra med något till de som dragit nitlotten.

 17. Takk for at du deler så viktig informasjon! Du er et stort forbilde for andre bloggere!

 18. Har lest innlegget ditt enda en gang,, syntes du har fått med så mye,,og du har skrive veldig bra, ! Skriv gjærne flere innlegg som dette!

 19. Kjempebra dette!

 20. Så flott at du retter fokus på dette. Har vippset.

 21. Kjempeviktig sak, utrolig bra at du skriver om det!

 22. Så bra at du skriver om dette og bruker stemmen og påvirkningskraften din på denne måten! Ser veldig gjerne flere innlegg av denne typen, for det er så viktig å ikke glemme.. Jeg tror også at du kan nå ut til mange som ikke ellers hadde fått vite om dette. Takk! Viktig jobb og et godt stykke arbeid har du gjort!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *