22. mai: hudkreftdagen

reklame: cosmica

I dag er det hudkreftdagen og akkurat det synes jeg det er utrolig viktig å sette fokus på. Norge er blant de landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft, og i 9 av 10 tilfeller henger dette sammen med bruk av for mye sol og solarium. Solskadene vi påfører kroppen vår samles rett og slett opp, og på sikt kan dette føre til hudkreft. For å være ærlig så er dette noe som skremmer meg, og jeg er så glad for at jeg i voksen alder kan si at jeg har blitt utrolig flink til å ta vare på huden min. Jeg har vært mye i solen helt fra jeg var barn og har hud som blir fort brun og tåler mye sol, men likevel bruker jeg alltid solfaktor 30 på kroppen når vi er på ferie. Solfaktor 50 bruker jeg i ansiktet så å si hver eneste dag. 

Som jeg har nevnt tidligere, så hadde jeg noen år i ungdommen hvor jeg synes solkrem var skikkelig kjipt og brukte så lav solfaktor som mulig, noe som jeg er ganske sikker på er grunnen til at jeg fikk pigmentflekker i ansiktet under mitt andre svangerskap. Det er mye mulig disse hadde kommet uansett, men det at jeg var så dårlig på å smøre meg en periode i løpet av livet, har helt sikkert spilt en rolle her. Heldigvis er det mye viktigere for meg i dag å beskytte den eneste huden jeg har, enn å bli superbrun. Brun blir jeg uansett, som regel tar det bare litt lenger tid når jeg bruker høy faktor. Dessuten er det en bonus at fargen holder mye lenger og det viktigste av alt: at jeg beskytter huden min. 


mine beste soltips 

smør deg jevnlig, gjerne annen hver time og spesielt etter at du har svettet eller badet mye. 

bruk høy nok faktor – selv bruker jeg alltid 30 på kroppen og 50 i ansiktet, til tross for at huden min tåler mye sol og jeg kan bruke lavere. 

ta pauser når du er i solen – vi bestiller alltid 1-2 parasoller ved bassenget eller på stranden, slik at vi kan ta pauser i skyggen alle sammen. Det er også veldig lurt å legge inn en lunsjpause et annet sted enn på solsengene, slik at du kommer deg inn i skyggen og bort fra solen midt på dagen. 

unngå solarium – bruk heller selvbruning. 

bruk caps eller hatt for å beskytte ansiktet ditt – da unngår du samtidig rynker 😉 

ha med et sjal eller en t-skjorte i vesken, i tilfellet du skulle bli brent og trenger å dekke deg til. 

bruk nok solkrem, regelen sier at en håndfull krem til en hel kropp må til. 


Cosmica har et samarbeid med Kreftforeningen i disse dager og akkurat nå får du 30 prosent rabatt på alle Cosmicaprodukter ut 16. juni hos Vitusapotek 🌸 Kjekt å få med seg når du likevel skal på ferie ☀️

29 kommentarer

 1. Har du tips til god selvbruning? Nå er det lenge siden jeg har prøvd selvbruning, og mye har sikkert forandrer seg de siste 10-12 årene, men slik jeg husker selvbruning ble der mye skjolder og flekker, og ble det for varmt så skallet det av. Ikke fint i korte kjoler 😮

 2. Kristin

  Ca. hvor mye solkrem anbefaler du å ta med for et barn og en voksen som skal være en uke i syden? 🙂 Vanskelig å vite hvor mye man skal kjøpe med.. Du har vel vært noen ganger med barn 🙂

 3. Litt unyansert å skrive 9 av 10 tilfeller av hudkreft henger sammen med overdreven soling og solarium..
  skulle ønske du kunne legge til referanse når du skriver slike tall.

  1. https://kreftforeningen.no/aktuelt/siste-nyheter/de-farreste-vet-om-en-foflekk-ser-farlig-ut/
   Årlig får over 2 200 nordmenn føflekkreft. Rundt 90 prosent av alle hudkrefttilfeller har sammenheng med at vi er blitt eksponert for mye sol eller solarium

  2. Unyansert? Like unyansert som at livmorhalskreft skyldes HPV og at lungekreft stort sett skyldes røyking. It is what it is.

 4. Marianne

  Hvilket merke eller type bruker du i ansiktet med faktor 50? Det hadde vært topp med tips.

  1. Elisabeth

   Hei Marianne, jeg vet du spør Caroline,men vil bare tipse om Cliniderm light and mattifying solkrem for ansiktet med faktor 50. Den er helt fantastisk! Og du kan legge vanlig makeup oppå uten at det blir kladdete eller sklir!

  2. Du kan få en anbefaling fra meg, og det er La Roche Posay sin Ultra light, ANTHELIOS XL .Faktor 50 til ansiktet. Beste jeg har brukt ihvertfall. Ble anbefalt den av min hudlege.

  3. Mitt tips til solkrem for ansiktet er Vichy ideal Solei spf 50.Den finnes i 2 varianter, den ene med farge.Bruker denne som foundation store deler av året.

  4. Marianne

   Tusen takk for tipsene Line og Elisabeth.
   Jeg ønsker fremdeles fortsatt svar fra Caroline.

   1. Caroline Berg Eriksen

    Jeg bruker solkrem fra zo skincare i ansiktet, selv om jeg bruker Cosmica på kroppen, ettersom dette inngår i hudpleierutinene jeg har brukt siden 2013 🙂 Jeg er så fornøyd med den til ansiktet, men har ingen erfaring med Cosmica sin ansiktskrem. Anbefaler å gjøre egne erfaringer på dette området 🙂

 5. Jeg finner ingen solkrem å ha i ansiktet, for jeg får kviser av alle..:/ Har du noe tips til en som er lett og uparfymert?

  1. Silje Helene

   Passer kanskje ikke helt inn med cosmica reklamen over, men solkrem til ansikt som ikke har gitt meg kviser er

   https://www.vitusapotek.no/hudpleie/solkrem/la-roche-posay-anthelios-ultra-solkrem-til-ansikt-spf-50%2b%2c-50-ml-/p/917730

   https://www.thebodyshop.no/hudpleie/solpleie/skin-defence-multi-protection-essence-spf50.html

   Lette i konsistensen begge to og sminken er fortsatt fin med solkrem under .

  2. Kan på varmeste anbefale La Roche Posay sin Ultra light ANTHELIOS XL faktor 50 til ansiktet. Jeg har en hudlidelser som heter Rosacea, får fort uten og fet hud, og har ikke kunnet bruke noen solkremer pga huden blir så klissete, kløete og fet. Hudlegen min Michael Zangani anbefalte meg den, og endelig kan jeg bruke solkrem i ansiktet. Den matter huden, trekker inn og blir overhodet ikke fet. Har ikke fått en kvise. Ingen over, ingen ved siden:)

  3. Mary Kay

  4. Du spurte ikke meg, men jeg slet m samme. Har brukt Cliniderm sin de siste årene. Den går bra. Har også testet Rituals sin «Rituals of Karma» for ansikt ett par/tre ganger de siste ukene. Den har heller ikke gitt noe utslag av dårlig hun….enda i allefall 🙂

 6. Gjerne tips hvem solkrem, du vil anbefale i ansiktet 🙂

  1. *hvilken

 7. Pernille

  Har du funnet en løsning på pigmentflekker? Jeg har også fått det etter svangerskap, særlig i pannen.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg bruker gode kremer / har god rutine på hudpleiefronten, så det holder det i sjakk 🙂 Det er ikke noe som kommer frem med mindre det er sol og sommer, da får jeg dessverre noen flekker i pannen og på kinnbeina, men det går fint an å dekke over med sminke. Disse forsvinner på høsten igjen og er heldigvis borte til vi igjen er i sol / varmere strøk 🙂 Jeg har tidligere brukt et supereffektiv program fra zo skin health som fjerner alt, men dette kan ikke brukes før i vinterhalvåret 🙂

 8. Bag brand?

  1. Hmmm, wild guess: NÚNOO..

 9. Er det ferietid igjen?

  1. Caroline Berg Eriksen

   For meg mener du? Det er sommerferie nå snart, ja 🙂

   1. He-he, jeg tenkte om det snart var ferie for dere på bakgrunn av solkremreklame, eller om det var generelt at den kom nå 🙂
    (ser jeg kunne skrevet mer i forrige kommentar :D)

   2. Caroline Berg Eriksen

    Vi reiser til Italia på søndag 🙂

 10. Hei på deg .. ønsker meg et par fine og gode sandaler til sommeren . dine sorte ,hvor er de fra ?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Kjøpte de på Gina Tricot i fjor :/

 11. hair pearl pins brand??

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *