bli med å rydde landets strender

annonse: coop 

Jeg husker så godt den perioden jeg hadde som Blekkulf-tilhenger da jeg var yngre. Vi satt opp skuespillet i barnehagen og jeg fikk spille hovedrollen med blekkspruthodekostyme! Det var stor stas og jeg var så fan – kjeftet på alle rundt meg om de så mye som spyttet en tyggegummi ut i naturen. Jeg var miljødetektiv helt inn til hjertet, og akkurat det er så fint å tenke tilbake på – at jeg lærte meg så tidlig at vi bare har én klode (ref. sangen, bruk hodet – vi har bare én klode) og at den må vi gjøre det vi kan for å redde. Å kaste fra seg søppel og plast i naturen er kanskje blant den største synden av alle. Det skjærer meg i hjertet når jeg ser bilder av fugler på stranden som vasser i plast eller har satt fast vingene sine i vårt avfall. Dette skjer hver dag og det er helt forferdelig å tenke på. 

Lars-Kristian og jeg snakker mye om dette her hjemme, og vi vil lære jentene våre viktigheten av å ta vare på planeten vår – kildesortering, mindre matsvinn, et kosthold som er fritt for rødt kjøtt og det å plukke søppel for å nevne noe. Vi har også bestemt oss for å fly mindre i forbindelse med ferier i fremtiden, og heller prøve å legge ferier til steder hvor vi kan reise med bil eller tog.  Det er utrolig gøy å se hvor givende de synes spesielt søppelplukking er – de forstår at dette er viktig, akkurat som jeg gjorde da jeg var yngre. 

Vi kan alle bli bedre hele tiden og jeg synes det er viktig å bidra der vi kan – så godt vi kan. Derfor håper jeg du vil være med meg og rydde strendene for søppel fra 27. april – 4. mai. På lørdag starter nemlig den nasjonale strandryddeuken, hvor Coop-butikker over hele landet stiller med ryddeutstyr. Du kan stikke innom din nærmeste Coop-butikk og få med deg sekker og hansker som du kan bruke til å rydde – helt gratis. Du trenger selvfølgelig ikke å kun rydde stranden, men engasjer deg overalt hvor avfall har kommet på avveie. Trykk HER for å lese mer! 

Ta bilder og tagg dem med #coopryddernorge når du er ute og rydder, så engasjerer du flere! Jeg gleder meg til å se 🙂 Og du – det kan se ryddig ut på en strand når du går forbi den, men tar du noen skritt nærmere og ser litt bedre etter, så er det helt utrolig hvor mye plast og søppel som faktisk finnes. Sammen kan vi gjøre strendene og hele Norge renere – jeg håper du vil være med 🙂 

111 kommentarer

 1. Pleier faktisk å ha med pose når jeg går tur.Er helt utrolig hvor mye folk kaster fra seg. Utrolig flott dere tar med barna med på dette viktige frivillige arbeid!

 2. Kjempebra! Tommelen opp for at dere lærer jentene dette, det er så viktig å få det inn tidlig. Jeg har alltid med meg pose å plukke søppel i, da vi er på tur med hundene. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor folk ikke kan ha søppelet i bilen, kaste det når de kommer hjem – i steden for å bare slenge det ut av bilvinduet. Jeg blir frustert, lei meg, forbanna og Gud vet hva. Folk er så innmari late. Vel mange er late, men heldigvis er det mange veldig flinke folk der ute også. Håper bare vi blir flere og flere FLINKE etterhvert.

 3. Helen E.

  Pleier du å plukke søppel selv?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, hvis jeg kommer over det så plukker jeg opp. Vi pleier også å rydde på stranden ved hytta til mamma og pappa et par ganger i året 🙂 Jeg synes det er et supert tiltak og håper du blir med og bidrar.

 4. Jennifer

  Another reason to love you and Lars Kristian!

  1. Caroline Berg Eriksen

   <3

 5. Kjempa bra, men shopping av klær er faktisk værre en å fly. Så der har du mye å hente. Den dagen du oppfordrer til gjenbruk skal du få en tommel opp.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Fly er den desidert største utslippskilden i verden, men jeg er enig at forbrukerting som klær heller ikke er bra.

   Det er masse gjenbruk hjemme hos oss i hvert fall, Naia arver mye fra Nelia 🙂

   1. Hva med de store i familien da, er det mye gjenbruk der? 🙂

   2. Nelia og Naia ja, men hva med deg?

   3. Caroline Berg Eriksen

    Jeg arver åpenbart ikke klær? Om det er gjenbruk du sikter til så bruker jeg selvsagt klær flere ganger.

   4. Ingrid

    @Caroline: Tara sikter nok til gjenbruk av klær som å kjøpe brukte klær på Fretex, Finn, vintagebutikker osv.

   5. Caroline Berg Eriksen

    Vi leverer noen søppelsekker med klær i løpet av året til ulike veldedige organisasjoner 🙂 Men jeg er ikke noe flink til å handle der.

   6. Man snakker da virkelig ikke om gjenbruk om man bruker klærne flere ganger. Og å levere et par søppelsekker til Fretex i året er jo også helt spesielt. Så mye klær å gi bort betyr at du kjøper alt,alt for mye. Gir klær deg noe mening? Det er bare et tomt skall jo. Blir helt matt av slikt. Det er ikke miljøvennlig å gi til Fretex i seg selv, det miljøvennlige er når man ikke kjøper mer en man trenger. Utfordrer deg til å holde hele familien klesbudsjett til 1500kr i måneden i et helt år. Det innebærer så klart ikke å kjøpe en helg hau rett før si du har, men bruke en normal mengde klær.

   7. Det er helt vanvittig at dere leverer sekker med klær til veldedighet i året. Tenk hvordan dere kunne spart miljøet hadde dere unnlatt å kjøpe/anskaffe/motta så mye klær i utgangspunktet? Og definisjonen på gjenbruk er å bruke klær mer enn én gang?

   8. Caroline Berg Eriksen

    I stedet for å hele tiden se på hva vi kunne spart, så ser vi på det vi faktisk har spart miljøet ved å endre på ting i livene våres de siste årene 🙂 Ja, det er alltid noe «mer en kan gjøre». Men om holdningen er at man skal «gjøre alt», vil de færreste ønske å bidra.

    Men jeg skjønner jo agendaen din, Mia. Du er ikke interessert i miljø eller å gjøre noe bra for samfunnet. Din agenda er å finne feil hos meg, det ser man helt fint på kommentarhistorikken din.

    Jeg tror vi avslutter her, du er ikke interessert i konstruktiv dialog, og da er hensikten liten.

 6. Hei! Så flott at du har fokus på dette. Jeg synes imidlertid at bildene er litt «misvisende». Du burde heller ha brukt styggere bilder som faktisk viser søppel, det hadde styrket tekstens budskap i stedet for de delikate «søppelplukker i solnedgang»-bildene du har valgt å bruke. Jeg fikk assosiasjoner til en romantisk strandtur snarere enn at jeg burde plukke søppel 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hehe 😀

   Det flyter ikke akkurat over av søppel på offentlige strender og parker, men når man ser nærmere så er det faktisk utrolige mye smått som ligger rundt omkring :O

 7. kristine

  Hei! Kjempefint tiltak! Jeg vil bare komme med en presisering: søppel i naturen er klart «blant de største syndene av alle», men den desidert aller verste handlingen privatpersoner kan gjøre mot miljøet, er å ta fly. Håper så inderlig dere influensere skjønner det snart – alle disse flyreisene er ganske harry blitt.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi har bestemt oss for å fly mindre fremover 🙂 Alle flyreisene vi har igjen resten av året nå ble booket i fjor, men når de er unnagjort så blir det mer bil, tog og turer i nærheten.

   1. Ingrid

    «Alle» flyreisene? Hvorfor slutter dere ikke bare helt å fly? Det er ingen menneskerett å fly flere ganger i året.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Vi har ingen planer om å slutte å fly, men heller fly betydelig mindre. De flyreisene vi har igjen i år er allerede betalt for.

   3. Så bra!! Jeg forsøker også å fly mindre/så lite som mulig, og det er viktig med fokus på dette. Klimaendringene som skjer nå er så skremmende, jeg er oppriktig bekymret for hvordan verden ser ut når jentene mine blir voksne og kanskje skal få egne barn.

   4. Ingrid

    Som du selv sier er det å fly det verste vi som enkeltpersoner gjør mot klimaet. Hvorfor har du da ingen planer om å slutte å fly? En av de desidert enkleste klimatiltakene.

   5. Caroline Berg Eriksen

    Vi har planer om å redusere antall flyreiser, men vi kommer ikke til å kutte det helt ut.

   6. Ingrid

    Hvorfor ikke? For deg som har flyskrekk må det jo være en lettelse å slippe å fly. Win win.

 8. Hvorfor velger du vekk rødt kjøtt? Sau og ku på beite holder ved like kulturlandskapet, binder karbon i underlaget, og er sunn og god mat. Det er når dyrene fores med soya det blir lite miljøvennlig.

  Hvis du ikke liker rødt kjøtt er det selvsagt helt greit, men å tro at du hjelper miljøet med å kutte ut rødt kjøtt (samtidig som du er i Norgestoppen på forbruk av klær, sko, sminke, interiør og dilldall) blir bare trist.

  https://www.nationen.no/motkultur/leder/send-dyra-pa-beite-for-klimaet/

  Veldig bra å oppfordre til å plukke plast da.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Beitedyr er viktig, ingen tvil om det 🙂 Men nordmenn spiser alt for mye rødt kjøtt sammenlignet med anbefalingene. Angående rødt kjøtt og forurensing så kan du lese mer her:

   https://www.carolinebergeriksen.no/2016/01/19/pa-tide-a-gjore-noe-for-klimaet/

   Det beste hadde vært om alle reduserte inntaket av rødt kjøtt så mye at man kunne produsere nok til å fortsatt ha beitedyr som tar vare på kulturlandskapet 🙂

   1. Hva mener du med dette?

    Hvorfor er det en sammenheng med hvor mye rødt kjøtt man spiser og muligheten for å ha beitedyr? Det er da virkelig ikke mangel på utmark i Norge?

    Jeg er veldig positiv til initiativet med å ta vare på kloden vår, men akkurat dette skjønte jeg ikke 🙂

   2. Tipper hun mener at hvis vi i Norge hadde spist lite nok kjøtt til at vi kunne produsert alt vi trengte selv (og ikke importere fra andre land) så hadde det vært bra for verden (kortreist mat) og Norge (beholde kulturlandskap).

   3. Caroline Berg Eriksen

    Man trenger beitedyr for å bevare kulturlandskapet, og da bør jo man også benytte seg av maten det produserer 🙂 Det ville ikke vært hensiktsmessig om alle kuttet ut alt av rødt kjøtt.

   4. Næringskjeden trenger kyr og sauer for at vi mennesker skal kunne leve. Så, når flesteparten av bloggerene hiver seg på veganske og vegetarianske trender, kan vi andre kose oss med rødt kjøtt. Noen må jo holde næringskjeden i gang. God helg og god gulrot!

   5. Caroline Berg Eriksen

    Helt enig 🙂 Jeg oppfordrer på ingen måte alle til å kutte ut rødt kjøtt, eller bli veganere. Men på generelt grunnlag trenger vi en drastisk redusering i inntaket av rødt kjøtt.

  2. Varm_kakao

   Tror du bør lese litt mer om dette, f.eks i denne artikkelen. Vi bør absolutt spise mindre kjøtt, produksjonen i dag er altfor høy!

   https://forskning.no/landbruk-mat-miljo/enorm-utregning-sa-ille-er-kjott-for-miljoet/259128

  3. Urbanist

   Hei Hege.
   Artikkelen du viser til henter sine påstander fra rapproten «Beitemarka – et ukjent karbonlager», finansiert av midler fra Landbruksoppgjløret og skrevet at AgriAnalyse. AgriAnalyse eies av Norsk Landbrukssamvirke (70 prosent) og Norges Bondelag (30 prosent). To interesseorganisasjoner for norsk landbruk. Artikkelen er hentet fra Nationen, som er landbruksnæringen egen næringsavis. Jeg sier ikke at det i seg selv er nok til å avskrive at de kan gjøre nyttige utredninger. Coca Cola kan være viktige premissleverandører for hvorfor sukker er sunt. Og Boeing og Airbuss om hvorfor flytrafikk er miljøvennlig. Men personlig velger jeg gjerne informasjonskilder som ikke er finansiert av bransjen som den skriver om. Men hva står i rapporten?

   På side 22 i rapporten gjengir de en artikkel av Koncz mfl fra 2017 som de sier viser at det er: «stor usikkerhet om karbonlagringspotensialet». Og at beitemarka er «netto lager for karbon under gode værforhold, mens i tørkeperioden som ble undersøkt, ble det netto utslipp av klimagasser fra samme gårdsbruk», det går jo mot tørrere og varmere tider her i verden, og hvis det da er slik at det ved tørke er netto klimagassutslipp fra beitemark, så høres ut som sundt bonnevett å ikke primært satse på beitemark i klimakampen.

   Videre, i konklusjonen står det: «Klimaeffekten av beitedyr kan være mer kompleks enn tidligere antatt.» Dette er ikke en konklusjon, men en helt tom påstand. Alt i hele verden kan være mer komplekst en man tidligere har trodd. Det er nok et mer komplekst svar på hvorfor jeg valgte havregrøt til frokost til morgen i dag enn det jeg før hadde trodd. Valget mitt hadde mest sannsynlig med komplekse biokjemiske reaksjoner i hjernen min, som heldigvis aldri har blitt undersøkt.

   Det er som å si at det kan hende at Seljordsormen eksisterer. Ingen har jo motbevist det. Men man kan teste det. Og hvis man tester på riktig måte, kan det jo hende at man finner at beitemark med sau og kyr lagrer karbon. Men det kan også godt hende at man finner andre karbonlagringsmetoder fungerer mye bedre, som for eksempel å plante skog, eller at mennesker spiser salat og bønner istedenfor rødt kjøtt.

   https://www.nationen.no/motkultur/leder/send-dyra-pa-beite-for-klimaet/
   https://www.agrianalyse.no/publikasjoner/beitemarka-et-ukjent-karbonlager-article1019-856.html

   Hilsen Urbanist

   1. Hei Urbanist, takk for grundig innlegg her. Jeg lurer på hvilket landbruk du støtter når du selv handler matvarer? Alle må
    jo spise. Såvidt det er meg bekjent er det vanskelig å dyrke plantebasert i Norge med høyt nok innhold av karbo/fett/protein til å leve av det. Jeg støtter den norske bonden fordi vi i fremtiden vil slite med å lage nok mat og da tenker jeg at det er egoistisk å ikke spise den maten vi kan lage her til lands, som i stor grad er meieri og kjøttprodukter. Jeg spiser masse grønt, men passer på å handle det som er i sesong. Landbruket står for 100 000 arbeidsplasser med gode sosiale vilkår. Lurer på hvordan avokadoarbeiderne har det, og hvordan avokadoreisen slår ut i klimaregnskapet på vei til Norge.

  4. Og cruseship er også svært forurensende.

 9. Varm_kakao

  Flott å lese at dere tenker mer på miljø, det tror jeg mange av oss har savnet! 🙂 Å samle inn plast og søppel er veldig viktig, og noe vi bør gjøre året rundt alle sammen. Også flott å høre at dere kommer til å fly mindre. Og når man først skal fly, så kan man ta en lengre tur på 2-4 uker, i stedet for 3-4 turer i året? Kommer til til å redusere ditt eget forbruk av kosmetikk (plast) og klær i tillegg? At du gjør tiltak vil mange sette pris på, og ikke minst bli inspirert av, så jeg håper vi får se mer og mer av det på bloggen! 😀

 10. Oh, you are so engaged!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 11. Kristine

  Jeg gremmes over hvordan folk likevel må være såpass kritiske og kommentere alt Caroline «gjør feil» når hun faktisk skriver et innlegg og promoterer en så viktig sak! Caroline har jo skrevet masse om hvilke miljøtiltak de bidrar med i hjemmet, over flere år. Jeg har i alle fall inntrykk av at Caroline og Lars Kristian gjør mye mer for miljøet enn de fleste andre influencere gir uttrykk for, og det syns jeg heller de skal få skryt for! Stå på videre <3

  1. Kristine. Holder med. Et utrolig positivt og viktig innlegg så skal det lages kritikk. Ingenting er bra nok . Men om alle bidrar litt så vil det bli bedre, en skal ikke sitte på egen rumpe og forvente at f.eks CBE skal gjøre alt uansett. Og dette med forsøpling på strender og langs kysten, og ellers også i Norge er et stort problem. Kom dere ut alle og hjekp til å bidra, ikke sitt og kommenter negativt ihvertfall. Det blir bare for å lage kvalme

   1. jeg har fulgt denne bloggen i mange år, og kan ikke komme på et eneste tilfelle der Caroline har gjort noe positivt frivillig/veldedig, som ikke var reklame/betalt i en eller annen form. Eller presset frem av leserne. Dette bakteppet betyr nok endel for hvordan mange reagerer.

  2. Enig med deg:) Kjempefint fokus i dette innlegget, og da kjenner jeg også på at det blir litt trist rett og slett at flere ikke klarer å bare berømme Caroline for det, men må trekke frem noe negativt. Keep up the good work, Caroline! Jeg prøver å feie for egen dør og følge ditt eksempel:)

   1. Caroline Berg Eriksen

    Tusen takk, Mia 🙂 Ett av de største problemene vi har i forbindelse med klimaet i mine øyne, er at folk som sier de er opptatt av det, egentlig er mer opptatt av å peke på feil hos alle andre enn å faktisk gjøre noe selv. For å bedre klimaet må alle gjøre noe, noen må ikke gjøre alt.

   2. Anette

    Jeg synes det er flott med fokus på klimaet. Har vært med elevene mine og rydde en strand i nærmiljøet. Det er viktig å lære barna å ta bare på miljøet. Men det hadde vært så utrolig mye mer troverdig om du hadde skrevet dette innlegget uten at du fikk betalt for det. Da hadde jeg blitt imponert av deg.

   3. Caroline, på hvilket grunnlag mener du det? At folk ikke er opptatt av miljø, men bare er ute etter «å ta» andre…..

   4. Caroline Berg Eriksen

    Måten folk kommenterer og argumeneterer på. Ser det i kommentarfeltet her og andre plasser. De samme navnene og ip-adressene går igjen hele tiden, mennesker som kun leter etter feil.

 12. Woho, I love it! Takk for at du sprer bevissthet rundt dette! Jeg skal definitivt plukke søppel, den perioden som ellers.

  1. Bedre klimaet? 😀

 13. Godt initiativ.

  Det hadde kanskje blitt litt mer troverdig om det ikke var en betalt reklame?

 14. Katrine

  Viktig sak, men når du først tar i den når du får betalt for det… svekker troverdigheten hos meg.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi rydder søppel ellers også, hvert år på hytta til mamma og pappa 🙂 Plukker også med oss det vi ser på vei til parken eller byen. Senest idag plukket Lars-Kristian søppel langs med veien der vi bor fordi vinden de siste dagene hadde gjort at mye plast hadde kommet på avveie.

   1. Jeg kan ikke for at jeg leser det som at dere i hovedsak plukker søppel der det er sjenenrende for dere personlig (ved hytta til mamma og pappa og utenfor huset deres)

   2. Caroline Berg Eriksen

    Jeg synes det er lurt å plukke i nærmiljøet, det er effektivt og enkelt 🙂 Foreigw gang plukket vi ved Tunevannet, det er ikke ved huset vårt eller et sted hvor vi pleier å være.

 15. Fantastisk! Dette er så viktig, tusen takk for at du belyser et så viktig tema:) Synes det er trist at noen har behov for å (nok en gang) «angripe» deg i kommentarfeltet for flyreiser og klær. Alle kan faktisk ikke gjøre alt, og man kan heller ikke totalomvende livsstilen sin i løpet av en dag. Alle monner drar!

  Vi går gradvis fram her hjemme når det handler om å bli mer miljøvennlige: spiser utelukkende vegetarisk (liker ikke kjøtt og fisk, så dette er enkelt for oss), bruker handlenett og stoffposer istedenfor fruktposer/bæreposer i plast, kildesorterer plast, metall, glass og papir, kjører ladbar bil, flyr maks 2 ganger i året og prøver å kjøpe mindre klær/handle brukt. Neste steg (for meg) blir menskopp/tøybind/tøy-truseinnlegg – spennende! 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk! Så flinke der er 😀 Det må jeg si! 🙂

   1. Haha, takk! 🙂 Høres kanskje voldsomt ut når man ramser det opp sånn, men slike ting blir jo helt normalt etterhvert som man venner seg til dem:) Men det tok noen uker før det ble en vane for oss å ta med handlenettene TIL butikken, for å si det sånn..! 😛

  2. Det er kjempebra! Alt hjelper 🙂

 16. Til dere som kritiserer Caroline (og eventuelle andre influencere) for måtene hun og hennes familie forsøker å gjøre tiltak for å forbedre miljøet: Slutt. Umiddelbart.

  Om vi ikke er der allerede så er vi veldig snart i en situasjon der vi har en miljøkrise. Da er hver eneste ting som gjøres bra, fordi vi må gjøre det vi kan. Alt er bedre enn ingenting. Dette er ikke en spøk. Ja, selvfølgelig kan og bør vi gjøre mer, alle som en. Og ja, influencerne har et enormt ansvar, fordi de når ut til såpass mange. Og jeg forstår at mange influencere kan oppleves hyklerske på grunn av reiser og forbruk. Men vær realistiske!! De kommer ikke til å endre på alt med en gang. Da er vi faktisk nødt til å si at det er bra når man velger å gjøre noe. Dette er så alvorlig at vi må heie når man gjør noe bra, om det er lite eller stort. Men det at man velger å kritisere fremfor å heie når en stor influencer ENDELIG sier noe om miljøvern, det er livsfarlig. For det skjer ikke ofte nok.
  Vi har ikke råd til å skremme de som når ut til andre bort fra å tørre å si noe.

  Disse tingene gjør Caroline og familien hennes i dag. Kanskje gjør de mer imorgen, enda mer neste år. Det håper jeg, og tror jeg. Akkurat som du forhåpentligvis gjør mer og mer for miljøet etterhvert som du lærer mer. Men vær så snill. IKKE kritiser for dette. Det har vi ikke råd til. Velg noe annet å slenge dritt om.

 17. Anbefaler menskopp, det er genialt og superpraktisk! 🙂 Mye mindre gris, lukt og søppel enn bind og tamponger. Og du går ikke tom, har den alltid for hånden 🙂

 18. Elisabeth

  Til alle dere som (nok en gang) ikke klarer å bifalle CBE og LK sine gjennomførte og planlagte forbruks-og levesettsendringer, men absolutt MÅ klage på at det ikke er nok, hva med ditt og hva med datt, det er ikke bra nok/drastisk nok…hvor mye gjør dere selv? Er dere virkelig helt 100% gjennomført miljøbevisste og miljøoppdaterte? Tar dere utelukkende «riktige» valg? En klok mann sa en gang at den som selv er uten synd, kan kaste sten på andre…så er dere virkelig helt feilfrie, eller er det bare gått sport i å rakke ned på, underkjenne, det CBE gjør og sier, uansett?
  Ja, det er sikkert mye mer de, som alle, kan gjøre, men som Caroline selv sier, alle kan gjøre noe, ingen kan gjøre alt.
  Men noen mener tydeligvis at de hvertfall har rett til å kritisere alt….

  1. Jeg synes at kritikk må være lov. Jeg tipper at 9 av 10 av de som kommenterer her ikke en gang har halvparten så høyt klimaavtrykk som CBE. Selv har jeg ikke fløyet på 3 år, har ikke bil og kjøper det meste av klær brukt, men er sikkert ikke «100% miljøbevisst, men her har vi altså en person med et forbruk av klær som er så absurd høyt at det er vanskelig å forestille seg og som flyr til utlandet opptil flere ganger i året. (Pluss noen «spontanturer» til Granca). Det at hun nå oppfordrer til å plukke søppel og sier hun skal fly litt mindre (men ikke slutte) er selvfølgelig positivt, men det betyr ikke at hun plutselig går fri for all kritikk.

   Jeg har forresten prøvd å poste kritiske og saklige kommentarer om cruise- og flyreiser tidligere, men ikke fått dem godkjent.

   1. Caroline Berg Eriksen

    Kritikk er lov, på samme måte er det lov å mene noe om det absurde i kritikken også 🙂 Jeg tror på ingen måte at det å plukke ut deler av enkeltpersoners levesett for så å kritisere det, er spesielt fruktbart mtp. miljøet.

   2. INGRID. Det største problemet er at noen må kritisere alt, absolutt alt av innlegg, på en utrolig negativ måte. Og det er de samme navnene som stort sett går igjen. Regner med at du fronter at alle skal slutte å fly og ikke bare CBE. Flott at du handlet det meste av klær brukt og ikke har bil eller ikke flyr. Men det er ikke alle som hverken vil eller kan leve som deg. Men om noen gjør litt så hjelper det mye, så ikke trykk ned folk som tenker og gjør annerledes enn deg. Ikke noe poeng å spre grums fordi andre lever annerledes. Vi har et liv og det skal da nytes også . Og kritikk kan gis på flere måter. Hvorfor i all verden skal du «angripe» Caroline fordi hun sier hun skal fly mindre men ikke slutte ? Du omtrent presser hennne til at hun skal tilfredstlle deg om så slutte å fly. Regner med du er like agressiv mot andre i både familie, arbeidsplass og blant venner når det kommer til dette og ikke bare CBE. Eller brukes bloggen og kommentarfeltet for å kunne gå etter CBEspesielt ? Kan fort virke sånn. Det blir utrivelig for både bloggeren og oss andre lesere

 19. Oisann, ser jeg er den eneste miljøfornekteren her…! 😉

 20. Hei Caroline. Dette trenger du ikke publisere, ville bare si: hatten av for deg og Lars Kristian som orker alle disse kommentarene! Bare vit at de «normale» som leser bloggen deres og kommentarene tenker at dere er flotte mennesker med gode verdier og de som kommenterer negativt og ALLTID skal hakke mest sannsynlig sliter med sitt og har dårlig selvtillit på ett eller flere områder. Kjør på videre!!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg publiserte den, jeg, håper det er greit 😉 Jeg synes det er viktig for de som legger igjen disse kommentaren å se hvordan oppførselen deres blir sett på utenfra.

   Tusen takk 🙂

 21. Flott innlegg.. Det er ufattelig trist å se alt søppelet som flyter rundt ikke bare på strender men overalt i naturen..
  Jeg så et bilde av en måke med en plastpose over hodet..Hjerteskjærende ….. Noen år til i samme tempo med forsøpling så ødelegger vi hele kloden…..
  Jeg har hund og plukker plast og bokser så å si hver eneste dag..
  Skippertak er bra og kanskje er det med på å få flere til å våkne, stoppe opp og tenke seg om…
  Jeg finner massevis av kaffebegere med plastlokk..
  Skulle vært forbudt spør du meg..
  Jeg har innført kjøttfri mandag, er sant som du sier..
  Ikke alle kan gjøre alt men alle kan gjøre noe…
  Og egentlig så har vi ikke noe valg.. Møtte en skoleklasse på tur jeg og en av ungene fortalte meg at « Om vi ikke tar grep nå så vil det , om femti år, være mer plast enn fisk i havet «….
  Så trist at det er ungene våre som må oppleve dette her….
  Det er vår generasjon som har ødelagt kloden….
  Så takk enda en gang for flott og utrolig viktig innlegg.

 22. Det er jo helt håpløst om man skal bli helt klimapoliti her?! Vi er flere som mener at dette må løses på et overordnet nivå. Det å sitte her og peke på hva andre gjør feil er totalt unødvendig energi! Kom heller med forslag til politiske løsninger. Å kutte moms på reparasjoner feks burde kunne innføres i morgen. Følg gjerne med på Rethinking Economics, les the Value of Everything av Mariana Mazzucato og doughnut Economics av Kate Rawoth. Vil forøvrig oppfordre til å følge Klimabrølet som lager tidenes største demonstrasjon for Klimaet i August for å vekke den tause majoritet og vise at vi støtter politikerne i klimasaken på tvers av partiene. Hvis vi skal sitte og telle flyreiser og gram kjøtt og handleturer til vennene våre – kommer vi noe lenger da? Da blir de fleste motløse, demotiverte og orker ikke ta tak i det. Flott at du løfter frem en viktig aksjon her Caroline!

 23. Blir helt matt av mange av kommentarene her. Snakk om å rakke ned på og lete med lupe for enkelte. Blir nesten sjokkerte over at du/dere velger å fly mindre istedet for å kutte det helt ut… Hva gjør de selv for miljøet mon tro? Nekter de å dra på ferie og oppleve andre kulturer selv? Neppe. Om de var så fanatiske så ville de ikke sittet på mobil/pc, men levd i en hippieleir.

  Flott at du promoterer dette og takket ja til samarbeidet! Viktig sak! Ikke bry deg om de giftige kommentarene! Jeg vet ikke hva som provoserer enkelte så mye, men har bange anelser om at det er mange kvinner som ikke takler at andre kvinner går sine egne veier med hodet hevet. Janteloven står sterk i dette landet og det er de ekstreme som roper høyest! Men det går da bare utover dem selv ved å mure seg inne med så mye bitterhet over tid.

  Du er en imponerende dame med bein i nesa! Og ja, selvsagt er bloggen en jobb, men ingen ville klart å jobbe så lidenskapelig hver dag over flere år dersom det ikke var oppriktig og man trivdes med det 🙂

 24. Tommel opp for mer miljøvennlig livsstil! det gleder meg å se at dere også vil fly mindre.

 25. Undrende

  Dere vurderer å kjøpe leilighet på GC siden dere var på visning når dere var der sist, da må dere vel fly for å komme dit?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja 🙂 Vi har ingen planer om å kutte ut ut å fly, men å redusere antall flyreiser. En leilighet eller hus på Gran Canaria vil vi bruke over lengre perioder, slik at antall flyreiser blir lavere.

   1. Undrende

    Hvordan vil dere løse det med å være der i lengre perioder av gangen når dere får skolebarn fra høsten av? Sommeren er den eneste perioden med fri flere uker i strekk.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Ja, det blir jo stort sett de 8 ukene om sommeren vi kan bruke det 🙂

  2. S.Helene

   Hva angår dette deg? Legge seg opp i hvordan en familie skal løse ferie med skoleunger.. Virker som at enkelte tror de har en rett til å spørre og grave om alt mulig ! Hva med å passe sine egne saker og eget liv? Caroline; er mektig imponert over hvor bra du svarer alt av tåpelige kommentarer! Veldig flott at du fronter søppelrydding og deler deres miljøtiltak. Stå på og god helg! 🙂

   1. Caroline Berg Eriksen

    Takk 🙂 Det er heldigvis svært enkelt å svare på tåpelig kritikk 😉

 26. Victoria

  Merker jeg blir helt matt her. Uansett hva du gjør, så skal folk vri og vende på det.. Så mye at det blir bare negativt. Virker som folk elsker å ta deg på ting. Den minste lille ting. Er det rart jeg blir matt? Haha.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Nei, fullt forståelig 😉

 27. Så flott tiltak! Flinke dere er. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt 🙂 Idiotisk kritikk du får.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Lene 🙂

 28. Hjelpe meg, det kommentarfeltet her… Det er helt utrolig hvor mye enkelte skal vri og vende på absolutt alt du foretar deg. Jeg har fulgt deg siden du startet og jeg vil bare si tusen takk! Dette er virkelig den eneste kvalitetsbloggen i mine øyne! Jeg gleder meg alltid til å klikke meg inn for å lese nye innlegg!:-) Riktig god helg til deg og din fine familie!<3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Anne, det var hyggelig å høre 😀

 29. Christina

  Så bra, Caroline! Dette burde hvertfall vi blitt flinkere på! Absolutt noe å ta med ungene på 🙂
  Synd at såpass mange kommer med kritikk til enn innlegg om deres måte å gjøre en forskjell på… Det vil alltid være noen som gjør mer og som kan mer om alle temaer, og det er garantert mange som kunne kommet med pekefingeren og kritisert de som kommer med kritikk her inne også… Det må jo være kjempefint med bevissthet rundt dette tenker jeg, alle monner drar osv. Hvis det er sånn at man kan ikke kan velge mellom å engasjere seg på en måte som funker for seg selv og sin hverdag, men er nødt til å slutte å fly fullstendig og legge ut bilder hvor man ruller seg i søppel for å hjelpe til? Da er det mange som heller lar vær å engasjere seg i det hele tatt…
  Er det rart det er mye krig og elendighet i verden?

 30. Men synes du ikke at det er ganske misvisende og kanskje også dobbeltmoralsk at du i det ene øyeblikket fronter arbeid for miljøet, mens du i det neste drar på shopping på Plantasjen? Du fronter GoodieBox med småflasker i plast. Kjøper / får sponset vanvittige mengder klær og mener at definisjonen på gjenbruk er å bruke samme plagg mer enn én gang?
  Det blir rimelig hyklersk. Dere drar på spontanturer til Gran Canaria, i tillegg til cruiseferier, hvor dere vet at begge deler skaper enorme CO2-utslipp. Ser du ikke hvor dobbeltmoralsk dette er?
  Ja, dette er en kritisk kommentar, men den er saklig. Spørs likevel om den slipper igjennom…

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, det synes jeg ikke. Men hadde jeg kritisert andre for manglende miljøtiltak, fordi jeg flyr mindre og spiser miljøvennlig mat, da hadde jeg vært dobbeltmoralsk. Men jeg gjør ikke det, for jeg vet at jeg ikke er feilfri. I motsetning til deg så moraliserer derfor ikke jeg over hva andre gjør.

   Jeg kan jo stille deg et enkelt spørsmål i retur: Hadde det vært bedre om jeg ikke frontet miljøet i det hele tatt? Lot søppelet ligge, droppet kildesortering, osv. Det åpenbare svaret her er jo nei, selvsagt ikke. Kan ikke mennesker som jobber i detaljvarehandel, tekstilindustrien, reklamebransjen, flyindustrien osv. være med på å gjøre noe for miljøet?

   Den argumentasjonen og holdningen du kommer med her er skremmende og mer miljøfiendtlig enn noe av det vi driver med. Du sier jo rett ut at en relativt stor gruppe av mennesker ikke kan si eller gjøre noe for miljøet fordi handlingene deres på siden av miljøengasjementet genererer utslipp. Om det er holdningen din så er det dessverre svært få som kan gjøre eller si noe for miljøet. Og det er jo synd. Jeg vil anbefale deg og andre, som sier de bryr seg om miljøet, å innta en mer ydmyk holdning som oppmuntrer flest mulig til å bidra. Å selektivt plukke ut negative handlinger for miljøet for så å kalle et engasjement dobbeltmoralsk, er å skyte seg selv i foten.

   1. Ingrid

    Du har tydeligvis problemer med å ta imot kritiske kommentarer. Forskjellen på deg og oss, er at du er en Influencer med betydelig påvirkning på andre mennesker. Det krever mer bevisste holdninger i forhold til miljøspørsmålet. dersom du hadde redusert ditt voldsomme forbruk f. eks på klær, interiør osv ville det vært mer troverdig.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Å være uenig i kritikk betyr ikke at man har problemer med å ta imot kritikk.

   3. Ingrid

    Kan du da kommentere ditt voldsomme forbruk av bl a klær?

   4. Caroline Berg Eriksen

    Jeg har et høyere forbruk enn mannen i gaten, men det er nok neppe så høyt som mange ser ut til å tro. Mesteparten av klærne jeg viser frem er i forbindelse med kampanjer, og mye v det får jo i retur. Det hadde blitt dyrt, og enda verre for miljøet om jeg beholdt alt.

 31. Christine

  Bra tiltak. Skal innom Obs etterpå med frøkna, og hente utstyr til å rydde stranda her. Er dugnad i sameiet i helga også, så vi får gjort litt. Takk for at du minner oss på denne kommende uka

  1. Caroline Berg Eriksen

   Veldig bra 😀

 32. Hei Caroline!! Så fint at dere gjør tiltak i familien! Jeg kjenner jeg blir trist når så mange skal vri det du sier til noe negativt! At alle gjør noe for å bevare planeten vår er det viktigste! Vi vil aldri kunne stoppe all forurensing – slik er det bare! Men vi kan begrense og gjøre tiltak! Man skal uansett ikke slutte å leve og jeg skjønner godt det du sier med at dere ikke kommer til å slutte å fly, men å begrense! Vi kan ikke stoppe livet og utforskelsen av verden fordi vi er redd for å ødelegge den!Likevel er det mye vi kan gjøre for å bevare den og stelle pent med den❤️ Du kommer med flere gode tiltak elsker bloggen din! Du er en inspirasjon til at jeg selv startet å blogge! At jeg endelig turte å gjøre det jeg har hatt lyst til siden jeg begynte å lese bloggen din for maaaange år siden!!☺️

  1. Caroline Berg Eriksen

   Helt enig med deg 🙂 Jeg synes det er synd at så mange mennesker er mer opptatt av lete frem feil hos andre :/

 33. Hvorfor ligger det ikke film av søppelplukkingen på Insta?

 34. Hei Caroline! Jeg har aldri kommentert på en blogg eller noe som helst før, men nå må jeg bare.. Jeg syntes den jobben du gjør som influencer og rollemodell er helt fantastisk! Det er et så bra tiltak å kunne oppfordre til å bli mer oppmerksom på hvilke miljøtiltak man gjør. Tusen takk for et fint innlegg, og for at du er med på å gjøre en endring. Ha en fin helg med nye planter og familien❤️

 35. Så inspirerende du er! Blir fascinert over hvor fornuftig du er og hvor saklig du svarer disse (etter mitt syn) misunnelige leserene som ikke klarer å akseptere at noen har mere enn andre. Sånn er det og sånn vil det alltid være. Stå på Caroline, du er et flott forbilde

 36. Oi..her var det mye urettferdig kritikk. Vi burde hver og en heie på hverandre for den minste ting vi gjør.Ingen av oss klarer å legge om livsstilen helt i første omgang.Flott innlegg,så bra med fokus på dette viktige tema. Alt hjelper,den minste ting hjelper,når hver og en av oss gjør en forandring. At vi er positive på hverandres vegne,å spre glede og positivitet som du gjør Caroline,er et så fint bidrag i en urolig verden. Dessverre har mange som kommenterer her glemt hvor viktig det er å spre positivitet.Fortsett den gode jobben,er imponert over den positive vinklingen du klarer å få til over et vanskelig tema.Det er håp! 🙂

 37. Mariken Lauvstad

  Så fantastisk at dere vil fly mindre! Det står det stor respekt av. Spesielt at dere, som nok har forholdvis romslig økonomi, likevel avstår av hensyn til planeten. Det er surt å ofre det å fly, men alle må ofre noe – for at ikke alle skal måtte ofre alt. Har lest bloggen din veldig lenge – første gang jeg kommenterer. Dette her er å være et ekte forbilde, slike trenger vi flere av! Respekt.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det er kjempesurt :p Men vi har planer om å utforske Norge og Skandinavia litt mer! 🙂

   Tusen takk 🙂

 38. Fantastisk at du fronter å fly mindre! Mange bloggere flyr utrolig mye, egentlig er det ganske vulgært med tanke på hvor forurensende det er. I Sverige er det lansert et begrep som heter «flyskam» – og skamme seg bør man, om man flyr mye. Bra at du går foran som et godt forbilde!

 39. Tommel opp for dette Caroline!! Blir glad når sånne som deg setter fokus på dette. Et følelsesladd tema for mange, både i den ene og den andre fløyen. Vis respekt i kommentarfeltet!!

 40. Til dere som er så opptatt av å kritisere Caroline med familie for «alle» flyturene de tar. Er dere klar over hvor ofte næringslivet benytter fly i sin virksomhet? Jeg er selv selger i et stort IT firma og jeg flyr flere ganger i måneden tur/retur Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Trondheim osv. Ofte kun for 1 times møte.
  En spontantur til Granca er blåbær i forhold.
  og hvorfor i all verden følger dere bloggen om dere synes det er forkastelig med alle klærne, reisene osv? Dette er en (kjempebra) livsstilsblogg. Klær, mote og reise er en svært naturlig del av dette.

 41. Heia deg Caroline! Første gang jeg har lest et kommentarfelt på en blogg, og må si jeg blir helt matt.. Utrolig ufortjent og lite konstruktiv kritikk!

  Jeg synes du er et kjempebra forbilde og jeg lar meg inspirere av deg hver dag. Fortsett den gode jobben!

 42. her er et konstruktiv innspill i debatten om hva folk egentlig gjør eller ikke gjør for klimaet: Oppfordrer alle til å ta denne testen – og være ærlige! – del resultatet ditt på sosiale media, og forplikt deg til å gjøre noe med det. Hvor mange kloder trenger vi hvis alle hadde ditt forbruk? Hva er din personlige overshoot day? Er den før eller etter Norges overshoot day som var 12. april?
  https://www.footprintcalculator.org/

 43. Hei Caroline!
  Tommel opp for at du skriver om flere viktige ting man kan gjøre som enkeltperson. Det er så trist å se på kommentarer som rakker ned på det du tar opp i dette innlegget.

  Jeg er veldig imponert over at dere har tatt valget om å fly mindre i fremtiden, spesielt fordi du er en viktig influencer. Det er noe jeg selv har blitt mer bevisst på også, og bare tenk på alle de fine stedene vi har i dette flotte landet vårt 🙂
  Stå på!

 44. Så utrolig bra at dere har tenkt å begrense flyvingen! Det er viktig at folk med stor påvirkningskraft som deg gjør slike valg – og snakker om det. Heier! Typisk at folk kjører deg hardt på alle detaljer i kommentarfeltet, men man kan ikke gjøre alt perfekt som enkeltmenneske. Hvis du snakker høyt om å fly lite/ingenting – og gjør det – så har du gjort en STOR innsats for klimaet. (skader ikke å prøve å begrense forbruket også, da;))

 45. kjempebra!

 46. Folk i kommentarfeltet her kan jeg ikke snakke noe for men jeg får inntrykket av at de ikke prøver å lete etter feil hos andre men å poengtere at for å virkelig gjøre en forskjell må man begynne der det er høyest utslipp. Altså kjøre mindre bil,båt og fly, spise plantebasert, pause kleshandel og invester i gjenbruksverktøy. Jeg er helt enig i at det er en lei tendens at folk som ikke gjør noe som helst for klimaet skal gi seg rett på å kritisere andre som prøver å utgjøre en forskjell, men kanskje man også burde slutte å lese all kritikk som en kommentar på at man må gjøre alt eller ingenting? Å resirkulere er bra. Fortsett å gjør dette mens du har shoppepause/byttemarked og slutter å kjøre lange flyreiser eller bilturer. Man trenger ikke gjøre absolutt alt, men man burde gjøre det som har størst effekt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *