med tanke på fremtiden

annonse: danske bank 

Vi skal alle bli gamle en dag. Om vi er så heldige. Jeg ser på hvert eneste år som en gave, og jeg håper at jeg er så heldig at jeg blir gammel nok til å se barna mine som godt voksne, at jeg får oppleve barnebarn og kanskje også deres barn. Vi vet aldri hva fremtiden vil bringe, men det er som at jeg kan se det for meg. Lars-Kristian og jeg, vi skal bli gamle sammen. Vi skal reise, nyte livet som pensjonister. Ta med barn og barnebarn på lange turer. Kanskje kjøpe en hytte på fjellet med plass til storfamilien. Så sitter vi der, på en veranda i solnedgangen, i litt knrikete gyngestoler, litt skrøpelige i skrotten, men fullstendig lykkelige og fulle av gode minner fra et langt liv.

Det er lov å ha håp og drømmer for fremtiden, og jeg vil så gjerne ha det bra når jeg blir gammel – jeg skal i hvert fall gjøre mitt aller beste for å forsøke å få det akkurat sånn. Èn ting er å sørge for god helse ved hjelp av et balansert kosthold og regelmessig trening, men det er ingen hemmelighet at du som pensjonist ikke akkurat har god råd om du ikke sørger for det selv. 

Folketrygden gir kanskje en årslønn på omtrent kr 250. 000,- og dette er selvfølgelig godt nok til å leve et bra liv som gammel, men for to som ønsker å reise, oppleve og inkludere familien i mye av dette, så er ikke dette godt nok. Tidligere denne uken hadde jeg et veldig interessant møte med Anne og Cecilie i Danske Bank og jeg ble virkelig motivert til å tenke på pensjonen min. Du tenker kanskje at du er altfor ung til å bekymre deg for dette nå, at det ordner seg når du blir eldre og at du nå heller vil fokusere på å prioritere boliglån eller ting som du kan ha nytte av per i dag. Men det er faktisk fullt mulig å få til begge deler, og på den måten har du en tryggere fremtid i møte som pensjonist. 


visste du dette? 

i tillegg til folketrygden får de som er ansatt pensjonssparing fra arbeidsgiver. Men for mange er det ikke snakk om mye penger, og derfor er det lurt å spare noen ekstra kroner ved siden av. 

Danske Bank sitt beste råd er å spare til pensjon med en fast månedlig sum i for eksempel verdipapirfond – dette trenger ikke å være store summer, du kan for eksempel starte med 500 kroner eller en 1000-lapp. 

fondssparing er forbundet med risiko, og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med lengre tidshorisont og is i magen. 

dersom du vil spare langsiktig (minst 15 år), kan du tåle høy risiko i rene aksjefond – dette kan være den beste løsningen om du som meg skal spare helt til du blir pensjonist. 

du tenker kanskje at det er like greit å spare penger i banken, men faktum er at dette er et tapsprosjekt. Pengene du sparer her, vil være mindre verdt jo lenger de står på sparekontoen din, fordi det er så lave renter på konto i dag, og fordi prisene på varer og tjenester i samfunnet øker mer. 

historisk sett har det vist seg at det er mer lønnsomt å spare i aksjefond, dette har gitt god avkastning over tid.  

Oppspart beløp 215.500,- Totalt beløp etter 35 år 718.000,-

Søylediagrammene over viser hvordan verdien vil utvikle seg med et fast månedlig sparebeløp på 500,- pr. mnd i aksjefond i 35 år, forutsatt en årlig brutto avkastning på 5.75 prosent i alle de 35 årene. En avkastning på 5.75 prosent tilsvarer avkastningen som ligger til grunn i Finans Norge sin bransjeavtale. En slik prognose kan ikke regnes som en pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil bla. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Skatt og inflasjon ikke hensyntatt. 


Ta gjerne kontakt med en rådgiver fra Danske Bank som kan hjelpe deg å komme i gang. Tenk på fremtiden din – det er aldri for sent å starte 🙂 

22 kommentarer

 1. Klokt og godt valg!!Håper de «yngre» voksne lar seg inspirere av deg i dette valget!!!

 2. Sparer i Odin til pensjonist tiden. 500 kr hver måned har blitt mange etter 4 år.Glemmer man sparer også angrer ikke ett sekund på å begynne å spare. Som man hvet, så er det extra godt å tenke på at man faktisk kan gjøre mere av tingene man ønsker!

 3. «Liksom som». Blir ikke det litt smør på flesk sånn rent grammatisk?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jo, endret det nå 🙂

 4. Jeg og samboeren er 26 år og startet og spare til pensjon for et år. Jeg sparer 200kr i måneden, og han 300kr. Ikke mye, men en start. Tenker selvfølgelig å øke etterhvert 🙂

 5. Det er faktisk noe jeg har tenkt myyyye på den siste tiden… Takk for veldig nyttig innlegg!!:-) Tommel opp for sparing!

 6. Jeg har spart siden jeg fylte 20 🙂

 7. Kan dere vær så snill og merke reklameinnleggene bedre ? Det er ikke lett å se de lille grå skriften.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hei! 🙂 Vi synes merkingen er god nok, og det er også de tilbakemeldingene vi får fra Forbrukertilsynet. Teksten er i samme skrifttype og størrelse som resten av innlegget.

   Men god merking er viktig for meg, så fra nå av kan jeg godt utheve merkingen enda bedre enn det vi gjør nå 🙂

 8. Hilde Marie

  Så fint at du skriver om pensjonssparing, Caroline! En viktig påminner for oss alle sammen! Jeg skal jommen meg ta kontakt med banken min og starte å spare til det gode pensjonistlivet.

 9. Lisa Andrea

  Jeg må innrømme at jeg synes det er litt hårreisende at banken mener at sparing i aksjefond har vært lønnsomt, når all forskning viser det motsatte – forutsatt at de mener et aktivt aksjefond, selvfølgelig. Jeg fikk selv 60.000kr i aktivt aksjefond til dåpen min, og nå, 25 år seinere, har det for første gang begynt å gå i pluss. De 17 første årene var det nede på 40.000kr.

  Det som faktisk lønner seg er å spare i indeksfond, som jo også er en type aksjefond, men som følger indeksen. Nå er indeksen så høy at man vel kan argumentere for at det ikke er den virkelig store avkastningen man vil få, men indeksen går opp og ned, og hvis man går inn når den er nede, vil man få høy avkastning over tid.

  Forbrukerrådet slapp blant annet nylig et studie som er verdt å lese når det gjelder sparing: https://e24.no/privat/penger/forbrukerraadet-har-studert-20-aar-med-data-dyre-aksjefond-ikke-bedre-enn-billige/24260148

  Jeg synes det er fantastisk med fokus på pensjon, og at du bruker stemmen din til dette, men her er det mange sider av saken som kunne vært bedre presentert ovenfor deg av Danske bank 🙂 Håper ikke dette tas som kritikk av deg, for det er det absolutt ikke ment som. Det er heller ment som en liten headsup til alle som leser, og at det ofte kan lønne seg å sette seg bedre inn i dette enn hva bankene først presenterer.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi har indeksfond vi også, og det tilbyr også Danske Bank 🙂 Det kunne vært skrevet side opp og side ned om pensjonssparing, og vår prat med Danske Bank handlet selvfølgelig om mer enn det som står i dette innlegget. Indeksfond var blant annet noe av det vi pratet om, men om jeg skulle skrevet så detaljert ville det blitt en alt for lang bloggpost.

   1. Så bra at noen informerer om dette:)

 10. Jeg begynte med pensjonssparing som 24 åring og sparer nå i IPS. Veldig motiverende å spare til egen pensjon! Sjokkerende mange er ikke klar over at vi unge må spare til egen pensjon, de tror bare staten ordner opp. Fint at du belyser dette tema.

 11. I tilfælde af at, du ikke vidste det, så har Danske Bank store problemer med hvidvaskningssager her i Danmark.
  Jeg ville ikke selv være tryg ved at vælge den bank 🙂

 12. Bra og viktig innlegg Caroline. Flott at personer som deg, som når ut til andre enn dem bankene klarer å nå ut til, tar dette opp.

  Noe heeelt annet: du som er god til å lage mat, og som stadig fortsetter å imponere og inspirere. Kunne du ha funnet et alternativ turmat enn pølser? Tenker mat når man skal ut med familien og grille pølser på bål. Nå nærmer påsken seg og været er bedre og bedre, så sikkert mange som skal ut i løypene.

 13. Heihvor har du kjøpt genseren din?

 14. Veldig bra at du tar opp teamet. Hvor mye sparer dere i måneden?

 15. Ja begynte å tenke på det for noen år siden. Sparer 4500 i måneden gjennom jobben min siden det er bare meg og mannen som er ansatt. Så vi skal få til å oppleve ting når vi blir eldre. Elsker å reise. Men blir ikke så mye no når man har bedriften helt alene.

 16. Hvor har du kjøpt genseren?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Skjorten er fra h&m 🙂

 17. Helt enig med Anna over her og synes det er ganske flaut å reklamere for en bedrift som har så store problemer med omdømme for tiden.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *