den store Disneyguiden

Endelig har jeg fått satt meg ned, tatt et dypdykk i Disneyarkivet mitt og laget et solid sammendrag av det du eventuelt måtte lure på når du skal besøke dette HELT magiske stedet! Det er ingen hemmelighet at Disney World er et paradis for både store og små 🙂 Jeg kom frem til at det beste var å bygge opp innlegget med de spørsmålene jeg selv hadde før vi skulle reise hit – til tross for at jeg har vært her flere ganger før, er det så lenge siden (dessuten var det organisert av mamma og pappa den gang da – hehe) så egentlig følte jeg meg litt blank og visste ikke hvor jeg skulle starte. Men nå vet jeg! Du starter her: 


– Magic Kingdom – 

Hvilke parker skal jeg besøke? ALLE! Haha! Neida – Disney World er enormt! Det består av 4 temaparker og 2 badeparker. Badeparkene besøkte vi ikke, så de vil ikke bli omtalt i denne guiden. Det finnes ikke noe fasitsvar her, det kommer an på lommeboken, personlige preferanser, hvem du reiser med, om det er barn med i reisefølget og så videre. Men alle parkene har noe for alle og enhver.

Magic Kingdom er barnas paradis og kanskje det som minner mest om en «typisk» fornøyelsespark. Her finner du berg- og dalbaner, tømmerrenne, tekopper, spøkelseshus og ikke minst – Askepott sitt eventyrlige slott – selve symbolet på Magic Kingdom. Parken er delt inn i fem ulike soner: Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Liberty Square og Tomorrowland. Du kan lese mer om de ulike områdene og attraksjonene HER. I tillegg til dette, er det fire parader hver dag, hvor spesielt den som starter klokken 15:00 er et høydepunkt. Magic Kingdom er også stedet for de årlige paradene Mickeys «Boo to you» Halloween Parade og Mickeys Very Mery Christmas Parade.


– Epcot – 

Epcot handler om teknologisk innovasjon og ulike kulturer i verden. Den er delt inn i to deler, og jeg synes kanskje at det er denne parken som passer oss voksne aller best, men likevel er ikke det helt riktig. Den første delen er Future World, som består av flere attraksjoner hovedsakelig tilpasset de litt større barna og ikke minst oss voksne. Men det er faktisk karaktermøter her også, og det var her vi traff blant annet Mikke, Minnie og Langbein. 

World Showcase er den andre delen i Epcot. Her er det 11 land som hver har sitt eget område, blant annet Norge (stor stas for oss nordmenn å bli representert). I Norge finner du selvfølgelig Arendell og Frozen, og akkurat her vil nok de aller minste barna storkose seg (inkludert foreldrene som er Frozenfans) Vi traff Elsa og Anna i deres sommerhytte, før vi tok attraksjonen deres: en tømmerrenne som tar deg gjennom historien. Den er litt skummel, så pass litt ekstra på de minste. I Norge jobber det også kun nordmenn, og alle har selvsagt på seg bunad. 

Vi booket også noe som het Princess Storybook Dining, hvor vi traff så å si alle Disneyprinsessene mens vi spiste lunsj. Vær forberedt på MYE kø på disse attraksjonene, her kommer Fastpass+ virkelig til sin rett (mer om dette lenger ned)


– Hollywood Studios –

Hollywood Studios handler om film, TV, musikk og teater. Denne parken er delt inn i 6 deler: Hollywood Boulevard, Echo Lake, Grand Avenue, Toy Story Land, Animation Courtyard og Sunset Boulevard. Leter du etter karuseller samt berg- og dalbaner, må du virkelig dra til Toy Story Land, men husk for Guds skyld Fastpass+! Her er det KØ. Da vi var her, fikk vi bare gått gjennom parken og ikke noe mer. Det var helt vanvittig med folk. Akkurat dette området er relativt nyåpnet, så jeg tror mange er veldig nysgjerrige på dette stedet – og det med rette. Det er fantastisk fint laget til!

Har du med deg noen av de aller minste, må du besøke Animation Courtyard! Her finner du blant annet Disney Junior karakterene. Ellers handler denne parken for det meste om ulike typer show. Vi gikk blant annet på Skjønnheten og Udyret, Den lille havfruen samt Frozen Sing a long – alle sammen like populære hos våre barn. De var fra seg av begeistring, og det at det faktisk begynte å SNØ INNE da vi var på Frozen Sing a long, er noe som snakkes om fortsatt 😉 

Om du i løpet av dagen trenger å kjenne litt på frykt og adrenalin, kan Lars-Kristian anbefale Tower of Terror som du finner på Sunset Boulevard. Anbefales IKKE fra meg. Haha! Neida. Joda.


– Animal Kingdom –

Animal Kingdom er den nyeste parken, og kanskje den mest behagelige! Dette er rett og slett en grønn oase med mange naturlig skyggeområder, noe som er vanvittig deilig, ettersom det er ekstremt varmt store deler av året. Animal Kingdom er delt opp i 7 områder med ulike temaer: Discovery Island, Pandora – The World of Avatar, Africa, Asia, Dinoland – U.S.A, Oasis og Rafiki’s Planet Watch.

Dessverre fikk vi bare noen timer i denne parken, men for et fint inntrykk vi fikk! Det første vi gjorde var å gå til Africa. Her var det uteservering, live musikk, god og sunn mat (noe som er et sjeldent syn i disse parkene) og ikke minst – Kilimanjaro Safaris. Her blir du transportert ut i reservatet i åpne biler mens du får nærkontakt med løver, krokodiller, neshorn, giraffer og mange andre eksotiske dyr. Det andre området vi besøkte var Pandora – The World of Avatar. Her er parkens aller nye attraksjoner, og kanskje de mest populære attraksjonene i hele Disney World – Avatar Flight of Passage og Na’vi River Journey.


Hvor mange dager trenger du? Disney World er enormt! I tillegg til parkene beskrevet over her, så finnes det 2 badeparker, en rekke hoteller og et shoppingområde. Dersom du vil innom alle parkene, og ha god tid i hver av dem, kan du fint sette av 1-2 uker. Vi brukte 5 dager og følte vi kunne brukt det dobbelte. Mitt råd er å heller booke én dag for mye enn én for lite. Blir dere lei, kan dere alltids ta en dag på hotellet og bare være ved bassenget og slappe av. Det kan være godt med et avbrekk også, for det blir mye trasking og mange inntrykk. 

Hvor skal du bo? Det er et hav av muligheter når det kommer til bosted, fra Disney sine egne hotell og andre frittstående hotell, til ulike leilighetskomplekser og Airbnb. Er du ute etter et rimelig sted å bo, vil jeg anbefale Airbnb. Her finner du utrolig mye fint til en rimelig penge, bare pass på at du velger en trygg vert med gode tilbakemeldinger. Husk at dersom du bor på Airbnb må du som regel ordne transport til og fra parkene på egen hånd. Det er heller ikke vanlig med underholdning eller andre arrangement i forbindelse med oppholdet. Her er du kort forklart overlatt til deg selv, men alle de opp- og nedsidene det måtte medføre. 

Velger du å bo på frittstående hotell finner du alt mellom himmel og jord, så her kommer det helt an på hva du selv ønsker og tar deg råd til. En ting du bør passe på, er at hotellet du velger å bo på har en transportordning til de ulike parkene. De fleste stedene vi kikket på hadde dette, men det kan være greit å dobbeltsjekke, så du ikke får en ekstra utgiftspost som kanskje ikke var forventet. En annen ting som er lurt å sjekke, er frokostforholdene. Hotellfrokost i USA er ikke som hotellfrokost i Norge, så dersom du reiser med små barn som er avhengig av en god frokost, bør du sjekke dette nøye. Kanskje kan det være lurt med et leilighetshotell hvor du har en liten kjøkkenkrok til å lage mat. Dette synes i hvert fall vi er gull verdt!

Dersom du bor på en av Disney sine egne resorter, kan du forvente deg et prispåslag bare fordi det er Disney. Til gjengjeld er du garantert et opplevelsesrikt opphold som er tilrettelagt for maks underholdning, enten ved å besøke de ulike parkene, eller ved å få med seg underholdningen på resorten. Bor du på en Disneyresort får du også mulighet til å booke «Fastpass+» 60 dager før ankomst (mer om Fastpass+ lenger ned), bor du ikke på en Disneyresort så er grensen 30 dager. Dette er viktig dere, for dette kan utgjøre forskjellen på 3 timer i kø en dag, sammenlignet med 15 minutter. Om du reiser med små barn, og skal være flere dager i parkene, kan du jo bare se for deg forskjellen. Har du planlagt 5 dager i parkene, og er ute i god tid med Fastpass+, kan du spare over 10 timer med kø. Disneyresortene har også et velfungerende transportnettverk til og fra parkene som ikke koster noe å bruke ut over det du betaler for å bo der. De største resortene er også så store at det går busser på resortene til og fra f.eks badebassenget, resepsjonen, matbutikken og restaurantene.

Hvordan planlegge turen? LAST NED DISNEY APPEN! Jeg gjentar, last ned Disney Appen! Appen heter My Disney Experience og på denne får du tilgang til ALT! Bor du på en Disney Resort, har du tilgang til hotellreservasjonen din, du har tilgang til og mulighet for å kjøpe parkbilletter, du har et detaljert kart over parkene, parkenes åpningstider og alle bilder som blir tatt av deg i parken lagres her. Dette fungerer slik at du scanner inngansarmbåndet ditt hver gang du blir tatt bilde av, og vips – det kommer opp på mobilen din. På denne appen finner du også tidspunkter for ulike happenings som parader o.l, live-køtid på hver attraksjon, restaurantreservasjoner og Fastpass+-bookinger. Du kan forhåndsbestille mat, så du bare kan plukke den med deg når den er klar og så videre. Du får ikke bare tilgang til dine ting, du kan linke sammen flere kontoer i én app om dere f.eks er en familie som reiser sammen. Et helt fantastisk og essensielt verktøy, rett og slett.

Et annet godt tips er å søke opp parkene i google, og sette deg godt inn i hva som er i hvilken park. På YouTube finner du videoer av nesten samtlige attraksjoner, slik at du lett kan se hva som er interessant og ikke. Planlegg hvilke dager du skal være i hver enkelt park og legg inn reservasjoner på Character Dining (mer om dette senere) så tidlig som mulig. De mest populære plassene her forsvinner veldig fort, og da ender du opp med å stå i kø om du ikke har forhåndsbestilt. Du kan avbestille inntil 24 timer før, så det er bedre å reservere én for mye, enn én for lite! Bare husk å avbestille om du ikke bruker det, for hvis ikke må du betale full pris. Planlegging er nøkkelen til et vellykket opphold, dårlig planlegging kan resultere i mye kø-tid, og store avstander å gå. Med små barn er ikke det veldig populært. 

Hvordan fungerer Fastpass+? «Fastpass+ er nesten som et spill» – quote Lars-Kristian 😉  Fastpass+ er gratis og gir deg mulighet til å hoppe over køen på attraksjoner, karaktermøter og underholdning til bestemte tider. Kort fortalt så betyr det at du går rett forbi køen og kan spare masse tid! Haken er at det kun er et begrenset antall Fastpass+ tilgjengelig, så vær tidlig ute! Bor du på en Disneyresort kan du benytte deg av Fastpass+ 60 dager før innsjekk og gjennom hele oppholdet, mens det for andre besøkende er 30 dager før innsjekk. Det fungerer litt ulikt fra park til park, men jeg skal forsøke å gi en kort forklaring på hvordan det fungerer i de ulike parkene, og tips om hvilke attraksjoner hvor det kan være lurt å bruke det. Det dummeste du kan gjøre er å bruke Fastpass+ på Dumbo the Flying Elephant, og så kommer du dit og oppdager at køen bare 5 minutter lang. Da har du kastet bort én Fastpass+ mulighet som du kunne brukt på en annen attraksjon, f.eks Peter Pan, hvor køen kan være over 60 minutter lang. Du finner egne nettsider som tilbyr ulike Fastpass+ strategier, bare for å illustrere at det kan være ganske komplisert. Det er mange aspekter å ta hensyn til, blant annet hvor attraksjonene ligger i forhold til hverandre, tidspunkt på dagen, når på året du reiser, samt personlige preferanser.

I Magic Kingdom finner du det enkleste Fastpass+-systemet. Du har tre Fastpass+ reservasjoner tilgjengelig hver dag, og etter hvert som du bruker disse kan du legge inn nye reservasjoner. Hvilke attraksjoner som det er best å bruke Fastpass+ på vil variere fra person til person, men om jeg skal gi fire tips ut ifra hva som passet for oss, må det være Seven Dwarfs Train, Peter Pan, Haunted Mansion og Enchanted Tales with Belle.

I Epcot er det litt mer komplisert. Attraksjonene der er delt inn i Tier 1 og Tier 2. Tier 1 er de mest populære, og her kan du gjøre én Fastpass+ reservasjon, mens du i Tier 2 kan gjøre to reservasjoner. Gjør du ingen Tier 1-reservasjoner, kan gjøre tre reservasjoner i Tier 2. Mine beste tips her er Frozen Ever After (Tier 1), Spaceship Earth (Tier 2) og Soarin (Tier 1).

⭐️

I Hollywood Studios er systemet det samme som i Epcot. Mine tips her er Slinky Dog Dash, Tower of Terror og Rock ‘n’ Roller Coaster.

I Animal Kingdom fungerer det på samme måte som Epcot og Hollywood Studios, men om du er usikker på hvilke Tier 1-attraksjon du skal velge på de to foregående, bør det ikke være noe tvil her: Disney Worlds mest populære attraksjon, Avatar Flight of Passage! Køen her er som regel over to timer (!!!) og får du Fastpass+ her så er du heldig! Du bør være veldig tidlig ute, kanskje så tidlig som 60 dager før du sjekker inn.  De to Tier 2-attraksjonene jeg kan anbefale er Kilimanjaro Safaris og Expedition Everest.

Som du sikkert forstår, så er Fastpass+ ganske komplisert – og  jeg har bare skummet overflaten! Haha 🙂  Om du ønsker en dypere forståelse for hvordan dette fungerer og hvilke strategier som fungerer, kan jeg anbefale deg å sjekke ut denne bloggen.

Hvordan er mattilbudene? Her vil jeg ta for meg to ting: maten på stedet du bor og maten i parkene. Bor du i leilighet eller et sted hvor du må eller kan lage mat selv, kan du handle på den lokale butikken. Hvis ikke anbefaler jeg deg å lage en profil på Prime Now. Prime Now er som Meny sin nettbutikk – du bestiller mat og får det levert på døren til en langt lavere pris enn det koster på f.eks Disney-resortene (som er ganske dyre). Lag deg en profil på Prime Now og sett hotellets adresse som ditt hjemsted, så kan du i ro og mak lage deg en ordre før du reiser fra Norge. Når du nærmer deg hotellet og er et par timer unna, kan du logge deg inn og velge leveringstidspunkt. Genialt! 

I parkene er mattilbudene veldig varierende. Har du barn og trenger noe raskt, så er det stort sett bare junk food å få, med unntak av Animal Kingdom hvor vi syntes det var mye bra utvalg. Deilig frisk frukt og rett og slett et generelt sunnere tilbud. Mitt beste råd er å smøre med matpakker – hver dag – det gjorde vi og angret ikke. For det første slapp vi å bruke mye penger på mellommåltid for barna, for det andre slapp vi å lete etter spisesteder, og for det tredje så slapp vi å spise (for mye) usunn mat. Om du likevel ønsker å bruke alternativene i Disney World, så kan du bruke appen og reservere alt fra bord på restauranter, til fast food som du bare kan plukke opp på de aktuelle restaurantene når det er klart. Veldig enkelt!

Om du reiser med barn, så må jeg anbefale deg såkalte Character Dinings. Dette er måltider hvor du får treffe ulike karakterer fra Disney mens du spiser. Nelia og Naia gledet seg alltid til dette, og hadde autografbøkene klare. Et helt fantatsisk opplegg hvor hver enkelt karakter faktisk tar seg tid til å prate eller tøyse, samt å ta bilder og skrive autografer. Dette tilbys i alle parkene, men hvilke karakterer som er hvor varierer og står grundig forklart på hjemmesiden, eller på appen.

En stor ting for de minste barna, er selvfølgelig å få møte heltene sine – om det er en av de mange prinsessene, Peter Pan eller Aladdin. Disse karakterene finner du rundt omkring i de forskjellige parkene, men dersom du ikke er klar over at de står på et gitt sted til e  gitt tidspunkt, er faren for å gå glipp av dem stor. Parkene er enorme, og det er så å si umulig og gå rundt og lete etter de forskjellige karakterene som dere ønsker å møte. Sjekk derfor ut DENNE siden for en liste over hvilke karakterer som befinner seg hvor og når i de forskjellige parkene (Pocahontas er for eksempel kun i Animal Kingdom, mens noen av prinsessene kan være både i Magic Kingdom og på Epcot) så lag deg en oversikt over hvem du ønsker å treffe når, og oppsøk stedet i god tid.

Tidspunktet for mange er oppgitt for eks. fra halv ti på morgen til fem på ettermiddagen, men de står kun fremme rundt 20 minutter om gangen, tar seg en pause og kommer tilbake igjen senere. Spør derfor når du ankommer stedet når de skal komme, og opphold deg i nærheten til tidspunktet nærmer seg. Møt opp i god tid før de dukker opp, her blir det også kø veldig fort, og de slipper kun inn et gitt antall mennesker om gangen. Om du ikke kommer med i denne køen, kan du risikere at karakteren du vil møte ikke skal tilbake igjen før neste dag – og det er litt kjedelig om du da ikke skal tilbake til denne parken. 

Det finnes også egne slott eller hus samt FastPass+ for å møte enkelte karakterer som Elsa og Anna, Rapunzel og så videre, men de fleste karakterene møter altså opp på et sted til en gitt tid. Så planlegg dette om det er viktig for dine små, og oppsøk stedene i god tid for å stå i kø. Disse køene går som regel fort unna 🙂 


Ja – dette tror jeg var alt! Spør gjerne om du lurer på noe 🙂 Og ha et MAGISK opphold – skap minner for livet ⭐️

18 kommentarer

 1. Takk for at du tok deg tid til å skrive en så utfyllende guide

 2. Hva koster sånn ca en slik tur ala deres? Vi er en identisk familie, to voksne og to barn som har veldig lyst på en slik tur 😉

  1. Lurer på det samme

  2. Siw Irene

   Turen blir så dyr/billig som du gjør det til. Sjekk sembo.no de har pakkeløsninger for alle prisklasser

  3. Vi planlegger en lignende tur.
   Hotell i Orlando for ca 1 uke inkl ALT av parkbilletter og fastpass (til Universal parkene) osv ligger på alt mellom 30 000 – 50 000kr, dette for 2 voksne og 2 barn.
   Parkbilletter alene for en familie på 4 koster fort 10 000kr for opptil 2 dager.
   Deretter fly, hotell i andre byer osv (oppmot 10 000kr for 4-5 dager i Miami beach).
   Med andre ord, havregrøt frem til juli 😉
   (Men det finnes jo hotell i alle prisklasser da. Parkbillettene koster det de koster dessverre)

 3. Elisabeth L

  Tusen tusen takk for en så fin, grundig og samlet guide! Blir så handy når vi skal dra, dette er helt genialt et spm ang. appen, siden dere brukte den så mye, var der gratis wifi inni parken? 🙂

  1. Ja, det er gratis wifi i alle parker 🙂 Appen er et must, og Caroline har laget en veldig nyttig guide. Jeg har lang erfaring med snart 10 år med besøk til Orlando og parkene der, 6 av dem med barn (to jenter).

   Er enig i at attraksjonene som blir nevnt er verdt å prioritere.
   Og har man mulighet til å velge Disney-resorts, vil jeg anbefale dette. Det er attraksjon i seg selv bare å oppleve atmosfæren der 🙂

  2. Det er gratis wifi i parkene

 4. Veldig bra og utfyllende guide, godt forklart på Fastpass ( og det er ikke helt enkelt)
  Jeg vil nevne tre ting i tillegg:
  1. VÆR TIDLIG UTE!!!! Hvis du bor på Disneyhotell, så kan man komme inn i parkene 1 time før (varierer litt hvilke parker det gjelder på hvilke dager), veldig lurt å benytte seg av dette. Selv om man ikke bor der, kan man også på disse dagene slippe tidligere inn, vi kom inn ca 30 min før i Hollywood Studios.
  2. Ta med en tomme drikkeflasker!! Disse kan du få fylt opp gratis der hvor de har dispenserbrus. Sparer mange penger på det og du har tilgang på kaldt, friskt vann.
  3. Det er veldig dyrt for parkbillettene! Kanskje ikke et tips, men mer en advarsel 😉 Dette er definitivt ikke en billig ferie.

 5. Hadde dere med vogn til Naia?

 6. Veldig bra guide, men du må jo skrive at det jobber bare nordmenn i den norske paviljongen i epcot da! 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Det er sant! :O

 7. Ragnhild

  Wow, utrolig detaljert og flott guide. Verdt å vente på

 8. Hva slags tanker gjør du om klimaavtrykket etter en slik reise?

  1. Dette er jeg også spent på å høre mer om. Noen tanker har dere nok gjort dere?

 9. Helen E.

  Hvorfor er ikke dette merket reklame?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Fordi det ikke er reklame 🙂

 10. Belt brown?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *