server juletapas i førjulstiden

Mmmm! Tapas er alltid velkommen på mitt middagsbord og når det kan lages julete i tillegg, er det et helt fantastisk avbrekk oppi all julematen. Vi disker gjerne opp med litt småmat som dette etter at julegrøten har sunket i magen på lille julaften 😉 Litt ost og pepperkaker, lefseruller med forskjellig innhold, dadler med eple og bacon, ovnsbakt brie med aprikos og honning og ikke minst – små loffeskiver med karamellisert sjalottløk og blåmuggost! Det er bare å hive seg rundt og lage handleliste, dette er skikkelig snadder! 


ovnsbakt brie – til dette trenger du brie, tørket aprikos, valnøtter og honning. Forvarm ovnen til 200 grader. Legg osten (ta den ut av pakningen) på et stekebrett med bakepapir. Grovhakk aprikos og valnøtter, strø over osten. Ha godt med honning over og stek i ovnen i ca. 15 minutter. Nyt med en gang! 

pepperkake med blåmuggost – til dette trenger du kun pepperkaker og blåmuggost av beste slag – enkelt og greit (og veldig godt) 🙂 

dadler med bacon, eple eller begge deler – til dette trenger du dadler (gjerne uten stein), bacon og røde juleepler. Du kan fint fjerne steinen i dadlene selv, uten å ødelegge dem. Bare lag et lite snitt i daddelen der du kjenner at steinen er, og ta den ut. Del en baconskive i to og surr den rundt. Skal du kun ha epler på, lager du små trekanter av eplene og fester dem på daddelen med en tannpirker. Stekes på 200 grader i ca. 10-15 minutter. 

lefseruller – dette er enkelt og skikkelig, skikkelig godt! Du trenger snøfrisk, frisk dill, rødløk, pepper og gravet laks. Smør snøfrisk over hele lefsen, dryss på godt med frisk dill og finhakket rødløk, legg på noen skiver med laks og ha litt nykvernet pepper over. Rull sammen og del opp i skiver. 

En annen god og julete kombinasjon er snøfrisk og rødbetsalat, eventuelt lammerull og sterk sennep. Mulighetene er mange og dette så enkelt! 

loffeskiver med karamellisert sjalottløk – til dette trenger du sjalottløk, balsamico, sukker, smør og timian. Skrell sjalottløken og skjær av topp og bunn. Legg dem i en ildfast form og hell over balsamico. Strø over litt sukker og klipp over masse frisk timian. Legg klatter med smør i den ildfaste formen og stek alt sammen i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. 

Dette er skikkelig godt på ristet loff med blåmuggost i bunnen og valnøtter på toppen. Mmm! 


Håper det smaker ❤️ 

24 kommentarer

 1. Benedicte

  Eit lite tips… eg har laga ovnsbakt brie, men då har eg skjært vekk det øverste laget av osten 🙂

  1. Men det må du da ikke finne på å gjøre! 😀
   Herregud, dette ser fantastisk godt ut, alt sammen. Særlig når man vet hvor fantastisk godt dadler med bacon er :O Får helt vann i munnen, matinnleggene dine er veldig bra 🙂

 2. Mmmmmmmmmmmm ble suuuulten 😀

 3. Cecilie

  God jul . I år skal jeg ha gjester på julaften, og blir så veldig inspirert av dine fantastiske borddekking skills,Hehe, men ett lite spørsmål, hvor gjør du av maten , har kjempe lyst og låne litt av ideene dine og ha ett flott bord,men da er d jo ingen plass til å ha maten på bordet hvordan gjør du det?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, så hyggelig å høre 😀 Vi setter ikke maten på bordet, men serverer på fat 🙂 Eventuelt så sendes maten rundt bordet og så settes den på kjøkkenet mens vi spiser 🙂

   1. Cecilie

    Tusen takk for svar 😀
    Men da prøver vi d på den måten;)
    Ønsker deg og dine en strålende jul 😉

   2. Caroline Berg Eriksen

    Tusen takk, det samme til deg og dine <3

 4. Er ikke søsteren din veganer lengre? Gleda meg til veganske tapasoppskrifter jeg 😉

  1. Caroline Berg Eriksen

   Anette har aldri vært veganer 🙂

   1. Sølvi

    Beklager, da blander jeg med noen andre 😉 Trodde du hadde en vegansk søster som også drev Bare Grønt i Fredrikstad. Da forstår jeg bedre 🙂 Herlighet, skjønner ikke hvor jeg har det fra 🙂

   2. Caroline Berg Eriksen

    Neida 🙂 Hun drev Bare grønt i Fredrikstad, men hun har aldri vært veganer. Spiser fisk og meieriprodukter.

 5. Hei. Så deilig alt såg ut! Men synes å hugse at du skreiv tidligare at du skulle lage vegetar-tapas? Kjente det hadde vore fint med litt veggisinspirasjon no i førjulstida ettersom det blir så mykje kjøtt i jula. Var veldig fine oppskrifter det her og altså, absolutt til inspirasjon.
  Har forresten eit spørsmål om smelta brie. Må osten vere heil (rund) for at ein skal kunne smelte den? Ser for meg at alt bare vil renne utover dersom eg brukar eit trekantstykke. Ofte er vi berre mannen min og meg til middag, og då klarer ikkje vi å ete opp ein heil brie. Går det an å ta vare på restar av smelta brie?

 6. Elisabeth

  Hei, Caroline. En annen variant av dadler, som vi fikk servert forrige lørdag, er lune dadler fylt med chevre, servert med litt hakket mango. Det var noe av det beste jeg har fått av «tapas»! Anbefales!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Å, så digg!! Tusen takk for tips 😀 <3

 7. Jeanette

  Nam! Her var det masse godt!

 8. Ser skikkelig deilig ut! Er ikke søstra di veganer lenger? Her var det jo mye animalske produkter? Delikate bilder

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 🙂

   Hun har aldri vært veganer, men vegeterianer 🙂 Spiser fisk og meieriprodukter blant annet.

   1. Hvis man spiser fisk så er man jo ikke vegetarianer (fisk er jo i like stor grad et dyr som fugl eller gris etc.). Kan for så vidt kalle seg pescetarianer, men vegetarianer er man hvertfall ikke. Fint uansett å ta hensyn til dyrene/miljøet altså! 🙂

 9. Nommenom! Dette så helt fantastisk ut. Pepperkaker med blåmuggost er vann i munnen! Det er alltid så fint å titte innom her, og så deilig julestemning du har gitt i desember – tusen takk for masse inspirasjon <3

 10. Åhhhhh nammis, her var det masse godsaker! Dadler med bacon er SÅ godt det 🙂 Takk for fine tips, tror jeg skal gå for dette til helgen, skikkelig fristende 🙂

 11. Dette så megagodt ut! Dadler med bacon og lefseruller harvjeg lagd mye av, men den hele brien var spennende og ny for meg, gleder meg til å prøve. Dette er det Caroline skrev i et tidligere innlegg : «Jeg har veldig lyst til å lage litt juletapas til oss – vegetarstyle.» Så, dere har rett som mener hun sa noe om vegetar, men vegansk har hun ikke snakket om i denne sammenheng! Personlig er jeg for glad i bacon og kjøtt til å kunne bli veggis!

 12. Tusen takk, fine Caroline. Dette blir digg og tusen takk for et koselig innlegg.

 13. Else Karin

  Hei C, hvilken brieost bruker du?

 14. Nydelig oppdekking! Hvor har du kjøpt de lekre skålene, og fatene?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *