snøsøsteren ❄️

I forrige uke nevnte jeg at vi leser en bok for Nelia hver kveld nå i julen, og denne boken vil jeg gjerne tipse dere om. Hun fikk den i bursdagsgave av tante Anette – en utrolig fin gave som også jeg er veldig glad for ❤️ Boken er kanskje sår og litt dyster, men den er også veldig viktig ettersom den tar opp temaer som kan være vanskelig for barn å prate om eller å forstå – blant annet sorg. I tillegg er den magisk fordi den handler om alt det fine og viktige ved julen. Den skildrer gode stunder på en så nydelig måte og jeg har allerede grått noen ganger mens jeg har lest den. Mitt favorittavsnitt så langt er dette.. 

.. hva er egentlig julestemning? Er det ikke rart hvordan man vet så godt hva det betyr å ha julestemning, men så er det likevel så vanskelig å beskrive følelsen? Julestemning er liksom en myk og plysjaktig følelse som prikker i tærne og får hjertet til å banke ørlitte gran fortere, men ikke så fort at det blir ekkelt. Julestemning er en sånn følelse som gir deg lyst til å slå ut armene og klemme noen inntil deg. Julestemning får deg til å synge, til å le og til å få klump i halsen. Alt sammen samtidig. Hvis julestemning hadde hadde hatt en farge, ville den vært varmgul, tror jeg. Selv om julen er rød. For julestemningen lyser nemlig opp inni meg, akkurat som en fakkel. 

I Snøsøsteren møter vi Julian. Han har bursdag på julaften og det har alltid vært hans favorittdag, men ikke nå lenger. Han har mistet storesøsteren sin og ingenting er som før. Ikke julen, ikke han og i hvert fall ikke mamma og pappa. Alt er trist. Men en dag møter han Hedvig. Hun fargelegger tilværelsen hans og får ham til å tenke på alt det fine ved julen igjen – at den kanskje kan bli litt som før likevel. Men det er noe mystisk ved Hedvig og med huset hun bor i (som på mange måter minner meg om vårt eget hus) Hva er det egentlig hun skjuler? 

Ikke bare er boken vakker, men illustrasjonene! Hatten av for Lisa Aisato for helt nydelige tegninger. Virkelig helt fantastiske. Hun har også både skrevet og illustrert Odd er et egg som ofte går på barne-tv – nok en veldig skjønn og skjør fortelling, forresten! 


Vi leser ett kapittel fra Snøsøsteren hver dag, og det er vel også litt av poenget tror jeg, ettersom det er 24 kapitler. Men du må ikke gjør det på den måten, bare hvis du vil 🙂 Du kan selvsagt lese den annen hver dag eller hele på en gang også. Uansett synes jeg dette er en bok du skal lese, til tross for at jeg ikke vet hvordan den ender ennå. Den er virkelig vakker – selv om den er trist. Jeg er ganske sikker på at den går fra trist til glad mot slutten, det føler jeg i hvert fall på meg. Livet er jo sånn, det går litt opp og ned. Det synes jeg er viktig å lære de små også. Og det er viktig å snakke om det. Boken er forresten like mye for oss voksne som for barna, så dersom du har mulighet, synes jeg denne er verdt å lese ❤️ Den er spesielt fin nå i førjulstiden, den minner i hvert fall meg på hvor mye vi har å være takknemlig for. 

17 kommentarer

 1. Leser den for min sønn på 8 år hver kveld. Han kommer med boka og gleder seg til lesestund. En flott historie som skildrer følelser. Høres ut som «alle» leser den nå om dagen. Ønsker deg en fin og fredfull jul <3

 2. 4barnsmamma

  Leser den for min datter på 9 år.Hun elsker den boka!Vi leser også et kapittel for hver dag.

 3. AnnKristin

  Den boken er så fin!
  Vi leser den for våre tre barn, og den rører virkelig ved oss… og tegningene er helt magiske, en bok som vi kommer til å ta fram hver advent framover:)

 4. Hvilken aldersgruppe passer den for? Høres nydelig ut

 5. Nydelig bok ! Leser på sengen hver kveld for min mann på 52 😀

  1. Herlig, Nannah 😀

  2. Haha, den kommentaren fikk meg til å smile. Herlig!

  3. Elisabeth

   Liker,liker! Flott Nannah!

 6. Solfrid

  Leser den for 13-åringen min, og etter dagens kapittel, prøvde han å stikke av med boka for å lese videre. Jeg måtte gjemme den, vil jo også vite hvordan det fortsetter, men ikke før i morgen. Kjempefin bok.

 7. Anbefaler deg å lese Bienes Historie og Blå av Maja Lunde! Hun er så utrolig flink til å skrive, og begge disse bøkene har havnet på min topp 10 liste <3

 8. Denne leser jeg også. Helt nydelig!

 9. En helt nydelig og vakker bok som passer for både voksne og barn. Jeg mistet selv to familiemedlemmer når jeg var barn, og det var ikke noe vi snakket om. Det føltes som noe man skulle gjemme bort og kun tenke på aleine. Jeg kunne ønske vi hadde en sånn bok da slik at jeg kunne forstå at det var lov å være trist, sint og fortvilet, og at det er følelser man kunne snakke om. Har ikke barn selv, men jeg og mannen min leser denne nå i desember 🙂 Ett kapittel for hver dag <3

 10. Jeanette

  Har hørt så mye om denne boken! Den ble jo utsolgt veldig fort da de begynte å selge den

 11. Katinka

  Takk for fin anbefaling. Jeg anbefaler denne som adventsbok også. Kanskje når barna er litt eldre. Men helt nydelig bok som jeg leste mange ganger som liten: https://www.aschehoug.no/nettbutikk/julemysteriet-aco.html

 12. Barna mine og jeg har lest denne boka, og ble også veldig glad i den. Men jeg har et virkelig stort ‘men’ til den. For det er ikke bare en bok om liv og død, om det vi kanskje trenger hjelp til å snakke med barna våre om. Det er også en bok som gjør skillet mellom liv og død veldig uklart. Og det liker jeg ikke, på vegne av alle små barn. Det er så viktig at de er trygge på at død ER død. Og denne boka er mye mer filosofisk, og veksler for mye mellom levende og død enn jeg tror er lurt. Ungene skal være ganske gamle før de skjønner hva som er hva i denne boka. Så jeg tror mange foreldre får vél store forklaringsproblemer etter endt lesing.

  Men JEG som voksen elsker boka, illustrasjonene, undringen, beskrivelsene osv. Vakker bok, av min yndlingsforfatter.

  1. jeg er tildels enig med Anne. Man bør ikke lese denne for de minste før man har lest den selv i hvertfall, for det er viktig at den voksne er forberedt! Jeg leser den for min gutt på 7, og det er vanskelige spørsmål som kommer etter kapittel 17, og akkurat det synes jeg det er viktig å gjøre folk oppmerksom på før man anbefaler den. Min gutt syntes filmen Coco var i overkant skummel, og denne boka går litt i samme spor, og det skulle jeg ønske jeg hadde visst på forhånd. Jeg synes det er fantastisk å lese en bok som er god litteratur for mitt barn, for det er virkelig mangelvare. Men jeg skjønner ikke helt det med julestemningen. Jeg synes ikke den gir julestemning i det hele tatt. Den handler jo stort sett om julestemningen som ikke er der. Men Maja Lunde er en fantastisk forfatter, og her har hun laget stor litteratur for de små. Jeg elsker voksenbøkene hennes, og nå så jeg hun hadde en ungdomsroman også, så den gir jeg i julegave til tenåringene i mitt liv.

 13. Cecilie

  Du glemte en ting: julestemning er å komme hit! Jeg jobber ganske hektiske dager nå, men det å ta et lite avbrekk med bloggen din gjør virkelig noe med meg. Tusen takk for den fantastiske jobben du gjør! God jul, Caroline ;*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *