årets første lutefisk

I dette huset e-l-s-k-e-r vi lutefisk! Denne gangen fikk vi tak i en fisk som var både skinn- og beinfri og det var nesten så engler dalte ned i skjul da vi satte den første gaffelen til munnen. Haha, neida 😉 Men godt – det var det! Vi har allerede planlagt en lutefiskaften til, for lutefiskservering bare én gang i løpet av julen kan rett og slett aldri skje. Jeg vet at det er flere måter å spise dette på, men det er ingen hemmelighet at selve måltidet og de deilige smakene ligger i tilbehøret. Hos oss serverer vi bacon og ribbefett, brunoststrimler (som Lars-Kristian sikkert brukte to timer på å få ferdig dagen før … til fotballkamp på splitter ny TV vel og merke, så han led ingen nød), tyttebærsyltetøy, ertestuing og grov sennep. Altså – nam!

Når jeg spør noen om de liker lutefisk og de svarer nei, er dette nesten alltid fordi de synes fisken er for geleaktig. Det er bare tull! Skikkelig lutefisk er fast og fin, jeg har aldri spise gelelutefisk i hele mitt liv. Enkelt å lage er det også, så jeg anbefaler deg virkelig å teste ut dette måltidet om du ikke har spist det før. Du vil ikke angre! 

Lars-Kristian disket opp med gull, røkelse og myrra 

I går hadde vi mamma og pappa over på middag, det var så koselig 🙂 Jeg serverte gløgg og pepperkaker da de kom, og på pepperkakene må det selvfølgelig være blåmuggost *sikle* Har ventet på å spise dette siden desember i fjor! Kan jo ikke jukse og spise det utenom sesongen 😉 Og det er nettopp det som gjør det ekstra magisk. 


Nå har vi pakket oss inn i tykke jakker og er klare for en dag på julemarked! Sees senere 🙂 

35 kommentarer

  1. Elsk på kjolen!!!!

  2. Så koselig! Wow så fin du varHvor er kjolen og øredobbene fra? Klem

  3. Spiser dere bare blåmuggost på pepperkaker? Anbefaler i såfall å prøve pepperkake+blåmuggost+akacie-honning. Så godt!

    1. Caroline Berg Eriksen

      Ja, det er så godt! Aldri prøvde med honning før, takk for tipset 🙂

  4. Mariann

    Så deilig med lutefisk. Enig i at tilbehøret er halve måltidet.

    Men hvordan klarer man å bruke to timer på å strimle brunost

    1. Enig. Det er jo bare å rive brunosten på grov rasp/rivjern!!

      1. Caroline Berg Eriksen

        Nei, det er det ikke :p Må skjæres manuelt med kniv i tynne striper.

  5. Fantastiske fine tallerkner. Elsker Green gate, har en fin samling selv, men ikke noe av dette. Må jeg sjekke ut kjenner jeg . Og nydelig kjole du hadde på deg .

  6. Du var bare helt nydelig i kjolen! Wow! Hvor har du kjøpt den?

  7. Den kjolen var PERFEKSJON! Hvor kan jeg få tak i den?

  8. Det så sååå godt ut CarolineHer i huset er det bare jeg som liker lutefisk,men kanskje jeg bare skal servere det så kanskje de andre liker det etterhvert;) Noe jeg synes er veldig godt til er saus med fløte,dijonsennep,bergsbysennep,baconfett el.smør,litt mel,salt,litt brunt sukker og brunost(hvis man ikke har det ved siden av da:)Håper dere hadde det koselig på julemarked☃️Tusen takk for veldig fin juleinspirasjon!!
    Stor juleklem

  9. Omg.. Kjolen.. Hvor er den fra?

  10. Tone R.

    Jeg får årets første lutefisk nå om 10 minutter, og som jeg gleder meg Julestemningen kommer smygende, dine koselig juleinnlegg, snø ute, julepynt og julemat✨❄️

  11. Hvor er genseren og slipset til LK kjøpt? 🙂

  12. Så kult at dere staser dere opp i slike finklær, når bare mor og far kommer på middag! Det er ik mange som gjør, men skikkelig flott gjort Håper andre blir påvirket til det samme Elsker også lutefisk❣️❣️

    1. Hun staser seg ikke opp bare for mor og far! Seriøst…..hun staser og jåler fordi hun har en haug hun kan vise seg frem til SELV om hun bare liksom er hjemme…..blir ikke som andre som ikke skal vise bilder til vilt fremmede.

      1. Caroline Berg Eriksen

        Nei? Vi pynter oss alltid til denne type måltider, akkurat som vi pynter oss når vi blir bedt bort på bedre middager hos venner. Det har ingenting med bloggen å gjøre.

        Hadde vi invitert til svenske kjøttboller hadde vi selvsagt ikke pyntet oss, men lutefisk er 2-3 ganger pr. år, og da pynter vi oss.

  13. Så fin du var på disse bildene!:)

    1. Vi har ingen blogg her hjemme men pynter oss vi også, er egentlig helt normalt.

      1. Caroline Berg Eriksen

        Det er koselig å pynte seg og gjøre litt mer ut av kvelden enn vanlige middager 🙂

      2. Det synes jeg er såå fint… til bedre middager som dette

  14. Merethe

    Hei! Lutefisk er godt! Vi bruker mandelpotetstappe, potetlefse og godt smør til og Lutefisk loins!
    Nam. Fast tradisjon i adventstiden.

  15. Nydelig vakker som alltid :-*

    Et bittelite tips (som er et must for meg); prøv med bittelitt sirup over lutefiskretten, det topper det hele, sammen med det andre deilige tilbehøret! 😉

    1. Caroline Berg Eriksen

      Takk for tips 🙂 Vi bruker brunost i stedet for sirup, begge deler tror jeg fort hadde blitt for søtt :p

  16. Ja takk til oppskrift og tips til god blåmuggost (litt lei den vanlige blir catsello..) 🙂

  17. makeup brand..lipstick? eyeshadow etc?

  18. hvor er kjolen fra så nydelig du er 😀

  19. Hvorfor svarer du ikke på hvor kjolen er fra? 🙂

  20. Charlotte

    WOW for en vakker kjole på deg!!
    Hvor er den fra? Tror ikke den blir like fin på meg men er lov å håpe:)

  21. Lipstick? Eyeshadow? Nice makeup!

  22. Hvordan lager du lutefisken ? 🙂 Elsker lutefisk , men min samboer liker de ikke pga at han kun har smakt den gelé aktige versjonen :p

    1. Caroline Berg Eriksen

      Hah, skjønner godt at han ikke likte det da :/ Kunsten er å kjøpe er stykke som er fast, og ikke geléaktig. Salt det veldig godt 2-3 timer før steking, og skulle av saltet før du setter det inn i ovnen på 200 grader i ca. 40 min. Dekk langpannen med aluminiumsfolie så det er helt tett, og la det dampe 🙂

      Vi bruker lutefisk fra Viking seafood, den er veldig bra 🙂

      1. Lutefiskelsker

        Hei Caroline! Vet at dette er en kommentar på et gammelt innlegg, men jeg gikk gjennom arkivet ditt for å lete etter litt julestemning, og det fant jeg <3

        Et lite tips til når du skal lage lutefisk i år: Hvis du har behov for å salte fisken i 2-3 timer før steking er det ikke bra kvalitet på fisken du har kjøpt. 40 minutter skal være nok i massevis! Du kan ha ganske mye salt på (vi spiser mye lutefisk og har aldri opplevd å fått for salt fisk), men bruk vanlig salt, ikke havsalt eller flaksalt 🙂 40 minutter er altfor lenge, du risikerer at fisken faktisk blir for bløt. 28 minutter er perfekt, eller noe rundt der. Trykk gaffelen på fisken når du tror den er ferdig, hvis den skiver seg av seg selv så er den perfekt da 🙂 Og en annen ting: Halvveis i steketiden tar du ut fisken og lar vannet renne av 🙂

        Vil anbefale deg lutefisken du får hos Coop, gjerne Smak Forskjellen. Den er fast og fin – år etter år 🙂

      2. Caroline Berg Eriksen

        Takk for tips 🙂

        Jeg vet ikke helt hvorfor vi salter så lenge, tror det rett og slett er av gammel vane. Fisken vi pleier å bruke er god, har blitt kåret til Norges neste beste lutefisk noen år på rad så vidt jeg vet 😀 Og så kommer den ferdig utbenet og skinnfri! Deilig å slippe rensingen 😀

  23. Nydelig kjole! Noen sjanse til å få vite hvor den er fra..? 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *