oppskrift-onsdag: hjemmelaget fiskegrateng

På mandag stod verdens beste hjemmelagde fiskegrateng på menyen! Den er egentlig helt klassisk, men jeg liker å droppe makaronien og tilsette grønnsaker i stedet – i tillegg til å bruke to typer fisk. Som lokk bruker jeg ikke griljermel, men malte mandler, og jeg lover deg – denne blir lett en familiefavoritt!


til 1 stor ildfast form trenger du 

♥ 400 g. torsk ♥ 400 g. laks ♥ 1 brokkoli ♥ 3 gulrøtter ♥ 1 purreløk ♥ 5 ss. smør ♥ 8 dl. melk ♥ 4 ss. hvetemel ♥ 4 egg ♥ 150 g. revet ost ♥ salt ♥ muskat ♥ 200 g. mandler ♥ salt + pepper ♥ finmalt muskat ♥ frisk salat 

Sett ovnen på 180 grader. Del opp brokkolien i små buketter og gulrøttene i små terninger. Finhakk purreløken og riv gulosten. Bruk en blender til å male mandlene, og del opp fisken i terninger. Når du har alt dette klart, kan du starte å lage den hvite sausen. Smelt smøret i bunnen av en kjele og rør inn litt og litt mel. Tilsett deretter melken, men visp det gradvis inn, slik at du unngår klumper. Smak til med salt, pepper og muskat. Pisk på medium varme til den får en viss tykkelse. Trekk sausen av platen slik at den blir noe avkjølt, kakk eggene (skill plomme og hvite) og rør inn eggeplommene. 

Pisk hvitene for seg og vend det deretter inn i sausen. Pakk det litt forsiktig inn først, etter hvert kan du røre med litt mer kraft. Når hviten har blandet seg fint inn, kan du tilsette osten og resten av ingrediensene. Bland godt og hell alt sammen over i en ildfast form. Dryss over de malte mandlene og sett herligheten inn i ovnen 🙂 40-50 minutter er nok! Så er det bare å nyte 🍴 Ps! Server gjerne en frisk salat ved siden av! 


– håper det smaker – 

24 kommentarer

  1. Jeanette

    Ser helt nydelig ut!

    1. Caroline Berg Eriksen

      Håper du liker den! 🙂

  2. Dear Caroline,
    It looks super delicious! Thanks for sharing!
    xx Rena
    http://www.dressedwithsoul.com

    1. Caroline Berg Eriksen

      You are very welcome, Rena! 🙂 <3

  3. Tror det skal stå «rør inn litt og litt mel» i den hvite sausen Ha en fin dag!

  4. Denne er sikkert god nok, men fiskegrateng _er_ makaroni og fisk. Det tukler man ikke med.

    1. Caroline Berg Eriksen

      Haha 😀 Det er kanskje sant det 😉

      1. Elisabeth h

        HELT uenig i det, altså. Vi hadde ofte fiskegrateng hjemme, aldri et snev av noe makaroni i den! Jeg skal virkelig lage denne, Caroline, for jeg er lei at «alle» har makaroni, ha ha!

      2. Caroline Berg Eriksen

        Godt vi er to :p Jeg synes det er skikkelig godt uten 🙂 Den i fiskedisken som heter Fransk fiskegrateng er også uten – anbefales til en gang du ikke orker / har tid til å lage selv :p

        Klem 🙂

  5. Så god ut! Den må jeg prøve. 🙂

    Ps: En liten skriveleif: Det står «…rør inn litt og litt melk. Tilsett deretter melken…». Regner med det første skal være ‘mel’? 🙂

  6. Det har vist sneket meg seg en liten skrivefeil: «Smelt smøret i bunnen av en kjele og rør inn litt og litt melk. Tilsett deretter melken, men visp det gradvis inn, slik at du unngår klumper.», kan være greit å få rettet opp 🙂

    Aldri tenkt på å bruke brokkoli i fiskegratengen, det var lurt! Skal prøve det neste gang

    1. Caroline Berg Eriksen

      Takk for at du sa ifra, fikk fikset det ganske fort 🙂 Skulle være mel og ikke mel(k) 🙂

      Håper du liker denne! 🙂

  7. Lurer på om du mener at det skal røres inn mel, og ikke melk, før du tilsetter melken? -Er vel vanligvis mel i hvit saus, eller? -Fiskegratengen er forøvrig helt nydelig!

    1. Caroline Berg Eriksen

      Ja, det hadde sneket seg inn i -k i slutten av mel :p Så rør inn melet først og spe deretter på med melk 🙂

  8. Hei! Den så kjempegod ut, må prøves 🙂 Og, før noen kommer og arresterer deg for hvetemel og melk, tusen takk for at du også deler slike oppskrifter, da det fortsatt er mange av oss som tåler det. 😉

  9. Så veldig god ut! Selv er jeg veldig på at det skal være makaroni oppi – tror bare ikke jeg klarer å unngå det. Tror dessuten at jeg hadde fått hørt det av mormor da altså.. haha 😀
    http://www.charlottetunes.no

  10. Ingeborg

    Yummy! Liker vrien på rettene du lager!
    Hvor er den fine buksa som du har på deg på den nyeste YT-videoen fra?
    Takk for masse inspirasjon!

    Mvh Ingeborg

    1. Caroline Berg Eriksen

      Håper du liker denne 🙂 Den er skikkelig god!

      Buksen kommer fra Mango 🙂

      Klem til deg!

  11. jeg Som pleier å smelte smøret i toppen av kjelen… haha! 😀

  12. Lager bare hjemmelaget fiskegrateng, jeg. Og den er uten makaroni med masse brokkoli og sei. Er jo fisken som skal gratineres, derav navnet 😉

  13. Hei fineste<3 Mmmmm, dette hørtes ut som my cup of fiskegrateng! 😉 You make my day, vakre, dykige deg! <3 Stor klem <3<3<3

    1. Caroline Berg Eriksen

      Håper du liker den like godt som oss 🙂 <3 God klem!

  14. Jeanette

    Jeg lagde denne i går etter jobb og den ble helt utrolig god 🙂 Mine minner fra farmor sin fiskegrateng er også makaroni, men det var utrolig godt med grønnsaker istedenfor. Tusen takk for oppskriften 🙂

    1. Caroline Berg Eriksen

      Så hyggelig at du likte den, Jeanette 🙂 Bare hyggelig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *