10 tips: slik dekker du 17. mai-bordet

Å gjøre klart til fest er noe av det morsomste jeg vet! I år rekker jeg dessverre ikke å dekke noe bord i såpass god tid før selve dagen at jeg kan vise det frem her inne før 17. mai, men dette er jo noe jeg har gjort i flere år nå! Jeg tenker derfor at noen tips til borddekkingen kan være gøy, det er jo ikke sikkert du har sett alle mine 17.mai-bord heller 🙂 I år blir det nok en god kombinasjon av alt jeg har gjort tidligere, men jeg får se hva jeg finner på 16. mai. Jeg må alltid dekke det kvelden før! 

1. vi har et helt nydelig flagg – ikke vær redd for å bruke det! Bruk selve flagget eller lek deg med fargene i det. Du kan for eksempel ha blå dessertskåler, rødt bestikk og hvite kopper. Ingenting er feil 🙂 

2. ta med naturen inn – dersom ingen er allergiske er det så fint å bruke det nydelig grønne som vi har ute nå. Det er veldig dekorativt og lite skriker mer 17. mai enn bjørkeris! 

Skulle noen likevel ikke tåle at du tar dette inn, er det fint å bruke eucalyptus eller noe annet grønt også 🙂

3. blomster – nelliker og roser er mine favoritter å bruke til 17. mai. Aller helst bruker jeg nelliker, de er rimelige og står utrolig lenge, men i år kan det faktisk hende at det blir roser i stedet. Vi får se 🙂 Det er vanskelig å finne blomster som ser skikkelig blå ut, så i stedet for å bruke for mye tid på å se etter dette, er det kjempefint å ta inn blåfargen i noe annet på bordet i stedet – som for eksempel en blå vase, blå lys, bestikk eller servise. 

4. noe spennende for barna – dersom det skal være barn tilstede rundt bordet, kan det være fint å ha noen elementer fremme som de synes er spennende. Det kan være en liten gaveeske med en fløyte eller litt smått godteri oppi (Nille har masse fint nå, for eksempel disse smokkene i rødt, hvitt og blått som jeg alltid spiste på 17. mai da jeg var liten – i en snor rundt halsen) Andre ting kan være morsomme sugerør eller en fin ballong som du knytter fast i stolen deres. 

5. begrens bruken av høye gjenstander – du kan gjerne bruke høye blomster og høy pynt, men sørg for at de ikke blir høyere enn gjestene. Dersom du likevel vil ha noe som er høyt, er det viktig at alle kan ha øyekontakt rundt et bord, så pass i så fall på å plassere høye ting mellom gjestene. 

6. ballonger er alltid lov – du må ikke bruke helium for å lage fin pynt av ballonger. Jeg kuttet selv ut  heliumbruken etter at jeg ble gjort oppmerksom på viktigheten av det. Dette er faktisk en ressurs som verden er i ferd med å gå tom for og det brukes i livsviktige behandlinger mot blant annet kreft. I stedet for helium kan du lage en fin ballongbue eller knyte sammen flere ballonger til en fin bukett. Bruk fantasien, det er faktisk ikke vanskelig. Sjekk for eksempel youtube for hvordan du enkelt kan lage en bue 🙂 

7. vimpler og morsom pynt – du finner faktisk masse 17.mai-pynt på halv pris nå, vimpler er dekorativt over dører eller under for eksempel et kakebord. Bruk bånd med flagget vårt på eller tre forskjellige silkebånd i rødt, hvitt og blått. 

8. Norgesglass – Norgesglass har masse fint og jeg synes virkelig disse hører med til en dag som denne. De har både vaser, glass, telysholdere, krus og andre fine ting som du kan bruke til feiringen. Det gjør bordet ekstra norsk og nostalgisk, synes jeg. 

9. duk – dersom du ikke har en hvit duk, kan du kanskje finne frem juleduken? En rød duk med hvitt servise og masse blått tilbehør oppå er perfekt til 17.mai! 

10. bruk fantasien – ikke tenk for mye på regler når du dekker et bord, det skal være gøy! Pynt det akkurat slik du vil, bruk gjerne papp om du ønsker det også, spesielt om dere er mange! Du kan fint bruke glass i flere varianter, glassene på bordet trenger ikke å være fra samme serie – jeg synes bare det blir ekstra sjarmerende om du blander litt. 


håper du plukket opp noen tips 🙂 

25 kommentarer

 1. Dette var et fint innlegg. Tommel opp for at du du kutter helium og forklarer hvorfor, og fint at du nevner hensynet til allergikere. Veldig bra!

 2. Karoline

  Jentene fra festligeting.no sier at den heliumen som blir solgt til ballongbeuk, ikke kan brukes til medisin uansett, som noen hevder det gjør.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Er det sant? I så fall er det jo fantastiske nyheter! 🙂

   1. jeg synes ikke du skal ta påstander fra firma som lever av å selge ballonger for god fisk her. Jeg har ikke kunnskaper til å vurdere om de holder, og det tror jeg ikke du har heller. Det vi vi vet er at mengder med vitenskapsfolk og leger advarer mot å bruke opp heliumressursene, og så har vi en ballongbutikk som hevder det motsatte. Hvem tror du mest på?

  2. Så spennende! Kan du vise til en kilde? Som ikke er skrevet av noen som selger ballonger ?

 3. https://festligeting.no/heliumballonger/. Det stemmer, så om folk er flinke til å kaste ballongene i søpla etter bruk så er det ikke et problem.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Dette liker jeg! 🙂 Takk for informasjonen!

  2. Problemet er vel i så fall at folk IKKE kaster ballongene i søpla etter bruk, at de blir lagt i feil dunk eller at ballongene flyr av gårde og havner i havet. Heliumballonger er en uting uansett hvordan man vrir og vender på det.

  3. Jeg tror mer på nobel vinneren enn en forhandler av ballonger. https://phys.org/news/2010-08-world-helium-nobel-prize-winner.html

   1. Caroline Berg Eriksen

    Hei Marte 🙂

    Det står ingenting i den linken som motsier det festlige ting skriver? Men jeg er enig st man må undersøke litt bedre og ikke ta SLT for god fisk 🙂

  4. Ja for det skjer jo aldri at en helium ballong flyr avgårde og havner alle andre steder enn i søpla (ironi). Søppel har vi også mer enn nok av. Jeg ønsker meg mer miljøvennlig tips og gjenbruk, det motsatt av bruk og kast =)

 4. Amflora

  Kjempebra innlegg! Men jeg personlig vil ikke bruke ballonger og sugerør da det er engangsplast. Du blir uansett flinkere og flinkere til å ta inn klimaperspektivet i bloggen din, det er bra!

 5. så lekkert, du er så inspirerende. Jeg lurte på, har venninnen din Siri fremdeles blogg? Jeg likte å lese den så godt før, men finner den ikke lenger.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Dessverre blogger hun ikke lenger 🙁

 6. helium i ballonger er visstnok restavfall etter medisinks bruk. Alikvel er dette ønskelig med heliumballonglik over hele byen eller enda verre flyger til værs-så alt med måte tenker eg
  Masse fine tips til bordet. Eg bruker mitt juleservise, det er kvitt og rødt med gulldekor…noen ganger ser de ut som hjerter andre ganger som jordbær, veldig merkelig…sammen med en duk eg fant på sparkjøp…..den er en slags voksduk,men føles mer som stoff og mønsteret er det Norske flagget
  helt supert.
  I år blir det stille feiring her da eg ikkje er i form…så null bunad , null 17 mai koldtbord og ikkje spesielt mye oppdekning. Får ta det igjen når former er tilbake på topp 🙂 Kose dere på dagen 🙂

 7. Kjære Caroline – før du blir overbevist om at det er greit å bruke heliumballonger, så undersøk disse påstandene fra Lill og Karoline, og bruk annen kilde enn hjemmesidene til festligeting.no. Helium er en ufornybar ressurs, og brukes til mye itillegg til medisinsk forskning. Så vær så snill å hold fast på beslutningen din om å ikke bruke det.

 8. For et gjennomført bord! Det var utrolig lekkert <3 Håper du har en strålende tirsdag så langt! Klem
  http://www.charlottetunes.no

 9. Helt nydelig, Caroline! Jeg har lagt ut oppskrift på smörgåstårta og en vakker, men enkel og billig blomsterdekorasjon til 17. mai på http://www.littsunt.no Veldig hyggelig om du har lyst til å kikke innom<3
  Ha en herlig 17. mai med den vakre familien din!!

 10. Nydelig pyntet 17.mai bord, så fint!!!

  Og om det ikke er samme helium som brukes i medisinen, så Tenk på miljøet – dropp helium ❤️

 11. Var i Fredrikstad sommeren 2015, likte så godt Bare Grønt i Gamlebyen. Ble trist når jeg ikke fant det igjen forrige helg jeg var der..

  1. Eller 2016 var det vel

 12. Nydelig fest bord! Gleder meg til å se bloggen fra 17 mai 🙂

 13. Ville bare si tusen takk for at du opplyser om viktigheten av å kutte ut helium! 🙂

 14. Et lite tips til blå blomster. Dette må gjøres noen dager i forveien. Men hvis du kjøper hvite blomster og setter de i vann med blå konditorfarge så tar blomstene opp fargen fra vannet. Helst ikke den konditorfargen fra vanlig matbutikk (Idun?), men av merket wilton. Ta oppi en god dose av fargen og vent i spenning. Som sagt det tar 3-4 dager før du ser skikkelig effekt, men det funker bra 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *