oppskrift-onsdag: påskesild

Altså – hvor godt er det ikke med sild på frokostbordet – og spesielt til jul og påske? I’m sold! Når du i tillegg kan lage din egen er du på riktig vei, for den du kjøper i butikken inneholder ofte 6-7 sildeskiver og jeg blir like skuffet hver gang jeg skal sette frem glasset på bordet, for sannsynligheten er stor for at Lars-Kristian allerede har spist dette på én brødskive og brukt opp alt. Nederlag. Så det absolutt beste er når vi lager vår egen sild på glass, så kan vi ha hvor mye fisk vi bare vil oppi! Velstand! I tillegg er dette en super vertinnegave å ha med til fjells eller hjem til noen dersom du er invitert bort i påsken 🙂 I dag får du altså oppskriften på hvordan du kan lage din egen sild, og ikke hvilken som helst sild, men to favoritter som passer helt perfekt i påsken: karrisild og appelsinsild. Det er bare å glede seg! 


til karrisild trenger du 

♥ 100 g. majones ♥ ½ dl kremfløte ♥ 1 ts. rød currypasta ♥ ½ ts. curry ♥ ½ ts. sukker ♥ ½ ts. salt ♥ 1 klype pepper ♥ ½ eple ♥ 1 sjalottløk ♥ 4-5 suragurk ♥ 100 – 150 g. sild – marinert 


slik gjør du

Du kan enten kjøpe ferdig krydret sild i store fileter i ferskvaredisken eller du kan kjøpe ferdig kryddersild i skiver fra butikkhyllene. Dette bestemmer du helt selv, men jeg har prøvd begge deler og synes det fungerer fint med både det ene og det andre. Faktisk går det hakket fortere om du bare kjøper ferdig skivet som allerede ligger i lake. Vinn – vinn spør du meg 😉 Uansett! Start med å blande majones, fløten og currypasta og smak til med sukker, salt, pepper og curry. Finhakk eple, løk og suragurk og vend dem i currydressingen. Bland deretter silden inn i dressingen og la det stå kaldt i et par timer før servering. 


til appelsinsild trenger du 

♥ 100 gram krydret sild ♥ 4 dl.  vann ♥ 3,5 dl.  sukker ♥ 2 dl. eplesidereddik ♥ 1 appelsin ♥ 3 ss. mandler ♥ 1 appelsin ♥ 1 lime ♥ 1 dl.  majones ♥ 1 dl. rømme

Kok opp vann og sukker. Dette skal avkjøles før du tilsetter eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken, gjerne over natten, men 2-3 timer går også fint. Skrell appelsinen og del den i biter. Grovhakk mandlene og rist dem i tørr panne. Riv skallet av appelsinen og press saften av både den og av lime. 

Bland sammen majones og rømme, og rør inn saften av appelsin og lime. Smak til med appelsinskall og bruk eventuelt mer appelsin- og limesaft om du føler at det er nødvendig. Tilsett sild, appelsinbiter og mandler til blandingen og rør godt. Ha det over på et glass med lokk og oppbevar i kjøleskap. Kan fint spises med en gang 🙂 


Nyt og kos deg med frokosten – jeg elsker sild sammen med stekt egg eller bare på skiva! Nammis! 

22 kommentarer

 1. Jeanette

  Sild er så godt!

 2. Vann i munnen. ))

  1. Caroline Berg Eriksen

   Skulle ønske jeg kunne gi deg en smak gjennom skjermen :p

 3. Er du fornøyd med invasilign? Er det det samme som regulering ?
  Hva ligger prisen på? Kjenner ingen som har det. Derfor spør jeg deg:) begynte du med det pga overbitt eller andre grunner ? Håper på svar. Takk 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg har ikke overbitt 🙂 Her er grunnen:

   Jeg har gnisset tenner i årevis, noe som ofte har ført til hodepine og konsekvensen av den overdrevne muskelaktiviteten ved tanngnissingen, er at det blir en uønsket slitasje og belastning på tennenes tyggeflater. I mitt tilfelle er det mest langs skjærekanten på fortennene, fra hjørnetennene og fremover på begge sider. Denne skjærekanten er blitt litt flisete og lengden på tennene mine har over tid blitt litt kortere enn de var i utgangspunktet. I tillegg er hjørnetennene mine slitt ned slik at de har samme lengde som fortennene. Konsekvensen av dette er at avstanden mellom overkjeven og underkjeven har sunket sammen, og for å rette på dette har min tannlege foreslått at vi skal forsøke å løfte bittet mitt noen millimeter for å kunne få en riktig dimensjonering på fortennene. Tennene mine går også noe innover i stedet for utover i en bue – dette kan være litt vanskelig å se og egentlig har jeg ikke lagt merke til det selv før i løpet av de siste årene. Men dette skal også gjøres noe med når jeg nå bruker invisalign. Så ut av å bruke denne skal jeg altså få både penere tannstilling og justere på bitthøyden slik at tanngnissingen forhåpentligvis opphører.

   Du kan lese innlegget her: http://www.carolinebergeriksen.no/2017/10/07/jeg-har-fatt-regulering/ (reklame)

   1. Takk for svar. Er du fornøyd ? Hva betaler du for det?

   2. Caroline Berg Eriksen

    Jeg er fornøyd hittil, ja 🙂 Men jeg må vente på å se sluttresultatet før jeg kan konkludere 🙂

    Jeg betaler ikke noe, da jeg har et samarbeid med Dentalia, men den endelige kostnaden kommer an på hvor lenge du må gå med de. Jo lengre jo dyrere, så utgangspunktet har jo mye å si.

   3. Ser nå at du får det gratis. Det er utrolig snilt av Dentalia. Virkelig.
    Men kunne du ordnet rabatter?

   4. Caroline Berg Eriksen

    Ja, og da også utrolig snilt av meg å gi de gratis reklame i retur 😉

    Jeg kan høre med dem om det kan være aktuelt! 🙂

   5. Tror nok totalprisen for behandlingen er verdt mye mer enn en reklameplass . Og uansett så skulle det bare mangle at du ikke tar noe for det. Tennene dine har du faktisk resten av ditt liv! De hadde blitt værre om du ikke foretok deg noe.

   6. Caroline Berg Eriksen

    Nei, det er nok ikke så dyrt selv om det koster en del 🙂 I slike avtaler gir jeg alltid tilbake en større verdi enn hva jeg faktisk får.

   7. Anette

    Hei! Du trenger ikke godkjenne denne kommentaren, det er kun ment som et godt råd: Jeg slet i lang tid med tanngnissing. Løsningen ble å få satt botox i kjevemusklene, og gnisningen opphørte umiddelbart! Etter 4-5 måneder må man gjenta behandlingen, men til slutt avtok gnissingen helt, og jeg behøvde ikke å ta flere behandlinger. Anbefales på det sterkeste! Mye enklere enn en prosess med regulering. Gjorde ikke dette hos tannlege, men hos autorisert sykepleier.

 4. Cecilie

  Så utrulig kult at du slår et slag for silda! Godt med litt matinspirasjon som ikke bare er «trendmat».

 5. Spiser folk andre enn gamle folk sild?

  1. Elisabeth h

   Hvis du ikke har prøvd det, M, vil jeg sterkt anbefale deg å gjøre det! Dette er mat for alle aldre. Selv barna i barnehagen vår spiser sild (tomatsild, sursild, karrysild)selv om vi vanligvis bare har det i desember.

   1. Hm. Jeg tviler med min unormalt kresne gane, men takk for tips 🙂

 6. Kathrin

  Elsker sild, men greier av en eller annen grunn ikke kombinasjonen karri og sild. Kanskje jeg får prøve ut denne oppskriften. Er ofte i Sverige og der er utvalget av sild mye større en i Norge og til en langt rimeligere pris.

 7. Karoline

  Åå, nå fikk jeg så lyst til å lage påskesild til familien min på hytta når jeg kommer hjem! Visste ikke engang at jeg var lysten på sild i andre tider enn juletiden! Tusen takk!

 8. For noen flotte oppskirfter. Takk! Jeg har kun tenkt at sild hører julen til, men nå fristet det med litt påskesild også. Du er så flink Caroline. Selv om jeg i varierende grad legger igjen kommentarer her, så klikker jeg meg daglig innom, og inspireres i rollen som mamma, på mat og treningsfronten, så takk for dette<3

 9. Når vi ikke har Ingrid Espelid – look to Karoline! Elsker sild! Fantastisk sommermat, med nypoter, nykål og meierismør… slafs!

 10. Hei! Jeg forsto ikke helt i oppskriften til appelsinsild (som hørtes latterlig godt ut): skal jeg skrelle hele appelsinen, skjære den ene halvparten i biter, presse den andre halvparten til juice og raspe skall fra hele?

 11. Det ser kjempegodt ut!:) Lurer bare på om 1/2 ts curry i karrisilden vil si vanlig karrikrydder? Vet hva red curry paste er, men ble litt usikker på hva som mentes med curry!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *