oppskrift-onsdag: cæsarsalat med laks

De fleste av oss har nok laget Cæsarsalat x antall ganger tidligere, og for meg er det nesten alltid standard å servere den med kylling, selv om jeg gjerne bestiller den uten kylling også, når jeg for eksempel er på restaurant. Da jeg hadde ekstrajobb som servitør på Peppes Pizza for det som er over 8 år siden, var jeg så lei av denne salaten, utelukkende fordi jeg både laget, serverte og spiste den selv så å si hver gang jeg var på jobb. Likevel! Den går liksom aldri av matmoten, om du kan si det sånn, og i går laget jeg den med en liten vri. Visste du at det smaker helt fantatsisk om du bytter ut kylling med laks? Den gikk rett hjem her, hos både store og små – selv om minstemann var mest imponert over den gode dressingen 😉 


du trenger til 4 

♥ romanosalat, crispysalat eller lignende ♥ baconterninger 1 pakke ♥ 200 g. parmesan ♥ cherrytomater ♥ 3 tykke skiver brød ♥ 2 hvitløksfedd ♥ smør til steking ♥ 4 laksefileter ♥ 4 eggeplommer ♥ 6 ansjosfileter ♥ 1 dl. olivenolje ♥ 2 dl. solsikkeolje ♥ 2 ts. dijonsennep ♥ saften av 1 sitron ♥ salt + pepper ♥ kajennepepper 


slik gjør du 

dressing: kakk eggene og skill plommen fra hviten. Visp eggeplommene sammen med sennep, sitronsaft og ett hakket hvitløksfedd i en bolle – bruk gjerne en hvitløkspresse. Det er også lettest å bruke en morter for å mose ansjosfiletene, men det går fint an å finhakke dem også. Visp ansjosfiletene inn sammen med det andre. Tilsett oljen i en tynn stråle, litt og litt, og pisk til dressingen blir tykk og jevn. Rasp halvparten av parmesanosten og tilsett dette til dressingen. Visp godt og smak til med salt, pepper og kajennepepper. Sett den kaldt mens du gjør klar resten av salaten. 

salat: skyll den grønne salaten og del den opp i passe biter. Del cherrytomater i to og bland disse sammen med de grønne bladene i en stor salatbolle. Del brødskivene opp i terninger og stek dem i godt med smør i en stekepanne til de blir gylne og sprø. Dryss salt, pepper og det siste hvitløksfedd – hakket eller most med hvitløkspresse – over terningene. Legg dem over på tørkepapir og ha dem over i salatbollen når de er avkjølt. Rasp resten av parmesanosten og strø over salaten, eller sett den til siden og dryss den over rett før servering. 

Stek laksen med smør i stekepannen – ca 2-3 minutter på hver side. Krydre den med salt og pepper mens du steker den. Server den grønne salaten i bunnen av en tallerken og dander med hele fileter over eller del filetene opp i biter i selve salatbollen. Dette bestemmer du selv! Du kan også tilsette krutonger til selve salatbollen, eller servere disse ved siden av. Det viktigste er at alt er klart og tilgjengelig – og ikke glem dressingen. Kronen på verket og helt nydelig til laks! 


Håper det smaker 🙂 

16 kommentarer

 1. Tusentakk for middagstips 🙂 Står faktisk i butikken i skrivende stund og lurte på hva jeg skulle ha til middag. Nå slipper jeg å lure mer i hvertfall 😉 Ha en flott dag!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Herlig! 🙂

 2. Dear Caroline,
  This is really a great idea as I don’t like chicken! Thanks for sharing this alternative!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 3. Hei, takk for tips Lurte på om du og/eller Lars Kristian vet om Atkins barer er sunne? For du spiser vel dette av og til? Jeg synes de er gode, men de inneholder jo en haug med ingredienser, og jeg aner ikke hva halvparten av de er for noe, så blir litt skeptisk til om det egentlig er bra å putte sånt i kroppen

  1. Ser ut som alle smileyene forsvant ! :—)

 4. Når kommer egentlig resten av svarene fra spørsmålsrunden?

  1. Caroline Berg Eriksen

   I løpet av denne uken eller neste 🙂

 5. Hei! Dette så godt ut, gleder meg til å prøve! 🙂 Hvor mye olje skal det i dressingen? Ser ut til at det mangler i inhholdsoversikten…

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, beklager! Det er 1 dl. olivenolje og 2 dl. solsikkeolje. Det blir en del dressing, men vi 4 spiste opp neste alt :p Dessuten klarer den seg i kjøleskap noen dager 🙂

 6. Mmmmm… Det så skikkelig fristende ut! 😀

 7. Hilde Halkjelsvik

  Hei, håper fortsatt dere vil endre på skriften. Ikke lett å lese nå.
  Ellers takk for en flott og inspirerende blogg:-) H

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det kan vi vurdere, Hilde 🙂

 8. Dette så godt ut! Var en periode eldste sønnen min kun ville ha laks til middag, så fikk laks langt oppi halsen kan du si ;D Men denne oppskriften skal prøves. Ha en fortsatt fin kveld!

 9. Det er da ikke ansjos i en ekte cæsar vel? Heller ei cherrytomater?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ikke i den originale, men det er ganske vanlig å bruke 🙂

  2. Ansjos skal definitivt være med i dressingen til en Cæsarsalat. :o)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *