min favorittsalat akkurat nå

En salat jeg aldri blir lei av og som kan brukes som både lunsj og middag, er salat med sashimi av salma, mango, avocado og hjemmelaget ponzusaus! Har du smakt det før? Det burde du! Salmalaks er utrolig sunt og for meg er det nesten som snacks å regne, spesielt i kombinasjon med  hjemmelaget ponzusaus!  Snadder! Denne salaten smeller du sammen på 1-2-3! Her får du oppskriften 🙂 


du trenger  

♥ 500 gram salmalaks ♥ salatblanding (min favoritt er feldsalat) ♥ 1 lime ♥ 5 vårløk ♥ 2 mango ♥ 2 store avocado ♥ 1 ts. revet ingefær ♥ frisk koriander ♥ 1/2 rød chili ♥ sesamfrø ♥ 1/2 dl. soyasaus ♥ 1 ss. akasiehonning ♥ 1 ss. risedikk 


slik gjør du 

For å lage ponzusausen må du finhakke chili, hvitløk og koriander. Rasp ingefær og bland alt sammen med risedikk, honning, soyasaus og limesaft.  Ikke bruke hele korianderplanten, spar litt til salaten også. Salaten kan du egentlig servere som du vil – du kan gjerne kutte opp ting og blande det sammen i en salatbolle, men jeg synes det beste er å dele opp alt sammen i skiver og dandere det på et fat, slik at det er enkelt å forsyne seg med pinner. Dryss over finhakket vårløk og sesamfrø før servering, klipp også over resten av korianderurtene. 


Så er det bare å nyte måltidet – mmmm 🙂 

27 kommentarer

 1. Hei, hvordan rype kjøkkenmaskin har du? Kunne du laget et innlegg om den? Jeg er nemlig på let etter en fin kjøkkenmaskin som kan stå på benken, men finner både SMEG og kitchenaid med små bakebollen (4,8liter). Hva har du? 🙂

  1. Skriver under på denne!

 2. Kanskje dumt spørsmål, men er det en grunn til at du nevner at «salmalaks» er sunt og ikke «laks» er sunt. Er mange alternativer til Salma som også kan spises rå.. ? Legger om kostholdet og vil da bare undersøke om det må være Salma? 🙂 elsker oppskrifter som denne, raske og gode middagsretter.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det må absolutt ikke være Salma 🙂

 3. Blir litt feil å kalle oppdrettsfisk sunt synes du ikke? Fylt med microplastikk og antibiotika, bærekraftig er det heller ikke..

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, det du skriver her stemmer ikke! Bruken av antibiotika i norsk oppdrettsfisk er minimal og langt under tillatte grenser og hva man finner i andre land.

   1. Enig med Caroline. Troen folk har om at oppdrettslaks er proppet fullt med antibiotika stammer fra 90-tallet, før vi hadde gode vaksiner mot de bakterielle sykdommene hos laks (og drev mer med torskeoppdrett). Nå brukes det minimalt med antibiotika i oppdrettsnæringen, og mye mindre enn det som brukes i andre husdyrnæringer.
    Laksen er for øvrig mer bærekraftig enn både storfe- og svineproduksjon, både med tanke på hvor energieffektive de er (hvor mye energi får vi ut kontra det vi putter inn), hva de spiser og bruken av areal.
    Mtp mikroplast har jeg ikke hørt at oppdrettslaks er et stort problem, nettopp fordi de spiser pellets og er på et lite område nært land, i motsetning til annen fisk (ink. villfisk). Her er jeg dog takknemlig for kilder som sier noe annet.

    Det er mye å kritisere oppdrettsnæringen for (bl.a. dyrevelferd), men akkurat antibiotikabruk og bærekraft ain’t one of them…

   2. Jeg håper du har rett i det Caroline, men er skeptisk. Oppdrettsfisk er jo meget omdiskutert.. Den norske også. Jeg synes også det er kjempegodt, men har kuttet ned kraftig på bruken etter alle artiklene jeg har lest. Håper oppdrettsfisk blir friskmeldt snart, en gang for alle. Så kan man kose seg med god samvittighet. God middag til dere!

   3. Astrid M

    Det er hvert fall veldig mye miljøgifter i oppdrettslaks som ikke er anbefalt for barn og unge, gravide og ammende.

   4. Caroline Berg Eriksen

    Nei, oppdrettslaks inneholder ikke mye miljøgifter. Noe miljøgifter vil det alltid være, men det gjelder ikke bare oppdrettslaks. Uansett er mengden miljøgifter i oppdrettsfisk mye lavere nå enn for 10 år siden.

   5. Christine

    Jeg har i allefall fått med meg at ikke alle fagmiljøer anbefaler laks til barn og gravide. Og at i tillegg var blant annet et forskningsprosjekt som «friskmeldte» laks dom dunt basert på en spesialdesignet laks for forskningsprosjektet. Dette ble avdekket av Morgenbladet i deres artikkelserie om «De forbannede lakseforskerne». Så er også oppdrett et problem miljømessig. For min del har jeg derfor valgt å begrense hvor mye oppdrettsfisk jeg spiser inntil næringa blir mer troverdig hva gjelder forskning og mer miljøvennlig (både fiskevelferd, soyabruk og forurensning)- og dette handler ikke bare om antibiotika!

   6. Caroline Berg Eriksen

    Oppdrettslaks blir anbefalt til barn og gravide, at noen er uenige betyr ikke de har rett. Noen er uenige i barnevaksinasjonsprogrammet også, men de heller har på ingen måte rett i sin kritikk.

    Det er sikker aspekter ved oppdrettsnæringen som kan kritiseres, men det er uansett sunt.

   7. Hei igjen Caroline! Mente det ikke som endret kommentar altså og det gjør jeg ikke med denne heller; har du noen god kilde på dette? Jeg leser og leser og kommer egentlig bare over negative sider ved oppdretten (bortsett fra det økonomiske, men det er ikke viktig i det hele tatt så lenge det går utover miljøet vårt..)

    https://www.dyrevern.no/andre_dyr/fisk/fiskeoppdrett-i-norge

   8. Ingrid

    Anbefaler deg å lese disse sakene før du sammenligner kritikere av oppdrettsnæringa med vaksinemotstandere:
    https://morgenbladet.no/aktuelt/2017/06/de-forbannede-lakseforskerne
    https://morgenbladet.no/aktuelt/2017/11/millionene-som-bygger-sjomatnasjonen

    Forskere som er kritiske til næringen, både de helse- og miljømessige aspektene, blir omtalt som «kontroversielle», «enkeltforskere» og har blitt kalt «mørke motkrefter» av selveste fiskeriministeren.

   9. Caroline Berg Eriksen

    Jeg har aldri sammenlignet vaksinemotstandere og de som er kritiske til oppdrettsnæringen. Jeg brukte det som et eksempel for å understreke at uenighet fra et fagmiljø ikke nødvendigvis betyr at det er noe hold i kritikken.

    At oppdrettsnæringen har noen utfordringer stemmer, men oppdrettsnæringen er også utsatt for mye usaklig kritikk og konspirasjonsteorier. Noe av den usaklige kritikken og konspirasjonsteoriene kommer fra de samme miljøene som er kritiske til vaksiner.

    Men i det store og det hele så er ikke de to gruppene sammenlignbare, det er jeg helt enig med deg i.

   10. Det er ikke sant! Anbefaler deg å lese boken «sannheten på bordet», det er en grunn for at de som jobber på oppdrettsanlegg ikke spiser av laksen selv.. Jeg blir helt dårlig av tanken på å spise det nå.

   11. Lars-Kristian

    Jeg tar meg den friheten å svare deg, Linda 🙂

    Jeg har faktisk hatt den glede å diskutere litt med Geelmuyden, forfatteren av boken du sikter til. Jeg, og flere andre, påpekte åpenbare faktafeil i boken hans, noe han forsøkte å svare på, dessverre ikke spesielt godt. Når jeg så tok for meg flere ting så endte jeg opp med å bli blokkert. Dessverre har ikke Geelmuyden spesielt store kunskaper om temaet han tar for seg i boken, og det kommer svært godt frem om man ser nærmere på kildene som han baserer seg på. Faktisk er det så ille at når man ser nærmere etter så sitter man igjen med et inntrykk av at Geelmuyden lyver, for så å håpe at ingen dobbeltsjekker at det han faktisk bygger påstanden sin på stemmer.

    Han mottar berrettiget kritikk fra flere fagmiljø:

    https://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/10/06/183526/geelmuyden-forstar-ikke-det-han-skriver-om

    – Samtidig mener han at Geelmuyden mangler faglig forståelse for det han skriver om og utviser dårlig kildekritikk.

    https://tjomlid.com/2014/08/17/geelmuydens-8-myter-om-mat-et-koldtbord-av-logner/

    – Geelmuyden har en bok å selge, og frykt selger. Han skriver det folk ønsker å høre, det som bekrefter denne litt ubehagelige mistanken folk har hatt om at alt de ikke egentlig forstår noe av kanskje er farlig.

    Om du har brukt penger på denne boken ville jeg rett og slett gått å bedt om å få dem tilbake, så svak er den.

 4. Dear Caroline,
  This is a wonderful recipe! I love salad in general 🙂
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  1. Christine

   Jeg sier ikke at laks fra oppdrett ikke kan være sunt, men jeg sier at det morgenbladet har avdekket i en rekke artikler har fått meg til å ønske mer informasjon om metodene bak resultatene som sier noe om hvor sunn den er. At det brukes spesialfisk i flere forsøk er noe jeg lurer på blant annet. Dette er jo ting jeg som forbruker både kan og bør få lov til å stille spm ved.

  2. Så fint at man kan ha en saklig diskusjon om oppdrettslaks i kommentarfeltet! Mer av dette! 🙂

 5. Kristine

  Nydelig! Elskerelskerelsker (!!!) salmalaks, mango og avokado <3
  Jeg må bare få skryte av deg, atter en gang. Du tar blogg til en helt egen dimensjon! Ingen kan legge seg på det nivået du er på. Du skriver godt, tar fantastiske bilder og alltid gode emner på innleggene dine. Du balanserer trening, mat, familie og jenteting på en utrolig god måte. Det er aldri kjedelig å gå inn på din side. Du skrev tidligere at du ønsker at din blogg skal være som et livsstilmagasin – og det klarer du virkelig. Jeg hadde abonnert på CBE hadde det vært et faktisk magasin 🙂
  Keep up the good work!
  Ha en fin onsdag 🙂

 6. Granateple er også fantastisk som topping på denne salaten<3

 7. Karoline

  Ser deilig ut! Anbefaler å forsøke å bytte ut salatblandingen med edamamebønner, nam:-)

 8. Fargerikt, fresh og sunt måltid!! Dette fikk jeg skikkelig lyst på nå.

 9. Det der må jo være godt!!!! Hmmmmmm

 10. Den rosa skålen!!! Så fin! Hvor er den fra?:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 🙂 Den kommer fra Kid 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *