sunnere boller til fastelavn

For det som begynner å bli flere år siden delte jeg en lavkarbo-bolleoppskrift her på bloggen og den har blitt så populær! Jeg stod i evigheter på kjøkkenet for å komme frem til noe som i det hele tatt kunne minne om boller uten hvetemel og raffinert sukker, og oppskriften har jeg brukt så mange ganger siden at jeg helt har mistet tellingen. 

I går skulle jeg i gang med å lage de sammen, men jeg hadde lyst til å gjøre noen tvister for å få dem enda mer fluffy og ikke så tunge. Det synes jeg at jeg lykkes med! Mektige er de fortsatt, og egentlig kan de fint spises som et litt søtere rundstykke også. Bakst uten hvetemel vil nok aldri bli like fluffy som originalen, men jeg synes fortsatt at disse er et fantastisk alternativ til deg som ønsker boller uten like mye karbohydrater og uten raffinert sukker 🙂 Og ja – det nærmer seg jo både fastelavn og morsdag, og da er det perfekt å lage disse! Enten til hele familien eller bare til mamma  


ca. 15 boller 

♥ 80 g. lyst mandelmel ♥ 80 g. havregryn ♥ 2 egg ♥ 1 beger kesam ♥ 8 ss. sukrin ♥ 1 ts. salt ♥ 1/2 dl. melk ♥ 4 ss. fiberhusk ♥ 2 ts. bakepulver ♥ 100 g. smør ♥ 4 ss. kardemomme 


slik gjør du 

Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen egg og sukrin. Tilsett melk og kesam. Kjør havregryn i blenderen slik at det blir som mel. Bland deretter sammen alt det tørre, rør godt og hell dette inn i eggeblandingen. Smelt smøret mens dette blander seg. Hell deretter smøret i en tynn stripe ned i deigen. Bruk hendene og kna deigen. Rull til boller og legg dem på et brett med bakepapir. Stekes i ca. 10 minutter, men følg gjerne med underveis – steketiden kan være både kortere og lenger – avhengig av ovnen din. 

Pisk kremfløte til krem og tilsett litt sukrin. Når bollene har kjølt seg ned, deler du en og en i to og legger krem og bringebærsyltetøy oppå bunnen. Legg toppen over og dryss litt melis over. Nammis! Bringebærsyltetøy er best når du lager det selv! Se en skikkelig digg oppskrift på det HER 🙂 


– håper det smaker – 

25 kommentarer

  1. Uhhhm de lyder simpelthen lækre. Når man godt kan lide kager kan det hurtigt gå galt med de fastelavns boller. Så jeg er total for en sundere udgave 🙂
    https://www.bloglovin.com/blogs/maja-harder-18257183

    1. Caroline Berg Eriksen

      Håper du liker dem 😀

  2. Akkurat til sånne dager som morsdag/fastelaven/bursdag lager jeg «ordentlige» boller med både sukker og hvetemel og spiser dem med veldig god samvittighet. Jeg er altfor glad i gjærbakst til at sånt alternativ blir godt nok, haha! Men takk for inspirasjon til de gangene man bare er fysen på noe, det ikke er helg, ut på tur osv 😉

    1. Caroline Berg Eriksen

      Det er sant da, like greit å lage noen skikkelig boller når det først er dager å markere 😉 Men ja – de er supre ellers også! 🙂

    2. Samvittighet eller ei. Det er ikke alle mager som tåler hvetemel, gjær og sukker så veldig godt, så da er det flott med alternativer. 😀

  3. Disse skal jeg prøve! 🙂 Kan jeg spørre hvor mye restylane du har i over- og underleppen? Det ser så naturlig og pent ut. Ikke bra når det blir for mye, men dette er akkurat passe 🙂

  4. Jeanette

    Hvordan i ALL VERDEN får du 15 boller av denne oppskriften? Har laget de mange ganger og får maks 6 av denne oppskriften!! Men for all del,de er supergode og de smaker faktisk som vanlige boller.

    1. Caroline Berg Eriksen

      Jeg har doblet den, om du sjekker ingrediensene nå kontra tidligere 🙂 Skriver ca. fordi det kommer an på strl., så mellom 12-15 boller avhengig av størrelsen 🙂

  5. Det var MYE kardemomme….

  6. Cornelia

    Oi! 4 spiseskjeer kardemomme… er ikke det litt mye? 🙂

    1. Caroline Berg Eriksen

      Haha, synes det er helt passe 😉 Men du kan selvsagt bruke mindre om du vil 🙂

  7. De er sikkert gode, men det er så sjelden vi spiser boller, så da blir det «skikkelige».
    Egentlig liker jeg ikke så godt kombinasjonen gjærbakst og krem, men de andre i husstanden gjør det

  8. Er det noen grunn til at du bruker havregryn framfor havremel? 🙂

    1. Caroline Berg Eriksen

      Hadde ikke havremel 😉 Og jeg vet helt ærlig ikke hvordan forskjellen ville blitt med mel i stedet for vanlig havregryn som jeg malte 🙂

  9. Vet du om det går an å lage disse uten havre? 🙂

    1. Caroline Berg Eriksen

      Bare doble mengden mandelmel, det var det jeg brukte tidligere 🙂 Resultatet blir litt tyngre, men like gode! 🙂

  10. Ranveig

    Disse så veldig gode ut, kjøpe ingredienser i mrg 🙂 bruker du vanlig sukrin, og hvilken melk bruker du? 🙂 ha en fin uke videre, og gratulerer med morsdagen, når den kommer 🙂

    1. Caroline Berg Eriksen

      Vanlig sukrin og helmelk, men du kan bruke lett også 🙂 Takk, snille!

  11. er alltid på jakt etter gode glutenfrie oppskrifter, så dette var interessant. Men jeg vil ikke kutte sukkeret. Noen ide om hvor mye vanlig sukker?

    1. Caroline Berg Eriksen

      Du kan bruke litt mer, jeg ville smakt meg frem 🙂

    2. Obs obs! Denne bolledeigen er ikke nødvendigvis glutenfri pga havregryn som er brukt. Dog er Sannsynligheten stor for at en pakke med vanlig havregrøt er glutenfri altså, men det kan ikke garanteres (kan være bl.a spor). Har barn med cøliaki og vi kjøper alltid «glutenfri havregrøt» – først da vil denne bolledeigen være garantert glutenfri! (Og et supert alternativ)

  12. Kristine

    Hei! Tåler ikke nøtter/mandler, noe man kan erstatte mandelmelet med?

  13. Birgitte

    Hei!
    Skal deigen være klissete? Min røre ble helt klissete og umulig å forme boller med. Måtte bruke ca 200gram mel for å få den nogenlunde fast.
    Gleder meg til å smake og håper de blir gode uansett

  14. Æææh! De kollapsa… jaja, blir sikkert gode fordi, men de ble liksom først veldig store, så store og flate.

    1. Update: de var gode. Smakte boller, men så ut som pannekaker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *