hun som drepte en kaktus

Altså, hva SKJER med anti-grønne fingre? HJELP!? Greit nok at jeg klarer ganske mye når jeg først setter meg et mål, men planter.. Takk for meg! Jeg har en liten og en stor, grønn bonsaifiksen pluss 7 små kaktuser som har levd lenge, men bortsett fra disse og fra snittblomster – så dør både store kaktuser og små sukkulenter, diverse hengeplanter og annet grønt fortere enn jeg klarer å kjøpe inn nye, og jeg mener – jeg kan jo ikke fortsette sånn! En ting jeg har funnet ut av er at bonsaifiken IKKE trives på badet med mindre de står i vinduskarmen eller oppå noe annet, så derfor flyttet jeg de store som stod på gulvet ut derfra og inn på soverommet. Der stortrives de! I hvert fall den ene som overlevde. Ehe. Den har til gjengjeld stått lenge og den drysser ikke i nærheten av like mye som sine avdøde søsken. Da bonsaifikenplantene gikk ut av badet, kjøpte jeg i stedet en hengeplante, pluss to til som jeg har hatt på soverommet, men nå har disse også tatt kvelden. Alle tre! Akkurat der tror jeg problemet var for mye vann, ettersom de ble gule i bladene og ikke visnet.

Og uansett – i går toppet alt seg, da synet av en stykk, bokstavelig talt, knekt kaktus lå utover hele baderomsgulvet på det andre badet vårt. Det var egentlig et skikkelig trist syn. Jeg kjente at jeg ble ordentlig lei meg over at jeg hadde vært en så dårlig planteeier. Og akkurat da, akkurat der og da, kjente jeg at jeg ga opp hele grønne planter-prosjektet. Baaaah. 

– er det så vanskelig å stå sånn, da?! – 

(genser fra zara og jeans fra bikbok) 


Ok, jeg vet jeg nettopp skrev at jeg egentlig har gitt opp, men jeg har jo ikke det! Jeg tror kanskje at jeg har prøvd det meste innen grønt, men det har jeg garantert ikke. Det er et hav der ute! Jeg tror bare at jeg MÅ be om hjelp fra noen som kan det! Kanskje du kan hjelpe meg? Hva bør jeg ha, jeg som har sorte fingre? Gjerne på badet, men også ellers. Nå som julen er ute av bildet, vil jeg gjerne ha litt grønt inn her.. om jeg tør. Jeg blir så glad for tips, og lover å oppdatere når prosjekt grønt er i hus igjen! Kan bli ganske spennende 🙂  

85 kommentarer

 1. Fredslilje er det eneste jeg klarer…bladene synker om de trenger vann…

 2. Er det vindu som slipper inn nok sollys på badet?

 3. Til huset generelt ville jeg anbefalt Zamioculacas (merk at denne er giftig å spise), Gummifiken og Elefantfot. Sistnevnte kommer i mange ulike former og størrelser:) Og alle tre tåler fint uregelmessig vanning;) Krav til lysforhold er noe ulikt, så det bør googles:) Mitt bad har ikke vindu, så har droppet planter der IG har derfor i gen personlige anbefalinger å komme med. Men tenker at typiske regnskogplanter som liker varm fuktig luft og ikke krever mye lys kan egne seg.

 4. Kan se ut som du har overvannet kaktusen når du ser nederst på den..
  ( på en måte råtnet) Bedre å gi for lite enn for mye vann på de. Ikke gi opp helt enda

 5. Charlotte

  Hahahaha, det var kjempemorsom lesing 😀
  Kjenner meg igjen!

 6. Hahaha! Jeg ler meg i hel! Det er akkurat som om det skulle vært meg selv. jeg hatt alt av grønt som jeg tror er mulig å ha, å jeg dreper ALT! Elsker bonsaifikusene, men må jo støvsuge de hver dag for det drysser sånn! Håper du skriver ett eget innlegg vist du klarer å knekke koden, eller finner en evigvarende plante ( som ikke er kunstig, har ett par av de å)

 7. Blomster på badet är direkt väldigt svårt eftersom det som oftast är väldigt mörkt och instängt på ett badrum. Och visst, det kanske är mycket fukt till och från i badrummet men inte den där friska fukten som blomster behöver. Så mitt bästa råd här är riktigt fina «fake»-kaktuser. De riktigt fina plastblommorna kostar dock en del men de är gröna och fina för alltid istället. 🙂
  Sen kan du hellre ha någon liten vas med en riktig blomma i som man helt enkelt bara byter ut när man köper den nya helgbuketten.
  Blommor behöver dagsljus precis som vi människor, vi mår inte bra av bara ljuset från våra lampor och likaså blomster/kaktuser.
  Klem!

 8. Fort gjort, det er lov å feile 🙂 Gøy å se at du reflekterer over dette, og ikke bare handler inn nytt hver gang. Trikset er å kjøpe planter som tåler det miljøet du setter de i, ikke bare etter hvor fine de er. Jeg har jobbet med planter i mange år, og har et stort hus med mye grønne planter hist og pist – hadde vært en fulltidsjobb om de skulle hatt stell støtt. Så det får de ikke! Noen tips fra meg:
  1. Du har vannet den knekte kaktusen for mye. Den er råtten. Fort gjort! Det kan og ha med at den står på badet å gjøre, hvis det er mye fukt der?
  2. Bonsaifiken og fikuser er fine, men drysser veldig mye uansett, og er rett og slett litt vanskelige. Ikke så rart du har sliti med de!
  3. Kjøp planter med tykke blader som tåler å stå mørkt. Ser noen over her har anbefalt Zamioculcas(Smaragnpalme) og den er HELT gull! Kan stå i mørke kroker på badet og likevel skyte nye skudd. Selv har jeg sånne rundt om i huset, og de trenger sjelden vann og er happy uansett. Porselensplante har og tykke blader og trenger ikke masse lys for å leve godt.
  4. Sukkulenter trenger ikke ofte vann, men liker å stå lyst. Kan det hjelpe? Jeg vanner mine kanskje en gang i måneden, og litt oftere på sommeren hvis det blir varmt der de står. Man ser og på de om de er tørste, da skrumper bladene litt sammen. Men med en gang de får vann da, er det topp stemning:)
  5. En plantefamilie som på IKEA kalles Himalayamix er heeelt-super. Trenger så lite stell, er grønne og fine uansett og egentlig ved siden av Zamioculcasen mitt beste tips! Sjekk det ut 🙂 Disse har jeg spredt rundt i huset der jeg ikke er så ofte, og de trenger litt vann 1-2 ganger i måneden. Kaffeplante er og en fin grønnplante som ikke krever for mye!

  Lykke til!

 9. Kristine

  Helt utenfor tema, men hva og hvilken farge har du på leppene her? 🙂 Ønsker deg en god helg sammen med dine! Klem

 10. Jeg vanner nesten aldri kaktusene mine. Kanskje noen få ganger i året.

 11. Jeg har begynt å gå for litt eksklusive kunstige. Dersom en er villig til å betale litt for de så er de veldig fine og naturtro. Kunstig bregne er veldig fint. Og de varer evig.

 12. Hærligt å lese, er like klønete med grønne planter. Så ser gjerne etter tips her altså 🙂

 13. Haha! Jeg har også en gang hatt en sånn kaktus som plutselig bare drattet om og ut/ned av vinduskarmen. Det så ut som den hadde gjort et fluktforsøk. Tror ikke den likte meg. :p

  Anyway, hvis du vil prøve noe nytt, så er jeg veldig glad i avokadoplanter. (Og avokadofrukten – jeg planter stenen, når jeg har spist avokado). Plantene blir fine og ikke er vanskelige.
  Til å begynne med bruker jeg å legge 4-5 avokadostener i en 15-20 cm potte, og så spirer de etterhvert. Det er ikke alle som overlever, så med jevne mellomrom legger jeg en ny «back-up» avokadosten i potten. Så er det alltid noe som vokser. 🙂

  1. Christina

   Legger du de i jord da, eller vann? Eller bare i potten?
   Heg har fått til et avokadotre, men jeg hadde først halve stenen i vann i sikkert 1 måned til den delte seg og jeg så En spire inni stenen, og så plantet jeg den i jord…

 14. Det er ikke alltid like enkelt med planter og baderom. Det viktigste for alle levende planter – blomstrende eller ei er lys! Har du ikke nok lys inn i rommet så vil ingen planter overleve over lengre perioder. Jeg ville ha prøvd, som nevn over her en zamioculcas, vindusblad eller hoya. Jeg har brukt mye hoya på mitt bad, og det fungerer greit syntes jeg. Håper du finner ut av det, er ingen vits å gi seg helt enda 🙂 hehe!

 15. Kjenner følelsen – jeg klarer ikke å holde planter i live i det hele tatt. Er glad jeg bor sammen med en som har litt peiling, hvis ikke hadde det ikke fantes planter hjemme hos oss:P

  Over til noe annet, jeg vil gjerne tipse deg om et klesmerke jeg nylig har oppdaget selv; Son de Flor! De selger nydelige, tidløse plagg i bomull, lin eller ull, og mange av de skjønne kjolene deres kan fås til både barn og voksne:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha, uff :p

   Tusen takk for tipset, L! Det skal jeg sjekke ut 🙂

   Klem!

 16. Hei! Blomster på badet er vanskelig, dessverre. Kaktusen din (som en over her skrev) har fått for mye vann. Kaktuser og sukkulenter skal heller ha litt for lite enn litt for mye. Jeg kjøper planter etter hvor mye (lite) vann de trenger og vanner gjerne bare annenhver uke. Da tar jeg alle inn i dusjen, spyler av støv og lar jorden bli skikkelig søkkvåt. Så får de stå der noen timer til bladene har tørket og plantene har rent av seg. Jeg har jobbet en god stund i blomsterbutikk og bryter egentlig alle reglene, men det fungerer storartet for meg og mine planter. Ingenting dør hos meg bortsett fra småplanter (bank i bordet), de kan jeg ikke ha! Les denne: https://www.mestergronn.no/inspirasjon/lettstelte-gronne-planter-for-deg-uten-gronne-fingre/ 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg synes jeg aldri vanner kaktusene, men kanskje Lars-Kristian og jeg vanner om hverandre og så blir det for mye :O Haha! Kanskje vi bør ha en krysse av for vanning-liste :p Tusen takk for link og for tips og råd 🙂 Jeg skal sjekke! 🙂

   Klem!

 17. Torill Aasen

  Hei! Mitt beste tips er : Smaragdpalmen!!!!!!!!!!!!
  Den tåler alt og man kan kjøpe dem i masse forskjellige størrelser!!!Den tåler både direkte sol og mørke-og er veldig grønn og fin .Den får nye stenger og blader hver vår og sommer veldig koselig å følge med på denne planten. Men ikke overvann den-om vinteren trenger den veldig lite vann ! Om våren og sommeren er det nok å trekke den ned i en bøtte vann til det slutter å boble så sett den i vasken til den har sluttet å dryppe.Gjør dette en eller to ganger i uka i vekstsesongen.
  En utrolig grei plante

 18. Martine

  Elefantfot og yuccapalme

 19. Den skal ha vann kankje en gang hver 4 mnd!
  De holder nesten med at den står i fuktig luft. Den tar til seg masse fukt! Hilsen blomsterdekoratør

 20. Hei

  Hva med å dyrke opp dine egne planter fra f.eks. sitronsteiner, avocadosteiner, avleggere fra litt hardføre planter eller toppen på en ananas? Er faktisk overraskende lett å få til 🙂

  Småplantene som «overlever» til å bli potteplanter er som regel mer hardføre enn kjøpeplanter, vandt med dine stellerutiner, og så er det fantastisk gøy!

  Jeg var en beryktet plantemorder før jeg begynte å dyrke dem «fra bunnen av», men nå er det ingen som dør lengre 😀 og de skjemmes ikke bort med stell, her vannes alt en gang i uka 😉

  Bare å søke opp på Pinterest, WikiHow eller YouTube – der er det masse gode tips 🙂 men tar jo tid selvfølgelig.

  For grønne planter med tykke, litt voksaktige blader kan en generelt la noen blader og sette dem i vann til de får røtter, og så rett i potte med jord 🙂

  Er supergøy for de små å følge med på!

  Lykke til uansett hva du ender med å velge 🙂

  1. Ja! Kjempegøy å plante selv, putter bare avocadostenen i jorda og vanner masse, blir skikkelig fine planter. Må prøve med sitronsten og annet, har jeg ikke gjort før. Fantastisk gjenbruk <3

 21. Smaragd palme anbefales, noen av mine står på badet og kommer med masse nye skudd. Bare pass på at røttene ikke står i vann.

 22. Haha, herlig lesning! Kjenner meg så igjen. Jeg har null grønne fingre, og har prøvd litt av hvert. Det har dessverre gått hardt utover en del uskyldige orkidéer, men hos meg trives de hverken i kjøkkenvinduet eller i stuen. Har prøvd meg fram på vanning og hele pakka, men det tar ikke mer en 3-4 uker, så takker de for seg.

  Men det er en plante som har overlevd i hele 2 år nå, og det er min kjære Aloe Vera plante. Den har vært trofast på kjøkkenet, med vanning i tide og utide. Og den har holdt mål 🙂 (har sikkert gått 2-4 mnd mellom hver gang den har fått vann) *flaut*
  Så denne kan jeg trygt anbefale hvis du glemmer å vanne blomster ;-D

  1. Christina

   Orchideér pleier jeg å ha oasis i bunn på, og passer på at denne alltid er fuktig. Den eldste jeg har er vel 6-7 år.. og den blomstrer stadig

   1. Christina

    Mine står i store lyse vinduskarmer

 23. Caroline

  Jeg har en monstera på badet og en på stua. De vokser utrolig raskt og er lette å «holde i live». Bytter på plassen en gang i måneden så de får nok lys 🙂

 24. Christina

  Hei 🙂
  Jeg har bad uten vindu. Har hatt en aloveraplante der inne i flere år nå, så det funker for meg

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *