gavefri jul

God kveld, fineste lesere! Nå er det virkelig ikke lenge igjen til julekvelden og jeg har store sommerfugler i magen på vegne av begge barna. I kveld har vi spist grøt med mandel i og satt resten av grøten til nissen foran peisen. Der henger strømpene våre på rad og rekke, klare for en magisk kveld. Kanskje nissen har fylt dem opp mens vi ligger og sover? Det var i hvert fall det jeg trodde helt til jeg var så stor at jeg skjønte hvordan ting hang sammen. Akkurat hvor gammel jeg var husker jeg ikke, men det er kanskje litt av magien også. At den bare forsvinner av seg selv og ikke blir revet bort og avslørt, slik at det sårer og skuffer.


Jeg trodde på nissen i mange år og et år la han igjen skjegget sitt på trappen hos oss. Ringte på og stakk av. Sammen med skjegget lå det et brev som fortalte at dette var det siste jeg kom til å se av ham, for jeg hadde blitt så stor og han hadde så mange barn å besøke som var yngre enn meg. Og de kom til å bli så altfor skuffet om han ikke rakk å dukke opp hos dem. Jeg husker at jeg ble lei meg, men samtidig synes jeg det var helt greit. Etter den gangen kom han aldri tilbake, men jeg har ikke vært trist for det en eneste gang siden – og det er så fint! Det er godt å ha noe så rart som nissen å tro på, han gjør hele julen magisk og full av forventninger og kanskje gir han også håp til dem som ikke har det så bra. 

Dette året har jeg pakket inn færre gaver enn jeg noensinne har gjort, for i år har vi innført gavestopp i familien. Dette er noe jeg har tenkt på lenge og mamma luftet det for meg for et par år siden, men vi har liksom ikke gjort noe med det… før i år. Hva er julen for meg? Jo, for meg er selvfølgelig en stor del av julen tradisjoner. Men viktigst av alt, handler den for meg om å samle familien og å tilbringe tid sammen med dem. Med familie og venner. I julen er vi rausere med tiden vår og vi er mer sammen enn ellers i året, noe jeg setter så utrolig stor pris på. Så klart skal vi være flinke til å sende hverandre sms med gode ord midt i uka i april, ta en telefon til hverandre hver uke i juni, men hvem er det som rekker å være sammen ofte i løpet av en uke? Det rekker aldri vi, vi er travle på hver vår kant og slik er det for de fleste. Men i julen gjør vi rom for hverandre og vi er sammen. Vi har tid. Og det er akkurat det som er viktig for meg, og det er der fokuset skal være. Jeg har alt jeg ønsker meg og trenger ingenting, så det å kjøpe gave til meg er rett og slett ikke noe som er nødvendig. Jeg blir glad for absolutt alt jeg får, men jeg ønsker meg ingenting mer enn mer tid med familien min. Så med dette fokuset er denne julen barnas jul på gavefronten. I morgen ligger det kun gaver til dem under treet. Når vi har spist julemat (som etter min mening er det hyggeligste måltidet i løpet av året og i tillegg det som dessverre går over så altfor fort) og den har sunket, rydder vi bort og gjør oss klare for barnas kveld. Når de har lagt seg, kan vi voksne snakke, spille spill og bare prate sammen, uten å starte et gavemaraton uten like – som ingen av oss trenger. Jeg synes det er et fantastisk fokus og jeg gleder meg ekstra mye til i morgen! Det håper jeg du gjør også. Jeg ønsker deg en fantastisk lille julaften! Stor klem ♥ 

52 kommentarer

 1. Kristin

  Vi har også gavefri jul i år. Har bestemt oss for å ta en tur til Afrika på nyåret. Angrer ikke i det hele tatt, og merker at fokuset nå er et helt annet sted. Desember har i større grad vært preget av ro og familietid – det er deilig!

 2. Fantastisk! Vi gjør akkurat det samme 🙂

  God jul!

 3. Jeg eeeer så enig!!! Sånn julaften vil jeg også ha:) (Dessverre er svigerfamilien alt for glad i pakker.. bah..). Men én jul vil jeg også ha det sånn!
  Ønsker dere en deilig julehelg ❤️

 4. Er så enig med dere, veldig fornuftig! God Jul!

 5. Katinka

  Det synes jeg var en veldig god ide fra moren din! Riktig god jul til deg og dine! Klem fra meg

 6. Jeg synes du formidler noen gode verdier, Caroline. Vi gjør det samme selv. Under treet ligger det kun gaver til barna og til mormor og bestefar (fra barna). Det viktigste er å være sammen:) en annen ting. Du er vakker, naturlig vakker. Jeg synes det er trist og skuffende at du/Lars Kristian glatter ut huden din i ansikter. Jeg jobber på Photoshop selv, og ser med en gang at du er redigert litt vell mye. Bare et lite tips. Synes du er vakrest naturlig:)

 7. Wow – så bra at du deler at dere har valgt dette – det vil jeg vurdere selv til neste år.

 8. Så fantastisk det var å lese, Caroline. Skulle ønske jeg var like tøff som deg her, men vi kjører i gamle spor.
  Kos dere masse sammen, finn julefreden.

 9. Slik er det her i huset også 😉

 10. Ha en herlig gavefri jul med familien. Jeg er helt enig i hvert ord. Jula sin store magi for meg som voksen er god tid med familie og venner. God jul

 11. Elisabeth

  Det er befriende å se at noen gjør alvor av gavefri jul, du er en stor inspirasjon! Helt enig med deg i at det viktigste er å være sammen, og det er så mye annet man kan gjøre eller gi som ikke er ting eller som nødvendigvis koster noe. Har dere også vurdert å gi brukte gaver til jentene? Arver de noe fra deg for eksempel? Håper julaften blir alt dere ønsker og håper på – god jul <3

 12. Tommel opp! Dette er noe av det beste du har skrevet om ila siste tiden. Bra!!! Og bra tiltak!

 13. Hei Caroline! Ser opp til deg som tenker slik <3 Det er virkelig en fin tanke <3 Ønsker deg alt godt <3 Du er helt fantastisk! God jul <3

 14. Fornuftig og fantastisk å lese, tiden sammen med nære og kjære er mer verdt enn alt! Ønsker deg og dine en riktig god jul, pass på at du senker skuldrene litt og bare nyter også ❤️

 15. Beste jeg har hørt på lenge. Heia heia!

 16. Andrea Narum

  Det samme gjør vi i år, vi har i stedet valgt å donere penger til ulike formål, alle fikk velge hva de ønsket, og både Leger Uten Grenser, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Kreftforeningen har fått bidrag fra familien vår i år. barna er i fokus, og det er så gøy å oppleve julen igjennom dem⭐️ God jul til deg og dine❣️

 17. Så bra at du skriver om dette.Julen har blitt en kjøpefest uten like.Vi innførte gavestopp for flere år siden, det er bare sønnen vår som får gaver, men siden han straks er tenåring så er det penger han ønsker seg.Da kan han selv velge hva han vil bruke de til.Det er en lettelse å ikke styre og mase med gaveinnkjøp. Ønsker dere en god Jul 🙂

 18. Dette var hygglig å høre,,kjendte eg fikk en god følelse,, for jeg hugser di utrulig mange gavene dere voksne hadde i pakkehaugen, «gull-bestikk» og haugevis med andre gaver til dere to,, så dette var utrulig bra! Vi kjøper også bare til barna,,ønsker dere en fin jul,,

 19. Det var en god inspirasjon til oss alle. Så fint!

 20. Voica D. Imrik

  Så bra at dere har innført gavetips, Caroline! Støttes fult og helt! Vi som bor i et verdens rikeste land og som har levd en stund har jo alt vi trenger og mer til… Så tommel opp for en veldig god beslutning! Ønsker deg og dine en riktig god jul!

 21. Voica D. Imrik

  Skulle selvsagt stå «gavestopp» – ikke «gavetips»…

 22. Fine tanker rundt hva julen er.. 🙂
  Ønsker dere alle en riktig god jul og kos dere i bøtter og spann! Så får de små kose seg med sitt 🙂

 23. Susanne

  Det høres helt greit ut! Selv gleder jeg meg fremdeles over gaver, men jeg har fremdeles en del ting jeg «trenger» som jeg ikke føler at jeg kan unne meg i hverdagen, som for eksempel flere glass og service som jeg samler på. Ellers bruker vi masse tid på spill og lange middager med familien utover i romjula, noe jeg setter utrolig stor pris på.

  Så fint bilde av deg.

  Ønsker deg og dere en god jul!

 24. Marianne

  Ønsker deg og dine en fredfull jul 🙂 Leser bloggen din hver dag, du er en inspirasjon! Juleklem herifra <3

 25. Fantastisk! God jul til deg og dine <3

 26. For en fin tanke! Jeg skal innrømme at jeg gleder meg til en julekveld med masse gaver, men er enig i at tid med familie og venner er det julen handler om aller mest! Riktig god jul til deg og dine! Du og bloggen din er en flott inspirasjon i hverdagen Caroline <3

 27. Flott å tenke litt over jolegave stresset. Har tenkt på det samme selv i fleire år. Har egentlig ikke lyst til å sende gaver til fjerne slektninger som jeg aldri ser, men føler at jeg må. Jeg kjenner ikke barna så det blir bare å kjøpe i blinde. Kunne heller tenkt meg å faktisk møtt de slik en gang iblant…

 28. Forresten, en siste ting.. hva skjer med bloggen din og vixen? Du er nominert i kun en kategori og aldri vunnet noe.. Har du noen gang fått forklaring på hvorfor? Du er jo den beste som i tillegg til at du ligger på topp. Jeg forstår det bare ikke.. sikkert andre som også lurer..

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg vant pris i 2016 for 2015 og er nominert i 2 kategorier i år 🙂

 29. Hei hei helt enig med deg vi har også kun gaver til barna. Jeg har heller valgt å hjelpe noen som ikke har så mye. En riktig god jul til deg og dine

  1. Caroline Berg Eriksen

   God jul! Og til alle andre også <3

 30. Nydelige ord og tanker <3 God jul til deg og dine, Caroline!

 31. Kristin

  God jul 🙂 måtte det bli en fredfull julefeiring

  Slik har vi hatt det med gaver de siste 3 årene og, det føles virkelig bra. Tid med hverandre er den viktigste «gaven» uansett.

 32. nina vikan

  Vi har praktisert gavefri jul i mange år. Gir penger til veldedighet i stedet. Dette ble så godt mottatt første gangen at nå gir alle i familien tilveldedighet.

 33. Pyjama brand

 34. Betyr det at ungene ikke får gitt gaver til foreldre og besteforeldre heller?
  Vi synes det er viktig at de lærer seg å gi og ikke bare få, så å kutte ut gaver til de voksne har vi aldri vurdert. Ikke minst er spenningen ungene viser når bestemor pakker opp akkurat DEN gaven de har vært med på å plukke ut ren julemagi Det finnes heldigvis en mellomting mellom gavebonanza og null gaver hvor jeg nok tror de fleste av oss ligger.
  Men supert at du fronter mindre kjøpsfest! Håper inderlig det blir fulgt opp på nyåret. Det er hva man gjør mellom nyttår og jul som teller, vet du, og ikke mellom jul og nyttår.
  God jul!

  1. Christine

   Enig! For meg er en mellomting en god ting, det er en glede å kunne gi noe hyggelig til familie og venner, og alle har ikke alt, de fleste jeg kjenner har ikke det. Jeg gir også til veldedighet. Men hver og en må finne sin måte og sånn bør det være 🙂

  2. Caroline Berg Eriksen

   Får man så må man også gi 🙂

   God Jul 🙂

 35. Nyyyydelig pysjamas, hvor er den fra?:-)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Den kommer fra Lindex 🙂

 36. Ragnhild

  Vi kjøper julegaver fra Plan til voksne som har alt, ta en titt på det.
  Men enig at hva man gjør hele året teller mest, mye shopping som er unødvendig. Prøver å tenke meg om før jeg kjøper nytt.

 37. Her gir og får vi pakker i moderate mengder. Vi gir i tillegg til gode formål, samt at alle barna kjøper en gave hver til innsamling av julegaver til de som ikke har. Vi syns det er koselig med noen pakker i jula. Men så lever ikke vi i den overflod som det dere gjør til daglig heller da. Forbruket vårt er ikke i nærheten av ditt. Så vi har god samvittighet over å kose oss litt ekstra i jula.

 38. Etter å ha reklamert for gaver og gavetips i ukesvis nå? Hva med å skrive et slikt innlegg i slutten av november til neste år, i stedet for å reklamere i bøtter og spann i desember?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Selv om vi praktiserer gavefri, så betyr ikke det at alle andre gjør det 🙂 Det er mange av mine lesere som kjøper og gir bort gaver, faktisk de aller fleste, og denne bloggen er jo i aler høyete grad skrevet for dem også 🙂

  2. Elisabeth

   Jeg blir også litt forvirret. Det og redusere gavepresset til jul er supert, men hva med å dempe kjøpepresset generelt. Det er nye ting hele tiden. Og veldig mange «må ha» kommentarer både når det gjelder klær og innbo som blir vist. Men jeg ser at det er en vanskelig balanse siden bloggen er en jobb og det å presentere ting som får folk til å kjøpe gir inntekt.
   Har du vurdert å kanskje ta del i noe «større» i stedet for en personlig blogg? Og jeg synes det er supert at du nå skjermer barna!!

 39. kristin

  så bra at dere kom frem til det! du har jo tross alt alt du trenger og er til. er nok veldig mange som tenker likt og det er veldig positivt.
  samtidig så ser jeg at flere familier ikke innfører det, mange har ikke alt de trenger og det er praktisk og enkelt å ønske seg det til jul. jeg er mest for gavestopp fordi det er helt feil at man skal «blakke» seg for å vise familie og venner at man setter pris på dem/ er glad i dem. helt idiotisk norm vi har laget oss.

 40. Syntes dette var utrolig flott lesning og at dette kommer fra en blogger som deg, da inspirere mange.

  Men syntes det blir litt dobbel moral, da det har vært flere innlegg før jul om gavetips og det også flere eksklusive gaver, du tipset dine lesere om. Jeg forstår at dette er din jobb og rekken du tjener gode penger på, men blir ikke det litt feil å komme nå like før den store dagen for å så oppfordre lesere om gave stopp i julen?

  Dette er ikke ment som Kritikk som mange ulver holder på her inne, men et spørsmål om tankene dine rundt det?

  Er fast leser og bloggen din inspirerer med syntes det skal være lov å spørre. Ta det som et kompliment at du skaper interesse rundt temaer du skriver om.

  Ha en fredfull jul:-)

 41. Beklager skrive feil , reklame*

 42. Christin

  Men i innlegget med gavetips til henne skriver du jo at dere skal gi gaver til familien? Hva er riktig?

 43. For en fin idé! Jeg har så lyst til å innføre dette selv 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det var veldig deilig 🙂

 44. Hvorfor ble ikke min kommentar publisert?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *