fredagsdrinken: whiskey sour

Jeg er sikkert ikke alene om å tenke Harry Hole når jeg ser en flaske Jim Beam? Jeg klarer i hvert fall ikke å la være! Jeg kan sikkert ramse opp femten scener fra bøkene til Jo Nesbø hvor denne flasken har hovedrollen når Harry Hole nok en gang mister kontrollen en kveld eller fem på Schrøder. Likevel – det er ikke Harry Hole det skal dreie seg om i dag, men Jim Beam er riktignok hovedrolle i dette innlegget også, for i mine favorittdrink som er whiskey sour er nettopp denne superviktig! Det er denne du trenger og du må ikke finne på å bruke noe annet! 


Jeg husker ikke helt når jeg oppdaget whiskey sour, men det har vært en favorittdrink i noen år nå. Jeg tror det var helt tilfeldig en gang jeg ba bartenderen om noe syrlig og bittelitt søtt, og så fikk jeg denne. Jeg var solgt! Og så er den jo så liten! Det kan være både positivt og negativt, selvfølgelig, men det smaker alltid godt med to 🙂

Balansen mellom søtt og surt i denne drinken er rett og slett helt magisk i min munn og det er så viktig at denne lages riktig. Gir du meg den perfekte whiskey sour blir vi bestevenner, gir du meg derimot en dårlig whiskey sour, vel la oss bare si at da er vennskapet historie. Haha! Neida, så ille er det ikke, men det er viktig med en god drink når det tross alt er snakk om favoritten og nå har jeg funnet de perfekte blandefoholdene. I hvert fall for min gane – så gjenstår det å se om vi er enige 😉 


du trenger til 1 drink 

♥ 4 cl. jim beam ♥ 4 cl. sitronsaft ♥ 2 cl. sugar cane (sukkersirup) 


Shakes sammen med isbiter i en shaker, helles i et glass fylt til randen med is og toppes gjerne med marachinobær. Dette er den lille drinken jeg har i hånden i kveld, når barna er i seng og fredagsroen har senket seg. Jeg gleder meg allerede 🙂 God helg! 

96 kommentarer

 1. Er det ikke dette du ikke hadde lov til? Reklame alkohol

  1. Caroline Berg Eriksen

   Redaksjonell omtale av alkohol er lov, men det er ikke lov å bruke alkohol i forbindelse med reklame 🙂

   1. Virkeligheten kaller

    Ser ikke forskjellen…
    jeg syns det er rart at du som er så opptatt av helse og kropp reklamerer for alkohol.

   2. Caroline Berg Eriksen

    En redaksjonell omtale er uavhengig, reklame er reklame og dermed ikke uavhengig 🙂 Om dette skulle vært reklame måtte noen betalt meg eller gitt meg en eller annen form for ytelse for å publisere hele eller deler av innholdet i dette innlegget.

    Jeg synes det er sunt for kropp og sinn å ha et avslappet forhold til alkohol 🙂

 2. Kristin

  Takk for tips 😀 Jeg elsker syrlige drinker selv, så denne skal helt klart testes ut!

  God helg <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Bare hyggelig! Håper du får en fin kveld 🙂

 3. Ester Jakobsen

  Har denne drinken dominerende alkoholsmak(?) føler ofte at wiskhey blir så sterk på smak, men dette hørtes veldig godt ut

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nei, jeg synes ikke det 🙂 Men det er viktig at du bruker bourbon 🙂

 4. Caroline

  Hvor kjøper du den Sugar Cane? 🙂 Flotte bilder i dette innlegget!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Lars-Kristian er flink 🙂

   Du får det på meny sammen med de ulike drinkmiksene.

 5. Thanks for the recipe, dear Caroline. Although I don’t drink alcohol it sounds yummy 🙂
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  1. Caroline Berg Eriksen

   You’re welcome 🙂

 6. Ikke eggehvite i? Hva med angostura bitter?

 7. Vel er redaksjonell omtale av alkohol lov, men du driver med annonse salg, ikke et magasin eller tidsskrift..

  1. Caroline Berg Eriksen

   En blogg har også redaksjonell virksomhet og omtale, den driver ikke utelukkende med reklame. Derfor er dette helt lovlig så lenge det ikke er noe reklame i innlegget.

   1. Hvordan vet jeg som leser forskjellen her nå da?

   2. Caroline Berg Eriksen

    Reklame er alltid tydelig merket 🙂

 8. Mona Beate

  Med eggehvite og angostura blir den helt perfekt :).

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk for tips! 🙂

 9. Imponert over variasjonen i innleggene dine, der er du suveren. I tillegg til gode tekster og høy kvalitet på bildene, er dette en blogg i helt egen klasse i norsk målestokk.
  Riktig god helg til deg og dine

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk! Så hyggelig å høre 🙂

   Riktig god helg til deg også 🙂

 10. Christine

  *Kremt* Bourbon er ikke Whiskey. 😉 Sånn strengt tatt da. Og detta tror jeg ikke hadde gått igjennom i Whiskey klubben til samboer om det var ekte Whiskey,for det hadde blitt å tukle med den ekte varen Men er sikkert godt,jeg selv liker kun en Whiskey type,men den får man ikke i Norge. Og den kan jeg bare ta noen slurker av og så er jeg ferdig.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Nei, det er sant det 😉

  2. Wikipedia sier bourbon er whiskey.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bourbon_whiskey

   1. Caroline Berg Eriksen

    Slik jeg har forstått det så er det kun skotsk og irsk whiskey som kalles «ekte» whiskey. Bourbon er amerikansk whiskey og lages litt annerledes, men uten pirket så er det whiskey 🙂 drinken kalles jo whiskey sour og lages med bourbon 🙂

   2. Jeg har alltid innbilt meg at forskjellen er at bourbon og skotsk skrives forskjellig? Bourbon skrives whiskY, mens skotsk skrives whiskEY.

 11. DENNE gleder jeg meg til å teste ut!!!!! Sitronsaft som «saften av en sitron» eller noe annet? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Bare å glede seg 🙂 Enten kan du skvise sitroner, eller så kan du kjøpe den lille gule flasken.

 12. Karoline

  Hei!
  Hva gjør dere dersom et av barnene deres blir akutt sykt og må kjøres fort til legevakten eller sykehuset? Lurer litt på hva tankene dine/ deres er rundt dette når dere begge har drukket og ikke kan kjøre.

  1. De klarer seg vel like bra som folk som har barn og ikke har bil da, tenker jeg? Eller mener du det er obligatorisk å ha bil hvis man har barn?

  2. Til Karoline: Hørt om taxi? Besteforeldre? Ambulanse? Venner? Uber?
   Snakk om å krisemaksimere!

  3. Taxi, baby. Det er noen av oss som har barn, men ikke bil. Kommer oss på legevakten allikevel. Evt. ringe 113 hvis det er skikkelig alvorlig. Da kjører man uansett ikke selv.

  4. Hva gjør jeg og samboern, hvor av ingen har lappen, hvis barna blir syke? Er vi dårlige foreldre fordi vi ikke kjører bil?

   Forøvrig: Hadde mitt barn blitt dødssyk og jeg hadde tilgang til bil, så hadde jeg ikke trengt et sekund engang til å bestemme meg for å sette meg i bilen, ringe politiet og si at jeg MÅ kjøre, jeg har ikke lappen, kom og møt meg på veien. Det hadde alle gjort for barna sine.

   1. Du burde aller først ringe 113, da blir dere hentet i ambulanse dersom det haster.

    113 kan man forøvrig også ringe dersom man _lurer på_ om det haster eller ikke. De som tar imot telefoner på 113 er trent på å avdekke og kartlegge situasjonen over telefon, samt veilede innringer.

  5. Karoline, lege

   Hvis et barn blir akutt (altså raskt) og alvorlig sykt, skal man ringe 113, og så vurderer de hastegraden. Er det virkelig alvorlig og akutt, hentes man i ambulanse, er det ikke fullt så alvorlig har man tid til å vente på en taxi til legevakten.. Til opplysning!

 13. Så spennende, kanskje jeg skulle prøvd ut denne i kveld! Er veldig glad i hvitvins glasset mitt, men er jo gøy å prøve litt nytt og. 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Du får kombinere 😉

 14. Kristine

  Hvor er glassene fra? Så fine☺️

  1. Caroline Berg Eriksen

   De er fra Åhlens 🙂

 15. Hvis du vil ha en litt søtere «dessert»-variant kan du bytte ut whiskyen med amaretto. Kjempegodt! 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk for tips 🙂

 16. Denne hørtes skikkelig god ut, gleder meg til å teste ut! Liker at den er så enkel også, så slipper man å være bartender for å kunne lage den!

  Ha en superfin helg <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Den er supergod! Smaker ikke for mye alkohol, den er ikke for søt, men litt sur og veldig enkel å lage 🙂

 17. Karoline: Da ringer man etter ambulanse, eller tilkaller venner/familie som kan kjøre. Hva gjør de som ikke har sertifikat når barna deres blir akutt syke tro?

 18. Detter virkelig en god blogg. Bra variasjon og bra innlegg! Takk for tips og god helg:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så koselig å høre 😀 God helg til deg også!

 19. Tar av meg hatten! Innleggene er varierte og bildene er fantastisk bra. Dere er virkelig dyktige sammen, ceep up the good work! Hilsen takknemlig leser <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk 😀 Alltid hyggelig å høre det 🙂

 20. Ulrikke

  Denne må prøves…Hvor får man tak i bærene?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Spør etter cocktailbær på dagligvarebutikken 🙂 De har det i hvert fall på Meny.

 21. Bloggen din er så utrolig fin, med varierte innlegg og flotte bilder! Skikkelig god kvalitet på alt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, virker det som. Lars-Kristian tar utrolig fine bilder, og du skriver veldig bra + er kreativ og kommer alltid på noe nytt Keep up the good work, du blir bare bedre og bedre.
  Elsker også at du som er så interessert i livsstil og helse, også viser at det faktisk går an å ha et avslappet og sunt forhold til alkohol! Gode verdier, spør du meg.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk for fine ord, Helene! De gjør meg glad 🙂 En god helg til deg!

   Klem 🙂

 22. Katrine

  Vil anbefale deg å lage drinken slik den skal lages.
  Slik lager jeg min, og jeg kan garantere at denne er bedre:
  Bytt ut sukkersirupen fra butikken og lag din egen.
  En Whiskey sour skal også inneholde eggehvitte for å få den riktige konsistensen.
  Dropp også isbiter i selve glasset. Drinken skal ristes iskald med isbiter i shakeren.
  Topp drinken med noen dråper Angostura bitters.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg lagde faktisk egen først! Men jeg synes det ble like godt med denne fra butikken og det er jo kanskje mer praktisk for folk flest vil jeg tro 🙂 Eggehvite vet jeg er normalt, men det er ikke noe jeg synes er avgjørende, vi vil ha den enklest og best mulig og det er den oppskriften vi har jaktet etter – en som går kjapt! Denne som jeg har skrevet oppskriften på her er dødsgod, selv om jeg ikke tviler et sekund på at kanskje din er hakket bedre – men den tar jo litt mer tid og det var litt av poenget med å dele den her – at den er HELT nydelig og også superkjapp å smelle sammen 🙂 Isbiter i glasset foretrekker jeg faktisk, har alltid fått den servert slik også 🙂

   1. Katrine

    Å blander sukker og vann er vel like praktisk for flest, vil jeg tro! 🙂
    Eggehvitte er jo veldig avgjørende, den utgjør jo hele drinken. Du har jo laget en Scewdriver med whiskey i stedet for vodka.

    En ordentlig whiskey sour tar typ 3 minutter å lage, og de minuttene bør man spandere på seg når resultatet blir så mye bedre.

   2. Caroline Berg Eriksen

    Mener du screwdriver? Som er med vodka og appelsinjuice? Det har jeg jo virkelig ikke laget? Sugar cane (som jeg har brukt) er sukkerlake, men du slipper å koke opp vann og sukker, kjøle det ned etc. Det er jo mye lettere å bare kjøpe det ferdig 🙂 Jeg har i hvert fall laget en whiskey sour, du kan jo faktisk ikke si noe annet, det er like fullt en whiskey sour selv om jeg ikke har med hvite 🙂 Det er flere steder jeg har fått den servert uten hvite også – og som jeg skrev, greit nok at den er hakket bedre med, men jeg klarer meg fint uten når jeg bare skal lage den kjapt her hjemme 🙂

    Whiskey sour: https://en.wikipedia.org/wiki/Whiskey_sour Altså med bourbon, sitronjuice og sukker(lake) og – om du vil – eggehvite. Med eggehviten kan den heller bli kalt en boston sour 😉

   3. Caroline Berg Eriksen

    Det er ingen problemer å finne oppskrifter med eggehvite (som du har gjort nå), de har jeg sett selv, men det betyr ikke at man må ha eggehvite i drinken for å kunne kalle det Whiskey Sour. Eggehvite er et alternativ, og både med og uten kalles Whiskey Sour.

    For øvrig, i den ene lenken du har delt: «A quick Google search reveals two main approaches to making a whiskey sour. The earliest recorded way: whiskey, lemon, water and sugar (or modern update: simple syrup). But I think you should take the second approach and add a little something special: an egg white.»

  2. Katrine: En skal ikke kimse av Wiki. Tips til deg: https://no.m.wiktionary.org/wiki/kverulant

   1. Iselin

    Katrine

    Er enig med deg at den bør inneholde eggehvite, MEN denne drinken kan også lages uten, en god variant for de med for eksempel allergi. Du høres veldig besserwisser ut i måten du uttaler deg på, og jeg blir smålig provosert ! Er selv bartender på mitt 15 år, og opplever kunder som ofte kan drinkrecepter på annen måte en meg, fordi de ha smakt denne drinken på en annen måte i et annet land. Man bør åpne øynene litt å se drinker fra forskjellige hold ! Tiden er faktisk forbi fra butlerensbarbok og den standard kjedelige oppskriften !

   2. Caroline Berg Eriksen

    Iselin: Vi brukte eggehvite i drinken i går, og da ble den enda bedre 🙂 Men det er jo hakket mer lettvint å droppe den :p

 23. Namnam 🙂
  Jeg smakte en skikkelig god en engang, men siden har jeg bare fått servert tamme.. Begynte etterhvert å lure på om denne drinken ikke var noe for meg likevel, men da kan det kanskje ha vært han som mikset drinken.

  Sikkert dumt spm, men hvor mye er 4 cl? 😀

  1. Caroline Berg Eriksen

   Bruk et centilitermål, så blir det riktig 🙂

 24. Sara Katrin

  Skulle gjerne ha testet den ut, men jeg drikker ikke alkohol (avholds). Hadde det gått an å lagd en variant som er alkoholfri?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Dessverre så vet jeg ikke :/ Men google ga noen forslag! 🙂

 25. Enig med deg, det er sunt for kropp og sinn å ha et avslappet forhold til alkohol! Dette er jo ikke et innlegg hvor du oppfordrer til alkoholforbruk, men et tips til en god drink hvis man vil ta seg et glass en kveld.

 26. Barnehagelæreren

  Wiskey lages av korn mens bourbon lages av mais.

 27. X i taket og hatten av for deg som tar deg tid til å svare på alle disse varierende kommentarene. Du er gullgod. Jeg er så gammel at jeg har vært ute både en og to vinternetter, og mine døtre er blitt flotte reflekterte voksne selv om jeg drakk ett glass G&T etter at de hadde lagt seg.

  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk, Ingrid!! <3

 28. Takk for tipset. Elsker syrlige drinker. Whiskey sour er min absolutt favoritt drink. Ha en fortsatt fin kveld

 29. Takk for godt tips Flott start på helgen!Takk for en fantastisk blogg. Du er en stor inspirasjonskilde

 30. S.Helene

  Sitter med drinken her nu, måtte jo prøve;) Den va go og ooooooo så sur 😮 🙂 Kjøpte Jim Beam og Rose flasken idag, ble så nyskjerrig! Go helg!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Nyydelig 🙂 kos deg masse! God helg 🙂 <3

 31. Må prøves!!!!:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Do it 😀

 32. Min favorittdrink! Hvis du en gang befinner deg i Bergen anbefaler jeg å bestille denne i baren på Hotell Terminus, beste versjonen jeg har fått servert 🙂 Og den du oppgir her er mer enn god nok for «hjemmebruk»!

 33. Det er min favoritt drink også. Den er helt fantastisk god, og det er den eneste drinken jeg kan drikke mange ut av uten at jeg blir særlig bakfull dagen derpå.

 34. Synes at ikke helt at du som småbarnsmor og stor blogger skal skrive innlegg som omhandler alkohol. Jeg sikter ikke til reklame, men at du som »forbilde» lett kan påvirke yngre lesere. Tenk mer på ansvaret ditt!

  1. Folk drikker. Også småbarnsforeldre. Jeg har vokst opp i en familie der foreldre gjerne tok seg et glass til middag i helgen, og i godt lag, men aldri så jeg de fulle. Et helt normalt, avslappet forhold til alkohol hadde de, og det har jeg også nå. Det er jeg så glad for! Jeg synes Caroline med dette innlegget forteller oss at hun slapper av med en drink, ikke at hun planlegger å drikke ørten og sjangle dritings rundt barna. Det er en balanse her, en kjempeviktig balanse som det er viktig og riktig å «fronte».

  2. Åj, vær så snill! Kan ikke tenke meg mer fornuftige, oppegående og flinke foreldre enn disse to. De nyter alkohol akkurat slik det skal, kose seg med et glass på kvelden.. ikke noe anderldes enn om de drakk et glass brus. Tror neppe de legger seg fulle! Ingenging galt med skrive et innlegg om en drink. En skal jo snart ta hensyn til alt her! Om folk Blir påvirket til drikke alkohol Pga et sånt innlegg så bør folk gå i seg
   Selv 😉

 35. Elisabeth

  Det jeg liker best med deg Caroline er at du tar det beste ut og nyter livet.
  Så er det ikke alltid det du skriver om er en innertier for meg, og det skulle bare mangle. Også er man vel ikke noe dårlig forbilde av å skrive om en drink, avisene bugner jo over av øl og vintester. Og på Eventyrlig oppussing drakk de øl i vannkanten, det så kjempekoslig ut!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Elisabeth <3

 36. Therese

  Syns folk er ytterst hysteriske i sine kommentarer her. Virker som det er viktig å krisemaksimere alt mulig. Vil tro det er ganske vanlig å ta seg et par øl, et glass vin eller en drink på fredag/ lørdagskvelden. De fleste av oss er voksne nok til å ta ansvar og avgjøre dette selv. Er ikke en dårlig foreldrene fordet. Gudbedre sier jeg…

 37. Dette skal definitivt prøves hjemme! Hvor kjøper du sånne bær?

  Ps: stå på, jeg digger bloggen din! Ikke hør på de som kverulerer 😉

  1. Caroline Berg Eriksen

   Spør etter cocktailbær på f.eks Meny 🙂

 38. Camilla

  Nesten litt underholdende å se kommentarfeltet, skulle egentlig bare se om noen andre hadde spurt om hvor du fant Sugar Cane miksen. Litt å ta det på spissen, men bare ved å se et slikt kommentarfelt på noe så uskyldig som dette så tenker jeg at det ikke er rart at det blir konflikter og krig rundt om i verden.

  Takk for godt tips, denne hørtes så enkel ut og ingrediensene er langvarige. Ofte slik at man tenker: NÅ skal jeg lage drinker også gjør man det for komplisert så man gir opp og alt går ut på dato..
  Bloggen din har blitt en favoritt hos meg da du har et bredt spekter av innlegg til en hver! Synes du er rå Caroline!!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Camilla <3

 39. Silje Marie

  Må innrømme at jeg blir litt oppgitt over kommentarfeltet her! Du er råflink som lager slike innlegg, Caroline. Jeg spurte om oppskriften i et kommentarfelt tidligere og jaggu meg så klarer du å toppe forventningene mine, som vanlig! <3 All diskusjonen om eggehvite er veldig individuelt – selv setter jeg pris på drink uten eggehvite, både fordi jeg foretrekker å ha det enkelt å lage en kveld man skal kose seg, men også fordi det som student er passe frustrerende å måtte bruke ett egg for hver slik drink uten å ane hva man skal gjøre med plommen og samtidig føle at egg er dyrt (ikke det at whisky er bedre, men kan liksom ikke droppe dét.) 😛 STÅ PÅ VIDERE.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Helt enig, Silje Marie 🙂 Drinken ble luftig og et hakk bedre med egg, men det absolutt ikke et must! 🙂

 40. Frida Isachsen

  Vil påstå at det eneste oppsiktsvekkende med dette kommentarfeltet, er alle som klager over hvor oppsiktsvekkende kommentarfeltet er. Her har vi altså verken hets eller personangrep, men kun en ørliten prosentandel kritiske –
  og velbegrunnede – kommentarer, som stiller spørsmålstegn med alkoholeksponering på en offentlig blogg. Resten av kommentarfeltet er overveldende positivt. Hva er problemet her? Forklar meg det gjerne.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Da tror jeg du skal ta deg tid til å lese kommentarfeltet en gang til 🙂 Jeg er enig med deg kommentarfeltet i sin helhet er helt fint, men de få kritiske kommentarene er ikke akkurat velbegrunnede eller spesielt saklige. Greit nok å stille spørsmål vedrørende alkoholeksponering på en offentlig blogg, men det er det vel kun én kritisk kommentar som tar for seg.

 41. Gjertrud

  Jeg ble svett av å lese disse halvgærne kommentarene til folk. Det er IKKE rart at det er krig i verden Caroline…ikke rart.
  Når folk pirker på den minste lille ting du gjør, jeg kjenner jeg får kløe. Går det an at folk ikke kan bry seg om sitt eget liv enn å henge seg så opp i alt du gjør feil?????? Jeg blir provosert jeg over at det finnes så mange «troll» der ute. Nesten ett under at du fortsetter den positive og fine bloggingen din når jeg ser kommentarfeltet. Forhåpentligvis har du flest oppegående mennsker som leser, å ikke bedrevitere som elsker å pirke på alt du gjør.

 42. Lite tips shakes sammen med eggehvite, skvis litt fersk mandarin oppi og eventuelt angostura bitter. Men mandarin gjør mye om du ikke har angostura

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk for tips 🙂

 43. Skeptisk

  De som tror på at dette ikke er en form for reklame må jo være veldig naive. At Caroline hadde orket å skrevet dette innlegget med de kritiske kommentarene (og risikere avisinnlegg osv) for nada betalt- neppeHvordan kan forbrukerombudet sjekke om du har et samarbeid med en bedrift? Har de rett til kontoutskrifter osv? Eller hvordan foregår en sjekk av f.eks innlegg som dette. Noen som vet?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hei!

   Hvorfor skal jeg risikere avisinnlegg? Redaksjonell omtale av alkohol er fullstendig lovlig, så hvorfor skulle media skrive om det?

   Har for øvrig ikke fått betalt en eneste krone for å skrive dette innlegget.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *