kunsten å tale

Jeg har ikke holdt en skikkelig tale siden den gangen jeg stod til konfirmasjon og gråt meg gjennom noen velvalgte og ganske mange ord til mamma og pappa. Det var skikkelig tungt, både fordi jeg ønsket at foreldrene mine skulle vite hva de betyr for meg, men også fordi jeg slet med å fortelle dem det. Jeg var så følelsesmessig påvirket at jeg virkelig snublet og hikstet meg gjennom hele talen – i hvert fall slik jeg husker det når jeg ser tilbake på det i dag. Nå, veldig mange år senere, skal jeg i ilden igjen 🙂 Jeg føler meg så privilegert som får være Elise sin forlover og talen til henne er noe jeg har tenkt veldig mye på. Det er jo så mye jeg vil si – hvordan skal jeg klare å velge ut det beste fra over 23-års vennskap? Den oppgaven er nesten umulig.

Samtidig som jeg gleder meg, skal jeg være den første til å innrømme at jeg også er veldig nervøs. Jeg elsker å skrive og jeg er absolutt ikke fremmed for å prate, jeg ble jo født med munndiaré, men akkurat den delen av meg fryser helt når alles øyne er rettet mot meg og skal lytte til det jeg har å si om noe jeg virkelig bryr meg om. Og når det er noe så fint som Elise, så er jeg skikkelig nervøs for hvordan det skal gå. Men jeg hopper selvfølgelig i det, jeg må jo det og jeg vil gjerne det, men jeg har likevel skaffet meg en hel haug med bøker som kanskje kan gjøre det litt lettere. Både å skrive en tale som kanskje ikke blir for intern og å forberede meg så jeg ikke svimer av 😉  

Har så vidt åpnet disse, men tenker å bruke et par timer på å bla gjennom bøkene i kveld. Gjett hvor jeg fant dem da? På biblioteket! Der har jeg ikke vært siden jeg var 12 år og syklet til byen for å låne bøker. Amerika, Amerika-bøkene var mine favoritter den gangen. Og bøkene om Sofie og Kathrine. Uansett – jeg var i alle byens bokbutikker i dag for å finne relevant stoff, men løsningen var altså på biblioteket! Tommel opp for lånekort der igjen 🙂 


Dersom noen har noen taletips til meg, er det bare å komme med dem! Jeg tar imot med stor takk 🙂 

76 kommentarer

 1. Pust godt med magen, og tenk på at alle som er der ønsker at du skal lykkes i å holde en fin tale til din beste venninne. :o) Kjenner du tårene presse på så prøv å bite deg litt i tunga. Diskret altså, ikke med tunga ute. He He.. Prøv å vær litt uformell og «løs i snippen» – da blir det morsomst både for deg og de som skal høre på. Og ikke minst for Elise. Dette fikser du! :o)

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha, jeg bare «au» :p Tusen takk, MaK, for tips 🙂

 2. Jeg ville ikke valgt rim. Har helt motsatt oppfatning av det. Synes det virker som en «lettvint» og ganske umoderne måte å løse en tale på, absolutt ikke imponerende spørs du meg. Å gå for en tale med små anekdoter, en snert humor, en rød trå og følelser er jo det en ønsker i en sånn anledning. Det kommer du til å klare med glans!

 3. Et retorisk kjent triks er at si noe fra fortiden, noe om nåtid og avslutte om noe for fremtiden.

  Fortiden vil nok fylle mest av talen. Der kommer alle minnene inn.

  Nåtid kan være noen ord om hvor vakker og lykkelig hun ser ut. Om et fantastisk selskap, vielse osv.

  Fremtid kan være lykkeønskninger til parret, og evt hvis du vet noe om fremtidsplanene deres.

  Dette kan være en fin og nyttig måte å strukturere talen på.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk, Bente! 🙂

 4. Klart en vil gjøre en fin innsats når en er forlover og jeg forstår at skuldrene er høye. Men, det er jo brudeparet som er hovedpersonene denne dagen og forloveren tale er så «uviktig» oppi det hele…det er brudeparet folk er opptatt av! SÅ, du kan sikkert legge ned listen!!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Talen er jo til brudeparet, til Elise som har vært min beste venninne i over 23 år. Jeg har så mye jeg vil si til henne og å kunne holde denne talen er jo en mulighet til å mimre og fortelle hvor bra jeg synes hun er. Hvor glad jeg er i henne. Selvfølgelig er folk opptatt av brudeparet, men det betyr vel ikke at jeg bør legge så mye i talen min?

 5. Tror ikke det var det hun mente. Hun mente nok at om tre år så er det ingen som husker om du stotra litt eller måtte stoppe fordi du ble så rørt – så du trenger ikke stresse 🙂 Hold en vakker tale og tenk at bruden blir glad uansett, og at for de andre i bryllupet så er brudeparet de viktigste – ikke talen din 🙂

 6. Hei. Jeg skal være forlover i september til min aller beste venninne. Om du kommer frem til noe gode tips, morsom fremførelse osv. Kunne du sendt en mail?

 7. Politikeren

  Jeg vet ikke hvor overførbart det er, men jeg holder endel taler i politisk sammenheng, som representasjon eller vertsskapsrolle. Det viktigste jeg tenker på, foruten å skrive et holdbart innlegg – er faktisk å snakke med vennlig, rolig, avbalansert stemme og ha en rolig holdning med flere små opphold. Fordi det er kanskje bare en tredjedel som lytter ordentlig til innholdet innlegget. Mange bruker en slik anledning til å tenke på noe annet og ler når det forventes, noen klarer ikke å holde konsentrasjonen, noen – som megselv – driver preventivt arbeid for å holde barn i ro, og forhindrer ubehagelige «scener». Det er hvertfall sjeldent jeg hører negativt om innholdet i folks taler, men det hender noen av oss kan blir litt «skrålete» og da er det det som blir hengende igjen, spesielt hos de som bare har fulgt halvveis med – så det er mitt tips. Tror uansett noe underbevisst slår inn, når du skal holde en tale som er så personlig viktig for deg – så det går nok helt sikkert utmerket! 🙂

 8. Jeg har vært forlover 2 ganger, og lettrørt som jeg er strømmet tårene bare jeg satt meg ned for å skrive på talen. Jeg skjønte fort at det kunne bli en utfordring med fremføring 😉 Løsningen for meg ble å øve på talen høyt for meg selv. Mange ganger! Jeg fremførte den også for foreldrene mine som kjente jentene godt. De første gangene jeg øvde gråt jeg som bare det, men da den store dagen kom hadde jeg øvd så mye at jeg hadde kontroll på den verste tårestrømmen. At man er rørt og er litt våt i øyekrokene – det hører med og viser hvor mye hun betyr for deg. Masse lykke til 🙂

 9. Kristina

  «People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel»

  Din kjærlighet og ærlighet til din beste venninne skinner uansett gjennom og det er det folk sitter igjen med – jeg heier på deg!:)

  1. Caroline Berg Eriksen

   <3

 10. Ingeborg

  Hei! Jeg har vært forlover en gang, og husker at jeg både strevde med å skrive talen (hvor starter man når man skal snakke om en man er så glad i?!) og var nervøs før jeg skulle i ilden. Men det gikk veldig bra! Jeg vil råde deg til ikke å være for intern – si heller ting de andre som kjenner Elise også kan kjenne igjen. Jeg prøvde å få frem noen av min venninnes viktigste egenskaper/karaktertrekk, og det ble satt stor pris på. Og: Ikke snakk for lenge! Det er jo så mye taler i bryllup at det er fort gjort å bli litt lei. Jeg tror jeg snakket i tre minutter og syns jeg fikk sagt masse. Lykke til! Jeg er helt sikker på at det blir veldig bra.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *