når hunden din stikker av

Hei lørdag! Jeg hadde tenkt til å oppdatere en gang til i går, men kvelden ble plutselig snudd på hodet og jeg måtte gjøre helt andre ting enn planlagt. Det startet tidlig på kvelden etter at vi hadde gått en tur med hundene, Anette og jeg skulle bort i leiligheten til mamma og pappa og ordne noe for dem. Den ligger 300 meter unna huset vårt, og rett før vi kom frem oppdager vi plutselig Hugo på stien i skogen. Hvordan kom han seg dit? Han stod og snuste på en annen hund og var kjempeglad. Vi tok han med tilbake igjen og sørget for at begge hundene var inne mens vi var ute og grillet.

kjole zara / jakke new look 

Vi lukker alltid døren når vi går inn og ut i fare for at noen av hundene skal smette ut i mellomtiden, men det er ganske trangt i gangen og egentlig vanskelig å ikke oppdage dette. Kvelden fortsatte, vi grillet og spiste middag, la begge jentene og skulle akkurat til å rydde av middagsbordet og starte med lysekronemontering (HURRA) da telefonen min ringte. Jeg tar aldri telefonen når jeg ikke kjenner nummeret, så jeg lot den gå til telefonsvarer. Da jeg plukket opp telefonen for å lytte til beskjeden kan jeg sverge for at hjertet mitt hoppet over et slag. Der, i andre ende, var Anders fra redningsverket. Han satt i Råde og hadde fått inn Hugo på kontoret sitt. Vent litt.. At du har hva? Hugo er jo.. inne? Ingen av oss skjønte noen ting. Hvordan hadde Hugo klart og komme seg ut døren når vi hele tiden satt rett utenfor og hvordan i alle dager hadde han havnet i Råde?!

Saken var den at noen hadde funnet ham borte ved Rådhuset her i Sarpsborg, og det betyr at han har gått ganske langt. Den som hadde funnet ham hadde hadde visstnok forsøkt å levere ham til politiet, men hadde fått beskjed om at han måtte leveres til Redningsverket i Råde fordi politiet ikke tar på seg forsvunnede dyr lenger. I Råde ble han scannet og heldigvis er han chippet. Jeg må bare rette en stor takk til den som leverte Hugo der, virkelig! Det er jeg så takknemlig for! Han kunne blitt påkjørt eller funnet av noen som ikke ville ham vel, eller noen som bare kunne tatt ham med seg hjem. Jeg er så takknemlig for at han er i god behold! Samtidig er jeg så utrolig sint på ham! Hva i alle dager er det han holder på med?! 


Det er ikke første gang han stikker av etter at vi flyttet hit og det virker heller ikke som at han bare tar seg en tur fordi han må tisse eller fordi han er nysgjerrig på en eller annen lukt. Det virker som han stikker av fordi han vil. Han benytter hver eneste ledige mulighet til å løpe så langt vekk herfra han bare kan, han virkelig piler avgårde med halen som en strek etter seg og jeg er så utrolig lei meg for det. I starten trodde jeg at det bare var et uhell, men nå ser jeg et mønster i det. Han vil bort. Likevel vil han sove i sengen min om natten og han dulter jo etter meg hele dagen. Hvorfor skjer dette? Begynner han og bli gammel og forvirret? Vi må i hvert fall ha øynene med oss overalt når vi går ut og inn, han skal ikke få muligheten til å stikke avgårde igjen. Jeg kjenner bare at jeg får så vondt i hjertet mitt, for jeg forstår ikke hva jeg gjør galt som forårsaker at han ikke vil være her med oss ♥ 

84 kommentarer

 1. Høres nesten ut som om han begynner å bli dement, Både mennesker og dyr kan rammes av dette, og for veldig mange vil overgangsperioden være preget av at «noe er galt» uten at de skjønner hva…

 2. Kanskje dere har vært for mye på reis??

 3. Kjære Caroline:)
  Jeg skjønner veldig godt hvordan du føler, men jeg er ganske sikker på at han ikke vil bort fra deg:) Han er nok heller ikke dement:) Det jeg heller tror er at dere nå bor mye mere sentralt enn dere gjorde i Siljan, det bor Kansje mange flere hunder i nærheten, og dermed også tisper som lukter godt:) Dette er nok mere fristende for han enn dere Kansje er klar over, så det er bare og passe på han, og Kansje hører litt med naboer som har hund/ tisper om de har løpetid:) Lykke til med rømlingen <3

 4. Det kan jo hende at han ikke føler seg som en del av flokken lenger? Dere har vært mye borte, har to barn, nytt hus.. Kanskje det blir for mye for ham <3
  Jeg håper dere finner ut av det, det må være forferdelig å kjenne på følelsen av at han ikke vil være hos dere <3

 5. At dere ikke får dere GPS brikker i halsbåndene?

 6. huff 🙁 det er virkelig verdens verste følelse når hunden stikker av og man ikke vet hvor man skal starte å lete en gang!. De gangene min bichon frise har rømt hjemmefra har jeg følt meg helt fortapt og så evig takknemlig når han er hjemme igjen <3 Det som har reddet oss har vært en navnetag som er festet til halsbåndet hans. Vi kjøpte det på dyrebutikken. Et lite sølvskilt formet som et kjøttbein med inngravert telefonnr og navn 🙂 Når har kommet til rette er det fordi folk har støtt på han ute og sett skitet og ringt oss. Heldigvis !

 7. Uff, for en forferdelig følelse det må ha vært. Men hvorfor kan ikke hundene være ute med dere mens dere griller? Min hund vil være med overalt og hadde ikke likt det hvis jeg satt ute på verandaen og han måtte være inne. Kanskje Hugo bare ville være ute med dere og gikk seg bort.

 8. Så leit 🙁 Godt han ble funnet i god behold! Vil råde deg til å ta med Hugo til dyrlegen, for å finne ut av hva som kan plage han. Kanskje han blir engstelig og løper fra eventuelle smerter? Vi opplevde av og til at katten vår gikk og gjemte seg når hun begynte å bli gammel og engstelig, enda hun var så frisk som hun kunne være på den tiden. Håper at det ordner seg!

 9. Dear Caroline, your look with the camou dress is absolutely fantastic!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 10. Jeg vet ikke hvor mye du trur på det overnaturlige. Men det sies jo at barn og hunder kan se ting som vi voksene ikke kan. Kanskje Hugo ser noe som gjøre at han vil stikke av? Og som gjøre at han er helt opp i deg hele tiden. At han rett og slett er redd.

  Var bare et forslag. Spørs jo om man trur på sånt.

  1. Spooky, men veldig spennende (kanskje ikke for Caroline som bor der) er jo et gammelt hus m mye historie. Men jeg syntes teorien om at de nå bor nærmere sentrum samt flytting kan gi mening 🙂

 11. Marianne

  Jeg tror ikke du gjør noe galt, overhodet! Jeg kan desverre ikke svare deg på hvorfor han er så «rar» Men gi det litt tid til, det er jo ikke så lenge siden dere flyttet. God sommer Caroline til deg å dine. Ikke bekymre deg… nyt sommeren!

 12. Kansje dere ikke er alene i huset? Høres kanskje rart ut men det wr jo et gammel hus, og dyr er utrolig var på ting vi mennesker kanskje ikke ser. Jeg villa ha tatt en husrens hvis jeg var dere, verdt å prøve iallefall

 13. Så utrolig leit å høre.. Jeg forstår virkelig frustrasjonen din i denne situasjonen.
  Jeg husker hunden til moren min reagerte veldig kraftig da hun flyttet til et nytt sted. Det varte veldig lenge også. Det virket nesten som han gikk inn i en depresjon. Han stakk heldigvis ikke av, men han lå under sofaen 80-90% av dagen. Vi tok ham tilslutt med til dyrlegen og der fikk vi vite at han mest sannsynlig var litt mer sensitiv enn de fleste andre hunder. At han rett og slett sørget over tapet av sitt tidligere hjem. Vi hadde også flyttet en gang tidligere, uten at han reagerte da.
  Jeg aner ikke om dette også kan gjelde Hugo, men det er jo mye mulig at det kan være noe sånt. De reagerer jo forskjellig.
  Håper det ordner seg og at Hugo finner seg til rette igjen <3

 14. Vi tok aldri med våre hunder i huset vårt når vi drev med oppussing (nå hadde vi muligheten til å bo en annen plass i mens vi pussetopp) i fare for at de ikke ville trives der fordi en slik prosess ikke er «avbalansert»

  Hunder reagerer veldig fort på slike ting(stedsbasert) . Kan ha resultert i at Hugo ikke trives i huset siden dere har styret og vært mye stresset der 🙂

  Rart kan det høres ut, men prøv å mediter i huset med hugo tilstede. Kan gjøre han roligere og at han trives bedre

 15. Vi har opplevd det samme med den lille hunden vår. Han syns bare det er gøy å gå tur, uansett om vi er med Han må ha halsbond på hele tiden nå, for på den henger både mitt telefonnr og GPS-tracker slikk at jeg kan se på telefon hvor han er når jeg lurer på. Litt lei av å plutselig se at det dukker opp et bilde av han på facebook hvor det står «vet du hvem sin hund den er?» Tror han elsker oppmersomheten han får av alle i nabolaget

 16. Hei Caroline. Nå vet ikke jeg om hunder har samme instinkt som katter men katter som flytter til nytt hus/sted prøver å flykte tilbake til det forrige hjemmet. Kan det være det Hugo prøver på? Tror neppe du gjør noe galt så han ikke vil være hos dere.

 17. Uff. Du gjør ingenting galt, det er slikt som bare skjer. Jeg er sikker på at du er en kjempeflott «mor» til lille Hugo. Tenk heller på at alt gikk bra, og at det er slik enkelte dyr bare er. God helg!! 🙂

 18. Kanskje det er sånn som katter som flytter? De prøver jo ofte å finne igjen til det gamle huset. Håper inderlig det ordner seg, og at det ordner seg fort. Slike ting er ikke noe moro:( Lykke til♡

 19. Prøv dyretolk og se om du får svar på hvorfor han vil stikke av. Vel verdt prøve, selv om du kanskje ikke tror på det. Jeg hadde tolk på katten vår, og ble positivt overraska tiltross for hvor skeptisk jeg var til det hele

 20. Cecilie

  Det samme gjorde familiehunden vår mot slutten av levetida si. Som om han søkte vekk. Veldig rart, han stakk aldri av før det. Huff.

 21. Kjolen er så fin og sitter så bra på deg;) hvilken størrelse bruker du i kjolen?

 22. Han prøver å gå hjem. Kanskje han også blir forvirret om han bor en annen plass når dere ikke er hjemme. Da jeg var barn hadde vi en hund som bestefaren min overtok,og så fort han fikk sjansen, gikk han hjem til oss igjen. Tror ikke det hadde med menneskene rundt å gjøre men plassen…

 23. Kjersti

  Tror nok det kan sees i sammenheng med flyttingen samt at dere er mye på farten. Hunder er vanedyr og trives best med det de er vant med. At dere har flyttet til et nytt sted pluss at dere reiser mye og derfor setter bort hundene på pass ulike steder er nok med på å gjøre verdenen hans utrygg. Hvis han i tillegg dilter mere etter deg nå enn før er også det et signal på at han er stresset og redd for å «miste» deg. Det at han stikker av er nok et resultat av at han er forvirret. Ville tatt det med ro og sørget for stabilitet rundt hundene fremover samt sørget for at han ikke får til å stikke av flere ganger slik at ikke det blir en vane:-)

 24. Kjære Caroline. Fikk vondt av dette innlegget. Det er nok ikke fordi han ikke vil være hos dere mer at han stikker av. Det er nok noen interessante lukter som gjør at Hugo stikker av. Helt sikkert en tispe et eller annet sted. Og grunnen til at Ronaldo ikke reagerer er nok fordi han er sterilisert. Tror nok Hugo har det veldig godt hos dere og at han aldri vil stikke av på ordentlig.

 25. Det er ikke dere han vil bort fra, men han vil tilbake til gamlehuset, tipper jeg. Dyr er ikke så glad i forandring av omgivelsene. Gi ham litt tid, så finner han seg til rette og godtar at han har fått et nytt hjem!

 26. shoes brand

 27. Han stikker jo ikke av tenker jeg, han leter etter hjemmet sitt på Siljan <3 har opplevd det samme etter flytting

 28. Er Hugo kastreret? Det kan være han kan dufte en tæve i løbetid. Min dyrlæge sagde at de kan dufte en der er 5 km væk. Har en lille historie som måske kan bringe et smil frem:

  Min hund stak af på et tidspunkt. Med en af mine BH’er i munden, som han havde taget fra vasketøjskurven.

  Han løb igennem hele bebyggelsen med den BH i munden. Også forbi festlokalet, hvor en hel masse mennesker så det.

  Så de spurgte mig om det var min hund. Det var det jo. «Er det så også din BH?» Det måtte jeg jo så sige ja til. Det var ikke der jeg var allermest stolt af min hund…

 29. Så forferdelig det må ha vært )-:
  Veldig underlig at han stikker av sånn…. Kan det ‘spøke’ i huset deres? Dyr kan jo oppdage mer av slike ting enn det vi gjør. At det er derfor han ellers dilter etter deg, og sover i sengen med dere. Kan være verdt å vurdere iallefall. Håper inderlig han ikke forsvinner for dere igjen. Stor klem <3

 30. Kanskje det er «noe» i huset han ikke liker.
  Uansett, det er kjipt at han stikker av.

 31. Det sies at katter kan savne sine gamle hus og kan finne veien helt tilbak. Kanskje dette gjelder Hugo også? At han savner huset sitt?
  Eller at han senser energier i huset som dyr kan merke, men ikke vi mennesker? Tviler på du gjør noe galt ❤️

 32. Elisabeth L

  Huff, skjønner godt du ble bekymret! var ikke noe hyggelig å lese om dette! Håper bare det ikke gjentar seg, men føler du at Hugo ikke trives der? Er jo så merkelig at han finner noe noe sånt! Håper det ordner seg <3

 33. Kjære deg! Det er ikke dere, men kan det være en tidligere eier i huset? Du har jo skrevet at det er ganmelt så kanskje Hugo blir plaget. Dere har gjort så mye med huset at en gammel eier fort kan komme tilbake. Hugo liker heller kanskje ikke forandringer? Håper Hugo blir vant med sitt nye liv.

 34. Syns bildene dine har hatt en utrolig god kvalitet den siste tiden! Har alltid syntes bildene dine har vært bra, men i det siste har de vært helt fantastiske :))

 35. Hei, vår hund stakk av i perioder der hun kjedet seg, rett og slett. Så da måtte vi finne på nye ting med henne, nye turer, aktiviteter/leker hvor hun fikk bruke hodet litt 🙂

 36. Kathrin

  Så bra at han ble funnet i god behold og at han er merket. Skummelt når de 4 beinte er ute på vift på egen hånd. Sikkert løpetids tisper i området som bare duftet så godt. Og de er utrolig smarte disse 4 beinte når det er noe de bare må. Godt det ente bra.

 37. Kristin

  Hei 🙂 Kunne du laget et innlegg med dine mellommåltid/snacks-favoritter, eller med hva du pleier å spise mellom de store måltidene? Og for deg som trener så mye, hva spiser du helst rett etter trening? Kanskje du kunne laget et innlegg med dette også?

  Ha en fortsatt fin helg 🙂 🙂

 38. Skjønner at du blir bekymret når han stikker av, men du menneskegjør følelsene hans veldig. Han stikker av fordi han har instinkter, noen gamle hunder stikker av når de kjenner det går mot slutten for å gjemme seg også.

 39. Stakkars Hugo og stakkars dere….når det er noe med dyrene vi ikke forstår blir så fortvilet at det gjør vondt i hjertet….barna våres klarer på en eller annen måte ettersom hvor gamle de er å fortelle oss eller i alle fall gi oss et hint om hva som er galt…men de stakkars dyrene som vi er så glad i klarer jo ikke det….de oppfører se heller annerledes enn vanlig og vi forstår ingen ting….kanskje han ikke glemmer det forrige hjemmet dere bodde i og hvis han da i tillegg begynner å bli litt susete i hodet kommer det vel over han innimellom….ta en prat med veterinæren deres da får du kanskje en forklaring og litt råd om hvordan dere kan gjøre det best mulig for han og ikke minst dere som hele tiden er redd for at han stikker av ….ha en fortsatt lørdag og god helg…

 40. Askepott

  Om det ikke er lukt av feks tispe i løpetid- kanskje han mangler mosjon eller stimuli? Vanlig enkel hjernetrim som å lete etter godbiter eller enkel lydighetstrening er fine eksempler på oppgaver som hunden kan gjøre for å ha det bra og samtidig respektere deg som leder. Dere finner helt sikkert ut av det<3

 41. Hei .. føler meg nesten litt slem som sier dette, men min søster bodde i et hus hvor hunden hennes ville vekk:( den nektet blandt annet å gå inn på badet i det huset… viste seg at for mange år siden så døde en mann i det huset og akkurat inne på badet 🙁 om dere har gammelt hus? Kan det trenge en «renselse?» Man skal lytte til hundene, de er veldig kloke.. kan han være på vei tilbake til siljan?

 42. Jorunn Hegna

  Hei! Det kan være at Hugo reagerer på alt som har skjedd etter at dere har flyttet. Mye endringer og nye rutiner. Dyr er vant til faste ting og steder. Kan selvfølgelig ha noe å si at han begynner å bli eldre også. Håper han roer seg seg litt mere når alt er blitt litt mere stabilt

 43. Kan han ha litt hjemlengsel til huset i Siljan og prøver å finne veien dit? Om de gikk løst ute på tomta der kan det være det han savner?
  Ikke at hunder og katter er like der men jeg hadde en katt som savnet gamle huset så mye st hun stadig gikk seg vekk og dukket opp der hele tiden.

 44. Kanskje Hugo savner Siljan??

 45. Stakkars lille Hugo gutt Men du må IKKE klandre deg selv, jeg ser jo at begge små har et trygt og godt hjem hos dere. Dyr kan være litt overfølsomme, kan det være noe energi i huset som skremmer han?
  Glad for å høre at det endte godt, han aner jo ikke hvor stor fare han selv setter seg i.
  I går ble Chiuauan til naboen angrepet av en stor sjefer, den hadde slitt seg løs fra eieren og løp rett på lille Gucci å filleristet han som om han var en kjøttbit. Har heldigvis gått fint med lille G, en del sting og en natt på hospitalet er han nå på vei hjem fra ferie sammen med sin lykkelige eier. 🙂

 46. Nei?? Så trist 🙁 Kanskje han mistrives i nytt hus og nye omgivelser.. Stakkars da :-/ Vet ikke om hunder kan få kognitiv svikt og demens når de blir gamle, men det kan jo hende… Hvordan er synet hans tro? Kanskje nedsatt syn er med på å påvirke oppførselen hans. Må være en fæl følelse for dere, men er nok ikke noe defe kunne gjort annerledes. Og han er nok like glad i dere som han alltid har vært <3

 47. Huff, så ekkel opplevelse! Kanskje det er noe i huset som plager han? Dyr har jo en tendens til å merke/se litt mer enn oss mennesker..eller kanskje han bare trivdes ordentlig godt i huset dere bodde i tidligere og at han prøver komme seg tilbake dit?

 48. Sikkertikke det du vil høre, men vår gamle hund gjorde dette når det begynte å nærme seg slutten.. virka som han gav litt f på sine gamle dager, og rett og slett ville på vift alene. Ene gangen var han borte i 12 timer før han plutselig stod på verandaen..

 49. Min hund ble sånn da hun ble eldre (14 år). Hun virket etterhvert nervøs og løp ofte vekk fra huset om hun var ute og tisset feks. Vi lette etter henne flere ganger den siste tiden, ofte hadde hun gått langt. En gang midt på vinteren rett før det ble helt mørkt – vi var så redde! Dyrlegen mente det kunne være demens, og det skaper forvirring. Stakkars små. De kan fint leve med det så lenge de er friske ellers og ikke blir helt «borte»- krever bare litt ekstra for oss som må passe på en del mer enn vanlig 🙂

 50. Jeanette

  jammen bra at noen fant ham og at han er chippet! Bra at du ikke visste at han var vekke før du fikk tlf om det også,da hadde det nok vært mye verre! Håper det ordner seg!

 51. Hei! Sjelden jeg legger igjen kommentar, men nå fikk jeg lyst. Jeg har vokst opp med hund og interessert meg mye for trening av jakthunder gjennom livet. Selv om det kan være vanskelig å «slå av» følelsen av at du har skyld i dette, syns jeg likevel du skal prøve. For dette er ikke din skyld er min umiddelbare tanke. Det kan være mange grunner til at Hugo plutselig har funnet ut at han vil stikke av. Men jeg tror ikke det er noen grunn til å spekulere i det. Det virker jo som han har et flott liv sammen med dere og får masse kjærlighet. Også har jeg selv opplevd flere ganger at gamle hunder blir litt sære og får noen snodige nykker. Det jeg ville gjort hvis jeg var dere var å gjerde inn tomta (eller et område av den) hvor han kan være løs ute sammen med dere, og føle at han er en del av flokken (uten at det er noen fare for at han kommer bort og skader seg). Gi han litt ekstra oppmerksomhet, og gjør kule ting sammen med han. Gå tur på nye plasser, hils på nye mennesker og dyr. Aktiviser han og gjem for eksempel mat ute i hagen som han må finne. Utfordre han litt så ikke ting blir kjedelig. Gi han en grunn til å være stolt og ros han masse når han gjør noe bra -så finner han ut at han har verdens kuleste eiere som vil tilbringe tid med han 😉 Lykke til!

 52. Veldig skummelt sånn! Skjønner godt at du blir redd og fortvilet. Mitt råd er å ta ham med til veterinæren for en sjekk. En god tommelfingerregel er å ta dyrene til veterinæren når de forandrer atferd. Han kan jo ha vondt et sted, ikke nødvendigvis noe alvorlig, tannverk f.eks. Greit å ta blodprøver også for å se hvordan ting står til der. Så får dere utelukket om det er noe fysisk hvert fall.

  Vår katt på 17 år ble rar nå når vi flyttet sist. Han har flyttet flere ganger sammen med oss og tatt det på strak pote. Ikke denne gang. Han har ikke stukket av, men plutselig begynt å mjaue fortvilet på natten og andre ting. Det viste seg at han hadde en skikkelig sopp -og ørebetennelse.

  Ellers vil jeg tro at eldre dyr kan bruke lengre tid på å slå seg til ro. Særlig det at han tusler etter deg inne kan tyde på at han ikke er helt trygg enda. Han er jo litt sart, er han ikke? <3

  Dere kan jo høre med veterinæren om DAP vil være bra for ham. Både i kontakten og som halsbånd.

  Lykke til! Håper det går seg til!

 53. Uff, det hørtes ikke kjekt ut hverken for hunden eller dere og skjønner godt fortvilelsen. Jeg har ikke noe godt forslag da jeg ikke har opplevd noe lignende. Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

 54. Han er nok verken dement eller vil bort fra dere, han har bare oppdaget at det er mange nye lukter rett utenfor stuedøra 🙂 Også tenker jeg, siden dere nå har barn som løper inn og ut – og dermed litt annen hverdag enn før – at dere nå må sikre dere med gjerder rundt inngangen(e) i det minste hvis dere ikke vil/kan gjerde inn hele tomten med sikkert gjerde slik at småhunder ikke kan komme seg ut. Vi har gjerdet inn, så hvis en hund eller to sniker seg ut når enten våre barn eller barnas venner lukker opp eller glemmer lukke ytterdøren eller en av verandadørene så kommer ikke hundene lenger enn ut i hagen. Inngjerdingen er barnesikker. Lykke til og fortsatt god sommer 🙂

 55. Maybe it’s a combination of his age, ie becoming forgetful etc and that he is not yet settled into the new house. Whatever the reason please do not take it personally.

 56. Dette var utrolig trist å lese, Caroline! Men jeg tror det ligger noe i det flere allerede har kommentert her: dere har nylig flyttet inn i nytt hus og dere reiser mye og plasserer hundene på kennel. Hunder er ikke gjenstander uten følelser som man kan gjøre akkurat som man vil med, de trenger stabilitet, stabilitet, stabilitet. Jeg tror at hele denne perioden har blitt for mye for Hugo, og jeg tenker at det er utrolig viktig at du tar signalene hans på alvor og bidrar med det du kan for at han skal føle seg trygg i nytt hjem før det eskalerer ytterligere.

  Når vi har flyttet med hund har vi alltid sørget for at hunden ikke er alene i nytt hjem de første to månedene, og så begynt hjemme-alene-treningen fra scratch, som om hunden var valp igjen, og utvidet gradvis. Det har gått knirkefritt hver gang! Håper at dette løser seg for dere.

 57. Edel Åse

  Hvorfor Jan ikke hundene være med dere ut når dere griller? Det går jo an å binde de i et langt tau slik at de kan bevege seg fritt. På den måten får de være med flokken sin og få stimuli. Når de blir stengt inne så vil de jo automatisk føle et savn ved å høre dere samtidig som de ikke får være der med dere. Jeg ville også kjørt snuseleker, der du gjemmer godbiter rundt i huset og de må snuse seg frem til det, Fantastisk hjernetrim og hundene vil elske det

 58. Skjønner godt at det er uhyggelig når hunden sikker av, og at du er urolig for hva som kan være årsaken. Jeg tror at forklaringen er enkel, og den har ingen ting med hvor vidt Hugo trives sammen med dere eller ikke!
  Nå har dere flyttet til et større sted og det er sikkert mange flere hunder rundt dere nå, enn det var i Siljan. Dermed er det flere gode og spennende lukter som må utforskes, og da blir fristelsen for stor. En hannhund kan lukte en tispe som har løpetid på flere km avstand. Instinktene til Hugo tar overhånd og han drar på vift, i søken etter lykken 😉
  Selv om jeg bor på landet, med store avstander mellom tettstedene, hender det enkelte ganger, dersom ei tispe har løpetid, at det kommer hannhunder fra andre steder på besøk. Større hunderaser kan løpe ganske store avstander (les mil) dersom de finner det for godt.
  Så; ikke uro deg for dette og pass godt på Hugo i stor-byen. Selv om han er liten er han fortsatt en «mann» med alt som hører med av lyster og behov 😉

 59. Christine

  Prøv å gjerde inn hele tomten og tett igjen alle evt hull. Litt stor prosess, men verdt det. Så kan han være med dere ute også mens dere griller osv. Så han føler seg helt med i familien. Jeg tenker at det har blitt litt mye nytt for han og at han rømmer fra det han føler at er rot (endring siden han var enebarn: 2 menneskebarn, nytt hus, eiere som reiser mye denne sommeren, kennel, håndtverkere). Tenker han trenger ro og kvalitetstid i det nye huset med dere. Og at dere bør prioritere rolige dager i huset for hans del.

 60. Kristine

  Skjønner godt du blir lei deg og bekymret. Jeg har ingen tru på at en hund savner et gammelt hjem. Hunder lever i nuet. De bekymrer seg ikke for fremtiden eller angrer på at de oppførte seg teit for en time siden. Kan jo ha blitt dement eller at det dufter tisper i nabolaget:) Ta han til en sjekk hos veterinær eller så kanskje han kan stå i line med dere ute, så har du full kontroll:)

 61. Elisabeth

  Det kan jo være noe av det over her eller så kan du jo prøve å Hugo litt med når dere er ute eventuelt la de stå i bånd en plass hvor de kan være ute og inne samtidig som de er sammen med dere. Er ikke noe gøy når sånt skjer!

 62. susanne

  Har funnet ut at vår og Sommer er höytid for löp, så Hugo fölger nok bare nesen sin 😉
  Hunder er flokkdyr og vil väre der DU er, det er hjem <3
  Ikke fortvil, Hugo har det godt og tror hunder tåler godt flytting, feriekoloni mm.. han har bare litt utfartstrang nå i disse löpetider ( min chi löper nå )
  klem

 63. Jeg ville kontakte en dyretolk. Har selv hatt det til min katt engang, noe som var av stor verdi. Sissel Grana f.eks, er kjent for din dyktighet vedr. å tale med dyr. 🙂

 64. Kjedelig opplevelse med Hugo. Jeg tenker at han kanskje ikke føler seg helt «hjemme» i det nye huset enda – mye som har vært «urolig» der så langt med oppussing etc pluss at dere er mye avgårde på turer. Lykke til med å få hsn til å bli trygg og føle seg hjemmekjær i de nye omgivelsene?
  Hvorfor godkjenner du ikke kommentarer som inneholder kritiske kommentarer/spørsmål? Blir litt «boring» her når det neste er «glansbilde»

 65. Benedicte B

  Hei Caroline! Når hunder blir gamle, så kan du, som oss mennesker, bli dement. De kan glemme ting de viste før, begynne å oppføre seg som en valp eller f.eks plutselig begynne å tisse inne. Dette er normalt, for en gammel hund 🙂

 66. Christine

  Det er alltid kjedelig når de tar seg en avstikker på egenhånd.Vi har en jakthund på to år som aldri kan gå løst,port og dører må alltid være igjen ellers stikker han på eventyr.Da stikker han av jakt instinkter og blir gjerne borte et par timer.Når vi har han på jakt eller trening bruker han GPS.Kan det hende at Hugo er under stimulert?Eller føler seg «utelatt» fra flokken?Små hunder krever jo ofte mer hjernetrim enn store hunder.Jeg ville prøvd å gå litt spor med han,blodspor f.ks.Eller søksøvelser.Vi trener mye på dette med vår hund og merker ingenting til at han kjeder seg eller er understimulert.Jeg vet veldig godt hvordan det er når hunden går på eventyr og det er ikke en god følelse:( «Heldigvis» gjør vår det av naturlige instinkter,og han er en tøff hund så jeg er ikke redd for at det skal skje noe.Er mer bekymret for at han treffer på mennesker som ikke liker hund og er stygg med han..Håper dere finner ut av det!:):)

 67. Så godt han kom til rette igjen 🙂 Ser du har fått mange forslag til hva det kan være, men uansett tror jeg ikke det er noe galt dere gjør. Kanskje er han bare hannhund på nytt spennende sted ? 😉

 68. Tror det kan være en kombinasjon av at huset er stort, dere har vært endel på farten og mye er nytt. Vil anbefale deg å ta han mest mulig med deg, gjerne få være i sengen deres el ta hans seng inn til dere hvis dere kan. Lag ett trivelig rom for hundene, der hvor de liker å være og la de være der når de må være alene. De kan bli utrygge av å vokte ett for stort område. Gi de god mat, godbiter og oppmerksomhet og selvsagt ro fra de små jentene iblandt. De må få ha sitt «friområde» hvor de kan være når de ikke vil bli forstyrret.

 69. Jeanett

  Hei:)
  Dette skjedde med hunden vår også. Han var 15 år, å begynte plutselig å stikke av. Aldri gjort dette før, men løp som om noen jaget han så fort en dør ble åpnet smatt han imellom føttene på en. Løp uten å se seg tilbake, han kunne vi lete i timesvis etter. Du kunne rope til du ble grønn i maska, men hunden stakk. Enden på denne visa var at hunden var syk, ble nervøs, la seg aldri til ro å ble matt i pelsen. Han hadde fått kreft, å måtte dessverre avlives. Synd vi ikke fikk sjekka dette før, så har hunden sluppet å ha vondt. Veldig trist. Håper dette ikke skjer med din hund, men ville fortelle da vi opplevde det samme som du nå gjør. Ville fått sjekket han fortest mulig egentlig om jeg var deg. Hunden din begynner vel også å komme litt opp i åra..
  Mvh Jeanett

 70. I forrige episode av åndenes makt var det «noen» som luftet hunden. Kanskje det er noe som dere som slipper han ut?:p dyr merker sånne ting, og de kan også bli redd.

 71. Ser du har fått mange tips, og noen er helt fjerne… sorry… jeg tipper, etter min 25 års erfaring med hund (både privat og profesjonell adferdstrening) at hugo rett og slett er ute på vift. Dere bor mye mer sentralt, det lukter deilig overalt! Han er garantert understimulert og føler derfor behovet for å utforske på egenhånd. Ta han med på turer til byen, la han bli kjent i området rundt, la han gå ute i hagen i bånd og etterhvert løst om mulig. Ta dere tid og prioriter ham, og gi han «eierskap» i boligen og eiendommen. Slik at dette blir hans plass, ikke bare innendørs. Lær han hvor grensene går utendørs, og «belønn» han med en tur i bånd utenfor eiendommen. Mine hunder holder seg på eiendommen for de vet at hver dag får de en tur for å «lese avisa» og få med seg siste nytt. De trenger ikke stikke av for å være oppdatert…. en chihuahua er ikke en rase hvor det er typisk at de stikker av, trives de hos eieren sin, blir dem der så det er helt klart at det er noe han er misfornøyd med. Og dement? Ikke i det hele tatt. Da hadde dere merket det innendørs og.

 72. Det kan faktisk hende at han straffer deg, for at du har vært så mye, og lenge borte fra han. Det er dessverre ikke sunt for hunder med så mange forandringer og nye inntrykk. Hunder blir lett fornærmet og skal «ta igjenn»

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg har ikke vært noe mer borte nå enn tidligere 🙂

   1. Det spiller vel ingen rolle om man har vært borte mer eller mindre nå enn tidligere (det blir vel litt sånn i forsvar?), kanskje han bare ikke liker at dere er borte? Det at han begynner å bli gammel gjør kanskje at han bruker lengre tid på omstillingen? Han er søt da! 🙂

 73. Jeg mener å ha lest at hunder ofte forsvinner når de ikke har så lenge igjen å leve, men er ikke helt sikker (?) Håper hvertfall ikke det er tilfellet for Hugo og at dere finner ut av det <3

 74. Vi har en liten hund på 11 år som har vært en rakker på det å stikke av siden han var valp. Og det er så skummelt! For oss har det vært umulig å snu vanen, han er en rampete hund av natur og det ser ikke ut til å dabbe av med alderen :/ Etter alle disse årene virker det som han gjør det rett og slett fordi han vet han ikke får lov. Når han er på rømmen pleier vi «late som vi ikke bryr oss» (selvfølgelig holde oss nær hovedveien, den er skummel), men gjerne se vekk og ikke jage etter han. Det pleier funke 🙂 Ellers er vi blitt vant med å alltid være flink med åpning og lukking av dører, og på sommeren står han i lang line på terrassen – da kan han gå ut og inn, og vi står fritt til å ha dører åpne 🙂

  Det er ikke lett å forstå seg på hunders atferd, men jeg tror ikke du bør være redd for at det står på trivsel <3 Litt eventyrlysten er han nok, spesielt med nye omgivelser, men heldigvis finnes det gode løsninger for å holde han hjemme 🙂

  Ha en fin kveld!

 75. Kanskje han prøver å finne veien tilbake til forrige hjem? Evt. at han er gammel og vil være alene når han dør? Håper ikke det da! <3 Katter gjør visst det. Løper til skogs for å dø. Rett på meg hvis det bare er en myte! Meget mulig.

 76. Har du noen link til jakken du har på? Akkurat noe sånt jeg er på utkikk etter, og den der var veldig fin 😉

 77. Dette har nok ikke noe med deg å gjøre, Caroline. Jeg tenker meg at han antagelig har hjemlengsel til der dere bodde før, eller at det er noe ved huset han ikke liker. Sies jo at dyr har en sjette sans når det kommer til paranormalitet, så kanskje gjøre litt research på husets historie og se om det dukker opp noe rart? Eventuelt kanskje han bare kjeder seg.

 78. Mange voksne hunder begynner å gjøre rare ting på sine eldre dager. En slags trassalder. Min var bikket 9 år da han plutselig sto oppå stuebordet og sleiker rester fra en tallerken – noe han aldri hadde gjort før.
  Så jeg ville ikke bekymret meg voldsomt. Det er sannsynligvis i kombinasjon med at han er understimulert.

 79. Ikke greit hverken for Hugo eller dere. Hugo er vel en ekstra var og sensitiv hund. Han er urolig av forandringen og skremt av det som henger igjen i huset. Finner ikke den totale ro dessverre. Jeg har sett det lenge,dere er ikke alene i det huset. Behøver ikke gå i detalj,selv om det vises godt.
  Dette handler ikke om tro og tvil,men om opplevelse,og det stemmer. Det går an å fjerne denne energien.
  – Og,uavhengig av det,hvorfor i all verden ikke prioritere å lage sikker inngjerding av deler av den store tomta. Investering og stor glede,frihet og trygghet for to viktige individer i deres flokk.
  De er totalt prisgitt dere. – De fortjener alt godt i sitt hengivende korte liv.
  Masse lykke til! – Alt oppriktig godt ment.

 80. Pass på dyrene! Min mor sin hund stakk av – dvs. hunden rykket til slik at båndet falt ut av hennes hånd – hunden løp rett over veien og ble påkjørt og drept – helt forferdelig!

 81. Charlotte

  Sissel Grana er helt rå dyretolk. Uansett hvor dumt det kanskje høres ut. Hun «snakket» med hesten til venninnen min da den plutselig begynte å nekte å gå på stevner, hun fant feilen (noe hun umulig kunne gjettet) og plutselig gikk hesten på stevner igjen! Kort fortalt. Hun holder til i Tønsberg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *