gode rutiner = gode søvnvaner

– reklame for Natusan® fra J&J – 

Det er ingen hemmelighet at gode søvnvaner skapes lettere når du innfører gode rutiner tidlig. Helst så tidlig som mulig. Jeg husker godt at en venninne fortalte meg dette og delte sine erfaringer da jeg gikk gravid med Nelia og jeg lovet meg selv at dette skulle jeg virkelig høre på, for jeg vet jo hvor viktig det er med rutiner når det kommer til det meste. Kveldsstellet ble en rutine for oss allerede da Nelia var tre måneder gammel. Først tenkte jeg at dette var altfor tidlig, men etter hvert så vi plutselig et mønster ved at hun hver dag ble søvnig og ville sove rundt det samme tidspunktet, så da skjønte vi fort at vi kunne starte en god søvnrutine rundt dette. 

Vi startet med kveldsstellet en halvtime før, for eksempel kunne vi fortelle henne at det var kvelden og på tide å sove litt, kanskje gi henne et bad eller vaske henne godt, ta på pysjamasen og amme. De gangene hun fikk et bad, smurte jeg henne inn med litt babyolje. Jeg husker at jeg leste at massasje var godt for samspillet med foreldre og barn, så noen ganger forsøkte jeg meg litt forsiktig på det. Etter stellet la vi henne inne på vårt rom i sin egen seng, sang en sang for henne og lukket døren. Og denne rutinen holdt vi på. Da hun var 5-6 måneder sov hun natten gjennom. Med Naia var det litt annerledes ettersom vi måtte avvenne nattammingen, men ellers har det vært likt og jeg har stor tro på at rutiner er nøkkelen. Det er gull verdt! Kanskje har vi vært heldige med begge jentene når det gjelder søvn, men jeg tror uten tvil at rutiner og trygghet rundt det å skulle sove, har mye å si. Selvfølgelig er ingen barn like og noen vil kanskje oppleve mer problemer og vanskeligheter rundt dette enn det vi har gjort, men rutiner er viktig uansett situasjon! Ikke gi deg på dette, for jo mer babyen er forberedt på leggetiden, desto større er sjansen for at leggeprosessen går smidig og enkelt fremover. Hvis babyen er vant til å sovne på egenhånd, vil det være lettere for han eller henne å sovne på natten også. 

Ikke stress med det, innfør rutinene sakte, men sikkert. Ta én dag og én natt om gangen, og prøv å tenke at små forandringer kan utgjøre en stor forskjell i det lange løp. Kjenn etter hvordan dere vil ha det i familien og jobb mot dette målet. Det vil kanskje ta litt tid å komme dit, men det er faktisk mulig å snu urolige netter til noe bedre! 

Natusan® har utviklet serien Natusan® Bedtime som et tilskudd til gode kveldsrutiner. Det kan virkelig være verdt et forsøk å innføre gode produkter som en rutine rundt kveldsstellet. Bedtime-produktene kan på en enkel måte inkluderes i Natusan® sin 3-stegs leggerutine og en klinisk studie har vist at en god kveldsrutine, kombinert med Natusan® produkter hjelper babyer med å sovne raskere og sove lengre. 

1. kveldsbad: start kveldsrutinen med et bad og hell gjerne noen dråper med Natusan® Bedtime Bath i vannet. Denne skal forsterke følelsen av stillhet og ro. Dersom babyen din har fått hår, kan du bruke Natusan® Bedtime Shampoo som er en mild barnesjampo med lavendel for skånsom vask av babyens hår og hodebunn. 

2. babymassasje: før du tar på pysjamasen, kan du passe på å gi babyen litt lett massasje. Sørg for at rommet har en behagelig temperatur og at det er stille og rolig rundt dere. Natusan® Bedtime Baby Oil er et kjempefint valg til dette, den skal tilføre fuktighet til babyens hud og inneholder den beroligende duften Natural Calm®

3. rolig stund: etter badet og babymassasjen kan du hjelpe babyen med å slappe av gjennom litt byssing og sang. Unngå lek eller aktivitet, på denne måten legger du til rette for at barnet selv kan lære seg å falle til ro. Legg babyen ned i sengen før den sovner, og prøv å unngå at han eller hun må bysses eller ammes i søvn. Pass på at det ikke er for varmt i rommet og skap et rolig og deilig miljø på soverommet. 

Du kan lese mer om Natusan® sine Bedtime-produkter HER

24 kommentarer

 1. Har både rutiner, trygghet og natusan på plass.. men baby er våken halve natta likevel.. Har prøvd alle råd og tips, men ingenting funker. Skal jeg pøse på med mer natusan kanskje, hehe? 😀

 2. Har du dokumentasjon på at babyer roer seg bedre med Natusan sine produkter ved kveldsstellet?

   1. Karina

    Denne studien undersøker vel selve betydningen av rutiner i form av kveldsstell, ikke Natusan sin rolle? Eller misforstår jeg helt? :-/

   2. Caroline Berg Eriksen

    Intervensjonsgruppen brukte produkter fra Natusan under gjennomførelsen at rutinen som er beskrevet i bloggposten. Med andre ord så undersøker den effekten av begge deler, ikke produkter eller rutine hver for seg.

   3. Vibeke

    Denne artikkelen har vel ikke så mye med innholdet i Natusan sine produkter å gjøre.
    Spørsmålet er: hvilket stoffer i produktene er det som er avslappende? Og har du dokumentasjon på dette?

   4. Caroline Berg Eriksen

    Studien undersøker ikke de spesifikke ingrediensene i produktene, nei 🙂 Kun den samlede effekten av Natusan sine produkter sammen med leggerutinen.

    Om du har spørsmål vedrørende spesifikke ingredienser i produktene, må du ta kontakt med Natusan.

   5. Jeg får ikke åpnet linken da jeg ikke har appen (?), men ifølge andre her så er det bare en studie som går på rutiner ved leggetid, med ’tilfeldigvis’ Natusan som produkt? De fleste skjlnner vel at gode rutiner er bra for babyer, men det jeg lurer på er hva det er ved Natusan sine bedtime produkter som gjør at man bør velge den før andre kremer, såper og oljer? Om ikke du kan svare på dette, men må henvise forbrukere til leverandøren blir det dessverre lite troverdig, selv til reklame å være.

   6. Caroline Berg Eriksen

    Merkelig, det skal kunne gå an å åpne dokumentet uten appen :/

    Så klart har rutiner mye å si, og kontrollgruppen beholdt også de vanlige rutinene sine. Studien sier derimot ingenting om hva disse rutinene var, men demonstrerer kun effekten av disse produktene sammen med rutinen beskrevet i blogginnlegget. Om man skulle sammenlignet Natusan sin produkter med andre, måtte studien vært større og inneholdt grupper som da benyttet seg av andre merker/produkter. Så om du vil oppleve bedre effekt av andre produkter vet man ikke, og du står selvsagt fritt til å velge. Selv bruker vi Natusan og vår erfaring er positiv.

    Spørsmål om spesifikke ingredienser og deres effekt må du som nevnt ta med Natusan.

   7. Vibeke

    Men hva er de ulike ingrediensene i produktet som hjelper til med søvn? Det må jo dokumenteres, ellers betyr det jo ingnting.

 3. Skjønner at dette er reklame, men blir så lei meg alikevel. Føler meg som verdens mest misslykkede mamma når jeg leser om hvor bra andre babyer sover. Jeg har en aktiv baby på 9 måneder som enda våkner minst hver 2-3. time hele natten. Noen ganger er hun umulig å legge også. Mye hyl og skrik. Hun kan finne på å holde det gående noen timer om natta også enkelte netter. Ikke vil hun sove et sekund i egen seng heller, Så sånne perfekte mødre som deg gjør meg veldig trist. Vi har flotte nattarutiner, men hva hjelper vel det med en baby som ikke vil sove. Føler meg som den eneste i verden som har det sånn

  1. Caroline Berg Eriksen

   Leit å høre at du føler det sånn, Hanne, men jeg kan trøste deg med at du på langt nær er den eneste :/ Babyer og søvn er utrolig individuelt, men på sikt så går det nok seg til 🙂

  2. Hei Hanne! Tipper du er en super mamma, jeg! Du har ikke gjort noe feil selv om babyen ikke vil sove. Du bare har en baby som ikke vil sove. Ikke noe å bli lei seg for, men det er lov å bli lei. Min gutt på ti måneder har aldri sovnet i sengen sin! Men en dag vil han det… 🙂

 4. Så snedig at dette innlegget kom akkurat nå. Har akkurat begynt med prosjekt for å få vår 4 mnd gamle gutt til å få bedre søvnvaner. Han våkner nå 10-12 ganger etter hver legging, og hvis det ikke serveres pupp blir det krise. Sånn orker man jo ikke ha det i lengden! Nå har jeg lest ei bok som gir foreldre som nekter skrikekur råd for å få bedre søvn. Forfatteren der vektlegger også rutiner så nå skal vi forsøke det. Problemet her har bare han blir så raskt overtrøtt at når det er tid for stell rekker vi nesten ikke annet enn å hive han i seng før det blir skrikekonsert. Og da har vi legging allerede ca 18 og fire dupper på dagtid! Husker du om du hadde rutiner dagduppene til jentene dine da de var ca 4 mnd?

 5. Anbefaler alle å holde seg unna nqtusan. .. Fulle av mineraloljer som legger som et lag på huden og tørker ut huden under/gjør den sår. Når produktet fjernes blir den tørre huden merkbar og man kliner på med mer nqtusan. …

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det har vi aldri opplevd :/

 6. Fin artikkel. Jeg har en baby på 3 mnd. Han legges i sengen kl 20-21. Deretter vekker jeg ham og mater ham kl 00, evt 01:00. Og så sover han til kl 06, evt 07. Lurte på dine rutiner med det med din Naia og Nelia. Hvordan gjør du det? Jeg synes du er kjempeflink og vil så gjerne høre hva du gjør/gjorde.

 7. Kristin

  Gulvet er helt nydelig, Ser på andre bilder at du har det på det ene barnerommet, rommet til Nelia? Hva slags gulv er det?

  På forhånd takk for svar. 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Det er heltre eik, lagt i fiskebein 🙂

 8. Har du selv brukt Natusan til begge dine fra de var nyfødte?

 9. Kristin

  Beklager å matte si det Caroline, men dette er bare tull!
  https://www.tv2.no/a/6562325/

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hei!

   Da er den aktuelle påstanden tatt bort 🙂 Jeg har også bedt Natusan om å sende over eventuell dokumentasjon.

 10. Jeg synes det er synd du fortsetter å reklamere for natusan, selv etter at du selv svarte sist at natusen tester i Kina hvor set er lovpålagt. Det er MANGE merker som velger å ikke selge produktene sine i Kina, nettopp pga denne forferdelige loven. Natusan, som mange andre, velger å lukke øynene for denne dyremishandlingen kun fordi Kina er et stort marked med mange penger å tjene. Det hadde vært så mye bedre om du fant et merke som ikke tester i det hele tatt..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *