å gjenskape små barndomsminner

Jeg tror ikke jeg er alene når jeg sier at gulrotstuing har sin helt egne minnefil i hodet mitt. Den beste var det alltid mimmi som serverte og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har smakt den samme siden hun serverte meg den. Av en eller annen grunn virker det nesten umulig å gjenskape den deilige, kremete versjonen hun lagde. Og ikke vet jeg, men kanskje handler det om noe helt annet også. Kanskje handler det om det at det var nettopp mimmi som hadde stått ved grytene og tryllet den frem, at den ble servert i den gamle, lune spisestuen hennes med det enorme urverket på veggen og det myke teppet mellom tærne som hadde lagt der i alle år. At det var nettopp mimmi. Hun som hadde et sort hvitt foto fra da hun gikk på husmorskolen hengende på kjøkkenet. Hun var alltid så stolt over det, selv om hun aldri sa det. 

Kanskje er det nettopp alt dette og en god porsjon med savn og gode minner, som gjør at jeg aldri smaker noe som er helt likt det hun lagde. Det er så mye jeg skulle spurt henne om dersom hun fortsatt var her. Denne oppskriften for eksempel 🙂 I dag hadde jeg så lyst til å prøve, og jeg må si at den ble utrolig god, selv om den likevel ikke kan sammenlignes med det mimmi kunne trylle frem. 

♥ 3-4 dl. helmelk ♥ 2 ss. smør ♥ 2 ss. hvetemel ♥ salt + pepper ♥ revet muskat ♥ 6 store gulrøtter 

Del opp gulrøttene i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Lag hvit saus av helmelk, smør og mel. Smak til med salt, pepper og muskat. Rør inn de kokte gulrotbitene. 

Dette er en standard middagstallerken som er superpopulær i dette huset: kjøttboller, tyttebærsyltetøy, potetstappe, brun saus og brokkoli. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre middagstallerken spennende heller, server sausen på denne måten for eksempel, slik at du kan helle den over maten selv, det er i hvert fall stort her 😉 


Håper dere har en fin kveld ♥ 

32 kommentarer

 1. Marte Sofie

  Hvor er skjørtet du har på deg fra? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   HM 🙂

 2. Eira Maddocks

  Smak til med kanel? Mener du muskat? Hvis ikke er kanel noe nytt for meg i hvit saus ☺️

  1. Caroline Berg Eriksen

   Haha 😀 Muskat skal det være!

 3. Katrine

  Ååååå mommo minner <3 Noe helt eget å spise hennes mat. Det er bare en mommo som kan lage skikkelig bondekost 🙂
  Men du, sant det skal være revet muskat og ikke kanel som du skrev; Smak til med salt, pepper og kanel? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Muskat!! 😀

   Skrev feil 🙂

 4. Ikke kanel i hvitsaus vel

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg har skrevet feil, det skal være muskat 🙂

 5. Hvor er toppen fra?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Den er fra Zara 🙂

   1. Sykt fin, bestilte med en gang 😛 antar at du har XS? Jeg bestilte det, håper den passer!

 6. Rønnaug

  Å kopiere slike barndomsminner er vel uansett ikke mulig – dessverre. Men bruker man kremfløte og kokevann fra gulerøttene i stedet for melk blir det ihvertfall en søt og fyldig gulrotstuing 🙂

 7. Solveig

  Har du oppskrift på kjøttbollene

 8. Pernille

  Ååå føler så veldig på det samme. Jeg fikk alltid havregrøt til frokost når jeg sov hos farmor som lita, og den var altså så god, til tross for at jeg ikke har vært spesielt glad i det ellers. Aldri klart å gjenskape etter uendelig forsøk. Det er noe magisk med disse besteforeldrene altså! <3

 9. Hei Caroline,

  Ammer du fremdeles? Ser at toppen er åpen bak. Hvordan gjør du det da ifht drypp fra brystene?

  Jeg ammer, men kan ikke gå uten bh da det blir vått:/
  Er jo så lekkert ! Nydelig topp:)

 10. Hei Caroline! Du har en kjempefin blogg. Jeg er veldig ivrig på å følge med på interiøret, spesielt barnerom interiøret! Ellers som tobarnsmor har jeg litt problemer med å henge med på bloggen, men jeg følger deg også på Snapchat. Jeg må bare si at jeg elsker snapchatten din! Den inspirerer meg til å bare fortsette dagen når jeg føler at jeg allerhelst vil gå å legge meg. Det hender at jeg tar meg en dupp med datra mi på 14 måneder hvis jeg har hatt en dårlig natt og da kjenner jeg at jeg angrer litt når jeg sjekker snappen din senere Hehe. Men ikke slik at jeg får det dårlig med meg selv, heller inspirert til å kanskje trene neste dag når frøkna sover. Nå ble det mye ros og smisking her haha. Det jeg egentlig skulle skrive var om du kan skrive noen innlegg rettet til oss med barn om husarbeid, rutiner om mårran, hvordan holde styr på kjøleskap og dagligvareshopping? Her hjemme er det helt texas før barnehagetid og rundt middagstid. Jeg springer jojo rundt for å få alt på stell, rene klær til unger, plukke mat opp fra gulvet, få dem til å spise, tørke av benker… har du kanskje noen skikkelig lure triks du kan dele med oss. Beklager om dette er ting du har skrevet om tidligere, jeg får som sagt ikke helt med meg alt oppi kaoset 🙂
  Ha en fin dag!

  1. Må bare også legge til at jeg har iPhone6s og jeg får ikke til å bruke menyen din, sjekke katogorier osv :/

 11. Susanne E.

  Jeg tror bestemødre alltid fjerner en ingrediens når de gir en oppskrift videre, for da smaker den aller best hos henne, uansett! 😉

 12. Kristine

  Det er kjempegodt med litt appelsinjuice i gulrotmosen. Prøv med ca en teskje.

 13. Åh, fine bestemødre! <3 Her er det ikke gulrotstuing, men kålstuing og kjøttkaker som har sin egen minnefil (og ostesufflé, men siden vi er inne på stuinger, liksom). Bestemoren min hadde også et svart/hvitt-bilde av klassen sin fra husmorskolen hengende i spisestua. Fine bestemor. <3

  Og fine mormor og hennes blomkålgrateng. <3 De er ikke med oss lenger, men jeg tenker mye på dem.

 14. Hei! Må bare gi deg en stor klapp på skuldra! Du leverer alltid, 100%. Du tar deg aldri (svært sjeldent, og når du gjør det er det vel fortjent) fri fra bloggen. Man kan alltid oppdatere på kvelden og vite at du har publisert flere gode, kvalitets innlegg. Du skuffer aldri 🙂 dette er det ikke mange bloggere som kan si at de gjør. Man merker at du er voksen, og selvom flere toppbloggere er eldre enn deg, ser man at du er av de svært få som virkelig tar jobben din seriøst, og leverer gode, gjennomarbeidede innlegg. Ønsker deg en god helg! Vær stolt over deg selv <3

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre 😀

 15. Ann-Helen

  En god teskje med sukker i gjør susen☺veldig populært her da! Kan være det hun hadde tilsatt…

 16. Lillemor

  Å gjett om jeg er misunnelig på at dere skal til fine Hellas med begge de to små. Hadde vært kjekt om du kunne laget et pakkeinnlegg av hva du pakker til både Nelia og Naia, vi skal selv ut å reise med vårt lille gull om 2 mnd og er ganske spente på hvordan både flyreise og ferietur vil gå. Så om du har gode tips til flytur så tar jeg hjertelig imot de også! Vår lille jente er 1 mnd yngre enn Naia 🙂

 17. Hei Caroline! På snap så legger du stadig ut bilde av en ny treningsklokke, og ut i fra jeg kan se er det en Suunto spartan sport. Vurderer å kjøpe den selv, men er usikker. Kan ikke du skrive et innlegg om den?

 18. Camilla

  Genialt med stuing! Takk for tips, det blir kål og gulerotstuing til makrell her i dag.
  Kan du legge ut oppskrift på kjøttbollene og?

 19. Hvor har du kjøpt måleskjene?

 20. Kjøttbollene er vel fra Sverige går jeg ut fra – gode de da!

 21. Merethe

  Hei! Dette ER så godt! Et annet tips er å lage stappe av både potet og gulrot – går ned på høykant her i huset Da sparer du deg ogsp noen gryter å vaske opp

  1. Caroline Berg Eriksen

   Takk for tips 🙂

 22. Ann Marit

  Bruker alltid gulrotsuing til lutefisk Og den MÅ lages på helmelk og smør

 23. Pernille Evina

  Barna mine elsker også husmannskost. Hvis de skal til mormor på en liten ferie ringer de og avtaler hva de skal ha til middag. Kjøttkaker med stuet kål og lapskaus favorittene. I tillegg slår det godt an med mormors 80-tallspizza med kjøttdeig og mye fyll:-) Herlig med alt som er litt annerledes enn hjemme, når men er på mormorbesøk:-) Gulrotstuing hadde jeg helt glemt, men det husker jeg min mormor ofte serverte, både sammen med kjøttkaker og fiskekaker. Vi har jo utrolige muligheter når det kommer til eksotisk mat, frukt og grønnsaker i dag – som vi ikke hadde tidligere – men jeg tenker som deg, at vi må prøve å bringe den norske mattradisjonen og gode minner videre i tillegg. Viktig med variert kosthold, så jeg skal jammen sørge for å bli flinkere til å lage litt husmannskost i ny og ne:-) Du imponerer med gode holdninger og grundige arbeid i alt du gjør. Virkelig to heldige jenter som har deg til mamma. Nyt en velfortjent ferie!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *