lammestek med rotgrønnsaker og sellerirotpuré

Påsken nærmer seg med stormskritt, så i dag vil jeg servere lammestek til folket! Denne er veldig enkel å lage og det tar ikke all verden med tid heller, så dette må du prøve! Jeg elsker kombinasjonen av de litt søte rotgrønnsakene sammen med rødvinssaus og smaken av lam – er så godt! 


du trenger 4 personer 

Jeg kjøpte ferdig marinert stek ettersom noe annet ikke var tilgjengelig i går, men du kan selvfølgelig marinere den selv og det er ofte det beste også! Beregn gjerne 200-250 gram kjøtt per person.

rødvinssaus ♥ 2 sjalottløk, finhakket  ♥ 1-2 dl. rødvin ♥ 1 ss. meierismør ♥ 1 ts. tomatpure ♥ 1 dl. oksekraft (Jacobs)♥ 1 dl vann ♥ 2 ss. rødvinseddik ♥ 1 ss soyasaus ♥ 2 laurbærblad ♥ et par stilker timian ♥ 1 stjerneanis ♥ 2 ss. smør helt til slutt 

grønnsaker ♥ 8 gulrøtter ♥ 2 pastinakk ♥ timian ♥ honning ♥ rødvinseddik ♥ salt + pepper 

sellerirotpuré ♥ 2 x sellerirot ♥ 4 ss. creme fraiche ♥ 2 ss. meierismør ♥ skallet fra 1 lime ♥ salt + pepper 


slik gjør du 

Steketiden varierer etter størrelsen på steken, men beregn ca. 1 time per kilo. Ovnen skal stå på 125 grader. Bruk gjerne et steketermometer for best resultat, medium stekt er 65-70 grader. Gjør klart alt til kjøttet, mariner den gjerne dagen i forveien. Start deretter med sausen. Den lager du ved å frese sjalottløk i smør til den blir blank. Tilsett deretter tomatpuré og la dette surre sammen i 1-2 minutter. Bland inn rødvinseddik, kraft, vann, soyasaus og krydder. Kok opp og la sausen småkoke til rundt halvparten er redusert, sil deretter sausen og sett den tilbake på varmen. Pisk inn 1-2 ss. meierismør rett før servering. 

Sellerirotpuré lager du ved å skrelle selleriroten og kutte den i store terninger. Kok bitene møre i vann før du siler av vannet, tilsetter creme fraiche og smør. La dette smelte sammen og kjør det deretter til en puré med en stavmikser. Tilsett skallet av en revet lime tilslutt og smak til med salt og pepper. 

Lag grønnsakene tilslutt. Del opp gulrøtter og pastinakk i staver og smelt godt med smør i en panne. Fres rotgrønnsakene i smøret og tilsett honning, litt rødvinseddik og klipp over masse frisk timian. Dette tar jeg bare på slumpen, så bare føl deg fram angående mengde. Når grønnsakene ser litt brune og fine ut og har blitt godt glasert, er de ferdige. 

Forhåpentligvis er kjøttet også ferdig nå, så da er det bare å la dette hvile før du skjærer det opp og serverer alt på tallerken. 


Håper det smaker! 

12 kommentarer

 1. Nam! Ser kjempe delikat og godt ut 🙂 Ha en super fiiin onsdag 🙂

 2. Ser fantastisk godt ut!!!

 3. Lurer på hvor tallerkene og bestikket ditt er fra?
  Ha en fin dag!

  1. Caroline Berg Eriksen

   tallerken fra IKEA og bestikk fra bloomingville 🙂

 4. Hei ,

  Hvor er glassene dine fra?

  1. Caroline Berg Eriksen

   De er fra åhlens 🙂

 5. Gjør du deg noen refleksjoner rundt dette med å spise unge dyr og dyrenes egenverdi?

  1. Kvinne 28

   Flott at du deler oppskrift med lam! Opplever at mange ikke tenker over det, men slik jeg ser det så er lam det mest bærekraftig kjøttet vi kan spise i Norge, da de lever nesten utelukkende på gress fra beite/norske ressurser som ellers ikke ville blitt brukt til annen matproduksjon. I tillegg er dyrevelferden hos lam høy sammenlignet med andre husdyr i Norge (kylling, svin og melkekyr) da de lever nesten hele livet ute sammen med moren og resten av flokken 🙂

 6. hvor er tallerkenene kjøpt og det svarte bestikket? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   tallerken fra IKEA og bestikk fra bloomingville 🙂

 7. Hei!
  Påskelam er deilig, men jeg synes steken ser så grå ut inni? Trodde lammet helst skulle være litt mer rosa om man ikke lagde mat til en gravid person f.eks? Det er iallfall slik vi pleier å lage det 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Dette ble dessverre litt tørt, så du har helt rett i det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *