nattavvenning og løpe til barnehagen-tur

Hei mandag! Forrige uke var ingen suksess treningsmessig selv om jeg fikk til noen gode økter, og grunnen er rett og slett for lite søvn og null overskudd til å stå opp tidlig og trene, for skal jeg trene som jeg liker det best, må det bli på morgen. Vi har nemlig jobbet med å avvenne nattamming og det har vært både lett og ikke lett. Nettene har vært både fine og fryktelige om hverandre, hun har hatt mange netter med søvn i 12 timer, men også netter hvor det har vært vanskelig. Grunnen til at jeg synes det er på tide å avvenne er rett og slett den at jeg merker hun våkner av ren automatikk. Hun spiser nesten ikke, men ligger bare og ler og prater til matfatet. Midt på natta! Og det er selvfølgelig herlig, men jeg kjenner at jeg trenger bedre søvnvaner nå.

Uansett om hun har sovet gjennom natten eller ikke, så har jeg likevel våknet på slaget klokken fire! Så å si hver natt! Lys våken! Jeg har ikke fått sovet ordentlig igjen, fordi jeg er så utrolig redd for at det skal være noe galt med henne. Jeg må inn og sjekke gang på gang og finner ikke roen. Det er rart hvordan kroppen og hodet blir så innstilt på å våkne til faste tider når det bare blir gjort nok ganger etter hverandre. Derfor er jo rutiner så deilig når du bare er i gang med dem! Uansett – greit nok at man blir trøtt av å nattamme, men ikke så trøtt som netter med bekymring og frustrasjon. Nå er derimot alt bra og vi har klart det! Det har vært litt annerledes denne gangen, for Nelia sluttet jo helt av seg selv. Men nå sover også Naia natten gjennom og spiser så godt før hun legger seg at hun ikke ønsker å spise umiddelbart når hun våkner om morgen. Det er så deilig å bare ligge og kose i sengen, og i helgen har hun til og med sovnet igjen etter det – i vår seng 🙂

Forhåpentligvis kan jeg begynne å slappe av litt fremover nå som det virker som at den nye rutinen er på plass, slik at jeg ikke våkner automatisk. Når treningsrommet er på plass her hjemme blir det også lettere å trene i halv syv-tiden som jeg er så glad i, det er vanskelig nå ettersom Naia må ha morgenkos og frokost når hun er klar for det. Jeg kan jo ikke bare dra avgårde og satse på at hun ikke våkner. Men hvis jeg får gjennomført før klokken 10 er jeg happy! Hun tar forresten ikke flaske enda 😉 Vet at flere lurer på det, det virker ikke som at det er noe for henne. Rett og slett. Faktisk er det lettere for henne å bare drikke av kopp eller en skje, eller at hun bare tygger på flasketuten og får i seg for eksempel vann på den måten. 

Denne uken starter jeg på uke 2 av løpeprogrammet mitt igjen slik at jeg får fullført riktig, og akkurat i dag er jeg så glad for at det finnes mandager og mulighet for å starte på nytt! Uke 2 er egentlig helt lik uke 1 og dagen i dag viser treningsfri. Likevel startet jeg morningen med å løpe til barnehagen med Nelia! Vi testet ut ruten i går og når jeg legger inn noen omveier, ender jeg på 6 kilometer. En deilig start på dagen! Men jeg kan jo gjøre ruten akkurat som jeg vil. Uansett er det så befriende å ha muligheten til å kunne gjøre dette og Nelia elsker det! Om litt tar vi frem sykkelen også tenker jeg 🙂 Det ER så deilig å bo nære alt 🙂 


God mandag dere! Håper uken starter bra 🙂 

48 kommentarer

 1. Må bare legge igjen en kommentar ang. vloggen din! Er SÅ gøy at du har begynt å få litt fart på youtube-kanalen. Kjempegøy å følge deg der, og håper du fortsetter med det <3 Du er nydelig! Ha en fin uke!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så koselig å høre 😀 Tusen takk! 🙂 Håper uken din blir fin <3

 2. Iseline

  Interessant å høre om din erfaring med avvenning av nattamming 🙂 Har selv en sønn på snart fire måneder som vi sliter med å få til å sove i sin egen seng for det første, og for det andre så må han sovne med puppen i munnen og ligge inntil meg hele natta. Dette er fryktelig slitsomt. Har prøvd å venne han til smokk, men vil ikke ha den, heller ikke flaske, sutteklut, bamse eller annet, kun puppen i munnen som er godt nok til natta.. Noen tips mottas med glede! 😉 Lurer på hva slags kveldsrutine dere har for Naia? Når og hva spiser hun til kveldsmat osv? Og hva gjør du når du legger henne i sengen for å sove, bare sier natta og går? Vet du ikke er noe orakel, men kjekt å høre andre foreldres erfaringer 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Naia elsker kaninen sin og suttekluten, disse tingene pluss meg har vært smokken hennes ganske lenge :p

   Hun vasker seg eller bader, tar på pysjen og deretter får hun melk (pupp) grøt og deretter melk igjen om hun vil ha det. Jeg tilbyr i hvert fall, så får hun bestemme 🙂 Jeg holder henne inntil meg på rommet hennes, synger en nattasang og legger henne ned i sengen. Kysser henne og sier god natt 🙂 Dersom hun gråter igjen er det som regel noe hun vil eller ikke er fornøyd med. Noen ganger har det vært mer melk hun vil ha, andre ganger mer kos eller bare det at hun må rape 🙂 Men hun legger seg nesten alltid ned og er tilfreds med det 🙂 Ligger og prater litt for seg selv og sovner etter hvert 🙂

   Jeg skrev en ganske lang kommentar litt lenger opp ang. hvordan vi har gått frem 🙂

   Klemmer 🙂

  2. Til Iseline: Jeg er sikker på du får en fin tilbakemelding på disse spørsmålene fra Caroline. Jeg vil i tillegg råde deg til å titte innom siden til lykkeligbarndom.no.
   Det er en fagblogg, som taler barnas stemme. Virkelig verdt å titte innom, med mange gode råd og betraktninger fra fagfolk. Spesielt denne artikkelen er verdt å lese:
   http://lykkeligbarndom.no/2014/05/22/jeg-blir-ikke-bortskjemt-jeg-lover/

   Lykke til <3
   Vennlig hilsen Lena

   http://lenatherese.blogg.no/

   1. Caroline Berg Eriksen

    <3

   2. Iseline

    Hei Lena 🙂 Takk for tips, har vært inne der før og lest den artikkelen blant annet. Jeg er enig i og forstår det som står der, og jeg er ikke typen som kommer til å la han skrike seg i søvn, ikke trøste osv! 🙂 Det er bare det at jeg som mor blir fryktelig (og da mener jeg fryktelig!) sliten mange ganger, når omsorgen for babyen blir så altoppslukende og tidkrevende at jeg ikke har krefter igjen til storesøster først og fremst, at jeg skulle ønske man kunne hatt litt enklere leggerutiner, babyen sov godt dag som natt osv. 🙂 Men det går seg vel til i de aller fleste tilfellene 🙂

  3. Iseline! Det er alt for tidlig å avvenne på natt ved 4 måneder. Ikke finn på å begynne med grøt heller, tarmene er så umodne enda. Husk at dette er en fase som går over. Ikke stress med å venne han til egen seng og flaske. Å bruke flaske kan lett ødelegge for ammingen. Dette du beskriver er helt normal babyatferd. Det er få som bare kan legge ned babyen og si «god natt». Min baby på 6 måneder er akkurat lik din, må ammes i søvn. 🙂 Caroline har tydeligvis skikkelige sovebabyer og det er det desverre ikke alle som har.

   1. Iseline

    Hei Anne 🙂 Nei, nei, jeg hadde absolutt ikke tenkt å avvenne han nattpupp enda, langt ifra 🙂 Jeg bare tenker fremover og synes det er interessant å høre mange ulike erfaringer fra andre som har vært gjennom det. Har en datter som er eldre, og hun sluttet selv med nattmaten rundt 6 mnd alder, men vet at alle barn er ulike og at det dermed ikke er sagt at gutten gjør det samme. Det jeg synes er så veldig slitsomt er at gutten klarer KUN å sovne med puppen i munn når vi skal legge oss om kvelden, og når han våkner om natten. Jeg kan ikke snike meg unna etter at han har sovnet heller, for da våkner han igjen 😉 Dermed ender det opp med at han må legge seg like sent som meg (eller jeg like tidlig som han, spørs hvordan du ser det), rundt 21.30 tiden. Jeg synes ikke at jeg kan legge meg til å sove tidligere enn det, men synes det er leit hvis gutten må fortsette å legge seg så sent i flere måneder fremover pga han er avhengig av puppen i munnen for å sovne 😉 De små bør jo legges tidligere etter hvert tenker jeg bare 🙂

 3. Så flinke dere er 🙂 Har dere Naia på eget soverom eller sover hun hos dere enda? Vår gutt ligger også å prater til matfatet, eller bare tar 2-3 sugetak før han sovner igjen, så skulle bare fått avvent nattammingen her også 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Hun sover på eget rom nå 🙂

 4. Ville bare si at jeg har lagt merke til at dere eksponerer Nelia mindre på bloggen – det er kjempebra ! Som i dette innlegget der hun vises , men ikke ansikt ol. Håper dere fortsetter med mer slike bilder av Nelia og Naia. Barna våre er det kjæreste og vakreste vi har, klart man er stolt. Men når det fins så mange syke mennesker der ute er det også vår plikt å beskytte dem fra dette. Håper dette er en trend dere fortsetter med 🙂 Ha en fin dag

 5. Så flinke dere er å få til barn som sover gjennom natten! Kjenner jeg blir litt misunnelig. Jeg har to små, som elsker å styre litt med mamman sin på natta. Minstemann (8mnd) ammes fortsatt 3-4 ganger ila natten, og det ser ut til å vedvare en god stund enda. Jeg klarer aldri å ta den kampen, eller tanken på at lille hjerte skal gråte etter mamma/puppen og ikke få. De er nå bare små en gang, så det får bare gå sin gang tenker jeg. Men respekterer absolutt valget du og har tatt om å avvenne. For meg spiller det ingen rolle om jeg går på jobb med dradd morgentrynet i småbarnsfasen, slik det naturligvis gjør for deg som lever av å se fresh ut.

 6. Det er så deilig å starte dagen med en løpetur (og annen trening)
  Helt knall å kunne løpe til barnehagen 🙂

 7. Tenker det går fremover nå med Naia når dere har roet dere og endelig har slått rot i det nye hjemmet, unger er rare sånn, mer ker at en stresser og da er det godt med gamle mønster å holde fast i . Ha en deilig mandag

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ha en deilig mandag du også, Tordis <3 Det er godt å være i hus 🙂

 8. Hei og god mandag! Hva heter denne vognen? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   BOB 🙂

 9. Hei,
  Må bare få sagt at det er så gøy å se alle endringene i huset. Det blir så fint.
  Min eldste fikk heller ikke til flaske (eller smukk).
  Har fant totten når han var 3 mnd og vi prøvde Avent tutekopp ved ca 6 mnd og den fikk han til.
  Hanne

 10. Ikke alle vil ha flaske sånn er det bare. Min gikk rett fra puppen til vanlig vannglas 🙂 skal sies at han har stramt tubgebånd men uansett, ikke noe å unnskylde overfor omverdenen 🙂

 11. Noen tips for en mamma som snart skal prøve å avvenne nattamming? Frøkna mi er straks 6 mnd og hun ammer fortsatt annenhver time… 🙁 hu bruker puppen mest som smokk, og jeg begynner å bli litt sliten av det her! 😛

  Du er så flink, Caroline! Supermom og superwoman, ser så opp til deg!

  1. Caroline Berg Eriksen

   Annen hver time? :O Huff, det var jo voldsomt :O Men det er klart alle barn er forskjellig. Det med å bruke puppen som smokk kjenner jeg til! Jeg har prøvd så godt som mulig å unngå det, men hun får spise til hun sovner om hun vil det fortsatt, på kvelden 🙂

   Dette svarte jeg en annen som spurte:

   Naia legger seg rundt 19-20, det har hun gjort en god stund nå 🙂 Men så har hun spist på natten, noen ganger klokken 1-2 OG klokken 4, og andre netter var det kun klokken 4. Vi legger henne fortsatt til samme tid og de siste nettene har hun sovet i ca. 12 timer i strekk 🙂

   Vi gjorde det slik: først og fremst la vi henne på eget rom. Jeg tror det er umulig / veldig vanskelig å slutte med nattamming før dette er i boks. Deretter tok Lars-Kristian ansvaret de gangene hun våknet. Jeg har lest at det er lønnsomt å ikke ta barnet opp, men det synes jeg er helt forferdelig, så det hadde vi bestemt oss for å gjøre. Det gjelder selvsagt å se an situasjonen, men er hun våken eller gråter, er det klart hun skal få trøst og bli bysset / roet ned. Så det var egentlig det han gjorde. Trøstet henne og roet henne, sang for henne til hun ble stille og rolig. Så la han henne ned og gikk ut av rommet. Da sovnet hun som regel til igjen 🙂 Grunnen til at dette var hans oppgave, er fordi hun bare søkte og søkte etter puppen da jeg gikk inn <3 Jeg synes dette var vanskelig og mammahjertet mitt har hatt veldig vondt, men samtidig var det veldig beroligende for meg at hun ga seg med å gråte såpass fort og at hun sovnet til igjen, selv om hun våknet igjen etter et par timer. I dag er jeg veldig glad for at vi bestemte oss for å få til dette, for hun sover jo – og sover lenge 🙂 Så må jeg bare si at det var et par ganger hvor hun ikke roet seg og da er det klart at hun sa ifra at det ikke var greit. Da ammet jeg selvfølgelig <3 Du kjenner fort på deg selv hva som er det rette å gjøre!

   Før leggetid får hun forresten melk og grøt – i den rekkefølgen. Starter som regel å amme halv syv – kvart på syv. Noen ganger får hun mer melk etter grøten også, det ser jeg an 🙂 Jeg tilbyr i hvert fall, så er jeg sikker på at hun er mett og god 🙂 Noen ganger vil hun die til hun sovner ved brystet etter grøten også, så da får hun selvsagt gjøre det 🙂

   Masse lykke til!

   1. Dette er helt likt sånn vi gjorde med våre små. Lukten av mamma gir lyst på pupp. Er det en pappa der, gjør som LK- la han ta nattevåken, så er det ikke mange nettene før barnet sover over. Vet at ikke alle er så heldig å ha en pappa, men allier deg i såfall med med egen mamma, søster eller venninne. 🙂

 12. Så deilig for deg å kunne legge treningen i forbindelse med levering i barnehagen, og ikke minst at dere bor såpass sentralt nå at dere slipper langtur med bil for små ting! Alt blir så mye enklere 🙂 Håper mandagen din er fin 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Tusen takk, Anita! 🙂 En fin mandag til deg også! <3

 13. Anne Siri

  Så sporty og fresh du ser ut! 🙂 Og så nydelige bilder!! 😀 Lars-Kristian må få mykje skryt! 🙂
  Og så kjekt at du kan løpe til barnehagen, blir ein frisk start på dagen for både deg og Nelia. Du er ein inspirasjon når det gjelder livsstil. Vertfall inspirert meg når det gjelder trening under graviditet. Hadde ein tanke om at ein måtte holde seg roleg og ver forsiktig under svangerskapet, men du he vist at det fortsatt gjeng ann å ha ein aktiv livsstil under svangerskapet. Så der har du bidratt til noko positivt for meg når eg blir gravid ein gong 🙂

  He vore fast leser av bloggen din siden du starta å blogge, men aldri kommentert noko særlig før dessverre.. Skø prøve å bli flinkare, dersom du liker å få kommentarer?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Så innmari hyggelig å høre, Anne Siri! Tusen takk 😀 Jeg er veldig glad i kommentarer, setter stor pris på det! Er jo på mange måter den formen for tilbakemelding jeg får 🙂

 14. Ingvild

  Hei! Hvilken vogn bruker dere til Nelia? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Denne vognen? Dette er joggevognen og det er en BOB 🙂

   1. Ingvild

    Tenkte i utgangspunktet på denne, men har dere flere? Kunne du foresten tenke deg å skrive et innlegg om vognene til begge jentene? 🙂

   2. Caroline Berg Eriksen

    Vi bruker bugaboo donkey 😀 Men har erfaring med emmaljunga og stokke xplory også 🙂 Ang. joggevogner er det mountain buggy o gdenne (BOB) jeg har hatt 🙂 Har også en magisk reisevogn! Babyzen yoyo 😀

 15. Camilla

  Hei!
  Hvordan er din erfaring med Asos-ekspress levering? Har det kommet når det skulle?

  Ha en ellers fin kveld:D

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, asos har så å si alltid vært on time når det gjelder ekspress, med mindre den har blitt stoppet av tollvesenet og holdt der. Da har det IKKE gått unna :p

 16. Hei,synes det var så fine innlegg før, og gøy å lese andres kommentarer! Men det er jo nesten ikke kommentarer lenger,er det bare færre lesere kanskje?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Mener du at innleggene ikke er fine lenger eller bare at du savner hyppigere godkjenning? Jeg har dessverre ikke hatt mulighet til å godkjenne tidligere i dag, har gått i ett :/ Men jeg er på det nå 🙂 Har ikke færre lesere 🙂

 17. Karoline

  Hvordan gikk dere frem med nattavvenning? 🙂

  1. Caroline Berg Eriksen

   Se svar over 🙂

 18. Hei! Hvordan gikk du frem når du slutter å nattamme? Snuppa mi er 7 mnd, og våkner av samme problemet! Hun nekter å sove før hun får pupp.. og hvordan er leggerutinen til Naia? Kjekt å høre andres erfaringer da mi ikke sovner til noe annet en puppen eller vugging..

  1. Caroline Berg Eriksen

   Naia legger seg rundt 19-20, det har hun gjort en god stund nå 🙂 Men så har hun spist på natten, noen ganger klokken 1-2 OG klokken 4, og andre netter var det kun klokken 4. Vi legger henne fortsatt til samme tid og de siste nettene har hun sovet i ca. 12 timer i strekk 🙂

   Vi gjorde det slik: først og fremst la vi henne på eget rom. Jeg tror det er umulig / veldig vanskelig å slutte med nattamming før dette er i boks. Deretter tok Lars-Kristian ansvaret de gangene hun våknet. Jeg har lest at det er lønnsomt å ikke ta barnet opp, men det synes jeg er helt forferdelig, så det hadde vi bestemt oss for å gjøre. Det gjelder selvsagt å se an situasjonen, men er hun våken eller gråter, er det klart hun skal få trøst og bli bysset / roet ned. Så det var egentlig det han gjorde. Trøstet henne og roet henne, sang for henne til hun ble stille og rolig. Så la han henne ned og gikk ut av rommet. Da sovnet hun som regel til igjen 🙂 Grunnen til at dette var hans oppgave, er fordi hun bare søkte og søkte etter puppen da jeg gikk inn <3 Jeg synes dette var vanskelig og mammahjertet mitt har hatt veldig vondt, men samtidig var det veldig beroligende for meg at hun ga seg med å gråte såpass fort og at hun sovnet til igjen, selv om hun våknet igjen etter et par timer. I dag er jeg veldig glad for at vi bestemte oss for å få til dette, for hun sover jo – og sover lenge 🙂 Så må jeg bare si at det var et par ganger hvor hun ikke roet seg og da er det klart at hun sa ifra at det ikke var greit. Da ammet jeg selvfølgelig <3 Du kjenner fort på deg selv hva som er det rette å gjøre!

   Før leggetid får hun forresten melk og grøt – i den rekkefølgen. Starter som regel å amme halv syv – kvart på syv. Noen ganger får hun mer melk etter grøten også, det ser jeg an 🙂 Jeg tilbyr i hvert fall, så er jeg sikker på at hun er mett og god 🙂 Noen ganger vil hun die til hun sovner ved brystet etter grøten også, så da får hun selvsagt gjøre det 🙂

   Masse lykke til!

 19. Martine

  Hei! 🙂 kan jeg spørre hvordan grøt Naia får? Har en sønn selv på straks 6 mnd som jeg prøver meg fram litt med grøt, til nå har det ikke vært så populært.. har et håp om litt færre måltider om nettene hvis han får litt grøt til kvelds etterhvert 🙂 klem

  1. Caroline Berg Eriksen

   Vi bruker som regel Nestle eller Semper 🙂

   Lykke til, Martine 🙂

 20. Hei 🙂 Jeg lurer på hvor du har fått tak i denne boblevesten, og hvilket merke det er ?

  1. Caroline Berg Eriksen

   Den er fra i sommer, kappahl 🙂

 21. Jeg driver og kikker på vogn som jeg etterhvert kan jogge med.
  Jeg mener at jeg har lest at du i tillegg til denne fra BOB har prøvd Mountain Buggy Terrain? Dersom dette stemmer, kunne du tenkt deg å dele positive/negative erfaringer?
  Jeg er i utgangspunktet ute etter å finne en vogn som kan brukes fra nyfødt.

 22. Marte Johansen

  Hei.

  Hvilken modell er pulsklokken din? ☺️

 23. Marianne

  Hei!
  Du har sikkert prøvd alle mulige slags tuter til flasken, men jenta mi ville heller ikke ta flaske helt til jeg prøvde de flate tutene som følger med tutekoppene fra Avent. Da suttet hun som bare det

 24. Hei! Så deilig å slippe å amme om natten mer 🙂 Har selv en 6 uker gammel jente, og gleder meg allerede til det bare blir amming en gang om natten, og til hun sover natten gjennom *krysser fingrene*. Bare lurte på en ting siden Naia ikke tar flaske. Hva gjør dere når du ikke er der? F.eks nå som du skal feire 30-års dagen din?

 25. Hei 🙂 Er Naia også med på løpeturen? Lurer i såfall på hvilken vogn dere har? Kunne selv tenkt meg å levert i barnehagen på den måten, men har en baby på 3 måneder i tillegg så kan liksom ikke bare dra fra henne 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *