klisjefylt romantikk i huset på stranden

storytel_1

Nå begynner det å bli en uke eller mer siden jeg ble ferdig denne boken, men den sitter fortsatt friskt i minne, så jeg har lyst til å skrive min opplevelse av den – i tilfelle du har lurt på om du skal lese den eller ikke. Kanskje denne bloggposten kan hjelpe deg å ta en avgjørelse 🙂 


– huset på stranden – 

Huset på stranden er en roman av Sarah Jio som ble utgitt i 2013. Boken starter med fantastiske skildringer som gjør det lett å leve seg inn i det som blir fortalt og det fineste er at hovedpersonen i boken forteller sin egen lille hemmelige historie til barnebarnet sitt, om et kjærlighetsforhold som startet da det helst ikke skulle startet. Om en kjærlighet som var så sterk at den kunne overvinne alt. 

Det er sommeren 1942 og vi møter Anne Calloway som reiser til stillehavsøya Bora-Bora som militær sykepleierske. Hjemme forlater hun sin forlovede og kjæreste gjennom flere år for å legge ut på sitt livs eventyr sammen med bestevenninnen sin, Kitty. Anne elsker fortsatt han der hjemme, men føler at noe mangler og ber om tillatelse til å finne ut av hva hun egentlig er på søken etter. Når de ankommer Bora-Bora blir sykepleierskene raskt fortalt at de skal holde blikket for seg selv på grunn av øyas kvinnelystne soldater, og selv om Anne er en ordentlig jente med tanker for mannen sin der hjemme, blir hun likevel raskt tiltrukket av en soldat ved navn Westry. Han er beskjeden og sjarmerende på en helt annen måte enn de andre mennene på øya og Anne elsker patrioten i ham, som hun flere ganger gir uttrykk for at hun savner hos sin kommende ektemann. Bestevenninnen hennes har øyne for helt andre type menn, og faller både for selveste obersten og for en av soldatene ved navn Lance – begge viser seg å være menn av et helt annet kaliber enn førsteinntrykket tillater. 

storytel_2

Etter hvert som ukene går blir Anne og Westry bedre kjent, de blir forelsket og finner med tiden et forlatt strandhus som ingen andre ser ut til å bruke eller se. Dette blir deres faste møtested hvor de får være i fred, de gjør huset til sitt eget og går dit hver gang de savner hverandre. Er ikke den ene der når den andre kommer, legger de igjen brev om kjærlighetserklæringer til hverandre og finner til og med opp hvert sitt pseudonym i tilfelle noen andre skal finne brevene og lese dem. Krigen raser og kjærligheten blomstrer, men Anne får vite av en av de innfødte kvinnene på øya at den som oppholder seg i strandhuset vil få hjertet sitt knust for alltid. Etter hvert som du leser boken vil du fort finne ut av om dette er en sannhet eller ikke. 


Så hva synes jeg om boken? Uten å røpe for mye kan jeg i hvert fall si at jeg har et ambivalent forhold til den. Jeg liker den, men samtidig er det mye i den som er altfor opplagt. Kjærligheten mellom Anne og Westry skjer så altfor fort. Det sier bare pang i løpet av et par sider og så elsker de hverandre så høyt som ingen andre har elsket noen før. Jeg får ikke helt tak i følelsene de har for hverandre og føler derfor at mye av det som blir sagt og skrevet dem i mellom blir for klisjéfylt og kanskje ikke helt ekte. Jeg tror liksom ikke helt på det. Samtidig irriterer jeg meg grønn over at Anne ikke ser hvilken fantastiske mann hun faktisk har der hjemme, som bare venter på henne og elsker henne selv om hun selv tviler og ønsker å reise bort for å finne ut av ting (eller kanskje hun ser det tilslutt, hvem vet 😉 )

jio sara

Likevel opplevde jeg at boken var vanskelig å legge fra seg, det var noe med historien som gjorde at jeg gjerne ville høre mer – spesielt fordi historien i boken blir fortalt av en gammel dame og fordi den som lytter er barnebarnet hennes. Det er noe fint ved akkurat det. Det må vel bety noe? Så til tross for klisjeer og mange opplagte hendelser, tar boken seg virkelig opp. Fra midten og mer mot slutten blir den veldig bra og jeg liker at det perfekte og altfor opplagte tar en litt annen vending. Midt i det klisjéfylte får vi nemlig møte svik, mystikk og tragedie og jeg synes faktisk at boken er verdt å lese dersom du er en håpløs romantiker som kan finne vei gjennom den litt overdrevne kjærlighetståken. 

storytel


Skryt og tommel opp til innleseren Hedda Sandvig også! Hun er så fin å høre på! Så om du vil kan du jo lytte til boken du også, kanskje i vinterferien? Du finner den HER. Eller kanskje du har lest den? Hva synes du i så fall? TELL ME!! 

8 kommentarer

 1. Jeg har lest Fioler i mars og Frost i mai, av Sarah Jio.
  De var veldig bra!

 2. Må bare prøve meg igjen da jeg ikke finner svar på dette For ikke lenge siden postet du et innlegg der du holder en kaffekopp med en søt bjørn som mønster i kaffen. Hvordan har dere fått til dette?? Sjablong?

 3. Hei

  Har du noen tanker om eksponering av barn i sosiale medier, og at man vurderer hjemmeskole til barna for å beskytte dem?

  Regner med at du vet hvilken blogger jeg sikter til. Synes kommentaren om at vedkommende kommer til å fortsette som før vedrørende eksponering av barna er særs merkelig, også at hun ikke ser at det faktisk er hun som har påført barna dette søkelyset i utgangspunktet.

  Når det er sagt så synes jeg ikke du overeksponert dine barn. Er bare nysgjerrig på om du har noen tanker rundt ovennevnte 🙂

 4. Katrine

  Jeg vil anbefale boken «Hele livet på en dag». Utrolig fin og romantisk bok som skildrer andre verdenskrig og dens forferdeligheter på en veldig god måte. Det er noen måneder siden jeg ble ferdig med den, men den surrer og går i hodet mitt fortsatt.

  God helg!

 5. Kjersti

  Har ikke lest den boka,men kan anbefale engletreet av Lucinda Riley,kjempfin bok:-) (Storytel))så fint dere har fått det i det ny huset,fine farger dere har valgt:) God helg 🙂

  1. Lucinda Rileys bøker er kjempefine!

 6. Katrine

  Lurer på noe helt annet enn innlegget handler om, men du har jo hatt lumee dekselet, og lurer på om du også har opplevd at batterikapasiteten på iPhonen (har 7 jeg å) har blitt mega dårlig etter å brukt lumeedekselet? Dekselet ble kjempe varmt, så jeg kunne brent meg, og etter å hørt på musikk fra Spotify i kanakje 10-20 min har prosenten synke med hvertfall 20 %, selv om jeg nå har tatt av dekselet. Fryktelig kjedelig med tanke på prisen på dekselet også..

 7. Hørte denne boken for to uker siden, og jeg absolutt elsket den! Jeg antar at jeg er en håpløs romantiker 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *