oppskrift-onsdag: 10 vegetarfavoritter

Jeg får ofte spørsmål om jeg kan dele oppskrifter på vegetarmat og det gjør jeg faktisk så ofte jeg kan! I år hadde vi for en gangs skyld nyttårsforsetter hvor det ene innebar at vi ønsket å kutte ut rødt kjøtt fra kostholdet vårt og i tillegg ha to kjøttfrie dager hver uke. Så fra januar har kostholdet vårt bestått av fisk, lyst kjøtt og vegetar- og veganretter. Jeg prøver selvfølgelig å bruke bloggen så godt jeg kan for å fremme nettopp oppskrifter uten kjøtt og i dag har jeg samlet noen av mine favoritter som er både vegetar- og veganervennlige. Så om du har gått glipp av disse, håper jeg du er klar for å svinge deg på kjøkkenet, for her er det SÅ mye godt 🙂 


vårruller vegetar – disse er utrolig sprø og smakfulle, og den sprø løken sammen med sataysausen gir denne retten utrolig mye. Enkelt å lage og nydelig å nyte! Oppskriften finner du HER.

raw-spring-rolls_7

vegetar shepherd’s pie – denne er så god og også en stor hit hos minstejenta i huset. Denne er gratinert med et lokk av blomkålmos, krydret med deilig muskat som gir retten utrolig mye smak! Oppskriften finner du HER.

oppskrift-onsdag-shepards-pie_6

vegetarpizza low carb style – pizza smaker alltid godt og denne, som er både lavkarbovennlig og vegetarvennlig, er spesielt god om du spør meg! Du trenger litt tid om du skal lage denne ettersom bunnen må lages først, men det er det fullstendig verdt! Oppskriften finner du HER.

caroline-berg-eriksen-oppskrift-onsdag-vegetarpizza-6

fylt søtpotet – altså, denne er magisk! Mer er det vel ikke å si om den saken – annet enn at jeg elsker alt som har med søtpotet å gjøre. Sjekk oppskriften HER.

oppskrift-onsdag-vegansk-bakt-potet-_6

raw salat – sterkt inspirert av 42 raw sin fantastiske meny etter et Københvnbesøk, laget jeg denne salaten da jeg kom hjem igjen. Og fy søren, om jeg får si det selv? Denne er utrolig god! Krever litt mer tid enn jeg vanligvis vil bruke på en middagsrett i en travel hverdag, men resultatet er SÅ verdt det at du aner ikke! Sjekk ut oppskriften HER.

oppskriftonsdag-caroline-berg-eriksen-raw-salat-ferdig-rett

vegetarlasagne – alt som er gratinert med ost er som regel godt, og denne utgaven av lasagne er intet unntak. Denne oppskriften er perfekt for deg som liker samme restemat dagen etter eller når det har gått et par dager, for jeg synes faktisk den bare blir bedre om den får et døgn i kjøleskapet. Oppskriften finner du HER.

Veglasagne_7

vegansk søtpotetsuppe – enda en rett med søtpotet, kanskje ikke så rart når den kan brukes til så mye… og i suppe? Vel der fungerer den mer enn utmerket, om jeg kan skrive det uten å høres ut som en på 90 år. Vent. Det funket ikke. Uansett, suppe er jo så deilig og spesielt når den både er kremet, fyldig og rund som denne! Sjekk ut oppskriften HER.

oppskrift-onsdag-vegansk-sotpotetsuppe_5

linsegryte med kokos og koriander – enkelt og godt, og ekstra godt med hjemmelaget knekkebrød ved siden av 🙂 Sjekk ut oppskriften HER.

middaglinsegryte_3

vegansk salat på 5 minutter – denne er så god og den lages HELT seriøst på 5 minutter. Perfekt for folk i farta! Den kan fint brukes som en siderett også, spesielt i disse grilltider, for sommeren er jo ikke over helt ennå 😉 Men om du vil, kan den altså fint spises alene. Da anbefaler jeg å bake middelhaskjeks som tilbehør, så godt! Oppskriften finner du HER.

SalatVegetar_hoved

ratatouille i ildfast form – jeg kunne forspist meg fullstendig på denne retten og det beste er jo at du faktisk kan spise og spise uten å bli altfor ubehagelig mett ettersom denne kun består av grønnsaker. Den er helt nydelig på smak også: litt søtt blandet med litt sterkt. Litt tålmodighet må du ha ettersom den skal stå en time i ovnen, men bortsett fra det er den enkel å lage 🙂 Oppskriften finner du HER.

oppskrift-onsdag_4


Så der! Her har du altså 10 varierte og helt fantastiske vegetar-retter du bare kan fråtse i. Skriv ned alt du trenger på handlelisten asap og sving deg på kjøkkenet i ettermiddag. Så er det bare å nyte en bedre hverdagsmiddag 🙂 

47 kommentarer

 1. Karoline

  Tommel opp for vegetarretter! Og her var det flere retter jeg ikke har prøvd før, så det er vel bare å sette igang 🙂

  1. Caroline

   Ja! Anbefaler vårrullene på det sterkeste 😀

 2. Caroline, kan du ikke begynne å poste på snap når du legger ut innlegg på bloggen ?

  1. Caroline

   Det kan jeg godt 🙂

 3. Så bra at du blogger fremtidens mat, Caroline! I like!! ♥

  1. Caroline

   🙂

 4. Hei!
  Takk for flotte oppskrifter, er selv vegetarianer:). Bare lurte på noe i forbindelse med det du skriver om rødt kjøtt og at dere ikke spiser det. Har sett flere oppskrifter med svin, som er kategorisert som rødt kjøtt. Er det av den helsemessige, dyrevelferdsmessige eller miljømessige grunnen dere har kutter ut rødt kjøtt? Og hvorfor spiser dere i såfall svin?
  Hadde vært interessant å høre synspunktene dine! 🙂
  Lykke til videre i graviditeten!

  1. Caroline

   Vi kuttet det ut på grunn av både helse og klima 🙂 Selv om vi fortsatt spiser svin så har vi kuttet det totale inntaket av rødt kjøtt siden vi har kuttet ut storfé. Klimamessig er vel storfé mer enn 15 ganger så ille som svin 🙂

   1. Så dyrevelferd har ingenting å gjøre med dette? Det syntes jeg er ganske utrolig.. Klarer ikke dy meg men for noen moraler. Er trossalt annet liv det er snakk om :/

   2. Er det mulig. C kan visst aldri gjøre noe rett i følge noen. Huk skriver at klimaet er en del av årsaken til nedtrappingen av rødt kjøtt og selv det er ikke bra nok for deg Linn.

    Neste gang du skal snakke om moraler så stå foran et speil!

   3. Caroline, du burde prøve hval 🙂 En mer miljøvennlig og bærekraftig produksjon OG fangst er unik blant alt annet rødt kjøtt som finnes på markedet 🙂 Veldig sunt er det også. 0 gram karbohydrater og masse protein i tillegg til omega-3 fettsyrer ++ https://norskhval.no/2015/04/naeringsinnhold/ I tillegg er det utrolig velsmankende og anvennelig.

   4. Katrine

    Hvorfor er ikke dyrevelferd blant grunnene?

 5. Er det hovedsakelig pga klima dere velger å kutte rødt kjøtt, eller helsegevinst? 🙂 Har dere kuttet ut kjøttdeig også? (av kylling, svin..)? 🙂

  1. Svin kategoriseres vel som rødt kjøtt nå, om jeg ikke tar helt feil.. Så spørsmålet gjelder vel kylling da 🙂

  2. Caroline

   Både pga. klima og helse. Svin kategoriseres som rødt kjøtt i helsesammenheng, men i klimasammenheng er det noe helt annet og forskjellene er store på svin og storfé.

 6. Tuusen takk! For et fantastisk innlegg, du er super! 😀

  1. Caroline

   Så glad du likte det 😀 Tusen takk, Katrine 🙂

 7. Du er bra du Caroline!!

  1. Caroline

   Tusen takk, Jenny <3

 8. Martine

  Hvor er glassene fra? 🙂 De du hadde lime i 😉

  1. Caroline

   De er fra Åhlens 🙂

 9. Caroline

  Hvor er gullbestikket fra? <3 Herregud så flink du er til å lage mat!! Du er jo en mester :-O

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂 Det er fra house doctor 🙂

 10. Menyen i morgen blir vegetarlasagne 🙂 Og på Fredag blir det vegetarpizza 🙂 Så flink du er Caroline 🙂

 11. Karoline

  I dag til middag hadde vi verdens beste VÅRRULLER! Kan ærlig innrømme at vi spiste sikkert 4-5 stykker hver!! hehe 😉

  1. Caroline

   Så hyggelig å høre, Karoline 🙂

 12. Karoline

  Det var jo selvsagt din oppskrift Caroline 🙂

 13. Kan jeg spørre hvorfor du tok vekk liftgardinen på rommet til bitte lille i det forrige innlegget? Er det en spesiell grunn til det? 🙂

 14. Så fint at du fronter dette! 🙂 Jeg har selv vært vegetarianer i snart 10 år, og blir fortsatt overrasket over hvor mye godt man kan lage!

  Anbefaler deg å sjekke bloggene vegetarbloggen, veganmisjonen og green bonanza. Samboeren og jeg bruker dem flittig! 😉

  1. Caroline

   Tusen takk for tips, ML 🙂

 15. Så fint at du deler dette! Skal prøve oppskriftene, alt ser jo kjempegodt ut 🙂

 16. Åh, veldig spennende vegetar retter 🙂 Gleder meg til å teste alle sammen! Tusen takk for at du setter fokus på retter uten kjøtt 🙂

 17. Vil det ikke være interessant klimamessig og inkludere norsk lam i kostholdet? Og selfølgelig på etisk grunnlag, ingen produksjonsdyr lever et så fritt og naturlig liv som et lam på fjellet. Vi har heller ingen mulighet for å utnytte ressursene sau/lam tar ut av utmarka, så klimaavtrykket kan da ikke være stort på lam? Også når en tenker på norskprodusert ammeku/kalv, disse lever jo mye av livet ute. Det er et krav fra nortura at dyret skal ha vært ute minst 6 mnd av livet for å kunne bli klassifisert som ammekalv, noe man tjener penger på som bonde.

  Har du noen tanker på dette med etikk i forhold til svin/kylling og storfe/lam? Svin og kylling kommer jo aldri ut, lever kun på kraftfor selv om det er helt naturlig for dem og spise alt mulig rart. Er det etisk at et dyr er avlet til å vokse seg slaktemoden på 28 dager? Det finns ingen andre hønsearter som er i nærheten av dette.

  Håper du ikke tar dette som personlig angrep, jeg syns bare det er topp at folk har et bevisst forhold til hva de spiser, og at dette var en passende plass å tenke litt rundt hvorfor vi velger maten vi gjør. Og som bonde, tro det eller ei, så bryr jeg meg enormt mye om dyreetikk, akkurat som deg:)

 18. Så godt ut, akt sammen! Gleder meg til å prøve ut flere av de snarest.

 19. Har laget shepherd’s paien 4-5 ganger nå med vegansk smør og fløte 🙂 Like stor hit her hjemme hver eneste gang!

  1. Caroline

   Så gøy å høre, Andrea 🙂

 20. Herlig med ett vegetarisk/vegansk innlegg! Stor tommel opp 😀

 21. Jeg er skuffet over dette innlegget. Kjøtt er verken usunt eller helseskadelig, så lenge man spiser rent kjøtt som har fått beite og ikke bare fått soya.

  Jeg spiser nesten bare kjøtt, men velger kortreist kjøtt som har hatt det bra og fått bra fôr. En kamerat gir meg og noen andre beskjed når han skal sende et dyr til slakt, og så deler vi dyret på så mange vi er som skal ha kjøtt den gangen. Jeg får masse kjøtt om gangen på denne måten, men jeg har en stor fryser i kjelleren.

  Visste du at kun 3% av Norges areal som egner seg til jordbruk? Beitedyr kan beite i morenejord og i ulendt terreng. Norge gror jo igjen fordi det ikke er nok beitedyr ute og beiter. Beitedyrene produserer til og med naturlig gjødsel. 😉
  Og faktisk blir gresset sterkere ved at det blir beitet og holder mye mer klimagasser. Så faktisk vil flere beitedyr på beite gi mindre drivhusgasser, ikke mer.

  I tillegg er det vannmangel mange steder i verden, og beitedyr trenger mindre vann enn jordbruk. I tørre områder i Afrika har de ikke nok vann til å drive jordbruk, men de har beitedyr som spiser gresstuster som vokser her og der.

  Og når vi snakker om vannmangel; visste du at for å bekjempe ørkenifisering, så trenger vi flere beitedyr? De har faktisk begynt å klare å få ørkenområder til å bli fruktbare igjen, ved å introdusere FLERE beitedyr.
  https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change

  Grunnen til at vegetarianere og veganere fremstår som sunnere i studier er blant annet at de røyker mindre, drikker mindre alkohol, trener mer og stresser mindre. Alt dette har en positiv effekt på helse. Å kutte ut kjøtt ser ut til å ha en negativ effekt på helse. I de studiene der man sammenligner kjøttspisere og vegetarianere som ellers lever likt, så er kjøttspiserne sunnere. Med det sagt, så kan man leve OK uten kjøtt, men det er langt fra optimalt. Og i alle fall ikke noe jeg ville utsatt barn for. Det finnes ingen folkegrupper som vært vegetarianere i flere generasjoner. Årsaken er at de blir syke og dør før det kommer så langt. Faktisk ser man også en de-evolusjon i DNA’et hos mennesker med vegetarianere som foreldre. Det er absolutt noe å tenke over… Det er sunnere å spise kun kjøtt enn å spise null kjøtt. Faktisk vil rent kjøtt (ikke velg for magert da, da blir det ubehagelig for deg ;)) dekke alle våre behov og man vil få en utmerket helse hvis man klarer å holde seg til det kostholdet. Vi trenger ingenting annet. Det finnes mange folkegrupper i verden som har spist kun animalsk i ørten generasjoner. Der finnes ikke diabetes, hjertesykdom, kreft og slike ting. Men når de har blitt introdusert for vestlig mat har slike sykdommer kommet der også.

  Jeg står igjen med at eneste grunn til å kutte ned på eller kutte ut kjøtt er hvis man ikke vil at dyr skal dø for at man selv skal spise. Men jeg er så egoistisk at jeg setter min helse foran dyrenes velferd. Så jeg spiser kjøtt. I store mengder. Men jeg velger gode kilder i alle fall.

  1. Caroline

   Jeg har aldri sagt at kjøtt er usunt og/eller helseskadelige, og jeg har heller aldri sagt eller skrevet at det å leve vegansk/vegeteriansk er sunnere enn å ha kjøtt i kostholdet sitt 🙂 Så om du tror jeg står for dette så har du nok misforstått innlegget.

  2. Katrine

   Det her er det dummeste jeg har lest neongang. Jeg er imponert, men hey, du har jo sikkert bedre peiling enn WHO, de norske helsemyndighetene, EU og så og si alle miljøforskere.
   Det er sant, du er egoistisk.

  3. Jeg er skuffet over deg, Silje.

 22. Elsker når du legger ut vegetaroppskrifter! 🙂 Er vegetarianer selv, og er alltid gøy å se at du velger bort kjøtt innimellom 🙂

 23. Hvor er de svarte skålene fra? 🙂

 24. Tusen takk for mange gode oppskrifter! Selv så er jeg ikke vegetarianer, men prøver å få til noen middager i uka hvor jeg kutter ut kjøtt. Den fylte søtpoteten så veldig fristende ut, så det blir nok middagen i morgen 🙂

 25. Tusen takk for masse fristende oppskrifter, skal garantert prøve! 🙂 Fantastisk at du fremmer et mer bevisst kosthold, det er en såå trist myte at vegetarmat er kjedelig eller ikke komplett.
  Stå på, ser gjerne mer av dette!

 26. Elsker alle dine oppskrifter, spesiellt siden de oftest er både sunne og kjempegode! Ratatouillen er favoritten min 🙂

 27. Svanhild

  Kan ikke du komme ut med en kokebok? Hadde garra kjøpt den! All maten ser kjempedeilig ut. Er det lavkarbo du spiser?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *