9 must haves til barnehagestart

navnelapper

Det er en stor milepæl for både foreldre og voksne når barna starter i barnehagen og ved siden av sterke følelser knyttet rundt alt dette, er det mye nytt for foreldrene å sette seg inn i. Jeg husker veldig godt at jeg selv var litt i villrede i forhold til hva hun trengte da hun startet, men etter hvert som tiden gikk forstod jeg at det egentlig ikke er noe hokuspokus. Likevel kan det være kjekt å ha en liste å forholde seg til, så her er min over absolutte must haves til barnehagestart 🙂 


– navnelapper: ting forsvinner lett i barnehagen, men jeg tror faktisk det eneste vi har mistet siden oppstart, er en hårbøyle og noen småspenner. Alt annet har funnet sin eier veldig enkelt, og det kan vi takke navnelapper for! Det er så viktig å merke absolutt alt fra sko til ytterklær, bamser og smokker og i tillegg er det litt stas for de små å få søte eller tøffe lapper med navnet sitt på, på nesten alt de eier og har! Slik er det i hvert fall her i huset og ettersom hun har blitt litt større og mer bastant på hva hun ønsker seg, bestilte vi et solid utvalg denne gang.

navnelapper_2

Vi har brukt Askeladden Navnelapper i år som i fjor, der har de et kjempebredt utvalg av alt fra navnelapper du kan designe selv til ferdiglagde lapper fra for eksempel Disney. Vi har bestilt med både Frost- og Carsmotiv, i tillegg til at et eget design med elefant og prikker måtte med sammen med noen skjønne lapper fra Hello Kitty. Denne gangen bestilte jeg kun de klassiske navnelappene som er både selvklebende og strykefrie til klær og utstyr. På klærne lønner det seg å feste dem sammen med for eksempel vaskelappen, på sko er det fint å klistre dem rett oppi, altså på sålen, mens på ting som smokk eller drikkeflaske kan de plasseres hvor som helst. Dersom du skal feste på sokker eller ull som ikke har lapp, anbefaler jeg strykelappene! Sjekk ut dem HER. Lappene holder seg på i vær og vind og i klesvasken 🙂

– uteklær- og sko: alt fra regntøy og bobledress til fleece, ull og parkdress (en litt tynnere dress for bruk om vår og vinter) er et must å ha – alt til sin årstid. Det samme gjelder for gummistøvler, varme vintersko, en sko som tåler skitt og mye aktivitet samt gode joggesko. En god investering kan være en fôret gummistøvel som det er mulig å ta ut fôret på dersom det ikke er skikkelig kaldt, så kan den brukes både i regnet om våren og sommeren og eventuelt på litt kaldere høstdager og milde vinterdager. Vi har et par slike fra Kavat som vi kjøpte i fjor, men de var for store da og blir nok brukt denne sesongen i stedet. 

navnelapper_6

– vognpose, dyne og pledd: Nelia er supervarm av seg og har nesten aldri brukt den skikkelig varme vinterposen sin, men alle barn er forskjellige og her må dere bare prøve dere fram for hva som passer deres barn best. Når de sover i barnehagen er det uansett godt å ha en skikkelig vognpose liggende, og så kan de ansatte supplere med en tynn dyne eller pleddet alt ettersom. 

– kuldekrem: et must for sart barnehud som er mye ute i all slags vær. Spør etter råd på apoteket, de er som regel veldig flinke til å finne gode produkter der. 

– innesko: tøfler med god såle er deilig for barna å ha på beina når de løper rundt inne hele dagen. 

– drikkeflaske og evnt. matboks: dette med matservering varierer gjerne fra barnehage til barnehage. I vår barnehage blir alle måltider laget og servert der, så vi har ikke hatt behov for matboks ennå, men sjekk med barnehagen deres hvordan opplegget  er akkurat der før dere eventuelt kjøper en matboks. Drikkeflaske er kjekt å ha stående der uansett! 

navnelapper_1

– smokk og kos: både smokken og Kika var viktig for Nelia helt fra starten av. Hun var glad i begge deler så lenge, men smokken har vi jo kuttet helt ut. Likevel er Kika alltid med, den er god å ha om hun skulle trenge litt ekstra trøst en dag. 

– bleier: om barnet bruker bleier foretrekker de fleste barnehager at dere har med et lager som ligger der. 

– ekstra skift: selvsagt! Hva de ekstra antrekkene er varierer selvfølgelig fra årstid til årstid. Om sommeren er det kjekt med en tynn genser, kanskje en ekstra shorts, undertøy og badetøy pluss solkrem med spf. 50 liggende. De andre årstidene trengs litt varmere tøy, uansett synes jeg det er fint å ha et par antrekk ekstra liggende i kurven – i tilfelle det skulle være bruk for flere skift i løpet av en dag. En vet aldri 😉 Et ekstra tips: bruk klær som det ikke er så nøye med og som kanskje også er flekkete fra før av. Det blir fort stygt i barnehagen og vi har samlet en del plagg i løpet av et år som har blitt barnehageklær – rett og slett fordi de har fått noen flekker som ikke går bort. 

navnelapper_5


Mye mulig det kan føyes til enda mer, men jeg kommer ikke på mer akkurat nå 🙂 Håper du som skal ha barn i barnehagen for første gang kanskje ble litt klokere av dette! Og dere som føler at listen ikke er helt komplett må gjerne føye til det som mangler, for tips til andre lesere 🙂 

49 kommentarer

 1. Ruth Liljegren

  Et tips for navnelapper er å kjøpe helt like hver gang. Når de er så små at de ikke kan lese kjenner de igjen sine egne lapper, og vet at det er sine ting.

  1. Caroline

   Det var jo veldig lurt! Har ikke gjort det selv da :O Men et veldig godt tips 🙂 Ser hva du mener 🙂

 2. Elisabeth

  Husk at de fleste barnehager ikke vil ha jakker med hetter som ikke kan tas av= kvelningsfare om barne blir hengende etter hetten i f eks klatrestativ. Av samme grunn er ,hvertfall hos oss, skjerf uønsket. Bruk heller en myk hals. Og dresser og regntøy med ‘gammeldags’ strikk under bena,er faktisk mye bedre enn de gjennomsiktige,tykke gummistrikkene, som mange har idag. De blir ekstremt stive med en gang temperaturen synker, og er utrolig herkete å få dratt under støvelen. Ellers er mitt mantra, etter over 20 år som førskolelærer: ull,ull,ull og tynne,myke plagg som kan tas på i lag, samt myke innebukser (joggebukser,tights) fremfor trange og stivere jeans. Og sydvest fremfor regnhette….gir bedre komfort og sidesyn i leken. Har du gått tom for navnelapper, duger sprittusj rett på vaskelappene i plagget, hvertfall en god del vask.

  1. Caroline

   Disse tipsene er helt supre 🙂

  2. Hei, tror alle ytterjakker hvertfall som lages nå lages med hetter som er kneppet fast og dermed vil løsne om barnet hekter seg fast

 3. I see Nelia is very well equipped for the Kindergarten!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 4. Martine

  Tusen takk for gode tips!! Slike innlegg er så gøy å lese, pluss at jeg alltid lærer noe nytt 😉 Hilsen «førstegangsmor» til en liten gutt på 10 mnd. 🙂

 5. Har Nelia slutta med bleie nå? 🙂

 6. Carina Marie

  Dette med kuldekrem tok dem opp på TV2-hjelper deg husker jeg og da mener jeg at resultatet var at kuldekrem omtrent var bortkasta pga mye vann/olje i kremene som gjorde at huden lettere frøs. Skulle man bruke krem kunne man heller bruke en god fuktighetskrem til huden etter man var ferdig med å være ute i kulda (eventuelt 1-2 timer før man går ut så vannet i kremen rekker å fordampe). Uten at jeg skal utnevne meg selv til noen ekspert på området da 🙂 heh…

  Som innesko har vi brukt sandaler, så slipper barnet å bli klam/for varm på føttene.

  Til små barn anbefaler jeg drikkeflasker som barna selv klarer å åpne. Lettere for barnet og lettere for barnehagens ansatte.

  Gensere osv uten hette. Hette er stort sett veldig upraktisk (spesielt til årstider som krever jakke/dress).

  Vi har også erfart at det er veldig greit med et godt utvalg i luer/hodeplagg 😛 veit ikke om det bare er oss men. Caps, solhatt, tynn lue, vindtett lue, vindtett ulllue og siste investering regnhatt.

  Mye kan kjøpes brukt! 🙂 desto yngre barna er desto mer fint kan man kjøpe brukt.

  Fint innlegg, Caroline! 🙂

 7. Et annet lurt tips er votter fremfor vanter/hansker! Raskere for de voksne som må hjelpe mange barn av gangen, og lettere for større barn som kler på seg selv:) Og sko med borrelås fremfor skolisser, lær evt. barnet å knyte skolisser hjemme:)

  1. Caroline

   Ja, votter har de vært glad i i barnehagen der Nelia går også 🙂 Helst den hjemmestrikkede varianten, de sitter så godt 🙂

   1. Ja, men votter gjør det vanskeligere å kjenne på ting. Barn liker å utforske nye ting ved å kjenne på det, og det blir lettere med vanter, helst av ull som holder på varmen.

    Høy solfaktor over 50 anbefales ikke små barn pga faren for overopphetelse. Små barn har skjør hud og små porer og høy faktor tetter porene slik at de ikke får avkjølt seg gjennom svette. 30 er nok, om man smører ofte nok (hver 2-3 time).

 8. Berre ein liten kommentar til det med kuldekrem. Det er ikkje alle som tåler det så godt. Dersom ein svetter med kuldekrem kan svetten bli kapsla inn i huda og ein får hudfarga nupper/prikker i huda som og kan bli røde og klø. For dei fleste går det nok bra, men vi fekk beskjed med hudlegen om å ikkje bruke det. Greit å vite dersom barnet reagerer:) Elles var det mange gode tips!:)

 9. Christine

  Vi fikk beskjed om at skjerf ikke var ønsket,så her har vi noen buff for vår/høst og noen for vinter. Har ogdå kjøpt inn pannebånd fra vossatassar i år,kjekt nå på begynnelsen av høsten og på våren. Har også en frøken som er litt varm av seg,sånn som moren,så vi dropper innimellom ulltøy under. Hun blir rett og slett slett for varm,og har vist ubehag.

 10. Tursekk trenger mange. Og da en som sitter godt! Mange kule sekker, men er ikke så flott når de sklir ned fra skuldrene for annenhver meter.

  Og særlig til de som nettopp har sluttet med bleie: ha flere skift. To kan være alt for lite. (Kan jo fortsatt søle, være ute i regn osv + ha noen uhell)

 11. Det med kuldekrem har vært mye opp i media, og de fleste fraråder bruk av det….Jeg har ikke brukt kuldekrem på min lille i vinter, kun smørt henne med en god fuktighetkrem på morgenen før vi drar, og det jeg ser er at hun blir mer rød i kinnene ved bruk av kuldekrem, og hun er ikke sensitiv i huden….

 12. Nelia er altså SÅ søt. Tips fra en barnehageansatt: Lue og hals til vinter (gjerne som henger sammen), gode votter (helst med regnvotter som kan brukes uten fór), tynne ullsokker er alltid bra. Regntøy med fór er også topp, da slipper man at barnehageansatte stapper vinterdressen på innsiden av regntøyet, haha 🙂 Ha en fin kveld!

 13. Karoline

  En god tursekk er viktig for alle, uavhengig om det er barnehagebarn eller skolebarn.
  Når jeg mener god tursekk, så tenker jeg på en som har gode skulderstropper med en sele over brystet og en over hoftene. Tenk mer på hvordan den sitter på barnets rygg enn på hvor fin og rosa den er. Barnet skal læres til å bære sekk selv og da er det best å ha en som er behagelig å bære.

  Det finnes uendelig mange tips man kan gi førstegangs foreldrene. Som barne- og ungdomsarbeider vil jeg anbefale alle og snakke med de ansatte i bhg og få tips av dem da de ofte har lang erfaring med hva som fungerer og ikke fungerer.
  Men navnelapper er absolutt viktig, hvis ikke du vet hva barnet ditt eier vet hvertfall ikke de ansatte det 🙂

 14. Flott innlegg:) Ville bare tipse om en blogg som jeg syntes er så flott..onskemamma.no..:) Du har kanskje hørt om den, men den får en virkelig til å tenke, og sette pris på det å kunne bringe frem et liv 🙂

 15. Vil anbefale Barrier Repair fra Dermalogica i stedet for kuldekrem. Litt dyr men drøy. Helt vannfri men ikke oljer som vanlig kuldekrem. Vanlig kuldekrem kan holde svette inne og gjøre vondt verre, og vanlig fuktighetskrem må tas på ei god stund før man skal ut. Barrier Repair har også flere bruksområder, kan brukes som primer til og med!

 16. Vær så snill å se på nyere forskning ang kuldekrem. Det er ikke nødvendig, og kan gjøre mer skade enn nytte.

 17. Kjøp navnelapper med bilde!! Veldig greit før de kan lese. Og ikke fest navnelapper på vaskeanvisningen, den er d jo bare å klippe av… Om d er noen som er så frekke å gjør det da.. Og ja, det har jeg opplevd…

 18. Veldig bra liste 🙂 Navnelapper og bra merking er så utrolig viktig for det er helt umulig å huske hva som tilhører hvem når det er så mange barn. Hårspenner, strikk og hårbøyler forsvinner dessverre lett. Vi har pleid å legge alt sånt på en hylle ved døren, så kan foreldrene se der om barnet deres har mistet noe.

  Vil legge til noen ting: Solhatt/caps og solbriller er bra å ha om sommeren. Hansker eller votter som sitter bra og som gjør at barnet fortsatt klarer å gripe, ellers tar de de som oftest av og så blir de kalde. Sko med borrelås som sitter bra på foten og ikke faller av så lett under lek. Ull er gull! Spesielt tynne ullbodyer, gensere og strømpebukser. Fleecejakke- og bukse, hel fleecedress eller tykkere ullgenser- og bukse eller ulldress kan også være greit å ha. Mye ekstratøy, spesielt om barnet holder på å slutte med bleie eller nettopp har sluttet. Ofte blir de våte etter å ha vært ute i regnet, når de plasker litt for mye med vannet i vasken eller de søler mat eller drikke. En stor pose/bag, f.eks blå IKEA-bag, til å bære vått og skittent regntøy/dresser hjem for å vaskes.

  Ser at noen sier at en god sekk er viktig. Men det er ikke sikkert de minste barna trenger det. I barnehagene jeg har jobbet i bruker de minste aldri sekk på tur, da er det de voksne som bærer eller tingene ligger under vognen.

 19. tenker det er viktigere med det indre/psykologiske ift barnehage etc. Dette er jo bare kommersialisme og shopping…

  1. Caroline

   Det går helt fint å kombinere disse to, nanna 🙂

 20. Hei! Kan du lage et innlegg om hva du pakker i sykehusbagen? Er selv gravid med termin i september og det hadde vært interessant å vite hva andre har med seg 🙂 en utstyrsliste om hva man faktisk trenger til en nyfødt baby hadde også vært kjekt 🙂
  Forresten så digget jeg IKEA filmen, dere burde lage flere sånne typer filmer 😀
  Klem

 21. Catrine

  Så flott innlegg!! <3 Så fin barnehagesekk og drikkeflaske og matboks 🙂 Hvor er det fra? Linke? <3
  Et lite tips er å ikke bruke kuldekrem 😉 MYE bedre med evnt. fuktighetskrem 😉

 22. Martine

  Hvor er den store N-en på rommet til Nelia fra? 🙂 SÅ fin! Også lurer jeg på hvor den puten på rommet hennes som står Nelia på er fra? 🙂 Veldig fint innlegg 😉

  1. Caroline

   Det er anbefalt å være i fysisk aktivitet så godt det lar seg gjøre i svangerskapet, så for meg fremstår det som merkelig å rette kritikk mot personer som ønsker å inspirere andre til nettop dette. Om enkelte lar seg påvirke til å ha som mål å være slankest mulig, og/eller få så liten baby som mulig, så er det selvsagt veldig negativt. Det er derfor svært viktig å passe på hvordan man formidler inspirasjon til å leve et sunt svangerskap.

  2. Katrine

   Nå er det ikke meg du spør, men jeg tenker at dette innlegget i beste fall er flatt, unyansert og dømmende. Det finnes ekstreme eksempler i begge ender som det fint kan skrives kronikker om, men faktum er at majoriteten av gravide kvinner befinner seg i midten av dette spekteret. Jeg ser ikke noen galt i at man leser seg opp på sit-ups regler. Hos noen har svangerskapet forandret kroppen så mye at den ikke lenger føles som «sin egen». Blandet med slitsomme dager og søvnløse netter kan det fort ødelegge kvinnenes selvfølelse på de områdene som er knyttet til kropp. Vi er tross alt ikke bare fødemaskiner. Om det hjelper for noen å legge planer for når og hvordan man kan jobbe seg tilbake, er det helt supert, så lenge det skjer innenfor rimelighetens grenser. Og om en kvinne føler seg mer komfortabel med barbert bikinilinje i det hun skal sette i gang med tidenes innsats, er det da noe galt i det? At dette er sjokkerende handler kun om at det er et moderne fenomen. Sannheten er at en barbert bikinilinje gir for mange, ikke alle, en renhetsfølelsen på lik linje med barberte legger. Så hvor går grensen? Og hvorfor skal noen andre sette en sånn grense for en fødende kvinne? Å synse så om hva andre gjør eller ikke gjør med sin kropp og sin fødselsopplevelse er smålig.

   1. Caroline

    Er så enig med deg, Katrine!

   2. Michelle

    Enig!

   3. Naimah

    Nå stod det ganske spesifikt i artikkelen hvorfor man ikke anbefaler intimbarbering hos høygravide: infeksjonsfare ved eventuelt keisersnitt.

  3. Benedicte

   Jeg klikker av dette kroppshysteriet. Etter at jeg ble gravid er det tydelig at ALLE synes det er greit å ha en mening om MIN kropp og det er det faktisk ikke. Alle legger ikke på seg 20kg og får strekkmerker, noen av oss er naturlig slanke. Jeg er straks 5 mnd og kun fått en liten bump. Skal jeg skjemmes over det? Har alltid vært slank og ungen ligger midt på snittet sitt. Når skal folk skjønne at str på magen ikke gjennspeiler str på baby? Neste gang noen kommenterer kroppen min skal jeg jaggu kommentere tilbake, så skal vi se hvor høye i hatten de blir 😉

   Og ja – jeg er hormonell haha..

 23. Så hærlige farga og så koselig 🙂 Eg vil gjerne begynne i 1 klasse med sånt tilbehør 😀 Eg har spørsmålsrunde på bloggen med give away om du vil slenge deg på 🙂

  klem

 24. Christine

  For mange er det kanskje selvsagt under punktet med bleier, mens andre igjen kan tro at barnehagen stiller med dette; Vaskeservietter (tørre eller våre) sårsalve og sinksalve.

  Og ekstra sokker, mange par. I barnehagen hvor datteren vår går går det «epidemier» hvor alle barna tar av seg innesko og sokkene- og tar en av seg tar alle av seg, så det kan gå mange runder på en dag. Både utfordrende for de ansatte å finne igjen alle sokkene som legges i legokassen, bak sofaen, inne i bokhyllen og dukkehuset etc. Og ikke minst vanskelig å vite hvilke sokker som tilhører hvem (med mindre hver enkelt sokk er navnet) Så flere skift med sokker liggende i kurven har vært et must her

 25. Henriette

  Jeg er studerer for å bli barnehagelærer. Mange gode tips her, men jeg ser ryggsekken til Nelia litt lengre opp. Kjøp en sekk som kan festes foran. Dette gjør at barna ikke får vondt i de små ryggene sine. Når matboksen og drikkeflasken er full, kan det bli tungt for den lille ryggen

  1. Caroline

   Det har vi, men den henger i barnehagen så jeg måtte bruke denne for bildene 🙂 Blogget den nyeste sekken for ikke så lenge siden 🙂

 26. Elisabeth

  Veldig bra innlegg! Et tips til, vent med å kjøpe ekstra varm vognpose osv. (dersom du ikke trenger det uansett) til du har pratet med barnehagen. Mange barnehager sover inne på senger og ikke i vogn.

 27. Det med at man er ulik med tanke på kroppsvarme er så sant! Jeg har et søskenbarn som alltid har vært varm av seg, og haater å gå i ull, selv som yngre da han gikk i barnehage. Det ble rett og slett for varmt for han, men det var det barnehageansatte som overhodet ikke skjønte, så tanten min fikk stadig kommentarer om at hun måtte se til å sende med gutten varme klær i barnehagen, og forklaringen til tante overså de totalt.

  1. Er det mulig?! De ansatte i den barnehagen må jo være HELT??? De må jo høre på hva foreldrene sier :/ Får helt vondt inni meg 🙁 Man er ulik mtp kroppsvarmen!! De skal jo ikke svette seg i hjel heller?! :/ Hvis det er sånn de ansatte oppfører seg, så har de overhodet INGENTING i en barnehage å gjøre altså 🙁

 28. Barnehagelæreren

  Mange gode tips til nye foreldre som har barn som begynner i barnehage nå til høsten. Alle foreldrehos oss får en liste over hva barnet trenger i barnehagen. Merk alt alltid da finner vi det igjen, merkepenn er også greit. Pleier å annbefale å ha nok skiftetøy ekstra bodyer og strømpebukser, når vi er ute i vått vær kan det bli flere skift i løpet av en dag. Klærne barnet bruker i barnehagen bør være behagelig å gå med så det ikke hindrer barnet i å leke og utfolde seg. Jeg spør alltid foreldrene om barnet er varmt av seg noen er alltid varme og da bør de ikke ha på seg for mye klær. Om du trenger vognpose avhenger av om barne sover ute i vogn eller inne i seng eller på madrass.

 29. Du blir kopiert av glade hjem.

  1. Caroline Berg Eriksen

   Ja, jeg så det :/

  1. Caroline Berg Eriksen

   Oi, det er ikke helt heldig :/

 30. Ser at du har fått beskjed allerede, men den kopieringen er ikke helt god.. Og det er ikke første gang. Noe burde gjøres,

  1. Caroline Berg Eriksen

   Jeg har sagt i fra, så får vi se hva hun svarer :/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *