hvordan holde det rent og ryddig

cleaning caroline berg eriksen

Jeg får ofte spørsmål om hva mine rutiner er det når kommer til vasking og rydding av hus og hjem, og om jeg har noen tips å dele – så nå tenkte jeg at det var på tide 🙂 Vi har jo to hunder som går mye ut og inn av dørene her, de røyter begge to og Ronaldo er ekstrem året rundt! Bare ved å klappe ham har vi plutselig to-tre hunder ekstra dansende rundt på parketten, så det er ikke tvil om at det å ha hunder i seg selv øker innsatsen på vaskefronten.

cleaning caroline berg eriksen_4

I tillegg har vi jo vår lille prinsesse som griser litt når hun spiser mat – akkurat dette er faktisk ikke så ille, for det går mest utover henne selv og gulvet, og den siste biten tar hundene seg av. Vinn- vinn! Haha 🙂 Men stolen hennes kan bli fryktelig grisete, den er jo hvit! Og ettersom vi har bord med blanke flater i stuen, sier det seg selv at det også må vaskes litt mer enn gjennomsnittet etter at hun har lagt igjen fingermerker over hele. 

cleaning caroline berg eriksen_5

Lekekassen hennes er godt plassert nede i stuen, og den er halvfull etter barnehagetid og frem til leggetid, så da må man holde orden der. I tillegg til å huse barn og hunder, er vi to voksne her også. Jeg jobber her, vi lager mat her og det blir fort en del ting liggende rundt omkring om jeg ikke gjør noe med det – selvfølgelig. Så jeg har tenkt litt og kommet fram til at vi faktisk HAR rutiner på alt fra vask til rydding og dette vil jeg dele med dere i dag. Om det er til stor hjelp vet jeg ikke, men det er verdt et forsøk 🙂 


hvordan holde huset så rent som mulig 

fyll oppvaskmaskinen og kjør den når den er full, da blir ikke oppvasken stående. Tøm den så fort du har mulighet så ikke oppvasken samler seg i vasken eller på kjøkkenbenken 

tørk alltid over kjøkkenbenken etter matlaging, tørk av kaffemaskinen etter kaffelaging og så videre 

rensk opp i kjøleskapet en gang i uken, kast gammel mat og rester som har blitt stående og tørk grundig over alle flater og skuffer 

kjoleskap

tørk over alle flater og speil på stuen et par ganger i uken – jeg har gjerne en rutine på dette den samme dagen som jeg vanner alle blomstene som står innendørs 

tørk alltid over vasken etter tannpuss og sminke 

støvsug så ofte som nødvendig, hos oss er dette helst hver dag, men det gidder ingen av oss, så et par-tre ganger i uken holder som regel 

cleaning caroline berg eriksen_2

ha en skikkelig vaskedag en gang i uken eller annen hver uke, avhengig av hvor stort huset er og hvor støvete det blir, hvor du støvsuger, støvtørker, vasker toalett og gulv. Velg gjerne en torsdag eller fredag, det er jo så deilig med rent hus når helgen nærmer seg! Vi har ansatt en vaskehjelp annen hver eller hver tredje uke som kommer og vasker ordentlig grundig, og det er så deilig!  


hvordan holde huset så ryddig som mulig 

re alltid opp sengen før du forlater huset eller med en gang du har stått opp 

rydd bort frokosttallerkner og kaffekopper når det er brukt, ikke la det bli stående, men ta det med en gang 

cleaning caroline berg eriksen_13

rydd inn ting du har brukt til å lage frokost før du spiser frokosten 

ha en eller to faste klesvaskedager i uken hvor du kjører de maskinene som er nødvendig å kjøre, inkludert tørketrommel om nødvendig 

forsøk å ikke la rent tøy bli hengende på snoren eller liggende i maskinen for lenge (dette er vi litt for flinke til innimellom), men brett det sammen så fort du har tid. Dette er kanskje det kjedeligste vi vet om begge to, men vi bretter som regel sammen når vi for eks. ser på en serie en kveld. Da går det mye fortere! 

legg bort klær når du kler av deg for kvelden og gjør det samme når du kler av deg om morgen. Ikke la det ligge og slenge på badet eller på skapet, eller hvor som helst 

la barna leke og rote i huset, men ta dem med på ryddingen etter endt leketid og før leggetid. Nelia synes det er kjempegøy å hjelpe til med å rydde og hun får alltid masse ros for det. 

cleaning caroline berg eriksen_7


Hovedregelen min er rett og slett at ting skal bort når du er ferdig med å bruke det. Når jeg for eksempel har tatt bilder til bloggen, alt fra mat til bilder av sminke eller klær, så ryddes det bort før jeg fortsetter med det jeg skal gjøre videre. Unntaket er jo selvfølgelig barn og leker. Men på denne måten holder det seg ryddig stort sett hele dagen 🙂 Håper du plukket opp noen tips! 

154 kommentarer

 1. Har ventet lenge på dette innlegget! Endelig :-). Takk for at du deler!

  1. Caroline

   Så koselig å høre, Hilde 😀

 2. Men når makrellen er kald så stivner jo oljen..
  Fy a meg morsomt hvordan man har preferanser.
  Har en haug med bokser i en av kjøkkenskapene selv. Hehe.

  Ellers har jeg og frukt og grønt i kjøleskapet,det MÅ være kaldt. Hehe

  1. Caroline

   Vi bruker den som er ferdig opphakket, har ikke merket noe til stiv olje :p Men ja, haha :p

 3. Linn Hope

  Hei Caroline

  Må si at jeg jeg er som deg når det kommer til å slappe av når det først er ryddig, men når den man er sammen med må gis beskjed om å rydde for å gjøre det blir det veldig slitsomt å ha det helt støvfritt og ryddig til enhver tid

  Man dør ikke av å ha det litt rotete og noen ganger må man som bloggeren pappahjerte sier så fint; skal jeg velge å rydde og gjøre alt på egenhånd og være totalt utslitt når kvelden kommer eller skal det få lov til å vøre litt rot og man kan slappe av med en god serie med sin kjære.

  Nå til alle kritikerne; samboeren min lager middag, men når det er det og jeg støvsuger hver eneste dag, rydder kjøkkenet( ut og inn av oppvaskmaskinen hver dag) tar alle 3 turene med bikkka da bikkja nekter å gå tur med min samboer fordi hun var hjemme med meg da jeg var i permisjon med sønnen min lg ble vandt til å gå med meg, tørker støv, vasler utallige maskiner med tøy i uka, henger opp tøy, bretter tøyet og legger det på plass, handler mat, vasker gulv, vasker over kjøkkenbenkene, vasker kjøleskapet og rydder det engang i uka, kaster papp, panter flasker, betaler regninger, rydder og ordner på loftet, skifter på senga, vasker hundesengen hver dag pga hunden har sånn allergi at den må være ren hver kveld ellers klør hun seg til blods, får allergi vasksine hver 2 mnd, men har ekstrem allergi så hun klør fortsatt, ordner alle vetrinær besøk med hunden da jeg har lappen og ikke typen, handler alt tøy og ting som sønnen vår trenger. Alt dette gjør jeg helt alene Caroline og da sier det seg selv at noen ganger bare orker man ikke om du forstår?

  Og til dere nå som kommer til å si følgende; Caroline har ingen interesse av å høre om alt du gjør så vil jeg bare si til alle der ute som føler de må be dems kjære om å hjelpe til fordi di ikke gjør det på egenhånd, dere er ikke alene og noen ganger må man faktisk prioritere; skal jeg stå på med alt dette alene når jeg føler jeg ikke orker eller skal jeg gjøre noe og la noe bli?

  Som du har sagt selv Caroline så får jo du mye hjelp av Lars- Kristian til husarbeid, jeg mener hvis du hadde gjort alt det jeg nevnte nå uten hjelp hvordan skulle du fått tid til å blogge.

  Jeg har måttet nedprioritere bloggen min, noe som jeg er svært frustrert over, men det sier seg selv man kan ikke rekke alt. Døgnet har kun 24 timer.

  Jeg delte dette her fordi jeg vil at alle skal se to sider av en sak og det er nemlig det at det er ikke alle mannfolk der ute som er like flinke til å bidra. Jeg sier ikke at jeg er perfekt for det er ingen, men når man må be om hjelp hele tiden så blir man lei og bare gjør det selv.

  Da kan man ikke klage er det noen som sier til meg og det er forsåvidt sant, men poenget mitt er det at når man står mer eller mindre med alt ansvaret for et ryddig hjem til enhver tid sier det seg selv at det vil gå på bekostning av noe og hva er godt med et ryddig hjem og en utslitt mor enn litt rot og en glad mor. Ja for noen ganger er det faktisk ikke mulig å få begge deler, vi er mennesker, ikke roboter og har behov for å slappe av og være god mot en selv.

  Det er å gjøre noe som er lysbetont man henter krefter og får et positivt humør og ilke minst får det bedre med seg selv.

  Så nå lurer jeg på om det er mulig å få noen tanker fra deg Caroline om det jeg nettopp skrev? Det ville jeg satt stor pris på!! 😉

  Takk for et veldig inspirerende blogg innlegg og ha en fortsatt fin kveld

  Klem fra Linn

  1. Linn Hope. Jeg er alene med 2 barn og hund og har en fulltids jobb. Jeg har det alltid ryddig og rent, vasker klær hver dag, 2 jenter på 13 og 15, så mye vask. Lager middag hver dag, det er venninner av barna innom her stadig og allikevel så har vi det ryddig. Det er fordi en følger bl.a Caroline sine råd, rydd vekk etter seg når en er ferdig med ting. Sett inn i oppvask maskin , ikke la ting hope seg opp, det er da det blir kaos og tungt å ta igjen. Jeg mopper/støvsuger stort sett hver dag, tørker støv -2-3ganger pr.uke etc. slik holder det seg rydding og rent og jentene har ryddige rom , de rer opp sengene sine hver dag og legger tøy i skittentøy kurv når det skal vaskers osv. Dette lærte de når de var små og det er helt naturlig for dem å holde tingene sine i orden. Så om en følger en slik plan så blir en ikke så sliten og lei heller. Det er ganske mange som er alene denne jobben, enten de har mann eller ikke. Skjønner også godt du blir frustert og irritert, men at mannen ikke hjelper til er ikke en unnskyldning for å droppe husarbeide. Så får du ta tak i samboeren din om han ikke gidder å være «voksen» å hjelpe til.

   1. Marita

    Ingen familier er like, ingen mennesker er like. Det er ikke sikkert noe som funker for din familie funker for en annen familie. Man skal være litt forsiktig med å mene at ens egen «oppskrift» fungerer for alle andre. Husk at det er mange ulike faktorer som spiller inn her.

 4. Hvor legger du bort klærne om kvelden? Det er mitt største problem.. Mye er jo altfor rent til å vaskes, men jeg ønsker likevel ikke å legge eller henge det blant rene klær, så da hoper det seg veldig fort opp! Har du noe system på «i bruk» klær, for du har vel det du også?

  1. Caroline

   Nei, jeg legger det tilbake i skuffen og henger det tilbake på plass 🙂 Det som er skittens legger jeg i skittentøyet 🙂

   1. Takk!
    Det er det jeg ønsker å gjøre, men mannen synes ikke det går ann.. han har derfor istedenfor en «floordrobe» :-/

   2. Hei Eva. Dette er en sen kommentar, men slik gjør i hvert fall jeg: Klær som er rene nok for videre bruk får henge til lufting over natten på en håndklehenger på soverommet, da føler jeg i hvert fall at det er mer greit å pakke dem inn i skapet morgenen etter. Har en egen skuff for slike «halvrene» klær i klesskapet. Prøver å huske å sjekke den før jeg kler på meg nyvaskede klær, og å sjekke i skuffen når jeg skal vaske klær, slik at det ikke hoper seg opp. Mannen min har samme holdning som din mann og dermed også delvis en «floordrobe» (haha!), men jeg slipper i alle fall rotet på min side av rommet. Uansett kan du jo prøve å få ham til å henge klærne på knagg eller stang på veggen, så er i alle fall gulvet fritt, det synes jeg er viktigst. 🙂

 5. Her har vi også en hund som røyter, så her går støvsugere en hang om dagen! Så ryddig kjøleskap, uff nå skal jeg rydde mitt og

 6. Hei Caroline 🙂
  Flott innlegg.
  Lurte på hvor du hadde kjøpt den lekekurven?

  1. Caroline

   Den er fra IKEA 🙂

 7. Jeg er skikkelig OCD på alt sånn. Lager jeg mat rydder jeg underveis, jeg fyller og tømmer og fyller oppvaskemaskinen. Og rydder opp etter ALLE i huset. Desverre er ikke de resterende fire medlemmene av familien spesielt flinke til å plukke opp etter seg… (Og ironien i det hele – JEG blir beskyldt for rotet når det ligger rot ute…) haha…

  Har til en viss grad gitt opp hele ryddingen. For er kjøkkenet strøkent, og mannen bestemmer seg for å lage middag, så ser det ut som et bombenedslag etter tre minutter…. Haha

 8. Yngvild

  Hva bruker du til å tørke av for eksempel vasken på badet i full fart? 🙂

  1. Caroline

   Vann og papir 🙂

 9. Dansedamen

  rutine på hvordan man rydder, er fint d. Men de fleste kjenner vel til hvordan og hva som passer sitt hus og familie best. Hadde jeg vasket klær så sjeldent som 1-2 ganger pr uke, måtte jeg ha hatt 2 vaskemaskiner.

  1. Caroline

   Ja, det er klart det er forskjeller i alle husstander 🙂 Jeg delte bare mine tips og rutiner, så må man selv velge hvordan man skal bruke det – eller om man skal bruke det i det hele tatt 🙂

 10. Anbefaler deg å sjekke ut Norwex:) rengjøringprodukter med fokus på inne/utemiljø! Det tenker jeg passer deg:)

 11. Håper du ikke tar dette på en negativ måte; men er litt spent på hvordan dette vil fortsette når dere får en liten baby til. Du blir kanskje litt mer trøtt og får mindre energi, og vil prioritere andre ting. Samtidig blir Nelia eldre og mer selvstendig, og i verste fall vil hun bli litt sjalu og kanskje bli litt vrang (slik er det ofte en periode med eldre søsken). Kjempekoselig å høre at dere venter en liten til. Jeg er klar for gravid-oppdateringer, det er gøy å følge med på.

  1. Caroline

   Dette var det så mange som sa til meg da jeg gikk gravid med Nelia også, men det har gått så fint 🙂 Jeg er absolutt åpen for endringer, men veien får bli til mens vi går 🙂 Det er klart det blir en forskjell med to barn i hus, men jeg tror ikke det skal bli så altfor vanskelig å holde på akkurat disse rutinene 🙂

   Tusen takk for at du følger med 🙂

   1. Blir spennende å følge med på. Jeg skal selv bli tante igjen i august, spent på om eldstemann blir litt sjalu da, hehe. Ønsker deg/dere lykke til med lille nummer to! 🙂

 12. Dette var supre tips, selv om man egentlig vet så er det greit å lese det, fikk litt lyst å ta hus i morgen;) hva bruker dere å vaske av vasken med etter tannpuss hvis dere gjør det hver dag? Blir vel mye kluter, eller er det engangs? Vi er også en familie på tre med en gutt like gammel som N og jeg føler jeg kan vaske klær hver dag uten at kurven blir tom:);)

  1. Caroline

   Jeg bruker bare litt toalettpapir og vann 🙂

 13. Takk for gode tips! 🙂

 14. Hei Caroline. Jeg leser støtt og stadig bloggen din- men jeg la merke til at du er opptatt av sunn mat- men at du ikke har et eneste økologisk produkt i kjøleskapet ditt- ikke engang egg… Kanskje det er vanskelig å få tak i der du bor men kanskje da også du kan få opp fokuset på dette i småbyene også. Det handler jo ikke bare om p spise riktige råvarer men også passe på at man både reduserer giftige stoffer i kroppen men også er mer miljøbevisst- og dette er jo veldig inn om dagen så kanskje noe å satse mer på??

  1. Caroline

   Hei Teresa 🙂

   Ut i fra hva man vet om økologisk mat akkurat nå så ser det ikke ut til at det har noe hensikt for hverken helsen eller miljøet og velge det fremfor konvensjonelt dyrket mat :/ Selv ikke dyrevelferd ser ut til å slå positivt ut for økologisk, med unntak av egg (som du nevner).

   1. Sissel

    Jeg synes det er veldig rart at man ser at personer har på seg verneutstyr når dem sprayer åkere med salater men vi skal spise det? Hvis vi går tilbake i tid så fikk vi bare økologiske produkter. Dårlig med oppbevaring av mat hadde dem å. Men no som vi har supre måter til å oppbevare mat så skal man sprøyte i dem masse rare stoffer for at de skal holde seg lengere? Jeg kjøper økologisk så langt jeg får tak i det. Mulig det er bare i hodet mitt at jeg føler det er bedre.

   2. Lars-Kristian Eriksen

    Det er en stor forskjell på mengden kjemikalier en person som sprayer åkeren er i nærkontakt med, sammenlignet med de restene som finnes i maten som selges i butikkene. Før i tiden hadde vi også flere matbårne sykdommer, færre mennesker å fø osv. 🙂 Det sprayes med giftige kjemikalier i økologisk jordbruk også, bare at disse er av naturlig opprinnelse, uten at det nødvendigvis betyr at det er mindre giftig enn kunstig.

    Det er neppe noe negativt ved å kjøpe økologisk, og om du føler at det er best så synes jeg du skal fortsette med det 🙂

 15. Nå skal jeg ikke anklage deg for å være født sånn, men jeg tror noen (deriblant meg) rett og slett er født blinde for rot. Mamma er veldig ryddig av seg og jeg har gjennom hele oppveksten vært den som har lagt fra meg sokker i stua og diverse greier på kjøkkenbordet. Det er ikke for å være slem, men jeg vil påstå at det er mye vanskeligere for oss rotehuer å rydde hver dag fordi man nesten må lære seg det på nytt hver gang, om du skjønner? Mens om man har gode rutiner, eller bare er litt OCD fra naturens side så går det av seg selv uten at det krever så mye energi.
  Min går-av-seg-selv ryddemodus kommer sånn ca en gang i halvåret, resten av året må jeg virkelig tvinge meg til det. Det er i de stundene jeg virkelig skulle ønske jeg var en født ryddemaskin, altså! Heldigvis bor jeg alene og plager ingen med rotet mitt – enn så lenge!

 16. Hei In

  Jeg vet det er veldig mange som er alene med barn og hund, men hvor mange av de har slitt med senebetennelse i begge hender i 3 år og gått på kortison injeksjoner?

  Det å belaste hendene mine så mye når jeg har så mange smerter er noe jeg ikke skal gjøre for mye av for da blir jeg ikke bra, så det er også et hensyn jeg virkelig må ta. Legen og behandleren min sa at hvile hvile og atter hvile er viktig.

  Jeg jobber selv 100 prosent med utagerende autister og har en rimelig tøff arbeidsdag i tillegg. Jeg sier ikke dette for å klage eller bruke som en unskyldning, men for å forklare.

  Jeg sier heller ikke at ikke andre har det tøft, det er ingen konkurranse om hvem som har det tøffest, men man må også se på sin egen helse. Er man mye frisk og i god form er det mye enklere å klare alt du gjør enn når man har en helse som min som er veldig dårlig.

  Jeg gjør alt jeg kan i min makt for å bli frisk ,jeg går til behandlere og får injeksjoner, akkupunktur, fysioterapi, kiropraktor. Jeg gjør alt for å bli frisk. Som min tidligere sjef sa: Du gjør en innsats Linn. Hadde du ikke gjort det og vøært frustert kunne man ikke klagd, men det at du klarer såpass mye med tanke på din helse situasjon er svært beundringsverdig og det tar jeg faktisk med meg videre.

  I tillegg har jeg Chrons. Dette er en veldig tøff sykdom. Poenget mitt med å dele dette er at alle må ta utgangspunkt i en selv og slutte å sammenligne seg med andre. Det ville jo vært merkelig om en i min situasjon med så mange ufrivillige plager ville fungert like godt som en frisk person eller hva?

  Da vet du litt mer om hvorfor ståa er som den er. Hva tenker du om dette Caroline?

  Alle gjør så godt som de kan og det er faktisk mer enn bra nok. Hva hjelper det med et helt strøkent hjem hvis hendene mine ikke fungerer?

 17. For noken flotte tips! Syns det hjalp mykje, da eg sjølv må bli flinkare til spesielt det og rydde. Sjølv om eg meinar det skal sjå ut som det bur folk der, og ikkje vere størkent til ein kvar tid så er det flotte tips og plukke med seg 😀

 18. Takk for supre tips! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *