fortelle eller ikke fortelle?

interoptik_3

Plastisk kirurgi er alltid et aktuelt tema, spesielt i dagens samfunn hvor det ser ut til at dette har blitt ukentlig skrivestoff for både dagspresse og ikke minst bloggere. I sistnevnte media har plastisk kirurgi som tema eksplodert den siste tiden og det er flere bloggere, både de med mange lesere og de med færre lesere, som deler sine erfaringer fra diverse plastiske inngrep. Før- og etterbilder, endelig resultat og tanker rundt hele prosessen. Jeg liker ikke denne utviklingen. Rett og slett. Jeg synes det er skummelt. Sminke og klær er én ting å skrive om, og dette alene kan selvfølgelig skape et press blant unge i dagens samfunn, men i mine øyne kan ikke sminke, extensions og en ny garderobe sidestilles med et kirurgisk inngrep. Jeg kjenner i hvert fall at min grense går der. For når det begynner å snakkes om såpass fysiske endringer som faktisk endrer deg for livet og som i tillegg har en viss fare for komplikasjoner underveis, synes jeg vi som bloggere bør tenke oss ekstra godt om. Vi må være forsiktige med hva vi skriver og deler, og tenke over hvem vi treffer og hvem vi når ut til. 

plastisk kirurgi aapenhet2

Jeg har ingenting imot de som velger å gjøre kirurgiske inngrep, det er et personlig valg og må være fullstendig opp til den det gjelder. De som velger å gjøre dette har sine grunner, og det skal de få lov til å ha. At vi i det hele tatt har muligheten til å gjøre slike inngrep synes jeg er flott. Jeg tenker på dem som kanskje har vært utsatt for en ulykke og som virkelig trenger det, eller dem som faktisk får bedre livskvalitet ved å gjennomgå en operasjon. Det jeg derimot er usikker på, er i hvor stor grad det burde skrives om på blogger. 

Noen mener det er best å være ærlig, slik at de som leser forstår at ikke alle er født med perfekt nese, lepper eller pupper. Men hva hvis dette er et inngrep vedkommende har gjort på grunn av komplekser? Er det da riktig å tvinge fram en tilståelse fra denne personen med gjentatte spørsmål og krav om svar? Jeg synes det er feil. For mange er ikke disse operasjonen noe som gjøres for å ha noe å skrive om eller for å få oppmerksomhet. For de fleste vil jeg tro at det handler om muligheten til å få bedre selvtillit. Å bli kvitt et problem som har vokst seg så stort at det hele tiden er i veien for livskvaliteten. Man bør være ærlig overfor leserne sine, det har jeg beviselig erfart, men selv om du har valgt å være en offentlig person, må det være lov til å ha hemmeligheter og ikke dele ALT med alle? Eller?

Selv mener jeg at kirurgiske inngrep er såpass personlige at det ikke skal måtte deles med hele verden. For når det legges ut på nett er det umiddelbart tilgjengelig lesestoff for hele verden. Jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg selv ville angrepet det. Det blir feil å avfeie det og nekte for det, dersom det er åpenbart. Og dersom du svarer at ja, det og det har jeg gjort – er du ikke da med på å bygge dårlig selvtillit hos en eller annen der ute? 

plastisk kirurgi aapenhet

foto: bulls

Jeg får stadig spørsmål om jeg har fått utført det ene og det andre. For noen år siden var flere overbevist om at jeg hadde silikon, såpass overbevist at jeg tror det ble en sannhet for veldig mange, mens sannheten var den at jeg bare brukte bh med push up. En annen ting som stadig spørres om er nesen min, og her får jeg god hjelp av sminke eller konturering dersom den ser annerledes ut. Jeg har aldri operert meg og har heller ingen planer om det. Jeg har heller aldri tatt noen «fillers» i ansiktet utenom i leppene, selv om det virker som at enkelte tror det. Men vi vet aldri hva fremtiden bringer, og dersom det skulle bli aktuelt for meg en gang, vet jeg helt ærlig ikke hvordan jeg skulle taklet det i forhold til denne bloggen og spørsmål rundt det. En eneste ting er jeg heldigvis sikker på, jeg ville aldri ha dedikert et helt innlegg til det, fortalt om prosessen eller vist noen som helst bilder fra «behind the scenes». For meg ville det vært såpass personlig at jeg ville holdt det for meg selv. Kanskje ville jeg ikke ha delt det med venner eller familie engang, kun de som bor med meg hver dag. Jeg vet virkelig ikke. 


For snart 6 år siden skrev jeg et helt innlegg om restylane den første gangen jeg prøvde det, og det angrer jeg på. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det, men det var nok fordi jeg synes det var nytt og spennende og fordi jeg var så fornøyd selv. I tiden etterpå har jeg vært ærlig når jeg har fått spørsmål om bruken av det, og på mange måter synes jeg det er fint. Jeg ønsker jo å være ærlig og det er jo også en ganske vanskelig ting å skjule fordi det er såpass synlig. Men likevel vet jeg altså ikke hvordan jeg ville angrepet det i fremtiden, dersom jeg plutselig skulle føle for å gjennomgå en operasjon av det ene eller det andre slaget. Er det feil å ignorere kommentarene som etterspør svar? Ved å ignorere spørsmål blir det fort en bekreftelse for mange. Er det feil å svare ja og ikke noe mer? Hva tenker du rundt dette? 

103 kommentarer

 1. Det som skremmer meg med all plastikoperasjonene er at det er mennesker som ikke liker det de ser i speilet. En ting er å ha komplekser for evnt ting, men jeg syns det blir feil å bare legge seg under kniven for å få det «perfekte» ytre. Hva når man selv får barn og det barnet ligner på ditt gamle jeg..vil man da oppmuntre det barnet til kirurgi for å bli perfekt…men tanke på at man opererte seg selv siden man ikke likte det man så….

 2. Lena haugen

  Så fantastisk innlegg. Jeg er utdannet hud og kroppsterapeut og har jobbet på medisinsk hudpleie klinikk i 10 år hvor Botox og restylane blir utført hver dag. Har faktisk selv aldri gjort det, enda. Jobber nå på farris bad og har gjort mange mother to be behandlinger i dag, da kan dette temaet opp, og alle var faktisk faste lesere av din blogg, inkludert meg:) synes du skriver utrolig bra og er et godt forbilde. Har 2 barn selv og kan bare drømme om ha din kropp.

 3. Kjære deg, hvis du vil være et godt forbilde, er fasiten ganske grei: la være å ta slike inngrep!

  Gode forbilder klarer å leve med hengepupper og linjer i panna uten å la det gå utover ens selvtillit. Med din fantastiske blogg og tilhengerskare, har du en enorm mulighet til å kunne gå foran som et godt eksempel for mange andre jenter og kvinner. Benytt den!

  Jeg er ganske sikker på at folk ikke hadde vært kritiske om du hadde satt inn falske pupper etter å ha fjernet dem pga brystkreft, eller om du hadde operert øret etter å ha vært i en bilulykke, men that’s it!

  Ta et valg, for du kan ikke få både i pose og sekk. Leve som et sunt, ekte, naturlig og godt forbilde, dog med litt hengende og rynkete kroppsdeler, eller leve med et flawless utseende som ikke har blitt til ved like fullt så forbilledlige metoder, og som du hele tiden må skjule eller forsvare?

  Høres ut som en enkelt valg, spør du meg!

 4. Angrer du på at du fortalte at du har tatt restylane, eller angrer du fordi du viet et helt innlegg til det?
  Håper du kun mener at du angrer på at du skrev et eget innlegg om det. Som leser føler jeg at det er veldig viktig at bloggeren er åpen om slikt. Synes det er mye verre om leseren tror du er født «perfekt». Når en vet hvilke ting som er fikset på, så synes hvertfall jeg det er mye lettere å forholde seg til egen kropp (og ikke minst at en får et positivt inntrykk av bloggeren som en robust person med integritet).
  Forresten, så hadde jeg elsket et innlegg på hvordan du har fått så flott hud. Og da mener jeg ikke det som står i alle magasiner: at de drikker mye vann og spiser sunt 🙂 jeg mener hvilke produkter og behandlinger du virkelig mener har gjort en forskjell. Det er her du som blogger kan tilføre mye mer, det er konkurransefortrinnet ditt i forhold til magasiner og andre bloggere. Vis oss hva som virkelig hjelper, det er jo dette vi er interessert i å få vite 🙂

  1. Caroline

   Jeg angret fordi jeg viet et innlegg til det 🙂

 5. Charlotte

  Jeg tenker at du som mor, voksenperson og med et stabilt og flott liv burde være såpass fornuftig at du ikke kommer til å vurdere plastiske operasjoner i fremtiden. Hva skal det være godt for, egentlig?

  Når det kommer til bloggen: ærlighet varer lengst. Det er ingen vits i å prøve å skjule eventuelle endringer for leserne dine. Det er her det gjelder å være et godt forbilde: vis at man kan være uperfekt og likevel ha et «perfekt» liv. Da slipper du å tenke på hva du fortelle leserne dine.

 6. Du er definitivt med på utviklingen av denne trenden med din bruk av restylane.

 7. Skhønte ikke helt dette innlegget? Du fikser jo selv på leppene for å forbedre utseende? Det virket jo gjennomtenkt helt til du fortalte det..glemte det et øyeblikk.

  1. Caroline

   Ja, og jeg angrer på at jeg skrev om det sånn jeg gjorde og ville ikke gjort det i ettertid :/ Det er opp til hver enkelt om man vil gjøre kosmetiske inngrep, men blogginnlegget handler om hvorvidt bloggere skal være åpen om denne type ting, eller om de har krav på å holde det privat selv om det er tydelige.

 8. Mange mennesker er negative eller skeptiske til hvorvidt erfaringer med plastisk kirurgi bør deles med offentligheten. Mange mener det er galt å skrive om det – at det ikke bør deles, fordi det potensielt kan sette griller i hodene på folk, og da særlig yngre mennesker. Den generelle holdningen til de aller fleste over 25, er at man egentlig bør være litt flau dersom man har gått så langt som å legge seg under kniven for å få fikset på utseendet.

  Selv i 2016, er kosmetiske inngrep noe som gir grobunn for mange fordommer. En av de tingene man gjerne får høre, er at man er et dårlig forbilde. Man er et dårlig forbilde fordi man har brukt tusenvis av kroner på å fikse på det man er misfornøyd med, istedenfor bare å akseptere seg selv slik man er skapt. Man opplever også å bli stemplet som falsk. Falsk, fordi puppene ikke vokste til størrelsen sin på en naturlig måte, eller fordi det ikke er genene som har gjort at nesen har den formen den har. Svært ofte blir man også beskyldt for å ha operert seg ikke for egen del, men for å tiltrekke det motsatte kjønn.

  Jeg er en av dem som mener at erfaringer med kosmetiske inngrep BØR deles, og det av følgende grunner:

  1) antallet mennesker som planlegger å legge seg under kniven er mange. Har man først tatt et slikt valg, er det viktig at man vet hva man går til. Klinikkens nettsider vil fortelle deg hva du kan forvente av inngrepet, men ikke hvor mange av kundene deres (heter det det?) som faktisk føler de ble ordentlig tatt imot og behandlet på en ordentlig måte, eller hvorvidt kunden faktisk var fornøyd med inngrepet kontra hva de ble lovet på konsultasjonstime. Den informasjonen får man kun av kunden selv. Derfor er det også til stor hjelp om de som har fått utført et inngrep våger å erkjenne dette åpent på nett, slik at man ved et enkelt googlesøk på klinikkens navn lett kan komme frem til forskjellige forum og blogger hvor ekte mennesker deler personlige erfaringer. Er de negative erfaringene fra èn klinikk mange nok, styrer man selvfølgelig unna denne klinikken – selv om man på forhånd hadde sett for seg at man skulle opereres der.

  2) Jeg kan selvfølgelig bare snakke for meg selv, men selv finner jeg det faktisk litt betryggende å vite at flere av de «aller peneste» menneskene har fått litt hjelp på veien, og at de ikke er født med perfekt nese, lepper, bryster etc. Det viser liksom at det er helt menneskelig å ha skavanker… Så da er ikke jeg og.. Let’s say.. Alena Shishkova eller Kim Kardashian så ulike likevel.

  3) Som jeg nevnte tidligere, er det fremdeles en hel del fordommer knyttet til dette med kosmetiske inngrep. Jeg håper, og tror, at jo flere bloggere, kjendiser, og ‘mannen i gata’-mennesker som står frem med dette, jo mer vil folk forstå at disse menneskene er så fryktelig mye mer enn bare et par silikonpupper, et rumpeløft eller en operert nese. At kun fordi man fikser på utseendet, har man fremdeles verdier og personlighet i behold.

  Det er på tide at kosmetisk kirurgi aksepteres og normaliseres. Med det mener jeg IKKE å si at det bør bli like vanlig som å sminke seg, eller at det bør tas lett på. Det jeg derimot mener, er at det må komme et tidspunkt når folk ser forbi det. Hvor det at man har operert nesen ikke automatisk gjør at manstemples som overfladisk, eller som et dårlig forbilde.

  Jeg har selv operert brystene, men det gjør meg ikke til noe dårligere menneske av den grunn. Jeg ER ikke brystene mine – jeg er den samme personen som jeg alltid har vært, bare mer et mer iøyenfallende frontparti.

 9. Charlotte

  Rart du skriver om nettopp dette, for det innlegget du skrev om Restylane for flere år siden var det som fikk meg til å ville ta Restylane. Jeg hadde ikke tenkt tanken før, men en drøy uke senere dro jeg og tok Restylane selv. I en alder av 18 år.. Dette er riktignok ikke din feil, misforstå meg rett, jeg var usikker og lett påvirkelig. Resultatet ble ikke spesielt bra, men etter å ha vokst litt i hodet og byttet klinikk vil jeg nå påstå at dette har gitt meg en helt ny selvtillit. Så alt i alt – takk!!

 10. Hei Caroline – takk for innlegg!

  Jeg er helt for at man skal holde det for seg selv, fordi som du så fint peker ut – man gjør det jo kun for seg selv, eller? Det er åpenbart at en ny nese er umulig å hemligholde for en blogger, men om man velger å f.eks. ta botox eller endrer på puppestørrelse så syntes jeg virkelig man skal holde munn om det, så får heller folk spekulere litt. Det betyr ikke at du som blogger ikke er ærlig! Du har rett på privatliv.

  Jeg blir faktisk kvalm når 20 år gamle bloggere vier flere og hele innlegg hvor de tar fillers o.l. Leserskaren deres er jo tenåringer. Isabel Raad bruker som argument at når hun var ung så hun opp til stjerner som hadde fikset på utseende, og dette visste ikke hun om. Jeg syntes det er bra vi ikke visste noen ting. Jeg er glad jeg kunne ha en barndom, være 13 år gammel og ikke har peiling på hva et skjønnhetsinngrep betydde. Jeg visste at Britney var pen, og tenkte at hun var født sånn. Det påvirket ikke min selvtillit. Om mine idoler derimot hadde snakket opp og ned i mente om skjønnhetsinngrep som de gjorde fordi huden var rynkete, puppene for små og rumpa for dvask, da er jeg redd for hva det hadde blitt av meg. Jeg har selv begynt å vurdere fillers i det siste.. men det er først etter at flere bloggere/vloggere har pekt ut ting ved seg selv de får fikset, som dessverre er de samme «feilene» jeg også har. Hvor trist er ikke det?

 11. Flott at du har bevissthet rundt dette. Særlig med tanke på at fillers kan medføre blindhet. Botox er en lang mer risikofri behandling enn fillers. Det er særlig urovekkende at mange foretar fillers behandling uten å kjenne til de svært alvorlige komplikasjonene som kan oppstå http://www.news.com.au/lifestyle/beauty/cosmetic-surgery/australian-society-of-plastic-surgeons-warns-dermal-fillers-can-cause-blindness-following-shocking-new-south-korean-study/news-story/719bc720d263f5162241e979d5877aad

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *