slik får du barna med på matlagingen

AdamsS_6

Denne uken har vi testet Barnekassen fra Adams Matkasse! Dette er kassen som er lett å lage og lett å like – perfekt for småbarnsfamilier. Rettene har mildere smaker med stort fokus på det som barn kan kjenne lett igjen. I tillegg sørger oppskriftene for kreative måter å tilberede grønnsakene på, slik at det blir enda lettere å like sunne ting. Nelia elsker alt som er laget til puré, så denne kassen har virkelig vært en hit her i huset, med både ertekrem og gulrotpuré på menyen denne uken. Kassen har i tillegg et variert innehold med både kjøtt, fugl og fisk.  

AdamsS_4

Her hjemme prøver vi å ta med Nelia med på matlagingen så ofte det lar seg gjøre. Det har nesten blitt en rutine å kle av seg yttertøyet og vaske hendene når hun kommer hjem fra barnehagen, og deretter ta turen ut på kjøkkenet for å sette i gang. Det er utrolig lurt å la barna ta del i middagslagingen. På denne måten føler de seg inkludert, de vet hva de får til middag og synes det er litt ekstra stas å spise det de selv har vært med på å lage – slik er det i hvert fall her hos oss.

AdamsS_2

Det har vært perioder her hjemme hvor Nelia ikke har hatt noe særlig lyst på middag, men hver gang hun får være med på tilberedelsen selv, vil hun alltid spise middagen også. Det slår i hvert fall sjelden feil, så dersom dere sliter med matlysten til barna, kan dette være et kjempegodt tips som kanskje får ting til å løsne. Dessuten er noe så enkelt og nødvendig som matlaging en kjempefin måte å gjøre noe sammen på alle sammen – selv i en hektisk hverdag. 


5 tips til å få med barna på matlagingen 

– start med å vaske hendene, det er alltid god rutine og de fleste barn synes det er gøy med håndvask.

– ikke gi barna skarpe gjenstander før de er gamle nok til det. La dem i så fall ha en egen kniv som ikke er skarp – det får du kjøpt på de fleste butikker som selger kjøkkenhusholdning- og tilbehør. Hvis ikke kan de for eksempel bruke en vanlig smørekniv. Selv om den ikke skjærer stort, får de i hvert fall følelsen av å være med 🙂 

AdamsS_1

– det er viktig å være tålmodig, for det er ikke sikkert at de forstår hva dere holder på med dersom det er første gangen. Snakk litt om hva dere skal gjøre, lage og hvorfor. Fortell om de forskjellige grønnsakene, la barnet få smake underveis og snakk om de fine fargene på maten! 

AdamsS_8

– la barnet få velge selv hva du skal kutte opp – eller om det skal være med på å kutte opp selv, la barnet få bestemme. 

– sett på musikk, så blir alt så mye morsommere, veldig mye lettere og fort et høydepunkt. Barnemusikk- og sanger av alle slag, og gjerne Prinsesse Sofia for små prinsesser 😉 

AdamsS_7

ukens barnekassemeny 

Denne uken har vi spist rask lasagne med speltlomper og frisk salat, kyllingburger i pitabrød med friske grønnsaker og rømmedipp, pannestekt torsk med bacon, ertekrem og potetbåter, klassisk fiskesuppe med gulrot og sukkererter og svinekoteletter med brun saus, gulrotpurè og ovnsbakte potetstaver. 

AdamsSmiddag 1

AdamsS_3

Dersom du har lyst til å teste ut Barnekassen får du 50 prosent avslag dersom du er ny kunde, bruk kodeordet BLOGG_CAROLINE.  Du får også Fruktkassen med på kjøpet, og du kan bestille HER 🙂 

Klikk gjerne HER for å lese hva jeg har skrevet om alle de andre matkassene som Adams Matkasse tilbyr 🙂

31 kommentarer

 1. Jeg har i det siste blitt opptatt av hva 2 åringen min spiser. Og angst over alt han har fått i seg…

  I dag fikk han i seg en hamburger fra hamburgerkjede med ketsjup og ost som lå ute i 5 timer i går på kjøkkenbenken før den ble lagt i kjøleskapet. Og oppvarmet. Hans onkel skulle spise denne men han fikk spist halvparten før noen merket d. Er dette farlig tror du?

  Er du påpasselig med hva nelia får i seg. Hva gir du hun absolutt ikke?

  1. Tror ikke Caroline er den rette å spørre her 😛 Er du bekymret for bedervet mat anbefaler jeg deg å oppsøke lege.

  2. Det går vel bra? Hva er det verste som kan skje? Litt magevondt?

  3. Jeanette

   Er det ikke bedre å høre med en lege/helsestasjonen om du er bekymret for maten? Caroline er da ingen av delene og heller ikke ernæringsfysiolog. Og han tok nok ingen skade av den ene gangen han spiste den burgeren.

 2. Tusen takk for de flotte innleggene du deler med oss!
  Har fulgt deg sååå lenge, men nesten aldri kommentert (shame on me;)). Uansett så synes jeg det er så koselig å få følge deg, helt fra du startet og frem til der du er nå! Med mann, hus og lille Nelia! Jeg digger måten du deler ting om Nelia uten at hun blir utsatt veldig mye. Du har liksom en veldig fin balanse mellom det du deler her inne og de tingene du liksom ikke trenger å dele om Nelia. Som jeg synes mange andre bloggere gjør med barna sine.
  Jeg var så ‘redd’ vi aldri fikk sett Nelia noe særlig på bloggen, men det er så koselig at vi får muligheten til det. For vi som leser liker jo å lese om ditt liv, du er jo en inspirasjon på så mange måter!

  Håper du har en fin søndagskveld og er like klar for en treningsøkt i morgen tidlig som meg 😉 har nemlig hver hos svigers på middag, å der kan man ikke forsyne seg bare en gang… 😉 så en økt skal bli bra!

  Hilsen ung jente som ser opp til deg!

  1. Caroline

   Kjære Gunn! Dette var utrolig hyggelig å lese, tusen takk for så fine ord 🙂 <3 Oooo! Middag hos svigers! Det er så hyggelig og jeg blir alltid sprengt selv, spesielt når de er så glad i kake på Sunnmøre :p

   Stor klem til deg, Gunn! Og god påske <3

  2. Om du er redd for hva barnet ditt får i seg er nok ikke dette rette stedet å spørre. Er du engstelig for bedervet mat ville jeg spurt en lege e.l, ikke en blogger.
   Men uansett, tenk hvor mye ekkelt barn tar på, spiser, sleiker på, plukker på….. Han/hun har sikkert spist masse ekkelt som du ikke vet om engang.
   Om ikke barnet ditt blir sykt går nok alt bra. Lykke til!

 3. Kariann

  Tusen takk for fine tips! Syns det har vært vanskelig å ha tulla med på middagslagingen, spesielt når det kommer til steking av mye forskjellig. Men baking syns jeg har vært lettere, og hun syns det er kjempe gøy og stas! 🙂
  Må bare benytte anledningen til å ønske dere en god påske, og kos deg med dine kjære! 🙂
  Klem

  1. Caroline

   Ja, bakst er enda enklere selvfølgelig! Her blir det meste av deigen spist opp underveis når vi baker :p Haha!

   Det samme til deg, Kariann! God påske <3

   Klemmer!

 4. Synes de fleste barn det er gøy å vaske hender??

  1. Caroline

   Jeg kan selvfølgelig ikke snakke for alle barn, men Nelia og hennes venner synes det er kjempegøy! Alt med vann er fantastisk og ved håndvask får de jo lov til å kline litt med vann 🙂

 5. Pleier egentlig ikke kommentere, men her må jeg bare si meg litt uenig. Skal barna få følelsen av å mestre, må de også få lov til å lære seg å bruke f.eks skarpere kniver. Så lenge man passer godt på (noe man faktisk har mulighet til å gjøre når man lager mat med bare ett barn), så kan de fint håndtere ordentlige kniver fra de er ganske små 🙂 Opplevelsen de får av å faktisk greie å skjære gjennom grønnsakene, og ikke minst at de ser at de klarer å bruke akkurat den samme kniven som mamma/pappa, gir mye mer enn å måtte gi opp fordi man ikke kommer gjennom gulrota med smørekniven 😉

  1. Catharina

   Enig med deg her. Jeg lager mye mat sammen med gutta mine på 5 og 2,5 år og de har egne skarpe kniver. Jeg har kjøpt barneknivene til Mac, disse er skarpe, men ikke spisse, samt at de er lette for barn å bruke og holde i. Absolutt å anbefale til alle som ønsker å ha med små assistenter på kjøkkenet 🙂

 6. Aleksandra

  Har du gått tilbake til å spise (så mye) rødt kjøtt igjen?

  1. Caroline

   Jeg spiser ikke rødt kjøtt fra storfe lenger, med mindre det finnes i Adams Matkasse som vi har i ny og ne 🙂 I denne kassen er det kun en rett med kjøt fra storfe, resten er fra svin og kylling.

 7. Veldig fine tips til matlaging med barn! Synes bare det er veldig, veldig synd at slike matkasser for det meste inneholder minst ett protein fra kjøtt ved hver rett.. Det er virkelig en skam at normen i dag er at man trenger kjøttprodukter for å tilfredsstille proteinbehovet og opprettholde god helse. Vi trenger mer fokus på proteinkilder fra planteriket, synes jeg:)

  Ha en fin søndag videre!

  1. Helt enig. Har tatt kontakt med både Adams Matkasse og Godt Levert, men ingen av disse hadde planer om en vegetarisk/vegansk matkasse.

   1. Caroline

    Det hadde jo vært helt topp om de kunne utvikle en vegetarkasse 🙂

   2. Vil bare si at matkassen fra nettmat.no har Vegetarkasse 🙂

 8. Jane (Danmark)

  Kære Nelia

  Sikke noget fin mad du gør sammen med din mor, du er virkelig god i et køkken.
  Det mad man laver selv smager ekstra godt.

  Fin påsk til dig og dine forældre.

 9. Carina Marie

  Her i huset smører vi oss med tålmodighet og venter på den dagen hvor middagen blir et hyggelig måltid igjen. Haff, guttungen på 2 1/2 år har vel ikke spist middag på et halvt års tid, med noen få unntak. Vi holder på å blir sprø! Alle tips i boka er brukt opp, og uansett ender vi opp med skrik og hyl, mat, kniv og gaffel som flyr veggemellom 😛 :/ …her overlever guttungen på lomper og knekkebrød med smør, Skyr mini m/banan, bløtkokt egg og melk. Hvor gikk det galt liksom?

  1. Caroline

   Uff, kjedelig når det er sånn :/ Nelia er litt opp og ned med middag hun også, selv om det stort sett går greit. Jeg tror nok ikke det gikk «galt» noe sted, barn er forskjellige og går gjennom ulike faser 🙂 Heldigvis går det over til slutt!

  2. Har du lest om/prøvd Satter-metoden? https://ellynsatterinstitute.org/htf/howtofeed.php Hun har noen grunnleggende prinsipper om å fjerne stress og maktkamp fra måltidene ved å fordele ansvaret.
   Din jobb som forelder er å servere sunn og god mat. Ditt barns jobb er å spise den.
   Det er ikke din jobb å få ungen din til å spise, ved mas, trygling, kjeft, bestikkelser, eller noe som helst annet.
   Når du har servert næringsrik og god mat, har du gjort ditt. Intet barn har sultet ihjel mellom middag/kveldsmat og frokost. Satter går mye grundigere inn i tanker rundt dette, og konkrete tips og måltidsstrategier, men grunnprinsippet er altså det overnevnte. Det er selvsagt ingen magisk tryllestav som fikser alt, men her i huset har måltidene blitt mye triveligere. Når jeg har satt middagen på bordet, hvorav det alltid er minst én ting jeg vet at dattera mi (også 2.5) spiser, så har jeg gjort mitt. Om hun hvis spise masse eller litt eller ingenting, er helt opp til henne. Det er ikke noe vi maser eller styrer med.

   Det er mye sannhet i at unger kan kontrollere tre ting her i livet – soving, spising og dobesøk, og å begi seg inn i en maktkamp på disse områdene er dømt til å mislykkes, fordi ungen din har ingenting å tape, og når andre bestemmer alt over deg hele dagen, skal iallfall du bestemme hvorvidt du spiser potetene dine 😉

 10. Koselig å ha med barna på matlaging, spesielt baking liker mine best å være med på:) Men håndvask er en kamp, det har det alltid vært….Spes min fire åring…Hun HATER å vaske henda, selv om det er en godt innarbeidet rutine i hjemmet vårt….klikker hver eneste gang!!!!! vi har prøvd med leker, ender osv, osv…Hun elsker derimot å bade/dusje heldigvis:))

  1. Caroline

   Ja, det er kjempestas om de liker det 🙂 Nelia elsker å vaske hendene, men hun skal gjøre det selv og aksepterer ikke hjelp :p Dusjing derimot :O

 11. Karoline

  Natt til i går drømte jeg at jeg møtte deg og Lars-Kristian da jeg var ute på tur. Aner ikke hvor i verden det var, da dere bor på motsatt ende av landet, men uansett. Til min store begeistring solgte de isen din på en kiosk vi gikk forbi. Dere skulle til å kjøpe både is og vaffel (om jeg ikke husker feil), og jeg la forsiktig isen min vesidnav på disken. Lars-Kristian betalte ved et uhell for min is også (!!!), men jeg ville jo ikke det, så jeg fisket opp 35 kroner fra lommene mine og ga det til ham, før jeg kunne kose meg med isen min. Og den var himmelsk god, så god at jeg fortsatt kjente smaken av den i munnen da jeg våknet. Hahahaha. Er det mulig. Derfor dro jeg å kjøpte isen i dag, og den var minst like god som i drømmen altså. Jeg er veldig glad i saftiser og denne var frisk og god. Gleder meg til varmere dager og flere is 🙂 Ønsker dere en fin kveld!

  1. Caroline

   Hahhaa! Du er vel herlig! For en koselig drøm, Karoline 🙂 Og veldig hyggelig at du likte isen! Jeg er helt avhengig, spiser en om dagen :p

   Klemmer og goood påske 🙂

 12. «De fleste barn syns håndvask er gøy» !? hvilken forsikring baserer du dette på ? Du,meste jeg har hørt. Har per dags dato aldri opplevd et barn som syns det er gøy, de prøver stadig å lure seg unna . Gøy du liksom ….

  1. Caroline

   Baserer det på at Nelia elsker det og vennene hennes på ca. samme alder også 🙂 Har per dags dato ikke møtt et barn som ikke liker det, så du kan vel si at det er basert på egen erfaring 🙂

 13. Det er faktisk større sjanse for at barn skader seg eller at det skjer uhell når de bare får sløve kniver. Barn kan fra tidlig alder lære å håndtere ordentlige kniver og det kan være greit å samtidig lære respekt for redskapet men også oppleve mestring gjennom å klare å skjære gjennom grønnsakene heller enn å slite og ikke få det til og heller skade seg. Jobber selv i barnehage og vi lærte dette under utdanningen. Bare et tips!

 14. Synes du er så utrolig flink og har en fin balanse på innholdet på bloggen! 🙂 En fryd og lese! En av de få bloggene jeg enda leser.
  Kjempe fint at hun blir inkludert allerede så tidlig! Hjemme hos oss var jeg aldri med å lage mat og kunne knapt noe da jeg flyttet hjemmenifra.. Det synes jeg var veldig kjedelig og skulle gjerne hatt mer ansvar hjemme, både for kosen og erfaringens skyld. Heldigvis blitt veldig flink til å lage mat nå, så den dagen jeg får barn skal de være med på matlagningen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *