shake it off: slik takler du kritikk

shake it off hoved

Etter å ha skrevet en blogg i så mange år har jeg etter hvert blitt en offentlig person, og med årene har jeg derfor blitt vant til at folk kritiserer meg. Jeg har til og med blitt vant til at folk ikke liker meg, selv om de ikke kjenner meg i det hele tatt og selv om de aldri har møtt meg. Både heldigvis og dessverre har jeg lært meg å leve med det. Jeg vet at jeg ikke er den eneste som opplever dette, veldig mange av oss går gjennom bunnløs kritikk på jobb eller i vennegjengen hver eneste dag og jeg vet at dette virkelig kan såre. Jeg får veldig ofte spørsmål fra dere om hvordan jeg takler å fortsette med mitt dag ut og dag inn, selv om kritikerne alltid er der, så jeg tenkte at jeg kunne dele mine tanker og tips rundt nettopp dette. Håper du kan plukke med deg noen råd på veien 🙂 

kritikk

Ikke glem at det er forskjell på konstruktiv kritikk og destruktiv kritikk. Den konstruktive kritikken må du ikke ta personlig, den kan faktisk være et kjempefint hjelpemiddel for deg til å bli bedre i det som kritiseres. Tenk nøye gjennom tilbakemeldingen du får og ta det til deg, mest sannsynlig er det noe i det som du kan ta med deg videre. Om jeg skal bruke meg selv som et eksempel og ta det første jeg kommer på, så kan det være at jeg for en tid tilbake fikk en eller flere kommentarer på at jeg var blitt dårligere til å besvare kommentarer. Umiddelbart tenkte jeg at dette ikke stemte, for jeg hadde nettopp sittet og besvart en hel haug, men da jeg bladde meg litt tilbake, oppdaget jeg flere ubesvarte og jeg ble litt paff. Aha, tenkte jeg. Dette stemmer jo! Og så jobbet jeg for å bli bedre. Dette kan selvfølgelig fortsatt skje i tide og utide, men jeg forsøker virkelig å besvare kommentarene deres så godt jeg kan 🙂 

Når det gjelder destruktiv kritikk, det vil si kritikk som er uberettiget og som mest sannsynlig bare kommer din vei fordi vedkommende forsøker å treffe en nerve hos deg, gjøre deg trist, usikker på deg selv eller forsøker å få seg selv til å føle seg bedre – vel da tenker jeg gjennom dette, og så får jeg likevel sovet godt om natten. 


1. dette kommer kun fra en enkelt person – dette hjelper det i hvert fall for meg å tenke på. Det er kun en person som mener dette om deg, som sier disse ordene. Denne personen kjenner deg mest sannsynlig ikke særlig godt, så hvor kommer kritikken egentlig fra og hva er grunnlaget for at vedkommende sier eller kommenterer som han eller hun gjør? 

2. ta avstand og ignorer – få kommentaren eller kritikken på avstand før du eventuelt svarer. Dersom det er snakk om en kommentar i et forum, på facebook eller på en blogg, som i mitt tilfelle, er det viktig å telle til ti eller mer før du svarer. Det er fort gjort å gi et svar du angrer på dersom du angriper tastaturet i kampens hete. Når det har gått ti minutter eller mer, vil du kanskje ikke svare i det hele tatt. 

3. smil og hold hodet hevet – ikke la kritikken gå under huden på deg og ikke vis vedkommende at du tar deg nær av det som blir sagt eller skrevet. Dersom dette er noe som skjer på jobben din eller på skolen, er det beste du kan gjøre å smile og å gå med hodet hevet. Snakk heller med vennene dine eller kollegene dine om det som har hendt, de vil forstå deg, støtte deg og få deg på bedre tanker umiddelbart. Dersom du viser vedkommende at dette er noe du klarer å riste av deg, vil han eller hun mest sannsynlig bli rimelig overrasket over måten du takler det på – det kan føre til at det ikke vil skje igjen. Og hvis du klarer det – gi heller et hyggelig svar enn et frekt svar i retur. Eller det beste: ikke si noe i det hele tatt. 

smil

4. vær snill mot de rundt deg – behandle de rundt deg med respekt, vær et godt menneske og vis at du er bedre enn de som føler for å lire av seg baksnakking og nedlatende ord om andre mennesker. Det fører aldri med seg noe godt å snakke andre ned. Vær den beste utgaven av deg selv! 

5. ekte venner – vit hvem som står deg nærmest og vil deg vel og omgi deg med disse. Du trenger ikke mennesker i livet ditt som ikke ønsker deg godt eller som ikke klarer synet av deg. La disse være i fred og unngå dem, men om du likevel skulle passere dem – smil og hils. 

bursdagsfeiring_7

6. shake it off – bokstavelig talt! Hva elsker du å gjøre? Kanskje det er å løpe en tur, ta en saltime med energiske mennesker, gå på kino alene, å ringe mamma eller din beste venninne? Gjør det! Flytt fokuset over på noe annet og rist av deg de vonde ordene! 

7. aksepter at ikke alle må like deg denne skal jeg selv innrømme at jeg har jobbet mye med, jeg har alltid vært en som vil at alle skal like meg, men med årene har jeg selvfølgelig både forstått og akseptert at slik er det ikke. Det er umulig å gjøre alle til lags og det er umulig for alle å like meg, sånn er det bare, samme hvor god og snill jeg er. Men det er helt greit. Jeg har mine venner og min familie som kjenner meg, liker meg og aksepterer meg for den jeg er. Det er mer enn godt nok for meg i dag! Dessuten har jeg så mange fine lesere som er ekstremt gode og snille – dere setter jeg så stor pris på! 

8. fokuser på det positive – fikk du en negativ kommentar i dag? Hva med de ti andre som var så hyggelige og positive? Det er disse du skal fokusere på! Ikke la det lille som er negativt ta overhånd, det er det ikke verdt! 

102 kommentarer

 1. Flotte tips 🙂 Utrolig fint det øverste bilde av deg 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 2. You are really right, dear Caroline, and personally I think it makes mostly sense to ignore criticism… Honestly I consider such people as poor people and I wish them by my heart all the best.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  1. Caroline

   I think it depends on the type of criticism 🙂 If someone tell me in a polite manner that they think I should write more about that and less about this, I take it in to consideration. But too much criticism is far from constructive. Unfortunately people don’t see it for themselves :/

 3. Så god du er, Caroline. Flott innlegg, viktig for mange å huske på. Fatter ikke hvor lett folk kan hisse seg opp for ting du skriver/gjør. Godt du har funnet strategier på hvordan ikke dukke under av kritikk! Husk at du har mange trofaste lesere der ute som setter stor pris på deg og den flotte bloggen din!

  1. Caroline

   Tusen takk, Vibeke! Hyggelig at du likte det 🙂

 4. Ine Engevold

  1. bilde av deg er absolutt fantastisk vakkert og energisk. Herlig utstråling 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

  2. Camilla

   Helt enig! Go girl;-)

 5. Hei Caroline! Jeg bare lurer på om du ble spurt om å være med på Bloggerne på Tv2Livsstil? Hvis ikke, er det noe du kunne tenkt deg å være med på? 🙂

  1. Caroline

   Ja, det har jeg blitt, men jeg har takket nei hver gang 🙂 Følte ikke at det passet helt for meg/oss.

   1. Ragnhild :)

    Jeg hadde LETT sett på Bloggerne dersom du/dere hadde vært med, hihi! Ha en fin ettermiddag 🙂

 6. Du er virkelig inspirerende! Tusen takk for så mange bra tips

  1. Caroline

   Tusen takk, så hyggelig at du synes det 😀

 7. veslemøy

  Dette var gode tips i dag 🙂 Takk!

  1. Caroline

   Bare hyggelig 🙂

 8. Du vil ikke tro hvor bra timet dette innlegget var for min del 🙂 takk <3 nå gjelder det bare å følge tipsene om å takle den destruktive kritikken, men det er søren ikke lett.

  1. Caroline

   Så utrolig godt å høre, Helen! Det var bare hyggelig 🙂

 9. Veldig bra innlegg Caroline! 🙂 Det er jo ofte sånn at den ene negative kommentaren er den som man tenker på, ikke alle de mange positive.. Og det er jo synd!

  1. Caroline

   Tusen takk, Hilde! Ja, det er nok et problem de fleste sliter med :/

 10. Hei fine og inspirerende Caroline!! 🙂

  Jeg sliter litt med å formulere meg, det er mye jeg vil skrive, men tenkte å fatte meg i korthet slik at det ikke blir for mye!

  Jeg vet jo at du er en veldig busy dame og at du vet hva du liker og kanskje ikke har tid eller liker dette, men alikevel så taper jeg ingenting på å spørre 🙂

  Jeg er konsulent for ett dansk barneklesmerke som heter MILK Copenhagen. (2-14år/strl. 92-164)
  M.C er godt etablert i Danmark, Sverige og Sveits, men det er helt nytt i Norge, og jeg(og de andre konsulentene) har veldig lyst til å få dette kjent i her da vi brenner veldig for det! Klærne er så utrolig kule og det er fantastisk kvalitet.. Konseptet er ren stil med tøffe detaljer, kvalitet for en rimeligere penge, morsomme kontraster og at de henter inspirasjon fra voksenmoten hvor de møter barna og gjør det barnevennlig.. Ideen er at plaggene kan kombineres på kryss og tvers og at det kan skapes kontraster ; her er det bare for barna å kle seg!

  Og ikke minst, nå som M.C er helt nytt i Norge, hvor gøy er det ikke at barna har plagg som nesten ingen andre har? 😀

  Hvis du noen gang vil, og har mulighet til å ha ett home shopping event hjemme hos deg, stiller jeg mer enn gjerne opp med kolleksjonen SS16!

  Jeg frykter at sannsynligheten er liten, men som nevnt, jeg må jo bare spørre 🙂

  Sjekk gjerne instagram : @milkcopenhagenvestfold og linken til min facebookside ligger under her.. (Hvis du vil se hvem jeg er før du evnt. sier noe kan du jo se på instagram @lovebystine 🙂 )

  Ps. Jeg måtte skrive en kommentar siden det dessverre ikke er noen sponsing etc. så kommentaren trenger jo ikke å publiseres..

  MVH Stine Haugvaldstad

 11. Margrethe

  Wow! Såå fin du var på det øverste bildet!! Håret var så fint at jeg vurderer å klippe av mitt eget til den lengden! Og blå skjorte med jeans er alltid en sikker vinner, inspirasjon til morgendagens antrekk.

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 12. Du er nydelig, men syns du gaper litt for mye på en del bilder 🙂

  1. Nå må du virkelig slutte!

 13. Bra innlegg! Men må bare spørre HVOR den skjorten du har på øverste bilde er fra? Perfekt 😀

  1. Caroline

   Den er fra Gina Tricot 🙂

 14. Du takler konstruktiv kritikk svært dårlig , Caroline. Det er det flere som mener. Det vet du med deg selv også. Kanskje jobbe med seg selv før man belærer andre?

  Eks: du har fått svært mange konstruktive spørsmål ifm spørsmålsrunde. Det du velger ut av spørsmål er overfladiske og ikke så «dype» spørsmål.

  1. Caroline

   Det første avsnittet ditt er alt annet enn konstruktivt, Silje. Hvis du har du noen konkrete eksempler på hvor jeg har taklet konstruktiv kritikk dårlig, så kom gjerne med de så skal jeg ta det til etterretning.

   Jeg har forresten svart deg på kritikk tidligere, selv om det ikke var spesielt konstruktivt det du kom med da heller:

   https://www.carolinebergeriksen.no/2016/03/02/oppskrift-onsdag-avocadokremet-squashpasta/comment-page-1/#comment-456183

   Jeg er ikke ferdig med spørsmålsrunden ennå, kanskje det kommer flere «dype» og ikke så «overfladiske» spørsmål neste gang 🙂

   1. Skal heretter henvise til dine svar når noen kommer med konstruktiv kritikk. Du har henvist til et tilfelle til tross for å vite om mange flere. Sier veldig mye. Du går også lett i forsvarsposisjon når noen kommer med kostruktiv kritikk. Det mener du sikkert at du ikke gjør heller. Hadde ikke overrasket meg. Skal henvise deg til dine egne svar.
    Når det gjelder spmrunde 2 så er jeg spent på hva du velger ut. Har ikke sett videoen pga utvalget av spm. Ønsker veldig gjerne å se en video av deg. Håper derfor at utvalget av spm neste gang bæres til et betraktelig høyere nivå 🙂

   2. Caroline

    Jeg kunne vist til mange flere, Silje, men ikke fra deg da du sjeldent eller aldri er spesielt konstruktiv i kritikken din.

    Hvilke spørsmål fra spørsmålsrunden er det du kunne tenkte deg at jeg svarte på?

   3. Det er vel akkurat det Silje mener, du blir kritisk og skal refere til andre mulige innlegg og svar. Ditt vanlige svar: «Dette stemmer ikke, da har du nok tatt feil eller av meg «Da referer jeg til dette innlegget. «Jeg har ofte sett deg ganske frekk og latt deg «irritere» deg over slike kommentarer. Kanskje vi har ulike oppfatninger om hva som er et frekt svar, men til denne kommentareren hadde jeg svart: Ja, kanskje jeg gjør det, men det er ikke meningen. Vil prøve å forbedre meg.» Ferdig snakka!
    Noe som fører til at flere vil lese bloggen din:)

   4. Caroline

    Et slikt svar vil selvsagt gjøre at det ikke blir noen diskusjoner, men hvorfor skal jeg si meg enig i noe som jeg er uenig i? For at kritikk skal være konstruktiv må den være konkret, ikke diffus. Om noen bare sier at «du er en dårlig blogger», hvordan skal det hjelpe meg til å bli bedre?

   5. Victoria

    Jeg har et konkret spørsmål. Hva tenker dere om måten dere diskuterte reklamemerking i fjor? Var det konstruktivt fra deres side, synes dere? Og hva mener du, Caroline, om måten Lars Kristian diskuterer på dine vegne? Mener du det styrker eller svekker bloggens omdømme?
    Og hvordan tenker dere egentlig om de falske kommentarene? For det var jo ikke hets han svarte på, men helt uskyldige kommentarer.
    Det jeg erfarte i diskusjonen med dere, var at det var lett å bli «sensurert» og at dere lot tilhengerne deres komme med en del skittkasting. På den måten trenger ikke dere bli direkte ufine i kommentarene selv, for det er alltid en «fan» der for å ta fighten for dere.

   6. Caroline

    Hei Victoria!

    Vi kunne sikkert svart noe av kritikken på en annen måte enn det vi gjorde, men til syvende og sist synes jeg vi tok den kritikken på en god måte. Vi endret rutiner og sørget for å merke reklame enda bedre enn det vi gjorde. Resultatet var at Forbrukerombudet ved flere anledninger uttalte at merkingen min var god nok, og at de ikke hadde noe å utsette på den 🙂

    Jeg synes Lars-Kristian takler det på en fin måte. Det er ikke lett å forsvare seg selv når kritikken i stor grad er så usaklig som den faktisk er. Jeg skrev jo et blogginnlegg om dette for ikke så lenge siden, https://www.carolinebergeriksen.no/2016/01/03/frustrerende-start-pa-aret/

   7. Bakgrunnen for at jeg mener at du takler konstruktivt kritikk dårlig er fordi du veldig ofte går i forsvarsposisjon istedet for å fokusere på hva motparten faktisk sier. Dette blir det dårlig stemning av. Du er ofte frekk.

    Eks: da du var ute og reiste for litt siden så spurte en deg om hvordan været var ? Du henviser altså da til værmeldinger? Hun som spurte vet sikkert at det kan oppsøkes. Men er det ikke naturlig å tro at en som befinner seg i i det landet er en bedre kilde enn værmeldinger. Kan komme med mange flere eksempler, Caroline om du vil det.

   8. Caroline

    Igjen, jeg vet ikke hva du sikter til når du ikke gir meg noen eksempler. Å si at jeg går i forsvarsposisjon er like lite konstruktivt som å si at jeg takler kritikk dårlig Eksempelet du viser til har forresten ingenting med forsvarsposisjon å gjøre..

    Om noen vil lese den aktuelle kommentaren fra meg, og se hvor frekk den var, så kan de gjøre det her: https://www.carolinebergeriksen.no/2016/02/26/solskinn-kaffe-i-sengen-og-formel-b/comment-page-1/#comment-455408

    Om ikke alle orker å klikke på lenken, så spurte hun meg ikke om været, men om hvor kaldt det var. Jeg henviste heller ikke til værmeldingen slik du hevder, men svarte at det var 0 grader, men siden det var én uke til hun skulle reise så foreslo jeg å sjekke værmeldingen i tillegg for å være sikker.

    Jeg for min del ser ikke helt hva som er frekt med den, men vi vurderer det vel forskjellig. Om dette var det verste du fant frem så er jeg ganske trygg på at jeg svarer godt for meg på kritikk.

   9. Det er ganske tydelig at denne silje er en del av mobben på KG, bare å overse!

   10. Hør her miss politi. Ikke alle som skriver noe kritisk her er tilhengere av KG. Er du helt på jordet eller? Pur umoden spekulasjon fra din side Maria.

  2. Jeg synes Caroline takler konstruktiv kritikk på en kjempebra måte 🙂

  3. Jeg kan ikke annet enn å le av at du blir destruktivt kritisert på et innlegg som handler om hvordan du skal «riste av deg» slik kritikk! Haha, godt jobbet, Silje!

  4. Man skal ikke plage andre,man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil!

   :-))) Ha en fin dag

  5. Silje og mange andre. Så har vi alle de som tror dem kommer med konstruktiv kritikk så er det stikk motsatt og her ser vi mange er gjengangere. Måten å skrive på er krass og agressiv til tider. Silje, kanskje du skal søke opp litt hva konstruktiv kritikk er for noe og tenke litt før du kommenterer slik du gjør her ? For meg virker det som du kun er ute etter Caroline , da er det vel heller bedre å droppe å skrive noe.

   1. Caroline

    Lill: Det er alt for mange som ser ut til å ikke vite hva konstruktiv kritikk er, og det er synd :/

   2. Emilie

    Kan ikke du forklare hva du legger i konstruktiv kritikk,da?

   3. Caroline

    Konstruktiv kritikk er kritikk som er konkret, ikke diffus. Den forteller meg hva jeg er dårlig til (at jeg er «dårlig til å svare på kritikk» er ikke konkret, det er diffust), og hva jeg kan gjøre for å forbedre meg.

    Jeg vet at jeg av og til svarer dårlig på både konstruktiv og destruktiv kritikk, men om noen vil kritisere det så må de nesten påpeke eksakt hvilke kommentarer det gjelder. Hvis ikke må jeg jo tippe mellom alle de svarene jeg gir på kritikk.

   4. Emilie

    Tusen takk for svar.
    Jeg har en annen formening om hva konstruktiv kritikk er og kanskje det der flere med meg. Ikke rart du da opplever at det er mye kritikk som ikke er konstruktiv. Det du beskriver tenker jeg på som ,hvordan skal jeg forklare det.. diffus kritikk kanskje.
    Jeg tenker på konstruktiv kritikk det motsatte av destruktiv, altså noe du håndfast som man kan forholde seg til og forbedre. Eksempel( særdeles dårlig et.. Dog)0: konstruktiv kritikk: du er dårlig til å gre håret, kanskje du skal dra børsten igjennom håret i stedet for å føre den i sirkler gjennom håret?
    Ikke konstruktiv kritikk: du er dårlig til å gre håret.
    «Diffus kritikk»: du er dårlig til å stelle håret.

    Det kan være en mulighet for at det kan være en misforståelse og at de faktisk mener kritikken som konstruktiv.

   5. Caroline

    Du skriver: «Ikke konstruktiv kritikk: du er dårlig til å gre håret.»

    Ergo, ikke konstruktiv kritikk: «Du er dårlig til å takle kritikk».

    Du skriver: «Jeg tenker på konstruktiv kritikk det motsatte av destruktiv, altså noe du håndfast som man kan forholde seg til og forbedre.»

    Det er jo akkurat dette jeg skriver i innlegget :/

    Om noen konstruktivt skal fortelle meg at de synes jeg er dårlig til å takle kritikk må de vise til konkrete kommentarer hvor jeg takler dette dårlig. Å skrive «du er dårlig til å takle kritikk» er ikke konstruktivt, og det er godt at vi er enig om det 🙂

    Jeg ser at jeg kan ha ordlagt meg litt feil i min forrige kommentar, for jeg er helt enig i ditt eksempel på konstruktiv kritikk 🙂

   6. Konstruktiv kritikk er jo også «oppbyggende» kritikk, altså kommentarer som hjelper personen bli bedre, feks «dette kan du gjøre bedre på denne måten» og «når du gjør dette kan det få et negativt utfall».

    Kontruktiv – konstruere – bygge (opp)
    Destruktiv – destruere – ødelegge

   7. Emilie

    Ja,da er vi muligens enig. Jeg forstod det som at du mente det ikke var konstruktivt når du ikke viste hva det siktet til. Eks Du er dårlig til å takle kritikk- usaklig/ ikke konstruktivt.
    jeg synes du er dårlig til å ta i mot konstruktiv kritikk når du svarer med » da er vi av ulik oppfatning» jeg mener budskapet ditt hadde kommet bedre frem om du hadde vært mer ydmyk og vist at du ønsket å se den andre personens ståsted i stedet for å avfeie= konstruktiv kritikk.

   8. Caroline

    Vi er nok ikke helt enige 😉

    Jeg synes ikke det er konstruktivt å si at jeg er dårlig til å takle kritikk, og bare la det være med det. Jeg svarer ofte på konstruktiv kritikk, og jeg vil tro at jeg svarer denne kritikken på en fin måte de aller fleste gangene. Hvis jeg konsekvent taklet denne kritikken dårlig, så kunne jeg forstått budskapet, men nå takler jeg det jo faktisk ikke konsekvent dårlig.

    Om noen på en konstruktiv måte skal fortelle meg at jeg takler kritikk dårlig, så må man nesten vise til konkrete kommentarer slik at jeg kan lese dem og forstå hvorfor jeg reagerte feil på kritikken. Slik det er nå så må jeg nesten bare tippe meg frem til hvilke kommentarer det gjelder, og det er litt vanskelig :/

   9. Emilie

    Det var et eksempel på hvordan man kan formidle en kommentar. Tydelig at du ikke er opptatt av å diskutere, men ta leserne din i akkurat dette spørsmålet her. Du understreker hva jeg gjør feil og fremhever at du ikke tar kritikk dårlig..

  6. Tror det er mange som er uenig med deg her, Silje. Og en ser jo at du kommenterer svært lite konstruktivt når man følger linken Caroline deler. Enig i at det er svært mange som har misforstått begrepet «konstruktiv kritikk», det ser man utav kommentarfeltet på denne bloggen.
   Uansett vil jeg også påpeke at det er ingen som belærer noen i dette innlegget, det er kun tips og råd til hvordan man skal takle kritikk. Og selvom Caroline skriver et innlegg om det, så betyr det jo ikke at hun mener selv at hun er supergod på å takle kritikk, men det er tydelig at hun jobber med saken. Det må hun vel med blogging som jobb 🙂 Vi må huske på at ingen er perfekte! Vær snille med hverandre, idag er det jo til og med kvinnedagen! Løft hverandre opp isteden for å dra hverandre ned.

   Til Caroline, bra innlegg! Jeg trenger å jobbe med meg selv når det kommer til dette tema jeg også, blir veldig fort lei meg når andre kritiserer, og tar det fort personlig. Jeg vil jo at alle skal like meg 😉

   Ha en fin dag i sola! Klem

   1. Caroline

    Tusen takk, og jeg er helt enig med deg 🙂

  7. Silje, jeg har lest en god del av kommentarene dine. Du har ikke peiling på hva «konstruktiv kritikk» betyr, og bekrefter bare Carolines påstander. Du er beint fram utrivelig i mye av det du skriver, og for å sitere deg selv: «Det er det flere som mener. Det vet du med deg selv også. «Kanskje DU skal jobbe med deg selv før du belærer andre? ?

  8. Marianne

   Haha, give it a rest, troll

 15. Herlig innlegg! Jeg har alltid beundret deg for måten du takler kritikk på. Både den destruktive og den konstruktive.

  1. Caroline

   Tusen takk, Mina! Vi kan stadig jobbe for å bli bedre, men med årene har jeg virkelig lært mye 🙂

   Klem !

 16. Hei Caroline

  Tusen takk for flotte tips.

  Mamma sa noe veldig nyttig og lærerikt jeg gjerne vil dele med deg og dine lesere.

  Dersom man f. Eks går igjennom en tung periode i livet sitt som i mitt tilfelle er å ha mistet søsteren min kan en bitte liten komme til å knekke deg fullstendig, i slike tilfeller sa mamma at man må si til seg selv; orker jeg virkelig bruke det lille av krefter på det han/ hun som ikke kjenner meg som snakker nedlatende til meg?

  Om man lar seg påvirke vil man jo nesten ikke ha noen krefter til de som virkelig er viktigst for deg i livet, nemlig familie og venner.

  Håper dette kan være til litt hjelp.

  Så vil jeg bare få sagt at jeg synes du er herli akkurat som du er Caroline og jeg er så glad jeg fikk møte deg på sko lanseringen din pp Karl Johan og attpåtil fikk meg det flotte orange penparet med meg hjem.

  Det er slitsomt med sorg, spesielt når det er så nære som en søster, men det er da jeg tar med meg slike hyggelige hendelser som da jeg møtte deg på Bianco og mange andre flotte mennesker. Jeg følte det var en helt magisk og spesiell aften og jeg er så glad for at jeg fikk tatt del i den.

  Ha en riktig god kveld

  Klem fra Linn

  1. Caroline

   Det var fint sagt, Linn! Og jeg er helt enig med deg 🙂 Uansett hvilken form for kritikk, så er det energitappende å hele tiden måtte ta den opp til vurdering. Noen ganger er det godt å bare overse ting, og heller fokusere på det positive 🙂

 17. Veldig bra og inspirerende innlegg, du er flink!
  Hvor er skjorten på det øverste bildet fra? 🙂

  1. Caroline

   Den er fra Gina Tricot 🙂

 18. Kjempefint innlegg! Tror vi alle har godt av disse tipsene, blogger selv eller ei. Man kommer ofte borti kritikk i hverdagen også, og jeg må innrømme at jeg av og til tar ting litt vel personlig og dårlig selvom det kanskje bare er ment som hjelp, eller evt. som noe slemt bare for å dra meg ned. Kritikk er uansett lurt å kunne takle på en god måte, uavhengig av hva slags kritikk det er!
  Forresten vil jeg si tusen takk for kommentar på Instagrammen min, det var gøy!! Kjempefornøyd med Nelia vesken jeg fikk til bursdagen min i dag, og fra før av har jeg også clutchen din i svart 🙂 Super kvalitet, har brukt clutchen masse og det kommer jeg nok til å gjøre med denne nye også! Klem

  1. Caroline

   Akkurat det tror jeg de fleste gjør, Christina :/

   Tusen takk! Så hyggelig at du er fornøyd med dem 🙂

 19. Dette fikk jeg litt lyst til å printe ut og henge over senga, altså. Knallbra, tusen takk!

  1. Caroline

   Så koselig 😀 Tusen takk!

 20. Savner du ikke det lange fine håret ditt? Dette dr ikke ment som kritikk, men du ser så mye yngre ut på bildene med langt hår.

  1. For å ta innlegget over som eksempel: altfor mange lesere legger til setningen «dette er ikke ment som kritikk..». Det burde fortelle deg noe ifht dine tidligere reaksjoner på de enkleste spørsmål og reaksjoner. Folk spør fordi de ønsker å vite ikke fordi det alltid er ondt bak det. Så for dere som mener caroline alltid har vært «plettfri» ifht å ta imot kritikk skikkelig så har hun ikke det. Jeg sitter ikke og blar bakover for å hoste opp ting nå, men dette har vært tilfellet ved en del svar. Betyr ikke at det ikke har kommet seg, men er i fortiden dog.

   1. Caroline

    Gina: Det blir jo spekulasjoner og om det er tilfellet så kan det jo også være fordi enkelte lesere reagerer sterkt når det kritiseres. Jeg er ikke feilfri, men det er det vel neppe noen som hevder.

   2. Jeg er uenig med deg Gina.

    Hvis Monika kun ønsker å vite om Carline savner langt hår, så kan hun jo bare spørre om det.

    Hun trenger ikke slenge på at (hun mener) Caroline ser mye yngre ut med langt hår. Dette mener jeg at er et problem som gjelder flere. For med det du kaller de «enkleste spørsmål og reaksjoner», følger det ofte unødvendige kommentarer eller påstander.

    Når folk legger til «dette er ikke ment som kritikk» e.l., så mener jeg at det burde fortelle disse personene noe. At de føler behov for å legge til dette, innebærer at de selv skjønner at det de skriver lett kan oppfattes som kritikk, eller grenser mot kritikk. Da burde de heller omformulere seg eller la være å poste kommentaren.

   3. Jeanett

    Hei Gina
    Jeg har av og til brukt den setningen. Men jeg har ikke men at den har vært til Caroline, den har vært til leserne. Så de ikke skal gå helt i fistel. 😉

   4. Jeg leser ofte kommentarfeltet her, og har bitt meg merke i en gjenganger; når folk starter med «dette er ikke ment som kritikk, men….», er det ofte nettopp ramsalt kritikk som kommer! Ved å skrive at det ikke er ment som kritikk, mener man altså åpenbart at det man sier er heeelt objektivt, heeelt riktig og skal ikke kunne motargumenteres fordi der er jo «ikke kritikk»…! Det er faktisk ikke sånn verden fungerer. Akkurat det samme som argumentasjonen om at «jeg er ikke rasist, men….» Beklager, men kommentaren gjør ikke påstanden hverken mer stueren eller legitim, ofte det motsatte, faktisk. Og når det gjelder begrepet «konstruktiv kritikk», så blir det håpløst hva folk «føler» og «mener» det betyr. Begrepet er definert i litteraturen, og det er den definisjonen som gjelder.

 21. Jane (Danmark)

  Hej Caroline,

  Herligt indlæg, jeg tænker at det må være svært at være en offentlig person.
  Du deler en masse med os læsere af din blog og det er så let, at være læser
  og sidde hjemme ved sin computer, være anonym og give kritik.
  God måde du tackler det på.

  Jeg synes godt om din blog – ønsker dig en god dag 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk, Jane 🙂

 22. Fint innlegg, og ja, du er veldig flott på det øverste bildet. Et annet er dette:https://www.carolinebergeriksen.no/2015/08/11/hysj-jeg-fargelegger/

  Synes du kler den litt tilfeldige, avslappede og rufsete looken- og gjerne denne lengden på håret. Fargen her er den beste 😉

  1. Caroline

   Tusen takk, Live <3

 23. Trengte dette innlegget i dag! Tusen takk, fin deg <3

  1. Caroline

   Bare hyggelig, Hilde <3

 24. Susanne caroline

  Veldig bra skrevet Caroline! Så vil jeg bare si at min oppfatning har värt at du er overraskende bra på å håndtere kritikk. Beundringsverdig! Har ikke lest bloggen lenge og opplevde i begynnelsen at JEG hadde lyst å gå inn å forsvare deg haha (gjorde det et par ganger også da ) Fikk hakeslepp av hva folk kunne kommentere og lire av seg.. Men nå har jeg forstått at Caroline står fint på sine egne ben og takler dette bra <3

  1. Caroline

   Tusen takk, så hyggelig at du er av den oppfatningen 🙂

 25. Tusen takk for gode tips og råd! Jeg er svært dårlig på å ta i mot all slags kritikk, selv om den er konstruktiv. Det går rett i sjela på meg med det samme, og tar litt for lang tid før jeg får det på avstand og kan ta stilling til det. Jeg skjønner at jeg må jobbe med dette. Det er ikke særlig enkelt å være i arbeidslivet og ikke kunne ta i mot konstruktiv kritikk på en ordentlig måte med det samme…

  1. Caroline

   Jeg kan forstå deg veldig godt, JF :/ Det er noen ganger at ting må synke litt inn, og så ser du det plutselig med helt andre øyne 🙂

 26. Ingvild

  Gode tips å ta med i hverdagen 🙂
  Og godt å høre at du ikke tar innpå deg all dritten folk spytter ut her. Sitter jo med en sinnaklump i magen på enkelte kommentarer her .. Tar dette med meg på kvinnedagen, heia jenter som løfter hverandre opp i steden for å tråkke hverandre ned for å stige selv! 😀

 27. Kjempe bra skrevet! Takk så mye for dette innlegget, trengte det. Skjønner verkligen ikke hvorfor så mange mennisker skal bruke sin tid på være slemme. Jeg syns du er en flott menniske Caroline og du håndterer kritikk veldig bra <3

 28. Hei Caroline 🙂

  Jeg lurer på en ting, når du snakker om dette med kritikk.. Det er mange som har ytret bekymring for bloggeres eksponering av barn (der i blant dere og Nelia) i sosiale medier. Når lesere skriver at de reagerer på dette og anbefaler å begrense eksponering, tar dere dette som konstruktiv eller destruktiv kritikk? Jeg vet jeg selv har kommentert på dette tidligere med bilder av Nelia jeg har syntes har vært uheldige mtp at de lett kan misbrukes (bl.a. et hvor hun satt med beina opp og man så store deler av undertøyet hennes). Jeg kan bare snakke for meg, men når jeg kommenterer er det godt ment, og ikke for å «ta» dere, men jeg vet jo ikke hvordan dere tar det. Hva er deres tanker rundt dette?

  1. Caroline

   Hei Lene 🙂

   Jeg tar det som konstruktiv kritikk og aksepterer at enkelte er svært negativ til at barn eksponeres i sosiale medier! Det jeg derimot synes er litt destruktivt er om denne kritikken blir for personlig slik at man nesten sitter med inntrykk av at den som kritiserer setter seg selv på en pidestall og nærmest gir inntrykk av at han/hun vet best for ditt barn og nekter å akseptere at andre er uenig. Jeg synes heller ikke det er spesielt hyggelig når folk kommenterer det du påpeker i din kommentar og så antyder de verste tingene som kan skje med slike bilder. Slikt burde blitt holdt på et generelt nivå, og ikke handle om et spesifikt barn. Slike kommentarer sletter jeg med en gang, ikke fordi jeg ikke ser på kritikken som destruktiv eller lite konstruktiv, men fordi jeg vil ikke at det skal diskuteres i mitt kommentarfelt :/

 29. Du er sikkert den bloggeren som får mest kritikk, noe jeg skjønner at kan være tøft. Likevel er du nok også den bloggeren som man har sett gang på gang at takler kritikken svært dårlig. Du er dermed kanskje ikke den bloggeren som burde skrevet et slikt innlegg, men heller søkt etter tips selv! For all del, jeg skjønner at det er vanskelig å leve med, men føler samtidig at du går i mot flere av disse tipsene ukentlig. F.eks ved å svare frekt til de som kommenterer, lage «så synd i meg innlegg» osv. (altså det motsatte av «shake it off»). Da blir innlegget lite troverdig.

  Håper uansett at du får mindre kritikk fremover, for mye er veldig ufortjent!

  1. Caroline

   Denne påstanden kommer ofte fra de samme personene om og om igjen, felles for dem alle er at de utelukkende har lagt igjen negative/kritiske kommentarer på bloggen tidligere. Hver gang spør jeg etter konkrete eksempler, som det helt sikkert finnes, men jeg får sjeldent noen i retur.

   Det er ikke konstruktivt å si at «du er dårlig til X». Det er destruktivt og hjelper på ingen måte :/

   1. JEG har aldri kommentert ang dette tidligere, og heller ikke noe negativt før (har kommentert EN gang tidligere). Her prøver du å henge meg ut som en som igjen og igjen «utelukkende» legger igjen negative kommentarer. Da prøver du å henge meg ut som noe jeg virkelig ikke her, og jeg skjønner ikke hvorfor du har behov for dette? Her går du rett i forsvarsposisjon, er ikke særlig «grei og positiv», noe som motstrider dine egne tips (et eksempel siden du så gjerne ønsker dette).

    Ok, konstruktivt: Du er dårlig til å ta i mot kritikk, og derfor synes jeg ikke du burde skrive et slikt innlegg. Jeg synes heller du kan skrive: jeg er ikke så flink å ta i mot kritikk, og skal prøve å bruke følgende tips for å bli bedre på dette fremover. Så kan du få skrive disse tipsene dine. I stedet for å fremstille det som om dette er noe du er ekspert i. Da blir innlegget mye bedre og mer troverdig med en gang!

    Et til eksempel: Skriver innlegg på innlegg om hvor mye kritikk du får, og hvor fælt det oppleves for deg (se tilbake de siste par mnd innlegg om «mammapoliti», om nett-troll, medier osv). Du gjør da det OMVENDTE av å «shake it off», «holde hodet hevet» og «ta avstand og ignorer». Altså du sier en ting, men gjør det motsatte gang på gang.
    P.s. Tror du skal sjekke opp i hva som menes med konstruktiv og destruktiv kritikk!

   2. Caroline

    Jeg har ikke sagt at du har kommentert dette tidligere, jeg skrev at det var ofte de samme personene.

    Du har kommentert flere ganger (ikke mange), og alle gangene kritisk. Jeg har til og med svart deg på kritikken på en saklig og fin måte 🙂 Ser her f.eks.

    https://www.carolinebergeriksen.no/2016/01/21/only-one-day-left/comment-page-1/#comment-447512
    https://www.carolinebergeriksen.no/2015/11/10/caroline-berg-eriksen-morning-workout/comment-page-1/#comment-270481

    Igjen så kommer du med destruktiv kritikk, som du åpenbart tror er konstruktivt :/ Med fare for å gjenta meg selv så er det ikke konstruktivt å si/skrive til noen: «Du er dårlig til X». or at kritikken din skal være konstruktiv så må du nesten vise meg til konkrete kommentarer hvor jeg har taklet kritikk dårlig. De eksisterer helt sikkert, men for at jeg skal kunne ta til meg kritikken må jeg nesten se de for å forstå hvor og hvordan jeg har taklet kritikk dårlig.

    Og så til det lille konstruktive som du klarte å komme med: Innleggene du sikter til er innlegg ment for å si fra at nok er nok. Om du leser punkt 2 så ser du at jeg skriver «få kommentaren eller kritikken på avstand før du eventuelt svarer.» Med andre ord så skriver jeg at man kan konfrontere kritikken.

   3. Stine: Et godt eksempel på hvordan man kan tolke ting forskjellig. Du tok dette som kritikk rettet mot deg, og som at Caroline forsøkte å henge ut deg personlig.

    Et annet eksempel: Din mening er at Caroline fremstiller seg som ekspert. En annen i kommentarfeltet mener at hun belærer andre med dette innlegget. Mens flere andre igjen ser på dette som tips.

    Hvordan man oppfatter kommentarer – som saklig eller usaklig og som konstruktiv eller destruktiv – er også svært forskjellig. Det samme gjelder hvordan man oppfatter Caroline sine svar. Som du sikkert ser i resten av kommentarfeltet, har folk delte meninger om dette.

    I den første kommentaren din skriver du «Likevel er du nok også den bloggeren som man har sett gang på gang at takler kritikken svært dårlig.» Hvem er «man»? Jeg, og trolig flere, er nemlig uenige med deg.

    Så klart kunne Caroline enkelte ganger gjort noe annerledes, slik er det med oss alle. Men mange at de som kritisterer Caroline for å svare frekt eller uhyggelig, og som påstår at hun går i forsvarsposisjon eller ikke takler kritikk, er dessverre de samme som kommenterer usaklig, destruktivt eller kommer med påstander (gjerne fremsatt som en sannhet). «Du er dårlig til å ta imot kritikk», er et eksempel på en slik påstand. Det er egentlig bare din/noen andres mening, men fremettes som en sannhet.

    «Jeg synes heller du kan skrive: jeg er ikke så flink å ta i mot kritikk, og skal prøve å bruke følgende tips for å bli bedre på dette fremover. Så kan du få skrive disse tipsene dine». Hva hvis flertallet synes Caroline er flink til å takle kritikk da?

    Det blir som

 30. Hei Caroline! Tommel OPP til DEG!!!!
  Jeg ville bare si når jeg leser dette: Landmark Forum endret mitt syn på alt. Negativitet har fått en ny betydning. En ting er å vite disse tingene, men med Landmark Forum går det inn i hjernen og hjertet. Det er en hel helg med seminar og opplevelsen kan ikke beskrives eller forklares, men den gjør inntrykk.
  Du trenger ikke publisere dette. Jeg ville bare tipse deg om Landmark. Jeg jobber ikke der, men var på seminar i helgen.
  Stå på. Du er en superhelt!

 31. Og noe annet viktig når det kommer til kritikk; lytte til den. Fordi vi ikke er perfekte, finnes det alltids noen punkter ved seg selv man kan forbedre. Senk skuldre og krav til seg selv, så tror jeg ikke kritikken man får oppleves like ille. For kritikk er ikke alltid bare dumt og noe som bør ristes av. Stemmer kritikken man får? Vær åpen for andres meninger og tanker, og ta saklig kritikk til etterretning. Kanskje vedkommende har et poeng.

 32. Takk for gode tips. Nå får ikke jeg så veldig stygge kommentarer på min blogg, og velger å tro at det er fordi jeg ikke provoserer noe. Men i ditt tilfelle når du er blitt såpass stor og når ut til så mange så handler det ikke om å provosere lengre (det gjør du ikke heller for den saks skyld) men det har med at vi mennesker har forskjellige meninger om alt. Som du sier, det er umulig å gjøre alle til lags. Føler det kan sammenlignes veldig med politikken og politikere. Alle blir elsket av noen, og hatet av noen. Jeg syns du er flink å svare på kommentarer. Nå skal det jo sies at noen kommentarer som «fint bilde» og «kult antrekk» og «gratulerer» forventes det ikke svar på. Da blir du jo sittende å skrive «takk» hele dagen;) Men når det er sakt, så lurer jeg på om det er noen rask måte å finne frem til sin egen kommentar på på bloggen din, når jeg venter et svar. Jeg opplever hvertfall at det er ganske vanskelig å finne frem blandt dine andre hundre kommentarer;)

 33. Tusen takk for at du postet dette. Det traff veldig godt på en dag som denne hvor jeg har gått med vondt i magen på grunn av usaklig kommentar fra et menneske jeg ikke engang kjenner. Så utrolig unødvendig at en skal bruke energi på noe som man rett og slett bør riste av seg. Takk igjen 🙂

  1. Caroline

   Det er helt sant, Stina! Destruktiv kritikk trenger vi ikke! Veldig glad for at punktene kunne hjelpe 🙂

   Stor klem <3

 34. !!!!!! Kjempefint innlegg å helt sant !!!!! Du stråler på bildene:)

 35. Jeg elsker konstruktiv kritikk, det kan få meg til å se ting litt annerledes og gjøre yte bedre. Men kritikk type «dette var dårlig» eller «du er stygg» uten å utdype noe mer er helt unødvendig, om man syns noe var dårlig så må man kunne si hva som var dårlig. Dessuten sier man ikke f.eks «så idiot du er», men type «har du prøvd å gjøre sånn….,» om man kan å gi kritikk. Jeg ser spesielt i kommentarfelter på blogger og i avisartikler at folk kunne ha tenkt seg om før de ytrer. Hva ville de selv respondert best på, om de selv var den som fikk kritikk for noe de hadde sagt eller gjort? Og om man syns noe er stygt med en annen person så kan man holde det for seg selv, så lenge personen ikke spesifikt har spurt om ens mening. Vi ser alle forskjellig ut, og har forskjellig stil.
  Så et tips fra meg er å sile ut kritikk som er ment for å gjøre deg bedre, og kritikk som er dårlig for en. Prøv å overse den negative kritikken, da det ikke er deg det er noe feil med, men personen som gir denne type kritikk. Og øv deg på å ta i mot kritikk som er god for deg, om man ikke er særlig god på å ta i mot kritikk på noen måte. I stedenfor å se negativt på det, så trent på å snu tankene og tenk at de faktisk har tro på deg, at de skjønner at du er såppas god at du kan yte bedre. Og om du ikke er enig i kritikken kan du være glad for erfaringen det ga med å se ting fra ulike perspektiv, for den evnen er viktig i de fleste sosiale sammenhenger.

 36. Jeg kom med konstruktiv kritikk på at du brukte en farge på skriften, som var vanskelig å lese på bilde collagene dine, syns du svarte den kritikken veldig fint 🙂 Det går an å gi konstruktiv kritikk uten å være krass, tror mange mener at konstruktiv kritikk betyr at man kan si hva man vil, så lenge det er «pakket inn» som velmenende kritikk.

 37. Vibeke M

  Ja, tenk at det eneste jeg hang meg opp i var den ene teite kommentaren fra en fyr jeg aldri har sett før! Han andre fyren som etterpå proppet meg full av komplimenter – det prellet liksom bare rett av. Satt og gråt litt etterpå, sa til min venninne; «Tenk at jeg sitter her og gråter av en teit kommentar! Du skulle hørt alt det fine han andre sa til meg. Hvorfor sitter jeg da bare igjen med det negative – som egentlig ikke betyr noenting?»

  1. Caroline

   Helt sikkert flere som føler det sånn ofte, inkludert meg :/

 38. Hei. Eg vil berre kommentere at eg tykkjer råd nr 3 ikkje nødvendigvis er eit godt råd. Kanskje det er eit betre råd i samanheng med kommentarfelt på blogg enn på ein fysisk arbeidsplass. Det som eg i alle fall opplever at er ‘gjengs’ i arbeidslivet, er at ein bør ta det opp direkte med den det gjeld, om det er nokon som oppfører seg dårleg mot ein sjølv. Kanskje kan ein snakke med ein kollega som ein stolar på fyrst, få satt ord på det, få litt støtte/ opp-backing. Men ein bør som oftast ta det opp med den det gjeld, før eller sidan. Både med tanke på arbeidsmiljøet, at ein faktisk ikkje baksnakkar den andre. Men også for å faktisk gi den andre personen ein klar beskjed om at ein ikkje tykte det var greit, det den sa eller gjorde.
  Det å smile og late som at alt er greit, kan vere eit veldig dårlig råd.
  So akkurat dette råd nr. 3, det tykkjer eg rett og slett ikkje er eit godt råd. I alle fall ikkje for ein god del arbeidsplassar.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *