annerledes frokost: bakt havre- og chiaform

baktchia_6

Mandag er ofte kjøleskapet ganske skrapet og det er litt kjedelig når du har lyst på noe godt, så da må du rett og slett bare improvisere til tider! Jeg spiste en enkel youghurt med granola til frokost, det er etter trening jeg ofte har lyst på mye mat og noe ekstra godt – så jeg lagde rett og slett en bakt havre- og chiaform av det jeg hadde igjen i kjøleskapet! Det er kjempeenkelt og så godt og du MÅ prøve! Dette er på ingen måte passende i et strengt lavkarbokosthold, men jeg spiser ofte rundt 50 – 100 gram karbohydrater om dagen, og tar gjerne min del i sunne karbohydrater som nettopp havregryn. Det er så godt! Ellers er jeg virkelig inne i en chiaperiode: jeg elsker de små energitette frøene, de gir liksom det lille ekstra til det meste og kan fint spises alene i en pudding eller som topping på smoothies- eller som i denne oppskriften: bakt i ovnen med bananer, blåbær, soyamelk, havregryn og alt annet som er godt. Det er bare å glede seg til lukten fra ovnen brer seg i hele huset. Magen starter å rumle umiddelbart!

baktchia_4


1 form gir ca. 6 porsjoner 

♥ 3 dl. havregryn ♥ 2 godt modne bananer ♥ 3 dl. soyamelk light ♥ 1 ss. fibersirup ♥ 3 ss. chiafrø ♥ 3 dl. blåbær ♥ 1 ts. kanel ♥ 1/2 ts bakepulver ♥ litt salt ♥ 2 ss. sukrin gold 

baktchia


slik gjør du 

Bland sammen chiafrø, kanel, salt, bakepulver og havregryn i en bolle. Mos bananene, hell over melken og pisk godt sammen. Bland inn sukrin gold og fibersirup. Pisk godt og hell over havegryn, chiafrø og kydderblandingen. Rør forsiktig inn blåbær helt mot slutten. 

baktchia1

Smør en ildfast form og hell blandingen over i den. Stekes midt i ovnen i en halvtimes tid eller mer, det ser du bare an, på 200 grader.

baktchia_2

baktchia_3

Smaker helt fantastisk til frokost, lunsj eller en sunn variant av en dessert – kanskje med litt vaniljeis ved siden av? Oh my!  

baktchia_5

62 kommentarer

  1. Hei, lurte på om du kan begynne å lage oppskrifter med ting som de fleste faktisk har i skapet fra før? 🙂 nå tenker jeg på fibersirup spesielt denne gangen og siden mye av dette er veldig dyrt og man må på spesialbutikker for å få tak i det 🙂

    1. Caroline

      Du kan bare kutte det ut, evnt. bruke agave eller honning 🙂

      1. Et tips er nå nevne nettopp det i oppskriften i utgangspunktet.

      2. Er det så vanskelig å tenke seg til selv, da?

      3. nå er ikke dette kokkelære, men et oppskriftsforslag, fra en kreativ sjel 🙂

    2. Susanne caroline

      gjennomsnitts Ola Nordmann har usunne ting i skapet sitt! Ex. mel og sukker. Caroline fronter stort sett et sunt kosthold uten gluten og raffinert sukker, noe jeg og veldig mange andre setter pris på 🙂 Oppskrifter med «ting som de fleste har i skapet fra för» får du OVERALT! Ukeblar, de fleste kokeböker, google, baksiden av halvfabrikat varer, i våre mödre og bestemödres kokeböker, ja overalt!
      Önsker man å endre, trenger det ikke bli så dyrt, Du kan bruke Agave, Yacon, honning, dadler, ertsatte med en ekstra banan.. Mye finner du mye billigere på Iherb! Jeg bestiller stort sett alt derifra av supermat, greens, sukkererstatning, alternativ meltyper, nötter, kakaosmör, te, eco kaffe, bars m.m 🙂
      Lykke til! <3

      1. Blir så irriterad på folk som säger att gluten är onyttigt! För de fåtal människor som faktiskt inte tål gluten, så är det ju såklart inte bra. Men för oss alla andra, så är gluten inte onyttigt. Man kan säga att vitt mjöl är mindre nyttigt, men inte gluten i sig själv.

        Det har tydligen blivit en trend att vara allergisk mot saker – ju fler desto bättre 😉

      2. Caroline

        Helt enig, – 🙂 Gluten er uproblematisk for de aller, aller fleste! 🙂

      3. Gluten er IKKE bra for noen! Det stemmer at det er lite forskning som viser 100% sikkert at gluten er usunt, men det er bare fordi det er vanskelig (og relativt ulønnsomt) å forske på det. Det er derimot veldig mye som tyder på det. I tarmen brytes alle proteiner ned til aminosyrer som sendes ut i blodet, her bygges de opp igjen til nye proteiner (muskler osv.) Siden gluten er et spesielt protein, som er vanskelig å bryte ned til aminosyrer sendes dette ofte rett ut i blodet som hele proteinet, det blir altså ikke brutt ned til aminosyrer. Derfor er jo dette glutenproteinet rundt i blodet da og ødelegger diverse ting (orker ikke gå inn på dette nå.) Siden glutenproteinet ikke skal være der går kroppen til angrep på seg selv, og dette fører til autoimmune sykdommer – en av de største sykdommene i dag ved siden av livstilssykdommer.

        Om dette er litt vanskelig å forholde seg til er det bare å bruke fornuften da – hvorfor får noen vondt i magen av gluten? – Fordi det er kroppen sin måte å signalisere at noe ikke er bra på. Hvorfor er det flere som har cølyaki i Italia enn noe annet sted i verden? – Fordi det er der de spiser mest pizza, pasta = GLUTEN! Høyt inntak av gluten fører til cølyaki. Hvorfor er vi mer plaget med gluten og autoimmune sykdommer nå enn før? – Fordi vi har avlet frem de kornsortene med mest gluten. Visste dere at de siste 50-60 årene så har gluten i hvete økt fra 5% til rundt 50%?

        Så gluten er ikke bra! Er dog forsåvidt enig i at om man bytter ut f.eks. grovt (og da mener jeg FAKTISK GROVT, ikke det tullet vi kjøper i butikken nå til dags) brød med glutenfri loff, så går jo vinninga opp i spinninga da 😉

      4. Lars-Kristian Eriksen

        Hei Anna!

        Du har rett i at dette med glutensensitivitet ikke er veldig godt forsket på, men den forskningen som er gjort har ikke klart å vise at det er slik at personer uten cøliaki reagerer negativt på gluten. Faktisk har den forskningen som er blitt gjort antydet at ikke-cøliakisk glutensensitivitet IKKE eksisterer, og at de som rapporterer problemer med gluten mest sansynlig reagerer på noe helt annet.

        Proteiner tas heller ikke opp som hele proteiner, men brytes som du beskriver ned til aminsoyrer i tarmen før det tas opp og føres over i blodet. Det er IKKE hele glutenmolekyler som flyter rundt i blodet vårt, det går ikke an. Proteiner bygges opp inne i cellene våre av aminosyrer, og IKKE i blodet. Det er meg bekjent ingen gener i kroppen vår som transkripterer gluten.

        Jeg tror at det du forsøker å beskrive er reaksjonen hos personer som lider av cøliaki. Som helt korrekt er en autoimmun sykdom. Da reagerer immunforsvaret på gluten i tarmen og angriper tarmtottene våre slik at det over tid kan gi malabsorpsjon av viktige næringsstoffer.

        At noen «får vondt i magen» av gluten er en påstand som er blitt undersøkt, og de som ikke hadde cøliaki reagerte ikke negativt på gluten. Så mest sansynlig reagerer de på helt andre ting.

        Man vet ikke årsaken til gluten, og det er ingen holdepunkter for at et høyt gluteninntak er årsaken. Faktisk var det for bare 1-2 år siden anbefalt at spedbarn ble tidlig introdusert for gluten fordi en svensk studie viste at det reduserte risikoen for å senere utvikle cøliaki. Dette har man derimot ikke klart å reprodusere i senere studier.

        Jeg kjenner ikke til om det er høyere prevalens i Italia enn andre land for cøliaki (kilde?), men om det er det så er ikke det nok til å fastslå at deres høye inntak av gluten i kosten er årsaken til dette. Det kan jo f.eks være slik at siden de spiser mye gluten, så oppdages det og diagnostiseres flere tilfeller av cøliaki enn andre steder.

      5. Hei LK!

        Jeg blander ikke med cøliaki, som du sier er cøliaki at immunforsvaret i fordøyelsessystemet har kommet til en grad hvor det går til «angrep» på glutenproteinet direkte i tarmen, noe som ødelegger tarmtottene og hemmer kroppen fra å ta opp næring. Glutenintoleranse, som jeg snakker om, (og mener at mange flere enn man er klar over har !) er at glutenproteinet går ut fra tarmen og i blodet, noe som fører til at kroppen går til angrep på glutenproteinet, og derfor også seg selv. Det kan selvsagt hende at noen har «sterkere» tarmer da, så det ikke er noe problem å bryte ned glutenet til aminosyrer.

        Som du sier er det ingen gener i kroppen vår som transkripterer gluten, men siden glutenproteinet ligner på diverse hormoner i kroppen, bl.a. dopamin og thyreoideahormoner (på samme måte som soya ligner på østrogen) festes dette på reseptorene til cellene og føres opp til hjernen og til skjoldbrukskjertelen.

        I hjernen fungerer dette som dopamin, derfor føler man seg gjerne glad o.l. etter å ha spist gluten, og man kan faktisk også bli avhengig av det. Av denne grunnen er det også mye som tyder på at gluten sammen med karbohydrater er roten til Alzheimer, angst, depresjon og ADHD. Du kan lese mye om dette om du søker «Gluten brain» på google, ellers har en veldig flink ernæringsforsker skrevet litt om det her: https://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection/ , hvor det står litt om sammenhengen mellom gluten og forstyrrelser i skjoldbrukskjertelen 😉

        Angående dette du skriver at det er motbevist at noen får vondt i magen på grunn av gluten – forskningen får vel si det den vil, men det er ikke til å komme unna at mange som har slitt med diverse plager, f.eks. hodepine, slapphet, oppblåst mage, osv. har blitt mye bedre av å kutte ut gluten, selv om de ikke har påvist cøliaki (kanskje fordi glutenintoleranse ikke vises på blodprøver?)

        Legger til noen tilfeldige blogger for å vise hva jeg tenker på, er klar over at det ikke er en pålitelig kilde men ser ingen grunn til at de skulle lyve ^^

        https://jeanie.blogg.no/1375712776_hvete_og_gluten__hva_.html
        https://karolineolsen1.blogg.no/1340967514_fler_du_deg_oppblst_t.html
        https://helhetligliv.blogspot.no/p/hvorfor-spise-glutenfritt.html

        Det er også lett å finne mange flere om man leter litt.

        Faktisk så har en venn av moren min hatt problemer med magen i mange år, og det har vært masse frem og til bake og tatt mange tester – men neida, han hadde ikke cøliaki. Nå nylig tok han testen på nytt og da fant de plutselig ut at han hadde hatt cøliaki hele tiden!

        Får legge meg flat på påstanden om at det er så mange som har cøliaki i Italia, jeg mener jeg har lest det i en bok, men finner ikke noe om det på nettet 😉

      6. Lars-Kristian Eriksen

        Det er viktig å være tydelig på at det du beskriver her er hypoteser med utspring fra relativt alternative hjørner av ernæringsfysiologien, det finnes ingen gode holdepunkter for at noe av det faktisk er tilfellet. Derfor blir det helt feil når du skriver at «gluten IKKE er bra for noen». De fleste har ingen som helst problemer med gluten i kosten, og på generelt grunnlag finnes det ikke noe argument for å skremme folk bort fra gluten.

        Hodepine, slapphet, oppblåsthet, magevondt osv. er alt sammen blitt undersøkt i disse studiene mener jeg på. Konklusjonene er at de ikke fant noe tegn på at gluten var årsaken selv om alle deltagerne var overbevist om at det var årsaken.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23648697/?i=2&from=/24689456/related
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21224837/?i=3&from=/24689456/related

      7. Har du i det hele tatt lest raportene du linket til? Siterer fra den første linken: «On a visual analog scale, patients were significantly worse with gluten within 1 week for overall symptoms (P=0.047), pain (P=0.016), bloating (P=0.031), satisfaction with stool consistency (P=0.024), and tiredness (P=0.001).» Den konkluderer jo til og med med at «»Non-celiac gluten intolerance» may exist, but no clues to the mechanism were elucidated.», altså at følsomhet ovenfor gluten godt mulig eksisterer, men de fant ikke ut noe om hvorfor eller hvordan i studien.

        Skjønte ikke så veldig mye av den andre linken… Der står det under restultater: «In all participants, gastrointestinal symptoms consistently and significantly improved during reduced FODMAP intake, but significantly worsened to a similar degree when their diets included gluten or whey protein.», likevel konkluderer den med at det ikke er noen kobling mellom gluten og symptomene… rart.

        Vil ikke si at det er utspring fra alternative hjørner av ernæringsfysiologi, flere og flere lar seg jo «omvende» til en glutenfri kost. Har du ikke sett hvor mye glutenfritt som er kommet til butikkene de siste årene? Litt samme utviklingen som med lavkarbo (dette burde jo dere vite om?)

        Stemmer vel forsåvidt at det bare blir hypoteser, men er ikke all forskning innen ernæring det da? Bare at noen hypoteser (gluten blandt annet!) står sterkere enn andre. Ikke engang helsedirektoratet kan påstå noe annet, de frarådet jo for ikke så mange år siden å unngå ALT fett, mens nå har de endret mening til at umettet fett er greit, ikke bare greit men sunt til og med og noe de annbefaler alle å spise masse av :O Kanskje de snart innser at mettet fett ikke er så ille som de skal ha det til heller?

        Å si at gluten er uproblematisk for alle som ikke har cøliaki vil bli som å si at sukker er uproblematisk for alle som ikke har diabetes. Eller plages med overvekt for den saks skyld. Bare fordi vi ikke har plager med det NÅ, betyr ikke det at vi ikke vil få plager med det senere i livet 😉

      8. Lars-Kristian Eriksen

        Ja, det har jeg selvsagt gjort 🙂 Det er to studier, utført av samme forskergruppe. Begge to er av god kvalitet, og godt gjennomførte 🙂 I den første studien fant de som du har klippet inn, at de som var selverklærte glutensensitive, reagerte på gluten. Men når de skulle reprodusere resultatet, i en studie av enda høyere kvalitet, fant de ut at det ikke var gluten disse personene reagerte på, men såkalte FODMAPS. Det som står der er at ved eliminering av FODMAPS, bedret tilstanden hos alle deltagerne seg. Men ved gluten og whey (og FODMAPS) var tilstanden like dårlig. Dvs. at det var like dårlig selv om de fikk whey eller gluten. Konklusjonen var derfor at det ikke var gluten de reagerte på. Du kan lese mer om det her: https://nhi.no/forside/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer-41880.html

        Mange lar seg «omvende» til et glutenfritt kosthold, men svært mange gjør det uten spesielt god grunn. Det hele er mer en trend, enn et reellt problem :/ Svært mange som holder seg til en glutenfri kost, vet ikke en gang hva gluten er: https://www.youtube.com/watch?v=AdJFE1sp4Fw

        En hypotese er en påstand som så blir gjenstand for testing. Jo sterkere hypotesen står i mot denne testing, jo mer akseptert blir den, og til slutt er det en teori, som er det sterkeste innenfor vitenskapen. Gluten er enn så lenge ikke en sterk hypotese, men den er heller ikke blitt avkreftet nok til at man kan legge ballen død 🙂 At det finnes sensitive personer som ikke har cøliaki, kan hende, det finner man forhåpentligvis ut av 🙂

        Helsedirektoratet har aldri frarådet inntak av alt fett, tvert i mot har de frarådet å spise for lite av det av frykt for malabsorpsjon av flere fettløselige vitaminer. Flere fettsyrer er jo essensielle, og noe vi ikke kan klare oss uten. Derimot har det vært anbefalt å begrense inntaket av mettet fett, noe som fortsatt gjelder.

        Sukker er jo faktisk uproblematisk for de aller fleste, det handler bare om mengder, slik som med alt annet 🙂 Gluten er enn så lenge ikke noe som man bør fraråde eller på generelt grunnlag advare mot.

      9. Hahahaha jeg tar dette altfor serriøst xD Hjertesaker vet du <3

        Skal innrømme at jeg ikke har satt meg så veeldig inn i fodmaps, men kan i hvert fall si at grunnen til at mange ragerer på melkeprotein er at glutenproteinet har laget disse "hullene" da i tarmene (når hele glutenproteinet går direkte over i blodet) som gjør det lettere for melkeproteinet (som er det nest verste) å gå gjennom, fortsetter man å spise gluten og melk da blir det enda større "hull" og man vil bare bli sensitiv for gluten, melkeprotein, og flere og flere matvarer. I teorien skal disse hullene "gro" om man unngår matvarene man er sensitive for, og deretter kan man spise det man vil så lenge man unngår gluten – men vet at flere jeg kjenner har hatt litt trøbbel med det i praksis.

        Det er nok mange som går over til glutenfri kost uten helt å sette seg inn i det. Men det gjelder vel alle dietter? Jeg tror i hvert fall ikke at det er en tilfeldighet at glutenfri kost har tatt av i mye større grad enn for eksempel raw food eller organisk mat.

        Ble selvsagt ikke anbefalt å kutte helt ut fett før nei, tar selvkritikk på den, men da var jo regelen at hvis man spiste fett lagret fettet seg på kroppen din. Uansett type. Så kostholdsrådene har jo endret seg.

        Sukker er absolutt ikke uproblematisk og har (sammen med hvitt mel o.l.) skyld i de fleste vestlige sykdommer og dødsårsaker nå til dags. Før var diabetes 2 en sykdom forbehold de gamle. Nå får stadig yngre mennesker diabetes. Samme gjelder hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer. Mange skylder jo på mettet fett, men er ikke det blitt motbevist nok ganger? Nope, det er sukker som er syndebukken 😉

        Selvsagt handler det om mengder, men når så og si hele befolkningen spiser aalt for mye blir det kanskje litt avsporende å snakke om mengder? 🙂

      10. Lars-Kristian Eriksen

        «Hull i tarmen», såkalt leaky gut syndrome, er igjen ingen anerkjent diagnose og det finnes ingen holdepunkter for at det faktisk eksisterer :/

        https://en.wikipedia.org/wiki/Leaky_gut_syndrome

        Sukker er helt uproblematisk så lenge man ikke spiser for mye av det, noe som gjelder så og si alle næringsstoffer. Hva som er «for mye» varierer fra person til person. Du skriver at stadig flere unge får hjerteinfarkt, diabetes osv., og at sukkeret har skylden. Men sukkerinntaket i befolkningen har gått ned over en lang periode. Jeg sier ikke at sukkeret ikke kan være en årsak, for det kan det, men dette er multifaktorielle sykdommer hvor en rekke årsaker spiller inn, også mettet fett. Det finnes gode studier som viser at en reduksjon i inntaket av mettet fett, til fordel for umettet fett, reduserer risikoen for hjerte og karsykdom. Disse studiene har meg bekjent ikke blitt motbevist.

        Ellers har du rett i at sukkerinntaket i befolkningen, generelt sett er for høyt, derfor jobbes det med å redusere det 🙂

      11. Det er mange gode holdepunkter for leaky gut syndrome, akkurat som med både et lavt karboinntak og fasting, det skal dessverre ganske mye mer til for å overbevise helsedirektoratet da :/

        Ble veldig nyskjerrig når du sa at det var mange studier som viste at reduksjon i mettet fett til fordel for umettet fett var gunstig ift hjerte og karsykdommer. Har nemlig lett etter det selv jeg, men det har enten blitt tilbakebevist til 7 countries study, som satte fatt på hele denne «fett fanatiker

        For rundt 30 år siden utløste jo 7 countries study en stor debatt i USA, forskerene kranglet om det var umettet fett eller sukker som var grunnen til disse sykdommene. Av en eller annen grunn var jo politikerene (!) som skulle avgjøre dette da… siden de får masse støtte fra coca cola måtte de selvsagt si at fett var syndebukken.

        7-countries study er vel den eneste store studien som noen gang har vist at fett er usunt? Og det var jo ingen god studie i det hele tatt, det var opprinnelig mange flere land enn disse 7 i studien men flere land var utelatt. Frankrike og Sveits blandt annet var blandt de sunneste landene i Europa, men OGSÅ blandt de som spiste mest mettet fett :O Det passet så klart ikke inn i studien, så da ble de landene bare utelatt.

        Mener at det er blitt satt masse ressurser i å få bevist at mettet fett er usunt en gang for alle, uten hell dessverre. Mulig noen epidemiologisk studier viser at det er mindre sjanse for hjerte og karsykdommer om man spiser umettet fett fremfor mettet, men det er jo ikke på grunn av FETTET. Hva slags type grupper i befolkningen spiser lite mettet fett? Jo, det er folk som gjerne trener, spiser lite sukker og har en sunn livsstil ellers også. Disse andre faktorene gir jo større uttelling enn kun dette med fett.

        Men jeg trodde dere visste dette? Dere har jo gått på lavkarbo?

        Uansett, hvis du vet om noen gode forskerrapporter som ikke bygger på seven countries study eller er epidemiologiske er jeg lutter øre! Tro meg, har lett etter det selv jeg 😉

      12. Lars-Kristian Eriksen

        Da hadde det vært fint om du ga meg en link til studier som bekrefter leaky gut syndrome, for jeg finner ingenting, og det er heller ikke en diagnose som blir gitt til pasienter :/ At enkelte tilstander kan gi økt permeabilitet er sant, men det er en årsak av sykdommen, ikke omvendt.

        https://www.badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/leaky-gut-syndrome/

        Det er flere metaanalyser opp gjennom årene som har sett på dette med mettet vs umettet fett. Her f.eks:

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351774

        Evt. kan du lese rapporten som kostrådene baserer seg på, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19953704?dopt=Abstract

        Når det gjelder 7 countries av Ancel Keys, så er den gjenstand for mange ubegrunnede beskyldninger :/ Faktisk så er det en relativt godt studie, og var den første som brukte multivariate regresjonsmodeller. Studien ble først publisert i 1970, men Statens Ernæringsråd hadde allerede på 50-tallet begynt å anbefale mindre fett i kosten. Dette er beskrevet i “Betenkning om forholdet mellom fett og hjerte-kar-sykdommer” fra 1963 av Ragnar Nicolaysen et. al.

        Det er viktig å holde tunga rett i munnen, nå. For det første så ble det aldri i «7 countries-studien» konkludert med at fett var usunt. Tvert i mot argumenterte Keys og medarbeidere for at det var type fett som var avgjørende, ikke mengde. «7 countries-studien» viste for eksempel at mennene på Kreta – som spiste mye fett – hadde minst hjertesykdom, og Keys mente datidens middelhavskosthold forklarte mye av dette. De påsto riktignok ikke at dette var et endelig bevis, men at sammenhengene burde utforskes videre.

        Det var heller ikke slik at enkelte land ble utelatt fordi Ancel Keys mente at de ikke passet med resultatet. Han valgte de 7 landene fordi det var viktig å se på befolkninger med stor variasjon i bl.a. kosthold og kolesterolnivåer. Derfor tok de med både japanere som spiste ekstremt fettfattig og finske tømmerhoggere, som spiste mye smør og fet ost. De ønsket også å ha med menn som ikke var tilbøyelige til å endre yrker eller bosted i løpet av studien, og konsentrerte seg derfor om rurale strøk. En annen årsak var logistikk 🙂

        7 countries-studien var heller ikke den eneste studien som på den tiden viste en sammenheng mellom fettinntak og dødelighet av hjerte- og karsykdom. 17 år tidligere publiserte Keys den langt mindre kjente 6 countries-studien, hvor han fant en sammenheng mellom totalt fettinntak og dødelighet av hjerte- og karsykdom. Her også ble Keys kritiserte for å strategisk velge ut land som ga han det resultatet han ønsket, men om man leser artikkelen kan man se nøye forklart hvorfor han valgte de landene han gjorde. Tidlig på 50-tallet var det varierende kvalitet på helsestatistikken fra land til land. Keys måtte derfor velge ut land med god helsestatistikk, og land som var sammenlignbare. Derfor valgte han de 6 landene Australia, Canada, England og Wales, Italia, Japan og USA. Her fant han en sammenheng mellom totalt fetinntak og død fra hjerte- og karsykdom. Men mettet fett ble ikke belyst før 17 år sendere i 7 countries.

        En annen studie, publisert i 1957, kritiserte Keys for å strategisk velge 6 land, mens han hadde data fra totalt 22 land. Studien fra Yerushalmy & Hilleboe viser uansett en positiv og signifikant sammenheng mellom totalt fettinntak og hjerte- og karsykdom, selv etter at alle landene Keys ekskluderte var inkludert. Yerushalmy & Hilleboe så også på sammenhengen mellom animalsk fett og dødelighet fra hjerte og karsykdom, og fant en positiv og signifikant korrelasjonskoeffisient på 0,68. For vegetabilsk fett var det en negativ og signifikant korrelasjonskoeffisient på 0,47. Konklusjonen var altså at animalsk fett var assosiert med økt risiko, mens vegetabilsk fett var assosiert med redusert risiko.

      13. Helt utrolig hvor lange og utfyllende svar du orker å gi Lars-Kristian, imponerende tålmodighet! 🙂

      14. Caroline

        Takk, men jeg syntes faktisk det var utrolig lærerikt å dyppe litt dypere ned i dette 🙂 Spesielt Ancel Keys! Har bare skummet litt på overflaten av det tidligere 🙂 Dette med gluten er jo relativt nytt, og man vet ikke nok til å konkludere, men den forskergruppen jeg linket til over her har gjort en del interessante studier.

      15. Ja, man blir jo klokere av å argumentere!

        Det er ikke så mye snakk om leaking gut syndrome i Norge, så kanskje fordi du søkte på norske sider? Veldig vanlig at leger gir pasienter denne diagnosen i USA, slik var det jo også med 5:2 og lavkarbo, det meste kommer til USA først 🙂 Chriskresser som jeg linket til tidligere har skrevet litt om dette, for å gi en link, her da: https://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-5-heal-your-gut/

        Skal innrømme at jeg kanskje ikke har satt meg såå godt inn i lavkarbo da, det var jo gluten vi egentlig diskuterte, så vet ikke helt hva jeg skal svare på det 😛 Men jeg har lest noen veldig overbevisende bøker! «Bedre uten brød» anbefales! Men angående 7-countries study så er det jo en tankevekker, at hvis de kun ville ha disse 7 landene på grunn av variasjoner i kostholdet, hvorfor da bruke ressurser på å finne forskning om andre land i det hele tatt? Hvis de liksom hadde bestemt seg for at disse 7 landene skulle de bruke, hvorfor bruke unødvendig med tid og penger på å undersøke andre land? 😉 At statistikken ble gjemt bort i lang tid (og var det ikke noen som hadde vært med å gjennomføre rapporten som til slutt uttalte seg om det?) backer jo bare opp denne teorien 😉 Tokelau folkegruppen er en av de folkegruppene som spiser mest mettet fett i verden, siden over halvparten og matinntaket deres kommer fra kokos, og de har nesten ikke tegn til hjerte og karsykdommer ! :O

        Synes også det er litt rart at dere var helt «frelst» av lavkarbo for en stund siden – og selfølgelig, det er lov å tilegne seg mer kunnskap og evt. bytte kosthold – men virker som om dere går helt i mot det nå :/ Ikke noe kritikk, bare litt rart siden jeg har vært enig i kostholdet deres lenge 🙂

        Og til Freda, husk at vi er langt fra å løse «kostholdsgåten» enda, det er utrolig mange i vestlig kultur som dør av hjerte og karsykdommer enda så mye staten fraråder oss å spise fett, så man må jo bare være åpne for nye muligheter 😉

      16. Hjerte og karsykdommer OG autoimmune sykdommer skulle det stå til sist der ! 😉

  2. Oi dette så spennende ut! Men jeg lurer på; det er vel ikke noe som tilsier at barn ikke kan spise chiafrø?
    Jeg og lillegutt har kost oss med bananpannekaker til lunsj i dag, og jeg liker å tilsette litt havregryn 🙂

  3. Fay-Reni Paulsen

    Det både hørtes og såg virkelig helt nydelig ut.
    Kan den lagres noen dager i kjøkkenskap, eller blir den dårlig?

    1. Caroline

      Kan lagres noen dager i kjøleskap, bare sørg for at du har noe over / plastfolie 🙂

  4. Nam, nam, takk for at du deler sunne oppskrifter med oss!
    Noe jeg lurer på – du har jo lansert en veskekolleksjon,
    så jeg lurer på – når har du tenkt å lansere din egen parfyme? Det er jo sånn at «alle» kjendiser, J-Lo osv
    får sine egne parfymer, – er det ikke på tiden med en Caroline parfyme?
    Der du har luktet deg fram til den perfekte blandingen… ser for meg en litt klassisk, blomstrete duft med et lite krydder innslag…. og navnet – tjah kanskje Caroline B?

    1. Caroline

      Har ingen parfymetanker i umiddelbar fremtiden, men tusen takk for tipset 😀 Parfyme er jo alltid gøy 🙂

  5. Hei du kardemommedamen, det hadde sikkert ikke vært feil med et dryss av det i tillegg 😀 Det ser godt ut iallfall – skal testes!

    1. Caroline

      Enig! Det kan fiint brukes 😀

  6. Hej finaste <3
    Igår stod vi mitt på avenyn i Göteborg och Fredrick gick ned på knä – på alla hjärtans dag!
    Hade varit så kul om du ville kika in och läsa mer 🙂
    Ha en fin måndag sålänge <3
    Kram.

    1. Caroline

      Gratulerer så mye, søte deg!

      Klem 🙂

  7. Det så kjempe godt ut og i dag har jeg faktisk kjøpt chia, siden jeg har lest så mye om den i bloggen din 🙂
    Gleder meg til å teste ut. Ha en fin kveld!

    https://barbaraoslo.blogspot.no

    1. Caroline

      Så bra! Håper du prøver chiapudding og elsker det like mye som jeg gjør 🙂

  8. Nam, dette ser skikkelig godt ut! Tror oppskriften må prøves i fremtiden 😀

  9. Kan jeg bruke vanlig melk istede for soyamelk?

    1. Caroline

      Det kan du 🙂

  10. Johanne

    Hei! Kan jeg bruke noe annet enn soya-melk? 🙂 Dette så veldig godt ut, så jeg tror nesten jeg må lage det en dag!

    1. Caroline

      Mandelmelk, kokosmelk eller vanlig melk 🙂

  11. Hvordan er konsistensen på denne? Sprø utenpå og myk inni? 🙂

    1. Caroline

      Ganske sprø på toppen og ellers myk 🙂 Dersom den står i kjøleskapet blir den myk over hele, men kan fint varmes opp igjen 🙂

  12. Nam, må nok prøves! Et tips, som kanskje flere enn meg ville satt pris på(?), er å skrive hva man kan bruke av alternative ingredienser dersom man kun har de mer normale varene; som melk, honning og sukker. Er det slik at dette kan brukes i stedet i denne oppskriften? Jeg faller ofte ut når jeg begynner å lese ingredienslisten. Det er stor nok bragd i denne omgang at jeg har fått meg chiafrø i hus.. 🙂

    1. Caroline

      Takk for tips, Lene! Det skal jeg huske på til neste gang 🙂

  13. Jeg spiser mye havregrøt og slenger oppi litt forskjellige ting for å få variasjon, men dette så jo absolutt fristende ut også. Må nok teste ut denne 🙂

    1. Caroline

      Å, det må du 😀 Håper du liker det!

  14. Camilla

    Hei

  15. Oj det ser väldigt gott ut 🙂

  16. Hei! Den siste tiden har bildene vært kornete og av dårlig kvalitet på ipaden min. Noen ganger blir de helt små, men fortsatt kornete. Tenkte å si ifra ettersom det har vært et vedvarende problem.

    1. Caroline

      Det er flere som har sagt ifra om det samme, men vi kan ikke finne problemet :/ Det flere har sagt, er at det blir bra igjen når mobilen / ipaden er oppdatert til seneste versjon 🙂

      1. Monica

        Jeg oppdaterte i går, men det hjalp dessverre ikke. Håper dere finner en løsning, for slik det er nå, så svir det nesten i øynene av å se på. Oppskriften skal prøves! Takk for at du deler.

      2. Caroline

        Så dumt :/ Jeg vet at det jobbes med å finne årsaken! 🙂

  17. Dumt spørsmål kanskje, men hvis du spiser kun 50-100 g karbohydrater per dag, hvordan kan du drikke/spise smoothie, kvikklunsj, havregrynform, brød? Bare ser på bildene at det er en del karbs i maten du/dere spiser, og etter mine beregninger, blir ikke det mer enn 100 g? Eller regulerer du det etter mengde kanskje? bare tenker siden det også er karbohydrater i veldig mye annet også, så kan vel bli vanskelig å holde det så lavt? I hvert fall hvis man spiser karbohydratrik mat i tillegg.

    Og noen spørsmål til om lavkarbo: hvordan fungerer det når du trener så mye? Blir du ikke veldig sliten?
    Og et kanskje enda dummere spørsmål, hvordan fungerer egentlig magen når man spiser så lite karbohydrater? Får man ikke forstoppelse :P? På forhånd takk for svar.

    1. Caroline

      Nå er det sjelden jeg spiser alt det på én og samme dag, men om jeg skulle gjøre det så blir det jo selvsagt mer enn 50 – 100 gram karbohydrater 🙂 Jeg teller ikke dette så veldig nøye, men de gangene jeg har registrert kostholdet mitt har det alltid lagt mellom 50 – 100 gram.

      Det fungerer helt fint i forhold til trening, i hvert slik jeg trener. Det var tungt i starten, men det gikk relativt raskt over 🙂

      Magen fungerer veldig fint på lavkarbo, jeg spiser jo en god del grønnsaker og belgfrukter, så fiberinntaket er relativt høyt 🙂

  18. Benedicte

    Går det an å bruke vanlig melk i stedet for soyamelk? 🙂

    1. Caroline

      Absolutt! Du kan fint bruke kokosmelk eller mandelmelk også 🙂

  19. Åhh endelig en god oppskrift uten egg 😀 supert foor meg som allergiker! Ha en fiiin fin uke <3

  20. Hei! Hadde det vært mulig å lage en pinterest-knapp man kan bruke for å pinne innleggene dine? Det er så mye lettere med nettsider som har det på ipad/mobil 🙂 gleder meg til å prøve oppskrift! Klem

    Ps: krysser fingrene for at du får en app en gang du og, så det blir lettere å finne alle de spennende oppskriftene 🙂 da hadde jeg blitt glad! 🙂

    1. Du kan laste ned Pinterest knapp til nettleseren din, da trykker du bare på knappen oppe ved adressefeltet, og så kommer alle bilder som det er mulig å «pinne», opp 🙂
      Knappen finner du inne på Pinterest, veldiig kjekk, om du ikke allerede har den!

  21. Å det hørtes godt ut! 🙂 Skal teste dette 🙂 Bare ta glutenfrie havregryn da jeg har cøliaki.

  22. Prøvde denne – og den ble kjempegod! Takk for at du delte 🙂

  23. Torhild

    Hei, hvor kjøper du chaifrø?

    1. Caroline

      Helsekosten 🙂

  24. Emily Moen

    Hvor lenge skal den stå, og hvor mange grader? 🙂

Legg igjen en kommentar til Charlotte Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *