baksiden ved sosiale medier

facebook

Facebook blir bare større og større, og svært mange bruker nettopp Facebook som sin primærkilde for dagens nyheter. Vi både liker og deler nyheter og vi deler statuser som aldri før, men med denne likingen og delingen følger også større ansvar for akkurat hva vi deler, liker og kommenterer. Den siste tiden har det dessverre vært en enorm oppblomstring i falske sider og konkurranser på Facebook. De fleste av oss har vel mottatt såkalte «Nigeriabrev», hvor en fremmed lover deg store summer hvis du hjelper til med en pengetransaksjon. Du tenker kanskje at ingen er så dumme at de lar seg lure av slike henvendelser, men årlig svindles nordmenn for millionbeløp og det har faktisk også hendt at personer som har involvert seg i dette har forsvunnet, og mistenkes drept av disse svindlerne. Falske Facebooksider med tilhørende konkurranser hvor du kan vinne ettertraktede premier er den siste formen for «Nigeriabrev». Den siste tiden har dette forekommet med store aktører som Eplehuset, Marc Jacobs og God Morgen Norge og titusener av mennesker har gått fem på. Slike sider bruker informasjonen de får til å gjennomføre ID-tyverier og potensialet er nok ganske enormt. Heldigvis er det enkle grep du kan gjøre for å identifisere slike svindelforsøk. Gå for eksempel gjennom denne sjekklisten: 

Er antall «likes» på siden realistisk? Om f.eks Eplehuset eller God Morgen Norge kun har noen tusen likes er siden mest sannsynlig falsk. Bla deg nedover feeden til siden. Er innholdet realistisk? Ofte kan slike sider kun inneholde noen få statuser. Sjekk om siden er verifisert av Facebook. 

Om du finner ut at siden er falsk bør du rapportere den, og kanskje også skrive en status hvor du informerer venner om den falske siden. Hva enn du gjør, ikke lik eller del statusen eller siden. 


facebook__

En annen ting som heldigvis ikke skjer så ofte på Facebook, men som fort kan skje og som også skjedde nå nylig, er den offentlige gapestokken. Offentlig gapestokk ble avskaffet i Norge for snart 180 år siden, og det skulle bare mangle. Jeg vet ikke om alle fikk det med seg, men et bilde av en chat-samtale og en så og si naken mann i 60-årene gikk viralt og ble delt over 17 000 ganger. I chatten som foregikk mellom denne 60-åringen og en 14 år gammel jente, kunne vi lese at denne mannen ønsket å utføre seksuelle handlinger på jenta. Heldigvis var det i dette tilfellet ikke en 14 år gammel jente som faktisk pratet med 60-åringen, men en voksen mann ved navn Stig som utga seg for å være ungjenta, kun for å lure denne 60-åringen inn i en felle. Når 60-åringen møtte opp på avtalt sted, traff han i stedet Stig sammen med politiet, som tok ham med til arresten. Chatten er helt forferdelig å lese, og det gjorde meg så ufattelig kvalm at ord ikke kan beskrive det. Jeg kommer derfor ikke til å gjengi noe av den her. Slike mennesker er i mange tilfeller alvorlig syke og de trenger oppfølging av helsepersonell. Om de utfører kriminelle handlinger mot barn, som for eksempel grooming og i verste fall direkte overgrep, er dette politiets ansvar. For oss sivile amatører handler det om å kontakte politiet eller andre offentlige instanser om vi føler at det er det rette å gjøre. Det vi IKKE må gjøre er å henge ut vedkommende på for eksempel Facebook, slik som det ble gjort i dette tilfellet. 


Heldigvis fantes det ingen 14 år gammel jente i akkurat denne situasjonen, det var altså Stig. Han har gjort det til en fast greie å utgi seg for å være yngre jenter for å lure slike syke mennesker inn en felle før han overlater dem til politiet. Men før han overlater dem til politiet, legger han ut bilder av disse mennene som er fullt identifiserbare. Det denne 60-åringene har gjort, og eventuelt var i ferd med å gjøre, ser jeg ikke noe poeng i å diskutere. Jeg tror og håper alle er enige om hvilke følelser som dukker opp inni oss når vi tenker på hva som kunne hendt. Men det er flere sider av denne saken som jeg mener er veldig uheldig, og for å unngå for mye rot skal jeg dele det opp i tre deler. 

Del én handler om hvorfor vi som utenforstående bør være ekstremt kritiske før vi deler, liker eller kommenterer på en slik status. Del to handler om hvorfor du ikke bør dele, like eller kommentere en slik status i det hele tatt. Del tre handler om hvorfor ingen, selv ikke Stig, bør drive med det han driver med.  

Del 1: hvordan kan du være sikker på at det som kommer frem i statusen er riktig? Kan hele statusen være oppspinn kun for å sverte en helt uskyldig person? Så lenge du ikke kjenner vedkommende (i dette tilfellet Stig) som har postet statusen, kan du ikke vite om det som står der faktisk er sant eller ikke. En annen ting kan være at chatten er ekte, og personen som deler statusen på Facebook gjør det i den tro at det er ekte, men så er bildet som er sendt til denne jenta er av en helt annen person enn den som skriver i chatten. Kanskje er det noen som gjør det for å sverte en annen person som de ikke liker? Det er helt umulig for oss utenforstående å vite om dette er en sannhet før vi eventuelt har alle  kortene på bordet. I verste fall risikerer en helt uskyldig person å bli hengt ut som mulig pedofil, noe som kan få svært alvorlige følger for vedkommende. 

Del 2: la oss si at alt stemmer. Mannen på bildet er en seksualforbryter, det er han som skriver meldingene til jenta på 14 år, og han planlegger å forgripe seg på henne. Er det da riktig å dele eller like denne statusen for at flest mulig skal få se ansiktet til mannen? Nei, i mine øyne er det ikke det. Hvorfor? Fordi det er så mye mer vi bør ta hensyn til. Ja, denne mannen fortjener å straffes. Det han gjør er motbydelig og han kan også være veldig syk. Men hva om han har en familie? Hva om han har foreldre, kone, barn, til og med barnebarn. Alle disse menneskene, alle i hans familie er uskyldige og mest sannsynlig også helt uvitende om hva han driver med. Ved å være med å bidra til at dette bildet og mannens identitet blir spredt til flere tusen mennesker, bidrar du også til at disse uskyldige familiemedlemmene kan gå en svært tøff fremtid i møte. Det er tøft nok å finne ut at mannen du elsker og pappaen eller bestefaren du ser opp til, er en kriminell som kanskje driver med overgrep mot små barn.  Ved å spre mannens identitet risikerer du å ødelegge livet til disse uskyldige menneskene i enda større grad. Barna risikerer mobbing, det samme gjelder barnebarna. Familien som enhet risikerer utfrysning fra lokalsamfunnet når de egentlig fortjener støtte gjennom en vanskelig tid. Er det noe du ønsker å ha på samvittigheten? Det tviler jeg på. 

Del 3: i følge media er dette noe Stig har gjort tidligere, og også noe han kommer til å fortsette med. Jeg synes det er synd å lese, og jeg håper han revurderer det. Samtidig håper jeg ingen andre lar seg inspirere av det han gjør. Å henge ut noen i en så alvorlig situasjon på sosiale medier er med på å forhåndsdømme vedkommende. Hvem vet hva det kan føre til? Ved at dette likes, deles og kommenteres er vi med på å legge et helt umenneskelig press på denne personen og hans nærmeste familie. Det kan få fatale konsekvenser. Hva om han eller noen i hans nærmeste familie tar sitt eget liv fordi du eller noen andre legger dette ut i sosiale medier, eller er med på å like og dele en slik status? Å sørge for at disse menneskene får den straffen de fortjener er politiet sin oppgave. Ikke din eller min. Henvend deg til politiet, ikke legg ut bilder av kanskje-kriminelle for hele offentligheten. 

Voksne som gjør overgrep mot barn under den seksuelle lavalder faller i mange tilfeller under den psykiatriske diagnosen pedofile. De er altså per definisjon syke og de trenger, i tillegg til straff for de lovbruddene de begår, hjelp og oppfølging av helsepersonell. Å lure potensielt syke mennesker til å begå kriminelle handlinger som en følge av en psykiatrisk sykdom er på ingen måte bra. Jeg håper derfor ikke at noen av mine lesere synes at det Stig driver med virker spennende og ønsker å gjøre det samme selv. I følge advokat Wessel-Aas kan Stig og andre som driver med dette i verste fall bli erstatningspliktige ovenfor dem som henges ut, og det er jo aldri spesielt hyggelig. Så vær så snill. Tenk over konsekvensene før du deler og liker en status. Du vet aldri hva det kan føre til. 

174 kommentarer

 1. Helt enig med deg! Kjempegodt skrevet om en viktig sak!

 2. Camilla

  Nydelig genser! Hvor er den ifra?:)

 3. Jeg er helt enig med deg, og dette synes jeg var et veldig godt formulert «svar» til Facebook-innlegget. Stå på, Caroline!

 4. Stig kan også ha gjort jobben til politiet vanskeligere, og de bevis han har samlet lar seg sansynligvis ikke brukes i en rettsak. Politiet jobber nå med å ta nettop slike, men på riktig måte, og Stig kan ha ødelagt en pågående sak.

  Det han gjør er å oppfordre til en kriminell handling, noe som er ulovelig. Dersom politiet gjorde dette uten rettsgodkjenning ville ikke mannen bli dømt i det heletatt. Alt i alt kan Stig ha gjort saken mye verre.

  1. Caroline

   Ikke bra :/

 5. Camilla

  Synes det er så bra at du tar deg tid til å skrive dette! Så alt for mange av mine venner som delte dette på facebook, og alt for få som stoppet opp og prøvde å spørre folk om de visste om det de delte i det hele tatt var sant. Tusen takk for dette innlegget!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *