oppskrift-onsdag: vegansk salat på 1-2-3

SalatVegetar_hoved

God morgen og hei oppskrift-onsdag! Det blir litt mye matprat nå, så for deg som ikke er så glad i det, kan jeg love at det blir noen innlegg til neste gang 😉 Men det er jo oppskrift-onsdag og i går laget jeg kanskje verdens beste veganske salat. Og det beste av alt? Den er gjort på 5 minutter – bokstavelig talt! Jeg har jo, som jeg nevnte tidligere, gått til innkjøp av noen nye kokebøker og denne salaten er hentet fra boken som heter Grønt skrevet av Josefine Andrén og Jenni Mylly. Gleder meg til å teste flere oppskrifter fra dem, men akkurat i går trengte jeg noe kjapt og enkelt. Ved siden av salaten laget jeg middelhavskjekse og siden disse har en steketid på noen minutter, må du regne 30 minutter tilsammen på middagen. Det er jo ikke akkurat lang tid det heller! Disse kjeksene ble til da jeg laget min egen livsstilsbok, men jeg gjentar selvfølgelig oppskriften her, for det begynner tross alt å bli noen år siden den kom ut 😉 

SalatVegetar_5

vegansk salat til 2 

♥ 1 boks kikerter ♥ 1 boks kidneybønner ♥ 1 finhakket rødløk ♥ finhakket frisk basilikum ♥ 1 neve soltørket tomat ♥ 1 ss. olivenolje ♥ 1 ss. balsamicoeddik ♥ 1 ts. agavesirup ♥ salt og pepper 

SalatVegetar_1

Skyll bønnene godt i kaldt vann og ha alle ingrediensene i en stor salatbolle. Lag en vinaigrette av balsamicoeddik, agave og olivenolje, jeg bruker kremet balsamico og det blir så godt! Et annet tips er å kjøpe soltørket tomat som er marinert og ferdig strimlet, gjerne med smak av basilikum. Det passer perfekt til resten! Smak til med ønsket mengde friske urter – jeg bruker hele busken – pluss salt og pepper.


middelhavskjeks 

♥ 2 eggehvitter ♥ 1 ts. salt ♥ 1 ts. sukrin ♥ 2 ts. fiberhusk ♥ 1 dl. mandelmel ♥ 1 dl. sesamfrø ♥ havsalt ♥ ønsket krydder 

SalatVegetar

Bland alle ingrediensene sammen. Rør godt og form små kjeks av deigen. Bruk gjerne en skje til å forme dem eller klapp dem bare flate med fingrene dine. De kan fort sette seg fast i underlaget, så bruk en tynn stekespade til å få dem opp. Ha en dråpe olivenolje over hver kjeks og gni inn salt og ønsket krydder på toppen. Jeg synes tørket timian er veldig godt til dette! Legg dem på en stekeplate med bakepapir og stek kjeksen i ovnen i ca. 20 minutter eller litt til på 180 grader. De skal hvile i 10 minutter etter steketiden. De blir fort harde, så ikke stek dem for lenge! 


Så er det bare å servere og nyte! Virkelig nyte! Mmm 🙂 Håper det smaker! 

SalatVegetar_3

 

48 kommentarer

 1. Looks super good! Thanks for sharing! Have a nice day

  1. Caroline

   Of course! It is super delicious!

 2. Jeg elsker salater da! Når det er litt variasjon. Min mann lager alltid den vanlige salaten med salat, tomat, agurk og paprika… Og litt sitron og thousand Island oppå. Det blir litt kjedelig… Hehe. Må ha litt oppfinnsomhet rundt salatene, så denne skal jeg jammen prøve 🙂

 3. Caroline

  Bah, den salaten er så kjedelig! Haha :p Klassisk grilltilbehørsalat 😉

 4. Den der må jeg prøve. Virket veldig fristende! Takk for tipset. ;0)

  1. Caroline

   Bare hyggelig 🙂

 5. Superbra innlegg det forrige, hvor du vil begynne med mindre kjøtt, flott skritt i den riktige retning! Og her er en nydelig oppskrift på vegansk salat. Dog er der kjeks med til retten, som IKKE er veganske. Vegansk står for mat, fullstendig uten animalske produkter. Så du bør bytte eggevitene ut med et ekstra fiberhusk, hvis du vil kalle retten vegansk. 🙂

  1. Caroline

   Det er salaten som er vegansk, jeg har ikke sagt noe om kjeksen 🙂 Men du har helt rett 🙂

  2. jeg er enig, det er feilinformasjon og kalle en oppskrift vegansk, som ikke er det. Kanskje du kan rette opp i feilen, og skifte navn til vegetarisk salat? det er et litt romsligere begrep 😉

   1. Caroline

    Salaten er vegansk, det er kjeksen som ikke er vegansk 🙂

 6. Eggehvite er vel ikke akkurat vegansk

  1. Caroline

   Salaten er vegansk og den er det ikke eggehvite i 🙂 Det er absolutt ikke et must å lage kjeksen 😉

 7. Regner med at sirupen er ment som en del av dressingen?

  1. Caroline

   Asbolutt 🙂

 8. Jeg skyller av kikkertene, legger de i en form med litt olje over, krydder, som varierer fra gang til gang ut fra humøret, og rister de i ovnen i 20 min på 190°. Da blir det litt tyggemotstand og mye bedre smak. Bare et tips..

  1. Caroline

   Det er kjempegodt! Jeg lager ofte kikertsnacks http://carolinebergeriksen.no/2014/06/11/oppskrift-onsdag-easy-snack/ 😀 Takk for tipset!

 9. Denne så god ut! Elsker soltørket tomat, kan spise det som snacks 😉

 10. Men hvilket offer er det egentlig med to kjøttfrie dager i uka? Jeg nekter og tro at dere spiser kjøtt 7 dager i uka, så jeg vil anta at dere fra før av spiser fisk et par ganger. Skulle bare mange i forhold til Nelia også vel. Jeg skjønner ikke det der, det er vel ingen som spiser kjøtt hver eneste dag?

  1. Kristin

   dette er en utrolig typisk misforståelse, men fisk er også kjøtt. Så to kjøttfrie dager vil si to dager uten å spise noen levende vesener, og der er selvfølgelig fisk inkludert 😉

   1. Caroline

    Jeg var kanskje litt utydelig her, men med to kjøttfrie dager så mener jeg kjøtt i form av storfe, sau, gris, kylling, fisk osv. 🙂

 11. line Johnsen

  Som mamma til to hvor hun på 4 hater grønt og gutten på 1,5 spiser alt grønt så lurer jeg på hva spiser Nelia når du/dere spiser slater som dette. Spiser hun det samme?

  1. Når våre har sånne perioder så stavmikser vi bare grønnsakene inn i sausene, fiskegrateng eller i spaghettisausen vi lager og lager ikke noe stort nr ut av det. «æsj grønnsaker» også sitter de og spiser nettopp grønnsaker 😀

   Men CBE, hva gjør du hvis du lager noe med kunstig søtning og Nelia vil ha, siden det ikke er anbefalt under 3/5 år (husker ikke eksakt år)? Er sukrin kunstig søtning?

   1. Caroline

    Sukrin er ikke kunstig 🙂

 12. Jeg var veganer i 6 mnd for 1 år siden, men har vært så lenge jeg kan huske. Så flott at du legger ut litt fra den delen av matverdenen også! Digger deg fine 🙂 Sjekk gjerne ut bloggen min om modellyrket 🙂

  Klem!

  http://www.vildegot.blogg.no

 13. Nam! Denne må prøves 😀

 14. Kristin

  kjempebra at du viser at vegetariansk/vegansk mat også kan være godt, næringsrikt og sunt! Spesielt siden du spiser lavkarbo, og mange jeg har møtt tror at eneste måten å gjøre dette på er å spise kun kjøtt og kutte ut resten av maten 🙂

  1. Caroline

   Så hyggelig at du synes det 🙂 Jeg er helt enig med deg, svært mange ser ut til å tro at det er nødvendig med store mengder kjøtt, og det er det på ingen måte 🙂

 15. Du bør prøve å lage vegansk taco!
  Hummus med olivenolje, sitron, salt, chillipaste og hvitløk (supergodt til nesten alt)
  Smaker kjempe godt med tomat, rødløk, grønnkål og bønner! Enten i grove tacolefser eller hjertesalat blader 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk for tips 🙂

 16. Ingrid Grace

  Denne salaten ser veldig god ut, denne må jeg prøve. Takk for at du deler. 🙂

 17. Sophie Elise har lagt merke til ditt lille forsøk på å virke samfunnsengasjert. Hva syns du om at hun har fått seg en god latter av det?
  Og ser du at folk undrer når du kommer med et slikt innlegg bare dager etter at det ble veldig tydelig at sophie har knekket den nye bloggkoden «samfunnsengasjement»? Du kan gjerne si at du har skrevet innlegg som handler om samfunn tidligere, men du har jo ikke vært i nærheten av dyktigheten til sophie. Smører du en annens jern mens det er varmt?

  1. Caroline

   Det er morsomt når blogglesere skal inn og lage kvalm mellom to bloggere som er gode venner 😀 Jeg sendte Sophie en melding om hun siktet til meg, og fikk til svar at det gjorde hun ikke. Det var ikke spesielt overraskende, siden jeg opp gjennom tiden har skrevet mange samfunnsengasjerende blogginnlegg.

   Dette innlegget ble planlagt for flere uker siden. Om du tar en titt på kildene som er lagt ved, så ser du at det er rapporter som tar lang tid å lese. Det er ikke noe som er gjort på et par dager 🙂

   1. Selvfølgelig sier hun ikke til deg at det ikke var myntet på deg 😉 men alt hun lister opp i sitt innlegg er jo ting du har gjort. Så det er lett for en bloggleser å trekke slike konklusjoner 😉 sophie har jo drevet med dette i flere måneder, og hun har gått forbi deg som mest leste blogger, det kan da ikke være overraskende for deg at vi blogglesere trekker disse parallellene?

   2. Men hva tror du er årsaken til at hun har fått så mye mer oppmerksomhet rundt dette enn deg?

   3. Caroline

    Det har jeg ikke noe godt svar på, det må du nesten spørre media om 🙂

   4. De rapportene er på under 200 sider tilsammen. De fleste greier vel det på et par-tre timer, med en normal lesehastighet. Finn på noe bedre….

   5. Caroline

    Om du leser de ukritisk og sluker alt rått, så ja 🙂 Vi har derimot lest de kritisk og til og med kontaktet forfatterne og diskutert de med andre med god kunnskap på området. I tillegg er vi begge i full jobb, og foreldre.

   6. Vet du hva, nå må dere gi dere.

    Jeg har ikke ord for å uttrykke hvor tåpelige dere fremstår når dere blånekter for at andre kan noe som dere ikke kan.

    Jeg aksepterer at dere ikke kan lese 200 sider med kritisk sans på en dag. Det er greit, og det er normalt. Men det er mange som KAN det. Det er også normalt. Det som ikke er normalt er denne trangen dere har til å nekte for at andre kan noe annet enn hva dere kan.

    Jeg kan ikke spille fotball. Jeg kan ikke legge contouring. Jeg kan ikke lage mat. Jeg kan ikke henge opp dyrehoder på veggen, eller stå opp i otta for å trene.

    Men jeg kan lese 200 sider på en dag, med kritisk sans.

   7. Caroline

    Men så bra at du kan det, Kari! Men det er nå en gang jeg som driver denne bloggen og jeg som skriver innleggene. Ikke du. Hvor lang tid du bruker på å lese og vurdere en slik rapport er jo helt irrelevant.

   8. Kari, så flott at du er en dyktig leser og har tid til å være nebbete mot en blogger i tillegg som du ikke MÅ lese dersom det plager deg sånn. Hva er dette med å trykke ned andre og sammenligne Se og Caroline, dere er kun ute etter å lage kvalm, ikke mye konstruktivt det dere driver med . Lurer virkelig på hvor gamle dere er både Kari og :), det er ingen som har ene rettighet til å være samfunns engasjert , og nei det er ikke andre enn sure troll som trekker konklusjoner som dere.

   9. Hvorfor spurte du Sophie Elise om det var rettet mot deg?

   10. Caroline

    På grunn av kommentaren over. Jeg visste jo egentlig svaret, men gjorde det bare for å være sikker 🙂

 18. Tusen takk for tips! Man kan aldri få nok av sunne oppskrifter som ikke krever mye tid 😀 Den skal prøves ganske så snart!

  1. Caroline

   Bare hyggelig, Christine 🙂

 19. kan agave sirup erstattes med noe annet? Det har ikke jeg hjemmet og kan ikke tenke meg at jeg kommer til aa bruke det til saa mye annet. Er deet noe annet som ligner? For denne salaten hoeres helt fantastisk ut 🙂

 20. Syns det er flott med innlegg om mat. Det er en stor del av grunnen til at eg følger din fine blogg. Keep’em coming.

 21. Kristine

  Hei! Jeg har lurt på en ting som du kanskje kan svare meg på. Jeg ser du viser til en kokebok der denne oppskriften kommer fra, og jeg har lenge lurt på om det er lov iht copyright-lover å publisere en oppskrift fra en utgitt kokebok på en blogg. Lurer på om det er fritt frem, eller om forfatteren bør kontaktes og spørres? Jeg bare tenkte siden du har gjort det her, så vet du kanskje hvordan det gjøres? Er så redd for å tre feil, det er så mange regler om opphavsrett!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

×

Open Snapchat on your phone and point the camera here.