på tide å gjøre noe for klimaet?

Husker dere jeg fortalte at i år har jeg faktisk noen nyttårsforsetter? Jeg har mange ganske små hverdagslige forsetter som går på enkle ting som å legge seg tidligere, drikke mer vann og få nok søvn. Alle disse har jeg mislyktes fullstendig med hittil i år 😉 Men jeg har dette ene store forsettet som faktisk innebærer en liten endring i livsstilen til hele familien: vi skal begrense kjøttinntaket ganske kraftig. 


Jeg skal ærlig innrømme at miljø og klima ikke har vært spesielt høyt prioritert på bloggen, verken nå eller i starten for snart syv år siden. Jeg fronter et relativt høyt forbruk og oppfordrer også dere lesere til å kjøpe tingene jeg selv bruker og anbefaler. Summen av dette er ikke spesielt bærekraftig, det har jeg ingen problemer med å innrømme. Derfor har jeg tenkt til å bruke 2016 og forhåpentligvis flere år fremover, på å slå et slag for klima og miljø via tiltak som ikke begrenser innholdet i bloggen, men som kan bidra til å gjøre bloggen bedre, og som i tillegg kan bidra positivt til folkehelsen. Jeg kjenner mange av mine kritikere godt og flere vil sikkert si at dette er dobbeltmoralsk og så videre, så bare la meg si at for meg er det viktig at alle som ønsker å gjøre små eller store grep i hverdagen mot noe positivt, faktisk gjør det. Det er helheten av hva du gjør som teller, alle monner drar og å gjøre litt er så mye bedre enn å sitte på sidelinjen og se på. Det handler ikke om å gjøre radikale endringer fra det ene til det andre, men å ha et utgangspunkt og deretter ta små til store steg i riktig retning over tid. 

lunch_5

lunch_3

Jeg ble så glad da jeg leste i Aftenposten at én av fire nordmenn vil redusere kjøttforbruket i 2016. Jeg har jo en søster som er vegeterianer og har selv lyst til å redusere inntaket av kjøtt, spesielt rødt kjøtt. I denne artikkelen leste jeg også at en forsker fra NMBU advarer mot trenden. I følge henne spiser menn bare litt mer rødt kjøtt enn anbefalt, mens kvinner spiser mindre rødt kjøtt enn det som er anbefalt fra flere faglige hold. Det er så synd å se at en forsker som absolutt burde vite bedre, forsøker å villede folk på den måten. Det finnes nemlig ingen offentlig anbefaling på inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, men tvert i mot en oppfordring om å begrense inntaket til under 500 gram per uke. Når vi da vet at 55 prosent av alle menn og 33 prosent av alle kvinner spiser mer enn det maksimalt anbefalte inntaket, og vi i tillegg vet at det å kutte ned på inntaket av både rødt kjøtt og kjøtt generelt, er det tiltaket som har størst gevinst i forhold til miljøet vårt (sett fra et landbruksperspektiv), burde det ikke være vanskelig å se at dette er en utelukkende positiv trend. Det er få som er avhengig av rødt kjøt eller kjøtt generelt for å ha et sunt og balansert kosthold. 

vegetarmat

I følge kostholdsundersøkelser spiser nordmenn mer rødt kjøtt og for lite fet fisk i forhold til det som anbefales. Sistnevnte gjelder spesielt unge kvinner, som faktisk utgjør hovedandelen av mine lesere. Så hvordan skal jeg ta tak i dette? Jeg har lyst til å bruke makten som ligger i bloggen min til å påvirke i positiv retning ved å fremme oppskrifter som ikke inneholder rødt kjøtt, men som i større grad består av fisk, lyst kjøtt og til og med vegetar- og veganretter. Lars-Kristian og jeg har til og med bestemt at vi skal kutte ut rødt kjøtt fra vårt kosthold (med noen forbehold), i tillegg til å ha to kjøttfrie dager per uke. 

IMG_0482

Og du! I og med at jeg har en del unge jenter som leser bloggen min, er det viktig å påpeke at kjøtt, og da spesielt rødt kjøtt er en veldig god og viktig kilde til jern. Hvis du kutter ned på inntaket av kjøtt, bør du erstatte det med andre matvarer som kan sørge for at inntaket av jern ikke blir for lavt. Matvarer som er naturlig rikt på jern er f.eks belgfrukter som linser, bønner og erter, nøtter og frø som chia, cashew og sesamfrø og korn generelt. Jern fra disse kildene inneholder en jern-form som ikke tas like godt opp av kroppen som jernet du får fra kjøtt, men spiser du det sammen med matvarer rikt på vitamin C, så hjelper det på opptaket. Matvarer rikt på vitamin C er for eksempel paprika, kiwi, appelsin, brokkoli, ananas og grønnkål. Om du vet at du står i fare for jernmangel eller at du spiser lite jern, bør du også passe på at du ikke drikker kaffe sammen med måltidene – det hemmer opptaket. Så hold gjerne kaffekoppen utenfor, men du trenger ikke å kutte den ut 🙂 

caroline-berg-eriksen-københavn-raw-42

En annen ting som er viktig å passe på om du velger å redusere kjøttinntaket er vitamin B12 og jod. Her finnes det dessverre ingen gode vegetabilske kilder, og om nødvendig bør det vurderes et tilskudd av begge to. Jod kan man få fra salt som er tilsatt jod, og noe soyamelk er beriket med B12. Men hvor viktig dette er avhenger av hvor mye kjøtt du kutter ut fra kostholdet ditt. Spiser du en del fisk, så vil dette være en god kilde til både B12 og jod. 


Nå vil jeg jo selvfølgelig at DU er med MEG på denne endringen! Jeg gleder meg til å finne mange spennende oppskrifter og til å lage ny mat, og har allerede kommet greit i gang på kjøkkenet. Vegetarlasagnen jeg delte for noen uker siden var en stor suksess her hjemme i hvert fall, og mer suksess skal det bli 🙂

257 kommentarer

  1. Martine

    Så utrolig bra, Caroline!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *