på tide å gjøre noe for klimaet?

Husker dere jeg fortalte at i år har jeg faktisk noen nyttårsforsetter? Jeg har mange ganske små hverdagslige forsetter som går på enkle ting som å legge seg tidligere, drikke mer vann og få nok søvn. Alle disse har jeg mislyktes fullstendig med hittil i år 😉 Men jeg har dette ene store forsettet som faktisk innebærer en liten endring i livsstilen til hele familien: vi skal begrense kjøttinntaket ganske kraftig. 


Jeg skal ærlig innrømme at miljø og klima ikke har vært spesielt høyt prioritert på bloggen, verken nå eller i starten for snart syv år siden. Jeg fronter et relativt høyt forbruk og oppfordrer også dere lesere til å kjøpe tingene jeg selv bruker og anbefaler. Summen av dette er ikke spesielt bærekraftig, det har jeg ingen problemer med å innrømme. Derfor har jeg tenkt til å bruke 2016 og forhåpentligvis flere år fremover, på å slå et slag for klima og miljø via tiltak som ikke begrenser innholdet i bloggen, men som kan bidra til å gjøre bloggen bedre, og som i tillegg kan bidra positivt til folkehelsen. Jeg kjenner mange av mine kritikere godt og flere vil sikkert si at dette er dobbeltmoralsk og så videre, så bare la meg si at for meg er det viktig at alle som ønsker å gjøre små eller store grep i hverdagen mot noe positivt, faktisk gjør det. Det er helheten av hva du gjør som teller, alle monner drar og å gjøre litt er så mye bedre enn å sitte på sidelinjen og se på. Det handler ikke om å gjøre radikale endringer fra det ene til det andre, men å ha et utgangspunkt og deretter ta små til store steg i riktig retning over tid. 

lunch_5

lunch_3

Jeg ble så glad da jeg leste i Aftenposten at én av fire nordmenn vil redusere kjøttforbruket i 2016. Jeg har jo en søster som er vegeterianer og har selv lyst til å redusere inntaket av kjøtt, spesielt rødt kjøtt. I denne artikkelen leste jeg også at en forsker fra NMBU advarer mot trenden. I følge henne spiser menn bare litt mer rødt kjøtt enn anbefalt, mens kvinner spiser mindre rødt kjøtt enn det som er anbefalt fra flere faglige hold. Det er så synd å se at en forsker som absolutt burde vite bedre, forsøker å villede folk på den måten. Det finnes nemlig ingen offentlig anbefaling på inntak av rødt og bearbeidet kjøtt, men tvert i mot en oppfordring om å begrense inntaket til under 500 gram per uke. Når vi da vet at 55 prosent av alle menn og 33 prosent av alle kvinner spiser mer enn det maksimalt anbefalte inntaket, og vi i tillegg vet at det å kutte ned på inntaket av både rødt kjøtt og kjøtt generelt, er det tiltaket som har størst gevinst i forhold til miljøet vårt (sett fra et landbruksperspektiv), burde det ikke være vanskelig å se at dette er en utelukkende positiv trend. Det er få som er avhengig av rødt kjøt eller kjøtt generelt for å ha et sunt og balansert kosthold. 

vegetarmat

I følge kostholdsundersøkelser spiser nordmenn mer rødt kjøtt og for lite fet fisk i forhold til det som anbefales. Sistnevnte gjelder spesielt unge kvinner, som faktisk utgjør hovedandelen av mine lesere. Så hvordan skal jeg ta tak i dette? Jeg har lyst til å bruke makten som ligger i bloggen min til å påvirke i positiv retning ved å fremme oppskrifter som ikke inneholder rødt kjøtt, men som i større grad består av fisk, lyst kjøtt og til og med vegetar- og veganretter. Lars-Kristian og jeg har til og med bestemt at vi skal kutte ut rødt kjøtt fra vårt kosthold (med noen forbehold), i tillegg til å ha to kjøttfrie dager per uke. 

IMG_0482

Og du! I og med at jeg har en del unge jenter som leser bloggen min, er det viktig å påpeke at kjøtt, og da spesielt rødt kjøtt er en veldig god og viktig kilde til jern. Hvis du kutter ned på inntaket av kjøtt, bør du erstatte det med andre matvarer som kan sørge for at inntaket av jern ikke blir for lavt. Matvarer som er naturlig rikt på jern er f.eks belgfrukter som linser, bønner og erter, nøtter og frø som chia, cashew og sesamfrø og korn generelt. Jern fra disse kildene inneholder en jern-form som ikke tas like godt opp av kroppen som jernet du får fra kjøtt, men spiser du det sammen med matvarer rikt på vitamin C, så hjelper det på opptaket. Matvarer rikt på vitamin C er for eksempel paprika, kiwi, appelsin, brokkoli, ananas og grønnkål. Om du vet at du står i fare for jernmangel eller at du spiser lite jern, bør du også passe på at du ikke drikker kaffe sammen med måltidene – det hemmer opptaket. Så hold gjerne kaffekoppen utenfor, men du trenger ikke å kutte den ut 🙂 

caroline-berg-eriksen-københavn-raw-42

En annen ting som er viktig å passe på om du velger å redusere kjøttinntaket er vitamin B12 og jod. Her finnes det dessverre ingen gode vegetabilske kilder, og om nødvendig bør det vurderes et tilskudd av begge to. Jod kan man få fra salt som er tilsatt jod, og noe soyamelk er beriket med B12. Men hvor viktig dette er avhenger av hvor mye kjøtt du kutter ut fra kostholdet ditt. Spiser du en del fisk, så vil dette være en god kilde til både B12 og jod. 


Nå vil jeg jo selvfølgelig at DU er med MEG på denne endringen! Jeg gleder meg til å finne mange spennende oppskrifter og til å lage ny mat, og har allerede kommet greit i gang på kjøkkenet. Vegetarlasagnen jeg delte for noen uker siden var en stor suksess her hjemme i hvert fall, og mer suksess skal det bli 🙂

257 kommentarer

 1. Hei!
  Har du sett dokumentaren Cowspiracy? Jeg synes dette er et viktig tema, men synd at du ikke nevner noe om det denne filmen handler om. Kan anbefale den på det varmeste, og hadde blitt glad om du skrev om den på bloggen din!

 2. Bra tiltak! Veldig inspirerende 🙂

  Aloe vera er faktisk en vegetabilsk kilde til b12 (den eneste som finnes), så en shot om dagen med aloe vera drikkegel dekker behovet 🙂 pluss en hel haug med andre helsefordeler!

  1. Åh, det visste ikke jeg, nå ble jeg glad! Tusen takk for den opplysningen 😀

  2. hei, dette stemmer ikke. Så vidt meg bekjent er det en studie som har vist at aloe vera KAN være med å virke positivt inn på selve opptaket av B12, men aloe vera i seg selv inneholder på det beste kun spor av B12. B12 får man dessverre kun fra animalske produkter. Eventuelt tilskudd 🙂

  3. Jeg leser flere steder at dette ikke stemmer. At det som best er spor av b-12 i aloe vera MEN at aloe vera gjør det enklere for kroppen og ta opp b-12 når den tas sammen med et tilskudd 🙂

 3. Vi har og innført en vegetarmiddag i uken etter nyttår. Så lang er hele familien veldig positive! I morgen skal jeg prøve meg på falafel (etter blant annet din oppskrift). Synes det er fint at du fronter dette!

 4. Hurra, nå ble jeg glad!! 😀 Jeg har også kuttet kraftig ned på kjøttinntaket så langt i år og setter veldig stor pris på tips og oppskrifter! Det er jo faktisk ikke så vanskelig å ikke spise kjøtt som jeg hadde trodd, men inspirasjonspåfyll trenger jeg alltid! 😀 Gleder meg til å lese mer fremover <3

 5. Wohoo nå ble jeg glad! Jeg har også dette som nyttårsforsett i år, men begynte allerede å kutte ut kraftig i fjor. Jeg prøver egentlig å kutte på alt, men da spesielt rødt kjøtt som dere. Har noen unntak som ved jul osv, så vegetarianer er jeg ikke. Men som du sier- alle monner drar, og jeg synes det er så gøy at dette har begynt å bli en trend og noe flere blir obs på:) Gleder meg til oppskrifter!

 6. Åh, jeg blir utrolig glad når flere åpner øynene sine for faren vi står ovenfor om vi ikke kutter betraktelig ned på kjøttforbruket vårt! Jeg anbefaler deg å se på Cowspiracy – en dokumentar som ligger ute på Netflix. Det er en utrolig bra og virkelighetsoppvekkende dokumentar som alle burde se. Hvis du har ekstra tid kan du se Earthlings og Forks over Knives også. (Cowspiracy er om miljøet, Earthlings om det etiske og Forks over Knives går på helsen.)

 7. Bra tiltak! Når døtrene våre er like gamle som oss, vil vårt hjem – denne lille blå planeten se ganske så anderledes på grunn av klimaendringene. Mer ekstrem hete og flom, mangel på mat og rent drikkevann og horder av mennesker på flukt fra steder som har blitt ubeboelige på grunn av dette. Ingen av oss kan redde verden alene, mens sammen kan vi få til store ting! Spis litt mindre kjøtt, shop færre ting produsert på kullkraftdrevne fabrikker i kina, ta færre reiser med fly.

 8. Så bra!! Synes alle burde kutte kraftig ned på kjøttinntak, i tillegg til melkeprodukter og egg for dyrene og miljøet sin del. Du bør se Cowspiracy på netflix 🙂

 9. Hei,
  Feil sted å ta dette opp, men jeg lurer på hvor du fikk tak i perle armbåndet du hadde da du giftet deg? 🙂

 10. Kristine

  Hvorfor synes du rødt kjøtt er verre enn lyst kjøtt? Problemet ligger vel i hvordan industrien behandler dyrene som vi skal spise. Dyrene har det ikke godt, er ofte syke, og går på diverse medisiner. Samtidig får de fôr basert på mais og korn, noe som ikke er naturlig for verken ku eller gris.

  Kjøtt i seg selv er ikke farlig på noen måte, men kjøttet som er tilgjengelig for oss i dagligvarebutikker er ikke bra – så det er bra du vil ha ned forbruket.

  Jeg synes det er minst like viktig å ta bevisste valg når man først skal spise kjøtt. Duggurd gård leverer for eksempel kjøtt fra dyr som har gått ute i naturen, spist gress og levd gode liv.

  Det skal også sies at både kylling og fisk som fåes i butikk også er stappfulle av blant annet antibiotika og lignende stoffer vi helst bør unngå. Jeg har sluttet helt å kjøpe kjøtt fra dagligvarer, men heller fra lokale bønder hvor dyrevelferd står høyt.

  Uansett, elsker bloggen din! Stå på 🙂

  1. Caroline

   Rødt kjøtt er definitivt verre enn lyst kjøtt med tanke på utslipp av klimagasser. Faktisk slippes det ut 10 – 30 ganger mer klimagasser fra produksjon av storfe-kjøtt, sammenlignet med svin (regnes i klimasammenheng som hvit kjøtt) og fjørfe pr. kilo kjøtt. Innlegget handler ikke om dyrevelferd, men om klima og helse.

   Kjøtt er på ingen måte farlig, det har jeg aldri sagt 🙂

   Norge er det landet i Europa som bruker klart minst antibiotika i matproduksjonen, og ingen sluttprodukter inneholder antibiotika. Dette er det strenge regler for 🙂

   1. Elinore

    Bryr du deg ikke om at dyr dør bare Pga noen skal ha middag? Er selv blitt vegetarienere kun Pga synes det er forferdelig ned alle som dør hver dag og attpåtil lider under slakt.tenk dere nå i tjue og tredve minus hvordan grisene inni slaktebilene har det! Det skal jeg si de har det helt jævlig og store forfrysningsskader.de lider før de dør og de som jobber på slakteri synes det er helt greit ta liv hver dag selv synes jeg dette er nesten så en ikke klarer leve… Alle lærer jo ungene se på dyr på barnetv i bøker og drar på bondegård tipper barn flest ville ikke spist dyr er jo makabert og merkelig at folk synes dyr er okei som underholdning for barna men å redde dems liv gir alle blaffen i.

   2. Svinekjøtt regnes som rødt kjøtt.. Men du mener kanskje bare kjøtt fra storfe?

   3. Caroline

    I klimasammenheng regnes svin som hvitt kjøtt 🙂

   4. Gunhild

    Bra tiltak , Caroline. Og et steg i riktig retning. Men det går fint an å spise rødt kjøtt fra økologiske bønder. Bønder som driver på gamlemåten. De fins, de også. Da støtter vi ikke kjøttindustrien.

   5. Caroline

    Det gjør det, men om det samme kjøtkonsumet opprettholdes vil ikke det som produseres derfra være nok til å dekke behovet :/ Derfor er vi uansett nødt til å kutte ned på det.

   6. I Norge er det lov med antibiotika opp til 3 dager før slakt for kyllinger, så det er helt klart i sluttproduktet.

  2. Jeg vet ikke med gris, men er du sikker på at dette gjelder norske kyr? I såfall ville jeg undersøkt saken på nytt. Kyr får mesteparten av næringen sin fra grovfôr, og sist jeg sjekket er ikke det mye mais i det.

  3. Skulle veldig gjerne likt å sett hvor du har det fra at fisk er stappfull av antibiotika, for dette er en påstand som overhodet ikke stemmer. Det gjelder å være litt kildekritisk i livet.

 11. Camilla Vågenes Moen

  Jeg er med! Synes det er så trist at så mange går rundt og spiser alt for mye mat som er dårlig for både mennesker og miljø. Den maten som er bra for mennesker og miljøet er stort sett den samme maten, vi må bare få flere til å forstå akkurat dette. Ser fram til spennende nye veggisoppskrifter som definitivt skal prøves ut!

 12. Så flott at du fremsnakker dette med kjøttfrie dager og mindre inntak av rødt kjøtt! Et viktig tema.
  Jeg kunne godt tenke meg oppskrifter med gode erstatninger for kjøtt. Hadde vært morsomt å kunne overbevise mannen min om at middag uten kjøtt er skikkelig middag (han mener det ikke er det) 😉

 13. Kristin

  Hei!

  Jeg har aldri kommentert på bloggen din før, men nå vil jeg legge igjen noen ord.

  Jeg er selv bonde, og produserer både storfekjøtt og melk. Økologisk. Dyra mine går ute på beite fra april til sent i oktober. Absolutt alt de spiser, både gress og kraftfôr produseres her på gården.

  Det har gått sport i å henge ut kyr som miljøsynderen. På Nationen. no kan du lese at importert kjøtt er skyldig i dobbelt så mye klimagassutslipp som norskprodusert kjøtt. Hva forteller det meg? Først og fremst må vi sørge for at så mye kjøtt som mulig av forbruket vårt produseres her! Ute! På beiter! På norske ressurser. Uten kraffôr tilsatt soya og palmeolje fra Brasil. Jeg er også tilhenger av mindre forbruk – men slå også et slag for produksjonsformen!

  Og…. Selv om det ikke er populært å si det, er hverken kylling eller oppdrettsfisk særlig bedre. Regnskogen hogges ned for å skaffe til veie soya vi kan fôre både fisk og fugl med. Og utslippene? Dyrevelferden? Denne saken har så mange sider!

  Liker svært godt at du engasjerer deg i saken! Men få med noen flere aspekter her… Norsk mat på norske ressurser! 🙂

  1. Caroline

   Jeg er helt enig med deg, tallene for utslipp av klimagasser varierer veldig ut i fra hvilke metoder som brukes, og det er mange sider av dette og også mange variabler 🙂 Når det gjelder kjøtt og import, så har du muligens rett i det du skriver, men samtidig så er vi så og si nesten selvforsynte av kjøtt og importerer svært lite pr. innbygger.

   Rapporten fra VKM er ganske interessant: https://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6500&Main_6177=6500:0:31,2296&Content_6500=6187:2070363::0:6712:1:::0:0

   1. Kristin

    Takk for svar! Spørsmålet er vel om det varer at vi er selvforsynt med norsk kjøtt som produseres på norske ressurser i lengden?

    Politikk virker, og i en verden hvor alt skal produseres raskt og billig kan mye bli oversett. Viktig å ha fokus på dette 🙂

   2. Helene

    Hei! Jeg er nylig blitt bonde selv, og føler som Kristin at jeg må legge igjen noen ord. Jeg er helt enig med Kristin at det er vel så viktig å se på produksjonsform som å kutte kjøttet tvert. Selv om vi er selvforsynte med kjøtt betyr ikke det at kjøttet er produsert på norske ressurser. Kraftfôret er i stor grad produsert på utenlandske ingredienser som fraktes hit over lange avstander. Ved å øke andelen av gresset i fôret vil dette redusere behovet for kraftfôr. Kua og sauen, de som gir rødt kjøtt, kan i større grad spise mer gress enn de gjør nå. Et viktig aspekt ved dette er at arealet i Norge er i liten grad egnet til å dyrke korn på ( kaldt klima og ulendt terren). Siden kua ogsauen spiser gress i form av beite og rundballer, vil de nyttegjøre seg mer areal enn det en vil gjøre ved å dyrke korn de få stedene det lar seg gjøre. Er ikke dette mer bærekraftig enn å spise hvitt kjøtt som i større grad er produsert på kraftfôr? Eller enn å importere nøtter, bønner og quionoa?

    Anbefaler bloggen til gardsfruene, særlig dette innleggethttps://www.gardsfruene.no/5-grunner-til-at-det-norske-folk-m%C3%A5-slutte-%C3%A5-sutre

  2. Hei Kristin!

   Jeg er veldig opptatt av å spise kjøtt fra gårder hvor dyrene har det bra, og vil gjerne utvide horisonten min litt. Kan jeg få spørre hvor jeg kan få kjøpt kjøtt fra din gård, evt andre gårder som du vet om som gir dyrene et verdig liv?

   Håper du ser denne kommentaren 🙂

   1. Kristin

    Hei! Vi har en side på Facebook – Thonerud Gård. Ta kontakt med oss der 🙂

  3. Gunhild

   Åh, så bra. Jeg kommenterte dette i en post lengre opp. Du gjør meg glad, takk! Heia Heia økologisk kjøtt! 🙂

 14. Jeg synes det er kjempefint at du/dere vil kutte forbruket av kjøtt, og er kjempeglad for den fine informasjonen om ernæring du gav leserne dine! Selv har jeg snart vært pesceterianer i 3 år 🙂

 15. Å, nå ble jeg veldig veldig glad! Jeg har selv holdt meg unna kjøtt i halvannet år nå av miljøårsaker, og jeg trives så godt med et vegetarisk kosthold. Jeg syns det er fantastisk at du fronter en sunnere og mer bærekraftig livsstil, og enda bedre blir det av at du tydeligvis har satt deg godt inn i det og kan gi viktige tips til ferske vegetarianere. Du tar virkelig ansvaret du har som forbilde på alvor, tusen takk!

  1. Elinore

   Hvorfor er miljø viktigere enn drap? Dvs alle dyra som daglig blir drept…

   1. Gi deg a Ellinor. Mennesker har slaktet dyr i hundre tusener av år. Dette er også grunnen til at du er på jordkloden, dine forfedre overlevde med å jakte. Å bruke argumenter som at det er så fælt med alle dyr som blir drept hver dag på slakteri. Alle slaktere er mordere osv, faller på sin egen urimelighet. Slakting er helt vanlig. Det vi må fokusere på er at alt foregår humant. At dyrene får de bedre levevilkårene mens de lever, bra for, stell, beiteområder, omsorg. Vi må også jobbe for at produskjonsprossesen blir gjort på en måte som er hensiktsmessig måte.

   2. Emilie

    Ja dere liker tro det foregår humant, hvor humant er det å ta liv i det store og hele ? Og slakterier blir stadig dømt og tilogmed noen stengt for dyremisshandling.fint at du tror du vet alt men det gjør du tydeligvis ikke ,mennesker liker tro at slakterier er så flott men det er nok masse du aldri ser ,som ingen DEsverre ser, for da hadde nok flere blitt stengt på dagen.slakteriet på furuset i Oslo har hatt alvorlige dyremisshandlinger gang på gang.bla halvdøde griser lå sprellet i blodsøl. Det man får se er ofte scener som går an se.mens virkeligheten skjules ellers hadde kjøttsalget gått enno mer ned.

   3. Ro deg ned da menneske. Ser du ikke hva hun skriver? Trenger du briller? Det står: Jobbe for at all slakting blir mer humant.
    Dessutten drar du nå alle slakterier over en kam. At noen har gjort lovbrudd betyr ikke at alle gjør det. Har du i det hele tatt vært på et slakteri? Nei det har du ikke, for da hadde du visst at de aller fleste etterstreber at dyra skal slaktes humant. Det åkalle folk som spiser kjøtt og de jobber på slakteri for mordere er bare så ufattelig umodent og tåpelig – det gjør ingenting for debatten om mer vegansk mat. Dere fremstår da bare som fanatikere. Jeg regner med at du kun bruker klær og produkter som er produsert på en human måte? Du er da sikker på at det ikke er lavt lønnede mennesker som må jobbe under kummelige forhold for å produsere tøy slik at du kan kjøpe dem? Eller at det ikke er barnearbeid? Om du bruker klær fra billigkjedene er risikoen stor for at du bærer klær kanskje barn har laget. Hva kaller vi deg da? Barnemishandler?

   4. Emilie

    Fordi folk er og blir egoister bare Pga miljø er viktig for folk gidder noen bry seg .de som lider og dør bryr de fleste seg fint lite om.

 16. Christine

  Jeg kunne gjerne tenke meg å se et innlegg hvor du forklarer alt rundt dette. Miljøgevinst, hva det gjør med kroppen osv. Fordi det er så greit å lese det fra din side 🙂

 17. Hurra for dette her, altså!! Det er SÅ utrolig bra. Som du sier, vil helt sikkert noen klare å finne noe kritisere deg for når det gjelder dette også, men DRIT i det – dette er så flott. 🙂 🙂 En hjertesak for meg, som jeg mener er veldig overkommelig for de aller, aller fleste. 🙂

 18. Elin S.

  Så utrolig kult! Kjempebra initiativ 😀 Jeg er helt på samme side som dere, hvor jeg ønsker å kutte ned og spise mer grønt, uten å helt ekskludere noe fra kostholdet mitt. Jeg har en søster som er veganer, og hun inspirerer med alle de alternativene som finnes hvis man bare bruker oppfinnsomheten litt. Gleder meg til å følge med på oppskrifter og slikt fremover. Hurra!

 19. cornelia

  jippi! Blir så glad når jeg ser folk med stort følgertall viser interesse for miljø, og skjønner at kosthold har mye å si på miljøet!

  Jeg er veganer selv, men alle kan gjøre en forskjell på hver sin måte. Jeg heier på deg og alle følgerne dine!

 20. Maria W

  Hei du,
  Først og fremst: kjempefint at du vil prøve å gjøre en liten innsats, og det er sant at alle monner drar. Og jeg ser at du prøver å komme kritikerne i forkjøpet med å innrømme at ditt forbruk og oppfordringen til andres forbruk ikke er bærekraftig. Likevel, er virkelig bloggen (og materialismen) viktigere for deg enn klimaet?

  Jeg savner at du
  A) enten sier i klartekst at dine egne materialistiske/økonomiske behov er viktigere enn klimaet datteren din skal vokse opp i

  B) eller redegjør skikkelig for valget om å fortsette et ekstremforbruk og hovedfokus på konsum når du kunne levd svært godt uten/tonet dette ned kraftig.

  Alle monner drar, ja. Men det tiltaket du nå setter i gang hadde dratt litt lenger for klimasaken hvis den ikke samtidig ble motarbeidet av resten av bloggen.
  Og før du sier at jeg må gå i meg selv å tenke på alt jeg selv kunne bidratt med: Å ofre et nesten perverst forbruk må jo være et mindre offer enn f. eks å ofre bilen når man bor i distrikts-Norge?

  1. Flott kommentar, gleder meg til å lese svaret som kommer på denne!

  2. Kristine

   Tenkte jeg skulle kommentere, men føler ikke jeg trenger etter å ha lest denne. Helt enig.

  3. Akkurat det har jeg og tenkt. Håper virkelig du gir et svar på dette Caroline 🙂

  4. Johanne

   Er det ikke bedre at hun gjør litt, og oppfordrer andre til å gjøre det samme, i stedet for å gjøre ingenting? Jeg skjønner at dere vil ha en forklaring, og det er selvsagt greit å være kritisk til den materialismen som blir frontet her på bloggen. Men jeg er så lei av at man må gjøre ting så omfattende for at det skal være bra nok. Det er ikke nok å ha en kjøttfri dag, man bør være vegetarianer, det er ikke nok å forbedre spisevaner hvis man ikke samtidig endrer andre vaner… Å endre holdninger og vaner tar tid, og jeg mener det uansett er bedre å oppfordre til, og å gjøre litt, i stedet for ingenting 🙂

  5. Gunhild

   Dette har jeg forsøkt å kommentere før, og gjør det fortsatt. I starten ble ikke kommentarene mine publisert, men det virker som hun tenker mer på saken nå.

 21. Karianne

  Dette ble jeg kjempe glad for å lese!
  Har selv lyst til å prøve å spise mindre kjøtt dette året. Blir derfor veldig glad for litt inspirasjon for vegetarretter her på bloggen! 🙂

 22. Jeanette

  morsomt at du skrev dette i dag! Jeg satt før i dag og så gjennom vegetaroppskrifter,det er faktisk veldig mye godt man kan lage uten verken kjøtt eller fisk! Så det er jo supert at du fokuserer på dette

 23. For et supert tiltak! Har selv virkelig fårt opp øynene for hvor mye kjøttindustrien bidrar til å ødelegge miljøet vårt etter å ha sett cowspiracy som ligger på Netflix. Veldig urovekkende, MEN viktig film med et viktig budskap. Skal selv kutte ned på kjøtt, og spise mer økologisk! 🙂
  -Marie

 24. Blir såå glad når det er flere som forstår at å kutte kjøttforbruket/meieriforbruket er noe av det beste man kan gjøre for miljøet 🙂

 25. Ja! Ja! JA!!! Dette innlegget har jeg venter så lenge på!! Bruk bloggen for alt den er verdt og spre budskapet om en av verdens største utfordringer!

 26. Marianne

  Så flott at du tar tak i dette!
  Vi har selv flere kjøttfrie dager i uken, men går litt tom for ideer av og til. Gleder meg derfor til å bli inspirert av deg!:)

 27. Katharina

  Veldig bra innlegg, Caroline! Fristende bilder og et veldig viktig tema. Og gode opplysninger vedrørende det ernæringsmessige. Flott at du er ærlig og har selvinnsikt vedrørende forbruk, det er nok mange som bør ta et blikk innover i eget liv og være litt selvkritisk vedrørende forbruk. Jeg synes ikke dette innlegget er dobbeltmoralsk i det hele tatt. Du har av og til fått kritikk for å ha for dyre klær. Jeg tror at hvis alle kan bruke litt mer penger på dyre kvalitetsplagg istedet for mange billige, og kanskje til og med spare penger og glede seg til man får råd til tingene, vil det tjene miljøet og samtidig gi tilfredsstillelse vedrørende forbruk.

 28. Jeg synes det er flott at du slår et slag for å kutte ned på inntaket av rødt kjøtt! Personlig kuttet jeg drastisk ned på kjøtt i høst, både hvitt og rødt kjøtt. Både på grunn av klimaet, men også på grunn av hvordan husdyrene behandles :/ Prøver å velge økologisk kjøtt/fisk når det er mulig, men heldigvis finnes det også fantastisk mye god vegetarmat! 🙂

 29. Benedicte

  Kosthold er interessant så dette gleder jeg meg til å følge med på 🙂 Jeg syns vegansk og vegetarmat er spennende, og elsker nye, annerledes smaker. Vi pleier som regel i gryter/lasagne ol. å halvere mengden kjøtt og heller finraspe rotgrønnsaker. Fin måte å få i barna (les: lure i) grønt på også 😉
  Vi elsker derimot biff, så kunne aldri kuttet ut det. Men det er en sjelden luksus og når man spiser fisk flere ganger i uka og får i seg mye grønt så føler jeg det er greit 🙂

 30. Fantastiskt!! Tusen tack!! Tack för att du ser vad vi människor gör med världen. Vi måste börja ändra tankegång och levnadssätt. Och som du skriver, man kan inte göra allt, men alla kan göra nåt. Och det här är en väldigt god start!

 31. Juanita

  dette synes jeg er kjempebra! gleder meg til å se flere kjøttfrie oppskrifter fremover 😀

 32. Ingerid

  Hurra!! Tenkte faktisk på dette her om dagen, hvor bra det hadde vært med flere kjøttfrie oppskrifter fra deg. Jeg bruker ofte oppskriftene dine (granolaen din spiser jeg hver dag til frokost sammen med yoghurt), og jeg og samboeren har innført en kjøttfri dag i uka. Nå gleeeeder jeg meg til oppskrifter og inspirasjon! 🙂

 33. Dette ble jeg så glad for å lese! Helt supert, både at du slår et slag for miljø, klima (og dyrevelferd) og at du skriver godt og informativt rundt det! Kjempestor tommel opp! Som du skriver er det viktig at alle gjør noe, veldig glad for å se at du bruker stemmen din til noe så viktig!

 34. Hei! Har vært fast leser i flere år, men dette er første gangen jeg kommenterer. Veldig bra at du retter oppmerksomheten mot dette temaet! Særlig siden du når ut til en så stor målgruppe. Å kutte ut kjøtt er bra både for helse, miljø og dyrevelferd. Hvitt kjøtt er riktignok bedre for klima, men det er vel få som mener at kyllingene har det bra nok i norsk landbruk, noe som betyr at jeg mener at det er minst like viktig å kutte forbruket av det. Stå på!

 35. Hei Caroline.
  Godt Nytt År må jeg si og gratulerer med blogg-pris!
  Stå på, du er en god inspirasjon på forskjellige felt.

  Kan jeg spørre hvilken størrelse du har i den dobbelt-kneppede mørkegrønne vesten fra Mango i et tidligere innlegg?
  Det står i størrelses-veiledningen: Bestill en størrelse større en du vanligvis bruker.
  Den minste str tilgjengelig er S.
  Jeg ble så usikker om S blir ok.
  Tusen takk hvis du har anledning til å svare.

 36. Har selv startet på et vegansk kosthold bare for noen dager siden, og trenger litt inspirasjon, så gleder meg veldig til å følge med på oppskriftene dine videre:) Nå tror jeg jo ikke jeg skal være veganer for alltid, men tester det litt ut et par uker framover så får jeg se hva det blir til! Jeg har for flere måneder siden kuttet ned på kjøtt og meieriprodukter, og erstattet det med blant annet soyaprodukter, grønnsaker, belgfrukt, bær osv, og det har gått veldig greit. Håper flere gjør det samme!

 37. FANTASTISK!!!! Er selv vegetarianer og det gleder meg at vegetarmat er på vei til å bli mye mer «inn» en tidligere! Da er det kanskje mulig for oss å få et vegetarisk alternativ på alle spisesteder! Frustrerende mange har ingenting å tilby til oss som ikke vil ha kjøtt! Bortsett fra pommes frites, liksom. Endelig, sier jeg bare!! Supert initiativ, Caroline. Gleder meg til oppskrifter!! Klem

  1. Elinore

   Folk skal hjernevaskes fra fødsel vet du til spise kjøtt er kvalmende at det skal være normalen å støtte drap.og ja folk vil di er du gal bla bla hvorfor er vegetarienere gale fordi de ikke vil støtte drap.heller omvendt.

   1. Bruker du klær fra billig kjedene?

 38. Tonje Felberg

  ELSKER dette innlegget!! 🙂 Veldig bra at en så innflytelsesrik person som deg fronter en så bra sak. Gleder meg til vegetaroppskrifter fremover :))

 39. Bra med innlegg for klimaet! Støtter den! Men, jeg kommer til fortsette med kjøtt! Noen uker mer, andre uker mindre! Liten endring der, men får bidra på andre måter! 🙂

 40. SÅ BRA! Jeg er med i den «gjengen» som har gått å tenkt på dette i et halvt års tid, men sliter med å få gjennomført det, særlig fordi jeg liker kanskje bare én eller to retter uten kjøtt like godt som de som er med kjøtt. Samtidig er jeg litt «kjedelig» og tradisjonell på fiske-rettene, og matlagingen blir fort et ork. Jeg synes dette høres forbilledlig ut, og jeg håper du klarer å gjennomføre det bedre enn meg.
  Mitt nyttårsforsett er forresten «alt med måte», og jeg tror derfor ikke jeg kan satse så «høyt» som deg, men håper å få til en kjøttfridag i uka, kun ha en dag i uka med rødt kjøtt, og alltid ha en dag med fisk (her har jeg sluntret unna i alle år som student).

  Gleder meg til å følge bloggen videre, slik jeg har gjort siden før bryllupet deres (!), og håper du ikke må gjennom en storm av kritikk denne gangen også, som du har gjort hver gang det er snakk om kosthold- eller livsstilsvalg. Lykke til!

 41. Jippi – gleder meg til oppskrifter og mer inspirasjon på matfronten da enkelte perioder kan gå litt i det samme. 🙂

  http://www.susannlien.com

 42. Hei Caroline! Nå er det lenge siden jeg har lagt igjen en kommentar, så keg vil bare heie deg opp litt og si at du gjør en fantastisk jobb med bloggen! Det er så kos å følge deg via den 🙂 Dette blogginnlegget likte jeg veldig godt! Du skriver så bra! Opplysende og lærerikt. Jeg gleder meg til alle fremtidige oppskrifter som du kommer til å dele:) Du er rett og slett utrolig flink!
  Ønsker deg en fortsatt fin uke, klem fra Ida <3

 43. Greit nok at du fronter en materialistisk livsstil… og kjøttkutt er okei det!

  Men likevel…. om du brenner så for miljøsaken, hva med en bittebitteliten oppfordring til leserne dine om å kutte bittelitt i OVERforbruket vi ser i samfunnet i dag? Eller vil dette gå utover inntekten din og derfor er det ikke aktuelt?

 44. SÅ gledelig å lese, Caroline! Tommel opp og lykke til! Håper og tror at mange vil la seg inspirere av dere!

 45. Jaaaaa!! Veldig bra <3 Fantastisk å bruke stemmen du har til noe så viktig. Bra for miljøet men også helsen!!!

 46. Så bra at du skriver om dette! 😀 Jeg og mannen min har bestemt oss for å ha kjøttfri middag fra mandag til torsdag 🙂

 47. Å spise kjøtt er ikke farlig, man burde heller være mer oppmerksom på hvor kjøttet man spiser kommer fra! Spis norsk, så vet man at dyret har hatt det bra i livet 🙂 Samtidig støtter man da opp under det viktige norske landbruket, med kulturlandskap og matsikkerhet i fokus.

  Jeg er ikke nødvendigvis enig i det klimamessige aspektet av å spise mindre kjøtt. I vinterhalvåret blir praktisk talt alt av frukt og grønt importert fra utlandet, med de drivstoffbelastninger og miljøkonsekvenser dette medfører.

  1. Det er naiv å anta at alle norske dyr har det godt og har levd tilfredstillende liv. Senest for noen uker siden fant mattilsynet 93 storfe som hadde omkommet som en følge av underernæring. Mattilsynet anslår at disse dyrene gikk 3 måneder uten tilstrekkelig mat. Dette skjer nok oftere enn vi liker å tro, og det er ingen tvil om at det moralske aspektet ved å spise kjøtt kan diskuteres.

   – Silje

   1. Ærlig talt, her var vel bonden mentalt syk!? Elendig eksempel!

   2. Helt enig, idiotisk eksempel! Typisk personer som bare leser overskriften på artiklene….

  2. Amen!

  3. «nødvendigvis ikke enig?» Da har du ikke lest/sett mye.. Kvegproduksjon er det største miljøtrusselen vi står ovenfor, og det er en faktaopplysning. Ikke uttal deg om ting du ikke vet.

   1. Alle kan uttale seg om det de vil, det avgjør ikke du.

 48. Så fint at du fronter denne saken. Jeg er selv vegetarianer, har vært det i 15 år og får til stadighet spørsmål om jeg får i meg alle næringsstoffene. Jeg spiser noenlunde variert, men har aldri manglet noe (bortsett fra under graviditet da jeg hadde lite jern, men det er jo noe som er vanlig for mange). Denne forskeren som advarer mot å kutte ned på kjøttforbruket i artikkelen fra Aftenposten er jo totalt inhabil og burde aldri ha fått uttalt seg om saken. Hun er både styremedlem og har eierandeler i engrosfirmaet Red Meat.

  Å kutte ned på kjøttforbruket er den VIKTIGSTE tingen man kan gjøre for miljøet – viktigere og med mye større innvirkning enn mindre reising med fly, kjøring, kildesortering, osv. Jeg anbefaler alle å se dokumentaren Cowspiracy på Netflix. Den er utrolig oppklarende, lærerik og innsiktsfull.

  1. Og selvfølgelig den fulle sannhet, som alle påberoper seg her :/

 49. jippiii.. Jeg har selv nesten kuttet alt kjøtt, spesielt kylling, ettersom jeg vet hvor mye disse stakkars dyrene lider for at vi skal ha stort utvalg i butikken hver dag! Det finnes SÅ mye god vegetarmat! Jeg spiser heller ikke fisk, så nå går det stort sett i kjøttfrie middager hver dag! Og om man bare gidder finnes det utrolig mye godt!
  Synes det er fint at du never klima, men du burde også nevne dyrene.. Synes alle burde bli mer bevist på hvor kjøttet de trykker i seg faktisk kommer fra, og hva dyrene måtte gå igjennom for at vi skal kunne kjøpe fritt hva vi ønsker i matbutikken! Men, uansett så gleder jeg meg til veggis oppskrifter nå 😀

 50. HURRA! Så fantastisk fint at du bidrar Caroline! Vi er tross alt så og si den siste generasjonen som kan gjøre noe med klimaet! Kjøttindustrien står for 51%(!!!) av alle klimautslippene på denne kloden, FN har lagt ut opp til flere ganger at vi må slutte å spise kjøtt (sjekk nettsiden)! Kjøttindustrien har tatt 70% av regnskogen! Det er virkelig på tide at vi gjør noe for at våres barn skal få en fin framtid!

  Håper virkelig ikke at oppfordringen din slutter ved dette innlegget, ville satt pris på om du oppdaterte oss litt videre i ferden din 🙂

  Gjerne sjekk ut endel dokumentarer på Netflix, og gjerne ta deg tid til å se «101 reasons to go vegan» på youtube – om du så mister motivasjonen en dag 🙂

  U go girl!

 51. Yes! Supert!!

 52. Så bra tiltak, vinn-vinn for både helse og miljø:) har ikke spist rødt kjøtt på over 15 år ( nærmer meg nå 30 … Iiiik!) og har aldri savnet det. Spiser i dag fisk og gårdskylling/ økologisk kylling om mulig, som ikke bare smaker mye bedre enn vanlig «billig kylling » men er også mye mer miljøvennlig, bærekraftig og etisk.håper dette blir et hensyn hos flere etterhvert, Stå på:)

 53. Elisabeth T

  Knallbra!! Ser flere har nevnt det, men Cowspiracy anbefaler jeg å se! Jeg er vegetarianer, på veien til å bli veganer, og da jeg så denne filmen ble jeg bare enda mer engasjert. Jeg har ikke kommentert her på et par år faktisk, men nå følte jeg for det! Veldig bra at du bruker makten du har til noe så positivt!!

 54. Flott at du vil hjelpe å dra losset, Caroline. Dette har jeg håpet på lenge 🙂

  MEN, det er også viktig å si at b12 og jern-mangel ikke nødvendigvis kommer av kjøtt/ikkje-kjøtt, eller kosthold i det hele tatt. Veldig mange kvinner sliter med jernmangel, og burde ta tilskudd feks den uken man menstruerer. Selv har jeg vært vegetarianer i 2 år, men b12 og jernmangel fikk jeg påvist 3 år før det igjen, og jeg var både fysisk i god form og hadde ett godt kosthold. Så det trenger ikke nødvendigvis ha en sammenheng – likevel er det flott at du opplyser om at det KAN komme av å spise mindre kjøtt, siden du har en ung fanbase som iblant trenger å få ting inn med te-skje for å unngå kritikk 😉

  Ønsker både deg og LK lykke til med grønnere tider fremover, heier på dere!

 55. Karoline

  Dette blir jeg virkelig glad av å lese! 😀 Er selv en vegetarianer som unngår melk og egg så mye jeg klarer, og å endre på kostholdet er noe av det aller viktigste man kan gjøre som enkeltperson for å bidra til et bedre miljø og klima. Vil bare nevne at det er oppdrettfiskindustrien som står for mesteparten av soyaimporten. Regnskogen hogges som du sikkert vet for å gjøre plass til å dyrke soyaen som vi importerer. Fisk fra oppdrett er også en klimaversting dessverre. Men litt er bedre enn ingenting, og det at du skal lage vegetariske og veganske retter håper jeg kan inspirere mange! 🙂

  Vil virkelig anbefale deg å se dokumentaren Cowspiracy! 🙂 En dokumentar som får en til å virkelig åpne øynene. (Dokumentaren «Smaken av hund» som ligger på youtube er også å anbefale om du vil vite mer om tilstanden i Norge. Må nevne at denne er veldig gammel og at tallene er utdaterte. De er dessverre mye høyere nå. :/)

  Det er veldig trist at en forsker ved NMBU advarer mot kjøttreduksjon. Et universitet for miljø og biovitenskap burde virkelig være de som bør vite bedre!

  Masse lykke til med en mer vegetarisk hverdag! Er svært mye god og spennende mat som er vegetarisk/vegansk. 🙂

 56. Vet du, dette syntes jeg var skikkelig bra. Selvsagt kan man ikke gjøre alt men jeg syntes det er kjempepositivt at du tar initiativ til en grønnere hverdag gjennom endringer i kostholdet ditt. Jeg er selv ingen vegetarianer men jeg spiser faktisk ikke så ekstremt mye kjøtt. Jeg tror det nemlig handler mye om å endre tankegang; kjøtt MÅ ikke være en essensiell del av ethvert måltid. Nå om vinteren er jo det så mange deilige grønnsaksupper man kan lage også, hva skal man med kjøtt da 🙂

  Ellers vil jeg også tipse om andre tiltak for å leve en grønnere hverdag på, og da er divacup en fantastisk liten sak som også hjelper masse på miljøet og lommeboken 🙂 Klarer ikke helt å forstå hvorfor flere ikke skaffer seg den.

 57. Ble SÅ glad forå lese dette. Er utrolig viktig! Ikke bare for dyrevelferd, men for miljøet. Det å bare ha èn kjøttfri dag i uka redder så mye, tenk om så mange som mulig kunne gjøre det. Bra du bruker makta di til å spre et godt budskap.

 58. Fra det ene til det andre.. Har akkurat kjøpt hus i Spydeberg. Er fra Oslo. Og nå har jeg fått skikkelig kalde føtter. Så hva gjør man da? Snakker med noen som er fra landet og som kan si noen positive ord om at det kan gå bra for unger å vokse opp der kontra Oslo. HJELP!

 59. Dette var gledelige nyheter, Caroline! Jeg er selv «industriell vegetarianer», og spiser dermed ikke industrielt produsert kjøtt, nettopp på grunn av klimahensyn. Jeg har skrevet flere artikler om temaet og jobber nå med masteroppgave om det også! 🙂 Og jeg vil gjerne oppfordre deg til å spise så lite svin og fjærkre som mulig også. Selv om du har helt rett i at rødt kjøtt direkte er den store syndebukken med tanke på klimautslipp, er det veldig skummelt å tenke på hvor mye soya som produseres ene og alene for å mate svin og fjærkre. 90 prosent av avskogningen i Amazonas skyldes denne soyaen, og de genmanipulerte soyafrøene som brukes er knyttet til både resistente planter og enda verre – skader i nyfødte barn og foster i områdene.

  Eventult kan man kun kjøpe svin og fjærkre som har levd på bærekraftig soya, og prøve å kreve dette fra flere produsenter.

  Supert innlegg, Caroline! Jeg ble ordentlig glad av det 🙂

 60. Dette innlegget gjorde meg veldig glad! Er selv veganer og har vært det i 2 år. Trives kjempe godt med det, og kunne ikke tenkt meg å leve på noen annen måte 🙂

 61. Yes!!! Så utrolig bra:):):)!!!

 62. Susanne

  Hurra! Nå ble jeg glad! Jeg er en av dine største kritikere når det kommer til det overforbruket du fronter, og jeg synes derfor det er flott at du direkter påpeker dette, og at du ser andre måter du kan bidra på.

 63. Alexandra

  Helt supert:) Flott at du setter fokus på noe som er så viktig:)

 64. Pia Johnsen

  JA! Selv var jeg vegetarianer i flere år, men nå spiser jeg kjøtt igjen. Men veldig lite! I taco er det for eksempel genialt å bytte ut kjøttdeigen med røde linser. For de som er over gjennomsnittet glad i kjøtt, kan det i starten være et godt tips å bytte det ut med grønnsaker i retter hvor kjøttet ikke står i fokus. Feks taco hvor krydderet og tilbehøret spiller en stor rolle, i smakfulle thaigryter eller supper hvor man kan ha brød til og masse godt krydder.Jeg blir kjempeglad av innlegget ditt, Caroline 🙂 Man må faktisk ikke kjøre fullt ut (selv om det er creds til de som gjør det!), for det hjelper mye om alle bidrar litt 🙂

  STOR klem fra meg <3

 65. Flott innlegg Caroline!!! det er så mange gode og små grep man kan gjøre for å bidra til et bedre klima og en bærekraftig matproduksjon.

  Hva tenker du om kildesortering??

 66. Kristin T

  Hei, har du oppskrift på den nederste retten (burgeren)? Den så utrolig god ut! 🙂

 67. Hurra! <3

 68. Fantastisk! Dette har jeg venta på lenge 🙂
  Er selv veganer, har vært det litt over ett år nå, og har aldri følt meg bedre, både fysisk og psykisk. Lager all maten min fra bunnen av, prøver å få i meg nok av alt, det eneste jeg tar tilskudd av er B12. Jeg trener mye og får i meg nok proteiner om noen skulle lure 😉

  Har blitt lettere, friskere, mer glad og lykkelig og ikke minst har jeg reddet mange dyr og gjort noe for miljøet!

  Anbefales på det varmeste <3

 69. Jeg har aldri kommentert på bloggen din før og må ærlig innrømme at jeg syns flere av oppskriftene dine har vært så som så.
  Men, vegetarlasagene din…himmel og hav, den var fantastisk god!
  Mannen i huset er glad i kjøtt og fram til nå så har vi byttet ut kjøttdeigen med soyafarse, men savnet overhodet ikke «kjøttdeigen» i oppskriften din.
  Takk, Caroline. Jeg har i alle fall fått en favoritt til helgekosen 🙂

 70. Hei!
  Jeg er absolutt helt enig i at kjøttforbruket må reduseres, og at det er fint å ta et par dager i uka hvor middagen ikke består av kjøtt. Og utrolig fint at du tar opp et så viktig tema på bloggen din!! 🙂
  Men med tanke på klimautslipp så må man huske på at det ikke er så miljøvennelig dersom man kjøper norsk laks som fraktes med skip til Kina for å sløyes og pakkes, før den sendes tilbake til Norge igjen. Syns det også er veldig trist å tenke på kylligene som mates med antibiotika, og som ikke kan vokse seg store fordi da blir de for tunge slik at beina deres knekker. Jeg spiser heller kjøtt fra storfe og sau som jeg vet lever et utrolig godt liv, de får kjærlighet fra bøndene (tror ikke alle kyllingene får så mye kjærlighet akkurat) og de spiser gress som ikke hadde blitt brukt til noe dersom det ikke var beitedyr i Norge (de er altså grunnen til at alt av utmark i den fine norske naturen ikke gror igjen). Så jeg mener rødt kjøtt er helt innafor så lenge man tenker kortreist mat!! Men som sagt, dager uten kjøtt er et veldig bra tiltak 😉 Fint innlegg!

 71. Nå ble jeg glad! Jeg kjøpte jo Fotballfrues dagbok for en stund tilbake fordi jeg synes oppskriftene dine er så deilkate og lette å følge. Nå er ikke jeg utelukkende LCHF, da jeg ønsker å kutte både i karbohydrater (men så var det den der gjærbaksten da, som jeg bare ikke klarer å kutte – hihi. Men noe er jo bedre enn ingenting) og kjøtt. Så å få flere vegetariske oppskrifter på bloggen er helt fantastisk.

  Når det kommer til mat så synes jeg den ene forskeren slår den andre ihjel med forskning da så jeg tror det er viktig å finne det som passer for en selv når det kommer til kosthold. Men det er helt klart at kjøttforbruket er høyt i den vestlige verden, og at det har innvirkning på miljøet, så jeg tror ikke at kutt i kjøtt er noe negativt for verken mage eller miljø 🙂

 72. Så gøy at du tar tak i dette! Nå ble jeg veldig glad! Håper og tror at du klarer å inspirere og engasjere mange der ute. Vi har selv kuttet betraktelig ned på alle typer kjøtt, og det vi kjøper er helst økologisk. Det finnes jo så mye god mat der ute, uten at man trenger å spise kjøtt hver dag! Jo mer jeg lærer og hører, jo viktigere synes jeg det er. Det henger sammen- å ta vare på miljøet, ta vare på dyrene og dermed også oss selv. Jeg hadde også blitt veldig glad om du har noen andre miljøtips å komme med, enkle ting som man kan gjøre i hverdagen- som å ha et handlenett i vesken, slå av lyset og trekke ut ledninger som ikke er i bruk etc. Sånne ting gjør meg alltid så inspirert!
  Lykke til, jeg gleder meg til å følge bloggen din i 2016!

 73. Sååååå fantastisk, nå ble jeg glad. Hvis vi begrenser kjøttinntaket kan vi virkelig gjøre en forskjell. Kjøttproduksjonen står for 55% av all forurensning på jorda..og endelig blir det satt fokus på dette.. Har lenge vært hysjet ned av økonomiske grunner.. Skikkelig bra dette her Caroline. Jeg er vegetar selv og stiller i fitness om noen uker ..har mange som sier til meg at man MÅ ha kjøtt for å bygge muskler..men jeg vil gå mot strømmen og bevise at deltar feil

 74. Hei. Herlig innlegg, og tiltaket er noe jeg absolutt har vurdert selv. Min utfordring er å lage middagsretter som faller i smak for 3- og 5-åringen. Problemet er ikke ar de er redde for nye smaker eller ikke tør å smake på nye retter, men de er i en fase (i det minste håper jeg det er en fase) hvor mye «ikke smaker godt». Vil du prøve å tilrettelegge for barnevennlige smaker i noen av oppskriftene dine uten kjøtt? Syns det er viktig at hele familien spiser det samme… På forhånd takk!

 75. Hurra! Vi er en familie på fire som er i ferd (sakte, men sikkert :-)) å gå over til et vegetarisk kosthold!! Veldig takknemlig for alle oppskrifter og inspirasjon du kan komme med!

 76. Fantastisk, nå tok du nettopp bloggen til en ny dimensjon! 🙂 Reduksjon av kjøttforbruk er kjempeviktig, og det mangler ikke på forskning som dokumenterer det..

  Hilsen ei som sitter i masteroppgave-bobla med akkurat dette temaet 😉

 77. Liker!!

 78. Synes det er bra at dere skal bli «grønnere» som du kaller det, men husk at det ikke bare er for klimaet vi må bli grønnere. Det er for dyrene også! 😉 Jeg har vært veganer siden sept/okt 2014, og har det mye bedre som det. Psykisk fordi jeg har sett hvor mye dyrene lider for at vi skal ha det «godt». Og fysisk fordi kostholdet er lettere og gir mer energi og man kan spise mer uten å føle seg stappmett. Man får både proteiner, omega3 og B12 (som alle maser om når man sier man er veganer) fra naturen vår 😉 Hvordan tror dere dyrene får det i seg? Vi trenger absolutt ikke dyrene som mellomledd for å få i oss det vi trenger 🙂 Jeg har ikke tatt noe tilskudd og har fremdeles ikke mangel på noenting 😉

 79. Fantastisk! Er så bra å se når noen med stor påvirkningskraft gjør noe! Og alt er jo definitivt bedre enn ingenting, og det er viktig å se at man kan gjøre gode endringer uten å endre på livskvaliteten. Keep it up! Kanskje om et år blir det 100% vegetarianer?

 80. Hei Caroline!

  Vil bare tipse deg om en dokumentar som jeg anbefaler alle å se: Cowspiracy! Den viser veldig godt akkurat dette med kjøtt generelt, men også fisk, egg etc. Dersom du ikke har sett den, bør du absolutt se den. Og den ville jeg anbefalt alle lesere av bloggen din å se også. Den gjorde noe med meg ihvertfall! Her blir det også en kraftig reduksjon i kjøtt og fisk og mer veganske måltider. Flott at du oppfordrer til et bedre klima.

 81. Fantastisk, hurra!!

 82. Therese

  Supert!! Hva med å lage en carolinebergeriksen tag til dette som vi kan tagge matbildene med og inspirere hverandre på den måten? 🙂

 83. FANTASTISK! Jeg har ventet sååå lenge på dette initiativet fra deg og dere 🙂

  Gleder meg til oppskriftene dine fremover. I tillegg håper jeg at L-K kommer til å enten skrive litt på bloggen din om ernæring og info om dette via kosthold med mindre kjøtt, eller at han kanskje bruker bloggen sin til dette? Hvis dere gjennomfører dette helhetlig i tiden fremover så tror jeg dere har vunnet mange nye lesere.

  Lykke til, og igjen veldig bra hvis dette blir gjennomført.

 84. Ingvild

  Så bra at du fronter mer en mer miljøvennlig livsstil! Jeg håper dette også gjelder forbruk av klær og sko (kanskje vanskelig når man driver en delvis moteblogg, men er lov å håpe), for kles- og shippingindustrien er fryktelig miljø-uvennlig. Finnes mange vitenskapelige artikler om dette på nett. Stå på 🙂

 85. Ingvild

  Jeg er med! Lager vegetar mat en gang i uka, og prøver å kutte ned. Dette motiverer meg enda mer 🙂

 86. Første gangen jeg kommenterer her, men denne gangen kunne jeg ikke dy meg:
  Kjempeflott tiltak! Kjøtt er en viktig bidragsyter til klimautslippene så å redusere kjøttinntak er viktig. Flott at du som inspirerer så mange tar dette skrittet. Alle monner drar, så en reduksjon er veldig mye bedre enn ingenting.
  Jeg er selv «deltidsvegetarianer» og spiser så lite kjøtt som mulig, og overhodet ikke kylling. Kjøttet pga miljø og kyllingen pga dyrevelferd.

 87. Pernille

  På tide at dette blir tatt opp i norske blogger =) Er helt enig i at man burde få ned forbruket på rødt kjøtt, men hvis man først skal spise kjøtt burde man også velge enten økologisk eller vilt. Reinkjøtt er for eksempel like bra å spise som fisk, da disse beiter gjennom hele året og ikke opplever den masseproduserte industrien som dessverre svært mange andre dyr opplever. Flere burde velge litt mer alternativt.

 88. Hurra, hurra, hurra! Heier på deg, Caroline!

 89. alexandra

  Jeg er glad for at du blir inspirert av feks sophie elise, og vil bruke bloggen til viktigere ting enn «det perfekte liv».
  håper du klarer å inspirere mange! 🙂

 90. Elisabeth

  HURRA, dette gjør meg så GLAD! Endelig begynner verden sakte men sikkert å forstå hvor viktig det er å redusere kjøttforbruken. Og at du, som har så stor innflytelse på leserne dine, oppfordrer til dette – ja det er jo bare helt fantastisk! 😀
  Jeg er selv veganer, men mener jo selvfølgelig at ikke alle trenger å bli det. Man kan finne sin egen balanse. Selv oppmuntrer jeg til å prøve å kutte ut så mye kjøtt/ egg/ melkeprodukter som mulig, da jeg selv har merket enorm forskjell på f.eks energi, hud, kroppen, hvor godt jeg gjør det på trening, hvor godt jeg sover om natta +++.. Listen er laang!! haha 🙂
  Det viktigste er at folk blir opplyste om viktigheten av dette, fordi sammen kan vi gjøre en enorm forskjell for miljøet!

  Har du sett Cowspiracy på netflix? Hvis ikke, den anbefales på det sterkeste!! Virkelig en eye- opener. Vil også anbefale å se Earthlings/ 101 Reasons To Go Vegan på youtube. Forks over Knifes på netflix er også på topplisten av mine favoritt- dokumentarer!! Bare et tips fra meg 🙂
  Ønsker deg en fin onsdag, Caroline!
  Klem fra meg. <3

 91. Kristin

  Beklager, men prøvde for 3-4 år siden å innføre en dag med vegetarmat i uka… Fant masse fine oppskrifter, det eneste som var galt med de var at de manglet kjøtt. Jeg klarer rett og slett ikke p endre tankegangen der, men det JEG gjør er at jeg går til og fra jobb hver dag, 2,5 km. De fleste velger å kjøre selv om det bare tar 25 min å gå i rask gange. Du sparer miljøet, i tillegg til at du får inn hverdagsmosjonen som gir deg en sunnere kropp. Alle monner drar og man bidrar på hver sin måte. I tillegg til at vi spiser mest elgkjøtt. Vi kjøper dn elg på høsten som vi parterer og lager fine kjøttstykker ut av og kværner vår egen kjøttdeig. Så det meste av rødt kjøtt vi spiser er kortreist og selvprodusert:)

 92. Katrine

  Når du sier du skal ta grep om forbruket ditt, så tror jeg leserne vil vite hvordan du har tenkt å gjøre dette? Hva kommer du til å gjøre med forbruket av klær og sko?. Du bruker relativt mye extension og hårfarge, vil du kutte ned på det? Hva med makeup og andre velværeprodukter, flyreiser,trenings- og treningssko? Har aldri skjønt at noen som trener så mye virkelig behover å ha 10 + sko…..? Vil du kutte ned på annonser som oppforder lesere til høyere forbruk? Andre ting?

  1. Aleksandra

   I alle dager… Har du ikke lest innlegget eller?

 93. Tommel opp, Caroline!! Har tenkt på det samme selv, og med litt inspirasjon på oppskriftsfronten tror jeg jammen at jeg slå til.
  Ser det er flere her som har anbefalt dokumentaren Cowspiracy fra Netflix, og det må jeg si meg helt enig i. Virkelig en spennende og interessant dokumentar om emnet!
  Ha en fin dag, søte deg.

 94. Rebecca

  Hei Caroline!

  Hurra for å kutte ned på kjøttinntaket og hurra for å bidra til miljøet! Jeg syntes dette er kjempefint og vil så gjerne berømme deg for det 🙂 Jeg er selv vegetarianer så dette er selvsagt noe jeg brenner for. Det er også veldig vanskelig å ta det utspillet fra den forskeren i den nevnte artikkelen seriøst mtp at hun har eierandeler i et kjøttfirma som heter Red Meat…

  Ettersom jeg syntes dette er veldig bra og jeg syntes det er så flott at en med så stor påvirkningskraft ønsker å redusere kjøttinntaket så er det veldig dumt av meg å kritisere noe, men jeg vil bare nevne noe (men bare godt ment) at jeg syntes det er veldig synd at du ikke velger å fokusere på dette med dyrevelferd også. Det burde jo være et veldig godt argument for å kutte ned på kjøttet også, eller hva? Jeg har jo skjønt utifra bloggen din at du er dyreelsker, så det er ikke meningen å «ta deg» på noen måte, men med en så viktig stemme som du har så er det fint å belyse det også. Dersom man velger å gå litt dypere inn på kjøttproduksjon så er det vanskelig føle urettferden når man ser hva mange av disse dyrene må gjennom før de havner på tallerkenen.

 95. Nå må til og med jeg skrive en kommentar. Det gjør jeg jo aldri!
  Jeg synes det er et flott tiltak.
  Det blir sikkert vanskelig siden det finnes så mange forskjellige meninger rundt mat.
  Bra at du forholder til de offentlige rådene. Tror det er tryggest.
  Håper du kommer til å bruke økologiske matvarer så ofte det lar seg gjøre.
  Men her må man jo også passe på…
  Økologisk agurk fra Spania eller «vanlig» agurk fra Norge?
  Jeg synes den kortreiste er best for miljøet. Derfor velger jeg den.

  Hilsen
  Anita

  1. Hva med økologisk agurk fra Norge? 😀

   1. Selvfølgelig! Når det finnes!

 96. […] anbefaler alle å lese innlegget til Caroline, det kan du finne HER. Er du som meg, og ikke helt klarer å sette deg inn skadene på miljøet som kommer av […]

 97. Hei!

  Veldig bra, må bare få lov til å tilføye dette: :

  B12 finnes også i ost og egg samt beriketvegetar melk da også havremelk. Så er du vegetarianer og spiser dette i kosten er det derfor ikke behov for å ta tilskudd av b12. For personer som kun spiser plantekost f.eks veganere så er det viktig å ta tilskudd.

  Jod: Finnes også i melk samt melkeprodukter som f.eks: Yoghurt, ost, cottage cheese, kesam, fløte og rømme. Grunnen til at det er jod i melk, er at kraftfôret til kua er beriket med jod, som så skilles ut i melken. Med andre ord er det heller ikke nødvendig med jod tilskudd hvis du er vegetarianer hvis du spiser dette i kosten.

  Lykke til videre, vi heier på deg!! 🙂

 98. Ingen som kobler på at dette kom rett etter at vg eller hva det var kritiserte Caroline for å ikke ta skrittet videre som sophieelise og kun skriver om klær og mote…?

  Vel, bra tiltak uansett 🙂 Reagerer også litt på at du tydeligvis KUN gjør det for miljøet da… men ok blir jo samme gevinst 🙂

   1. Flere uker? 200 sider? Virkelig? De kan lett leses, og forstås, i løpet av en dag eller to. At du bruker kilder er flott, men ikke gjør dem tyngre enn de er.

   2. Caroline

    Om du leser 200 sider som dette på en dag, sluker du i så fall alt rått helt uten kritisk sans. Vi har brukt tid på å maile med forfatterne bak rapportene for å forstå de fullt ut, i tillegg til å stille noen kritiske spørsmål. Samtidig har vi begge to vært i full jobb pluss foreldre.

   3. Vet du hva, det er helt normalt å kunne lese 200 sider på en dag uten at man er ukritisk.

   4. Caroline

    Det må så fall være 200 sider av Jo Nesbø sin siste roman 😉 Da kan jeg klare det dobbelte.

   5. Lars-Kristian

    Å hevde at man kan lese 200 sider med vitenskapelige rapporter på en dag, om et tema man på forhånd har svært lite kunnskap om, er en oppsiktsvekkende påstand. «Alle» kan lese 200 sider, men å samtidig forstå innholdet og vurdere informasjonen kritisk tar mye lenger tid.

   6. Jeg viste ikke ar du jobber ved siden av bloggen, så spennende. Hva jobber du med?
    Jeg har ikke lest bloggen så lenge så jeg har tydeligvis godt glipp av dette.

 99. Beste innlegget du har hatt. Første gang jeg kommenterer! Forsett å spre budskapet! Jeg har selv vært vegetarianer i 15 år, og gremmes over hvor lite folk bryr seg om miljøet og dyrevelferd.

 100. Dette gjør meg kjempeglad, Caroline! Har de siste månedene vært mer eller mindre veganer selv, og det er har gått overraskende bra!

  Har samlet en god oversikt over vegansk mat her, som jeg håper kan være til inspirasjon: https://www.kjokkenutstyr.net/vegansk-mat/

 101. Tar du opp kampen med Sophie-Elise? Håper du finner dine egne veier og er tro mot din egen bloggstil, fremfor å kopiere henne for å få flere lesere. Mvh anna

  1. Aleksandra

   Så tåpelig. Caroline har gang på gang vist engasjement.
   Og akkurat som om det skulle være Sophie-Elise forbeholdt å engasjere seg i miljø-eller velferdssaker..Hva er problemer ditt her egentlig?

  2. AKKURAT det jeg (og de fleste andre) også tenker! Haha det er såå gjennomskuelig at jeg dør.

   For å sitere Sophie Elise:

   » jeg det er veldig morsomt når bloggere skal begynne å påtatt engasjere seg for samfunnsrelaterte saker fordi det er.. riktig? Fordi de ser at det funket når andre gjorde det? Og så betaler de for at innleggene skal synes for mange på facebook, såkalt «sponset». Jaja, alt for å ikke miste lesertall.. »

   -og det kunne ikke vært mer sant.

   Caroline, du er såå jævli rosa og fluffy og enhjørniger og regnbuer og uekte (om det er et ord? Haha).

   1. Caroline

    Hei «Blæh»!

    Det er morsomt når blogglesere skal inn og lage kvalm mellom to bloggere som er gode venner 😀 Jeg sendte Sophie en melding og spurte om hun siktet til meg, og fikk til svar at det gjorde hun ikke. Det var ikke spesielt overraskende, siden jeg opp gjennom tiden har skrevet mange samfunnsengasjerende blogginnlegg.

   2. Anonym

    Så stygt mange av dere skriver. Har dere barn? Isåfall lurer jeg på om det er slikt dere mener barna skal oppføre seg på nett.
    Jeg blir flau og lei meg på en gang. Håper aldri mine barn vil bli eller er så ekle mot andre mennesker.
    Synes dere som er slik kan holde disse onde innlegg på ett annet forum. KG

   3. Caroline

    Jeg tipper det er barn som skriver dette :/

 102. Nå prater vi!

  Endelig!!! Flott! Supert! Helt konge!

 103. Maria K

  Kjempebra du fremmer dette! Mest på grunn av dyra som lider pga våre matvaner.

 104. Uansett hvor hardt du prøver så kommer du ALDRI til å matche Sophie Elise. Hun har noe du ikke har og trolig aldri har hatt – integritet og selvtillit. Dette innlegget dagen etter at min mote skreiv at du mister grepet? Det lukter d e s p e r a s j o n laaang vei! 😛

  1. Sophie Elise har integritet. Haha den var god

   Sophie Elise angriper Freia for å selge palmeoljeholdige produkter, for så å selv tjene penger på å reklamere for produkter med palmeolje. Hun var også kritisk mot for mye kroppsfokus, samtidig som hun selv kun for noen måneder siden reklamerte for 20 % rabatt for de som ønsket botox og restylane-behandling. Sophie Elise er det motsatte av integritet, spør du meg.

  2. Anna og M, for noen flotte damer dere er.. føles dagen bedre når dere kan være frekke mot andre? Caroline har mye annet som ikke SE har, de er to vidt forskjellige bloggere. Men til forskjell fra spesielt deg M så snakker Caroline aldri noen ned, og C har også mer klasse enn de fleste andre bloggere, hvor det deles fritt av lettkledde «vulgære» bilder, og dersom dere syntes det å vise seg i sexy positurer og blotte pupp er noe dere vil ha så skjønner jeg virkelig ikke hvorfor dere leser Caroline sin blogg. SE er en flott jente hun,men det som er så bra er at det finnes forskjellige bloggere og at det er fritt å lese dem.

   1. Eh, caroline med rompa bar på forsiden av Det Nye?! Caroline som bare for noen uker siden skrev ett eget innlegg om at sofie elise måtte slutte å sutre!!

   2. Caroline

    Jeg snakket ikke Sophie ned i det innlegget, Kari 🙂 Jeg kom med konstruktiv kritikk mot alle bloggere, inkludert meg selv. Du kan sikkert finne enkelttilfeller hvor jeg har spilt på kropp o.l, men det er ingen gjennomgående trend hos meg, uten at jeg på noen måte kritiserer Sophie Elise 🙂

   3. Emilie

    Jeg sier ikke om det er feil eller ei,men er det ikke trenden at du spiller på kropp? Hvor ofte har vi sett deg med bar mage når det overhodet ikke har noe med innlegger å gjøre? Spiller du egentlig ikke alltid på kropp? Ikke for å glemme bildet tatt rett etter fødselen?
    Ta så mange bilder du vil av der selv naken,halv naken eller hva du vil, men stå for det!!

  3. Tenk å skrive sånt? «M»; hvem er du som virkelig kan skrive noe så stygt? Hvorfor ta deg bryet? Hvorfor gidder du? Er det ikke bedre å la vær? Dakar lille venn, du må jammen ikke ha det så greit. . Jeg blir matt… Caroline: ja, dette er nok et barn stakkars! Og bloggen din blir bare bedre og bedre, stå på flinka!

 105. Kristin

  kjempebra! Håper at det kommer flest vegetar/veganske oppskrifter 🙂 hvitt kjøtt er kanskje mindre skadelig for miljøet enn rødt kjøtt, men kylling og gris er dessverre de jeg minst ville spist med tanke på dyrevelferden… er selv vegetarianer og spiser mest vegansk, og mener jo selvfølgelig da også at det er den rette måten å leve på i de aller fleste tilfeller, men det er så sant at alt hjelper! bytter alle ut to middager i uken med vegetarmat har vi kommet l a n g t!

  1. Aleksandra

   Enig. Du har hatt så fin holdning til dette hele veien jeg har fulgt deg, Caroline. Gitt dyr og dyrevelferd en velfortjent plass i våre hoder, og gjort den unge jenta i meg bevisst på mine valg – mye pga. av deg at jeg i dag setter dyrevelferd høyt. Ikke stopp med dette nå vær så snill. Jeg er med på din utfordring, men du kan også fronte dyrenes fordel ved å være med i det her. Dropper man kjøttet noen dager i uken vil ikke så mye dyr produseres og da vil ikke produksjonen være så effektbasert, dermed blir forholdene bedre. Det er lov å ha flere grunner til å kutte ned kjøttinntaket for 🙂

  2. Hei Kristin:) hvitt kjøtt er ikle bedre for klima enn rødt kjøtt, tross hva man ofte hører i media. Denne misforståelsen er basert på ufullstendig forskning der man ikke tar i betraktning fôrproduksjon (som kylling og svin er mer avhengig av enn beitedyr) med tanke på transport og produksjon av monokulturlandskap – som ikke er bra i klimasammenheng. Så det gir enda en grunn til at kylling og gris er verre å spise enn oksekjøtt – både av sosiale, miljømessige hensyn, og ikke minst med tanke på dyra, som du sier:)

   1. Caroline

    Hei Nora!

    I følge Norsk Institutt for Bioøkonomi er hvitt kjøtt som kylling og svin opp til 30 ganger mer miljøvennlig mtp utslipp av klimagasser enn rødt kjøtt. Og da er produksjon av fór tatt med i beregningen 🙂 Drøvtyggere krever i snitt 4,1 kg krafór pr. kg. produsert kjøtt, mens svin krever 3,8 kg og fjørfe 2,5 kg.

   2. Hvis du tar et slag for miljøet og hvis du som tidligere nevnt bryr deg om dyre velferd så regner med du også har rettet fokuset mot økologisk mat? Er du klar over råskapen i kylling produksjon og hvor elendig levevilkår både gris og kylling har? Da hadde jeg helle tatt meg en god biff! Og hatt fokus på å bruke hele dyret ikke bare de fine filetene. Det er bedre for miljøet og for dyra! Lykke til med miljø fokuset knall bra at dere i søkelyset tar tak i slike ting!

   3. Caroline

    Akkurat det er dessverre ikke så sikkert :/

    https://www.vkm.no/dav/a6392ce26d.pdf

   4. Helene

    Ser du sier at det ikke er så sikkert at økologisk mat er bedre, og prøvde å gå inn på linken du sendte, skjønte ikke helt hvordan det beviste at økologisk mat kan stilles på linje med vanlig mat. Men mulig det bare var fordi jeg ikke forstod de +, (+) og – greiene, og hva de egentlig stod for. Uansett, så er det mulig at det i forhold til miljøet ikke er så stor forskjell på økologisk kjøtt og vanlig kjøtt (i Norge vel å merke, hvis man begynner å se på andre deler i verden tviler jeg sterkt på dette). Det er allikevel mer enn det som gjør økologisk kjøtt (og andre økologiske produkter) bedre enn vanlig. Fordi det er ikke bare hvordan de lever, det er også det de spiser, og f.eks. kuer som ikke kan regnes som økologiske spiser mat som er fulle av sprøytestoffer (dette kan ikke de «økologiske» kuene gjøre, da de ikke lenger vil bli regnet som økologiske), og du vet hva man sier «man er det man spiser». Det utsagnet er jo selvfølgelig ikke helt sant, men hvis man som menneske kun spiser dårlig mat full av sprøytestoffer vil jo dette påvirke kroppen på en negativ måte, tror du ikke? Så hvis en ku gjør det gjennom hele livet sitt, så må jo det ha en slags effekt også på kjøttet den produserer.
    Jeg er selvfølgelig ingen ekspert, og det er mulig du har rett, kanskje er ikke økologisk mat så bra, men det meste peker mot at det er det.

    (prøvde å svare på din kommentar om dette, men det fikk jeg ikke lov til, så skriver det her.)

   5. Men dyrevelferden er uansett jevnt over mye mye dårligere for svin og kylling enn for sau og ku, så da kommer det an på hva man anser aom viktigest. For noen er miljø viktigest, for meg er dyrevelferd viktigest.

   6. Ingvild

    Word

 106. Cathrine

  Så flott 🙂 takk for fint innlegg. Jeg har selv vært vegetarianer i 13 år. Vi alle kan gjøre noe for at verden skal bli et litt bedre sted, at helsen har godt av det er en fin bonus! Stusset litt over at man må tenke på b12 og jod når man reduserer kjøttinntaket. Så lenge man ikke blir veganer burde det ikke være et problem. Meieriprodukter er hovedkilden til b12 og jod i Norge: https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/vegetarianere

  Lykke til med nyttårsforsettene 🙂

 107. bra tiltak Caroline! Gleder meg til å få inspirasjon til flere vegetarretter 😀

 108. Oh, my.
  Er blodfan av bloggen som et FRISTED, med drømmer og uoppnåelige og oppnåelige fristelser på trenings og antrekksfronten, og gjerne interiør- og familiehverdagsfronten 😉

  Nå plutselige formaninger og hva som er riktig for jorden og landbruket og..og…og…slitsomt.
  Dårlig samvittighet får vi nok av andre steder *skuff*

  1. Caroline

   Haha 😀 Beklager, men det du beskriver der kommer aldri til å forsvinne og vil alltid være hovedinnholdet på bloggen 🙂 Jeg ønsker heller på ingen måte å moralisere eller formane om noe som helst, bare oppfordre litt 🙂 Du velger selv om du vil være med, men det er på ingen måter noe jeg kommer til å «prakke på» deg eller andre som leser bloggen.

  2. Det blir for dumt å kritisere dette innlegget siden du synes det er slitsomt. Hvis du får dårlig samvittighet av at kostholdet ditt skader helsa di, miljøet vårt, og påfører dyr lidelse burde du kanskje gjøre noe med det. Har selv vært vegetarianer i 10 år med god samvittighet og god helse.

 109. Kjempebra tiltak! Selv har jeg vært vegetarianer i snart 10 år, og mener at det kun er positivt at dette har blitt en trend. Det er kult å bry seg om dyrene og miljøet, og det liker jeg 🙂

 110. Henriette S.

  Hurra! Jeg ble SÅ glad når jeg leste dette innlegget! Jeg er ikke vegetarianer, men jeg spiser minimalt med kjøtt, hovedsakelig på grunn av miljøaspektet ved det. Det er så bra at profilierte bloggere som deg også kan fronte fordelene ved vegetarmat. Synes det er utelukkende positivt! Stå på! 🙂

 111. Når jeg så du hadde laget vegansk salat, som forøvrig ser kjempegod ut, så kom jeg på en av de aller beste salatene jeg vet om som også er vegansk som jeg bare må tipse om:

  For 2 pers:
  Noen gode, store never grønnkål
  1 mango
  1 avocado
  1 boks kikerter
  Litt finhakket chilli etter smak.

  Saftig, mettende og sunn! 🙂

 112. Julie jensen

  Hei Caroline! Jeg skal kjøpe min første designer veske snart. Jeg har tenkt på den phillip lim vesken i mini/svart og jeg har sett at du også har den. Så jeg lurer på hva du syns om den? Bruker du den ofte? Har den holdt seg bra? Eller har du kanskje andre tips til vesker som ikke er så altfor dyre, men bedre en michael kors og marc jacobs? Jeg tenker du har mye erfaring med designer vesker, og jeg verdsetter dine meninger! Derfor spør jeg deg hehe

 113. Supert at du viser til at man kan spise mindre kjøtt for å redde klimaet. Men du er den bloggeren som bruker mest bil? Kanskje på tide å gjøre noe med det? Har dere to biler? Tar du kollektiv noen gang? Vet du bor litt desentralisert, men når du er inne i sentrum? Eller en annen by? Bruker du taxi? Tenk deg om !

  1. Caroline

   Vi har el-bil, Linnea, og bruker den så mye som mulig fremfor fossilbilen 🙂 Det sparer miljøet lokalt, og er med på å finansiere en teknologi med stort potensial for spare verden for masse utslipp av klimagasser.

   1. tina signesdottir

    hei! 🙂 Helt enig mtp El-bil. vi skal også kjøpe el bil, hvilken bil kjører dere? har sett på både renault zoe og citroen z cero.

   2. Caroline

    Vi kjører Tesla Model S 🙂

   3. Det å produsere en tesla er så energikrevende at den totalt sett ikke kommer bedre ut klimamessig enn en bensinbil. For det andre, hver gang du bruker ren, norsk kraft til å lade opp teslaen din, blir det mindre ren, norsk kraft å eksportere til andre land, som da må bruke kullkraft istedet.

   4. Tesla er CO2 versting! Den slipper ut tre ganger så mye som en vanlig gjennomsnittlig bil.
    At elbiler ikke har et utslipp rett fra eksospotta, betyr ikke at elbiler ikke forurenser.
    For det første er CO2-utslippet som stammer fra produksjonen av en elbil er omtrent det dobbelte av en vanlig bil – hovedsakelig på grunn av batteriene.
    Men viktigere er det at strømmen du lader elbilen med kommer fra et kraftverk, og utslippsfrie kraftverk tilhører unntakene. At Norge produserer vannkraft er fra et klimaperspektiv helt uvesentlig, fordi Norge er en del av det europeiske kraftmarkedet.

    Så beklager, du hjelper verken klima eller miljø med elbilen din.

   5. Caroline

    At batteriproduksjonen medfører et betydelig utslipp er nok korrekt, men en samlet livsløpsanalyse gir på ingen måte større CO2 utslipp enn en vanlig fossil bil. Mest sansynlig tvert om.

    Om produksjonen av batteriet ga dobbelt så mye utslipp av CO2 sammenlignet med produksjonen av en vanlig bil, så gir det jo ingen mening at den totalt sett slipper ut tre ganger så mye.

   6. Ingeniør

    Fordi den bruker strøm, og strøm er som regel ikke utslippsfritt, og vi er del av det europeiske kraftmarkedet. Les det hun skriver. Det er forøvrig det samme Kari sier rett over. Har du dokumentasjon på det du hevder i det første avsnittet ditt om samlet livsløpanalyse?

   7. Caroline

    Det med dokumentasjonen går vel begge veier 🙂 Men det er uansett ikke noe jeg kan spesielt mye om.

    Dette sier professor Anders Hammer Strømman ved Institutt for Energi og Prosessteknikk ved NTNU:

    – Jeg jobber først og fremst med livsløpsvurderinger ( miljøvurderinger) av energi og transportteknologier.
    Vi gjorde en stor analyse på elbiler er for et par år siden, og kom da frem til at en elektrisk bil som f.eks Nissan Leaf vil gi en klimagevinst på rundt 60 prosent sammenlignet med en tilsvarende bil på fossilt drivstoff, hvis strømmen til elbilen kommer fra ren vannkraft.
    Hvis vi legger en gjennomsnittlig europeisk strømblanding til grunn, rapporter flere studier gevinster i størrelsen 0 –15 prosent. Dette betyr at det samlede klimafotavtrykket for en elbil i Europa i dag er på rundt det samme, eller litt bedre, enn en bil på tilsvarende størrelse med forbrenningsmotor. Den er uansett ikke verre, og det positive er jo da at vi har en alternativ teknologi som utfra et klimaperspektiv allerede i dag ikke er dårligere enn den vi har.

   8. Caroline

    Det ene slår i hjel det andre, men den artikkelen viser jo at det ikke er tilfellet at en Tesla forurenser 3 ganger mer enn en lik fossil bil.

    https://www.side3.no/motor/her-slar-elbil-tilhengerne-tilbake/8539073.html

   9. Emilie

    Dårlig batteri er en typisk barnesykdom på tesla. Bilen hadde kanskje ikke vært såå ille om man bare trengte et batteri på bilens levetid, men siden mn trenger flere øker CO2 utslippet proporsjonalt med antall batteri. Jo mer du kjører og jo mer du lader, jo mer bruker du batteriet og oftere må du skifte det og tilslutt er teslaen en sikkelig miljøsynder. Rett og slett.Slik er det bare. Men tesla er et morsomt leketøy, det er jeg enig i.

   10. Caroline

    Enn så lenge gis det 8 års garanti på batteriet, og da er det naturlig å tro at batteriet varer lenger enn det. Så mange bytter vil det nok ikke bli, om noen 🙂 Tesla resirkulerer vel også batteriene, noe som også bør taes med i betraktningen. At verden må bort fra olje, gass og kull til mer miljøvennlige løsninger er vel opplest og vedtatt, og der er jo potensialet stort i strømproduksjonen. Så spørsmålet bør jo egentlig handle om hvordan man produserer strøm, ikke om man kjører fossilt eller elektrisk. Å tviholde på fossilt fordi man er av den oppfatningen at elektriske biler forurenser mer, vil bare bidra til å bremse utviklingen i en sektor med potensiale, og på lang sikt gjøre alt annet enn å bidra til kutt i CO2 utslipp.

    Den rapporten her er kjempeinteressant: https://shrinkthatfootprint.com/wp-content/uploads/2013/02/Shades-of-Green-Full-Report.pdf

    These figures serve as a reminder that electric cars are not a
    standalone technology for carbon reduction, but that they must
    be deployed together with low carbon power to maximize their
    potential

    In countries with coal dominated power generation electric
    vehicles do little to reduce carbon emissions when compared to
    petrol vehicles. In countries with a broad fuel mix they are
    equivalent to the best petrol hybrids or efficient diesels. In places
    with low carbon power they are more than twice as good as the
    best combustion engines.

   11. Emilie

    Håper bilen skal vare lenger en 8 år og som jeg sier er det en typisk barnesykdom på tesla at batteriet er dårlig. Her jeg bor er det relativt tett med tesla biler og opp til flere har alt måttet skifte batteri. Klart man bør velge el-bil! Teknologien trenger vi og den må utvikles, men å påstå at tesla er miljøvennlig er å overdrive. Leaf ,som du henviser til over, er i en helt annen klasse.

   12. Caroline

    Ja, det håper jeg også 😉 Jeg har ikke sett noe om at batteriet er et problem og at opp til flere må skifte :/

    At en Leaf er mer miljøvennlig enn en Tesla er ingen hemmlighet, men du kan jo ikke sammenligne to så ulike biler. Det blir jo som å sammenligne en BMW 7-serie med en BMW 1-serie. At en bil med dobbelt så stort batteri og egenvekt krever mer, er jo ingen uenig i 🙂

   13. Det er jo ikke sånn at den andre artikkelen slår den første i hjel, bare fordi de er uenige, hvis det er den første som har rett. Man må jo være litt kritisk. Den artikkelen du viser til kommer jo fra elbiltilhengerne, de er jo ikke objektive.

   14. Caroline

    I følge overskriften kommer den fra El-biltilhengere, men for alt vi vet kan de være både objektive og subjektive, det samme gjelder journalisten som skrev den første artikkelen.

   15. Emilie

    Nei, det er jeg så enig i. Det jeg ville understreke er at man kjøper ikke en tesla for å være miljøvennlig, da kjøper man en leaf 🙂

   16. Emilie

    Hvorfor godkjente du ikke kommentaren min her??

   17. Caroline

    Jeg har godkjent alle fra deg :/

   18. I Norge er el-bil veldig klimavennlig fordi vi henter energi på en «miljøvennlig» måte, altså vi har vannkraft, vindkraft o.l. I andre land vil det faktisk være mer forurensende å kjøre en el-bil kontra en vanlig bil fordi kullet de må brenne for å lade faktisk er verre enn utslippene av bilen..
    Her i Norge er el-bil tipp topp, men den har nok ikke potensiale til å spare en hel verden for utslipp..

   19. Emilie

    Det er ikke helt riktig, om man da ikke regner kun for sin egen snute. Norge er i EØS og må derfor forholde oss til EU sine «kvoter». Vi kan selge vår strøm til andre land ( som er laget på vannkraft og dermed relativt miljøvennlig) slik at andre land slipper å bruke feks kull. Jo mer strøm vi bruker jo mindre har vi å selge og mer kull blir brukt til å lage strøm. Når vi tenker miljø må vi tenke globalt. Det er ikke nok å tenke på oss selv, det bør være en god regel generelt også. Det hjelper ikke om dine tiltak gjør at du forurenser mindre når det fører til økt forurensing for andre, da går regnestykket i minus.

  2. Kristin

   Dette blir så dumt.. Ikke forsvar et problem med et annet problem. Selvfølgelig hadde det vært topp om alle sluttet med absolutt alt som forurenser.. Men det er likevel FLOTT når folk gjør NOE! For de aller fleste gjør ingen verdens ting..
   Så ros heller Caroline for det ene steget hun har tatt så langt!

 114. Kristin

  Dette innlegget gjorde meg oppriktig glad, Caroline! Helt fantastisk! At en så stor blogger som deg fremmer dette utrolig viktige temaet er sååå bra 🙂 På tide at folk åpner øynene! Jeg håper du får med deg mange på dette! Gjorde selv denne endringen for rundt et år siden. Anbefaler på det sterkeste å se dokumentaren cowspiracy, dersom du ikke alt har sett den 🙂

 115. Kjempefint innlegg! Så bra at dere går inn for å kutte rødt kjøtt og fronte kjøttfrie alternativer. Kjøttproduksjon er jo en av de verste årsakene til klimagassutslipp. Håper virkelig innleggene dine om dette vil påvirke mange lesere i riktig retning i matveien!

 116. Og de som spør om veskekjøp her får ikke svar…. Nei nå er det bare kjøtt/ikke kjøtt som gjelder :D. Jeg har dessverre ikke blitt «omvendt» til å bli veggis, men det er vel lov det og? Spiser det jeg vil! Men jeg liker bloggen uansett da, og morer meg med kommentarene.

 117. Margrethe

  Dette gjorde meg veldig glad! Jeg har vært vegetarianer i mange år nå og har aldri angret på det, det er positivt på så mange måter. Jeg leser fast bloggen din men har følt at mange av oppskriftene ikke var så aktuelle for meg(spesielt middagsoppskrifter), selv om de så gode ut. Det har likevel vært mange gode frokost og snackstips som jeg har hatt glede av. Men så gøy og spennende at dere vil redusere inntaket av rødt kjøtt! Jeg tror du vil oppleve at du får enda mer inspirasjon til å prøve nye ting på kjøkkenet 🙂 Gleder meg til flere veggisoppskrifter 🙂

 118. Hei! Uansett om Sophie sier at hun ikke siktet til deg i innlegget sitt, så tror jeg personlig at hun gjør det.
  Og jeg tenker at dersom Sophie Elise hadde vært så samfunnsengasjert som hun sier, så hadde hun blitt veldig glad for at flere mennesker blogger om sitt engasjement for det samme. Men det så ikke ut til at hun var det? Måten hun skrev innlegget på gjorde at det så ut som hun mente at det var barnslig å herme etter henne. Avslørte hun ikke på den måten at hennes egne samfunnsrelaterte innlegg også er påtatt? Hun fokuserer på at andre bloggere «hermer» etter henne for å oppnå suksess (fordi de har sett at det funket for henne) istede for å fokusere på det faktum at andre bloggere sitt engasjement også vil være med sette større fokus på noe av det hun selv faktisk prøver å fremme. Jeg får det ikke til å henge sammen… haha

  1. Caroline

   Det er et godt poeng, Meli :/ Jeg ville blitt glad om andre bloggere delte/kopierte mitt innlegg om kjøtt.

   Men nå vet jeg hvem hun siktet til da, uten at jeg gidder å engasjere meg noe mer i det. Det er uansett synd at enkelte ser ut til å ha et så sterkt behov for å komme med nedsettende kommentarer og sette andre mennesker opp mot hverandre.

 119. Ene dagen så skriker kritikerne etter meningsfylt innlegg, at du skal engasjere deg mer. Men jammen blir ikke det feil også, uansett hva du gjør, så klarer kg gjengen og co å plukke det fra hverandre. De klarer bare ikke la være, få så vondt av slike mennesker, de bare må ta ut gørra si på andre. De kan umulig ha det godt med seg selv, lykkelige mennesker har ikke behov for å finne feil med andre og henge de ut på nett, men tror dessverre de hever seg på denne måten . Stå på, gleder meg til mange oppskrifter uten kjøtt. Husk, hodet hevet høyt, ikke la disse kritikerne gå innpå deg, trøst deg med du er et bedre menneske :o) Gratulerer med Vixen forresten.

  1. Caroline

   Haha 😀 Det er så sant det du skriver, og det hele er utrolig fascinerende :O Tusen takk, Eva 🙂

  2. Er så enig med deg. Har lest en god del inne på KG det siste året, og er skremt over hva voksene mennesker klarer å lire av seg. Tenker at veldig mange av disse har barn, eller kommer til å få barn. Hva slags holdninger ønsker de å overføre til barna sine, om hvordan man omtaler andre mennesker? Er det rart at det finnes mye nettmobbing blant barn og unge, når voksene mennesker uttaler seg slik de gjør på nettet? Mange hevder at det er konstruktiv kritikk, men når man leser gjennom tråden, er det lenge mellom de konstruktive kommentarene,, og er det noen som prøver å holde seg på et saklelig nivå, så sklir fort ut. De samme menneskene som gjerne hevder at de kommer med konstruktiv kritikk erofte raske til å hive seg på , og latterliggjøre i neste omgang. Mye blir redigert bort( men lang fra nok i mine øyne ) , og det er heller ingen unnskyldning for den som har skrevet kommentaren som blir slettet, eller for de som liker den. Noen mennesker føler seg bedre av å trykke ned andre, og det er trist.

 120. Hej Caroline! Fantastisk å se att du velger å bruke bloggen din til å spre ett veldig gott budskap! Jeg har selv begynt å lage VEGAN sko nå, kom innom og ta en titt på sofiebly.se! Sender gjerne noen par! M.v.h
  Sofie

 121. Andromeda

  Nei og nei og nei. Trodde du var mer opplyst enn som så, Caroline. Jeg trodde i alle fall du hadde fått med deg at kjøtt ikke er usunt! Kjøtt er sunt! Spis mer kjøtt!

  Dette foredraget har dårlig lyd og bilde, men et flott innhold:
  How to win an argument with a vegetarian (Denise Minger): https://www.youtube.com/watch?v=nXkpO2BUUE8

  Denise Minger var selv vegetarianer i mange år, men har blitt klokere siden den tid. Vestlige vegetarianere og veganere er sunnere enn den normale kjøttspiseren, men det er til tross for mangel på kjøtt. Vegetarianere lever et ellers sunnere liv enn sine kjøttspisende naboer. De drikker mye mindre alkohol, de røyker mye mindre, de trener mer, de stresser mindre. Faktorer som har en stor innvirkning på helsa. Men det at de har kuttet ut kjøtt? Usunt.

  Jeg spiser MER kjøtt for helsa og miljøet. Men jeg velger kvalitet. Jeg kjøper et halvt dyr (ferdig partert og de mindre gode bitene er kvernet til kjøttdeig) fra en bonde jeg kjenner som driver økologisk, lar dem beite så lenge og mye de kan og er fantastisk god mot dyrene på gården.

  Hvis man ikke kjenner noen bønder man vil bestille av (når de sender dyr inn til slakt kan de velge å kjøpe kjøttet sitt ferdig partert), så kan man finne økologiske bønder som tilbyr dette her:
  https://www.renmat.no/okoguide/okologiske-kjottleverandorer

  Det med at kjøtt er dårlig for miljøet er delvis veg*-propaganda. Det er en liten sannhet i det, men bare hvis du velger masseprodusert kjøtt fôret på soya og korn. Størstedelen av Norge og verden er jord som enten ikke egner seg til dyrking, eller ikke bør brukes til dyrking. Enorme områder i regnskogen blir hugget ned for å dyrke soya til dyr som egentlig bør beite! Galskap! Dyrene blir syke av denne søppelmaten, og det blir jordkloden også.

  Er man bekymret for vannforbruket så trenger faktisk kjøtt mindre vann enn dyrking. Kjøtt ER bærekraftig og miljøvennlig! https://blogg.naturskyddsforeningen.se/redaktionen/2012/08/20/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var-jord/

  Vi trenger faktisk FLERE beitedyr i verden for å motvirke ørken: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

  Den ENESTE grunnen til å kutte ned på kjøtt hadde vært dyrevelferd. Men bryr man seg om helsa si og om miljøet; så bør man spise masse, masse kjøtt av høy kvalitet.

  Noen andre kilder:
  https://www.westonaprice.org/health-topics/time-for-a-one-eighty-on-cows-and-climate/
  https://paljabekk.blogspot.no/2013/12/om-kjtt-og-milj.html
  https://ourworld.unu.edu/en/reversing-desertification-with-livestock
  https://managingwholes.com/new-topsoil.htm
  Actually, Raising Beef Is Good for the Planet: https://www.wsj.com/articles/actually-raising-beef-is-good-for-the-planet-1419030738
  Taiwanese Female Vegetarians Have Lower Lipoprotein-Associated Phospholipase A2 Compared with Omnivores: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017687/

  1. Caroline

   Jeg har aldri sagt at kjøtt er usunt, men at det ikke er bra for klimaet i store mengder 🙂

  2. Kødder du med meg? Du lider av confirmation bias og kognitiv dissonans. Og det å bruke wall street journal som referanse blir for latterlig. Vet du hvem som sponser wall street journal eller? Hørt om metangass?

  3. Denne kommentaren er den beste jeg har lest her inne noensinne!!! Det er så sant det du skriver, og jeg skulle ønske at flere skjønte nettopp dette!!

 122. Hei Caroline! Gratulerer med livsstilprisen 🙂 Jeg kunne godt ha tenkt meg å spise mindre kjøtt, men problemet er at dine oppskrifter er så vanskelige og man trenger mange timer for å lage rettene. I tillegg trengs det ofte spesielle ingredienser (da tenker jeg mest på bakverkene) og det syns jeg er så dumt. Kunne du ha laget en litt enklere middag en gang i uken eller noe sånt for oss som ikke er like flinke på kjøkkenet som deg? 😀

  1. Sjekk ut veganmisjonen.no, veganeren.com, vegetarbloggen.no og meld deg inn i «Hva slags veganmat lager du idag?». Her finner du mye enkle oppskrifter, og du trenger jo som regler ikke bruke alle ingrediensene som er der heller 🙂 Ta det du har og lag det litt på slump.

 123. ELSKER DET!! kanskje søsteren din kan være med og skrive noen gjesteinnlegg innimellom? virker som hun har god peiling på god veggismat 😀

 124. Hei! Dette er superbra. Er sjelden inne på bloggen din, men hvis du kommer med flere vegetariske og veganske ( uten egg og melk) – retter, skal jeg ta meg noen besøk. Jeg velger selv svært sjelden å spise kjøtt og andre animalske produkter pga miljø og dyrevelferd. Supert hvis du kan inspirere andre til en mer vegetarisk hverdag!

 125. Supert! Bravo, Caroline!

 126. Eh. Hva med å kutte ned på det enorme klesforbruket ditt?

 127. Dette innlegget likte jeg! Det er bare bra for alle parter: miljøet, dyra, mennesket, at vi reduserer kjøttinntaket vårt. Det overrasker mange hvor enkelt det er å spise vegetarisk/vegansk når de først tørr å prøve litt andre ting enn den vanlige kjøttdeigpakka.

  Jeg tror alle som oppfører seg så aggressivt her inne er fordi dem ikke ønsker å bli konfrotert med verdiene sine og dem føler seg truffet: at det er galt å gi faen i miljø, og dyra. Det finnes ingen annen grunn for å bli sint.

  Lykke til!
  Hilsen vegetarianer (og nesten veganer) som aldri har følt seg sterkere, sunnere, mentalt friskere og fornøyd siden jeg droppet kjøtt, egg og melk.

 128. Hurra for fine gode deg!! Skulle vert fleire som deg i samfunnet vårt Stå på!

 129. Johanne

  Kjempe bra! Er selv vegetarianer på 4.året men spiser masse fisk, og alle verdiene mine er på topp! Gleder meg til å kunne bruke nye oppskrifter som du vil inspirere oss med i form av mat uten kjøtt 🙂

 130. Utrolig bra at du skriver om dette! Jeg synes det er svært positivt at du bruker den stemmen du har til å ta opp et slikt viktig tema. Det er dessuten godt synlig at dette er et godt gjennomarbeidet innlegg. Gleder meg til flere vegetaroppskrifter på bloggen:)

 131. Du oppfordrer til å spise fisk. Hvilken? Oppdrettsfisk?? Vil tro at du har fått med deg at media endelig har fått synet for oppdrettsnæringen her til lands! Den er særdeles lite bærekraftig!
  Personlig har jeg verken spist oppdrettfisk eller kjøtt fra butikk på flere år. Vi spiser kun vill fisk og vilt som vi selv fisker og jakter.

  Jeg tror ikke du har servert laks fra oppdrett til datteren din hadde du vist hva de kjører i de for å holde de «friske» fra sykdommer og lus. Forsåvitt gjelder det også kylling.. Det er trist at det blir slik og oppdrett på laks har gått under radaren til de fleste for det er en av de største eksporten Norge har.

  Man kan sammenligne pelsoppdrett og oppdrettsnæringen. Dyr og fisk plages på lik linje. Eneste forskjellen er at laksen ser man ikke, den er ikke søt og nusselig.. Derfor aksjonerer ingen i mot heller, slik de gjør til pelsoppdrett.

  Bare en tankevekker: Har du noen gang hørt om eller sett en dokumentar om oppdrettsnæringen??

 132. Barnehagelæreren

  Hei Caroline, hurra!!! for at du oppfordrer folk til å spise mindre kjøtt. Det er mange meninger rundt det å spise kjøtt eller ikke. Her er det ikke snakk om å bli vegetarianer men å redusere kjøttforbruket sitt og det er bra . Jeg oppfordrer alle som har mulighet til det til å ha en kjøttfri dag i uka. Det er riktig som Caroline skriver at rødt kjøtt og da særlig storfe kjøtt krever mye rersusser for å produsere. Nå er det slik i Norge at at lammekjøtt kommer bedre ut grunnet at sau og lam går på beite i utmark som vi ellers ikke blir brukt til dyrkbar jord. Hvit kjøtt krever mindre ressurser, men kylling industrien er ikke særlig dyrevennlig, om en har mulighet til det velg økologisk kylling som har fått vokse på en mer naturlig måte og ikke blitt tvangsforet for å vokse fortest mulig og gitt antbiotika uten grunn. Forskning viser at dersom alle som har mulighet til velger en kjøttfri dag i uka vil vi mye enklere kunne produsere nok mat til hele jordas befolkning,uten at vi trenger å ta i bruk nye jordbruksområdet. Da områdrene en bruker til å ta i å produsere for til dyra kan brukes til å dyrke grønnsaker,korn, bønner,linser istedenfor. Dette har betydning i et bærekraftig perspektiv. Tenke globat handle lokalt er et av mottoene til Verdenskomisjonen for miljø og utvikling. Jeg tror at de fleste i Norge har mulighteten til å ta dette valget, en må bare vite det.Det er nettop det Caroline viser et eksempel på her. En bevisstgjøreing om at alle kan gjøre noe. Mine opplysninger er basert på en fordypning i oppvekst og bærekraft. Håper det går bra med lillegullet ditt i barnehagen Caroline og at starten etter jul har gått greit. Om det har vært litt vanskelig vit at dette er helt vanlig etter et langt opphold fra barnehagen, og det går seg til etterhvert. Barna i barnehagen jeg jobber lærer om bærekraft også de minste,en dag i har vi kjøttfri dag og lager mat uten kjøtt eller fisk. Vi resirkulerer og der er kjempestas å være med på gjennbrukstasjonen, på turer lærer barna om det biologiske mangfoldet. Barnehagene skal lære barna om dette og det er noe du kan etterspørre i ditt barns barnehage. Innlegget ditt var klokt å bra skrevet prøv å ikke bry deg on de negative kommentarene, heier på deg!!!!

 133. Så utrolig bra engasjement! Å bli mer bevisst på sin egen livsstil er bare positivt. Som oftes er kritikere av vegetarmat, de som oftes ikke har lest seg opp, eller vet hva det innebærer. Håper du overser kritikken, og står på videre.
  Glede meg til å lese mer om dette fremover 🙂

 134. Om man ønsker å spise kjøtt må man tilstrebe og spise hele dyret. Ikke bare den magre delen som feks lavkarbo-kosthold tillater. Spis også pølser og annen innmat, kok supper på knoker, og lag mat av hodet. Utnytter vi hele dyret blir det også mer bærekraftig. Man må tenke på hva man spiser så det blir variert og sunt kosthold, og kutte ut litt rødtkjøtt er en helsegevinst, men å spise litt er heller ikke de værste man gjør.. Så lenge man da ikke spiser bare indrefilet.
  Skal man slå et slag for miljøet bør man også kutte ut flyreiser og reise mer kollektivt, resirkulere og kjøre minst mulig bil, også elbil.. Elbiler,som tesla, har riktig nok null utslipp lokalt, men om de forurenser mindre en vanlige biler generelt er det isåfall marginalt.

 135. Det er masse B12 i melkeprodukter, så med mindre man er veganer, er det ingen grunn til å bekymre seg for mangel på det! Jeg får det jeg trenger av B12 fra næringsgjær som jeg kjøper på helsekost 🙂

 136. For et fint engasjement! Har lest mange fine hjertesaker her på denne bloggen, og ble ikke overasket i det hele tatt. Tanken på at hun hadde slue baktanker traff meg ikke i det hele tatt, og det tror jeg ikke er tilfelle heller. Håper ikke du bryr deg om disse tåpelige kommentarene, Caroline, det er kjempebra det du gjør! 😀

 137. Det er mange måter å hjelpe til mot klimautslippene på. Å la være å spise kjøtt er ikke den eneste. Å kutte ut kjøtt er en ganske ekstrem omveltning. Som du skriver er man nødt til å være bevisst rundt de andre tingene man spiser slik at man får i seg de næringsstoffene man trenger.

  Ellers vil jeg si at det er ikke all type rødt kjøtt som produseres her i Norge som er så lite klimavennlig som du sier. Hvalkjøtt er det sunneste kjøttet og det som inneholder mest proteiner og minst karbohydrater ut av alt kjøtt! Det fanges og produserer på en bærekraftig måte. Hvalen svømmer i havet og beiter i det fri. Man trenger ikke å produsere fôr til den, som ofte er en veldig lite miljøvennlig produksjon. I tillegg er det også svært viktig at den fanges for å holde balansen i havet. Vi kan på den måten fortsette produksjon av hvit fisk. Dette er en vinn-vinn situasjon.

  1. Alternativ måte å være mer miljøvennlig på: Slutt med bruk-kast levemåten vi har. Å kjøpe nytt, fornye/gi bort garderoben vår minst en gång i året, for så å kjøpe nytt, er en veldig lite miljøvennlig måte å leve på. Hvis enhver hadde halvert mengden klær & ting og tang man kjøper, så tror jeg at vi her i lille Norge hadde gjort en stor forskjell. Du nevner jo det i begynnelsen av innlegget, men går heller for å redusere inntaket av kjøtt (noe som absolutt ikke er dumt, men et godt tiltak mot miljøet). Jeg tror du kunne gjort mye mer ved å halvert innkjøp av treningsklær og vanlige klær generelt.

  2. På grunn av alle utslippene våre ut i havet er faktisk hvalkjøtt noe sv det mest helseskadelige som finnes, på grunn av mengden kvikksølv det blant annet inneholder. Dette er fordi den er på toppen av næringskjeden og spiser veldig mye fisk som også har fått i seg kvikksølv, på grunn av våre utslipp, det er farlig for alle og spesielt gravide. Så jeg vil ikke ha anbefalt hvalkjøtt til noen før du har fakta, se The cove så skjønner du hva det er snakk om 🙂 du kan også Google hvalkjøtt og kvikksølv, kommer mange gode artikler med info som støtter det jeg sier

  3. På grunn av alle utslippene våre ut i havet er faktisk hvalkjøtt noe sv det mest helseskadelige som finnes, på grunn av mengden kvikksølv det blant annet inneholder. Dette er fordi den er på toppen av næringskjeden og spiser veldig mye fisk som også har fått i seg kvikksølv, på grunn av våre utslipp, det er farlig for alle og spesielt gravide. Så jeg vil ikke ha anbefalt hvalkjøtt til noen før du har fakta, se The cove så skjønner du hva det er snakk om 🙂 du kan også Google hvalkjøtt og kvikksølv, kommer mange gode artikler med info som støtter det jeg sier
   Svarte på feil kommentar først så jeg

   1. https://www.lofot-tidende.no/nyheter/lite-gift-i-hvalkjott/s/1-1035233-6356468 – les den artikkelen. I grindhval, for eksempel, er det funnet et nivå av kvikksølv som er over grenseverdiene. I Norge er fangst av grindhval ulovlig. Det er kun vågehval som er lov å fangste.
    Jeg har rimelig gode kunnskaper om hval, og har ikke behov for å se noen dokumentar 😉
    https://www.matportalen.no/uonskedestoffer_i_mat/tema/miljogifter/opphever_kostholdsraadet_for_hvalkjott_rettet_mot_gravide_og_ammende – denne artikkelen viser også at Mattilsynet opphever rådet om at gravide ikke skal spise hval på grunn av mengden av kvikksølv.
    Så etter et raskt google-søk så lurer jeg på hvilke artikler du mener som støtter det du sier? 🙂

 138. Mrs. Johansen

  Jaaa! Så herlig å lese. Vegetar er veien å gå. Jeg kuttet kjøtt for 2 år siden og savner det ikke. Gleder meg til å prøve denne oppskriften din.

 139. Hurra for deg, Caroline! Veldig bra å gjøre folk oppmerksom på dette, for jeg er overbevist om at de fleste rett og slett ikke vet at kjøttindustrien er verstingen selv med tanke på miljø og klimagasser. Jeg er selv vegetarianer, og har nesten fått med meg hele familien min på det også! 😀 som du sier: alle monner drar! Takk <3

 140. Bra Caroline! Dette var kult!

 141. Susanne

  Nei, guri!! Så mange stygge kommentarer! :O Det er regelrett mobbing!! Jeg håper virkelig ikke dere som kommenterer stygt oppfører dere sånn åpenlyst foran eventuelle barn dere måtte ha!! FY.. 🙁
  Jeg syns det er helt konge at du tar opp dette temaet, Caroline!! Du har makten til å få slik info ut til mange unge jenter og gutter! STÅ PÅ! 😀 <3

 142. Sara Maria

  YESSSS! Dette har eg ventet lenge på. Hurra for klima! Bra at du som rollemodell med påvirkningskraft står opp for dyrene og vår kjære moder jord. Amen <3

 143. Kristine

  Lett for deg å gjøre dette som har all tid i verden til å stå på kjøkken og kokkelere, men vegetar kost krever utrolig mye arbeid, som gjør at jeg som er medisinstudent, jobber og trener overhodet ikke har tid til å være vegeterianer i tillegg!
  Det er farlig å være vegeterianer hvis du ikke har kunnskapen eller tiden til å ha et skikkelig kosthold…
  Spiser dog ikke rødt kjøtt mer enn en gang i uka og er derfor mye mer miljøbevisst enn deg. Flyr heller ikke og kjører i hjel kloden eller shopper opp ressursene. Det er på shoppingen du kunne gjøre den største forskjellen for miljøet, så ta deg heller en kraftig opprydning her, betyr mye mer enn rødt kjøtt av og til!

  1. Caroline

   Det kommer helt an på, Kristine, men jeg har på ingen måte all verdens tid til å kokkelere på kjøkkenet 🙂 Jeg håper å kunne dele vegetaroppskrifter som er enkle å lage, ikke for kompliserte slik du beskriver 🙂 Jeg har heller ingen planer om å bli vegeterianer, eller oppfordre noen til å bli det for øyeblikket. Du har helt rett i at det da kreves en god del kunnskaper.

   Har du tall som viser at klær o.l betyr mer enn rødt kjøtt? Jeg har stor mulighet til å påvirke andre mennesker til lavere kjøttkonsum, som igjen vil ha en betydelig effekt på klimaet. Muligheten min til å påvirke ligger i kraften av bloggen, som i stor grad er avhengig av det du beskriver. Har du tenkt tanken at ved å kutte ut dette så vil jeg på sikt miste mye av muligheten til å påvirke?

   Jeg synes det er ekstremt fascinerende hvor opptatt enkelte er av å finne feil hos andre mennesker og hva de gjør, i stedet for å selv forsøke å være en del av løsningen og samtidig oppmuntre andres innsats. Kommentaren du legger igjen her nå hjelper ikke akkurat klimaet på noen måte, om noe så har den en negativ effekt.

   1. Carrie

    Men hør – du mener du har stor mulighet til å påvirke andre til å spise mindre kjøtt. Det tror jeg på. Men er ikke den logiske slutningen at du har den samme muligheten til å påvirke andre til å kjøpe mindre klær? Eller i det minste å unngå å aktivt oppfordre til kjøp gjennom annonselenker og reklame? Og en ting til – uten å sammenligne kjøtt og andre ting – jeg er enig i at rødt kjøtt er en miljøversting, og jo flere som blir oppmerksom på det, jo bedre. Men konvensjonelt dyrket bomull er også ille. Fra er miljøperspektiv er bomull det dårligste valget du kan gjøre. Du ville blitt sjokkert om du hadde satt deg litt inn i hvor mye vann som går med til bomullsproduksjon, hvor mye insektmidler og gift som blir brukt, og hvor mye kjemikalier som blir brukt i produksjonen og hvilke skader det påfører arbeiderne. Jeg skal ikke sitte her og vifte med pekefingeren, men jeg vil oppfordre deg til å se filmen the True Cost på netflix, for å sette deg inn i temaet. Jeg synes du bør vite litt om dette så lenge du har som yrke å påvirke folk til å kjøpe klær.

  2. Vegetarkost trenger ikke ta mye tid, og kunnskapen er lett tilgjengelig med litt innsats. Er selv veterinærstudent og har ingen problemer med å lage vegetarkost, tar lengre tid å styre med kjøttet synes da jeg 🙂

 144. Utrolig kult Caroline! Dette er en viktig sak som trenger å komme frem i lyset. Alt for få mennesker innser at rødt kjøtt er en av de største kildene til forurensing (20% av det totale utslippet i veden). Når du nå velger å sette fokus på dette er du virkelig med på å gjør en forskjell med så mange mennesker som du påvirker i hverdagen. Ja, som du får kritikk for så er du kanskje ikke så flik til oppfordring om et mindre forbruk. Men som sagt et rødt kjøtt en av de største bidragsyterne til forurensing, så om mange mennesker velger å kutte litt ned på kjøtt spising så vil det gjøre en enorm forskjell. Jeg prøver å kutte ned på rødt kjøtt av miljømessige grunner og da er bloggen din en fin kilde til mettende og næringsrike vegetar måltider. Stå på!

 145. Supert at du kutter i kjøttforbruket Caroline 🙂 Så mange kverulanter det er her, slitsomt å måtte forsvare seg hele tiden. Syns dette er et steg i riktig retning! Ingen kan være 100% perfekte og det virker som folk her inne forventer det fra deg. Lurer på hvor perfekte de er selv? Før man retter fingeren på noen bør man sjekke om sin egen finger er ren.

 146. Synes du burde få frem dyremishandling i dette. Slik du skriver virker det som at du kun er opptatt av kroppens behov og miljøet, ikke de stakkers dyra som lider av dette enorme kjøttforbruket.

 147. Dette er så flott Caroline! Det er som du sier, hvis alle gjør litt, så er det en veldig god start 🙂

 148. Anbefaler deg å se Cowspiracy. 🙂 Der får du se at produksjon av kjøtt forurenser mer enn hele verdens transportnæring til sammen.

 149. Marte Svendsen

  Hei!
  Jeg kan vel ikke huske om jeg har lagt igjen en kommentar på en blogg noen gang, men nå føler jeg virkelig for å ytre noen meninger…
  For det første, jeg synes det var et utrolig flott innlegg og gleder meg til spennende oppskrifter i fremtiden:) dette er noe alle kan dra nytte av!
  For det andre, jeg får rett og slett bakoversveis av noen av disse kommentarene… Kritikken starter der noen mener du «kopierer» Sophie Elise ved å bli engasjert. Den fortsetter med negative kommentarer ang ditt innhold i innlegget og tar faktisk en tur innom hva slags bil du kjører… Det i seg selv blir faktisk helt komisk… Virker som flere her tror du skal forandre verden helt på egenhånd:)
  Og sist men ikke minst… Slik snakk på nettet håper jeg voksne folk ser seg for gode til. Det er store debatter ang mobbing, og spesielt hos barn. Dette er svart på hvitt et prakteksempel på at voksne mennesker burde ta seg en titt i speilet og finne ut av hva slags forbilder de ønsker å være. Helt skammelig hvordan enkelte ytrer meningene sine!
  Ha en fortsatt strålende dag:)

 150. Vil stille spørsmål ved hvorfor Caroline føler for å svare tilbake på frekke kommentarer hvis hun er sikker på sitt ståsted. En ting er at noen rakker ned på henne, det vil alltid skje. Men det er ikke ok at hun rakker ned tilbake. Hva er så forskjellen på henne og haters? Ingen kan stoppe haters. Just let them be.

 151. Martine

  Så utrolig bra, Caroline!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *