oppskrift-onsdag: egengravet laks med ostekrem

gravlaks_3

God morgen! Det er onsdag igjen og vi er bare to dager unna helg, så dersom du skal ha besøk i helgen eller bare har lyst til å lage en skikkelig god forrett, må du følge med nå! Flere av dere etterspurte forretten jeg viste frem på nyttårsaften, en rett som måtte prøves ut etter  en tur Lars-Kristian og jeg hadde til Geiranger. Der fikk vi servert en helt fantastisk forrett, og selv om vi ikke helt vet hva det var, har jeg forsøkt å gjenskape det – og absolutt med hell vil jeg si. Dette er utrolig godt: gravet laks med ostekrem, appelsinsaus og suragurk. 

gravlaks_2

til 4 personer 

♥ 40 g. salt ♥ 60 g. sukker ♥ 3 ss. aquavit ♥ litt hvitt pepper ♥ en god mengde frisk dill 

Det er ikke vanskelig å grave laksen selv, til 1 kilo salma trenger du mengden som står over, men beregn gjerne 50-60 gram fisk per person. Del fisken i passe biter og gni den godt inn med salt, sukker, pepper og dill. Drypp aquaviten over og legg delene oppå hverandre. Ha gladpack over samt en tung asjett, og sett dem i kjøleskapet i helst 3-4 døgn. Det blir helt magisk! 

gravlaks

♥ 1 dl. fløte ♥ 1 pakke snøfrisk ♥ pepper 

gravlaks_1

Når fisken er ferdig etter noen døgn, er den klar. Som tilbehør til denne skal vi lage en ostekremen. Pisk krem av fløten og bland inn snøfrisk. Smak til med pepper. 


En enkel saus som du absolutt ikke trenger mye av lager du av appelsin og soyasaus. Press ut juicen av en halv appelsin og tilsett 1 ts. soyasaus. Bland godt. 

gravlaks_5

Annet tilbehør som er helt nydelig til dette, er suragurk i tynne, tynne strimler. Du bruker bare en ostehøvel for å skjære dem opp og deretter kan du skjære dem i tynne strimler med en kniv. Bruk også frisk dill og timian som tilbehør. 

gravlaks_4

Fisken skal i ovnen, men absolutt ikke lenge. Sørg for at ovnen er forvarmet på maks og ha deretter fiskebitene inni i 30 sekunder. Du trenger ikke å la den stå mer, for den skal ikke bli varm. Ha serveringsfatene klare og legg fisken oppå ostekremen. Server! Mmmm! Gjestene kommer til å storkose seg, og vertsskapet også 😉 

– håper det smaker – 

13 kommentarer

 1. Hei! For en super oppskrift! Et lite tips, det er forskjell på røkelaks og gravlaks. I overskriften står det egenrøket laks, men her er det oppskrift på gravet laks. Så slipper folk å bli forvirret 🙂 Man kan også grave kjøtt, har selv gravet elgkjøtt nå i høst og det smaker kjempegodt! Synes du har en veldig bra blogg 🙂

 2. Kristin

  Pssst… Dette er vel egengravet laks;)

  1. Caroline

   Haha, ja!

 3. Denne så veldig god ut! Har laget mange retter fra boken din, like gode smaker hver gang 🙂

  Håper dagen din blir fin 🙂

 4. Ka e gladpack?

  1. Plastfolie!

 5. hella elise

  takk for alt du deler!
  fint å lese idag: https://www.mammadamen.com/2015/11/det-som-virkelig-er-magisk/

 6. Hei Caroline! Eg og ei venninne skal til Sunprime Miramare beach hotel i Rhodos, der du var. Kan du svare på om det er veldig mye vind der? Var det evt en stor nedtur med besøket deres? Setter stor pris på svar:)
  Klem

  1. Kristin

   Ja, mye vind

 7. Hej fina <3
  Hoppas du har en fin onsdag.
  Jag har skrivit lite om likheter och skillnader mellan första och andra barnet på bloggen – kika gärna in för att läsa 🙂
  Tusen kramar <3

 8. Duuuuuu… Nå har jeg ikke kikka innom bloggen din siden i helga men HVA har skjedd med sminka di?!! Du er så nydelig sminket i «mixing colors» og «snødag søndag» spesielt det bildet med deg og nelia ute, har du falske vipper eller vxippeexstentions? Øyenskyggen din er nydelig på dissa bildan og hudfarge naturlig og fin! Kan du lage sminkevideo av hvordan du gjør det? Og hvor har du kjøpt den vite utejakka med norgesflagg og pels? Så fin! Altså, du blir bare vakrere og vakrere med alderen du❤️ Og siste spørsmål; de dærre hvite tenna dine, åssen bleker du di/holder de ved like?Jeg prøvde sånn hjemme-gjør-det selv swiss whitening og følte det hjalp med en gang, men nå er tenna mine nesten mer gul enn de var før jeg startet.. Er du redd for misfarging med kaffe? Stor klem!

 9. Oh lord:-)
  DET så godt ut.Dette skal jeg lage en dag.
  Nam nam

 10. Maj Sandvik

  Retten virker spennende. Men blir ødelagt av den miljøforurensende oppdrettslaksen fra SALMA.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *