i går fikk jeg besøk av politiet

caroline-berg-eriksen-nelia-anette-strand

Mammapolitiet. Dere vet den gjengen mødre som tror de har fasiten på barneoppdragelse og som tror de vet alt om deg som mor og ditt barns behov. Det til tross for at de hverken kjenner deg eller barnet ditt. Nå kjenner jeg at nok er nok og nå er det faktisk på tide at noen setter dere på plass også. Dere irriterer vettet av meg og jeg lurer på når dere skal forstå at dere ikke sitter på alle de rette svarene. Et privilegium alle foreldre har er jo faktisk det at de kjenner best sine egne barn. I går var det en av dere som påpekte at Nelia måtte få lov til å være syk når hun var syk. Hun gikk så langt som å regelrett beskylde meg for å overse det faktum at hun er syk og at jeg heller var opptatt med å planlegge alenetid for meg selv i stedet for å ta meg av jenta mi. Unnskyld meg, men var du tilstede her og så hva vi foretok oss i går? Så du at vi var inne hele dagen både før og etter lunsj? Var du her for å dømme om Nelia ville være med oss ut en tur eller ikke i går? Nei. Det var du ikke. Var du her da Nelia stod og slo i døren fordi hun var lei av å ligge inne og sove som hun hadde gjort hele dagen? Nei, det var du ikke. Men det var jeg. Vi kjenner henne best og vi kjenner hennes behov, så dette var en avgjørelse både Lars-Kristian og jeg som foreldre tok. En helt riktig avgjørelse. Nelia er et aktivt barn som elsker å være sosial, og for henne var det viktig å komme seg ut med familien sin etter flere timer innendørs. Dette vet ikke du, for du kjenner henne ikke. Og dette stikket du så fint avsluttet med, det med at ingen har så mye alenetid som meg. Du fikk meg til å le høyt. Virkelig. At det i det hele tatt er mulig å følge så lite med? Ikke uttal deg om ting du ikke har den ringeste anelse om. Skal du komme med anklagelser, så ha i hvert fall fakta på plass. 

innlegg mandag

Vi er dessverre ikke velsignet med å ha familien vår i umiddelbar nærhet, så da Nelia kom til verden var vi helt alene med henne uten muligheten til å få hjelp eller barnevakt fra besteforeldre eller annen familie. For mange er det vanlig å kunne dra på kino i helgene eller ut og spise nå og da for å nyte litt alenetid, fordi besteforeldre eller søsken stiller opp, men dette privilegiet har ikke vi. Med min familie i Sarpsborg og hans familie i Ålesund har vi ingen som kan stille opp uten at det krever mye planlegging og reising enten for oss eller dem. Så nå som alle er på ferie sammen, synes vi det er utrolig hyggelig for Nelia å få være litt sammen med besteforeldrene sine alene, samtidig som mamma og pappa få være litt alene og pleie kjærligheten. Alenetid for foreldre som har en hektisk hverdag er utrolig viktig mellom lek, middagslaging, barnehagehenting og bleieskift. Og for at ingen skal arrestere meg nå: vi elsker hverdagene våre med Nelia og kunne ikke bedt om noe bedre. Men kjærestetid er viktig mellom slagene om romantikken ikke skal dø og forsvinne. Det vet de aller fleste. 

morgenkos-2-caroline-berg-eriksen-nelia-mamm

Her om dagen var det en annen som kritiserte oss for å drikke alkohol mens Nelia var tilstede. Dette er en problemstilling som mammapolitiet er svært glad i, men vet dere hva? Dette med barn og alkohol er ikke et problem for oss, for vi har det helt fint med én øl og ett glass vin. Her er det aldri snakk om å drikke mengder, og jeg tar heller et glass vin enn et glass brus, fordi jeg koser meg mer med det. Jeg mister ingen kontroll over situasjoner eller forsømmer noen ved å drikke et glass vin til maten min. Det at noen har et såpass snevert syn på dette med mengde og måtehold når det kommer til alkohol – det skremmer meg. Dette innlegget kunne fortsatt i det uendelige, for listen over ting som mammapolitiet klager på er lang og enda har ikke Nelia blitt to år. Det startet jo allerede da hun lå i magen min, så hvor skal dette ende? Det er nødt til å bli slutt på å dømme andres valg uten å vite bakgrunnen for valget. Eller uten å vite forutsetningene. Jeg har flere venninner som har opplevd å bli satt på plass av mammapolitiet for valg de har tatt som andre mener er feil, så mammapolitiet eksisterer overalt, også langt utenfor mitt kommentarfelt. Skal vi ikke slutte å sammenligne foreldre med foreldre, akkurat som vi skal slutte å sammenligne kropp, kosthold og livsvalg med alle andre? Jeg synes virkelig det er på tide. 

IMG_3163

Så vær så snill, kjære mammapoliti. Dere må virkelig ta dere sammen. Dere er med på å bidra til at mødre i hele Norge føler seg som verdens dårligste fordi de ønsker en kveld alene med mannen sin, fordi de liker et glass rødvin til maten eller fordi de velger det ene bleiemerket fremfor det andre. Det holder nå. 

536 kommentarer

 1. Uff, vanskelig dette her. Og det er vanskelig med en gang det dreier seg om barn og hva er som barnas beste og hvorvidt man skal » bry» seg dersom man opplever at barn lider av valg de voksne gjør. Jeg støtter ikke det det høres ut som du ble utsatt for. Utifrå bloggen kan man vel ikke ha noe å utsette på deg som mor?! Men samtidig støtter jeg det å bry seg. En mor vet stort sett sitt barns beste og kjenner barnet sitt, men ikke alltid. Sier ingenting om deg her, kjenner deg ikke, vet ikke hva politimammaen så da hun gikk løs på deg. Men å se barna først må vi ikke bli redde for.

 2. All respekt til deg! Du er så utrolig god mor og ingen kan ta det fra deg!
  Kos dere masse på ferie og slapp av! Det fortjener du <3

 3. camilla

  Det er mange barn jeg synes synd på, de som blir mishandlet, lever på flykt, i frykt eller krig, husløse, sultne, alvorlig syke etc. Jeg benytter hver mulighet jeg har for å hjelpe, støtte og bidra for å bedre disse barnas hverdag, da ikke bare med gode ord. Jeg kan jo bare forestille meg hvilken tortur det må være å synes synd på Nelia….
  Til deg Caroline, folk flest er normale og ser galskapen. Nyt livet <3

 4. Skjønner egentlig ikke at dette er noe å lage så
  Mye oppstyr om. Er man trygg i sine valg og har selvtillit nok, behøver man overhode ikke bry seg om hva andre mener om ens barneoppdragelse og samvær med egne barn.
  Viktig også å tenke på at det du kaller «mamma politiet» nok i en del av situasjonene faktisk mener gi råd. Noen av «dem» har sikkert egen erfaring fra det å ha barn, og så ønsker de dele av seg fra sine opplevelser med barna. Klart at man slett ikke behøver ta til seg rådene, men heller ikke «meisle» de ned på en veldig nedlatende måte slik du har gjort her, Caroline.
  Husk det er stor forskjell på råd og komandering. Og husk også at det finnes barn der ute som nok skal være veldig glade for at noen bryr seg og ser når ting ikke er som de skal (mener da ikke det gjelder dere, Caroline).
  Bekymrede naboer etc etc har mange ganger avslørt dårlige forhold i barnefamilier – viktig at man fortsatt kan reagere når noe virker feil.
  Og til slutt – dere velger være offentlige gjennom bloggen din pluss i noen andre sammenhenger. Denne offentligheten omfavner også Nelia – i stadig sterkere grad. Dere har sikkert tenkt nøye gjennom dette før dere begynte legge ut mye bilder etc av henne så skal ikke «bry» meg ned det. Men minne om at dere har valgt en type levemåte som innbyr til at folk flest har meninger om dere i mye og mangt. Dere får masse skryt og support og sikkert er mye av dette rettmessig, men noe kritikk og uenighet og argumentasjoner for dette er nok en del av «prisen» for hvordan dere har valgt å leve.
  For å si det enkelt: «man får ikke i pose og sekk».

  1. Ida-Kristin

   Det er stor forskjell på å være oppriktig bekymret for noen, og derfor di ifra, og å være en bedreviter. Sistnevnte er en STOR forbanna uting! Punktum!!

  2. Julianne

   Herregud. LOL. For en teit kommentar

  3. Helt rett! Hvis man velger å vise hele sitt liv med detaljer må man tåle kommentarer og kritikk!

 5. Veronica

  Våkne opp og se realiteten: det spiller ingen rolle hva man gjør, for man gjør alltid noe galt i noens øyne. Folk skal stikke snuten sin i andres saker uansett hva det måtte være. Man kan aldri gjøre alt riktig. Jo fortere man innser det, jo lettere blir det og rett og slett bare overse dem. Punktum.

 6. Hvor har du kjøpt den surte overdelen?
  Takk 🙂

 7. Jeg lurer på om mammapolitiet tenker på hvordan måten de oppføre seg påvirker barna deres. Man er ikke akkurat et godt forbilde hvis man bruker tiden sin på å rakke ned på andre! Alle kan se at Nelia er en frisk, lykkelig og oppegående jente, så det er ingen grunn til å komme med slik nedlatende kritikk. Jeg synes det er bra at du skrev dette innlegget, Caroline. Internett har desverre blitt et sted der man kan sitte bak en PCskjerm og kritisere andre, selv om man ikke kjenner dem eller har noen som helst kunnskap om hvordan livene deres er i «den virkelige verden» utenfor det som skrives eller vises gjennom bilder.

 8. Bra skrivet! Förstår inte att folk orkar hålla på som de gör.

 9. Synes absolutt dere gjorde riktig valg. Som du sier så kjenner dere Nelia best. Og selv om man er syk så kan man tåle å gå ut av huset. Der dere er på ferie nå er det varmere enn her i Norge uansett, så er ikke slik hun blir utsatt for kaldt trekk eller lignende. Merker selv jeg føler meg bedre etter en tur på butikken, en liten gåtur ut e.l. når jeg har vært inne og vært syk. Tror både hodet og kroppen trenger en liten luftetur da.

 10. Noen ganger vet faktisk andre best. Det er faktisk ikke lurt å drikke alkohol foran barn, for eksempel. Men ja, ofte er det irriterende når andre dømmer deg ut ifra den bitte lille informasjonen de har.

  1. camma83

   Så lenge man ikke er full med barn tilstede så er det hver og en sin egen besluttning. Hvis alt skal dreie seg rundt ett lite barn så er det ikke rart det blir mange skillsmisser..

 11. camma83

  Mammapolitiet = missunnelige sure kjærringer!! Ja det dreier seg om missunnelse. Kanskje vi jenter skal bli flinkere på å beundre hverandre istedefor å trykke seg selv ned ved å missunne andre.. Alle oppegående mennesker skjønner at Nelia er heldig som har så fornuftige snille og resurssterke foreldre. Bruk heller den energien på barn som birkelig trenger hjelp!

  Kos dere på ferie 🙂 🙂 Caroline du er fantastisk!!!

 12. Josefine

  Et godt skrevet innlegg, Caroline 🙂 jeg har ikke barn selv, men har diskutert «alkohol-barn-debatten» med min kjære om hvordan vi eventuelt kommer til å gjøre det den dagen vi får barn. Jeg ser at du skriver at det å ha et snevert syn angående alkohol og måtehold er skremmende (tenker ikke generelt, tenker på hva du skriver i dette innlegget). Jeg lurer litt på hva du mener med det? Jeg kan nemlig ikke se at det er skremmende at noen velger å ikke drikke foran barn, om det så er ett glass vin eller en øl, på samme måte som at jeg ikke ser poenget med at noen absolutt må kommentere hva andre gjør rundt sine barn. Men altså, «snevert» og «skremmende» lurer jeg på 🙂 utenom det, det ser ut som dere er to gode foreldre som selvfølgelig vill det beste for Nelia, så får disse andre såkalte «mammapolitiene» la vær å komme med usaklig kritikk og holde sitt syke barn inne hvis det er det beste for det barnet 🙂

 13. Er du med på leken må du tåle steken. Det må være naturlig at folk kommenterer slike ting når bloggen består av innlegg om barn og familieliv. Når man via bilder og informasjon inviterer folk til å ha meninger, så må man etter min mening også tåle at det kommer negative tilbakemeldinger. Dessuten kan en slik konstruksjon av «mammapolitiet» som her blir beskrevet, generalisere og overdrive noe som kanskje egentlig ikke eksisterer i så stor grad. Dersom man har en stor blogg med mange lesere, hvor man inviterer lesere til å ta del i hus og familieliv, så må man også tåle å få tilbakemeldinger som ikke alltid er utelukkede positive. Jeg skjønner at det er lett å ta ting personlig og at grensen naturligvis går et sted, men et slikt innlegg er i mine øyne kun en bønn om sympati og får derfor motsatt effekt ved at folk skriver usaklige meldinger i kommentarfeltet over.

 14. Ragnhild

  Kommenterer aldri, men må bare nå. Godt skrevet Caroline! Er ikke mor selv, enda, men dette «mammapolitiet» må virkelig roe seg ned.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *