jeg er redd

feire-elise-carolinebergeriksenno-gjengen

Jeg er livredd for kreft. Min farfar døde av kreft da jeg bare var 2 år og 6 måneder gammel. Jeg ble aldri kjent med ham, men jeg husker ham likevel. At jeg satt på fanget hans og at han sa hi baby mens øynene hans lo. Jeg har i hvert fall et slikt minne om ham, men om det har blitt fortalt eller om jeg faktisk husker det, vet jeg ikke. Jeg synes å huske at jeg var i begravelsen hans også. Pianomusikk og lommetørkler. Men jeg var ikke der, har mamma sagt i ettertid. Det er rart hvordan vi synes å huske ting vi aldri har opplevd, fordi ønsket vårt om å ha vært tilstede er så stort. Det er trist å savne noen som du egentlig aldri fikk kjenne og det er enda mer trist å miste noen som du har lært å elske. Kreft er en sykdom som tar. Onkelen min tapte også kampen mot kreften. Ord kan ikke beskrive hvordan det er å se noen visne bort på den måten. Å vite at det ikke er noe du kan gjøre, at ingenting nytter. At de bare blir svakere og svakere rett foran øynene dine. Jeg glemmer aldri bloggen til Regine. Jeg fulgte henne gjennom de verste årene i hennes liv og gråt den dagen hun måtte forlate oss. Selv om jeg ikke kjente henne, gjorde hun et sterkt inntrykk på meg, og jeg håper at mange i dag fortsatt husker henne og hennes vakre ord. Hun kjempet virkelig til det siste, og det gjorde farfar og onkel også. 

Kreft er en sykdom som alltid har skremt meg, men det er bedre å vite enn å lure. Det året du fyller 25 blir du som kvinne automatisk kalt inn til celleprøve, og den rådes du sterkt til å ta. Jeg husker hvor mye jeg alltid gruet meg til å ta min. Og tiden etterpå, det å vente på svar på noe som kan endre hverdagen din, det er helt forferdelig. Alt har gått fint for min del, men forrige gang jeg tok den, fikk jeg svar om at jeg måtte ta den om igjen. De hadde ikke fått med seg nok celler. Denne gangen har jeg utsatt og utsatt. Slike ting har lett for å havne nederst på listen i en ellers hektisk hverdag og det er egentlig alt annet enn greit. Jeg gruer meg for å gjøre det igjen, både fordi jeg i dag vet ganske mye om denne sykdommen, men også fordi jeg synes det hele er en ekstremt ubehagelig opplevelse. I dag har jeg likevel bestilt meg ny time. Så jeg får snart vite. 

1


Det er ikke mange uker siden jeg snakket med en av mine beste venninner. Hun fortalte meg at hun hadde testet positivt på en celleprøve og at hun allerede hadde grove forstadier (CIN3). Jeg ble redd. Vi sendte tekstmeldinger og jeg var så positiv jeg kunne, men egentlig gråt jeg. Jeg ble livredd for henne og irritert på meg selv som hele tiden lar denne enkle testen falle så langt ned på listen min. Det går heldigvis fint med venninnen min og det er jeg ekstremt glad for. Henne skal jeg nemlig ha for alltid. Men jeg er garantert ikke den eneste som har hatt en slik samtale med en venninne. Kanskje har nettopp du hatt den samme med din. Eller med moren din eller tanten din. 

Hvert år får ca. 30. 000 kvinner beskjed om at deres celleprøve er uegnet og må gjenstas eller viser celleforandringer. Av disse må rundt 3000 fjerne en liten del av livmorhalsen på grunn av høygradige celleforandringer.. Det regnes med at det å fjerne deler av livmorhalsen minimerer risikoen for kreft, men den medfører likevel komplikasjoner som økt risiko for senaborter og senfødsler. Det er ekstremt viktig for oss kvinner å ta dette på alvor. Vi må ta jevnlige celleprøver, og det er faktisk regnet at det reduserer forekomsten av livmorhalskreft med så mye som 70 prosent, dersom du gjennomfører det. Likevel utvikler 300 kvinner livmorhalskreft hvert år, og av disse er det 75 – 100 personer som dør av det. Det dør flere kvinner av livmorhalskreft enn av bilulykker og dette skremmer meg noe helt vanvittig. Men jeg kan gjøre noe med det, og det kan du også! Vet du at det finnes en vaksine mot livmorhalskreft? Det gjør det, og etter at jeg har vært hos legen, tatt ny celleprøve og forhåpentligvis fått den godkjent, skal jeg gjennomføre vaksinen. HPV-vaksinen kan forebygge celleforandringer, og i dag er den en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Alle jenter fra 12 år får tilbud om den, og jeg vil virkelig anbefale på det sterkeste at den blir tatt, også hvis du ikke får den via barnevaksinasjonsprogrammet! 

3

HPV står for de aller fleste tilfellene av livmorshalskreft og dette smittes via seksuell omgang – dermed vil det være veldig lurt å ta vaksinen før du blir seksuelt aktiv. Effekten er størst da. HPV-vaksine gir 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene den er ment for – HPV kan også gi andre former for kreft. Så vær så snill! La oss tenke på fremtiden og gjøre vårt ytterste for å unngå at noen mister oss eller at vi mister noen til dette. Ta vaksinen og reduser risikoen for kreft forårsaket av HPV. 


Jeg vil leve lenge. Jeg vil se Nelia vokse opp. Jeg vil gi henne søsken og jeg vil være der for familien min. Jeg vil ikke være en av disse 75-100 som dør av livmorhalskreft hvert år. Jeg vil beholde venninnene mine, søsteren min, mamma og alle kvinnene rundt meg som jeg er så glad i, lenge. De får ikke forlate meg og de får ikke være blant disse som hvert år dør av dette. 

4

Dersom 10. 000 av dere som leser dette innlegget vaksinerer seg, vil det forebygge rundt 20 dødsfall som følge av livmorhalskreft.Dersom 10. 000 vaksinerer seg vil det forebygge at 500 kvinner utvikler høygradige forstadier som må opereres.

Vaksiner deg du også! Og del dette med alle du kjenner ♥ 

246 kommentarer

 1. CIN3 er alvorlig dersom det ikke diagnotiseres. Jeg hadde CIN3 forandringer og ble livredd, men jeg hadde ingen grunn til det. Celleforandringer utvikler seg (som oftest) ikke til kreft før 15-20 år etter det er påvist CIN3 forandringer. Vil si til alle jenter som er blitt konisert eller venter på å bli det: dette gjøres i gjennomsnitt 3000 ganger per år i Norge, og behandlingen har blitt svært moderne. Det kan som du sier, gi økt risiko for senabort og tidlig-fødsel, men risikoen er minimal, heldigvis. Ved et eventuelt svangerskap kan man få satt inn en cerclarge (bånd på livmorhalsen) dersom man ser at det er risiko for tidlig-fødsel.

  Jeg vil sammen med deg, oppfordre alle jenter til å sjekke seg jevnlig.

  1. Sveinung Sørbye

   CIN3 i seg selv er ikke farlig. Du kan ikke dø av CIN3. De fleste kvinner med CIN3 har ingen symptomer. Men kvinner med CIN3 har økt risiko for utvikling av kreft. Denne risikoen omtrent 1 prosent pr år. Derfor anbefales det at kvinner med CIN3 får behandling med konisering der celleforandringene i livmorhalsen blir operert bort. Dette inngrepet kan redusere risiko for kreft med 90 prosent, men det er viktig med tett oppfølging de første årene etter konisering.

   http://kreftlex.no/Livmorhals.aspx

 2. Hei!

  Viktig tema, og flott at du bruker stemmen din på slike ting, virkelig!

  Jeg har, som mange andre, opplevd kreft på nært hold. Dette vil helt sikkert virke «teit» for noen, men jeg ønsker likevel å komme med noen betraktninger rundt språket vi bruker om kreft og andre sykdommer. Dette er ikke en kritikk mot Caroline, men noe vi alle kan bli mer bevisste på.

  I dagens vestlige samfunn er ikke sykdom og død lenger en naturlig del av livet. Vi måles gjerne ut fra suksess og prestasjoner, og også dette med helse har nå blitt en prestasjon – en skal holde seg frisk. Vi deler verden inn i vinnere og tapere, også språklig. En «taper kampen mot kreften», som om utfallet kunne blitt annerledes om en hadde gjort noe hardere eller bedre. Husk at syke mennesker, en situasjon vi ALLE kan og skal havne i, fortjener å bli omtalt med et verdig språk. Hvis jeg fikk kreft, ville jeg følt det sårt om andre sa at jeg «visnet», «råtnet», «ble oppspist av», «invadert av» osv, og at jeg «tapte» en kamp. Jeg husker VG hadde et stort oppslag med bilder av Patrick Swayze rett før han døde, type «Se de sjokkerende bildene!» og påpekning av at han bare var «skinn og bein». Det føltes så vondt at noen kunne si slikt om noen som var syk og døende – en tilstand som for øvrig er helt naturlig, men som ikke lenger er akseptert. Vi skal alle dø, det er en av få sannheter vi virkelig kjenner.

  Bare noen tanker fra meg. Takk for at du engasjerer, Caroline! Og selvfølgelig – et massivt ja til både vaksiner og celleprøver!

  1. Helt enig med deg V. Uttrykket «tape kampen» er helt feil å bruke. Mange bruker det og har nok aldri tenkt over det.

 3. Bra innlegg så absolutt! Men ikke bekymre deg, uroe deg eller være redd for sykdom. Lev livet ditt, smil, le, se morsomme filmer og tving deg selv til å ha det bra, være lykkelig! Gjør man alle disse tingene, vil ikke sykdom snike seg innpå! Alle har dårlige dager, men stay positive anyways. Du virker som en super dame, Caroline! Skriver masse bra! Haha, følte bare å skrive dette når du kom med et slikt innlegg! Stå på og aldri slutt å smile så har man livet i behold i maaaaaaange år fremover! Man må ikke la bekymringer ta over livet, har jeg funnet ut 😀

 4. Utrolig viktig at du tar opp dette! Kanskje du får noen til å ta celleprøve som har satt det på vent.

 5. Hei Caroline.

  Viktig tema du tar opp. Godt det går bra med venninnen din.
  Hvor er faktaopplysningene hentet fra? Burde ikke det stå i parantes i teksten ? Sånn vi lærte det på skolen. Samme prinsippet her.

  1. Sveinung Sørbye

   Kreftforeningen har mye god informasjon om HPV, celleforandringer og kreft på sine nettsider.

   https://kreftforeningen.no/forebygging/andre-mulige-risikofaktorer/hpv-og-kreft/

  2. Sveinung Sørbye

   Du kan også lese «Sannheten om HPV» på Lommelegen.no

   http://www.lommelegen.no/artikkel/sannheten-om-hpv

  3. Sveinung Sørbye

   Hvis du ønsker enda mer lesestoff med referanser til litteraturen, bør du lese bloggposten til Gunnar Tjomlid om HPV-vaksinen.

   http://tjomlid.com/2011/09/27/hpv-vaksinen-svar-til-charlotte-haug-og-alle-usikre-foreldre/

 6. Så fint, og viktig at du tar opp dette Caroline! Mamman min ble operert pga. celleforandringer i livmorhalsen før fylte 30 år, og diagnostisert med brystkreft i en alder av 38, så kjenner veldig godt igjen frykten du beskriver! Heldigvis går det bra med veldig mange!:-)

 7. Solveig

  Jeg sjekket meg første gang da jeg var 19 år, og fikk da påvist celleforandringer. Nå har jeg hatt celleforandringene i 4 år og skal straks inn for en ny sjekk. Skumle greier.
  Veldig bra innlegg!

 8. Hei. Takk for at du hjelper til med å få dette tema opp og frem.
  Jeg har selv tatt celleprøve, og jeg er bare 23 år.

  Jeg har siden 1998 bodd i et fosterhjem sammen med min yngre søster. Vi har aldri fått vite noe serlig om bakgrunnen vår ( når det kommer til sykdommer osv)
  Helt til en dag, der mormoren til min samboer kommer og kan fortelle meg alt. Mamma og pappa døde for en del år siden, mens min mormor døde når jeg gikk høygravid med prinsessen..
  Så her har det ikke vært enkelt å få vite noe om vår historie.
  Helt til mormoren til min samboer kom en dag med en litt bekymrende melding..
  Hun hadde funnet ut at alle kvinner fra mamma din side ( biologiske ) hadde fått livmorhalskreft etter fylte 50 år. Min mormor hadde kreft da hun døde, men det var ikke årsaken til at hun gikk bort.

  Min foster mor er meget irritert over st jeg har fått tak i denne informasjonen, og at jeg har valgt å dele den med min yngre søster på 19.

  Hun lo meg opp i ansiktet når jeg sa jeg ønsket å ta vaksinen, og at min søster også burde gjøre det. – nei, den kom ikke til å funke på meg sa fostermoren min og fnøs det bare bort.

  Etter dette innlegget SKAL jeg ta vaksinen.. Så kan alle som vi snøfte så mye de ønsker!
  Og hun som har fått hudkreft selv. Og har en sønn som har overlevd hjernesvulst. Nå skal det sies at jeg kaller min fostermor for mamma.. Og at jeg var der hver dag når min bror ( fosterbror) gikk igjennom den fæle tiden. Så nei. Det er ikke gøy å stå på sidelinjen og føle seg hjelpeløs ..

  Takk igjen for at du deler din mening på denne måten Caroline ..
  Nå har jeg skrevet mitt eget blogg innlegg på innlegget ditt :p så jeg avslutter med dette 🙂

  Takk ;)!

  1. Hvordan kan noen som bryr seg om deg fnyse av slikt? Det viser jo at du tar ansvar for egen helse.. Det er virkelig ikke noe å le av. Den er aller best å ta før man er seksuell aktiv, men om du ikke har virusene den beskytter for i kroppen, så vil den jo beskytte mot disse. Hpv-virus er det mange av, men denne vaksinen beskytter mot de aller farligste. Kanskje din fostermor ikke helt har forstått dette? At det er faktisk ikke for sent. Heldigvis er du 19 år, og kan styre dette helt selv. Jeg er 28 år, og bestemte meg for å ta den i høst. Jeg er for ‘gammel’ til å få den dekket, og må betale ca 3500kr, for å få tatt alle sprøytene. Er 3 stk, som skal taes med et visst mellomrom. Og selvom det er dyrt, er det allikevel en liten pris å betale, om den kan hjelpe meg med å holde meg frisk. Hpv-viruset kan man også få i halsen ved oralsex, noe som kan føre til strupekreft, men denne vaksinen beskytter naturligvis mot virusene der og. Heldigvis! Strupekreft er heller ikke tingen. Så for meg var valget enkelt, og jeg støtter Carolines oppfordring her, og stiller store spørsmålstegn ved din fostermor, som forhåpentligvis ikke har fått med seg alt av informasjon om vaksinen. Ta den! Og lykke til. <3

 9. Så flott innlegg, Caroline! Kan jeg ta vaksinen selv om jeg er 23 år?

  1. Du kan ta vaksinen men må betale den selv .prisen ligger på 3000 til 4000 kr .er kun jenter i 7 klasse som får den dekket 🙂

  2. Sveinung Sørbye

   Ja. HPV-vaksinen har dokumentert effekt også hos 45 år gamle kvinner. Forhåpentligvis vil jenter i alderen 12-26 år få gratis HPV-vaksine til neste år.

   http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/09/07/jubler-over-hpv-opphentingsvaksine/

 10. Jeg kommenterer sjeldent blogger, men dette er et tema som fanger oppmerksomheten min på 1-2-3. Jeg er 17 år, og bestefaren min, min farsfigur døde av kreft for ikke altfor lenge siden. Moren min har også uhelbredene kreft og liten tid igjen. Jo tidligere man skjekker seg, jo bedre. Sånne ting er det bare å ta fortest mulig. Om resultatet blir at man har kreft, og du har skjekket deg tidlig, er det jo derfor lettere å få gjort noe med dette før det er for sent. Ha det i hodet når du utsetter testene 🙂 Bra skrevet!

 11. Hei!

  Ikke lenge siden jeg selv var og tok celleprøve og i den forbindelse spurte jeg gynekologen min om dette med HPV-vaksine. Jeg husker ikke hvordan hun forklarte det, men den er bortkastet å ta dersom du er i et fast forhold og seff ikke har sex med andre 😉 MEN den er verdt å ta dersom du er singel eller blir singel. Tenkte bare å nevne det, det er jo 3000-4000 kr det er snakk om 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   Det er dessverre ikke alle gynekologer som er helt oppdaterte når det gjelder HPV-vaksine og effekt hos kvinner i alderen 26-45 år.

   http://www.kk.no/livsstil/voksne-kvinner-b%C3%B8r-ta-kreftvaksine-25612

   1. Miriam

    Jeg tror ikke helt du leste bloggposten min. Selvfølgelig var gynekologen min oppdatert på effekten hos «eldre», men jeg har vært med samme partner i 7 år nå. Har han hatt viruset, har jeg også hatt det allerede. Og kroppen min er da ferdig med dette viruset. Dersom jeg ikke skifter partner nå, så vil jeg jo ikke bli smittet av nytt virus. Med mindre en av oss er utro. Derfor anbefalte hun meg kun å ta den dersom jeg skulle bli singel igjen

  2. Det er riktig! HPV er et virus og virus kan kun forebyggers ved vaksinasjon, det kan ikke kureres ved vaksinasjon. Hvis partnern din har viruset kan du få det fra han og da vil ikke vaksinen hjelpe. Hvis partnern din ikke har viruset, kan du ikke få det fra han og da har du ikke bruk for vaksinen. Men det kan jo skje at en partner er utro og med det får viruset og dermed kan overføre det og i det tilfellet er det godt å ha tatt vaksinen. En annen viktig ting ved HPV vaksinen er at den også beskyttet mot en rekke kjønnsvorter som også stammer fra HPViruset.

   1. Sveinung Sørbye

    Noen tror at dersom man er smittet av HPV, så har man viruset i kroppen resten av livet. Det stemmer ikke. I de fleste tilfeller er en HPV-infeksjon forbigående. Omtrent 90 prosent av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men hos noen kan en HPV-infeksjon vedvare i flere år. Det finnes mange HPV-typer, og man kan dessuten bli smittet av samme HPV-type flere ganger. En naturlig gjennomgått HPV-infeksjon gir lite beskyttelse mot senere infeksjoner. Selv om immunforsvaret har klart å kvitte seg med HPV tidligere, er det ikke sikkert at det går bra neste gang. Smitterisiko for HPV er 10 prosent for hver ny partner. Selv om man lever i et stabilt parforhold har man ingen garanti for at partner ikke har sex med andre. HPV-smitte forekommer hyppigere enn det de fleste liker å tro.

    Det er mulig at HPV i noen tilfeller kan ligge latent i kroppen i flere år for deretter å reaktiveres. Dersom HPV-vaksine kan forebygge slik reaktivering, kan dette delvis forklare hvorfor 45 år gamle kvinner har effekt av HPV-vaksinen.

    http://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article906619.ece

   2. Miriam

    Her skriver han det jo rett ut Caroline, at man bør ta det i et fast forhold fordi man ikke har en garanti på utroskap. Jeg vet ikke med deg, men jeg syns dette blir litt for dumt. Hvis jeg blir singel derimot, skal jeg være den første til å ta den, ingen tvil…

 12. Så de piger/kvinder der oplever symptomer eller har fået bivirkninger efter vaccinen er helt tilfældigt? Det er ikke længe siden de danske sundhedsmyndigheder måtte erkende at da de bad producenterne af vaccinen om at undersøge hvor mange indberettelser af bivirkninger de havde fået, viste det sig at producenten bevidst forsøgte at skjule det ved med vilje at søge forkert i deres system.

  I Danmark har man desuden besluttet at skifte Gardasil ud med en der ikke beskytter mod kønsvorter.

  En overlæge advarer desuden piger/kvinder der træner på et højt niveau i at få den:

  «Særligt sportspiger ramt af symptomer
  Ifølge TV 2s dokumentar var det særligt sportsaktive piger på højt niveau, der har fået symptomer efter vaccinen. Lægerne på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, har brugt et spørgskema til de piger, der kommer på deres afdeling. Her viste det sig, at 3 ud af 4 piger har været aktive på høje niveau, og halvdelen af dem på eliteniveau.
  Overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, fortalte i den forbindelse.
  – Mange af dem træner på meget højt niveau, og vi ved, at det at træne på højt niveau ændrer på ens forsvarsmekanismer og ens måde at reagere på vacciner Det kunne godt være, at man i fremtiden lige skulle spørge pigerne: har du trænet meget i den senere tid? Så kunne det godt være, at man skulle lade være med at vaccinere på det tidspunkt, men vente til et tidspunkt, hvor de ikke træner å meget. Den anden mulighed er, at man kunne vælge at vaccinere pigerne, når de er yngre, hvor de ikke er i så høj en træningstilstand. I Østrig, for eksempel, vaccinerer man fra 9 års alderen. Det kunne godt være, at det var det, vi skulle. »

  http://nyhederne.tv2.dk/2015-07-13-sundhedsstyrelsen-vil-have-hpv-vacciner-undersoegt

  Der ER bivirkninger ved den, og det burde du som minimum oplyse om.

  1. Her er en forskers mening (som har været med til at udvikle vaccinen):

   «Det er et eksperiment, når man forsøger at forebygge livmoderhalskræft blandt kvinder med HPV-vaccinen. For der er ikke nogen dokumenteret langvarig effekt, og man kender heller ikke til bivirkningerne.»

   http://www.bt.dk/danmark/forskeren-bag-omstridt-hpv-vaccine-jeg-vil-ikke-give-den-til-mine-boern

   1. Det er jo ikke samme vaccine der bliver omtalt?

    Gardasil bliver omtalt i mit link, Cervarix bliver omtalt i dit. Cervarix blev fremstillet i 2009, Gardasil i 2006.

    «Gardasil, which protects against four HPV types (6, 11, 16, and 18), is approved by the FDA for use by females aged 9-26 to help prevent cancer of the cervix, vagina, and vulva; genital warts, and anal cancer.»

    «Cervarix targets HPV types 16 and 18. It’s approved for females aged 10-25 to help prevent cervical cancer.»

    De er jo ikke identiske? Heller ikke selvom de begge beskytter mod type 16 og 18?

   2. Sveinung Sørbye

    Cervarix og Gardasil er bygget på samme prinsipp (VLP – viruslignende partiker) og har samme bivikningsprofil. Forskjellen er først og fremst at Gardasil også beskytter om kjønnsvorter og at Cervarix bruker en annen adjuvans. I Storbritannia valgte de først Cervarix, men byttet senere til Gardasil. I Sverige vant først Cervarix anbudet, men svenskene byttet til Gardasil etter en klage fra produsenten. I Australia og i USA er det i praksis nesten bare Gardasil som brukes. I Nederland har de brukt Cervarix hele tiden. I Danmark var det Cervarix som vant anbudet for 2016.

    https://www.nsf.no/nyhet/726783/snart-hpv-start-i-sverige

   3. Anniken

    Det er greit å være bevisst hva man gjør og hva man anbefaler sine barn, men da gjelder det også å være oppdatert.

    På bakgrunn av bekymringene i Danmark er det gjort nye undersøkelser og man har ikke funnet sammenheng mellom vaksinen og POTS eller CRPS

    http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,5561&MainContent_6261=6496:0:25,5942&Content_6496=6178:116543:25,5942:0:6562:1:::0:0

    Selv er jeg stolt av at min 12 år gamle datter fikk andre runde av denne vaksinen i dag!

   4. Sveinung Sørbye

    Store studier viser ingen overhyppighet av nevrologiske eller autoimmune sykdommer blant de som har hatt HPV-vaksine sammenlignet med kvinner i samme alder som ikke har tatt vaksine.

    http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/10/21/184774/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinen

  2. Sveinung Sørbye

   Hvis du er redd for bivirkninger av HPV-vaksinen, bør du ta en titt på denne illustrasjonen.

   http://www.informationisbeautiful.net/2011/is-the-hpv-vaccine-safe-v-2-0/

 13. Tusen takk for at du tar opp et viktig tema.
  Selv har jeg en nevø på 2 år som har leukemi. Det er forferdelig å se den lille, fine gutten så syk. Ingen hår, blitt tynn og har lite energi. Grusomt å se hvordan dette påvirker storebroren på 3,5 år og foreldrene selvsagt. Så takk for at din stemme kan hjelpe andre familier til å finne ut av kreften før det er for sent!

 14. Tusen takk Caroline!
  Allerede i morgen skal jeg ringe for å bestille med time.. Man glemmer av hvor viktig dette er!!
  Takk igjen:-*

 15. Veldig viktig innlegg!! Jeg hadde selv celleforandringer på forstadiet til kreft (CIN III) som din venninne. Var veldig redd, men hadde en fantastisk gynekolog som gjennomførte varmebehandling i stedenfor vanlig «konisering». Ingen bivirkninger, var hjemme fra jobb en dag, og ble gravid 3 måneder senere. Sjekker nå en gang i året, og alt er som det skal. Be venninnen din forhøre seg om dette er mulig å bruke varmebehandling istedenfor konisering! Ikke så vanlig i Norge, men stort sett alle andre land anbefaler denne metoden.
  Har ellers en mor som har hatt livmorkreft og en søster som nå behandles for tarmkreft, så dette var et veldig nært tema for meg..

 16. Tusen takk for at du tar opp dette og i morgen skal jeg bestille timen jeg har utsatt

 17. Hei Caroline!
  Så utrolig bra at du skriver et slikt innlegg. Jeg ble selv rammet av livmorhalskreft i en alder av 22. Jeg ble rammet av en sjelden kreftform som heter nevroendokrin kreft. Vil bare understreke at vaksinen ikke beskytter mot denne typen, så det er viktig å sjekke seg uansett! Ikke tro at man er «fredet» da man har tatt vaksinen 🙂 Nå er det litt over 1 år siden jeg ble ferdig med behandlingen, og jeg er (gudskjelov) fortsatt kreftfri! 🙂
  På tirsdagen skal jeg på «God Morgen, Norge» for å snakke om akkurat dette her. Oppfordrer derfor alle som leser dette til å se på GMN tirsdag 17/11! 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   Neuroendokrine karsinomer i livmorhalsen skyldes vanligvis HPV og kan dermed forebygges ved hjelp av HPV-vaksine.

   «An association with high risk human papillomavirus (HPV) infection (HPV 18 more than HPV 16) has been described for both small and large cell neuroendocrine cancers»

   http://www.uptodate.com/contents/small-cell-neuroendocrine-carcinoma-of-the-cervix

  2. Sveinung Sørbye

   Det stemmer at HPV-vaksinen ikke gir 100 prosent beskyttelse. Det er derfor viktig at kvinner i alderen 25-69 år tar celleprøve hvert tredje år. Dagens HPV-vaksine dekker HPV type 16 og 18 som er årsak til over 70 prosent av livmorhalskreft. Det er nylig godkjent en ny HPV-vaksine som dekker til sammen ni HPV-typer og som kan forebygge opp til 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

   http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/06/19/godkjente-ny-vaksine-som-gir-bedre-beskyttelse/

 18. Bra innlegg Caroline med et viktig tema. I utgangspunktet tenkte også jeg at jeg ville la min13 åring ta vaksinen mot livmorhalskreft. Jeg var usikker, siden det fremdeles finnes for lite forskning på området, og at flere unge jenter i andre land har blitt syke, til og med dødd av vaksinen. Min datter tok vaksinen i høst, og har siden da slitt med uttalt slitenhet, kroppssmerter, hopepine og klarer ikke lenger fungere normalt. Jeg angrer som en hund på at jeg lot henne ta vaksinen! Fra å ha en livsglad energifull jente, har jeg nå en jente som sliter bare med å komme gjennom dagen, sover ofte 24 t i strekk og har tapt seg 50% fra normalen. Det er grusomt som mor å se på dette , og vite at uten denne vaksinen hadde hun ikke vært der hun er nå. Hun utredes for POTS, som er en tilstand man kan få etter vaksinen. Jeg ber alle foreldre tenke seg om før de gir barna sine denne vaksinen. Ja, det er mange som ikke får reaksjoner, men hvorfor gamble? Gambler man med sykdommen hvis man ikke tar vaksinen? Ikke vet jeg, men alikevel en tankevekker ..

  1. Caroline

   Jeg sitter kun på mobil nå, så får ikke lagt ut noe utdypende svar :/ Men uansett utrolig leit å høre om datteren din <3

   Heldigvis er det ikke påvist noen alvorlige bivirkninger av vaksinen, og dette med POTS er blitt undersøkt uten at man fant noen sammenheng.

   http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,5561&MainContent_6261=6496:0:25,5942&Content_6496=6178:116543:25,5942:0:6562:1:::0:0

   http://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/10/09/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinering/

  2. Sveinung Sørbye

   I Norge er det så langt blitt gitt HPV-vaksine til over 150.000 jenter. Legemiddelverket har fått bivikningsmeldinger som kan gi mistanke om POTS i tre tilfeller. Uten HPV-vaksine ville rundt 1 prosent av disse 150.000 jentene utvikle livmorhalskreft i løpet av livet. Det tilsvarer 1.500 jenter. Det er dokumentert en klar sammenheng mellom HPV og kreft. Det er foreløpig ikke dokumentert noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS. Om vaksinen kan være årsak til autoimmune sykdommer (noe som ikke er dokumentert pr i dag) er denne risikoen uansett mye lavere enn risiko for kreft uten vaksine.

   http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/Ingen-sammenheng-mellom-HPV-vaksine-og-POTS-og-CRPS.aspx

 19. Veldig bra innlegg! Flott med fokus på noe viktig 🙂

 20. Er dette innlegget reklame?

  1. Caroline

   Nei :/

 21. Det er så godt å se at du bryr deg om et slik tema <3 Jeg mistet selv onkelen min i kreft i april, og i dag har jeg vært i begravelse til tanten min som tok livet sitt etterpå fordi sorgen ble for stor!
  Kreft tar ikke bare "livet" fra de kreftsyke, men alle de involverte.

 22. Viktoria

  Så fint og viktig blogginnlegg og valg av tema! Tommel opp!

  Jeg har en datter som våren 2015 fikk denne HPV vaksinen på skolen. Jeg var aldri i tvil om at hun/jeg skulle takke ja til denne vaksinen. Jeg har aldri i mitt liv vært skeptisk til vaksiner noengang, men det som skjedde etterpå har gjort meg usikker. Min datter da på tolv år har aldri vært særlig syk eller sliten, heller omvendt, alltid veldig energisk og vært lite syk. De første ukene etter vaksinen ble hun litt redusert og vi fikk beskjed om at det kunne være en midlertidig reaksjon på vaksinen. Som erfaren mamma tok jeg det veldig med ro, var ikke så bekymret, men det som følger i månedene etterpå begynner å gjøre meg litt bekymret. Her har hun aldri (bortsett fra når hun har hatt over 40 i feber, de få gangene hun har hatt det) villet slappe av så mye som hun har gjort da. Hun legger seg ned i sengen og er «bare så sliten». Dette skjer flere ganger i uken. Hun blir stadig syk, med litt feber og har veldig lite energi. Sånn har det vært siden hun tok vaksinen.

  Som aktiv håndballjente som elsker idretten sin, så orker hun ikke være med på treninger lenger. Vi har vært hos lege og tatt mange prøver og opplever at hun / jeg blir tatt på alvor og sånt. Men dette er ekkelt og jeg har så vondt inne i meg. Jeg ville uansett aldri fortalt eller ment at vaksiner er farlig, fordi jeg vet at de ikke er det. Samtidig så har jeg savnet informasjon og mer forskning på vaksiner av denne type og om den er sett på i forhold til jenter i pubertet, og hormonnivå. Noen uker etter vaksinen ble tatt viste resultat av prøver at det var påvist antistoffer mot skjoldbruskkskjertel i litt høyt nivå, over referanseverdi. Det flere leger har sagt (og annet helsepersonell) er at det er sjeldent de har hørt om jenter i så ung alder får påvist dette og i såpass høye verdier. Jeg lurer litt på om du eller LK vet om det finnes noe forskning på denne vaksinen og evt bivirkninger om man evt har lavt stoffskifte eller en begynnende autoimmun prosess / sykdom i kroppen fra før? Om vaksinen kan fremskynde en underliggende sykdom som f.eks lavt stoffskifte? Eller finnes det ikke noe om dette, ingen som har sett på dette? I såfall er jo også det veldig interessant å finne mer ut av. Takk igjen for viktig tema.

  Hilsen V

  1. Se til Danmark! De er flinkere til å rapporter.

  2. Sveinung Sørbye

   En 12 år gammel jente kan bli syk uavhengig om hun har fått HPV-vaksine eller ikke. Siden HPV-vaksinen blir gitt som tre doser i løpet av et skoleår til jenter i 7. klasse vil alle uvanlige sykdommer som rammer en 12 år gammel jente kunne mistenkes å skyldes HPV-vaksinen uavhengig om det er årsakssammenheng eller ikke. For å kunne se om en vaksine faktisk medfører bivirkninger kan vi ikke se på enkelttilfeller, men vi må se på store grupper av jenter som har fått vaksine og sammenligne med jenter i samme aldersgruppe som ikke har fått vaksine. Dette har faktisk blitt gjort i flere studier.

   En nordisk studie med 1 million jenter der 300.000 hadde fått HPV-vaksine og 700.000 jenter ikke hadde fått denne vaksinen viste at det ikke var noen overhyppighet av autoimmune sykdommer blant de som har fått HPV-vaksine.

   http://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/10/09/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinering/

   1. Viktoria

    Så man kan ikke se på enkelte tilfeller? Selv ikke når det er flere forskjellige reaksjoner i negativ utvikling hos flere jenter etter HPV vaksine? Jeg forstår jo at vaksiner er godkjent ut ifra det du sier og linker til. Jeg har aldri vært i mot vaksiner eller opplevd krise eller sykdom i forbindelse med de. Men når man opplever at barnet sitt får helsen sin svekket etter å ha takket ja til HPV vaksine i 7,klasse på barneskolen, gradvis blir sykere etterhvert, så er det ganske urovekkende med hallelujasvar og tro på den andre nøkterne siden også. Er det bare sett på tilfeller av grupper som har fått vaksine opp i mot de som ikke har fått vaksine?

    Jeg lurer på om det finnes også noe forskning når det gjelder hvordan disse jentene hadde det iforhold til form og evt hormonnivå / antistoffer påvist mot skjoldbruskskjertel før de tok vaksinen, og hvordan vaksinen påvirker etter at den er tatt (ja, selv med flere doser) . At det ikke er flere tilfeller på den ikke-vaksinerte siden sier jo lite om hva som gjør at vaksinen svekker helsen til jenter. Om det ikke er vaksinen, hva er det da? Er det da man trekker konklusjon om at er det ikke vaksinen som er bidrag til sykdom fordi det på den andre gruppen ble sett på jenter som også fikk helseplager fordi de ikke hadde tatt vaksinen. Er det tall mot tall? Da er det jo i såfall lite grundig undersøkt i disse enkelt tilfellene. Håper på klokt svar! Som sagt; Jeg er er veldig for vaksiner, og er det fortsatt. Men det er jammen interessant å følge forskningen og argumentene som er blitt gjort når det gjelder HPV 🙂

   2. Viktoria

    Glemte å presisere dette: At HPV ikke er direkte årsak til sykdom/bivirkninger er avklart. Målt mot gruppe som får vaksine og ikke får. OK, ikke noe unormalt funn. Det er ikke det jeg lurer på i hovedsak. Men om HPV – vaksinen kan bidra til at visse underliggende sykdommer (f.eks påviste antistoffer mot skjoldbruskkjertel, men fortsatt godt innenfor referanseverdi) får en unødvendig oppblomstring pga HPV- vaksinen hvor kan jeg finne forskning på at dette er blitt sett på og vurdert ? ?

   3. Sveinung Sørbye

    «Så man kan ikke se på enkelte tilfeller? Selv ikke når det er flere forskjellige reaksjoner i negativ utvikling hos flere jenter etter HPV vaksine?»

    Nei. Hvis det er like mange jenter i samme aldergruppe som har fått samme symptomer blant de som har fått vaksine sammenlignet med de som ikke har fått vaksine, er det ikke noen grunn til å tro at det er noen sammenheng.

    Jeg vil trekke en parallell med vaksine mot svineinfluensa. Der ble det påvist overhyppighet av narkolepsi hos barn som har fått vaksinen Pandemrix. Narkolepsi var heldigvis en sjelden komplikasjon av vaksinen, men siden det ble gitt flere millioner doser med Pandemrix vaksine til barn i Europa, ble det dokumentert flere tilfeller av narkolepsi blant de som hadde fått vaksine sammenlignet med de som ikke hadde fått vaksine. Pandemrix var en ny vaksine som var lite utprøvd før vaksinen ble gitt til mange.

    Når det gjelder HPV-vaksinen har vi nå studier med 10 års oppfølging uten at det er sett svekket effekt av vaksinen eller langtidsbivirkninger. Det er gitt omtrent 200 millioner vaksinedoser på verdensbasis uten at det er rapportert om overhyppighet av autoimmune sykdommer.

    Ingen medisinske intervensjoner er helt uten bivirkninger. Det vil alltid medføre en risiko å ta en vaksine, men denne risikoen er mye mindre enn risiko for sykdommen vaksinen skal forebygge, ellers ville ikke vaksinen blitt godkjent.

    http://tjomlid.com/2015/02/14/vaksiner-og-det-falske-nullpunkt/

   4. Sveinung Sørbye

    Generelt er det ikke anbefalt at gravide tar vaksine. Et unntak er influensavaksine fordi influensasykdom kan være farlig både for den gravide moren og det ufødte barnet. Det vil alltid være en del kvinner som spontanaborterer, spesielt i første trimester. Dersom en kvinne spontanaborterer innen to uker etter at hun har tatt vaksine, er det lett å tenke at vaksinen kan ha forårsaket aborten. Dersom du samler 20 kvinner i et rom som alle har spontanabortert innen to uker etter den samme vaksinen, vil de bli helt sikre på at det er noe alvorlig galt med denne vaksinen.

    Det er dette som skjer på Internett. De som har opplevd uheldige hendelser i tidsmessig relasjon til en vaksine finner hverandre. Det finnes hundrevis av YouTube videoer hvor gråtende jenter forteller om diverse plager etter at de har tatt HPV-vaksinen, men med tanke på at det er gitt 200 millioner vaksinedoser på verdensbasis, er det faktisk forventet at mange tusen jenter vil få en eller annen sykdom i tidsmessig relasjon til HPV-vaksinen uavhengig om det er årsakssammenheng eller ikke.

    Med tanke på influensavaksine er det utført studier som ser på antall spontanaborter i tiden etter vaksinen sammenlignet med antall spontanaborter i samme tidsintervall hos kvinner som ikke har fått vaksine, og det er ingen overhyppighet. Studien viste at fordelene med at gravide tok influensavaksine var mange ganger større enn eventuelle ulemper. Det samme gjelder HPV-vaksinen.

    http://www.mammanett.no/gravid/vaksine/mangel_pa_kunnskap_skaper_skepsis

  3. Sveinung Sørbye

   Noen har fryktet en sammenheng mellom vaksiner og den autoimmune sykdommen multippel sklerose (MS). Dette er blitt blitt spesielt godt undersøkt for HPV-vaksinen. En stor dansk-svensk registreringsstudie har nå fulgt fire millioner jenter og kvinner i ulike nasjonale helseregistere. De har ikke funnet noen sammenheng mellom vaksinen og MS.

   http://nhi.no/forside/ingen-sammenheng-mellom-hpv-vaksine-og-ms-45601.html

  4. Sveinung Sørbye

   Det eneste som er rapportert som en mulig bivirkning av HPV-vaksinen er den autoimmune sykdommen Guillain-Barré Syndrom (GBS). Sammenhengen er imidlertid svak og usikker, og er bare rapportert i Frankrike. Det er foreløpig ingen andre studier som gir støtte til en mulig sammenheng mellom HPV-vaksine og GBS.

   http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/HPV-vaksine-og-autoimmune-sykdommer.aspx

 23. Utrolig fint skrevet !

 24. Mye kan sies om screeningundersøkelser, og man bør ha et nyansert syn på det, men de fleste vil vel teste seg når det mer eller mindre er gratis.

  Man kan godt ta vaksine som voksen, om man har tenkt at man ikke skal ha en fast partner eller at den «faste partneren» har sex med andre. Det finnes ikke god dokumentasjon for at vaksinen minsker kreftrisikoen om du alt har fått smitte i kroppen

  Men du kan slappe litt av 🙂 det er grusomt å få kreft eller oppleve at noen nære har det, men overlevelsen øker og mulighetene ble flere for å ha mange gode år etter å ha fått en kreftdiagnose.. Om det er noe trøst..

  1. Sveinung Sørbye

   Det er riktig at det ikke er dokumentert terapeutisk effekt av HPV-vaksinen. Det ser ikke ut til at HPV-vaksinen kan kurere en pågående infeksjon, eller få celleforandringer til å forsvinne. Men flere studier viser at kvinner som blir behandlet for celleforandringer med konisering har redusert risiko for residiv av celleforandringer dersom de får vaksine.

   http://www.gynkreftforeningen.no/aktuelt/mange-kan-ha-nytte-av-hpv-vaksinen/

  2. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen kan forebygge risiko for kjønnsvorter (kondylomer) med 90 prosent. Inkubasjonstid for kjønnsvorter er fra noen måneder og inntil to år. I en studie av menn som har sex med menn og som er plaget med anale kondylomer medførte HPV-vaksinen har redusert risiko for residiv av kjønnsvorter, men effekten kommer først ett år etter at de har tatt vaksinen.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24714693

  1. Sveinung Sørbye

   Det er ikke dokumentert noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS.

   http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/Ingen-sammenheng-mellom-HPV-vaksine-og-POTS-og-CRPS.aspx

 25. Cecilie

  Så fantastisk bra innlegg Caroline! Jeg har gruet meg til å bestille time for å ta celleprøve i maaaange mnd. Men imorgen skal jeg gjøre det! Moren min tapte kampen mot kreften for litt over en mnd siden. Kreft er helt forferdelig! Og nå fikk jeg virkelig den vekkeren jeg trengte for å bestille timen! Takk:)!

 26. Håper noen vil svare meg på dette: er det noe vits i å ta vaksinen dersom man er i et forhold hvor man ikke har andre partnere? Hilsen gift kone 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen virker først og fremst forebyggende på senere smitte. Det vil si at det viktigste ikke er hvor mange partnere du (eller mannen din) har hatt, men hvor mange partnere du (eller mannen din) kommer til å ha resten av livet. Smitterisiko for HPV er 10 prosent for hver ny partner. HPV-vaksinen vil derfor være viktigere for single kvinner (og menn) enn for de som lever i et stabilt parforhold.

   Det finnes imidlertid noen teorier om latens. Det vil si at viruset i noen tilfeller kan være i dvale uten å produsere nye virus, uten å medføre celleforandringer og uten å kunne påvises ved hjelp av HPV-test. Denne dvaletilstanden kan vedvare i mange år. Hos noen kan en latent HPV-infeksjon kunne reaktiveres flere år senere. Dersom HPV-vaksinen kan forebygge slik reaktivering, kan dette delvis forklare hvorfor studier viser at også 45 år gamle kvinner har effekt av HPV-vaksinen.

   http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse-og-medisin/oeker-aldersgrensen-for-kreftvaksine/a/10003156/

   1. Takk for svar! Da er det begrenset hvor mye man får igjen for å ta vaksinen, dersom man stoler på seg selv og partneren = man holder seg til partneren sin ut livet. Da er det kun dette med reaktivering av viruset.

 27. Takk for et spark i rumpa Caroline! Dette har jeg tenkt på lenge! Bestilte time nå nettopp til legen min 🙂 Koster det mye å ta denne vaksinen? Og kan alle som vil ta den? I allefall lurt å sjekke seg uansett 🙂
  ps. Du er en flott dame og en fantastisk mor for lille Nelia! Gleder meg til å følge deg videre gjennom kanskje en ny graviditet etter hvert 😉 😀

 28. Hei. Et viktig tema som bør belyses og informeres om. Jeg tror de fleste har skumle tanker om kreft fordi de ikke vet nok om det, og kanskje forbinder det med de mest uheldige tilfellene i en slik situasjon. Selv tenkte jeg sånn pga. dødsfall i familien grunnet kreft, men også mye film- og tv-tittingen som har ført til denne tanken.

  Vi må bli flinkere å snakke om dette temaet slik at det ufarliggjør tankene rundt sykdommen, selv om vi skal vite hva det kan innebære!

  Selv fikk jeg beskjed om at jeg hadde kreft. Jeg tenkte først at dette var noe jeg aldri kom til å komme ut fra. Fanget at kreft. Oppholdet på sykehuset føltes som et slags fengsel. Jeg følte meg liten og de negative tankene kom enda tydeligere frem inne på rom 305. Nå var det plutselig gått ordentlig opp for meg. Jeg er en kreftpasient på Radiumhospitalet. Det ble operasjon, men av så dyktige folk at jeg i dag er kreftfri.

  Tanken om at den kan komme tilbake sitter i hode hver dag, men jeg ønsker at man også skal tenke på hvor mange som har klart å kjempe kampen mot kreft. Og ufarliggjøre ordet kreft slik at de som får det ikke tenker det værste med en gang. Det er faktisk ikke alle som dør av det. Men forstå meg rett; viktig å vite hvor skummelt det kan være, og at man må gjøre det man kan for å prøve å unngå!

 29. Flott innlegg om et viktig tema! Jeg har en trettenåring som fikk vaksinen i fjor, og jeg håper alle foreldre tar imot tilbudet om vaksine. Og så lurer jeg på om du kan legge inn noen lenker til mer info om vaksinen i innlegget ditt, hvis folk har lyst til å lese mer fakta om dette. Feks denne: https://helsenorge.no/vaksiner/hpv-vaksine

 30. Hei! Godt innlegg! Jeg er 25 nå, så da satser jeg på å være blant de som får vaksinen gratis til neste år. Tok også min første celleprøve i år. Lurer kort på to ting:
  Jeg syntes ikke det var noe ubehagelig å ta prøven. Det er jo ikke akkurat gledens tid oppe i stolen uansett, men vondt kan jeg ikke si jeg synes det var. Når du sier det er ekstremt ubehagelig, er det selve opplevelsen med sjenanse og ubehaget, eller gjør det virkelig veldig vondt? Mer enn ved «vanlig» gynekologisk undersøkelse? Begynner jo nesten å lure på om noe ikke har blitt gjort skikkelig hos meg!
  Lurer også på om du får noe svar dersom det ikke er noe galt på prøven? Jeg hørte ingenting, og regnet dermed med at alt var i orden.
  Takk igjen for bra påminnelse!

  1. Sveinung Sørbye

   Det blir hver dag tatt tusenvis av prøver hos leger. I de fleste tilfellene er prøvene helt normale og trenger ingen oppfølging. Det er derfor mange leger som praktiserer regelen om at «Hvis du ikke hører noen ting, er det greit». Denne praksisen fungerer bra i de fleste tilfeller, men noen ganger kan prøver forsvinne i posten mellom legen og laboratoriet, prøvesvar kan forsvinne, og legen kan glemme å informere pasienten om et unormalt prøvesvar. Det er derfor greit å ringe legekontoret 4-6 uker etter at du har tatt prøven for å sjekke at alt er ok.

   Kreftregisteret gjennomførte for et par år siden en undersøkelse av årsaker til hvorfor kvinner med høygradige celleforandringer ikke var blitt utredet hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. I omtrent 30 prosent av tilfellene hadde legen glemt å informere kvinnen om at celleprøven var unormal.

   http://www.aftenbladet.no/magasin/helse/Kreftproven-hennes-ble-liggende-i-halvannet-ar-2898445.html

 31. Så bra at du belyser et så viktig tema! Jeg kjenner meg så alt for godt igjen. Fikk min første innkallelse for et år siden, men har utsatt det helt frem til nå. Fikk svar i dag, alt heldigvis helt fint. Oppfordrer alle til å gjøre det samme, det er så viktig. Fortsett med den fine bloggen din, den er et pusterom i en ellers travel hverdag, stappfull av inspirasjon! Stor klem 🙂

 32. Synst du burde oppi hvor du har faktaene dine fra i denne teksten. Temaet er veldig viktig, men det er også viktig å kunne vite helt sikkert at faktaene som du oppgir stemmer. Synes alle burde gå inn og lese det som helsedirektoratet skriver dersom de ønsker vaksinen. Vaksinen er veldig ny enda og man kan ikke helt sikkert vite effekt og eventuelle bivirkninger PG dette er jo klart noe å tenke på. Selv om vaksinen er innført i vaksinasjonsprogrammet i Norge er mange andre land veldig skeptiske nettopp pga lite forskning.
  Synes det er viktig at du tar opp temaet, men du burde nyansere akkurat den biten om vaksinen. Og også referere i teksten, dersom det er fakta og ikke bare din mening

  1. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen er en av de vaksinene der det er gjort mest forskning. Det er sjelden at det er blitt gjennomført så mange og så store studie før en vaksine blir tatt i bruk. Vaksinen ble godkjent i 2006, og det er nå over 150.000 jenter i Norge som har tatt HPV-vaksinen. På verdensbasis er det distribuert over 200 millioner vaksinedoser. Det er godt dokumentert at risiko for bivirkninger av HPV-vaksinen er veldig lav.

   http://nhi.no/forside/nytt-om-legemidler/bivirkningsmeldinger-for-hpv-vaksinen-gardasil-47225.html

 33. Det innlegget her fortjener skryt Caroline!! Så utrolig flott og viktig at du skriver om det her! Bloggen din har tatt seg opp igjen etter at du ba om tilbakemeldinger. Fortsett sånn 🙂

 34. Veldig viktig tema Caroline! Jeg har utsatt celleprøven i lang tid nå, men når jeg leste dette fikk jeg ut fingeren! Imorgen skal jeg bestille:)

 35. Min gode, trygge pappa tapte kampen mot kreft for en mnd siden. Det er så rart og vondt.. Gruer meg veldig til jul i år! Vi hadde et så nært bånd.. Han var så glad i oss å han ville så gjerne… Så bra at du setter fokus på dette teamet, det berører det fleste av oss, på den ene eller andre måten!

 36. Marianne

  Fikk skikkelig tårer i øynene av å lese dette. Takk for at du delte Caroline!

 37. Flott innlegg, viktig påminnelse og måtte det redde flere liv!

 38. Jeg har hatt en veldig sjelden sykdom som liten, en type benmargsvikt , og har gått hele livet mitt på sykehus. Den sykdommen gjør sånn at man har større sjangse for å få kreft. Selv etter transplantasjonen. Jeg går fire gang i året og sjekker meg for kreft, er utrolig nervøs vær gang. Hadde også en lillebror som hadde samme sykdom som meg, han klarte seg ikke. Han gikk bort for 4 år siden, han ble bare 13 år,

  Sykdom er det væreste som finnes,

  1. Sveinung Sørbye

   Hei Malin!
   Dersom du ikke har tatt HPV-vaksinen, bør du vurdere å gjøre det nå. Kvinner med redusert immunforsvar er spesielt utsatt for livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV. Denne vaksinen har vist seg å ha effekt, også hos kvinner med redusert immunforsvar, men immunresponsen på vaksinen kan være noe svakere.

   http://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Adolescent-Health-Care/Human-Papillomavirus-Vaccination

 39. Så utrolig viktig og bra at du belyser dette temaet. Kreft er en helt forferdelig sykdom, som dessverre rammer så altfor mange. For første gang i hele mitt liv gruer jeg meg til julehøytiden, grunnet at jeg mistet en av mine nærmeste av denne forferdelige sykdommen tidligere i år.
  Det er viktig at du som har så stor påvirkningskraft på mennesker forteller noe om dette og hva vi kvinner kan gjøre for å minske sjansen for å få denne jævlige sykdommen. Tusen takk <3

 40. Hvor tar man den/ hvordan går man frem? Legen min hadde ikke peiling, men har tenkt på å ta den noen år .. :/

  1. Sveinung Sørbye

   Det er dessverre mange leger som ikke vet så mye om HPV, celleforandringer og kreft. Mange leger mangler kunnskaper om effekten av HPV-vaksinen hos kvinner i alderen 27-45 år. Legen din kan skrive resept på HPV-vaksinen. Du kjøper den på apoteket, og får legesekretær, helsesøster, sykepleier eller lege til å sette vaksinen. Hvis ikke legen din vil skrive ut resept, kan du spørre en annen lege eller en gynekolog.

   http://forskning.no/vaksiner/2013/11/hpv-vaksine-hjelper-voksne-kvinner

 41. Hvor mange ganger i livet bør man ta denne vaksinen på 3 doser ? Varer den kun et visst antall år?

  1. Sveinung Sørbye

   Vaksinestudier med 10 års oppfølging viser at den beskyttende effekten holder seg i mange år, trolig hele livet. HPV-vaksinen ligner vaksinen mot hepatitt B, og denne ser ut til å gi livsvarig beskyttelse.

   http://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Nyheter/Langvarig-effekt-av-HPV-vaksinen/

   1. Sondre

    Hvem er du? Fint om du kan si noe om din bakgrunn for disse uttalelsene.

   2. Caroline

    Dagens beste kommentar! Godt å se en kritisk leser 🙂

    Sveinung Sørbye er overlege ved patologi, på Universitetssykehuset i Nord-Norge 🙂

   3. Ingeborg

    Antar at du har alliert deg med Sørbye i forkant av dette innlegget slik at du har en fagperson som er «på» og klar til å besvare faglige spørsmål som måtte dukke opp? Tommel opp for det i tilfelle 🙂

 42. Veldig fint skrevet og en veldig tankevekker til alle. Jeg er 20 år, og fikk i fjor påvist celleforandringer og var inne til Radiumhospitalet og opererte ut en del av livmorhalsen min. Dette oppdaget gynekologen min på en helt vanlig sjekk. Utrolig ekkel beskjed å få som 20-åring. Nå går jeg regelmessig til kontroll, og alt ser bra ut nå heldigvis. SÅ viktig å ta celleprøver jenter!
  Håper alt går bra med venninnen din.
  <3

 43. Hei kjære deg! Kjente jeg ble glad når du skrev om dette temaet….!!! Jeg er fast leser av bloggen din og har vurdert å sende deg en Mail Å høre om du vil skrive litt om dette…. Livet er virkelig ikke en selvfølge.. Jeg mistet min lille bror i sommer,i 8 år kjempet vi mot kreften.
  Så takk❤️

 44. Camilla

  Hei.
  Dette var et bra innlegg! For knapt et halvt år siden mistet jeg min aller nærmeste venninne. Hun døde av leukemi. Før hun døde lovte jeg henne at jeg skulle sjekke meg, og det løfte har jeg holdt. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på henne. Ta vare på de små øyeblikkene med de du er glad i. Man vet aldri hva som skjer i morgen…

 45. Velskrevet og viktig innlegg! Takk for at du minner oss på dette, Caroline! Ha en fin dag i dag <3

 46. Er det noe poeng å ta den hvis man bare kommer til å ha en partner?

  1. Sveinung Sørbye

   HPV er et seksuelt overførbart virus. Livmorhalskreft forekommer svært sjeldent hos nonner. Dersom du aldri har hatt sex og din kommende partner aldri har hatt sex, vil dere heller ikke smitte hverandre med HPV. Hvis han har hatt andre før deg, kan du bli smittet, og det er lurt å ta vaksine før dere har sex første gang. Kondom gir 50-70 prosent beskyttelse mot smitte av HPV, men viruset kan også smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet.

   Noen foreldre lar være å gi HPV-vaksine til døtrene sine fordi de tenker at hun ikke skal ha sex før ekteskapet, og det skal ikke hennes framtidige mann heller. Virkeligheten er annerledes. Smitterisiko er 10 prosent for hver ny partner, og den siste nordiske seksualvaneundersøkelsen viser at vi nordmenn i gjennomsnitt har åtte partnere i løpet av livet. Denne studien er noen år gammel, og tallet kan være enda høyere nå. Vi regner med at 70-80 prosent av alle kvinner (og menn) blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Hvis du tar sjansen på å være blant de 20-30 prosent som ikke blir smittet, er det ikke nødvendig for deg å ta vaksine.

   http://www.kk.no/livsstil/derfor-b%C3%B8r-du-ha-f%C3%A6rre-sex-partnere-23238

  2. Jeg fikk svar på det, over her et sted. Jeg blir på en måte litt provosert, da det virker som om man tar høyde for at man selv eller partnere kan komme til å være utro. Er ikke det litt trist utgangspunkt? Hvorfor vil du ta vaksinen, Caroline? Har du tenkt over denne vinklingen? Vaksinene burde jo være helt unødvening for alle som har funnet sin livspartner. Lurer på om noen andre har synspunkter på dette? Jeg ser frem til å disktutere dette med mannen min – høre hva han tenker om saken =)

   1. Sveinung Sørbye

    Grunnen til at HPV-vaksinen blir gitt gratis til 12 år gamle jenter er å sikre at så mange jenter som mulig får HPV-vaksinen før seksuell debut. Siden HPV-vaksinen først og fremst beskytter mot senere smitte, og det er lav risiko for nysmitte i et stabilt parforhold (tall fra USA viser at rundt 2 % av kvinner med tidligere negativ HPV-test plutselig får positiv HPV-test i løpet av ett år), er HPV-vaksinen viktigere for single enn for gifte. Det er samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til jenter i alderen 12-26 år.

    Uten smitte av HPV vil du heller ikke utvikle celleforandringer eller kreft som skyldes HPV. Hvis du mener at kvinner i et stabilt parforhold ikke trenger HPV-vaksine, er det strengt tatt ikke nødvendig å ta flere celleprøver dersom de tre siste celleprøvene over en 10 års periode har vært normale og ingen av partene har pådratt seg HPV. Kreftregisteret anbefaler likevel at kvinner i alderen 25-69 år tar celleprøve hvert tredje år uavhengig av om de er i et stabilt parforhold eller ikke. Det er klart at 70 år gamle kvinner kan bli smittet av HPV de også dersom de (eller mannen) finner seg nye partnere, men siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, regnes det som unødvendig at kvinner over 70 år tar celleprøve.

    http://www.fhi.no/artikler/?id=109549

 47. Kjære Caroline, flott og meget bra at du tar opp dette, men what’s in it for you? Det er så «reklame»-preget at det skremmer. Er fakta sjekket, hvor kommer opplysningene fra etc? Får du feks vaksinen gratis for å opplyse om den? Den er svindyr, og ikke alle voksne kvinner har råd. Og, hvem er denne Sveinung Sørbye? Jeg blir mektig irritert av hans tilbakevising av bivirkningene av vaksinen. Vet om at dette gjelder mange, og at det bare er rapportert inn tre tilfeller er vås. Håper du står opp for innlegget og svarer!

  1. Caroline

   Selvsagt er det ikke reklame, M :O Dette er et viktig tema, spesielt med tanke på hvor mye feilinformasjon som finnes ute på nettet.

   Når Sveinung Sørbye, som er overlege i patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, skriver at det ikke er påvist noen alvorlige bivirkninger av vaksinen, så baserer han det på store studier som ikke viser noen overhyppighet av noen alvorlige sykdommer når man sammenligner vaksinerte med uvaksinerte.

   Hvordan «vet du» at det er alvorlige bivirkninger? At noen blir syk i etterkant av en vaksine, betyr ikke at det vaksinen som er årsaken. Vaksinen er distribuert i over 200 millioner doser, da er det helt naturlig at flere tusen jenter får en eller annen sykdom i etterkant av vaksinasjonen. Men det betyr jo ikke at det er noen sammenheng :/

   Det er mulig at det finnes alvorlige bivirkninger, men enn så lenge har man gode data på at det ikke gjør det.

 48. Jeanette

  kjempeflott at du setter fokus på dette! Jeg skal ta en celleprøve neste gang jeg skal til legen.Har gjort det en gang før,og det var ikke så skummelt som jeg trodde.Det var ikke vondt eller ubehagelig som jeg har fått fortalt at det er,så det gikk faktisk over all forventning.Man må jo tenke på at dette er noe legen gjør hele tiden,så det er jo ikke noe å være flau over i det hele tatt.Men jeg må innrømme at jeg er glad legen min er en dame,å la en mann utføre denne undersøkelsen hadde jeg synes var svært ubehagelig!

 49. Hei 🙂 Utrolig bra at du tar opp dette temaet. For øyeblikket holder jeg på å utdanne meg innenfor laboratoriefag, og da mest innenfor helse. De siste ukene har vi fått flertallige forelsninger på temaet om HPV og livmorhalskreft og da hvor viktig det er å vaksinere seg og gå til skjekk. Vil bare nevne at denne vaksinen er til like stor, om ikke mer, hjelp til gutter og menn, og at hovedgrunnen til at de ikke får denne dekket i dag er fordi helsebudsjettet til Norge ikke rekker til dette. Tanken er at siden HPV smittes seksuelt så vil gutter/menn bli beskyttet ved at alle jenter har vaksinert seg. Problemet med denne teorien er at ikke alle kvinner vaksinerer seg og disse vil dermed kunne smitte gutter/menn uten vaksine.

  Håper ellers at du får en fin dag i dag 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *