jeg er redd

feire-elise-carolinebergeriksenno-gjengen

Jeg er livredd for kreft. Min farfar døde av kreft da jeg bare var 2 år og 6 måneder gammel. Jeg ble aldri kjent med ham, men jeg husker ham likevel. At jeg satt på fanget hans og at han sa hi baby mens øynene hans lo. Jeg har i hvert fall et slikt minne om ham, men om det har blitt fortalt eller om jeg faktisk husker det, vet jeg ikke. Jeg synes å huske at jeg var i begravelsen hans også. Pianomusikk og lommetørkler. Men jeg var ikke der, har mamma sagt i ettertid. Det er rart hvordan vi synes å huske ting vi aldri har opplevd, fordi ønsket vårt om å ha vært tilstede er så stort. Det er trist å savne noen som du egentlig aldri fikk kjenne og det er enda mer trist å miste noen som du har lært å elske. Kreft er en sykdom som tar. Onkelen min tapte også kampen mot kreften. Ord kan ikke beskrive hvordan det er å se noen visne bort på den måten. Å vite at det ikke er noe du kan gjøre, at ingenting nytter. At de bare blir svakere og svakere rett foran øynene dine. Jeg glemmer aldri bloggen til Regine. Jeg fulgte henne gjennom de verste årene i hennes liv og gråt den dagen hun måtte forlate oss. Selv om jeg ikke kjente henne, gjorde hun et sterkt inntrykk på meg, og jeg håper at mange i dag fortsatt husker henne og hennes vakre ord. Hun kjempet virkelig til det siste, og det gjorde farfar og onkel også. 

Kreft er en sykdom som alltid har skremt meg, men det er bedre å vite enn å lure. Det året du fyller 25 blir du som kvinne automatisk kalt inn til celleprøve, og den rådes du sterkt til å ta. Jeg husker hvor mye jeg alltid gruet meg til å ta min. Og tiden etterpå, det å vente på svar på noe som kan endre hverdagen din, det er helt forferdelig. Alt har gått fint for min del, men forrige gang jeg tok den, fikk jeg svar om at jeg måtte ta den om igjen. De hadde ikke fått med seg nok celler. Denne gangen har jeg utsatt og utsatt. Slike ting har lett for å havne nederst på listen i en ellers hektisk hverdag og det er egentlig alt annet enn greit. Jeg gruer meg for å gjøre det igjen, både fordi jeg i dag vet ganske mye om denne sykdommen, men også fordi jeg synes det hele er en ekstremt ubehagelig opplevelse. I dag har jeg likevel bestilt meg ny time. Så jeg får snart vite. 

1


Det er ikke mange uker siden jeg snakket med en av mine beste venninner. Hun fortalte meg at hun hadde testet positivt på en celleprøve og at hun allerede hadde grove forstadier (CIN3). Jeg ble redd. Vi sendte tekstmeldinger og jeg var så positiv jeg kunne, men egentlig gråt jeg. Jeg ble livredd for henne og irritert på meg selv som hele tiden lar denne enkle testen falle så langt ned på listen min. Det går heldigvis fint med venninnen min og det er jeg ekstremt glad for. Henne skal jeg nemlig ha for alltid. Men jeg er garantert ikke den eneste som har hatt en slik samtale med en venninne. Kanskje har nettopp du hatt den samme med din. Eller med moren din eller tanten din. 

Hvert år får ca. 30. 000 kvinner beskjed om at deres celleprøve er uegnet og må gjenstas eller viser celleforandringer. Av disse må rundt 3000 fjerne en liten del av livmorhalsen på grunn av høygradige celleforandringer.. Det regnes med at det å fjerne deler av livmorhalsen minimerer risikoen for kreft, men den medfører likevel komplikasjoner som økt risiko for senaborter og senfødsler. Det er ekstremt viktig for oss kvinner å ta dette på alvor. Vi må ta jevnlige celleprøver, og det er faktisk regnet at det reduserer forekomsten av livmorhalskreft med så mye som 70 prosent, dersom du gjennomfører det. Likevel utvikler 300 kvinner livmorhalskreft hvert år, og av disse er det 75 – 100 personer som dør av det. Det dør flere kvinner av livmorhalskreft enn av bilulykker og dette skremmer meg noe helt vanvittig. Men jeg kan gjøre noe med det, og det kan du også! Vet du at det finnes en vaksine mot livmorhalskreft? Det gjør det, og etter at jeg har vært hos legen, tatt ny celleprøve og forhåpentligvis fått den godkjent, skal jeg gjennomføre vaksinen. HPV-vaksinen kan forebygge celleforandringer, og i dag er den en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Alle jenter fra 12 år får tilbud om den, og jeg vil virkelig anbefale på det sterkeste at den blir tatt, også hvis du ikke får den via barnevaksinasjonsprogrammet! 

3

HPV står for de aller fleste tilfellene av livmorshalskreft og dette smittes via seksuell omgang – dermed vil det være veldig lurt å ta vaksinen før du blir seksuelt aktiv. Effekten er størst da. HPV-vaksine gir 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene den er ment for – HPV kan også gi andre former for kreft. Så vær så snill! La oss tenke på fremtiden og gjøre vårt ytterste for å unngå at noen mister oss eller at vi mister noen til dette. Ta vaksinen og reduser risikoen for kreft forårsaket av HPV. 


Jeg vil leve lenge. Jeg vil se Nelia vokse opp. Jeg vil gi henne søsken og jeg vil være der for familien min. Jeg vil ikke være en av disse 75-100 som dør av livmorhalskreft hvert år. Jeg vil beholde venninnene mine, søsteren min, mamma og alle kvinnene rundt meg som jeg er så glad i, lenge. De får ikke forlate meg og de får ikke være blant disse som hvert år dør av dette. 

4

Dersom 10. 000 av dere som leser dette innlegget vaksinerer seg, vil det forebygge rundt 20 dødsfall som følge av livmorhalskreft.Dersom 10. 000 vaksinerer seg vil det forebygge at 500 kvinner utvikler høygradige forstadier som må opereres.

Vaksiner deg du også! Og del dette med alle du kjenner ♥ 

246 kommentarer

 1. Kan du ikke bli litt bedre på å ta med kilder på sånne inlegg hvor du har med såpass masse statistikk osm du har med i dette inlegget? Hadde gitt deg mer troverdighet i tillegg til at det kan være mange som har lyst til å lese mer om saken! :))

  1. Caroline

   Det er bare å spørre, Mart 🙂 Har alle kildene om det er noe du lurer på 🙂

   1. Hei,

    Veldig fint at du skriver om dette. Har selv vært igjennom celleforandring grad 3 og fjernet deler av livmorhalsen. Det er ikke forbundet med andre komplikasjoner enn at enkelte kan ha en økt risiko for senabort ved graviditet, men man vil få ekstra oppfølging under svangerskapet om nødvendig. For min del var det helt ukomplisert. Senfødsel vet jeg ikke hva er 😉

    Jeg savner også kilder i dette innlegget som kan se ut som åvøre inspirert kampanjen Det Nye og Kreftforeningen kjørte for en stund siden #testdeg

  2. Mart, hvis du vil lese mer om dette, kan jeg anbefale denne siden fra Kreftforeningen. 🙂
   https://kreftforeningen.no/forebygging/andre-mulige-risikofaktorer/hpv-og-kreft/

 2. Viktigt emne og flott at du tar det opp.

  Jeg sitter nå å ser på at en av mine nærmeste dør av nettopp kreft i livmorhalsen.
  Urettferdig, vondt og en sykdom som er skummel.
  I mitt relativt korte liv har jeg sett altfor mange dø av kreft.
  Så jeg er veldig redd, redd for å ikke se barna mine vokse opp, leve mer, oppleve mer, være her med mine.

  Undersøkelsen tar liten tid i forhold til konsekvensene av å droppe den.

  Og du er helt nydelig med kort hår, voksne,flott,sofistikert kvinne <3 Stå på skjønne Caroline.

 3. Ingvilde

  Dette innlegget er det beste jeg har lest av deg – både hva angår tema, oppbygging og måten du formulerer deg på. Det er både personlig og generelt på samme tid, og du bruker de ulike appellformene (etos, logos og patos) til å fremme det du vil si. Budskapet i teksten din er kjempeviktig, og det er så flott at du med din påvirkningskraft fronter dette. Tommelen opp! Hilsen norsklektor:-)

 4. Jeg var å tok celleprøve på Mandag! Tok også for første gang for 3 år siden.. Det er en ekstremt ubehagelig opplevelse, men vel verdt det når man ver risikoen av å ikke gjøre det!
  10 minutter av livet hvert 3.år klarer alle!

 5. Viktigt tema dette!

  Jeg tok min første prøve når akkurat hadde fylt 25 i somres. Noen uker senere fikk jeg beskjed om att jeg hadde cellforandringer og måtte ta en ny prøve. Etter denne prøven fikk jeg komme tilbake og fjerne en del av livmorhalsen.

  Selvfølgelig en ubehagelig opplevelse, men jeg følte at jeg var i gode hender og at legene hadde kontroll. Nå er celleforandringene borte, men jeg må fortsatt møte på kontroll igjen om seks måneder.

  Det som gjorde det litt lettere for meg var at jeg hadde snakket med en veninne om dette i forkant, som fortalte at hun også hadde blitt kalt inn på nytt. Da føltes det ikke så skummelt å bli kalt inn likevel.

  Oppfordrer alle STERKT til å ta prøven og at man kan være åpen om dette og dele erfaringer!

 6. Så utrolig bra at du tar opp dette temaet. Jeg må inn for tredje gang nå på 6 mnder for ny celleprøve pga endringer… Og jeg gruer meg like mye hver gang!! Men om det kan være med å oppdage noe før det blir for sent, og jeg får være her for lillejenta mi i mange år, er det verdt det! Jeg går i tillegg på immundempende medisiner, så jeg har større risiko for å få bl.a kreft… Derfor er jeg så glad for at man får dette tilbudet så det kan oppdages!
  Det går nok bra for deg også! Krysser fingrene for deg

 7. Hei!
  Kjempe fint at du tar opp et såpass viktig tema, vi kvinner må bli flinkere til å sjekke oss selv! Jeg har selv mistet min morfar til kreft, i tillegg til at min mor har hatt brystkreft. En jeg kjente tapte kampen mot livmorhalskreft, så jeg har selv vært bestemt på å ta den. Ettersom den først inngikk i barnevaksinasjonsprogrammet for kullet etter meg tok jeg den ikke før senere. Det som er viktig å påpeke er at det ikke bare er lurt, men nødvendig å ta den før en er seksuelt aktiv ettersom vaksinen i utgangspunktet ikke gis til jenter som har mistet jomfrudommen sin. Jeg vet det er noen unntak, men såvidt jeg har forstått skal leger egentlig ikke gi vaksinasjonen til seksuelt aktive ettersom effekten er svært redusert fordi en allerede kan være smittet av viruset. Jeg var ikke klar over dette da jeg først spurte legen min om vaksinen, men jeg mener det er viktig at jenter blir oppmerksomme på dette så de tar den før det er for sent.

  1. Dette er ikke helt riktig. Selv om det er mest effektivt å vaksinere før seksuell debut, kan man fint ta vaksinen selv om man har debutert seksuelt. Den vil da beskytte mot HPV-infeksjon hos de som ikke allerede er smittet, og eventuelt mot ny infeksjon hos de som har vært smittet tidligere. Altså: mest effektivt å ta den før, men ikke unyttig (eller mer farlig) å ta den siden!

   1. Det er helt riktig det Sun skriver.
    HPV-vaksinen som brukes i Norge (Gardasil) beskytter mot 4 typer HPV, 2 typer som kan gi livmorhalskreft og 2 typer som gir kjønnsvorter. Seksuelt aktive kan være smittet av en eller flere, eller evt. ingen av disse typene, så det å ta vaksinen etter at man har debutert seksuelt vil fortsatt være beskyttende både for en selv og andre. Leger anbefaler alle å ta vaksinen, uansett om man er jomfru eller ei!

  2. Carina Rose

   Hei,
   Selv om det er smart å ta vaksinen før man blir seksuelt aktiv så er det helt feil at den ikke har effekt etter at man har hatt viruset. Infeksjon med HPV gir ikke immunisjon, men det gjør vaksinen. De har sett at selv kvinner opp i 40-åra har god effekt av vaksinen, så antakelsen er at den er effektiv uansett når du får den. I tillegg finnes det over 100 forskjellige HPV-virus, vaksinen dekker flere av disse (3?), og om man så ble immun mot HPV man har hatt så ville vaksinen vært effektiv.

   Leger som ikke vil sette HPV-vaksine på seksuelt aktive virker som om de ikke har satt seg inn i de siste årenes anbefalinger.

  3. Som Sun sier, de er mest hensiktsmessig at vaksinen tas før seksuell debut.

   Men likevel kan vaksinen forhindre utviklingen av celleforandringer selv om man er smittet med virus, i tilleg til at den kan forhidre smitte av andre virus (vaksien beskytter mot et bredt spekter av virus som er seksuellt overførbar). Dette vser i allefall forsking som har blitt gjort, i følge legen min. Jeg deltok selv i et slikt forskningsprosjekt, hvor det hadde vist seg at effekten var sterkt tilstede selv etter sexuell debut (uder 4-5 partnere tror jeg det var snakk om).

  4. Sveinung Sørbye

   Det er en misforståelse at HPV-vaksinen bare kan bli gitt til 12 år gamle jenter. Du kan ta HPV-vaksinen etter seksuell debut. HPV-vaksinen kan ha effekt også hos de som har vært smitte av HPV tidligere. Regjeringen har foreslått å avsette 72 millioner kroner på Statsbudsjettet for 2016 slik at jenter i alderen 12-26 år skal få tilbud om gratis HPV-vaksine. Studier viser god effekt av HPV-vaksinen også hos 45 år gamle kvinner.

   https://www.ba.no/medisin-og-helse/nyheter/utbredt-misforstaelse-hindret-thea-i-a-ta-kreftvaksinen/s/5-8-11368

   1. Vet du hva NNT (Number Needed to Treat) nummeret er på denne vaksinen?

   2. Sveinung Sørbye

    Uten HPV-vaksine vil omtrent 1 av 10 kvinner få kjønnsvorter, 1 av 10 kvinner vil utvikle høygradige celleforandringer som må behandles med konisering, 1 av 100 kvinner vil utvikle livmorhalskreft og 1 av 500 kvinner vil dø av livmorhalskreft.

    HPV-vaksinen gir 90 prosent beskyttelse mot kjønnsvorter. Det vil si at NNT er 11 med tanke på kjønnsvorter.

    HPV-vaksinen gir 50 prosent beskyttelse mot høygradige celleforandringer. Det vil si at NNT er 20 med tanke på celleforandringer.

    HPV-vaksinen gir 70 prosent beskyttelse mot livmorhalskreft. Det vil si at NNT er 140 med tanke på kreft og 700 med tanke på dødsfall som følge av livmorhalskreft.

    https://www.lommelegen.no/artikkel/de-vanligste-bivirkningene-av-hpv-vaksinen

   3. Det vil si at 700 må ta vaksinen for at 1 person skal unngå dødsfall som følge av livmorhalskreft?

   4. Hei Sveinung,
    Jeg er snart 48 år. Har hatt celleforandringer flere ganger i livet, og hatt «en del» seksualpartnere. Har nå hatt samme partner i 7 år, men tanken på at jeg kan få livmorhalskreft gnager. Forstår jeg deg rett; at jeg kan henvende meg til min fastlege og be om vaksine (betale selv, selvfølgelig)?

    Tusen takk for et viktig innlegg, Caroline!

   5. Sveinung Sørbye

    Det er flere studier som viser at HPV-vaksine til en kvinne som er behandlet for celleforandringer reduserer risiko for tilbakefall av celleforandringer. Det er vist god immunrespons av HPV-vaksinen opp til 55 år. En celleprøve kan ikke forebygge celleforandringer, men en celleprøve kan oppdage forstadier som kan behandles før kreft utvikles. HPV-vaksinen kan forebygge HPV-smitte og dermed celleforandringer og kreft.

    «- Det er ingen grunn til at en kvinne over 45 år ikke skal ta HPV-vaksine ut over eventuelt økonomiske overveielser. Det er ikke skadelig og kan gi en nyttig beskyttelse. Samtidig er det mer usikkert hvilken beskyttelse man får, jo større sannsynlighet det er for at man har vært smittet, supplerer Hanne Nøkleby, fungerende divisjonsdirektør ved Divisjon for smittevern, Nasjonalt Folkehelseinstitutt.»

    https://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article906619.ece

 8. Hei

  Takk for viktig påminnelse!
  Jeg tok min første celleprøve når jeg var 24 år. Prøven viste positiv og jeg ble henvist til biopsi der de fant ut at jeg hadde grove celleforandringer. Cin 3. Fikk operasjon ca 1 måned etter dette! Det er nå 8 måneder etter operasjonen, og jeg er nå gravid.Krysser fingrene for at alt skal gå bra. Viktig at alle tar denne prøven!

 9. Aktuelt tema, absolutt! Kreften skal ikke være en vinner, slik den desverre er for altfor mange 🙁 Mormor hadde kreft for en del år siden, da de forsåvidt nesten ikke visste hva det var, men KJEMPET seg til å bli sendt til ekspertisen her i Oslo (hun er bosatt i Nord Norge) og mener at det kan ha reddet henne..
  Det jeg stusser på, er at disse celleprøvene kommer så sent som 25 år! Hvorfor er det ikke like relevant for 20 åringer, eventuelt 18 åringer? Når man likevel blir tilbudt livmorhalskreft-sprøyten som 12 åring?! Hm..

  1. Cellene er i kontinuerlig forandring i ungdomsårene, derfor er det mest hensiktsmessig å følge screeningprogrammet fra man er 25 år. I tidligere alder kan celleforandringer være en naturlig fysiologisk endring, i stedet for mutasjoner. Følger man screeningsprogrammet hvert 3.år tar man mest sannsynlig celleforandringene på et tidlig stadium. Gynekologisk kreft gir vanligvis ikke symptomer før kreften er langtkomment, noe som vil gjøre behandlingen mer komplisert og i noen tilfeller ikke mulig å behandle.

   HPV-vaksinen blir tilbudt i det ordinære vaksinasjonsprogrammet for unge fordi det er mest gunstig å være vaksinert mot viruset før man debuterer seksuelt ettersom viruset smitter på denne måten. Har man allerede debutert seksuelt kan man potensielt være smittet av en type HPV-virus.

   Veldig flott oppfordring, Caroline. Er i praksis på gynekologisk kreftavdeling nå, og det er virkelig forferdelig å se alle som blir rammet av denne grusomme sykdommen. Vanlige mennesker kommer inn og ser tilsynelatende friske ut, mens kreften stadig vokser innvendig. Dette er så viktig å sette fokus på.

   1. Celine

    Tusen takk for utfyllende svar! 🙂 Ble klokere nå og forstår hva du mener!

  2. HPV smittes jo seksuelt, og har lest at det som regel tar i overkant av 10 år og ofte lenger fra smitte til utvikling av kreft, også stod det noe om overbehandling av kvinner i yngre alder kunne føre til flere ulemper enn fordeler da forekomsten var så lav. Men allikevel så er det jo i forstadien til kreften man ser celleforandringer. Jeg har veldig lyst til å ta screening, men har fortsatt et år igjen til jeg er 25. Har lest på mange forum at fastleger ikke er så positiv til å ta det før fylte 25 om man spør om det, det synes jeg er litt dumt!

   Link her om du er nysgjerrig:
   https://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Nyheter/Screening-mot-livmorhalskreft-Flere-ulemper-enn-fordeler-ved-screening-av-kvinner-under-25-ar/

   1. Du burde likevel sporre legen din om aa faa ta den, eventuelt finne en annen lege som kan gjore det for deg… Jeg bor i Australia og her innkalles alle over 18 og det oppfordres til aa ta celleprove hvert andre aar. Det er kjempeviktig aa sjekke seg ofte! Det er nok av kreftformer vi ikke kan forhindre…

   2. Sveinung Sørbye

    I Australia fikk alle kvinner mellom 12 og 26 år tilbud om å ta HPV-vaksinen allerede i 2007. Omtrent 70 prosent takket ja. I Australia er kjønnsvorter nå nesten helt utryddet hos kvinner under 30 år, og forekomsten av celleforandringer er blitt halvert.

    I Australia planlegger de å slutte med celleprøver hvert andre år fra fra 18 års alder, og heller starte med HPV-test hvert femte år fra 25 års alder. Siden over 90 prosent av livmorhalskreft hos kvinner under 35 år skyldes HPV type 16 og 18 som dekkes av HPV-vaksinen, tror jeg dette er en fornuftig strategi.

    https://www.cancerscreening.gov.au/internet/screening/publishing.nsf/Content/future-changes-cervical

 10. Så fantastisk innlegg! Du får virkelig satt ord på hva du mener, med flotte og kloke ord 🙂 Fortsett med deg, sjønne deg. Håper det går bra med alle av oss!

  1. Deg* og skjønne* hehe ups..

 11. Kanskje dumt spørsmål, men : «HPV står for de aller fleste tilfellene av livmorshalskreft og dette smittes via seksuell omgang»
  Så HPV er et virus som kan føre til kreft?
  Har du tatt vaksinen selv?

  Veldig sterkt og flott at du deler dette <3

  1. Caroline

   HPV står for humant papillomavirus 🙂

   https://www.fhi.no/tema/hpv

   jeg har ikke tatt den ennå, men kommer til å gjøre det! 🙂

   1. Flott skrevet! 🙂 Men har du lest om bivirkningene på vaksinen? Jeg er litt redd for å ta den på bakgrunn av dette, samt at man ikke vet så mye om den enda. Hørt flere tilfeller av pots-syndrom, noe jeg ikke unner noen…!

   2. Caroline

    Sammenhengen mellom POTS og HPV-vaksinen er undersøkt, og man fant ingen sammenheng 🙂

   3. Jeg er med på at et sådant studie netop er blevet offentliggjort, men meget kort efter blev det også offentliggjort at de læger der foretog studiet, på den ene eller anden måde modtager eller har modtaget penge af firmaerne der udvikler vaccinen gardasil (og en anden jeg ikke kan huske navnet på.) Og flere medier (og vist nok også nogle offentlige instanser her i Danmark) sagde at studiets resultater ikke er valide. Det er fint at opfordre til at lade sig vaccinere, men så må man efter min mening også nævne de bivirkninger der opleves af mange efte vaccinen. Her i Danmark er det efterhånden en epidemi af mennesker der er blevet syge efter at have fået den og flere læger er nu holdt op med at give vaccinen, da de ikke kan stå inde for den!

   4. Hei Caroline,
    jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror denne vaksinen bør tas før du er seksuelt aktiv for a få maksimum bekytelse. Det er 3 forskejllige vaksiner spret utover 1 år. Ville bare tipse om dette.

   5. Caroline

    Den er mest effektiv om det vaksineres før seksuell debut, men den er også effektiv etter dette og det anbefales derfor vaksinering 🙂

 12. Silje Kristine

  Fint skrevet av deg, Caroline. Jeg ønsker heller ikke at dette skal skje med de jeg er mest glad i.. Jeg er også redd. Jeg er redd for at det skal skje meg, eller de jeg er mest glad i og de som betyr mest.

 13. Caroline

  Helt enig, og kjempe bra innlegg! Folk skjønner virkelig ikke alvoret. Jeg selv har HPV og grove celleforandringer som utvikler seg til kreft. Jeg fikk «diagnosen» etter en normal sjekk hos gynokologen da jeg var 18. Jeg er nå 21 år og er inn og ut av sykehuset/KK hele tiden, så jeg vet hva jeg snakker om. Jeg har innstilt meg på at jeg ikke kommer til å bli gammel, men det er ikke lenger noe jeg griner over, selv om jeg hadde det veldig tøft en periode. Kreft er skummelt, ingen fortjener å få det eller å kjenne noen som får det. Jeg har nå gjort det om til noe positivt og jobber blant annet frivillig i Kreftforeningen hvor jeg besøker og snakker med pasienter og pårørende på møter og sykehuset. Jeg har ingen grunn til å ligge hjemme å være deprimert, selv om jeg har en alvorlig diagnose er jeg ikke syk på noen måte. Kroppen vet det ikke.

  Så jeg ville si tusen takk for at du legger oppmerksomhet rundt dette! Vaksine og celleprøve er så sinnsykt viktig, og det er utrolig trist at så mange jenter ikke ser alvoret i det.

  1. Du har innstillt deg på at du ikke vil bli gammel pga du har HPV virus og grove celleforandringer? altså er dette noe legen har fortalt deg at du ikke vil leve lenge eller hva er casen?
   Har det samme og nå ble eg nervøs!

   1. Jeg ble smittet av kjønnsvorter. Har hatt masse celleforandringer og har også tatt cytologi.
    Jeg fikk påvist HPV virus.
    Men nå sist gang, testet jeg negativ på HPV.
    SÅ HVA MENER DU?

   2. Sveinung Sørbye

    Kjønnsvorter skyldes vanligvis HPV type 6 og 11. Det finnes flere andre HPV-typer som kan forårsake celleforandringer, men HPV type 16 og 18 er viktigst siden disse er årsak til over 70 prosent av livmorhalskreft. HPV-vaksinen gir beskyttelse mot HPV type 6, 11, 16 og 18. Det er mulig at du hadde unngått både kjønnsvorter og celleforandringer dersom du hadde fått HPV-vaksinen som 12-åring.

    Det er bra at du nå har negativ HPV-test. Alle kvinner med celleforandringer og/eller positiv HPV-test bør følges inntil både celleprøven er normal og HPV-test er negativ. Kvinner som er behandlet for celleforandringer med konisering bør ha to dobbelt negative prøver før de kan følges opp på vanlig måte med celleprøve hvert tredje år.

    Jeg synes du bør vurdere å ta HPV-vaksinen nå for å beskytte deg mot framtidig smitte. Selv om immunsystemet ditt klarte å kvitte seg med HPV-infeksjonen denne gangen, er det ikke sikkert at det går bra neste gang du smittes av HPV.

    https://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/kvinne/hpv-vaksinen-34372.html?page=all

 14. Utrolig viktig tema! Jeg er også livredd for å få kreft og gruet meg veldig til å ta celleprøver. Jeg har alltid vært veldig redd for å ikke få barn og har derfor gått og tenkt masse på det, men vært for redd for å sjekke. Heldigvis var alt bra, og jeg ble så letta! Alle må sjekke seg, det er ikke skummelt og det er så mye bedre å bare vite, uansett.

 15. Solveig

  Jeg er enig i deg om at det er viktig å vaksinere seg. Jeg er mor til to jenter hvor den ene allerede er vaksinert og hun andre står for tur neste år. Men jeg har vært en av fåtallet av foreldre som vil at jentene skal ha vaksinen pga den er veldig omdiskutert/ er påvist alvorlige bivirkninger. Noen studier viser at det kan være en sammeheng mellom vaksinen og en sykdom som heter POTS. Dette er også viktig å tenke på. Jeg er mer skeptisk nå når yngste jenta skal vaksinere seg siden dette har vært mye oppe i media i det siste, men kommer til å gjennomføre det på henne også. Men alikevel viktig å tenke grundig over det Min mor døde av føflekk kreft. Det er det som er skummelt, man er mest redd for de vanlige typene men så plutseligså blir en rammet av en krefttype man ikke hadde tenkt på. Men all tiltak som kan minske risikoen er bra!

  1. Caroline

   Det ser ikke ut til å være noen sammenheng mellom POTS og HPV 🙂

   https://www.fhi.no/artikler/?id=116543

   «De europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har etter en ny gjennomgang konkludert med at det ikke er noe som tyder på at HPV-vaksine gir økt risiko for å utvikle syndromene POTS og CRPS.»

   1. Solveig

    Så flott, da blir jo valget lett

   2. Dette er bare teit uvitende forskning. Det finns mange jenter som er syke etter vaksinen. Forskningen viser ingen sammenheng … Men virkeligheten viser noe annet

   3. Caroline

    Nei, det er på ingen måte «teit uvitende forskning» :/

    Hva mener du med at «virkeligheten viser noe annet»? Forskning er jo konstruert nettopp for å gjenspeile virkeligheten i størst mulig grad.

    Når tusenvis av jenter tar en vaksine, er det helt normalt at noen blir syk i etterkant. Det handler jo bare om tilfeldigheter og betyr ikke at det er en sammenheng.

  2. Jeg syns du er så flink Caroline! Du setter deg grunndig inn i temaet du skriver om og finner troverdige kilder 🙂 Veldig godt jobbe. Din kunnskap og det du formidler bidrar til trygghet hos mange, og det du opplyser om her er så viktig. Det er ikke funnet noen sammenheng mellom POTS og HPV-vaksinen.

   Om det skulle vise seg at HPV-vaksinen hadde sammenheng med uhelige tilstander/diagnoser, så ville sannsynligheten vært så lav at ulempen ikke kunne ha målt seg med den enorme fordelen den gir ved beskyttelse mot livmorhalskreft.

   Det er altså mye farligere å la vær å ta vakinen enn det er å ta den 🙂

 16. Madeleine

  Et veldig viktig tema.. Jeg fikk 2 mnd før termin i desember 2013 vite at jeg hadde hudkreft/føflekkreft. Dette var helt grusomt og jeg tenkte ikke på annet enn at mine barn vil vokse opp uten en mamma og at de ikke engang vil huske meg. Jeg gråt meg i søvn hver kveld og kunne bryte sammen om jeg koset med elstemann (mens jeg fremdeles var gravid). Etter 3 runder under kniven for å fjerne kreften og alle rester av kreften, har jeg heldigvis i dag ingen «aktiv sykdom». Jeg vil bli friskmeldt etter 5 år, så bare 3 år to go 🙂 Jeg vil og poengtere hvor viktig det er å sjekke huden sin for forandringer og ved en minste forandring bør man få time hos hudlege. Man bør og gå over alle lymfer (som man kan kjenne utenpå huden) jevnlig for å sjekke etter forstørrede lymfer. Det er over 1000 personer i norge hvert år som får hudkreft og av disse er det ca 200 stk som dør.. Forebyggende tiltak mot kreft er et viktig tema, så takk for at du tar det opp 🙂

 17. Øivind Bergh

  Bra innlegg. Jeg synes det er veldig prisverdig at du tar opp dette.Kreft rammer så mange. Å forebygge er alltid den beste medisin. Og HPV-vaksinen er virkelig effektiv forebyggelse av noen viktige former for kreft!

  En ting til bør nevnes, fordi mange ikke vet det: HPV-relatert kreft kan også ramme menn. Kreft i svelget og i endetarmen kan ramme begge kjønn, og menn kan få peniskreft. Det er anslått at disse kreftformene tar like mange liv per år som livmorhalskreft. Og det ser dessverre ut til at de blir mer vanlige.

  Men HPV-vaksinen beskytter også her! Pluss at en vaksinasjon av guttene vil gi bedre flokkbeskyttelse av jentene. Det er nå en gang slik at den vanligste smittevei mellom to kvinner går via en mann. Men for all del: menn som har sex med menn har en stygg overhyppighet av HPV-relatert kreft, så alle bør beskytte seg.

  Jeg er svært glad for at helseministeren går inn for at alle kvinner opp til 26 år skal få HPV-vaksinen på statens regning. Det er rett i forhold til folkehelsa, rett i forhold til de som ellers ville blitt rammet av kreft, og rett i forhold til statens økonomi (det er mye billigere å forebygge enn å behandle mennesker for kreft!). Neste skritt bør komme raskt: det vaksinasjonsprogrammet bør utvides til også å gjelde guttene.

 18. Kjempebra at du setter fokus og informerer riktig om dette viktige temaet, Caroline! Hilsen medisinstudent 🙂

 19. Jeg har selv opplevd å få vite at jeg hadde celleforandringer. Endte m et inngrep hvor de fjernet litt av liv mor tappen. Alt er bra nå og jeg har tom fått barn.

 20. Kjempebra tema, men samtidig syns jeg du kan tenke deg litt om når det gjelder å spre helseangst. Ordlyden i dette innlegget er veldig sterk, med tittelen «jeg er redd». Det er bra å oppfordre alle til å ta vaksiner og følge barnevaksinasjonsprogrammet. Det er så viktig. HPV-vaksinen beskytter mot HPV-virus 16 og 18 for de som ikke allerede er smittet av disse. Dersom man har vært seksuelt aktiv med flere partnere og nå er i et langvarig seriøst forhold ville jeg vurdert om det virkelig var nødvendig. Oppfordrer alle til å diskutere det med sin lege eller helsesøster.

  1. Sveinung Sørbye

   I de fleste tilfeller vil viruset vært ute av kroppen i løpet av et par år etter smitte. Det vil si at selv om du har hatt HPV tidligere, er det liten risiko for at du fremdeles har en aktiv HPV-infeksjon flere år senere. I noen land er dagens celleprøve byttet ut med HPV-test, og omtrent 6 prosent av kvinner over 34 år vil ha positiv HPV-test. Disse vil bli fulgt opp med årlig celleprøve og HPV-test inntil infeksjonen har gått over av seg selv, eller de har utviklet celleforandringer som må behandles. Det finnes imidlertid noen teorier om latens. Hos noen kvinner kan det tenkes at viruset går i «dvale». Disse vil ha normal celleprøve og negativ HPV-test i mange år, men hos noen kan viruset reaktiveres. Det er mulig at HPV-vaksine kan forebygge slik reaktivering. Dette kan være en forklaring på hvorfor 45 år gamle kvinner har effekt av HPV-vaksinen.

   https://www.jci.org/articles/view/57149

 21. Jeg fikk sprøyten i 7. klasse, som kull nummer to.

  Tenk så heldige vi er i Norge som får tilbud om så mange sprøyter, og likevel er det noen som velger å la dette privilegiet falle bort. Noen glemmer nok hvor heldige vi er i Norge, i u-land ville de nok blitt glade for å få én sprøyte som kan redde liv. Vi får mange. Nei, vi kan ikke vaksinere oss mot alt, men vi kan vaksinere oss mot mye.

  Vaksiner deg, du også!

 22. Utrolig bra innlegg! Pleier aldri å kommentere, men idag kjente jeg at jeg måtte. Moren min fjernet livmorhalsen ifjor, men nå har noe forandret seg og de har funnet noe mer. Er utrolig nervøs for hva ultralyden og de nye testene skal vise. Men prøver å tenke positivt! 🙂

 23. Du er en fin person du 🙂
  Det var alt. Håper du har en koselig kveld <3

 24. DU er FANTASTISK Caroline! ❤️

  Klemmer i fleng til deg ❤️

 25. Viktig emne å ta opp! Er selv med i den statistikken, celleforandring grad 3, tilbake i 2012. Heldigvis var utskaping godt nok, og prøvene var bra etterpå. Men må ta prøve hvert 2 år nå, i stedet for hvert 3 år som er normalen. Veldig viktig at alle sjekker seg, uansett hvor ubehagelig det måtte være. Resultatet av å ikke sjekke seg kan bli så mye mere ubehagelig. :-/

 26. Dette er så fint at du tar opp, for det er så viktig! Jeg mistet selv min mor av livmorhalskreft når jeg bare var 10 år gammel. Jeg husker så lite av henne, selv om jeg fikk ti år med henne. Nå har jeg levd 13 år uten henne, og for meg er det normalt å ikke ha en mamma. Det skal ikke burde være normalt. Når jeg var 14 år betalte min morfar for at vi tre jentene hennes skulle vaksinere oss, og det er jeg så glad for ❤️ Jeg har ikke tatt celleprøve enda, men jeg vet jeg må, og jeg skal. Jeg har en to år gammel gutt som vinker opp og sier at mormor laller der oppe, mens han peker opp i himmelen. En som sier god natt til fly og mormor. Jeg ønsker å se gutten min vokse opp, og det skal så absolutt ikke bli normalt for han å leve uten en mamma. Jeg skal ha mer enn 10 små år med mitt barn. Jeg vil helst ha hundre til.

  Kjempefint innlegg, håper alle tar dette alvorlig og tar en tur til legen!

 27. Å du belyser ett så viktig tema!! Jeg har kreft selv, å det å være redd for denne sykdommen er helt normalt. Er en forferdelig ting å oppleve, derfor blir jeg så glad når folk tar opp slike tema som celleprøve, og hpv vaksine! Håper alle går til sjekk og tar celleprøve..

 28. Dette er utrolig viktig!! Har selv fått svar om celleforandringer i en alder av 24, men det gikk seg heldigvis til ❤ men min barndoms venninne tapte kampen mot kreft bare 25 år gammel

 29. christina

  hei:)

  jeg er konisert (fjernet en liten del av livmorhalsen), og når jeg var på tidlig UL pga en spontanabort sa gynekologen og legen at denne aborten hadde ingentibg med koniseringen å gjøre og at det ikke medførte noen risiko for senabort osv i senere svangerskap.

  <3

  1. Sveinung Sørbye

   Når et gjelder spontanaborter før uke 12 har sannsynligvis ikke konisering så mye å si, men det er godt dokumentert at behandling med konisering gir økt risiko for senaborter og premature fødsler. Heldigvis kan HPV-vaksine forebygge celleforandringer slik at færre kvinner må behandles med konisering.

   https://www.fhi.no/artikler/?id=74246

 30. Tusen takk for et flott innlegg Caroline 🙂
  Jeg synes å huske den vaksinen hadde størst virkning frem til man fylte 26 år, altså at man burde ta den før man fylte 26:) Vet du om de har endret på dette? Jeg har tenkt mange ganger at jeg skulle få tatt denne, men er 28 år,så har egentlig tenkt at jeg var for «gammel» 😉

  1. Sveinung Sørbye

   Det er dokumentert effekt av HPV-vaksinen også hos 45 år gamle kvinner.

   «- Det er ingen grunn til at en kvinne over 45 år ikke skal ta HPV-vaksine ut over eventuelt økonomiske overveielser. Det er ikke skadelig og kan gi en nyttig beskyttelse. Samtidig er det mer usikkert hvilken beskyttelse man får, jo større sannsynlighet det er for at man har vært smittet, supplerer Hanne Nøkleby, fungerende divisjonsdirektør ved Divisjon for smittevern, Nasjonalt Folkehelseinstitutt.»

   https://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article906619.ece

 31. Ingvild

  En utrolig viktig sak, og jeg er så glad for at du tar det opp! Det er skremmende lett å la være å gjøre slike ting, fordi «det rammer jo ikke meg uansett».
  Selv er jeg 21 år, og har ikke tatt vaksine eller noen prøve. Tenker at jeg bør gå jevnlig og ta prøver fra og med jeg fyller 25 år. Jeg leser og hører mye om livmorhalskreft, i tillegg til at farmoren min fikk det for noen år siden (hun ble heldigvis frisk), og da får jeg noen ganger følelsen av at jeg bør sjekke meg nå med en gang, og ikke vente til jeg er 25. Men så tenker jeg at det kanskje er unødvendig? Utrolig vanskelig. Tipper også at en slik HPV-vaksine er veldig dyrt? Vet du noe om dette?

  1. Det er lagt inn i statsbudsjettet for 2016 at alle kvinner opp til 26 år skal få ta vaksinen gratis hvis de ikke tidligere har fått den, så jeg gjetter at du om et års tid kan få ta den uten å måtte betale noe 🙂

  2. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksine koster omtrent kr 1.000,- pr dose, og det er anbefalt å ta tre doser i løpet av et halvt år. Heldigvis har Regjeringen nå foreslått å sette av 72 millioner kroner på Statsbudsjettet for 2016 slik at jenter i alderen 12-26 år skal få tilbud om gratis HPV-vaksine.

   https://www.side2.no/helse/regjeringen-vil-tilby-flere-gratis-hpv-vaksine/3423132390.html

 32. Josefiina

  This is very good post, Caroline. Last year I had tested positive pap smear. I cried and was very frightened. I had to go to the surgery. I have to say that everything went well and now I have to see my doctor twice a year and take new pap test every six months.Also I went through this vaccine procedure. I am 30 and in my family, there has never been any cancer. Me and my husband are planning children-hope everything is going well. Thank you for this post and I hope you are fine. Your blog is one of my favourite 🙂
  Take care,

 33. Jeg har tatt sprøyta! Blir nesten på gråten bare av å lese om kreft. Kreften tok knekken på farfar da jeg var 12. Nå er jeg 18, og i vår fikk farmor kreft. Ho sliter seg gjennom cellegiften, å er heldigvis på bedringens vei..<3 Ho er en av mine beste venner! Ingen er så god som ho<3 farmor og farfar er nærmeste naboene våre, de bor (bodde) på garden vår mer oss, så jeg har vært så heldig å se dem omtrent hver enste dag hele mitt liv!
  Kreft er noe av det verste som finst! Alle barna til farmor og farfar har tatt mye tester, ingen av dem har arvet "kreft gena" til verken farmor eller farfar, men likevel tester de seg så mye så legene ber om slik at det kan brukest til testing farfar sin kreft var arvelig, 5 av hans 8 søsken har dødd pga kreft, så vi takker høyere makter for at ingen av barna hans arvet det!

 34. Hei! Ser nesten overalt at personer mener man skal teste seg fra 25års alderen.
  Jeg testet meg da jeg var 21 år.
  Jo før jo bedre tenker jeg, å det er mye bedre å starte tidlig enn å vente til du kanskje har fått det.

  1. Sveinung Sørbye

   Mange unge kvinner har forbigående HPV-infeksjoner og forbigående celleforandringer. Risiko for kreft er lav for kvinner under 25 år. Mange må møte til gjentatte kontroller for å følge opp lettgradige celleforandringer som nesten alltid går tilbake. Høygradige celleforandringer kan også gå tilbake, spesielt hos unge kvinner. For kvinner under 25 år vil behandling av celleforandringer i de fleste tilfeller være overbehandling.

   https://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Nyheter/Screening-mot-livmorhalskreft-Flere-ulemper-enn-fordeler-ved-screening-av-kvinner-under-25-ar/

 35. Å ta den celleprøven er vertfall ikke farlig. Bare tull å grue seg til.
  Ikke gjør det vondt og man får (forhåpentligvis ) vite at alt er i orden.

  1. Sveinung Sørbye

   Det er ikke farlig å ta celleprøve. Problemet er hva man skal gjøre med en unormal celleprøve, spesielt hos kvinner under 25 år der forbigående celleforandringer er vanlige og risiko for kreft er lav. Rundt 30 prosent av alle kvinner vil ha en eller flere unormale celleprøver i løpet av livet. Rundt 10 prosent av alle kvinner blir behandlet på grunn av høygradige celleforandringer. Livstidsrisiko for livmorhalskreft er under 1 prosent.

   https://nhi.no/forside/celleforandringer-skaper-store-bekymringer-30462.html?page=all

 36. Så bra at du tar opp dette med vaksinering! Jeg blir så irritert på de største avisene i Norge som alltid skal «advare» mot vaksiner – det ER så viktig at så mange som mulig tar vaksiner for å få størst mulig flokkimmunitet. Så et klapp på skuldra til deg! Håper at så mange som mulig får øynene opp for både HPV-vaksinen og andre vaksiner 🙂 Hilsen medisinstudent

  1. Sveinung Sørbye

   Det er ikke bare jenter som bør ta HPV-vaksine. Gutter bør også ta vaksine, både for sin egen del og for å ikke bringe smitten videre til andre. Det er vanskelig å utrydde et virus dersom man bare gir vaksine til halvparten av populasjonen. I USA er HPV-vaksine anbefalt til både gutter og jenter. Australia begynte å gi gratis HPV-vaksine til både gutter og jenter i 2013.

   https://www.lommelegen.no/artikkel/derfor-b%C3%B8r-menn-ta-hpv-vaksine

 37. Et flott, viktig og personlig innlegg. Lykke til med celleprøven, det går helt sikkert bra!

 38. Jeg vil starte med å si takk. Takk for at du tar dette opp, takk for at du opplyser. Personlig er dette en så sterk sak for meg at jeg har tårer i øynene bare av å lese dette. For 10 år siden mistet jeg nesten moren min av livmorhalskreft. De oppdaget først en liten celleforandring som de bestemte seg for å gjøre noe med, men ting utviklet seg kjappere en legene forventet og det ble litt mer dramatisk enn planlagt. Jeg lever med frykten for å bli rammet av dette selv. Jeg har aldri sett mer opp til deg og likt noe du har skrevet så godt. Takk!

 39. Viktig tema og fint innlegg. Flott av deg å belyse temaet og oppfordre til celleprøver og HPV-vaksina! Men jeg må legge til en ting, til dere som leser kommentarfeltet: jeg tok HPV-vaksina og fikk sykdommen ME av den. Det tok 4 år av livet mitt. Jeg er i dag frisk, og angrer ikke på at jeg tok vaksina (heller ME enn kreft), men om dere har familiemedlemmer med ME eller på andre måter er i faresonen for ME (dårlig immunforsvar osv) og vurderer å ta vaksina, sjekk med lege først. Men Caroline, flott innlegg! Klem ❤️

  1. Caroline

   Så leit å høre at du fikk ME, men godt å høre at du er frisk den dag i dag 🙂

   At du fikk ME etter vaksinen betyr ikke at det var vaksinen som var årsaken :/ Det er ikke påvist sammenheng mellom vaksinen og noen autoimmun sykdom 🙂

   Men alle bør selvsagt prate med lege før de vaksinerer seg 🙂

   https://forskning.no/vaksiner-virus/2013/10/hpv-vaksinen-gir-ingen-alvorlige-bivirkninger

 40. Solveig

  Stiller samme spørsmål som noen over her, hva hjelper det å ta vaksinen når man er voksen? Slik jeg har forstått det hjelper ikke vaksinen hvis man allerede har hpv-virus, noe omtrent alle vil ha som er seksuelt aktive? Og selv om man bare har vært med en partner, vil kanskje denne partneren vært med andre en eller annen gang, og slik sprer det seg? Spør bare fordi jeg er livredd selv og finner ikke god nok informasjon noe sted :s

  1. Caroline

   Vaksinen beskytter mot flere typer HPV-virus, så om man har infeksjon med en av de andre typenevil vaksinen være effektiv. En forbigående infeksjon vil heller ikke gi livslang immunitet, slik at vaksine også her vil være effektiv 🙂

  2. Sveinung Sørbye

   HPV er en vanlig infeksjon. Smitterisiko for hver ny partner er rundt 10 prosent. Omtrent 70-80 prosent av oss blir smittet en eller flere ganger i løpet av livet. De fleste HPV-infeksjoner er forbigående. Rundt 90 prosent av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder. Hos noen kan en HPV-infeksjon bli vedvarende over flere år. Omtrent 6 prosent av kvinner over 34 år har en pågående HPV-infeksjon. En naturlig gjennomgått HPV-infeksjon gir liten beskyttelse mot senere infeksjoner. Du kan bli smittet av HPV flere ganger, også av samme HPV-type. Selv om kroppen har kvittet seg med en HPV-infeksjon tidligere uten å utvikle høygradige celleforandringer er det ikke sikkert at det går bra neste gang. Heldigvis er det ikke for sent å ta HPV-vaksine. Kvinner som blir behandlet for høygradige forstadier med konisering har redusert risiko for å få tilbakefall av celleforandringer dersom de tar HPV-vaksinen. Det er dokumentert effekt av HPV-vaksinen også hos 45 år gamle kvinner.

   https://forskning.no/vaksiner/2013/11/hpv-vaksine-hjelper-voksne-kvinner

   1. Hei Sveinung,
    Jeg er snart 48 år. Har hatt celleforandringer flere ganger i livet, og hatt «en del» seksualpartnere. Har nå hatt samme partner i 7 år, men tanken på at jeg kan få livmorhalskreft gnager. Forstår jeg deg rett; at jeg kan henvende meg til min fastlege og be om vaksine (betale selv, selvfølgelig)?

    Tusen takk for et viktig innlegg, Caroline!

 41. Kjære Caroline.
  Tusen takk for at du har skrevet et fantastisk innlegg. Det er så uendelig viktig at folk tar dette på alvor, og hvis folk gjør som du sier, kan dette innlegget redde liv. Takk!

 42. Hanne L

  Så bra at du setter fokus på dette.

  Selv har jeg hatt forstadie til kreft hele to ganger, og de har fjernet deler av livmorhalsen min 2 ganger. Jeg har nå i en alder av 31 fått tatt HPV vaksinen, ja det er nesten 4000 kr å betale av egen lomme, men det er det verdt. Heller føle man har gjort noe enn å få vite at man kunne gjort noe i ettertid. Jeg anbefaler alle mine venninner å ta celleprøve hvert år av samme grunn. Nå er jeg i et oppfølgningsprogram slik at jeg skal inn hvert år en stund, og tenker vel at de ti elendige minuttene i den hersens stolen, er en billig forsikring.. så får det heller være at man føler seg som den gjøken. skal sokkene være på? hvis man har på strømpebukse tar man da på seg sokker i etterkant? Fy å mange rare tanker som flyr gjennom huet akkurat da. Å til alle dere som går å venter på svar, det går som regel greit. Og får dere beskjed om at det blir en ekstra kontroll eller de må gjøre en innsats så er de faktisk flinke ( i alle fall de jeg har vært hos) 🙂

 43. Som tidligere livmorhalskreftpasient: Kudos til deg for at du skriver om dette!

  Dette er informasjon som faktisk er samfunnsnyttig og viktig. Stor klapp på skulderen, Caroline!

  Ønsker deg og resten av familien din en god kveld <3

 44. Kreft er nok dessverre kommet for å bli. Jeg er forberedt og ganske sikker på å få diagnosen selv en gang i løpet av livet. Derfor er det så utrolig viktig å følge med på hele kroppen og ta de forhåndsregler man kan for å oppdage kreften tidlig. Da er det så mye større sjanser for at alt vil gå bra og man blir frisk så fort som mulig. Tusen takk for at du tar opp et så viktig tema!

 45. Flott innlegg, men du glemmer et vesentlig poeng; denne vaksinen er ikke billig, og dersom man tar den på eget iniativ må man selv betale for den. Man kan ikke sette en pris på helsen, men det er nok ikke alle som kan se seg råd tid en vaksine som koster flere tusen kroner. 🙂

 46. Dette var sterk lesing Caroline! <3 Flott at du tar det opp, da det er et veldig viktig tema å belyse! sender deg en god klem <3

 47. Flott at du belyser dette temaet, Caroline. Jeg er lege og utfører livmorhals tester på unge kvinner ofte, men dessverre ikke ofte nok. Det er viktig at alle kvinner setter opp en time hos fastlegen sin, gjerne allerede etter begynt seksuell aktivitet, og ikke kun etter fylte 25 år som det ofte opplyses om. Det er smertefritt for de aller fleste, noen opplever noe ubehag, men det er en rask prosedyre og fordelene er flere enn bakdelene.

  HPV viruset er nådeløst i mange tilfeller. Den finnes i flere typer, blant annet type 16 og 18, som kan forårsake livmorhalskreft. Typene 6 og 11 derimot har mye lavere potensial for å utvikle kreft, men de kan derimot forårsake en svært ubehagelig infeksjon som kalles condyloma accuminata.

  Forandringer i cellene i livmorhalsen kan deles inn i tre deler, CIN1, CIN2 og CIN3. CIN1 er den mildeste typen og utvikler seg sjeldent til kreft. Behandling igangsettes raskt og de aller fleste blir friske. I CIN3 derimot er cellene svært forandret og man omtaler dette som kreft. Heldigvis blir mange friske, men noen, som du skriver Caroline, overlever ikke denne diagnosen.

  Alle kvinner; ta livmorhalsprøven hos fastlegen deres!

  1. Sveinung Sørbye

   Både CIN1, CIN2 og CIN3 er forstadier til kreft. Det er ikke riktig å omtale CIN3 for kreft. Rundt 1 % av kvinner med CIN1 vil utvikle kreft uten behandling. Rundt 5 % av kvinner med CIN2 vil utvikle kreft uten behandling, og 12-30 % av kvinner med CIN3 vil utvikle kreft uten behandling. I Norge pleier vi å anbefale behandling til kvinner med CIN2 og CIN3.

   CIN3 er et forstadium til kreft, og kan gå tilbake av seg selv, men det er et alvorlig forstadium. Det var en lege på New Zealand som ikke trodde at celleforandringer var så farlig, så han lot kvinner med CIN3 gå ubehandlet i mange år. Det var omtrent 22 prosent av kvinner med CIN3 som utviklet kreft i løpet av 30 år.

   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2004/12/17/unodvendig-behandling-av-unge-kvinner/

  2. Sveinung Sørbye

   I Norge er det ikke anbefalt å ta rutinemessig celleprøve av kvinner under 25 år. Mange unge kvinner har forbigående HPV-infeksjoner og forbigående celleforandringer, men risiko for kreft før 25 års alder er veldig lav. Det å ta cervixcytologiske prøver av unge kvinner er antakelig mer til skade enn til gagn.

   https://tidsskriftet.no/article/1555964

  3. Det er absolutt ikke alle leger som tillater å ta celleprøver på kvinner under 25, Anna B. Som Sveinung skriver over her, er grensen på 25 år satt for en grunn. Skal man teste alle unge kvinner under 25 år ville man skapt unødig mye frykt, nettopp fordi svært mange av seksuelt aktive har dette viruset i seg. Jeg er 24 år, og fikk «grenet» meg til å få en celleprøve hos fastlegen min, da kjæresten min nettopp hadde fått påvist kjønnsvorter (som forekommer fra et HPV-virus). Legen min gjennomførte testen, men «advarte» meg mot at labben kunne avvise prøven min, ettersom jeg «kun» er 24 år. Heldigvis analyserte labben testen min, og alt var i skjønneste orden – men jeg har flere venninner som har blitt nektet å få celleprøve før fylte 25 – man må huske at det også koster penger for staten å gjennomføre slike tester. 🙂

 48. Er dette innlegget sponset?

  1. Caroline

   Selvsagt ikke 🙂

 49. Kamilla

  Det jeg liker ved deg og bloggen din er at du er så reflektert og sitter med så mye kunnskap/ videreformidling av informasjon. Det er en sann fryd å lese bloggen din. Både i forhold til tips i hverdagen, trening og ikke minst en anbefaling som denne. Det er gull verdt! Et innlegg som dette er mye mer enn en godfølelse for mange. Tenk, du kan ha reddet liv idag!
  Stå på!

  Wow!

 50. Har du rett så har du rett! Jeg driver også å utsetter disse prøvene.. Må ta det mer seriøst. Takk for påminnelsen:) Og skal søke opp vaksinen med en gang:)
  Kjempefint innlegg!

 51. CIN3 er alvorlig dersom det ikke diagnotiseres. Jeg hadde CIN3 forandringer og ble livredd, men jeg hadde ingen grunn til det. Celleforandringer utvikler seg (som oftest) ikke til kreft før 15-20 år etter det er påvist CIN3 forandringer. Vil si til alle jenter som er blitt konisert eller venter på å bli det: dette gjøres i gjennomsnitt 3000 ganger per år i Norge, og behandlingen har blitt svært moderne. Det kan som du sier, gi økt risiko for senabort og tidlig-fødsel, men risikoen er minimal, heldigvis. Ved et eventuelt svangerskap kan man få satt inn en cerclarge (bånd på livmorhalsen) dersom man ser at det er risiko for tidlig-fødsel.

  Jeg vil sammen med deg, oppfordre alle jenter til å sjekke seg jevnlig.

  1. Sveinung Sørbye

   CIN3 i seg selv er ikke farlig. Du kan ikke dø av CIN3. De fleste kvinner med CIN3 har ingen symptomer. Men kvinner med CIN3 har økt risiko for utvikling av kreft. Denne risikoen omtrent 1 prosent pr år. Derfor anbefales det at kvinner med CIN3 får behandling med konisering der celleforandringene i livmorhalsen blir operert bort. Dette inngrepet kan redusere risiko for kreft med 90 prosent, men det er viktig med tett oppfølging de første årene etter konisering.

   https://kreftlex.no/Livmorhals.aspx

 52. Hei!

  Viktig tema, og flott at du bruker stemmen din på slike ting, virkelig!

  Jeg har, som mange andre, opplevd kreft på nært hold. Dette vil helt sikkert virke «teit» for noen, men jeg ønsker likevel å komme med noen betraktninger rundt språket vi bruker om kreft og andre sykdommer. Dette er ikke en kritikk mot Caroline, men noe vi alle kan bli mer bevisste på.

  I dagens vestlige samfunn er ikke sykdom og død lenger en naturlig del av livet. Vi måles gjerne ut fra suksess og prestasjoner, og også dette med helse har nå blitt en prestasjon – en skal holde seg frisk. Vi deler verden inn i vinnere og tapere, også språklig. En «taper kampen mot kreften», som om utfallet kunne blitt annerledes om en hadde gjort noe hardere eller bedre. Husk at syke mennesker, en situasjon vi ALLE kan og skal havne i, fortjener å bli omtalt med et verdig språk. Hvis jeg fikk kreft, ville jeg følt det sårt om andre sa at jeg «visnet», «råtnet», «ble oppspist av», «invadert av» osv, og at jeg «tapte» en kamp. Jeg husker VG hadde et stort oppslag med bilder av Patrick Swayze rett før han døde, type «Se de sjokkerende bildene!» og påpekning av at han bare var «skinn og bein». Det føltes så vondt at noen kunne si slikt om noen som var syk og døende – en tilstand som for øvrig er helt naturlig, men som ikke lenger er akseptert. Vi skal alle dø, det er en av få sannheter vi virkelig kjenner.

  Bare noen tanker fra meg. Takk for at du engasjerer, Caroline! Og selvfølgelig – et massivt ja til både vaksiner og celleprøver!

  1. Helt enig med deg V. Uttrykket «tape kampen» er helt feil å bruke. Mange bruker det og har nok aldri tenkt over det.

 53. Bra innlegg så absolutt! Men ikke bekymre deg, uroe deg eller være redd for sykdom. Lev livet ditt, smil, le, se morsomme filmer og tving deg selv til å ha det bra, være lykkelig! Gjør man alle disse tingene, vil ikke sykdom snike seg innpå! Alle har dårlige dager, men stay positive anyways. Du virker som en super dame, Caroline! Skriver masse bra! Haha, følte bare å skrive dette når du kom med et slikt innlegg! Stå på og aldri slutt å smile så har man livet i behold i maaaaaaange år fremover! Man må ikke la bekymringer ta over livet, har jeg funnet ut 😀

 54. Utrolig viktig at du tar opp dette! Kanskje du får noen til å ta celleprøve som har satt det på vent.

 55. Hei Caroline.

  Viktig tema du tar opp. Godt det går bra med venninnen din.
  Hvor er faktaopplysningene hentet fra? Burde ikke det stå i parantes i teksten ? Sånn vi lærte det på skolen. Samme prinsippet her.

  1. Sveinung Sørbye

   Kreftforeningen har mye god informasjon om HPV, celleforandringer og kreft på sine nettsider.

   https://kreftforeningen.no/forebygging/andre-mulige-risikofaktorer/hpv-og-kreft/

  2. Sveinung Sørbye

   Du kan også lese «Sannheten om HPV» på Lommelegen.no

   https://www.lommelegen.no/artikkel/sannheten-om-hpv

  3. Sveinung Sørbye

   Hvis du ønsker enda mer lesestoff med referanser til litteraturen, bør du lese bloggposten til Gunnar Tjomlid om HPV-vaksinen.

   https://tjomlid.com/2011/09/27/hpv-vaksinen-svar-til-charlotte-haug-og-alle-usikre-foreldre/

 56. Så fint, og viktig at du tar opp dette Caroline! Mamman min ble operert pga. celleforandringer i livmorhalsen før fylte 30 år, og diagnostisert med brystkreft i en alder av 38, så kjenner veldig godt igjen frykten du beskriver! Heldigvis går det bra med veldig mange!:-)

 57. Solveig

  Jeg sjekket meg første gang da jeg var 19 år, og fikk da påvist celleforandringer. Nå har jeg hatt celleforandringene i 4 år og skal straks inn for en ny sjekk. Skumle greier.
  Veldig bra innlegg!

 58. Hei. Takk for at du hjelper til med å få dette tema opp og frem.
  Jeg har selv tatt celleprøve, og jeg er bare 23 år.

  Jeg har siden 1998 bodd i et fosterhjem sammen med min yngre søster. Vi har aldri fått vite noe serlig om bakgrunnen vår ( når det kommer til sykdommer osv)
  Helt til en dag, der mormoren til min samboer kommer og kan fortelle meg alt. Mamma og pappa døde for en del år siden, mens min mormor døde når jeg gikk høygravid med prinsessen..
  Så her har det ikke vært enkelt å få vite noe om vår historie.
  Helt til mormoren til min samboer kom en dag med en litt bekymrende melding..
  Hun hadde funnet ut at alle kvinner fra mamma din side ( biologiske ) hadde fått livmorhalskreft etter fylte 50 år. Min mormor hadde kreft da hun døde, men det var ikke årsaken til at hun gikk bort.

  Min foster mor er meget irritert over st jeg har fått tak i denne informasjonen, og at jeg har valgt å dele den med min yngre søster på 19.

  Hun lo meg opp i ansiktet når jeg sa jeg ønsket å ta vaksinen, og at min søster også burde gjøre det. – nei, den kom ikke til å funke på meg sa fostermoren min og fnøs det bare bort.

  Etter dette innlegget SKAL jeg ta vaksinen.. Så kan alle som vi snøfte så mye de ønsker!
  Og hun som har fått hudkreft selv. Og har en sønn som har overlevd hjernesvulst. Nå skal det sies at jeg kaller min fostermor for mamma.. Og at jeg var der hver dag når min bror ( fosterbror) gikk igjennom den fæle tiden. Så nei. Det er ikke gøy å stå på sidelinjen og føle seg hjelpeløs ..

  Takk igjen for at du deler din mening på denne måten Caroline ..
  Nå har jeg skrevet mitt eget blogg innlegg på innlegget ditt :p så jeg avslutter med dette 🙂

  Takk ;)!

  1. Hvordan kan noen som bryr seg om deg fnyse av slikt? Det viser jo at du tar ansvar for egen helse.. Det er virkelig ikke noe å le av. Den er aller best å ta før man er seksuell aktiv, men om du ikke har virusene den beskytter for i kroppen, så vil den jo beskytte mot disse. Hpv-virus er det mange av, men denne vaksinen beskytter mot de aller farligste. Kanskje din fostermor ikke helt har forstått dette? At det er faktisk ikke for sent. Heldigvis er du 19 år, og kan styre dette helt selv. Jeg er 28 år, og bestemte meg for å ta den i høst. Jeg er for ‘gammel’ til å få den dekket, og må betale ca 3500kr, for å få tatt alle sprøytene. Er 3 stk, som skal taes med et visst mellomrom. Og selvom det er dyrt, er det allikevel en liten pris å betale, om den kan hjelpe meg med å holde meg frisk. Hpv-viruset kan man også få i halsen ved oralsex, noe som kan føre til strupekreft, men denne vaksinen beskytter naturligvis mot virusene der og. Heldigvis! Strupekreft er heller ikke tingen. Så for meg var valget enkelt, og jeg støtter Carolines oppfordring her, og stiller store spørsmålstegn ved din fostermor, som forhåpentligvis ikke har fått med seg alt av informasjon om vaksinen. Ta den! Og lykke til. <3

 59. Så flott innlegg, Caroline! Kan jeg ta vaksinen selv om jeg er 23 år?

  1. Du kan ta vaksinen men må betale den selv .prisen ligger på 3000 til 4000 kr .er kun jenter i 7 klasse som får den dekket 🙂

  2. Sveinung Sørbye

   Ja. HPV-vaksinen har dokumentert effekt også hos 45 år gamle kvinner. Forhåpentligvis vil jenter i alderen 12-26 år få gratis HPV-vaksine til neste år.

   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/09/07/jubler-over-hpv-opphentingsvaksine/

 60. Jeg kommenterer sjeldent blogger, men dette er et tema som fanger oppmerksomheten min på 1-2-3. Jeg er 17 år, og bestefaren min, min farsfigur døde av kreft for ikke altfor lenge siden. Moren min har også uhelbredene kreft og liten tid igjen. Jo tidligere man skjekker seg, jo bedre. Sånne ting er det bare å ta fortest mulig. Om resultatet blir at man har kreft, og du har skjekket deg tidlig, er det jo derfor lettere å få gjort noe med dette før det er for sent. Ha det i hodet når du utsetter testene 🙂 Bra skrevet!

 61. Hei!

  Ikke lenge siden jeg selv var og tok celleprøve og i den forbindelse spurte jeg gynekologen min om dette med HPV-vaksine. Jeg husker ikke hvordan hun forklarte det, men den er bortkastet å ta dersom du er i et fast forhold og seff ikke har sex med andre 😉 MEN den er verdt å ta dersom du er singel eller blir singel. Tenkte bare å nevne det, det er jo 3000-4000 kr det er snakk om 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   Det er dessverre ikke alle gynekologer som er helt oppdaterte når det gjelder HPV-vaksine og effekt hos kvinner i alderen 26-45 år.

   https://www.kk.no/livsstil/voksne-kvinner-b%C3%B8r-ta-kreftvaksine-25612

   1. Miriam

    Jeg tror ikke helt du leste bloggposten min. Selvfølgelig var gynekologen min oppdatert på effekten hos «eldre», men jeg har vært med samme partner i 7 år nå. Har han hatt viruset, har jeg også hatt det allerede. Og kroppen min er da ferdig med dette viruset. Dersom jeg ikke skifter partner nå, så vil jeg jo ikke bli smittet av nytt virus. Med mindre en av oss er utro. Derfor anbefalte hun meg kun å ta den dersom jeg skulle bli singel igjen

  2. Det er riktig! HPV er et virus og virus kan kun forebyggers ved vaksinasjon, det kan ikke kureres ved vaksinasjon. Hvis partnern din har viruset kan du få det fra han og da vil ikke vaksinen hjelpe. Hvis partnern din ikke har viruset, kan du ikke få det fra han og da har du ikke bruk for vaksinen. Men det kan jo skje at en partner er utro og med det får viruset og dermed kan overføre det og i det tilfellet er det godt å ha tatt vaksinen. En annen viktig ting ved HPV vaksinen er at den også beskyttet mot en rekke kjønnsvorter som også stammer fra HPViruset.

   1. Sveinung Sørbye

    Noen tror at dersom man er smittet av HPV, så har man viruset i kroppen resten av livet. Det stemmer ikke. I de fleste tilfeller er en HPV-infeksjon forbigående. Omtrent 90 prosent av alle HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men hos noen kan en HPV-infeksjon vedvare i flere år. Det finnes mange HPV-typer, og man kan dessuten bli smittet av samme HPV-type flere ganger. En naturlig gjennomgått HPV-infeksjon gir lite beskyttelse mot senere infeksjoner. Selv om immunforsvaret har klart å kvitte seg med HPV tidligere, er det ikke sikkert at det går bra neste gang. Smitterisiko for HPV er 10 prosent for hver ny partner. Selv om man lever i et stabilt parforhold har man ingen garanti for at partner ikke har sex med andre. HPV-smitte forekommer hyppigere enn det de fleste liker å tro.

    Det er mulig at HPV i noen tilfeller kan ligge latent i kroppen i flere år for deretter å reaktiveres. Dersom HPV-vaksine kan forebygge slik reaktivering, kan dette delvis forklare hvorfor 45 år gamle kvinner har effekt av HPV-vaksinen.

    https://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article906619.ece

   2. Miriam

    Her skriver han det jo rett ut Caroline, at man bør ta det i et fast forhold fordi man ikke har en garanti på utroskap. Jeg vet ikke med deg, men jeg syns dette blir litt for dumt. Hvis jeg blir singel derimot, skal jeg være den første til å ta den, ingen tvil…

 62. Så de piger/kvinder der oplever symptomer eller har fået bivirkninger efter vaccinen er helt tilfældigt? Det er ikke længe siden de danske sundhedsmyndigheder måtte erkende at da de bad producenterne af vaccinen om at undersøge hvor mange indberettelser af bivirkninger de havde fået, viste det sig at producenten bevidst forsøgte at skjule det ved med vilje at søge forkert i deres system.

  I Danmark har man desuden besluttet at skifte Gardasil ud med en der ikke beskytter mod kønsvorter.

  En overlæge advarer desuden piger/kvinder der træner på et højt niveau i at få den:

  «Særligt sportspiger ramt af symptomer
  Ifølge TV 2s dokumentar var det særligt sportsaktive piger på højt niveau, der har fået symptomer efter vaccinen. Lægerne på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, har brugt et spørgskema til de piger, der kommer på deres afdeling. Her viste det sig, at 3 ud af 4 piger har været aktive på høje niveau, og halvdelen af dem på eliteniveau.
  Overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, fortalte i den forbindelse.
  – Mange af dem træner på meget højt niveau, og vi ved, at det at træne på højt niveau ændrer på ens forsvarsmekanismer og ens måde at reagere på vacciner Det kunne godt være, at man i fremtiden lige skulle spørge pigerne: har du trænet meget i den senere tid? Så kunne det godt være, at man skulle lade være med at vaccinere på det tidspunkt, men vente til et tidspunkt, hvor de ikke træner å meget. Den anden mulighed er, at man kunne vælge at vaccinere pigerne, når de er yngre, hvor de ikke er i så høj en træningstilstand. I Østrig, for eksempel, vaccinerer man fra 9 års alderen. Det kunne godt være, at det var det, vi skulle. »

  https://nyhederne.tv2.dk/2015-07-13-sundhedsstyrelsen-vil-have-hpv-vacciner-undersoegt

  Der ER bivirkninger ved den, og det burde du som minimum oplyse om.

  1. Her er en forskers mening (som har været med til at udvikle vaccinen):

   «Det er et eksperiment, når man forsøger at forebygge livmoderhalskræft blandt kvinder med HPV-vaccinen. For der er ikke nogen dokumenteret langvarig effekt, og man kender heller ikke til bivirkningerne.»

   https://www.bt.dk/danmark/forskeren-bag-omstridt-hpv-vaccine-jeg-vil-ikke-give-den-til-mine-boern

   1. Det er jo ikke samme vaccine der bliver omtalt?

    Gardasil bliver omtalt i mit link, Cervarix bliver omtalt i dit. Cervarix blev fremstillet i 2009, Gardasil i 2006.

    «Gardasil, which protects against four HPV types (6, 11, 16, and 18), is approved by the FDA for use by females aged 9-26 to help prevent cancer of the cervix, vagina, and vulva; genital warts, and anal cancer.»

    «Cervarix targets HPV types 16 and 18. It’s approved for females aged 10-25 to help prevent cervical cancer.»

    De er jo ikke identiske? Heller ikke selvom de begge beskytter mod type 16 og 18?

   2. Sveinung Sørbye

    Cervarix og Gardasil er bygget på samme prinsipp (VLP – viruslignende partiker) og har samme bivikningsprofil. Forskjellen er først og fremst at Gardasil også beskytter om kjønnsvorter og at Cervarix bruker en annen adjuvans. I Storbritannia valgte de først Cervarix, men byttet senere til Gardasil. I Sverige vant først Cervarix anbudet, men svenskene byttet til Gardasil etter en klage fra produsenten. I Australia og i USA er det i praksis nesten bare Gardasil som brukes. I Nederland har de brukt Cervarix hele tiden. I Danmark var det Cervarix som vant anbudet for 2016.

    https://www.nsf.no/nyhet/726783/snart-hpv-start-i-sverige

   3. Anniken

    Det er greit å være bevisst hva man gjør og hva man anbefaler sine barn, men da gjelder det også å være oppdatert.

    På bakgrunn av bekymringene i Danmark er det gjort nye undersøkelser og man har ikke funnet sammenheng mellom vaksinen og POTS eller CRPS

    https://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,5561&MainContent_6261=6496:0:25,5942&Content_6496=6178:116543:25,5942:0:6562:1:::0:0

    Selv er jeg stolt av at min 12 år gamle datter fikk andre runde av denne vaksinen i dag!

   4. Sveinung Sørbye

    Store studier viser ingen overhyppighet av nevrologiske eller autoimmune sykdommer blant de som har hatt HPV-vaksine sammenlignet med kvinner i samme alder som ikke har tatt vaksine.

    https://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/10/21/184774/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinen

  2. Sveinung Sørbye

   Hvis du er redd for bivirkninger av HPV-vaksinen, bør du ta en titt på denne illustrasjonen.

   https://www.informationisbeautiful.net/2011/is-the-hpv-vaccine-safe-v-2-0/

 63. Tusen takk for at du tar opp et viktig tema.
  Selv har jeg en nevø på 2 år som har leukemi. Det er forferdelig å se den lille, fine gutten så syk. Ingen hår, blitt tynn og har lite energi. Grusomt å se hvordan dette påvirker storebroren på 3,5 år og foreldrene selvsagt. Så takk for at din stemme kan hjelpe andre familier til å finne ut av kreften før det er for sent!

 64. Tusen takk Caroline!
  Allerede i morgen skal jeg ringe for å bestille med time.. Man glemmer av hvor viktig dette er!!
  Takk igjen:-*

 65. Veldig viktig innlegg!! Jeg hadde selv celleforandringer på forstadiet til kreft (CIN III) som din venninne. Var veldig redd, men hadde en fantastisk gynekolog som gjennomførte varmebehandling i stedenfor vanlig «konisering». Ingen bivirkninger, var hjemme fra jobb en dag, og ble gravid 3 måneder senere. Sjekker nå en gang i året, og alt er som det skal. Be venninnen din forhøre seg om dette er mulig å bruke varmebehandling istedenfor konisering! Ikke så vanlig i Norge, men stort sett alle andre land anbefaler denne metoden.
  Har ellers en mor som har hatt livmorkreft og en søster som nå behandles for tarmkreft, så dette var et veldig nært tema for meg..

 66. Tusen takk for at du tar opp dette og i morgen skal jeg bestille timen jeg har utsatt

 67. Hei Caroline!
  Så utrolig bra at du skriver et slikt innlegg. Jeg ble selv rammet av livmorhalskreft i en alder av 22. Jeg ble rammet av en sjelden kreftform som heter nevroendokrin kreft. Vil bare understreke at vaksinen ikke beskytter mot denne typen, så det er viktig å sjekke seg uansett! Ikke tro at man er «fredet» da man har tatt vaksinen 🙂 Nå er det litt over 1 år siden jeg ble ferdig med behandlingen, og jeg er (gudskjelov) fortsatt kreftfri! 🙂
  På tirsdagen skal jeg på «God Morgen, Norge» for å snakke om akkurat dette her. Oppfordrer derfor alle som leser dette til å se på GMN tirsdag 17/11! 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   Neuroendokrine karsinomer i livmorhalsen skyldes vanligvis HPV og kan dermed forebygges ved hjelp av HPV-vaksine.

   «An association with high risk human papillomavirus (HPV) infection (HPV 18 more than HPV 16) has been described for both small and large cell neuroendocrine cancers»

   https://www.uptodate.com/contents/small-cell-neuroendocrine-carcinoma-of-the-cervix

  2. Sveinung Sørbye

   Det stemmer at HPV-vaksinen ikke gir 100 prosent beskyttelse. Det er derfor viktig at kvinner i alderen 25-69 år tar celleprøve hvert tredje år. Dagens HPV-vaksine dekker HPV type 16 og 18 som er årsak til over 70 prosent av livmorhalskreft. Det er nylig godkjent en ny HPV-vaksine som dekker til sammen ni HPV-typer og som kan forebygge opp til 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/06/19/godkjente-ny-vaksine-som-gir-bedre-beskyttelse/

 68. Bra innlegg Caroline med et viktig tema. I utgangspunktet tenkte også jeg at jeg ville la min13 åring ta vaksinen mot livmorhalskreft. Jeg var usikker, siden det fremdeles finnes for lite forskning på området, og at flere unge jenter i andre land har blitt syke, til og med dødd av vaksinen. Min datter tok vaksinen i høst, og har siden da slitt med uttalt slitenhet, kroppssmerter, hopepine og klarer ikke lenger fungere normalt. Jeg angrer som en hund på at jeg lot henne ta vaksinen! Fra å ha en livsglad energifull jente, har jeg nå en jente som sliter bare med å komme gjennom dagen, sover ofte 24 t i strekk og har tapt seg 50% fra normalen. Det er grusomt som mor å se på dette , og vite at uten denne vaksinen hadde hun ikke vært der hun er nå. Hun utredes for POTS, som er en tilstand man kan få etter vaksinen. Jeg ber alle foreldre tenke seg om før de gir barna sine denne vaksinen. Ja, det er mange som ikke får reaksjoner, men hvorfor gamble? Gambler man med sykdommen hvis man ikke tar vaksinen? Ikke vet jeg, men alikevel en tankevekker ..

  1. Caroline

   Jeg sitter kun på mobil nå, så får ikke lagt ut noe utdypende svar :/ Men uansett utrolig leit å høre om datteren din <3

   Heldigvis er det ikke påvist noen alvorlige bivirkninger av vaksinen, og dette med POTS er blitt undersøkt uten at man fant noen sammenheng.

   https://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6261:0:25,5561&MainContent_6261=6496:0:25,5942&Content_6496=6178:116543:25,5942:0:6562:1:::0:0

   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/10/09/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinering/

  2. Sveinung Sørbye

   I Norge er det så langt blitt gitt HPV-vaksine til over 150.000 jenter. Legemiddelverket har fått bivikningsmeldinger som kan gi mistanke om POTS i tre tilfeller. Uten HPV-vaksine ville rundt 1 prosent av disse 150.000 jentene utvikle livmorhalskreft i løpet av livet. Det tilsvarer 1.500 jenter. Det er dokumentert en klar sammenheng mellom HPV og kreft. Det er foreløpig ikke dokumentert noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS. Om vaksinen kan være årsak til autoimmune sykdommer (noe som ikke er dokumentert pr i dag) er denne risikoen uansett mye lavere enn risiko for kreft uten vaksine.

   https://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/Ingen-sammenheng-mellom-HPV-vaksine-og-POTS-og-CRPS.aspx

 69. Veldig bra innlegg! Flott med fokus på noe viktig 🙂

 70. Er dette innlegget reklame?

  1. Caroline

   Nei :/

 71. Det er så godt å se at du bryr deg om et slik tema <3 Jeg mistet selv onkelen min i kreft i april, og i dag har jeg vært i begravelse til tanten min som tok livet sitt etterpå fordi sorgen ble for stor!
  Kreft tar ikke bare "livet" fra de kreftsyke, men alle de involverte.

 72. Viktoria

  Så fint og viktig blogginnlegg og valg av tema! Tommel opp!

  Jeg har en datter som våren 2015 fikk denne HPV vaksinen på skolen. Jeg var aldri i tvil om at hun/jeg skulle takke ja til denne vaksinen. Jeg har aldri i mitt liv vært skeptisk til vaksiner noengang, men det som skjedde etterpå har gjort meg usikker. Min datter da på tolv år har aldri vært særlig syk eller sliten, heller omvendt, alltid veldig energisk og vært lite syk. De første ukene etter vaksinen ble hun litt redusert og vi fikk beskjed om at det kunne være en midlertidig reaksjon på vaksinen. Som erfaren mamma tok jeg det veldig med ro, var ikke så bekymret, men det som følger i månedene etterpå begynner å gjøre meg litt bekymret. Her har hun aldri (bortsett fra når hun har hatt over 40 i feber, de få gangene hun har hatt det) villet slappe av så mye som hun har gjort da. Hun legger seg ned i sengen og er «bare så sliten». Dette skjer flere ganger i uken. Hun blir stadig syk, med litt feber og har veldig lite energi. Sånn har det vært siden hun tok vaksinen.

  Som aktiv håndballjente som elsker idretten sin, så orker hun ikke være med på treninger lenger. Vi har vært hos lege og tatt mange prøver og opplever at hun / jeg blir tatt på alvor og sånt. Men dette er ekkelt og jeg har så vondt inne i meg. Jeg ville uansett aldri fortalt eller ment at vaksiner er farlig, fordi jeg vet at de ikke er det. Samtidig så har jeg savnet informasjon og mer forskning på vaksiner av denne type og om den er sett på i forhold til jenter i pubertet, og hormonnivå. Noen uker etter vaksinen ble tatt viste resultat av prøver at det var påvist antistoffer mot skjoldbruskkskjertel i litt høyt nivå, over referanseverdi. Det flere leger har sagt (og annet helsepersonell) er at det er sjeldent de har hørt om jenter i så ung alder får påvist dette og i såpass høye verdier. Jeg lurer litt på om du eller LK vet om det finnes noe forskning på denne vaksinen og evt bivirkninger om man evt har lavt stoffskifte eller en begynnende autoimmun prosess / sykdom i kroppen fra før? Om vaksinen kan fremskynde en underliggende sykdom som f.eks lavt stoffskifte? Eller finnes det ikke noe om dette, ingen som har sett på dette? I såfall er jo også det veldig interessant å finne mer ut av. Takk igjen for viktig tema.

  Hilsen V

  1. Se til Danmark! De er flinkere til å rapporter.

  2. Sveinung Sørbye

   En 12 år gammel jente kan bli syk uavhengig om hun har fått HPV-vaksine eller ikke. Siden HPV-vaksinen blir gitt som tre doser i løpet av et skoleår til jenter i 7. klasse vil alle uvanlige sykdommer som rammer en 12 år gammel jente kunne mistenkes å skyldes HPV-vaksinen uavhengig om det er årsakssammenheng eller ikke. For å kunne se om en vaksine faktisk medfører bivirkninger kan vi ikke se på enkelttilfeller, men vi må se på store grupper av jenter som har fått vaksine og sammenligne med jenter i samme aldersgruppe som ikke har fått vaksine. Dette har faktisk blitt gjort i flere studier.

   En nordisk studie med 1 million jenter der 300.000 hadde fått HPV-vaksine og 700.000 jenter ikke hadde fått denne vaksinen viste at det ikke var noen overhyppighet av autoimmune sykdommer blant de som har fått HPV-vaksine.

   https://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/10/09/ingen-alvorlige-bivirkninger-av-hpv-vaksinering/

   1. Viktoria

    Så man kan ikke se på enkelte tilfeller? Selv ikke når det er flere forskjellige reaksjoner i negativ utvikling hos flere jenter etter HPV vaksine? Jeg forstår jo at vaksiner er godkjent ut ifra det du sier og linker til. Jeg har aldri vært i mot vaksiner eller opplevd krise eller sykdom i forbindelse med de. Men når man opplever at barnet sitt får helsen sin svekket etter å ha takket ja til HPV vaksine i 7,klasse på barneskolen, gradvis blir sykere etterhvert, så er det ganske urovekkende med hallelujasvar og tro på den andre nøkterne siden også. Er det bare sett på tilfeller av grupper som har fått vaksine opp i mot de som ikke har fått vaksine?

    Jeg lurer på om det finnes også noe forskning når det gjelder hvordan disse jentene hadde det iforhold til form og evt hormonnivå / antistoffer påvist mot skjoldbruskskjertel før de tok vaksinen, og hvordan vaksinen påvirker etter at den er tatt (ja, selv med flere doser) . At det ikke er flere tilfeller på den ikke-vaksinerte siden sier jo lite om hva som gjør at vaksinen svekker helsen til jenter. Om det ikke er vaksinen, hva er det da? Er det da man trekker konklusjon om at er det ikke vaksinen som er bidrag til sykdom fordi det på den andre gruppen ble sett på jenter som også fikk helseplager fordi de ikke hadde tatt vaksinen. Er det tall mot tall? Da er det jo i såfall lite grundig undersøkt i disse enkelt tilfellene. Håper på klokt svar! Som sagt; Jeg er er veldig for vaksiner, og er det fortsatt. Men det er jammen interessant å følge forskningen og argumentene som er blitt gjort når det gjelder HPV 🙂

   2. Viktoria

    Glemte å presisere dette: At HPV ikke er direkte årsak til sykdom/bivirkninger er avklart. Målt mot gruppe som får vaksine og ikke får. OK, ikke noe unormalt funn. Det er ikke det jeg lurer på i hovedsak. Men om HPV – vaksinen kan bidra til at visse underliggende sykdommer (f.eks påviste antistoffer mot skjoldbruskkjertel, men fortsatt godt innenfor referanseverdi) får en unødvendig oppblomstring pga HPV- vaksinen hvor kan jeg finne forskning på at dette er blitt sett på og vurdert ? ?

   3. Sveinung Sørbye

    «Så man kan ikke se på enkelte tilfeller? Selv ikke når det er flere forskjellige reaksjoner i negativ utvikling hos flere jenter etter HPV vaksine?»

    Nei. Hvis det er like mange jenter i samme aldergruppe som har fått samme symptomer blant de som har fått vaksine sammenlignet med de som ikke har fått vaksine, er det ikke noen grunn til å tro at det er noen sammenheng.

    Jeg vil trekke en parallell med vaksine mot svineinfluensa. Der ble det påvist overhyppighet av narkolepsi hos barn som har fått vaksinen Pandemrix. Narkolepsi var heldigvis en sjelden komplikasjon av vaksinen, men siden det ble gitt flere millioner doser med Pandemrix vaksine til barn i Europa, ble det dokumentert flere tilfeller av narkolepsi blant de som hadde fått vaksine sammenlignet med de som ikke hadde fått vaksine. Pandemrix var en ny vaksine som var lite utprøvd før vaksinen ble gitt til mange.

    Når det gjelder HPV-vaksinen har vi nå studier med 10 års oppfølging uten at det er sett svekket effekt av vaksinen eller langtidsbivirkninger. Det er gitt omtrent 200 millioner vaksinedoser på verdensbasis uten at det er rapportert om overhyppighet av autoimmune sykdommer.

    Ingen medisinske intervensjoner er helt uten bivirkninger. Det vil alltid medføre en risiko å ta en vaksine, men denne risikoen er mye mindre enn risiko for sykdommen vaksinen skal forebygge, ellers ville ikke vaksinen blitt godkjent.

    https://tjomlid.com/2015/02/14/vaksiner-og-det-falske-nullpunkt/

   4. Sveinung Sørbye

    Generelt er det ikke anbefalt at gravide tar vaksine. Et unntak er influensavaksine fordi influensasykdom kan være farlig både for den gravide moren og det ufødte barnet. Det vil alltid være en del kvinner som spontanaborterer, spesielt i første trimester. Dersom en kvinne spontanaborterer innen to uker etter at hun har tatt vaksine, er det lett å tenke at vaksinen kan ha forårsaket aborten. Dersom du samler 20 kvinner i et rom som alle har spontanabortert innen to uker etter den samme vaksinen, vil de bli helt sikre på at det er noe alvorlig galt med denne vaksinen.

    Det er dette som skjer på Internett. De som har opplevd uheldige hendelser i tidsmessig relasjon til en vaksine finner hverandre. Det finnes hundrevis av YouTube videoer hvor gråtende jenter forteller om diverse plager etter at de har tatt HPV-vaksinen, men med tanke på at det er gitt 200 millioner vaksinedoser på verdensbasis, er det faktisk forventet at mange tusen jenter vil få en eller annen sykdom i tidsmessig relasjon til HPV-vaksinen uavhengig om det er årsakssammenheng eller ikke.

    Med tanke på influensavaksine er det utført studier som ser på antall spontanaborter i tiden etter vaksinen sammenlignet med antall spontanaborter i samme tidsintervall hos kvinner som ikke har fått vaksine, og det er ingen overhyppighet. Studien viste at fordelene med at gravide tok influensavaksine var mange ganger større enn eventuelle ulemper. Det samme gjelder HPV-vaksinen.

    https://www.mammanett.no/gravid/vaksine/mangel_pa_kunnskap_skaper_skepsis

  3. Sveinung Sørbye

   Noen har fryktet en sammenheng mellom vaksiner og den autoimmune sykdommen multippel sklerose (MS). Dette er blitt blitt spesielt godt undersøkt for HPV-vaksinen. En stor dansk-svensk registreringsstudie har nå fulgt fire millioner jenter og kvinner i ulike nasjonale helseregistere. De har ikke funnet noen sammenheng mellom vaksinen og MS.

   https://nhi.no/forside/ingen-sammenheng-mellom-hpv-vaksine-og-ms-45601.html

  4. Sveinung Sørbye

   Det eneste som er rapportert som en mulig bivirkning av HPV-vaksinen er den autoimmune sykdommen Guillain-Barré Syndrom (GBS). Sammenhengen er imidlertid svak og usikker, og er bare rapportert i Frankrike. Det er foreløpig ingen andre studier som gir støtte til en mulig sammenheng mellom HPV-vaksine og GBS.

   https://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/HPV-vaksine-og-autoimmune-sykdommer.aspx

 73. Utrolig fint skrevet !

 74. Mye kan sies om screeningundersøkelser, og man bør ha et nyansert syn på det, men de fleste vil vel teste seg når det mer eller mindre er gratis.

  Man kan godt ta vaksine som voksen, om man har tenkt at man ikke skal ha en fast partner eller at den «faste partneren» har sex med andre. Det finnes ikke god dokumentasjon for at vaksinen minsker kreftrisikoen om du alt har fått smitte i kroppen

  Men du kan slappe litt av 🙂 det er grusomt å få kreft eller oppleve at noen nære har det, men overlevelsen øker og mulighetene ble flere for å ha mange gode år etter å ha fått en kreftdiagnose.. Om det er noe trøst..

  1. Sveinung Sørbye

   Det er riktig at det ikke er dokumentert terapeutisk effekt av HPV-vaksinen. Det ser ikke ut til at HPV-vaksinen kan kurere en pågående infeksjon, eller få celleforandringer til å forsvinne. Men flere studier viser at kvinner som blir behandlet for celleforandringer med konisering har redusert risiko for residiv av celleforandringer dersom de får vaksine.

   https://www.gynkreftforeningen.no/aktuelt/mange-kan-ha-nytte-av-hpv-vaksinen/

  2. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen kan forebygge risiko for kjønnsvorter (kondylomer) med 90 prosent. Inkubasjonstid for kjønnsvorter er fra noen måneder og inntil to år. I en studie av menn som har sex med menn og som er plaget med anale kondylomer medførte HPV-vaksinen har redusert risiko for residiv av kjønnsvorter, men effekten kommer først ett år etter at de har tatt vaksinen.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24714693

  1. Sveinung Sørbye

   Det er ikke dokumentert noen sammenheng mellom HPV-vaksinen og POTS.

   https://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/Ingen-sammenheng-mellom-HPV-vaksine-og-POTS-og-CRPS.aspx

 75. Cecilie

  Så fantastisk bra innlegg Caroline! Jeg har gruet meg til å bestille time for å ta celleprøve i maaaange mnd. Men imorgen skal jeg gjøre det! Moren min tapte kampen mot kreften for litt over en mnd siden. Kreft er helt forferdelig! Og nå fikk jeg virkelig den vekkeren jeg trengte for å bestille timen! Takk:)!

 76. Håper noen vil svare meg på dette: er det noe vits i å ta vaksinen dersom man er i et forhold hvor man ikke har andre partnere? Hilsen gift kone 🙂

  1. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen virker først og fremst forebyggende på senere smitte. Det vil si at det viktigste ikke er hvor mange partnere du (eller mannen din) har hatt, men hvor mange partnere du (eller mannen din) kommer til å ha resten av livet. Smitterisiko for HPV er 10 prosent for hver ny partner. HPV-vaksinen vil derfor være viktigere for single kvinner (og menn) enn for de som lever i et stabilt parforhold.

   Det finnes imidlertid noen teorier om latens. Det vil si at viruset i noen tilfeller kan være i dvale uten å produsere nye virus, uten å medføre celleforandringer og uten å kunne påvises ved hjelp av HPV-test. Denne dvaletilstanden kan vedvare i mange år. Hos noen kan en latent HPV-infeksjon kunne reaktiveres flere år senere. Dersom HPV-vaksinen kan forebygge slik reaktivering, kan dette delvis forklare hvorfor studier viser at også 45 år gamle kvinner har effekt av HPV-vaksinen.

   https://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse-og-medisin/oeker-aldersgrensen-for-kreftvaksine/a/10003156/

   1. Takk for svar! Da er det begrenset hvor mye man får igjen for å ta vaksinen, dersom man stoler på seg selv og partneren = man holder seg til partneren sin ut livet. Da er det kun dette med reaktivering av viruset.

 77. Takk for et spark i rumpa Caroline! Dette har jeg tenkt på lenge! Bestilte time nå nettopp til legen min 🙂 Koster det mye å ta denne vaksinen? Og kan alle som vil ta den? I allefall lurt å sjekke seg uansett 🙂
  ps. Du er en flott dame og en fantastisk mor for lille Nelia! Gleder meg til å følge deg videre gjennom kanskje en ny graviditet etter hvert 😉 😀

 78. Hei. Et viktig tema som bør belyses og informeres om. Jeg tror de fleste har skumle tanker om kreft fordi de ikke vet nok om det, og kanskje forbinder det med de mest uheldige tilfellene i en slik situasjon. Selv tenkte jeg sånn pga. dødsfall i familien grunnet kreft, men også mye film- og tv-tittingen som har ført til denne tanken.

  Vi må bli flinkere å snakke om dette temaet slik at det ufarliggjør tankene rundt sykdommen, selv om vi skal vite hva det kan innebære!

  Selv fikk jeg beskjed om at jeg hadde kreft. Jeg tenkte først at dette var noe jeg aldri kom til å komme ut fra. Fanget at kreft. Oppholdet på sykehuset føltes som et slags fengsel. Jeg følte meg liten og de negative tankene kom enda tydeligere frem inne på rom 305. Nå var det plutselig gått ordentlig opp for meg. Jeg er en kreftpasient på Radiumhospitalet. Det ble operasjon, men av så dyktige folk at jeg i dag er kreftfri.

  Tanken om at den kan komme tilbake sitter i hode hver dag, men jeg ønsker at man også skal tenke på hvor mange som har klart å kjempe kampen mot kreft. Og ufarliggjøre ordet kreft slik at de som får det ikke tenker det værste med en gang. Det er faktisk ikke alle som dør av det. Men forstå meg rett; viktig å vite hvor skummelt det kan være, og at man må gjøre det man kan for å prøve å unngå!

 79. Flott innlegg om et viktig tema! Jeg har en trettenåring som fikk vaksinen i fjor, og jeg håper alle foreldre tar imot tilbudet om vaksine. Og så lurer jeg på om du kan legge inn noen lenker til mer info om vaksinen i innlegget ditt, hvis folk har lyst til å lese mer fakta om dette. Feks denne: https://helsenorge.no/vaksiner/hpv-vaksine

 80. Hei! Godt innlegg! Jeg er 25 nå, så da satser jeg på å være blant de som får vaksinen gratis til neste år. Tok også min første celleprøve i år. Lurer kort på to ting:
  Jeg syntes ikke det var noe ubehagelig å ta prøven. Det er jo ikke akkurat gledens tid oppe i stolen uansett, men vondt kan jeg ikke si jeg synes det var. Når du sier det er ekstremt ubehagelig, er det selve opplevelsen med sjenanse og ubehaget, eller gjør det virkelig veldig vondt? Mer enn ved «vanlig» gynekologisk undersøkelse? Begynner jo nesten å lure på om noe ikke har blitt gjort skikkelig hos meg!
  Lurer også på om du får noe svar dersom det ikke er noe galt på prøven? Jeg hørte ingenting, og regnet dermed med at alt var i orden.
  Takk igjen for bra påminnelse!

  1. Sveinung Sørbye

   Det blir hver dag tatt tusenvis av prøver hos leger. I de fleste tilfellene er prøvene helt normale og trenger ingen oppfølging. Det er derfor mange leger som praktiserer regelen om at «Hvis du ikke hører noen ting, er det greit». Denne praksisen fungerer bra i de fleste tilfeller, men noen ganger kan prøver forsvinne i posten mellom legen og laboratoriet, prøvesvar kan forsvinne, og legen kan glemme å informere pasienten om et unormalt prøvesvar. Det er derfor greit å ringe legekontoret 4-6 uker etter at du har tatt prøven for å sjekke at alt er ok.

   Kreftregisteret gjennomførte for et par år siden en undersøkelse av årsaker til hvorfor kvinner med høygradige celleforandringer ikke var blitt utredet hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. I omtrent 30 prosent av tilfellene hadde legen glemt å informere kvinnen om at celleprøven var unormal.

   https://www.aftenbladet.no/magasin/helse/Kreftproven-hennes-ble-liggende-i-halvannet-ar-2898445.html

 81. Så bra at du belyser et så viktig tema! Jeg kjenner meg så alt for godt igjen. Fikk min første innkallelse for et år siden, men har utsatt det helt frem til nå. Fikk svar i dag, alt heldigvis helt fint. Oppfordrer alle til å gjøre det samme, det er så viktig. Fortsett med den fine bloggen din, den er et pusterom i en ellers travel hverdag, stappfull av inspirasjon! Stor klem 🙂

 82. Synst du burde oppi hvor du har faktaene dine fra i denne teksten. Temaet er veldig viktig, men det er også viktig å kunne vite helt sikkert at faktaene som du oppgir stemmer. Synes alle burde gå inn og lese det som helsedirektoratet skriver dersom de ønsker vaksinen. Vaksinen er veldig ny enda og man kan ikke helt sikkert vite effekt og eventuelle bivirkninger PG dette er jo klart noe å tenke på. Selv om vaksinen er innført i vaksinasjonsprogrammet i Norge er mange andre land veldig skeptiske nettopp pga lite forskning.
  Synes det er viktig at du tar opp temaet, men du burde nyansere akkurat den biten om vaksinen. Og også referere i teksten, dersom det er fakta og ikke bare din mening

  1. Sveinung Sørbye

   HPV-vaksinen er en av de vaksinene der det er gjort mest forskning. Det er sjelden at det er blitt gjennomført så mange og så store studie før en vaksine blir tatt i bruk. Vaksinen ble godkjent i 2006, og det er nå over 150.000 jenter i Norge som har tatt HPV-vaksinen. På verdensbasis er det distribuert over 200 millioner vaksinedoser. Det er godt dokumentert at risiko for bivirkninger av HPV-vaksinen er veldig lav.

   https://nhi.no/forside/nytt-om-legemidler/bivirkningsmeldinger-for-hpv-vaksinen-gardasil-47225.html

 83. Det innlegget her fortjener skryt Caroline!! Så utrolig flott og viktig at du skriver om det her! Bloggen din har tatt seg opp igjen etter at du ba om tilbakemeldinger. Fortsett sånn 🙂

 84. Veldig viktig tema Caroline! Jeg har utsatt celleprøven i lang tid nå, men når jeg leste dette fikk jeg ut fingeren! Imorgen skal jeg bestille:)

 85. Min gode, trygge pappa tapte kampen mot kreft for en mnd siden. Det er så rart og vondt.. Gruer meg veldig til jul i år! Vi hadde et så nært bånd.. Han var så glad i oss å han ville så gjerne… Så bra at du setter fokus på dette teamet, det berører det fleste av oss, på den ene eller andre måten!

 86. Marianne

  Fikk skikkelig tårer i øynene av å lese dette. Takk for at du delte Caroline!

 87. Flott innlegg, viktig påminnelse og måtte det redde flere liv!

 88. Jeg har hatt en veldig sjelden sykdom som liten, en type benmargsvikt , og har gått hele livet mitt på sykehus. Den sykdommen gjør sånn at man har større sjangse for å få kreft. Selv etter transplantasjonen. Jeg går fire gang i året og sjekker meg for kreft, er utrolig nervøs vær gang. Hadde også en lillebror som hadde samme sykdom som meg, han klarte seg ikke. Han gikk bort for 4 år siden, han ble bare 13 år,

  Sykdom er det væreste som finnes,

  1. Sveinung Sørbye

   Hei Malin!
   Dersom du ikke har tatt HPV-vaksinen, bør du vurdere å gjøre det nå. Kvinner med redusert immunforsvar er spesielt utsatt for livmorhalskreft og andre typer kreft som skyldes HPV. Denne vaksinen har vist seg å ha effekt, også hos kvinner med redusert immunforsvar, men immunresponsen på vaksinen kan være noe svakere.

   https://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Adolescent-Health-Care/Human-Papillomavirus-Vaccination

 89. Så utrolig viktig og bra at du belyser dette temaet. Kreft er en helt forferdelig sykdom, som dessverre rammer så altfor mange. For første gang i hele mitt liv gruer jeg meg til julehøytiden, grunnet at jeg mistet en av mine nærmeste av denne forferdelige sykdommen tidligere i år.
  Det er viktig at du som har så stor påvirkningskraft på mennesker forteller noe om dette og hva vi kvinner kan gjøre for å minske sjansen for å få denne jævlige sykdommen. Tusen takk <3

 90. Hvor tar man den/ hvordan går man frem? Legen min hadde ikke peiling, men har tenkt på å ta den noen år .. :/

  1. Sveinung Sørbye

   Det er dessverre mange leger som ikke vet så mye om HPV, celleforandringer og kreft. Mange leger mangler kunnskaper om effekten av HPV-vaksinen hos kvinner i alderen 27-45 år. Legen din kan skrive resept på HPV-vaksinen. Du kjøper den på apoteket, og får legesekretær, helsesøster, sykepleier eller lege til å sette vaksinen. Hvis ikke legen din vil skrive ut resept, kan du spørre en annen lege eller en gynekolog.

   https://forskning.no/vaksiner/2013/11/hpv-vaksine-hjelper-voksne-kvinner

 91. Hvor mange ganger i livet bør man ta denne vaksinen på 3 doser ? Varer den kun et visst antall år?

  1. Sveinung Sørbye

   Vaksinestudier med 10 års oppfølging viser at den beskyttende effekten holder seg i mange år, trolig hele livet. HPV-vaksinen ligner vaksinen mot hepatitt B, og denne ser ut til å gi livsvarig beskyttelse.

   https://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Nyheter/Langvarig-effekt-av-HPV-vaksinen/

   1. Sondre

    Hvem er du? Fint om du kan si noe om din bakgrunn for disse uttalelsene.

   2. Caroline

    Dagens beste kommentar! Godt å se en kritisk leser 🙂

    Sveinung Sørbye er overlege ved patologi, på Universitetssykehuset i Nord-Norge 🙂

   3. Ingeborg

    Antar at du har alliert deg med Sørbye i forkant av dette innlegget slik at du har en fagperson som er «på» og klar til å besvare faglige spørsmål som måtte dukke opp? Tommel opp for det i tilfelle 🙂

 92. Veldig fint skrevet og en veldig tankevekker til alle. Jeg er 20 år, og fikk i fjor påvist celleforandringer og var inne til Radiumhospitalet og opererte ut en del av livmorhalsen min. Dette oppdaget gynekologen min på en helt vanlig sjekk. Utrolig ekkel beskjed å få som 20-åring. Nå går jeg regelmessig til kontroll, og alt ser bra ut nå heldigvis. SÅ viktig å ta celleprøver jenter!
  Håper alt går bra med venninnen din.
  <3

 93. Hei kjære deg! Kjente jeg ble glad når du skrev om dette temaet….!!! Jeg er fast leser av bloggen din og har vurdert å sende deg en Mail Å høre om du vil skrive litt om dette…. Livet er virkelig ikke en selvfølge.. Jeg mistet min lille bror i sommer,i 8 år kjempet vi mot kreften.
  Så takk❤️

 94. Camilla

  Hei.
  Dette var et bra innlegg! For knapt et halvt år siden mistet jeg min aller nærmeste venninne. Hun døde av leukemi. Før hun døde lovte jeg henne at jeg skulle sjekke meg, og det løfte har jeg holdt. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på henne. Ta vare på de små øyeblikkene med de du er glad i. Man vet aldri hva som skjer i morgen…

 95. Velskrevet og viktig innlegg! Takk for at du minner oss på dette, Caroline! Ha en fin dag i dag <3

 96. Er det noe poeng å ta den hvis man bare kommer til å ha en partner?

  1. Sveinung Sørbye

   HPV er et seksuelt overførbart virus. Livmorhalskreft forekommer svært sjeldent hos nonner. Dersom du aldri har hatt sex og din kommende partner aldri har hatt sex, vil dere heller ikke smitte hverandre med HPV. Hvis han har hatt andre før deg, kan du bli smittet, og det er lurt å ta vaksine før dere har sex første gang. Kondom gir 50-70 prosent beskyttelse mot smitte av HPV, men viruset kan også smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet.

   Noen foreldre lar være å gi HPV-vaksine til døtrene sine fordi de tenker at hun ikke skal ha sex før ekteskapet, og det skal ikke hennes framtidige mann heller. Virkeligheten er annerledes. Smitterisiko er 10 prosent for hver ny partner, og den siste nordiske seksualvaneundersøkelsen viser at vi nordmenn i gjennomsnitt har åtte partnere i løpet av livet. Denne studien er noen år gammel, og tallet kan være enda høyere nå. Vi regner med at 70-80 prosent av alle kvinner (og menn) blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Hvis du tar sjansen på å være blant de 20-30 prosent som ikke blir smittet, er det ikke nødvendig for deg å ta vaksine.

   https://www.kk.no/livsstil/derfor-b%C3%B8r-du-ha-f%C3%A6rre-sex-partnere-23238

  2. Jeg fikk svar på det, over her et sted. Jeg blir på en måte litt provosert, da det virker som om man tar høyde for at man selv eller partnere kan komme til å være utro. Er ikke det litt trist utgangspunkt? Hvorfor vil du ta vaksinen, Caroline? Har du tenkt over denne vinklingen? Vaksinene burde jo være helt unødvening for alle som har funnet sin livspartner. Lurer på om noen andre har synspunkter på dette? Jeg ser frem til å disktutere dette med mannen min – høre hva han tenker om saken =)

   1. Sveinung Sørbye

    Grunnen til at HPV-vaksinen blir gitt gratis til 12 år gamle jenter er å sikre at så mange jenter som mulig får HPV-vaksinen før seksuell debut. Siden HPV-vaksinen først og fremst beskytter mot senere smitte, og det er lav risiko for nysmitte i et stabilt parforhold (tall fra USA viser at rundt 2 % av kvinner med tidligere negativ HPV-test plutselig får positiv HPV-test i løpet av ett år), er HPV-vaksinen viktigere for single enn for gifte. Det er samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til jenter i alderen 12-26 år.

    Uten smitte av HPV vil du heller ikke utvikle celleforandringer eller kreft som skyldes HPV. Hvis du mener at kvinner i et stabilt parforhold ikke trenger HPV-vaksine, er det strengt tatt ikke nødvendig å ta flere celleprøver dersom de tre siste celleprøvene over en 10 års periode har vært normale og ingen av partene har pådratt seg HPV. Kreftregisteret anbefaler likevel at kvinner i alderen 25-69 år tar celleprøve hvert tredje år uavhengig av om de er i et stabilt parforhold eller ikke. Det er klart at 70 år gamle kvinner kan bli smittet av HPV de også dersom de (eller mannen) finner seg nye partnere, men siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, regnes det som unødvendig at kvinner over 70 år tar celleprøve.

    https://www.fhi.no/artikler/?id=109549

 97. Kjære Caroline, flott og meget bra at du tar opp dette, men what’s in it for you? Det er så «reklame»-preget at det skremmer. Er fakta sjekket, hvor kommer opplysningene fra etc? Får du feks vaksinen gratis for å opplyse om den? Den er svindyr, og ikke alle voksne kvinner har råd. Og, hvem er denne Sveinung Sørbye? Jeg blir mektig irritert av hans tilbakevising av bivirkningene av vaksinen. Vet om at dette gjelder mange, og at det bare er rapportert inn tre tilfeller er vås. Håper du står opp for innlegget og svarer!

  1. Caroline

   Selvsagt er det ikke reklame, M :O Dette er et viktig tema, spesielt med tanke på hvor mye feilinformasjon som finnes ute på nettet.

   Når Sveinung Sørbye, som er overlege i patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, skriver at det ikke er påvist noen alvorlige bivirkninger av vaksinen, så baserer han det på store studier som ikke viser noen overhyppighet av noen alvorlige sykdommer når man sammenligner vaksinerte med uvaksinerte.

   Hvordan «vet du» at det er alvorlige bivirkninger? At noen blir syk i etterkant av en vaksine, betyr ikke at det vaksinen som er årsaken. Vaksinen er distribuert i over 200 millioner doser, da er det helt naturlig at flere tusen jenter får en eller annen sykdom i etterkant av vaksinasjonen. Men det betyr jo ikke at det er noen sammenheng :/

   Det er mulig at det finnes alvorlige bivirkninger, men enn så lenge har man gode data på at det ikke gjør det.

 98. Jeanette

  kjempeflott at du setter fokus på dette! Jeg skal ta en celleprøve neste gang jeg skal til legen.Har gjort det en gang før,og det var ikke så skummelt som jeg trodde.Det var ikke vondt eller ubehagelig som jeg har fått fortalt at det er,så det gikk faktisk over all forventning.Man må jo tenke på at dette er noe legen gjør hele tiden,så det er jo ikke noe å være flau over i det hele tatt.Men jeg må innrømme at jeg er glad legen min er en dame,å la en mann utføre denne undersøkelsen hadde jeg synes var svært ubehagelig!

 99. Hei 🙂 Utrolig bra at du tar opp dette temaet. For øyeblikket holder jeg på å utdanne meg innenfor laboratoriefag, og da mest innenfor helse. De siste ukene har vi fått flertallige forelsninger på temaet om HPV og livmorhalskreft og da hvor viktig det er å vaksinere seg og gå til skjekk. Vil bare nevne at denne vaksinen er til like stor, om ikke mer, hjelp til gutter og menn, og at hovedgrunnen til at de ikke får denne dekket i dag er fordi helsebudsjettet til Norge ikke rekker til dette. Tanken er at siden HPV smittes seksuelt så vil gutter/menn bli beskyttet ved at alle jenter har vaksinert seg. Problemet med denne teorien er at ikke alle kvinner vaksinerer seg og disse vil dermed kunne smitte gutter/menn uten vaksine.

  Håper ellers at du får en fin dag i dag 🙂

 100. Saritha

  Takk for at du tar opp dette! Jeg fylte 25 i juni men som du sier selv så har ikke dette blitt prioritert. Etter å ha lest innlegget ditt ringte jeg legen med en gang og fikk meg time! Jeg vil også leve lenge!

 101. Ragnhild

  Nå fikk du akkurat en ung småbarnsmor til to å bestille seg time for å få tatt en test. 🙂
  Det er så sant som du sier. Det er en slik ting som bare havner lengst ned på listen. Jeg er 25 år nå og vil selvfølgelig leve mye, mye lenger enn det:)

 102. Madelen

  Jeg mistet farmoren min av kreft. Farfar døde med kreft, og mormor kjemper mot kreft akkurat nå. Når moren min var 19 år fikk hun påvist alvorlige celleforandringer i livmorhalsen, og måtte operere. Jeg er så utrolig glad for at du skriver et innlegg som et så viktig tema. Jeg er selv 19 år, og for en uke siden tok jeg min første celleprøve, mest fordi moren min hadde hatt celleforandringer når hun var 19. Jeg venter på svar nå, og dagene har plutselig blitt veldig lange. Får håpe brevet detter ned i postkassen snart, så jeg slipper å gå å bekymre meg. Ha en fin dag, Caroline <3

 103. Viktig tema, og viktig innlegg Caroline – tommel opp for det!
  Så vil jeg videre bare skryte uhemmet av Sveinung Sørbye som svarer så utrolig godt for seg her i kommentarfeltet, tilsynelatende helt på eget initiativ (eller massivt skryt til deg Caroline dersom du har bedt han hjelpe til med å svare). Det er så alt for enkelt å la seg skremme av «skumle bivirkninger» og meldinger om disse, og da er det alfa omega at noen som har mer kunnskap stiller opp mot skeptikerne, slik at alle sider er belyst.
  Tipp topp tommel opp med andre ord.

  1. Sveinung Sørbye

   Takk for hyggelig tilbakemelding, Fiona. Jeg er spesialist i patologi og jobber som overlege på Universitetssykehuset Nord-Norge. Hver dag undersøker jeg celleprøver fra kvinner med HPV-infeksjoner og celleforandringer. Hver uke ser jeg vevsprøver fra kvinner som må opereres for å fjerne celleforandringene. Hver måned ser jeg prøver fra kvinner med livmorhalskreft. Jeg ser også prøver fra menn med kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV.

   De fleste av disse tilfellene kunne vært unngått ved hjelp av HPV-vaksine. Til neste år vil forhåpentligvis alle kvinner mellom 12 og 26 år få tilbud om gratis HPV-vaksine. Jeg arbeider også for at gutter skal få tilbud om gratis vaksine. Jeg håper at så mange som mulig takker ja til HPV-vaksinen. Jeg anbefaler 25-69 år gamle kvinner å ta celleprøve hvert tredje år slik at forstadier kan oppdages og behandles før kreft utvikles. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft er i dag basert på celleprøver, men i løpet av få år vil celleprøven bli erstattet av HPV-test siden dette kan forebygge flere tilfeller av kreft.

   https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kvinner-og-menn-kan-vaksinere-seg-mot-HPV-virus-som-kan-gi-livmorhalskreft_-men-regjeringen-prioriterer-det-ikke-7887690.html

   1. Rebecca

    Hei Sveinung! Bør man ta HPV-vaksinen selv om man er i et fast forhold?

   2. Sveinung Sørbye

    Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på dette. Ulike leger vil nok ha ulike anbefalinger. Dersom man tar HPV-vaksinen, og tar celleprøve hvert tredje år når man er i alderen 25-69 år, har man i hvert fall gjort det man kan for å forebygge livmorhalskreft.

    HPV-vaksinen virker først og fremst forebyggende med tanke på framtidig smitte. Kvinner som er single bør ta HPV-vaksinen nesten uavhengig av alder (i hvert fall opp til 55 år). Kvinner i alderen 12-26 år anbefales vaksinen selv om de er i et stabilt parforhold. Kvinner i denne aldersgruppen vil uansett få tilbud om gratis HPV-vaksine i 2016. Kvinner i alderen 27-45 år som er i et stabilt parforhold kan vurdere vaksinen, men de må betale selv. Kvinner over 45 år som er i et stabilt parforhold har nok lite nytte av vaksinen.

    Et unntak er kvinner som tidligere har hatt HPV-infeksjoner, kjønnsvorter eller celleforandringer. Disse bør ta HPV-vaksinen nesten uavhengig av alder (i hvert fall opp til 55 år). Flere studier viser at kvinner som er behandlet for celleforandringer har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer dersom de tar HPV-vaksinen. Kvinner (og menn) som har hatt kjønnsvorter har lett økt risiko for kreft som skyldes HPV. Det er til og med vist at kvinner som har en mann som tidligere har hatt kjønnsvorter også har lett økt risiko for kreft som skyldes HPV.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22427679

   3. Om man da har hatt livmorhalskreft, bør/kan man ta vaksinen da?

 104. Kreft er ingenting å være redd for. Det er cellegift som dreper, ikke kreft. Kreft kan en bli kvitt på helt andre måter enn å ødlegge kroppen og imunforsvaret med den «skumle» cellegiften. Alle skulle visst hvor slu og griske legemiddelindustrien er, de er bare opptatt av penger. Jeg vet hvordan man blir kvitt kreft uten å måtte ødlegge seg selv med cellegift og jeg har lært å ikke være redd kreft. Det er en grunn til at ingen forteller om den «enkle» og ufarlige måten å bli kvitt det på, det er nettopp for å tjene penger. Leger og sykehus får penger av legemiddelindustrien for å praktisere kjempedyr medisin for å få folk til å stole på farlig «medisin». Og vaksiner, det er også tull! Å bruke vaksine for å hindre sykdom er en kjempegod idé, men nå i dag er det ikke mange som vet HVA som er i vaksinen; det er blant annet kvikksølv som ødlegger immunsystemet som kan gjøre oss syke, og hva fører det til? Jo, at man må kjøpe medisin, og dermed tjener legemiddelindustrien mer penger på oss, naive mennesker.

  1. Caroline

   Så synd å se at du har blitt villedet på denne måten, Laura 🙁 At kreft dreper er det ingen som helst tvil om! Selvsagt er det mange ulike typer, og de variere mye fra hverandre. Noen er mindre farlig, mens andre dreper alt for mange :O Cellegift har positiv effekt, det er det ingen tvil om, selv om det på ingen måte er en enkel behandling for pasienten :/

   Det er ikke kvikksølv i vaksinene som gis i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Dvs. at det ikke er kvikksølv i HPV-vaksinen. Å bruke kvikksølv i vaksiner er uansett ikke forbundet med noen fare, du får i deg langt større doser via mat, og da også av en kvikksølvtype som akkumuleres i kroppen i langt større grad enn kvikksølvet som var i vaksiner.

   1. Tina A

    Jeg ser du har fått kritikk for å ha sluppet igjennom denne kommentaren til Laura, Caroline. Jeg synes det var bra at den slapp igjennom! Det er viktig å få en motvekt/svar på slike påstander, -som jeg kjenner gjør meg både trist og sint og alt på en gang. Så jeg er glad du svarer som du gjør. Hadde kommentaren fått stå ubesvart, hadde det vært en helt annen sak. Jeg har selv både mistet nære til kreft og fått beholde andre nettopp pga behandling med cellegift. Det er så veldig mye jeg kunne ha sagt om temaet, kanskje skriver jeg mer senere, men akkurat nå vil jeg bare si tusen takk! Tusen takk for at du tar opp dette viktige temaet.

   2. Tina A

    Sorry, jeg svarte for kjapt! Ser det ligger inne en kommentar til lengre nede med samme brukernavn. Jeg får ikke til å svare direkte på den, men håper du svarer på denne kommentaren under også, Caroline, eller overlegen Sveinung!

  2. Det høres ut som en lek å få kreft. Håper du får det.

   Og nei, andre som leser dette trenger ikke ta på vei. Laura Luredatter her mener det er helt ufarlig, og da må det faktisk være problemfritt å håpe hun får det.

  3. Sveinung Sørbye

   Du tar feil, Laura. Kreft er faktisk noe å være redd for. Uten behandling vil en pasient dø av sin kreftsykdom. I mange tilfeller kan kreftsvulsten opereres bort, men noen ganger må legene gi tilleggsbehandling i form av cellegift, strålebehandling eller annen tumorspesifikk behandling. Flere typer kreft som leukemi hos barn eller testikkelkreft har fått mye bedre prognose i løpet av de siste 30-40 årene nettopp på grunn av cellegift. På 50-tallet døde 90 prosent av barn med leukemi. Nå overlever 90 prosent av barn med leukemi nettopp på grunn av cellegift.

   https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftbehandling/cellegift/

  4. Hvem har fortalt deg dette?? Kjære deg, det er ikke sant! <3

  5. Cellegift dreper celler, men det gjør også kreft. Hensikten med cellegiften er ganske enkelt at den skal ta knekken på kreftcellene før kreftcellene tar knekken på deg. Dessverre skiller ikke cellegift mellom hva som er kreftceller og hva som er friske celler, noe som dermed fører til en god del uønskede og uheldige bivirkninger. Får du kreft, kan verken Gud eller Jesus hjelpe deg med det problemet. Skal du ha en mulighet til å bli frisk må du få en eller annen form for behandling, om det så er strålebehandling, cellegift, operasjon etc. Dette er ikke noe som bare går over av seg selv. Så hvilken «vidundermedisin» du sikter til og som «enkelt» kan kurere kreft, hadde vært interessant å få vite om.

   Hva det angår legemiddelindustrien, så er det helt klart at penger er involvert. Å produsere et legemiddel er svært kostbart og tidkrevende. Det er heller ikke slik at man «treffer» på første forsøk, og mange mulige virkstoffer blir forkastet før de kommer på markedet i form av et legemiddel. Med tanke på at det tar mellom 15-20 år å produsere ett enkelt legemiddel, er det heller ikke så rart at legemidler generelt sett er dyre. Som all annen industri vil de prøve å få dekket produksjonskostnadene og tjene litt på det de har produsert, dermed blir prisen deretter. Så hurra for refusjonsordningen vi har her i Norge!

   Kvikksølv har blitt brukt i enkelte vaksiner før i tiden, men brukes så å si ikke i dag. Ønsker du å vite hva som er vaksiner, er det bare å gå inn på Felleskatalogen eller Statens Legemiddelverk. Alle innholdsstoffer i alle legemidler er tilgjengelig der for allmennheten, så å hevde at «noe holdes skjult» er bare tull. Når det gjelder Gardasil(R) som er den eneste markedsførte vaksinen her til lands, så kan jeg opplyse om at den hovedsakelig inneholder humant papillomavirus, natriumklorid («vanlig» bordsalt), proteiner, aminosyrer og sterilt vann. Med andre ord ingenting som er akkurat «farlig» og slettes ikke noe kvikksølv. Dessuten er mengden av innholdsstoffene i slike vaksiner forsvinnende liten, i form av enten milligram eller mikrogram.

   Til slutt vil jeg anbefale deg å lese vitenskapelig forskning som er gjort innen emnet og ellers studere generelle biologiske fag, før du kommer med slike villedende opplysninger og påstander. Å spre en slik frykt blant dine nærmeste, fører kun til en økt risiko for feilbruk av legemidler eller i verste fall død, dersom de skulle bli syke selv…

 105. Marte Ytre-Hauge

  For et flott innlegg, Caroline!! Jeg kjenner redselen din, og får grøssninger langt opp i nakken av å lese statistikken du oppgir i innlegget.
  At det skal være så mange som rammes av et sånt helvete hvert år. Jeg er selv redd, jeg. Med fem generasjoner før meg, som har blitt diagnosert med brystkreft/livmorshalskreft. Jeg snakker da mamma, mormor, oldemor… også videre.
  I fjor fikk jeg vite at jeg kanskje måtte fjerne eggstokkene før jeg var 30, om prøvene til mamma og mormor sa kreften var arvelig. Takker så veldig for resultatene som sa den ikke var det. Jeg ser hvor sterkt det går inn på familien, når noen blir rammet. Det er tøft. Det er sant det de sier: «when someone has cancer the whole family and everyone who loves them does too»..

  Merker selv hvor lite lyst jeg har til å ta disse celleprøvene, selvom hele familien maser om det.. vi får bite tennene sammen og huske på at det er farligere å ikke dra til legen <3

 106. Kathrine

  Hei Caroline!
  Jeg var en av mange som var sterkt kritisk til prevensjonsreklamen du hadde i sommer, og jeg ønsker å applaudere deg for at du nå bruker din stemme til å spre svært viktig og evidensbasert informasjon! Jeg håper alle jentene og kvinnene som leser bloggen din tar til seg det viktige budskapet du kommer med her; både ved å ta vaksinen, og ved å huske hvor viktige celleprøvene er! Livmorhalskreft har med celleprøvene allerede blitt en av de få kreftformene man faktisk kan forhindre før de utvikles, og med vaksinen kan vi ytterligere hindre at kvinner mister livet på grunn av denne kreftformen! I tillegg vil vaksinen bidra til at færre får celleforandringer, og at færre dermed må gjennomgå behandling for forstadier, som for en ung kvinne kan oppleves svært dramatisk! Tommel opp for god folkeopplysning! 🙂

 107. Konisering (fjerning av ytre del av livmorhalsen) gir økt risiko for senaborter og for tidlig fødsel (ikke senfødsel som skrevet) 🙂
  Ellers veldig bra at du setter fokus på dette!

 108. At mange blir friske etter cellegift, er kjempebra! Men poenget mitt var at det finnes andre måter å bli kvitt kreft på enn å bruke cellegift! For det første, spise den rette maten og å holde seg unna «feil» mat. Og, kan du gjøre meg (og deg selv) én liten tjeneste? Søk opp Dr. Robert Morse, han har veldig mye klokt å si. Han snakker mye om kosthold, sykdom og det å holde seg til naturens medisiner. «Black salve» for eksempel er en urtesalve som trekker kreften ut fra kroppen uten å legge seg under kniven og selvfølgelig uten å ta cellegift 🙂 Men det vil jo ikke legemiddelindustrien at folk skal vite, nettopp fordi de tjener penger på cellegift…

  1. en salve som trekker kreften ut av kroppen??
   Kom igjen a Laura, jeg tror du må stoppe her!
   Og for guds skyld! Vaksiner deg og barna dine om du har barn 🙂

  2. Anette pladsen

   Hvorfor er ikke da denne salven førstevalget når kreft skal bekjempes? Hvilken forskning viser at denne har effekt? Legg gjerne ved link og statistikk.
   Kreft ER en sykdom man dør av. Jeg er kreftsykepleier og ser daglig mennesker som svinner hen på grunn av kreft. Dette er både mennesker under behandling, etter endt behandling og mennesker som har valgt å ikke ha behandling.
   Det er svært skummelt å komme med slike utsagn som du har gjort da det kan påvirke pasienter som har uhelbredelig kreft til å tro at de kan bli friske når de dessverre ikke kan det.

 109. Takk for at du tar opp et sånt viktig tema!! 🙂 Tok faktisk celleprøven i går! 🙂 Så får bare håpe alt er som det skal. Har desverre mistet både mamma og pappa, begge døde av kreft.. 🙁 Så vet så altfor godt hvor fæl denne sykdommen kan være.. De døde av 2 helt ulike typer kreft som ikke er arvelige heldigvis.

 110. Tusen takk for et innlegg av dypere variant. Jeg mistet min mamma til kreft i sommer, bare 52 år gammel, og det har vært grusomt å se hvor fort det gikk det siste året. Jeg savner henne dypt hver eneste dag. Kreft er det absolutt verste jeg noensinne har vært borti, og de som ikke har opplevd det på nært hold har ingen anelse en gang. Det er slitsomt å være redd for kreft, for det finnes så mange varianter, men jeg er enig med deg: livmorhalskreft er latterlig lett å sjekke, og det bør alle over 25 gjøre. Det er noen år siden jeg testet meg sist, men planlegger å gjøre det i løpet av vår/sommeren, siden jeg nå er gravid med tvillinger. Andre typer kreft det er lett å holde øye med er; brystkreft og føflekk-kreft. Bare få legen til å ta en rask titt, og ha solvett. Ellers er tarmkreft relativt vanlig i Norge, så blod i avføring bør man alltid ta alvorlig. Man skal ikke gå rundt å være redd for å pådra seg en dødelig sykdom hele tiden, da blir man utslitt, men å være obs, og bare komme seg til legen raskt om man mistenker noe er en grei regel.

  Ellers vil jeg opplyse om kvinnesykdommen endometriose, som altfor få har hørt om, selv om den rammer 1/10(!) kvinner. Legene kan for lite om denne sykdommen, og jeg gikk 13 år uten riktig diagnose. Har du smertefulle mensperioder er dette en av de mange tegnene på at du kan ha denne sykdommen. Uten behandling vil den bli kraftig forverret, og i mitt tilfelle stod jeg i sterk fare for å ende opp barnløs. Denne sykdommen burde alle kvinner vite om. Den er ikke dødelig (som jeg vet om), men kan føre til kroniske smerter og mange operasjoner, inkludert fjerning av livmor o.l. Behandling er ofte hormoner og smertestillende, evt operasjoner, men jeg har merket stor fremgang med anti-imflammatorisk kosthold (mye av det er lavkarbo). Av kjente kvinner med sykdommen kan jeg nevne; Susan Surandon, Pamela Anderson og Hillary Clinton, pluss enten Tia eller Tamara 😛

  Stay healthy! Ønsker dere alle god helse og et langt liv :):)

 111. Om denne vaksinen virkelig har ett NNT nummer paa 700 er det lurt med litt egen research og prat med legen din.

  1. Sveinung Sørbye

   Når det dør flere kvinner av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker, er det viktigere at en kvinne tar HPV-vaksinen enn at hun bruker bilbelte.

   https://tjomlid.com/2014/01/29/en-bekymring-mindre/

   1. For en useriøs kommentar av en lege! Jeg er sjokkert! Vil tro at dødsstatistikken økes betydelig dersom man kjører uten bilbelte.

   2. Jeg er enig.

 112. Tusen takk for at du skriver og opplyser om dette temaet, Caroline! Jeg selv fikk livmorhalskreft med spredning i en alder av 26 år til tross for at jeg tok en celleprøve som var normal et år før. Året etter ble det dessverre ikke tatt en ny celleprøve fordi det kun var et år siden sist. Hadde jeg bare visst alt det jeg vet i dag den gangen. Derfor er det så viktig med informasjon rundt dette med HPV og celleforandringer! Behandlingen jeg måtte igjennom for og bli frisk har satt sine spor og drømmen om flere barn er knust. Men heldigvis fikk jeg oppleve det mest fantastiske som fins, det og bli mamma til en herlig, fantastisk og frisk gutt 2 år før jeg ble syk. Så ta celleprøve regelmessig, jenter, det er så viktig!

 113. Kathrine

  Folk må huske at ikke alle er i faresonen. Å være seksuelt aktiv med en person som ikke har vært med andre eksempelvis, er jeg fortalt av legen at ikke trenger å ta den hvis sykdomshistorikken til familien ikke tilsier det. Nå snakker jeg ikke om at en som 12 åring bestemmer seg for å være med én partner men at det finnes en liten prosentdel som faktisk ikke har vært med flere enn en og at denne ikke har vært med andre. Er jeg feilinformert vil jeg selvsagt vite det.

  1. Sveinung Sørbye

   Det stemmer at dersom verken du eller din partner aldri har hatt sex med andre enn din partner, er risiko for HPV veldig lav. Du bør likevel ta celleprøve hvert tredje år når du er i aldersgruppen 25-69 år. Det spørs også litt hvordan du definerer sex. I tillegg til samleie kan HPV smitte ved slimhinnekontakt og annen intim kontakt. HPV kan teoretisk smitte ved dype tungekyss, men risikoen er lav. I en studie fra USA var det 11,6 % av tenåringer som sa at de aldri hadde hatt samleie som likevel var smittet av HPV.

   https://www.livescience.com/22141-hpv-infection-sexual-intercourse-teens.html

 114. Utrolig viktig tema! Jeg mistet selv svigermor i vår av kreft, som var spredning fra livmorkreft. Veldig skummelt, så jeg er veldig for vaksinen, har ingen flere å miste, og jeg klarer ikke å tenke på om hvis lille jenta mi måtte ha vokst opp uten mammaen sin <3 Jeg synes det er utrolig bra at du som når ut til så mange tar opp dette temaet. Stå på videre Caroline, du gjør en kjempe bra jobb 🙂 Jeg har forresten lest bloggen din helt siden du begynte å blogge om bryllupsplanlegging, så jeg har følgt deg veldig lenge, og har tenkt å følge deg lenge til 🙂

 115. Jeg fikk i år som 23 åring vite at jeg har celleforandringer i underlivet, var smart å tok celleprøve såpass tidlig.. Uansett får jeg ikke gått i noen behandling før jeg fyller 25, pga dette kan være naturlige forandringer. MEN moren min var i forstadiet 6/9 til kreft som 26 åring, hun måtte fryse ned livmoren og hadde ekstremt vanskeligheter for å få meg etter denne behandlingen.. Har sagt ifra til alle de få venninnene jeg har, men det virker desverre som at de ikke bryr seg. Som regel er dette noe som skjer alle «andre» enn seg selv. Sa jeg også, før jeg både var med i en kraftig biluykke og fikk denne beskjeden, det kan skje DEG! Klarte til slutt å «tvinge» hun ene venninnen min til legen da..

 116. At du reklamerer for en vaksine – ett legemiddel som er stoppet i andre land, får meg til å lure på om du gjør absolutt alt for penger! Tror jeg ville undersøkt litt ang. HPV vaksinen og ikke bare si ja til å reklamere for noe som skader like mange som det redder. WAKE UP!

  1. Caroline

   Dette er ikke reklame, Janne. Jeg får ikke betalt for å skrive innlegget :/

   Vaksinen er ikke stoppet i noe land, det eneste er i Japan hvor den ikke er en del av det offentlige programmet lenger, men 12 år gamle jenter får den fortsatt gratis.

   Vaksinen er godt undersøkt og man har ikke funnet noen alvorlige bivirkninger.

 117. Christine

  Tar dette hvert år på eget initiativ, har gjort det siden jeg var 18, på selve 18 årsdagen var jeg hos gynekologen for første gang faktisk, det er jo den beste gaven man kan gi seg selv 🙂 Det er jo ikke bare celkeprøver som er viktig, men at gynekologen ‘kjenner’ underlivet ditt og sånnsett kan følge med på forandringer i eggstokkene ol. Vil anbefale alle jenter å bli henvist til gynekolog og kvinnelig sådan, framfor å ta dette hos fastlegen. Å gå til kvinnelig spesialist i gynekologi oppleves som tryggere og mer avslappende kan man si 😉

  1. Sveinung Sørbye

   Det finnes grovt sett tre hovedtyper kreft i underlivet. Livmorhalskreft (cervixcancer), livmorkreft (endometriecancer) og eggstokkreft (ovarialcancer). Livstidsrisiko for disse tre typene er henholdvis 0,9 % for livmorhalskreft (for en ikke-vaksinert kvinne med gjennomsnittlig oppmøte til celleprøve), 2,0 % for endometriecancer og 1,3 % for ovarialcancer. Livmorhalskreft er spesiell fordi denne typen rammer allerede fra 25 års alder. Eggstokkreft kan også ramme unge, men forekommer hyppigst hos kvinner over 40 år. Livmorkreft er svært sjelden hos kvinner under 40 år.

   Det er bare livmorhalskreft som skyldes HPV, og det er bare livmorhalskreft som kan forebygges ved hjelp av HPV-vaksine og celleprøver. Kreft i eggstokkene blir noen ganger oppdaget med ultralyd hos gynekologen, men det er ikke vist at hyppig undersøkelse med ultralyd reduserer dødeligheten. Mange kvinner har godartede cyster på eggstokkene som kan være vanskelig å skille fra kreft. Kvinner med livmorkreft får ofte blødninger, og dersom man får blødning etter overgangsalderen (postmenopausal blødning) bør dette undersøkes med pipelleprøve der vev fra endometriet sendes inn til patolog.

   Bruk av p-piller og hormonspiral kan redusere risiko for kreft i eggstokker og livmorkreft. Hormonspiral er spesielt effektivet for å forebygge kreft i endometriet, og ideelt sett bør alle kvinner over 35 år bruke hormonspiral (gjerne tidligere dersom de foretrekker denne formen for prevensjon).

   Det finnes ingen studier som viser at kvinner som går regelmessig til gynekolog har lavere dødelighet av gynekologisk kreft enn kvinner som går til undersøkelse hos fastlegen. Med unntak av de store byene er det ofte vanskelig å komme til gynekolog for «friske» kvinner. En 18 år gammel jente uten spesifikke plager fra underlivet trenger ingen undersøkelse hos gynekolog.

   Dersom hun ønsker å undersøke seg for kjønnssykdommer, kan dette gjøres hos fastlegen eller på helsestasjon for unge. Generelt er det ikke anbefalt å ta rutinemessig celleprøve fra kvinner under 25 år, men dersom en ung kvinne likevel ønsker å ta celleprøve, synes jeg legen kan ta denne prøven. Det er imidlertid viktig å være klar over at de fleste HPV-infeksjoner og celleforandringer hos kvinner under 25 år er forbigående slik at behandling av celleforandringer hos unge kvinner i de fleste tilfeller være overbehandling.

   https://tidsskriftet.no/article/2126212

 118. Christine

  Det er heller ingenting å grue seg for! Det er ikke vondt, men noe man bare må gjøre heller enn å tenke på! 🙂

 119. Hilde Mello

  Hei.
  Jeg er en kvinne på 39 år som fikk bryst kreft nå i Januar. Jeg har nettopp ferdig med cellgifter nå. Oppererte bort hele brystet og lymfekjärtlene. Venter nå på strålning. Du tar opp ett viktig tema. Egentlig all type kreft er viktig å sette fokus på. Har 2små barn som jeg er redd jeg ikke får se bli store. Det er min store skrekk.
  Så jeg oppmaner alle kvinner å sjekke sine bryster!

 120. Tusen takk for at du skriver om dette temaet! Jeg er selv 24år, og kjemper mot kreft akkurat nå. (ikke livmorhalskreft). Det er så otroligt viktigt at vi sjekker oss og jeg er så glad at du bruker din blogg på at oppmerksomme dette. Du gjør et fantastiskt jobb Caroline! <3

 121. Veldig bra innlegg, Caroline! Det er veldig viktig å være oppmerksom på å sjekke seg ofte for kreft, vi vet aldri hvem som får det.. Jeg mistet min mamma til kreft da jeg var 10 år, og har mistet to av besteforeldrene min også til kreft! Jeg forstår hva du mener med at du er redd, for det er jeg også! Er bare 19 år å har et langt liv foran meg!

 122. For et fint og godt skrevet innlegg! Liker veldig godt at du skriver om et så viktig tema:-)

 123. Kreft er ikke noe å tulle med nei, har liksom alltid tenkt at det rammer ikke meg. Men I fjor sommer fikk min 1 år gamle sønn kreft, nærmere bestemt leukemi. Og I vår mistet jeg både bestefar og en tante til kreft. Heldigvis gikk det bra med min sønn men det har virkelig også fått opp øynene mine om at dette kan faktisk ramme alle, nærmere 1 av 3 har blitt eller vill bli rammet av kreft I løpet av livet sitt og det er skremmende! Men samtidig kan man ikke gjøre annet enn å nyte hver en dag man har som frisk, og heller ta livets utfordringer når de kommer.

 124. Matilda

  Håller helt med dig angående cellprov, det är super viktigt. Dem som drabbas av livmoderhals cancer och inte har vetat det i tid är oftast de som utvecklar riktig livmoderhals cancer, det är ingen risk så länge man går och prövar sig en gång per år. Det är dem som tycker det är jobbigt och hela tiden skjuter upp att gå dit som det går illa för…
  hittar dem det i tid kan dem bota det helt.
  Så ansvaret ligger bara hos en själv!

  Livmoderhals vaccinet är dock inget jag hade rekommenderat då det dras in nu i flera länder..
  och företaget blir stemt på miljoner av kroner.
  Jag är väldig glad för att jag inte tog det för jag hade en dålig känsla, Lika så med svininfluensa sprutan.
  Så tänk vad en känsla kan vara rätt ibland!!
  Det är bara för o tjäna pengar.. inget annat.
  Har en vännina som insjuknade i hjärnhinneinflammation av livmoder vaccin sprutan.
  Och andra bekanta som fått men för livet. Så det är inget o rekommendera ALLS.

 125. Anniken

  Hei. Tusen takk for at du skriver om dette. Moren min hadde en spontanabort mellom min storesøster og meg, og hun gikk til gynekolog for å sjekke om alt var ute, hvor da gynekologen sjekker om det er celleforandringer og det viste seg å være på stadige 3. Hun hadde ingen symptomer på at hun hadde celleforandringer. Om den spontanaborten ikke hadde skjedd hadde hun ikke gått til gyn, noe som mest sannsynlig, ifølge gynekologen, hadde ført til kreft. Så vi må gjøre flest mulig jenter klar over dette.
  Jeg skal til legen imorgen, jeg skal be om å få ta vaksinen <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *