jeg er redd

feire-elise-carolinebergeriksenno-gjengen

Jeg er livredd for kreft. Min farfar døde av kreft da jeg bare var 2 år og 6 måneder gammel. Jeg ble aldri kjent med ham, men jeg husker ham likevel. At jeg satt på fanget hans og at han sa hi baby mens øynene hans lo. Jeg har i hvert fall et slikt minne om ham, men om det har blitt fortalt eller om jeg faktisk husker det, vet jeg ikke. Jeg synes å huske at jeg var i begravelsen hans også. Pianomusikk og lommetørkler. Men jeg var ikke der, har mamma sagt i ettertid. Det er rart hvordan vi synes å huske ting vi aldri har opplevd, fordi ønsket vårt om å ha vært tilstede er så stort. Det er trist å savne noen som du egentlig aldri fikk kjenne og det er enda mer trist å miste noen som du har lært å elske. Kreft er en sykdom som tar. Onkelen min tapte også kampen mot kreften. Ord kan ikke beskrive hvordan det er å se noen visne bort på den måten. Å vite at det ikke er noe du kan gjøre, at ingenting nytter. At de bare blir svakere og svakere rett foran øynene dine. Jeg glemmer aldri bloggen til Regine. Jeg fulgte henne gjennom de verste årene i hennes liv og gråt den dagen hun måtte forlate oss. Selv om jeg ikke kjente henne, gjorde hun et sterkt inntrykk på meg, og jeg håper at mange i dag fortsatt husker henne og hennes vakre ord. Hun kjempet virkelig til det siste, og det gjorde farfar og onkel også. 

Kreft er en sykdom som alltid har skremt meg, men det er bedre å vite enn å lure. Det året du fyller 25 blir du som kvinne automatisk kalt inn til celleprøve, og den rådes du sterkt til å ta. Jeg husker hvor mye jeg alltid gruet meg til å ta min. Og tiden etterpå, det å vente på svar på noe som kan endre hverdagen din, det er helt forferdelig. Alt har gått fint for min del, men forrige gang jeg tok den, fikk jeg svar om at jeg måtte ta den om igjen. De hadde ikke fått med seg nok celler. Denne gangen har jeg utsatt og utsatt. Slike ting har lett for å havne nederst på listen i en ellers hektisk hverdag og det er egentlig alt annet enn greit. Jeg gruer meg for å gjøre det igjen, både fordi jeg i dag vet ganske mye om denne sykdommen, men også fordi jeg synes det hele er en ekstremt ubehagelig opplevelse. I dag har jeg likevel bestilt meg ny time. Så jeg får snart vite. 

1


Det er ikke mange uker siden jeg snakket med en av mine beste venninner. Hun fortalte meg at hun hadde testet positivt på en celleprøve og at hun allerede hadde grove forstadier (CIN3). Jeg ble redd. Vi sendte tekstmeldinger og jeg var så positiv jeg kunne, men egentlig gråt jeg. Jeg ble livredd for henne og irritert på meg selv som hele tiden lar denne enkle testen falle så langt ned på listen min. Det går heldigvis fint med venninnen min og det er jeg ekstremt glad for. Henne skal jeg nemlig ha for alltid. Men jeg er garantert ikke den eneste som har hatt en slik samtale med en venninne. Kanskje har nettopp du hatt den samme med din. Eller med moren din eller tanten din. 

Hvert år får ca. 30. 000 kvinner beskjed om at deres celleprøve er uegnet og må gjenstas eller viser celleforandringer. Av disse må rundt 3000 fjerne en liten del av livmorhalsen på grunn av høygradige celleforandringer.. Det regnes med at det å fjerne deler av livmorhalsen minimerer risikoen for kreft, men den medfører likevel komplikasjoner som økt risiko for senaborter og senfødsler. Det er ekstremt viktig for oss kvinner å ta dette på alvor. Vi må ta jevnlige celleprøver, og det er faktisk regnet at det reduserer forekomsten av livmorhalskreft med så mye som 70 prosent, dersom du gjennomfører det. Likevel utvikler 300 kvinner livmorhalskreft hvert år, og av disse er det 75 – 100 personer som dør av det. Det dør flere kvinner av livmorhalskreft enn av bilulykker og dette skremmer meg noe helt vanvittig. Men jeg kan gjøre noe med det, og det kan du også! Vet du at det finnes en vaksine mot livmorhalskreft? Det gjør det, og etter at jeg har vært hos legen, tatt ny celleprøve og forhåpentligvis fått den godkjent, skal jeg gjennomføre vaksinen. HPV-vaksinen kan forebygge celleforandringer, og i dag er den en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Alle jenter fra 12 år får tilbud om den, og jeg vil virkelig anbefale på det sterkeste at den blir tatt, også hvis du ikke får den via barnevaksinasjonsprogrammet! 

3

HPV står for de aller fleste tilfellene av livmorshalskreft og dette smittes via seksuell omgang – dermed vil det være veldig lurt å ta vaksinen før du blir seksuelt aktiv. Effekten er størst da. HPV-vaksine gir 90 prosent beskyttelse mot de HPV-typene den er ment for – HPV kan også gi andre former for kreft. Så vær så snill! La oss tenke på fremtiden og gjøre vårt ytterste for å unngå at noen mister oss eller at vi mister noen til dette. Ta vaksinen og reduser risikoen for kreft forårsaket av HPV. 


Jeg vil leve lenge. Jeg vil se Nelia vokse opp. Jeg vil gi henne søsken og jeg vil være der for familien min. Jeg vil ikke være en av disse 75-100 som dør av livmorhalskreft hvert år. Jeg vil beholde venninnene mine, søsteren min, mamma og alle kvinnene rundt meg som jeg er så glad i, lenge. De får ikke forlate meg og de får ikke være blant disse som hvert år dør av dette. 

4

Dersom 10. 000 av dere som leser dette innlegget vaksinerer seg, vil det forebygge rundt 20 dødsfall som følge av livmorhalskreft.Dersom 10. 000 vaksinerer seg vil det forebygge at 500 kvinner utvikler høygradige forstadier som må opereres.

Vaksiner deg du også! Og del dette med alle du kjenner ♥ 

246 kommentarer

 1. Saritha

  Takk for at du tar opp dette! Jeg fylte 25 i juni men som du sier selv så har ikke dette blitt prioritert. Etter å ha lest innlegget ditt ringte jeg legen med en gang og fikk meg time! Jeg vil også leve lenge!

 2. Ragnhild

  Nå fikk du akkurat en ung småbarnsmor til to å bestille seg time for å få tatt en test. 🙂
  Det er så sant som du sier. Det er en slik ting som bare havner lengst ned på listen. Jeg er 25 år nå og vil selvfølgelig leve mye, mye lenger enn det:)

 3. Madelen

  Jeg mistet farmoren min av kreft. Farfar døde med kreft, og mormor kjemper mot kreft akkurat nå. Når moren min var 19 år fikk hun påvist alvorlige celleforandringer i livmorhalsen, og måtte operere. Jeg er så utrolig glad for at du skriver et innlegg som et så viktig tema. Jeg er selv 19 år, og for en uke siden tok jeg min første celleprøve, mest fordi moren min hadde hatt celleforandringer når hun var 19. Jeg venter på svar nå, og dagene har plutselig blitt veldig lange. Får håpe brevet detter ned i postkassen snart, så jeg slipper å gå å bekymre meg. Ha en fin dag, Caroline <3

 4. Viktig tema, og viktig innlegg Caroline – tommel opp for det!
  Så vil jeg videre bare skryte uhemmet av Sveinung Sørbye som svarer så utrolig godt for seg her i kommentarfeltet, tilsynelatende helt på eget initiativ (eller massivt skryt til deg Caroline dersom du har bedt han hjelpe til med å svare). Det er så alt for enkelt å la seg skremme av «skumle bivirkninger» og meldinger om disse, og da er det alfa omega at noen som har mer kunnskap stiller opp mot skeptikerne, slik at alle sider er belyst.
  Tipp topp tommel opp med andre ord.

  1. Sveinung Sørbye

   Takk for hyggelig tilbakemelding, Fiona. Jeg er spesialist i patologi og jobber som overlege på Universitetssykehuset Nord-Norge. Hver dag undersøker jeg celleprøver fra kvinner med HPV-infeksjoner og celleforandringer. Hver uke ser jeg vevsprøver fra kvinner som må opereres for å fjerne celleforandringene. Hver måned ser jeg prøver fra kvinner med livmorhalskreft. Jeg ser også prøver fra menn med kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV.

   De fleste av disse tilfellene kunne vært unngått ved hjelp av HPV-vaksine. Til neste år vil forhåpentligvis alle kvinner mellom 12 og 26 år få tilbud om gratis HPV-vaksine. Jeg arbeider også for at gutter skal få tilbud om gratis vaksine. Jeg håper at så mange som mulig takker ja til HPV-vaksinen. Jeg anbefaler 25-69 år gamle kvinner å ta celleprøve hvert tredje år slik at forstadier kan oppdages og behandles før kreft utvikles. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft er i dag basert på celleprøver, men i løpet av få år vil celleprøven bli erstattet av HPV-test siden dette kan forebygge flere tilfeller av kreft.

   http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kvinner-og-menn-kan-vaksinere-seg-mot-HPV-virus-som-kan-gi-livmorhalskreft_-men-regjeringen-prioriterer-det-ikke-7887690.html

   1. Rebecca

    Hei Sveinung! Bør man ta HPV-vaksinen selv om man er i et fast forhold?

   2. Sveinung Sørbye

    Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på dette. Ulike leger vil nok ha ulike anbefalinger. Dersom man tar HPV-vaksinen, og tar celleprøve hvert tredje år når man er i alderen 25-69 år, har man i hvert fall gjort det man kan for å forebygge livmorhalskreft.

    HPV-vaksinen virker først og fremst forebyggende med tanke på framtidig smitte. Kvinner som er single bør ta HPV-vaksinen nesten uavhengig av alder (i hvert fall opp til 55 år). Kvinner i alderen 12-26 år anbefales vaksinen selv om de er i et stabilt parforhold. Kvinner i denne aldersgruppen vil uansett få tilbud om gratis HPV-vaksine i 2016. Kvinner i alderen 27-45 år som er i et stabilt parforhold kan vurdere vaksinen, men de må betale selv. Kvinner over 45 år som er i et stabilt parforhold har nok lite nytte av vaksinen.

    Et unntak er kvinner som tidligere har hatt HPV-infeksjoner, kjønnsvorter eller celleforandringer. Disse bør ta HPV-vaksinen nesten uavhengig av alder (i hvert fall opp til 55 år). Flere studier viser at kvinner som er behandlet for celleforandringer har redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer dersom de tar HPV-vaksinen. Kvinner (og menn) som har hatt kjønnsvorter har lett økt risiko for kreft som skyldes HPV. Det er til og med vist at kvinner som har en mann som tidligere har hatt kjønnsvorter også har lett økt risiko for kreft som skyldes HPV.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22427679

   3. Om man da har hatt livmorhalskreft, bør/kan man ta vaksinen da?

 5. Kreft er ingenting å være redd for. Det er cellegift som dreper, ikke kreft. Kreft kan en bli kvitt på helt andre måter enn å ødlegge kroppen og imunforsvaret med den «skumle» cellegiften. Alle skulle visst hvor slu og griske legemiddelindustrien er, de er bare opptatt av penger. Jeg vet hvordan man blir kvitt kreft uten å måtte ødlegge seg selv med cellegift og jeg har lært å ikke være redd kreft. Det er en grunn til at ingen forteller om den «enkle» og ufarlige måten å bli kvitt det på, det er nettopp for å tjene penger. Leger og sykehus får penger av legemiddelindustrien for å praktisere kjempedyr medisin for å få folk til å stole på farlig «medisin». Og vaksiner, det er også tull! Å bruke vaksine for å hindre sykdom er en kjempegod idé, men nå i dag er det ikke mange som vet HVA som er i vaksinen; det er blant annet kvikksølv som ødlegger immunsystemet som kan gjøre oss syke, og hva fører det til? Jo, at man må kjøpe medisin, og dermed tjener legemiddelindustrien mer penger på oss, naive mennesker.

  1. Caroline

   Så synd å se at du har blitt villedet på denne måten, Laura 🙁 At kreft dreper er det ingen som helst tvil om! Selvsagt er det mange ulike typer, og de variere mye fra hverandre. Noen er mindre farlig, mens andre dreper alt for mange :O Cellegift har positiv effekt, det er det ingen tvil om, selv om det på ingen måte er en enkel behandling for pasienten :/

   Det er ikke kvikksølv i vaksinene som gis i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Dvs. at det ikke er kvikksølv i HPV-vaksinen. Å bruke kvikksølv i vaksiner er uansett ikke forbundet med noen fare, du får i deg langt større doser via mat, og da også av en kvikksølvtype som akkumuleres i kroppen i langt større grad enn kvikksølvet som var i vaksiner.

   1. Tina A

    Jeg ser du har fått kritikk for å ha sluppet igjennom denne kommentaren til Laura, Caroline. Jeg synes det var bra at den slapp igjennom! Det er viktig å få en motvekt/svar på slike påstander, -som jeg kjenner gjør meg både trist og sint og alt på en gang. Så jeg er glad du svarer som du gjør. Hadde kommentaren fått stå ubesvart, hadde det vært en helt annen sak. Jeg har selv både mistet nære til kreft og fått beholde andre nettopp pga behandling med cellegift. Det er så veldig mye jeg kunne ha sagt om temaet, kanskje skriver jeg mer senere, men akkurat nå vil jeg bare si tusen takk! Tusen takk for at du tar opp dette viktige temaet.

   2. Tina A

    Sorry, jeg svarte for kjapt! Ser det ligger inne en kommentar til lengre nede med samme brukernavn. Jeg får ikke til å svare direkte på den, men håper du svarer på denne kommentaren under også, Caroline, eller overlegen Sveinung!

  2. Det høres ut som en lek å få kreft. Håper du får det.

   Og nei, andre som leser dette trenger ikke ta på vei. Laura Luredatter her mener det er helt ufarlig, og da må det faktisk være problemfritt å håpe hun får det.

  3. Sveinung Sørbye

   Du tar feil, Laura. Kreft er faktisk noe å være redd for. Uten behandling vil en pasient dø av sin kreftsykdom. I mange tilfeller kan kreftsvulsten opereres bort, men noen ganger må legene gi tilleggsbehandling i form av cellegift, strålebehandling eller annen tumorspesifikk behandling. Flere typer kreft som leukemi hos barn eller testikkelkreft har fått mye bedre prognose i løpet av de siste 30-40 årene nettopp på grunn av cellegift. På 50-tallet døde 90 prosent av barn med leukemi. Nå overlever 90 prosent av barn med leukemi nettopp på grunn av cellegift.

   https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftbehandling/cellegift/

  4. Hvem har fortalt deg dette?? Kjære deg, det er ikke sant! <3

  5. Cellegift dreper celler, men det gjør også kreft. Hensikten med cellegiften er ganske enkelt at den skal ta knekken på kreftcellene før kreftcellene tar knekken på deg. Dessverre skiller ikke cellegift mellom hva som er kreftceller og hva som er friske celler, noe som dermed fører til en god del uønskede og uheldige bivirkninger. Får du kreft, kan verken Gud eller Jesus hjelpe deg med det problemet. Skal du ha en mulighet til å bli frisk må du få en eller annen form for behandling, om det så er strålebehandling, cellegift, operasjon etc. Dette er ikke noe som bare går over av seg selv. Så hvilken «vidundermedisin» du sikter til og som «enkelt» kan kurere kreft, hadde vært interessant å få vite om.

   Hva det angår legemiddelindustrien, så er det helt klart at penger er involvert. Å produsere et legemiddel er svært kostbart og tidkrevende. Det er heller ikke slik at man «treffer» på første forsøk, og mange mulige virkstoffer blir forkastet før de kommer på markedet i form av et legemiddel. Med tanke på at det tar mellom 15-20 år å produsere ett enkelt legemiddel, er det heller ikke så rart at legemidler generelt sett er dyre. Som all annen industri vil de prøve å få dekket produksjonskostnadene og tjene litt på det de har produsert, dermed blir prisen deretter. Så hurra for refusjonsordningen vi har her i Norge!

   Kvikksølv har blitt brukt i enkelte vaksiner før i tiden, men brukes så å si ikke i dag. Ønsker du å vite hva som er vaksiner, er det bare å gå inn på Felleskatalogen eller Statens Legemiddelverk. Alle innholdsstoffer i alle legemidler er tilgjengelig der for allmennheten, så å hevde at «noe holdes skjult» er bare tull. Når det gjelder Gardasil(R) som er den eneste markedsførte vaksinen her til lands, så kan jeg opplyse om at den hovedsakelig inneholder humant papillomavirus, natriumklorid («vanlig» bordsalt), proteiner, aminosyrer og sterilt vann. Med andre ord ingenting som er akkurat «farlig» og slettes ikke noe kvikksølv. Dessuten er mengden av innholdsstoffene i slike vaksiner forsvinnende liten, i form av enten milligram eller mikrogram.

   Til slutt vil jeg anbefale deg å lese vitenskapelig forskning som er gjort innen emnet og ellers studere generelle biologiske fag, før du kommer med slike villedende opplysninger og påstander. Å spre en slik frykt blant dine nærmeste, fører kun til en økt risiko for feilbruk av legemidler eller i verste fall død, dersom de skulle bli syke selv…

 6. Marte Ytre-Hauge

  For et flott innlegg, Caroline!! Jeg kjenner redselen din, og får grøssninger langt opp i nakken av å lese statistikken du oppgir i innlegget.
  At det skal være så mange som rammes av et sånt helvete hvert år. Jeg er selv redd, jeg. Med fem generasjoner før meg, som har blitt diagnosert med brystkreft/livmorshalskreft. Jeg snakker da mamma, mormor, oldemor… også videre.
  I fjor fikk jeg vite at jeg kanskje måtte fjerne eggstokkene før jeg var 30, om prøvene til mamma og mormor sa kreften var arvelig. Takker så veldig for resultatene som sa den ikke var det. Jeg ser hvor sterkt det går inn på familien, når noen blir rammet. Det er tøft. Det er sant det de sier: «when someone has cancer the whole family and everyone who loves them does too»..

  Merker selv hvor lite lyst jeg har til å ta disse celleprøvene, selvom hele familien maser om det.. vi får bite tennene sammen og huske på at det er farligere å ikke dra til legen <3

 7. Kathrine

  Hei Caroline!
  Jeg var en av mange som var sterkt kritisk til prevensjonsreklamen du hadde i sommer, og jeg ønsker å applaudere deg for at du nå bruker din stemme til å spre svært viktig og evidensbasert informasjon! Jeg håper alle jentene og kvinnene som leser bloggen din tar til seg det viktige budskapet du kommer med her; både ved å ta vaksinen, og ved å huske hvor viktige celleprøvene er! Livmorhalskreft har med celleprøvene allerede blitt en av de få kreftformene man faktisk kan forhindre før de utvikles, og med vaksinen kan vi ytterligere hindre at kvinner mister livet på grunn av denne kreftformen! I tillegg vil vaksinen bidra til at færre får celleforandringer, og at færre dermed må gjennomgå behandling for forstadier, som for en ung kvinne kan oppleves svært dramatisk! Tommel opp for god folkeopplysning! 🙂

 8. Konisering (fjerning av ytre del av livmorhalsen) gir økt risiko for senaborter og for tidlig fødsel (ikke senfødsel som skrevet) 🙂
  Ellers veldig bra at du setter fokus på dette!

 9. At mange blir friske etter cellegift, er kjempebra! Men poenget mitt var at det finnes andre måter å bli kvitt kreft på enn å bruke cellegift! For det første, spise den rette maten og å holde seg unna «feil» mat. Og, kan du gjøre meg (og deg selv) én liten tjeneste? Søk opp Dr. Robert Morse, han har veldig mye klokt å si. Han snakker mye om kosthold, sykdom og det å holde seg til naturens medisiner. «Black salve» for eksempel er en urtesalve som trekker kreften ut fra kroppen uten å legge seg under kniven og selvfølgelig uten å ta cellegift 🙂 Men det vil jo ikke legemiddelindustrien at folk skal vite, nettopp fordi de tjener penger på cellegift…

  1. en salve som trekker kreften ut av kroppen??
   Kom igjen a Laura, jeg tror du må stoppe her!
   Og for guds skyld! Vaksiner deg og barna dine om du har barn 🙂

  2. Anette pladsen

   Hvorfor er ikke da denne salven førstevalget når kreft skal bekjempes? Hvilken forskning viser at denne har effekt? Legg gjerne ved link og statistikk.
   Kreft ER en sykdom man dør av. Jeg er kreftsykepleier og ser daglig mennesker som svinner hen på grunn av kreft. Dette er både mennesker under behandling, etter endt behandling og mennesker som har valgt å ikke ha behandling.
   Det er svært skummelt å komme med slike utsagn som du har gjort da det kan påvirke pasienter som har uhelbredelig kreft til å tro at de kan bli friske når de dessverre ikke kan det.

 10. Takk for at du tar opp et sånt viktig tema!! 🙂 Tok faktisk celleprøven i går! 🙂 Så får bare håpe alt er som det skal. Har desverre mistet både mamma og pappa, begge døde av kreft.. 🙁 Så vet så altfor godt hvor fæl denne sykdommen kan være.. De døde av 2 helt ulike typer kreft som ikke er arvelige heldigvis.

 11. Tusen takk for et innlegg av dypere variant. Jeg mistet min mamma til kreft i sommer, bare 52 år gammel, og det har vært grusomt å se hvor fort det gikk det siste året. Jeg savner henne dypt hver eneste dag. Kreft er det absolutt verste jeg noensinne har vært borti, og de som ikke har opplevd det på nært hold har ingen anelse en gang. Det er slitsomt å være redd for kreft, for det finnes så mange varianter, men jeg er enig med deg: livmorhalskreft er latterlig lett å sjekke, og det bør alle over 25 gjøre. Det er noen år siden jeg testet meg sist, men planlegger å gjøre det i løpet av vår/sommeren, siden jeg nå er gravid med tvillinger. Andre typer kreft det er lett å holde øye med er; brystkreft og føflekk-kreft. Bare få legen til å ta en rask titt, og ha solvett. Ellers er tarmkreft relativt vanlig i Norge, så blod i avføring bør man alltid ta alvorlig. Man skal ikke gå rundt å være redd for å pådra seg en dødelig sykdom hele tiden, da blir man utslitt, men å være obs, og bare komme seg til legen raskt om man mistenker noe er en grei regel.

  Ellers vil jeg opplyse om kvinnesykdommen endometriose, som altfor få har hørt om, selv om den rammer 1/10(!) kvinner. Legene kan for lite om denne sykdommen, og jeg gikk 13 år uten riktig diagnose. Har du smertefulle mensperioder er dette en av de mange tegnene på at du kan ha denne sykdommen. Uten behandling vil den bli kraftig forverret, og i mitt tilfelle stod jeg i sterk fare for å ende opp barnløs. Denne sykdommen burde alle kvinner vite om. Den er ikke dødelig (som jeg vet om), men kan føre til kroniske smerter og mange operasjoner, inkludert fjerning av livmor o.l. Behandling er ofte hormoner og smertestillende, evt operasjoner, men jeg har merket stor fremgang med anti-imflammatorisk kosthold (mye av det er lavkarbo). Av kjente kvinner med sykdommen kan jeg nevne; Susan Surandon, Pamela Anderson og Hillary Clinton, pluss enten Tia eller Tamara 😛

  Stay healthy! Ønsker dere alle god helse og et langt liv :):)

 12. Om denne vaksinen virkelig har ett NNT nummer paa 700 er det lurt med litt egen research og prat med legen din.

  1. Sveinung Sørbye

   Når det dør flere kvinner av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker, er det viktigere at en kvinne tar HPV-vaksinen enn at hun bruker bilbelte.

   http://tjomlid.com/2014/01/29/en-bekymring-mindre/

   1. For en useriøs kommentar av en lege! Jeg er sjokkert! Vil tro at dødsstatistikken økes betydelig dersom man kjører uten bilbelte.

   2. Jeg er enig.

 13. Tusen takk for at du skriver og opplyser om dette temaet, Caroline! Jeg selv fikk livmorhalskreft med spredning i en alder av 26 år til tross for at jeg tok en celleprøve som var normal et år før. Året etter ble det dessverre ikke tatt en ny celleprøve fordi det kun var et år siden sist. Hadde jeg bare visst alt det jeg vet i dag den gangen. Derfor er det så viktig med informasjon rundt dette med HPV og celleforandringer! Behandlingen jeg måtte igjennom for og bli frisk har satt sine spor og drømmen om flere barn er knust. Men heldigvis fikk jeg oppleve det mest fantastiske som fins, det og bli mamma til en herlig, fantastisk og frisk gutt 2 år før jeg ble syk. Så ta celleprøve regelmessig, jenter, det er så viktig!

 14. Kathrine

  Folk må huske at ikke alle er i faresonen. Å være seksuelt aktiv med en person som ikke har vært med andre eksempelvis, er jeg fortalt av legen at ikke trenger å ta den hvis sykdomshistorikken til familien ikke tilsier det. Nå snakker jeg ikke om at en som 12 åring bestemmer seg for å være med én partner men at det finnes en liten prosentdel som faktisk ikke har vært med flere enn en og at denne ikke har vært med andre. Er jeg feilinformert vil jeg selvsagt vite det.

  1. Sveinung Sørbye

   Det stemmer at dersom verken du eller din partner aldri har hatt sex med andre enn din partner, er risiko for HPV veldig lav. Du bør likevel ta celleprøve hvert tredje år når du er i aldersgruppen 25-69 år. Det spørs også litt hvordan du definerer sex. I tillegg til samleie kan HPV smitte ved slimhinnekontakt og annen intim kontakt. HPV kan teoretisk smitte ved dype tungekyss, men risikoen er lav. I en studie fra USA var det 11,6 % av tenåringer som sa at de aldri hadde hatt samleie som likevel var smittet av HPV.

   http://www.livescience.com/22141-hpv-infection-sexual-intercourse-teens.html

 15. Utrolig viktig tema! Jeg mistet selv svigermor i vår av kreft, som var spredning fra livmorkreft. Veldig skummelt, så jeg er veldig for vaksinen, har ingen flere å miste, og jeg klarer ikke å tenke på om hvis lille jenta mi måtte ha vokst opp uten mammaen sin <3 Jeg synes det er utrolig bra at du som når ut til så mange tar opp dette temaet. Stå på videre Caroline, du gjør en kjempe bra jobb 🙂 Jeg har forresten lest bloggen din helt siden du begynte å blogge om bryllupsplanlegging, så jeg har følgt deg veldig lenge, og har tenkt å følge deg lenge til 🙂

 16. Jeg fikk i år som 23 åring vite at jeg har celleforandringer i underlivet, var smart å tok celleprøve såpass tidlig.. Uansett får jeg ikke gått i noen behandling før jeg fyller 25, pga dette kan være naturlige forandringer. MEN moren min var i forstadiet 6/9 til kreft som 26 åring, hun måtte fryse ned livmoren og hadde ekstremt vanskeligheter for å få meg etter denne behandlingen.. Har sagt ifra til alle de få venninnene jeg har, men det virker desverre som at de ikke bryr seg. Som regel er dette noe som skjer alle «andre» enn seg selv. Sa jeg også, før jeg både var med i en kraftig biluykke og fikk denne beskjeden, det kan skje DEG! Klarte til slutt å «tvinge» hun ene venninnen min til legen da..

 17. At du reklamerer for en vaksine – ett legemiddel som er stoppet i andre land, får meg til å lure på om du gjør absolutt alt for penger! Tror jeg ville undersøkt litt ang. HPV vaksinen og ikke bare si ja til å reklamere for noe som skader like mange som det redder. WAKE UP!

  1. Caroline

   Dette er ikke reklame, Janne. Jeg får ikke betalt for å skrive innlegget :/

   Vaksinen er ikke stoppet i noe land, det eneste er i Japan hvor den ikke er en del av det offentlige programmet lenger, men 12 år gamle jenter får den fortsatt gratis.

   Vaksinen er godt undersøkt og man har ikke funnet noen alvorlige bivirkninger.

 18. Christine

  Tar dette hvert år på eget initiativ, har gjort det siden jeg var 18, på selve 18 årsdagen var jeg hos gynekologen for første gang faktisk, det er jo den beste gaven man kan gi seg selv 🙂 Det er jo ikke bare celkeprøver som er viktig, men at gynekologen ‘kjenner’ underlivet ditt og sånnsett kan følge med på forandringer i eggstokkene ol. Vil anbefale alle jenter å bli henvist til gynekolog og kvinnelig sådan, framfor å ta dette hos fastlegen. Å gå til kvinnelig spesialist i gynekologi oppleves som tryggere og mer avslappende kan man si 😉

  1. Sveinung Sørbye

   Det finnes grovt sett tre hovedtyper kreft i underlivet. Livmorhalskreft (cervixcancer), livmorkreft (endometriecancer) og eggstokkreft (ovarialcancer). Livstidsrisiko for disse tre typene er henholdvis 0,9 % for livmorhalskreft (for en ikke-vaksinert kvinne med gjennomsnittlig oppmøte til celleprøve), 2,0 % for endometriecancer og 1,3 % for ovarialcancer. Livmorhalskreft er spesiell fordi denne typen rammer allerede fra 25 års alder. Eggstokkreft kan også ramme unge, men forekommer hyppigst hos kvinner over 40 år. Livmorkreft er svært sjelden hos kvinner under 40 år.

   Det er bare livmorhalskreft som skyldes HPV, og det er bare livmorhalskreft som kan forebygges ved hjelp av HPV-vaksine og celleprøver. Kreft i eggstokkene blir noen ganger oppdaget med ultralyd hos gynekologen, men det er ikke vist at hyppig undersøkelse med ultralyd reduserer dødeligheten. Mange kvinner har godartede cyster på eggstokkene som kan være vanskelig å skille fra kreft. Kvinner med livmorkreft får ofte blødninger, og dersom man får blødning etter overgangsalderen (postmenopausal blødning) bør dette undersøkes med pipelleprøve der vev fra endometriet sendes inn til patolog.

   Bruk av p-piller og hormonspiral kan redusere risiko for kreft i eggstokker og livmorkreft. Hormonspiral er spesielt effektivet for å forebygge kreft i endometriet, og ideelt sett bør alle kvinner over 35 år bruke hormonspiral (gjerne tidligere dersom de foretrekker denne formen for prevensjon).

   Det finnes ingen studier som viser at kvinner som går regelmessig til gynekolog har lavere dødelighet av gynekologisk kreft enn kvinner som går til undersøkelse hos fastlegen. Med unntak av de store byene er det ofte vanskelig å komme til gynekolog for «friske» kvinner. En 18 år gammel jente uten spesifikke plager fra underlivet trenger ingen undersøkelse hos gynekolog.

   Dersom hun ønsker å undersøke seg for kjønnssykdommer, kan dette gjøres hos fastlegen eller på helsestasjon for unge. Generelt er det ikke anbefalt å ta rutinemessig celleprøve fra kvinner under 25 år, men dersom en ung kvinne likevel ønsker å ta celleprøve, synes jeg legen kan ta denne prøven. Det er imidlertid viktig å være klar over at de fleste HPV-infeksjoner og celleforandringer hos kvinner under 25 år er forbigående slik at behandling av celleforandringer hos unge kvinner i de fleste tilfeller være overbehandling.

   http://tidsskriftet.no/article/2126212

 19. Christine

  Det er heller ingenting å grue seg for! Det er ikke vondt, men noe man bare må gjøre heller enn å tenke på! 🙂

 20. Hilde Mello

  Hei.
  Jeg er en kvinne på 39 år som fikk bryst kreft nå i Januar. Jeg har nettopp ferdig med cellgifter nå. Oppererte bort hele brystet og lymfekjärtlene. Venter nå på strålning. Du tar opp ett viktig tema. Egentlig all type kreft er viktig å sette fokus på. Har 2små barn som jeg er redd jeg ikke får se bli store. Det er min store skrekk.
  Så jeg oppmaner alle kvinner å sjekke sine bryster!

 21. Tusen takk for at du skriver om dette temaet! Jeg er selv 24år, og kjemper mot kreft akkurat nå. (ikke livmorhalskreft). Det er så otroligt viktigt at vi sjekker oss og jeg er så glad at du bruker din blogg på at oppmerksomme dette. Du gjør et fantastiskt jobb Caroline! <3

 22. Veldig bra innlegg, Caroline! Det er veldig viktig å være oppmerksom på å sjekke seg ofte for kreft, vi vet aldri hvem som får det.. Jeg mistet min mamma til kreft da jeg var 10 år, og har mistet to av besteforeldrene min også til kreft! Jeg forstår hva du mener med at du er redd, for det er jeg også! Er bare 19 år å har et langt liv foran meg!

 23. For et fint og godt skrevet innlegg! Liker veldig godt at du skriver om et så viktig tema:-)

 24. Kreft er ikke noe å tulle med nei, har liksom alltid tenkt at det rammer ikke meg. Men I fjor sommer fikk min 1 år gamle sønn kreft, nærmere bestemt leukemi. Og I vår mistet jeg både bestefar og en tante til kreft. Heldigvis gikk det bra med min sønn men det har virkelig også fått opp øynene mine om at dette kan faktisk ramme alle, nærmere 1 av 3 har blitt eller vill bli rammet av kreft I løpet av livet sitt og det er skremmende! Men samtidig kan man ikke gjøre annet enn å nyte hver en dag man har som frisk, og heller ta livets utfordringer når de kommer.

 25. Matilda

  Håller helt med dig angående cellprov, det är super viktigt. Dem som drabbas av livmoderhals cancer och inte har vetat det i tid är oftast de som utvecklar riktig livmoderhals cancer, det är ingen risk så länge man går och prövar sig en gång per år. Det är dem som tycker det är jobbigt och hela tiden skjuter upp att gå dit som det går illa för…
  hittar dem det i tid kan dem bota det helt.
  Så ansvaret ligger bara hos en själv!

  Livmoderhals vaccinet är dock inget jag hade rekommenderat då det dras in nu i flera länder..
  och företaget blir stemt på miljoner av kroner.
  Jag är väldig glad för att jag inte tog det för jag hade en dålig känsla, Lika så med svininfluensa sprutan.
  Så tänk vad en känsla kan vara rätt ibland!!
  Det är bara för o tjäna pengar.. inget annat.
  Har en vännina som insjuknade i hjärnhinneinflammation av livmoder vaccin sprutan.
  Och andra bekanta som fått men för livet. Så det är inget o rekommendera ALLS.

 26. Anniken

  Hei. Tusen takk for at du skriver om dette. Moren min hadde en spontanabort mellom min storesøster og meg, og hun gikk til gynekolog for å sjekke om alt var ute, hvor da gynekologen sjekker om det er celleforandringer og det viste seg å være på stadige 3. Hun hadde ingen symptomer på at hun hadde celleforandringer. Om den spontanaborten ikke hadde skjedd hadde hun ikke gått til gyn, noe som mest sannsynlig, ifølge gynekologen, hadde ført til kreft. Så vi må gjøre flest mulig jenter klar over dette.
  Jeg skal til legen imorgen, jeg skal be om å få ta vaksinen <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *