åpne døren for barna i kveld

IMG_0204

I dag er det allehelgensaften, og selv om denne tradisjonen ikke akkurat har vært den største i Norge, blir det mer og mer populært å kle seg ut som noe skummelt, gå fra dør til dør og rope ut et knask eller knep når noen åpner. Jeg synes det er en hyggelig tradisjon, det gir barna noe å glede seg til, og det blir fort knyttet forventninger til en slik kveld fordi det ligger mye spenning i det. Derfor ble jeg litt paff da jeg kom over en sak på Facebook for et par dager siden, der jeg kunne lese at et nabolag var nødt til å henge opp en lapp for å informere beboerne om at det faktisk var Halloween. Dette var noe de ønsket å gjøre for å unngå at folk skal reagere negativt på at utkledde barn kommer og ringer på, for akkurat dette har nemlig hendt tidligere. På denne lappen oppfordret de derfor til å slå av utelampene dersom du ikke ønsket besøk. Og her var det en anonym beboer som faktisk hadde klistret en lapp til informasjonsskrivet, med klar beskjed om at vedkommende ikke hadde planer om å skru av lyset, men heller jage barna om det dukket opp noen. Jeg blir helt sjokkert. Skal foreldre være engstelige for å sende barna sine ut på Halloween, fordi det finnes mennesker som ser på denne tradisjonen som så ikke-norsk og forferdelig, at de referer til barna som tiggere og kjefter dem opp og ned når de kommer og banker på? Dette er jo helt forferdelig å lese, spesielt for meg som er mamma selv, som helt sikkert kommer til å oppleve at Nelia i fremtiden ønsker å kle seg ut og være med vennene sine for å spørre etter litt godteri. En helt uskyldig ting, som jeg ikke forstår hvorfor enkelte skal hisse seg opp for. Det er snakk om barn, og det er snakk om å gi bort litt godteri for å glede dem på det som egentlig er en helt vanlig lørdag. Halloween har blitt en trend, og det er vanskelig å overse dette selv om tradisjonen i seg selv ikke har røtter i norsk historie. 

IMG_0122

Jeg synes det er kjempefint om borettslag og nabolag kan bli enige om enkelte kjøreregler slik at uhyggelige situasjoner unngåes, men jeg håper virkelig at de fleste faktisk ønsker å ta imot barna med glede. Vi har i hvert fall kjøpt litt knask, så hit er alle barn velkommen – jeg synes bare det er hyggelig 🙂 

Hva synes du om Halloween? Åpner du døren om det banker på? 

86 kommentarer

 1. Jag älskar den nya headerbilden. Wow, du är så vacker och sexig! Jättecool bild!

  Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
  Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Kay Boyesen till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://tinyurl.com/o622tyu

  1. Caroline

   Tusen takk 🙂

 2. Hyggelig dag for små barn syns jeg 🙂 Selvfølgelig veldig kommersielt, men det må man nok bare ta. Man må bare prøve å begrense seg til det nødvendige. Niesen min har vært helt i hundre i en måneds tid og telt ned til Halloween. Man velger jo selv hav man vil ta del av med tanke på forbruk. Mange argumenterer jo med at det bare er en kommersiell ting. Nå er jo det nye vi har «adoptert» ,Black friday. Dette året blir det jo mye mer av det enn bare for et år siden, men da var det jo også allerede blitt ganske stort. Men alle velger jo om de vil gå å handle noe eller ikke. Jeg tror det er litt bra for butikkene også å ha ting som trekker kunder til kjøpesenter og ut i butikkene. Det er jo mange som er avhengige av at selge og få inn omsetning for å klare å få endene til å møtes. Men til syvende og sist bestemmer man jo selv hva man vil kjøpe.

  1. Caroline

   Helt enig 🙂

 3. Katrine

  Vi feiret med fest for store og små. Voksne som barn utkledd og skumle muffins 😉 kjempe koselig med alle de fine barna som ringer på 🙂 nå gleder vi oss til høsttakkefest i slutten av november som skal feires med gode venner , kalkun og gresskarpai!;)

 4. Jeg kunne heller ønske det ble arrangert en felles fest/samling/mingel i borettslag/vel/whatever. Da kunne de som ønsker å feire kle seg ut og kose seg og vi som ikke har noe forhold til det sluppet å bli dratt inn i det. Jeg synes hele opplegget er unødvendig og ønsker ikke å involveres men har ingenting imot at andre koser seg.

  1. Da kan du jo skru av utelyset og la andre kose seg ☺

 5. Aktuelt tema å utveksle tanker og holdninger i forhold til 🙂
  Ser mange tenker som meg – egentlig ikke veldig entusiastisk og synes det blir litt vel amerikansk og kommersielt, men samtidig ser man jo at barna gleder seg og planlegger i lang tid og har store forventninger. Og da stiller man jo opp både i forhold til egne barn og de som måtte ringe på. Vi prøver holde kostyme nivået litt «nede» ved å stimulere til å finne egnede ting hjemme å kle seg ut i. Og mengden godteri går jo også an å holde på et medium nivå pluss evt bake og pynte muffins el som jo er både rimelig og også morsomt for barna å være med på.

 6. Dwightinha

  Halloween i Norge er helt misforstått. Ingen kan reglene, og det er derfor det oppstår problemer og misforståelser.
  Vil man ikke ha besøk, signaliseres dette enkelt ved ikke å tenne lys eller sette ut relatert innbydende pynt, mens det motsatte da blir tilfelle om man ønsker besøk. Dette fungerer utmerket i USA, så hvorfor ikke i Norge. Med den pågangen vi hadde i går kveld må jeg si jeg synes synd på eldre som ikke har noe forhold til Halloween og derfor heller ikke har alliert seg med godterier, og som ikke tåler å stabbe seg til døren for å åpne i hyppig frekvens. Det kommer til å ta en generasjon før denne feiringen vil få noe som helst fotfeste i Norge.

  1. det er da blitt helt vanlig i Norge å gjøre det nettopp på den måten du sier vi IKKE gjør det!! disse kjørereglene blir gjentatt i pressen hvert bidige år, og jeg kan ikke se noe annet enn at de stort sett blir fulgt. Det er virkelig bare tull å påstå at INGEN i Norge kan disse kjørereglene.

 7. Alle tradisjoner starter en plass, så i nyere tid har altså Halloween oppstått som ny tradisjon i Norge. Om det er handelsstanden eller USA og Internett som har innført det, hva har vel det å si?
  En er passe sur å gretten viss det å slå av lyset er en big deal denne ene kvelden i året for og slippe å få folk på dørene, og passe evneveik viss en ikke slår av ringeklokka om noen få barn ikke har fått med seg denne «regelen» å ringer på allikevel og uheldigvis vekker de små barna i huset.
  Jeg ser på denne kvelden som et lyspunkt for barna i denne kalde og lange mørketiden, og foretrekker heller og ha ‘en kveld med barn på døra, en hele romjulen til alle døgnets tider med julebukker.

 8. Jeg synes Halloween er moro. Vi hadde noen barn innom på knask eller knep,før vi dro på halloweenfest. Det er artig med slike feiringer for å bryte opp høsten <3

 9. AnAmerican

  As an American, I can see why people would get upset. Ideas imported from America have a tendency of not being healthy for the receiving society. I prefer that Norway stay Norwegian. That being said, Halloween with the little children dressing up is very benign and there’s no need to make children feel bad. Halloween in America was always a test to see the safety of a neighborhood. One of the reasons why Halloween has turned from innocent trick-or-treating to ‘wearing lingerie’ and ‘scaring yourself silly with horror movies’ is because many American neighborhoods are no longer safe enough to take your children trick-or-treating. When I was a child my neighborhood was overflowing with trick-or-treaters. Now, nothing. I don’t want my *future* children knocking on strangers doors here either! This isn’t the country I grew up in, and if Norway by sticking to Norwegian traditions can avoid that fate…then do it 🙂

 10. Bestemmer vi ikke alle selv hvor mye vi vil «gi etter» kommersielle ting?!
  Vi kan lage kostymer uten å bruke mye penger! Å handle inn litt ekstra lørdagsgodt den ene lørdagen i året gjør vel ikke vondt med tanke på at vi gjør mange barn glade!
  Å være åpent for nye ting er spennende!
  For meg som «utlending» i Norge er nyttårsbukk nesten mer fremmed enn Halloween som jeg i utgangspunktet ikke er vant til fra barndom. Så mine barn kan velge eller gjøre begge deler.

 11. Halloween er kjempekoselig! Kjæresten og jeg var ute av huset på vei til fest klokken 7, men det rakk å komme noen barn innom her før det. Det er så koselig 🙂

 12. Her er vi tre nabodamer som har gledet oss nesten mer en barna til Halloween! hi hi 🙂 vi bor i et borettslag hvor det har virkelig blitt mer populært på bare tre år. Vi pynter vi som ønsker (det gjør selvsagt vi) og vi bestemte oss for å grille pølser med barna og pappane før de skulle ut å gå, det var en helt utrolig koselig kveld og alle som kom ble så glade for at vi hadde pyntet 🙂 Den ene «dekorasjonen» min kan du se på insta profilen min knits&kids 🙂 hi hi

 13. Ingvild

  Bra skrevet, Caroline 🙂 Selv om jeg skjønner at noen ikke liker halloween, feks. fordi de aldri selv har hatt barn som pleier å gå rundt på dørene eller har hatt dårlige opplevelser tidligere år, så synes jeg at vi alle skal klare å ta oss sammen én kveld i året, og ta godt imot barna som kommer på døra! De vil ingen noe vondt, og har gledet seg lenge til å kunne gå rundt og spørre om godteri. Husker selv da jeg var yngre, jeg var helt i ekstase fordi det plutselig var tillatt å ringe på døra og spørre om godteri 😀

 14. Da jeg ikke har barn ser jeg ikke noen grunn til å kjøpe en godteri til en, for meg helt vanlig lørdag når jeg ikke kjøper inn godteri til meg selv en gang, så jeg skrudde av utelysene. Det er en fin måte å signalisere på at jeg ikke ønsker å delta i denne feiringen syns jeg. Men til tross ble ikke dette respektert, og jeg fikk flere barn på døra som jeg dessverre skuffet med å høflig avvise dem, jeg ble tilogmed spurt hvorfor jeg ikke hadde godteri de kunne få. Litt dumt at foreldrene ikke forteller dem at der det ikke er utelys skal man ikke ringe på, mest av alt for å hindre at barna blir skuffet, men også for å lære dem å respektere at andre ikke feirer denne «eventen», noe de er store nok til å skjønne når dem går aleine ute halv åtte på kvelden…. Får jeg barn en dag, vil jeg nok la dem være med på feiringen, men frem til da, skrur jeg av lysene 31.oktober 😉

  Julebukk er jeg mer tilhenger av, disse synger og får «belønning» for underholdningen, og det er en tid de allerfleste har litt ekstra godis i hjemmet uten å måtte kjøpe inn noe ekstra..

 15. Siden Du spørr, så Jeg åpnet ikke døra til Halloween. Det er mot kristendom.

  1. Av nysgjerrighet, og ikke med noen tanker om å starte noen form for diskusjon. Genuin nysgjerrighet 🙂 Hvordan er det i mot kristendommen? Er det utkledningen? Eller referansen til allehelgensdag?

 16. Skönt att läsa att inte alla är med på allt!
  Jag har inget behov att skicka mina barn ut på halloween firande. jag ser inget trevligt med att klä ut söta oskyldiga barn utklädda demoner o spöken. varför halloween uppstod gör d ännu mindre aktuellt. jag vill ge barnen annat, så mycket annat jag vill att de ska få uppleva än just halloween. I vårt o ert land upplever jag att många är så rädda att skilja sig ut. Alla andra firar ju halloween, då ska vi också. Alla andra tränar 5gånger i veckan då måste mina barn också göra d. alla andra lämnar sina barn på dagis innan d fyller ett år då är d så man ska göra. va skeptiskt, våga tänka annat. samhället vill inte alltid dig o din familjs bästa. allt ska vara så korrekt. ska vi vara med å fira halloween, ja eller nej. vad är rätt. våga göra d du känner. tänk inte, d flesta gör så då gör vi också så för d är det som är normalt. d flesta firar halloween då gör vi också d. om du känner att d är en trevlig tradition för dig o ditt barn så fira ni, men mina barn ska få klä ut sig till något vackrare än spöken o demoner iallafall o vi ska nog hålla oss borta när alla spöken är ute o vandrar..

 17. Måste bara också få säga att jag älskar din blogg o är så imponerad. lät kanske lite negativ i förra inlägget men ta d inte personligt! ville bara generellt få folk o tänka i andra banor..

 18. Utkledning, ut å gå i mørket og godteri.. selvfølgelig elsker barn det! Og hvilken skade Gjør det tenker jeg.. Om man ikke forstår det så tenker jeg at man må begynne å tenke tilbake da man selv var barn! Gikk selv med min datter og 2 av vennene hennes og de store koste seg men dessverre endte kvelden veldig trist.. De 3 vennene på 4 og 5 år ble kjeftet ut av en mann. Vi voksne stod ca 10 meter unna og fikk det ikke med oss med engang. Fikk løpt opp og der stod han og skrek til ungen om at de måtte slutte å plage folk. De stod med tårer i øynene og var skikkelig redde! Utelyset hans var på, men var tydelig at han ikke brydde seg. Men er det de søteste små barna som har kledd seg ut og sier knask eller knep som er problemet??? Eller er det idioten som skremmer små barn.. ungene turte ikke å gå til flere hus, så han klarte jo å ødelegge kvelden deres – som nok var målet

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *