mammatips: barn på restaurant og kafé

spise ute tips 1 caroline berg eriksen

Nå nærmer Nelia seg to år og hun blir mer og mer aktiv – selv om jeg på et punkt i fjor ikke trodde det var mulig 😉 Vi har alltid vært glad i å spise ute fra tid til annen, om det så bare er en kopp kaffe med en kjeks til – det er sosialt og det er alltid hyggelig å komme seg litt ut av huset. Dette er selvfølgelig noe vi vil involvere Nelia i, og hun har vært med oss ut helt fra hun var nyfødt. Det har stort sett alltid gått fint, og hennes behov har utviklet seg med tiden slik at vi også har kunnet tilpasse oss og forstå hva hun trenger. Dette er ikke en magisk oppskrift, og jeg er sikker på at veldig mange med barn har disse tipsene som ess i ermet allerede, men det skader jo aldri å dele 🙂 Dette er det som fungerer for oss akkurat nå. 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen jonas b


1. spontanitet fungerer ikke alltid med barn – planlegg middagen dere skal ha ute, kaféturen eller lunsjen, slik at du har mulighet til å eventuelt kjøpe inn ting du trenger. Vi dro avgårde uten noe som helst en gang, og det gikk fint, men vi kunne kanskje ha spist sammen dersom vi hadde vært forberedt 😉 

2. pakk stellevesken eller sekken i forveien – for en tid tilbake måtte Lars-Kristian avgårde til en butikk i nærheten av der vi skulle spise for å kjøpe noen klistremerker, fordi jeg hadde glemt alt hjemme. Hei, distré! Nelia ville bare ikke sitte i ro, og da ble det ikke noe hyggelig for noen. Så å både planlegge og å pakke ting i ok tid før dere skal avgårde, er veldig lurt. 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen pappa

3. tegnesaker – det er ikke alltid de har tegnesaker tilgjengelig på restauranten eller kafeen dere skal til, så dette er alltid kjekt å ha med selv. De fleste barn elsker jo å tegne 🙂 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen nelia tegne

4. ha med ting du vet barnet ditt synes er litt ekstra stas – Nelia elsker klistremerker, så dette er noe hun kun holder på med når vi skal for eksempel fly eller spise ute, ikke når vi er hjemme. Hun klistrer de gjerne av og på i boken også, men det gjør jo ingenting, bare hun synes det er gøy! På denne måten sitter hun alltid i ro før maten, så mor og far kan se på menyen og slappe av. 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen klistremerker

5. bestill noe du vet barnet ditt liker ekstra godt – dette er jo en selvfølge, for det er vel ikke akkurat lurt å prøve ut noe nytt i slike situasjoner. I tillegg til en god matrett, pleier vi alltid å bestille noe godt å drikke til henne, som hun sjelden får hjemme. I dag ble det en fruktcocktail, og det var stor stas 🙂 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen barnematspise ute tips 1 caroline berg eriksen fruktcocktail

Avslutt gjerne med noe som du forteller at barnet ditt kan glede seg til. I dag ble det snickerskakao på deling til alle 3 🙂 Oh my! Den var helt fantastisk god! Vi satt faktisk i over to timer ved lunsjbordet i dag, og da jeg fant frem dataen for å jobbe litt, gikk Nelia og Lars-Kristian ut en tur for å få litt luft og strekke på beina før vi reiste hjem. En helt super ettermiddag for både liten og stor 🙂 

spise ute tips 1 caroline berg eriksen kakao snickers jonas b

61 kommentarer

 1. Hørtes koselig ut:) de tipsene skal jeg ta med meg, har ei snuppe på 17 mnd, så de kommer godt med!
  Kan jeg spørre om hvilke sko Nelia har på seg? de så veldig gode og fine ut!:D og hvor er kjolen og body/genseren fra?:) Helt nydelig på ei nydelig jente!:D
  Klem

  1. Caroline

   Selvfølgelig 🙂 Skoene er fra zara, hun arvet dem av en venninne i fjor, og nå passer de endelig 🙂 Kjole + body er fra name it, og så fra i fjor :p

   Tusen takk <3

   Klemmer!

 2. Takk for gode tips- og for enda en unnskyldning for mor til å kjøpe klistremerker:D

  1. Caroline

   Haha, sant :p

 3. Mange fine tips jeg absolutt skal prøve ut når jenta vår kommer i februar. Er nok alltid lurt å planlegge litt i forveien når man har barn, tenker jeg. 🙂

  1. Caroline

   Absolutt 🙂 Håper de kommer godt med! Og masse lykke til med fødsel og alt sammen <3 En fantastisk tid!

 4. du mener kanskje en MOCKtail? For jeg håper sannelig dere ikke gir Nelia cocktail, haha!

  1. Caroline

   Haha :p Mener det stod tropisk cocktail med frukt og bær i menyen :p På barnemenyen 😉

   1. Haha, ikke rart barna er rolige på den restauranten hvis de har coctail på barnemenyen 😀 Neida, det var en spøk 🙂 Gode tips du kommer med, vi har praktisert mye av det samme selv. Men, en annen ting som jeg synes er viktig er å begynne å ta med barna fra de er babyer på restauranter sånn at de blir vant med det. Mange tenker med gru på å ta med en smårolling på restaurant, og da kan man ikke forvente at de oppfører seg pent hvis de ikke har vært på restaurant før og plutselig skal være med i en alder av tre år f.eks. Så ta de med fra starten av 🙂

    Vi elsker å spise ute, både her hjemme og i utlandet da vi reiser mye, og barna har alltid vært med. Aldri vært noe problemer å ta de med så lenge de har noe å aktivisere seg med. De fleste restauranter er også greie og lager liten porsjon av den vanlige menyen (jeg er ikke så glad i de standard barnemenyene som mange opererer med der det i hovdesak består av pølse&chips, bare chips, kyllinglår&chips…)

    Ønsker deg og dine ei god helg, og håper dere har fint høstvær i Siljan! Her holder vi nemlig på å blåse bort…og det regner sidelengs.

 5. Fine tips! 🙂 Vår jente er også 2 år og for vår del er tegnesaker og at hu er sulten viktig. Husker en gang hvor hu hadde spist kjeks i bilen, da pirket hu i maten i to sekunder og så var hu ferdig! Så et tips til og kanskje en selvfølge er at barnet er sulten. God helg skjønne Caroline! Jeg er innom bloggen din flere ganger om dagen, er helt avhengig! Du er dyktig:)

 6. Så koselig 🙂 jeg var på kafé med mine to og spiste lunsj i går, og vi storkosa oss 🙂 Funker fint det, når eldstemann hjelper litt til med minstemann 😉 Men som du sier: Det er viktig å vere forberedt sånn at både små og store får en god opplevelse! Eldstemann elsker å spise på kafé/ restaurant, og hvis det er lenge siden sist, så begynner han å spørre om vi ikke kan gå på kafé snart 😉

 7. Jeanette

  så koselige bilder! dere er en flott familie 😉

 8. Solstråle

  Hei caroline nelia er jo bare så søt 🙂 jeg har også tripptrapp stolen til stokke et lite tips sett fotbrettet noen hakk opp da får bena hennes hvilt seg og god støtte når hun sitter å spiser:) elsker å lese bloggen din dagens høydepunkt !

  1. Caroline

   Tusen takk for tips, det skal vi helt klart gjøre! Vi måtte flytte den ned da hun var mindre, for hun brukte den til å kunne reise seg opp slik at hun stod hele tiden :p Men nå har hun jo sluttet med det, så da er det nok lurt å flytte den opp igjen ja 🙂

   Tusen takk, søte deg! Det er veldig hyggelig å høre 🙂

   Klem!

   1. Solstråle

    Ha ha kjenner meg igjen i det med klatring;) god helg til deg:)

 9. Så ut som dere koste dere masse! Den snickerskakaoen så helt fantastisk ut, tror jeg må ta meg en tur for å smake på den!

 10. Du bør skrive løsninger for de med enkle barn. Her har vi aldri kunne hatt med barna på restaurant, verken som nyfødt fordi de aldri sov uten å måtte trille, trille, trille og ikke som 1-2åring fordi de bare ville løpe rundt. Ikke alle som blir fornøyd med klistremerker akkurat.

  1. Kristine

   Hvis de får lekt fra seg tidligere på dagen og du forklarer de at man sitter stille ved bordet når man skal spise mat, går det nok greit. Det er ikke noe som heter «enkle barn». Det styrer du som forelder selv.

   1. Barn har svært ulikt aktivitetsbehov, derfor oppleves noen barn » enklere» å ha med å gjøre enn andre. De roer seg fortere, er lettere å aktivisere og er gjerne fornøyd med klistremerker og tegnesaker. Andre barn trenger å løpe rundt, hoppe å sprette. Dette er ikke noe foreldre kan styre. Det handler om interesse og personlighet hos barnet. Akkurat som voksne trives noen bedre i fysisk aktivitet enn andre. Synes derfor du viser lite refleksjon og bevissthet når du mener at det er opp til foreldrene å forme barna til «enkle» barn. Vaner og øvelse kan sikkert gi resultater hos noen men langt i fra alle.

 11. Tusen takk for tips. Nå som jeg er gravid elsker jeg disse innleggene om nelia <3 ville også si takk for treningstøyet du reklamerte fot tidligere i uken. Jeg bestilte selv vinterløpebuksen og fikk den i posten i går. Noe av treningstøyet mitt begynner å bli litt stramt, så nå har jeg (forhåpentligvis) bukse jeg kan bruke til tur og kanskje også skiturer ut svangerskapet 😉 Buksen var jo så myk og god! jeg vil også legge til at du virker som en så fantastisk person. Jeg sitter alltid med et smil om munnen + en dose inspirasjon etter å ha klikket innom her. Jeg har vært heldig og har vært i god form fra andre trimester og klar å trene regelmessig. Klikker stadig innom innleggene du skrev under ditt svangerskap. God helg til deg Caroline:)

 12. Christine

  Den kakaoen er sikkert veldig god,men vær forsiktig med den til Nelia. Det er jo peanøtter i den,og barn under 4 eller 5 år skal IKKE ha peanøtter. Det er faktisk farlig for dem. Bare et tips fra en mor til en annen:)
  Vi bruker som regel å ha med kosedyra til jentungen når vi spiser ute,da sitter hun og prater med dem og ordner opp 🙂

  1. Martine

   Hvorfor mener du er nøtter farlig?

   1. Caroline

    Nøtter kan sette seg fast i halsen, men det kommer jo veldig an på størrelsen på disse og alderen på barnet 🙂 Nelia spiser nøtter til frokost ganske ofte, men da er de hakket opp og har lagt litt i bløt.

   2. Jeg lærte for en stund siden at oljen i peanøtter er skadelig for lungevevet og at det dermed kan bli veldig alvorlig hvis det havner i lungene. Det har skjedd dødsfall på grunn av dette og barn har vært innlagt i ukesvis og har måttet operere ut nøttebiter o.l. Det skal jo noe til selvfølgelig, men det er altså derfor det advares mot peanøtter 🙂 Jeg var ikke klar over dette, selv men greit å vite.

   3. Ups, komma på feil sted 😛

 13. Hei! Hvor er de fine skoene til Nelia fra?

  1. Caroline

   De er fra zara, hun arvet dem i fjor 🙂

 14. Jeg har ei veske som er «ut med kidden» veske. Det blir jo nesten som en stelleveske men siden han snart er 2,5 år kan det vel neppe egentlig kalles det lenger. Men oppi der er det et par bleier, våtservietter, en ekstra bukse/t-skjorte, tegnesaker, klistremerker (det er en hit her også) en flaske og litt kjeks… Den står fast klar slik at hvis vi bestemmer oss for å dra ut I siste liten så er det bare å dra den veska med seg så har jeg alt jeg trenger. Dessuten har vi en liten nødkit med bleier og våtservietter I bilen også. Nå skal han begynne med pottetrening da, så det er ikke sikkert de bleiene er til så god nytte så veldig mye lenger da – hehe…

 15. Hvor har du kjøpt de fine vannglassene du viste på Snapchat? 🙂

 16. Takk for gore tips!

  Namm den snickers kakaoen så jo helt nydelig ut! Har de den på Jonas B gundersen ? Har ikke sett den på menyen 😀 Elsker snickers og kakao! Mumms.

 17. Ok, var ärlig nu, orkar du piffa dig så varje dag eller då och då?
  topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/

 18. Så fine tips! Har en liten en på vei, så disse kommer vi nok til å benytte oss av i fremtiden 🙂
  Nelia er forresten helt fantastisk skjønn!! <3

  1. Caroline

   Tusen takk, Silje 😀

 19. Dritkult profilbilde!!

  1. mente header.. :p

 20. Haha, så kult med ny header! Bildet er så rått!! Morsomt med en ny vri – istedenfor de noe sukkersøte (?!) bildene du har hatt tidligere :):)

 21. Hei Caroline!
  Dette innlegget likte jeg kjempe godt. Er jo såå koselig å dra ut å spise med sin lille skatt, men det kan være en kunst noen ganger å få det til å bli vellykket. Kjempe fine tips 🙂
  Og forresten, jenta deres er jo bare så nydelig!

  1. Caroline

   Tusen takk, Angela 🙂

 22. Benedicte

  Hei! (Dette har egentlig ikke nå med dette innlegger å gjøre, eller du kan ta det som ett mammatips 😉 )Jeg og samboeren min har planer om å dra på weekend til en storby, for å koble litt av etter travel hverdag med unge og jobb. Stå i mellom London eller Paris, hva anbefaler du ? 😀 har du nå tips?

  1. Caroline

   Det kommer jo helt an på hva dere selv ønsker osv. 🙂 Jeg har ikke vært så mange ganger i Paris, og ville nok valgt det fremfor London da jeg har vært der relativt ofte 🙂

 23. Denne kommentaren henger ikke sammen med innlegget, men jeg må bare si at kolleksjonen din for Adax er helt nydelig. Har snoket litt på kampanjebildene og alt er bare rålekkert. Ettersom jeg er på ferietur hjemme dro jeg med meg mamma for å titte på de.
  Gjett om ikke ho mor bare måtte ha clutchen i rød! Og jeg har ikke tenkt på annet enn Caroline bag i rød resten av dagen. Den blir nok kjøpt inn på mandag når jeg er tilbake i Bergen. Krysser fingre for at den ikke er utsolgt!
  Stort heiaklem til deg, du vakre og talentfulle!

  1. Caroline

   Tusen takk, så utrolig hyggelig å høre 😀 Håper dere får tak i! 🙂

 24. Joda, gode tips…
  Skal fortelle at førstemann våres er av den roligere typen, og aldri noe problem å ha med på cafe og restaurant . Og vi synes vi var så gode foreldre som klarte å ha ett så «lydig» barn, som alltid gjorde det han fikk beskjed om og alltid spør om lov. Så vi har liksom gitt osselv en klapp på skuldern, for her må vi jo liksom ha gjort noe riktige som foreldre. MEN… Så kom nr 2. Stikk motsatt av nr 2. En liten loppe som helst vil gjøre som han vil. Som aldri har tid til å sitte rolig og høylytt og brautene. Men alltid blid og godt humør. Men der han er, er det liv og røre. Det går så ketshupen spruter! Vi går skjelden på restaurant, fordi hele situasjonen blir bare mas, og ingen får spist. Og koden uteblir. Håper om ett par år vi kan det igjen. Men inntil videre blir det mest hjemmespising.

 25. Hei Caroline!
  Har bare et lite spørsmål til deg. Jeg så for en stund siden et bilde på bloggen din hvor du holdt i et Sony a5000/5100 kamera (tror jeg).
  Jeg har per dags dato kun et «billig»(alt er relativt) speilreflekskamera, som jeg kun bruker auto-innstillingene på. Mange ganger syns jeg bildene blir uklare, akkurat som at kameraet ikke klarer å fokusere. Dette er utrolig irriterende. En annen ting som også irriterer meg, er størrelsen. Derfor ser jeg nå på et lite kompaktkamera, og jeg vurderer å kjøpe Sony a5100. Er dette et kamera du kan gå god for (hvis du har prøvd det)?for meg som allikevel bare bruker auto-innstillingene på speilreflekskameraet? Tar det klare bilder? Setter stor pris på en tilbakemelding! Du bør jo ha litt peilFortsatt god kveld til deg!

 26. Elisabeth Vinje

  Eldste jenta vår er straks 21 mnd og jeg kjenner meg lett igjen i beskrivelsene dine av Nelia. Veldig gode tips du kom med. De skal lagres og brukes flittig ;-). Må samtidig få si at blogger din gir inspirasjon. Er av dem som titter innom daglig.

  1. Caroline

   Tusen takk, så hyggelig at du synes det 🙂

 27. Supre tips:) En annen ting er å dra til resturanter før barna blir kjempe sulten, evt. gi noe smått å spise før man går ut. Noe av det verste, syns jeg, er å sitte med barn som «holder på å sulte seg ihjel» og maten i tillegg er ekstra treg:)

  Småleker, som f.eks. plastdyr, kan også underholde små barn på restaurant:)

  1. Caroline

   Uff, ja!! Helt enig 😀 Den burde jeg nesten tatt med. Det hendte oss nå i sommer, og da kunne vi ikke fortalt servitøren nok at maten til Nelia måtte komme ASAP 😀

   Barn er jo forskjellige, og plastdyr kan jo være for de som klistremerker er for Nelia 🙂 Hun liker plastdyr også, altså, men det er noe spesielt med klistremerkene :p

 28. Flere enn meg om er bekymra at det ikke har vært noen oppdatering i dag…. Alt bra med dere? Blir litt engstelig når vi er blitt bortskjemt med 2-3 oppdateringer hver dag…. Sånn er det no bare blitt
  Ang. Barneoppdragelse så er nå min datter blitt 24 år og studerer jus4. Avd ( ingen ide hvordan man skriver det;)).
  Mitt korte råd er… Vær kjærlig men streng❤️ Lag regler og hold på de… Men lag rom for kos…
  Jenta mi har A i alt og tilbud om jobb der hun vil… Eneste jeg har hjort er å gi henne en god start selv som alenemor ❤️

  1. Og ang mat og restauranter… Bare lær barnet at de må smake på alt… Men ikke som min generasjon at de må spise opp alt… Men ikke lov å ikke smake og prøve
   Ps. Noen som har knekt den Franske koden? Både barn og hunder sitter stille i timesvis ( nesten skummelt) .

   1. Det var i tillegg til de rådene Caroline kom med:)
    Uansett hva du gjør så handler det om å lage en trygg unge som har troa på seg selv:-)

   2. Caroline

    Helt enig, Gro 🙂 Vi tvinger aldri Nelia til å spise opp hvis hun ikke vil ha.

    Den franske koden har jeg aldri hørt om, hva går det ut på?

  2. Caroline

   Du trenger ikke være bekymret, Gro 🙂 Jeg tok meg bare en etterlengtet «fridag» da jeg ikke følte meg helt 100 prosent :/ Benyttet meg av muligheten til å få unna alle ubesvarte mailer o.l. Ble bedre utover dagen, noe jeg var glad for siden vi var invitert ut på en liten bursdagsfeiring.

 29. Hei hei, hvilken reiseseng har dere til Nelia? Er på jakt etter en hvor bagen har hjul…
  Klemmer

 30. Verdens mest aktive treåring har jeg, men istede for å skygge unna kafé og restaurant besøk, funker det supert med netflix på telefonen da sitter han i ro en stund ihvertfall

 31. er selv mamma til en gutt som ble 2 år i sommer, alltid kjekt med tips fra en mamma til en annen uansett hva det er:-)
  så takk, lykke til i Danmark 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk! Bare hyggelig, Maren 🙂

 32. Hei 🙂 kan jeg spørre om hvor du har kjøpt «kapteins lua»? Den var utrolig flott og se på 🙂

  1. Caroline

   Den er fra Lindex 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *