5 tips – slik blir du glad i å løpe

løpe motivasjon caroline berg eriksenno hoved

Jeg vet at jeg har mange lesere som så gjerne ønsker at de var glad i å løpe, men så faller det dem absolutt ikke naturlig og dørstokkmila blir ganget med hundre eller den blir bare et hinder, og du kommer ikke i gang. Jeg forstår godt at noen gjerne vil løpe, selv om jeg absolutt respekterer de som ikke ønsker det også. Når jeg løper føler jeg meg fri. Tankene mine flyter, jeg blir plutselig kreativ og må ofte stoppe opp underveis i økten for å skrive ned ideer på mobilen min. Tiden når jeg løper er bare min, og de dagene jeg trener, men ikke inkluderer noe som helst løp, vel, det skjer som regel ikke. Og det er ikke kun fordi jeg liker å løpe, men også fordi det er denne formen for trening som virkelig får meg svett. Jeg har prøvd så mye annet, og det nærmeste jeg kommer som jeg synes er like gøy, er en ekstrem høypulstime jeg var med på en gang i 2014. Den var magisk og fikk pulsen min til å stige himmelhøyt og svetten til å piple, men så var det dette med tid. For min del er det mye lettere med hjemmetrening, og da er det løping som er stikkordet for å få min puls til å stige og adrenalinet til å pumpe. Det er perfekt som oppvarming, det er perfekt om du bare ønsker en kort økt som likevel er intensiv og det er perfekt om du kun ønsker å trene kondisjon en dag.


løpe motivasjon caroline berg eriksenno klokke

I dag ville jeg bare løpe til jeg ikke gadd mer, så resultatet ble 1 time, 30 minutter og 15 kilometer. Nå har jeg den møre, deilige følelsen i kroppen. Mye på grunn av en ganske tung beinøkt i går, men også fordi jeg løp noen intervalldrag mellom den ellers ganske behagelige, men svette løpeturen min. Jeg elsker følelsen jeg får etterpå, spesielt når jeg lager meg den diggeste proteinkaffeblandingen jeg vet om. For å lage dette blander jeg bare sammen 2-3 scoops med sjokoladeprotein, 1 dl. kaffe, 2 dl. vann og 1 dl. mandelmelk. 

løpe motivasjon caroline berg eriksenno shake

Men nå har jeg skrevet meg litt bort, så for å komme til overskriften: jeg tenkte at jeg ville gi noen enkle tips til deg som gjerne vil bli glad i å løpe, men som ikke helt vet hvor du skal starte.


how you can start to love running

pulsklokke – dette er mitt tips nummer 1. Dersom du skaffer deg en pulsklokke vil du fort bli hektet, for her er det mye lettere å følge med på fremgang, både på lang sikt, men også underveis i økten. Test din makspuls for å få maksimalt utbytte av pulsklokken din, og sjekk markedet grundig før du går til innkjøp av en klokke. Jeg har landet på suunto ambit, fordi det i mine øyne dekker alle mine behov. Det eneste jeg savner, er å kunne se antall løpte kilometer når jeg løper innendørs. Noen som vet om det er mulig? Jeg hadde forresten suunto ambit3, men nå bruker jeg 2 S ettersom 3 er ødelagt. Buhu! Se gjerne innlegg om 2 S HER

start i det små – løp rolig, finn din fart og ikke stress. Ikke tenk at du skal bli lynrask over natten, for det skjer som regel ikke. Det er helt greit med rolige økter, jeg synes det er befriende og legger gjerne inn 2-3 rolig økter i løpet av en treningsuke. Prøv gjerne ut dette på en mølle først, varm godt opp og still møllen inn på 7 km/t. Sjekk hvordan du synes dette er og skru deretter opp til et passende tempo hvor du kan holde ut i mer enn 5 minutter. En første økt kan godt være på 12-15 minutter. 

enkle intervaller – jeg har skrevet mye om intervaller, sjekk gjerne HER og HER for diverse informasjon og kanskje motivasjon til forskjellige økter, men den letteste og mest motiverende formen for intervall-løping, må nok være 45:15. Her løper du i 45 sekunder og står av møllen i 15 sekunder. Dette kan d for eksempel gjøre x 10, og deretter gjenta prosessen en gang til om du føler at du orker og vil. 

treningssko – nye treningssko er alltid en motivasjon, og for å unngå for mye belatning når du løper, kan du med fordel ha 2-3 par som du bytter på å bruke. Nå sier jeg ikke at du må eller skal investere i dette umiddelbart, men på sikt kan det være fint å ha flere par. Og er ikke freshe joggesko alene en litt fristende og motiverende tanke til å løpe? 

planlegg – planlegg gjerne løpeuken din, hva med å starte med 2 løpeøkter i uken? 1 intervalløkt og 1 økt som er rolig? Deretter er det viktig at du faktisk gjennomfører, og så får du vente i spenning på å se om du blir bitt av basillen 🙂 

55 kommentarer

 1. Jeg bruker selv Suunto Ambit2 R, og den måler antall kilometer på mølle når jeg setter på «Indoor Running». Det blir ikke helt 100% riktig da vel og merke, men jeg synes det funker bra!

  1. Caroline

   Suunto ambit 2s? Eller 2r? Jeg tar alltid på indoor training, visste ikke det fantes indoor running? Må jeg kanskje laste ned en app eller noe? Takk for svar 😀

   1. 2r 🙂 Den ligger blandt sportsmodusene inne på Movescount, så tror den går til alle klokkene 🙂

  2. Har du fotchipen da? Eller måler klokken skritt liksom?

   1. Har ikke fotchipen nei, så er nok klokken som måler. Ble overrasket over hvor bra den faktisk målte 🙂

 2. Jeg har blitt glad i å løpe, etter mange år der jeg bare var «på og av» 🙂 Nå blir det 2-3 ganger i uken. Jeg jogger bare utendørs, syns det er fantasisk med frisk luft!! Du jogger mest på mølle inne virker det som? Liker du det best? Burde jeg ta minst en av øktene med ren intervalltrening for å bli i bedre form? 🙂 Jogger vanligvis i 5-7 km og blir jo litt intervall opp noen bratte bakker feks i løypen.

  1. Caroline

   Ja, det blir mest møltte, jeg elsker det! Synes helt klart du kunne hatt en fordel med litt intervalltrening om du vil forbedre formen 🙂

 3. Ranveig

  Dette var veldig inspirerende, fikk meg til å komme et godt stykke nærmere avgjørelsen om og kjøpe mølle hos Sportsmaster. Har sett meg ut modellen som er før din modell. Håper jeg blir like glad i å løpe som deg 🙂 Men, lurte på noe annet.. Ser flere, inkl. meg lurte på de fine bootsene moren din hadde på seg i innlegget under familielørdag. De var så utrolig fine, så håper du kan svare på hvor disse er kjøpt 🙂 Ha en fin kveld Caroline 🙂

  1. Caroline

   Tusen takk, Ranveig 🙂

   Det skal jeg spørre henne om!

   Klem 🙂

 4. Tonje Gulbrandsen

  Jeg skulle gjerne fulgt tipsene dine og blitt glad i å løpe, men jeg har beinhinnebetennelse (kronisk) så det skjer bare ikke. Men har du et tips til annen effektiv kondisjonstrening som man kan gjøre Hjemme?
  Ha en fin kveld

  1. Caroline

   Uff, så leit å høre!

   Det er mye kondisjon du kan gjøre, men jeg er usikker på hvor mye du kan belaste ift. beinhinnebetennelsen? Hopp etc. er jo utelukket, så kanskje sykkel, romaskin og ellipse er det beste for deg rent kondisjonsmessig?

   1. Tonje, har du prøvd trykkbølgebehandling?? Vet det har hjulpet mange 🙂

   2. Tonje Gulbrandsen

    Ja det har du rett i, får vel bli en ellipsemaskin etterhvert. 🙂 takk

    1 ting til… Du fortalte i ett innlegg for leeenge siden om et nettsted man kan lage album på som man kan dele med andre, hva het det igjen? 🙂
    Ha en fin kveld.

 5. Tonje Gulbrandsen

  Jeg skulle gjerne fulgt tipsene dine og blitt glad i å løpe, men jeg har beinhinnebetennelse (kronisk) så det skjer bare ikke. Men har du et tips til annen effektiv kondisjonstrening som man kan gjøre Hjemme?
  Ha en fin kveld

 6. Hei, utrolig inspirerende å lese tipsene dine. Jeg elsker og løpe inne på møllen, favoritten er 45/15. Jeg har utrolig lyst til å løpe/ Jogge ute men problemet er at jeg får så forferdelig vondt i halsen. Jeg klarer det rett og slett ikke. Jeg bord på et nydelig sted som jeg vil jogge og se men får ikke til. Har du noen tips eller mirakler som kan gjøre at jeg kan jogge ute. Tusen takk

  1. Caroline

   Så flott å høre, Linn Eli! Du får nok vondt i halsen pga. kondisjonen din og at du anstrenger deg, tror du ikke? Jeg kjenner til følelsen du beskriver, hvis det er det jeg tror det er. Jeg var sånn da jeg skulle starte å løpe igjen etter fødsel og deltakelse i Skal vi danse, det var helt forferdelig! Men umulig er det ikke, så du må rett og slett starte i det små, prøv å jogge for eks. 3-5 minutter sammenhengende i rolig tempo og ta det derfra?

   Klem til deg!

 7. Dette synes jeg var veldig fine tips! Det aller beste synes jeg er «start i det små – løp rolig, finn din fart og ikke stress.»

  Jeg elsker å løpe og løper flere ganger i uken. Det er som du sier «me-time», et sted hvor jeg kan koble ut. Rolige langturer i skogen eller raske intervaller som gir mestringsfølelse – jeg digger det! Når kroppen blir vant til løpingen, får man gjerne også mer energi av (moderate) løpeturer, og det så deilig. Tusen ganger bedre enn å våkne groggy etter slumring på sofa´n.

  Til alle som har lyst til å like løping: Start ROLIG , roligere enn du tror. Kom deg ut i frisk luft og nyt naturen. Løping trenger ikke å være et forferdelig slit 🙂

  1. Caroline

   Så deilig å høre at vi er flere! Takk for flere innspill og tanker også 🙂

   Klem!

 8. https://www.suunto.com/Products/PODs/Suunto-Foot-POD-Mini/

  Her er foot pod som skal måle distanse innendørs! Passer til ambit 2S 😉

  Skal finnes noe liknende til ambit 3S og, men da selvsagt med Bluetooth signaler 🙂

  Ha en fin dag!
  Malin

  1. Caroline

   TAKK 😀

 9. Marianne-mor

  Hei Caroline
  Jeg savner å kunne søke i eldre innlegg. Søke på eks sept i fjor eller tidligere. Du har jo til tider fine inspirasjonsinnlegg, som eks tema høst, jul, antrekk. Jeg tenker ofte at det vil jeg komme tilbake til og lese igjen – hente inspirasjon fra. Er det en slik måte å søke i bloggen?

  1. Caroline

   Ser ikke slik ut foreløpig, men jeg har sendt epost til de som styrer med design, så skal vi få fikset det! 🙂

 10. Alle som er over interessert i å være sykelig tynn og ha kontroll på all inntak av mat liker å løpe. Ingen løper INNE 1t på en mølle for moro skyld. Kanskje ute.

 11. Jeg har blitt mer og mer glad i å løpe siste året, kombinasjonen av frisk luft og trening er uslåelig!:) men kjenner også mer «vondter» i knær og ankler når jeg løper for ofte (mer enn to ganger pr/uke).. Og det er veldig kjedelig, for merker at dørstokkmila inn på treningssenter til alternativ trening har blitt skrekkelig lang!

  1. Det er veldig viktig å kombinere løping med styrke for å unngå skader. Bare å google ivei så finner du mange øvelser som kan hjelpe deg. Hadde selv endel vondt i kne og ankler da jeg trappet opp løpingen, men etter å ha begynt med noen enkle styrkeøvelser hjemme i stuen et par ganger i uken så går løpingen mye lettere.

   1. Caroline

    Ja, det er helt riktig, styrke i kombinasjon med løpingen er viktig 🙂

 12. Kjøp deg garmin forerunner 225. Her måler du hjerterytme på håndleddet, så pulsbelte trengs ikke. genialt!
  Jeg slår av GPS på klokka når jeg løper på mølle. Dermed bli også mølleøkter registrert.
  Anbefales!

 13. Takk for dette motiverende innlegget. Du har helt rett, jeg er en av de som så gjerne ønsker å løpe, men det er akkurat som den formen for pulstrening ikke harmonerer med kroppen min. Jeg er litt tung, og jeg merker det veldig fort foran på leggene bare jeg løper littegrann. Jeg får vondt oppover i leggen, og kjenner det i flere dager etterpå. Dette irriterer meg veldig, for jeg har jo så lyst! Tar gjerne i mot råd og tips om dette. Tror ikke det ene og alene handler om skoene.
  Ellers lurer jeg på om du har prøvd tabata? Jeg får pulsen skikkelig opp på de timene, og elsker vekslingen mellom styrke og puls.
  Ha en fin onsdag:-)

  1. Caroline

   Det har jeg ikke prøvd! Men det står på listen min 🙂

 14. Gode tips, men for de som er helt ferske kan det være for tungt å løpe 12-15 minutter sammenhengende? Vet at løplabbet har et bra nybegynnerprogram, for de som er helt utrente 🙂

  1. Caroline

   Ja, det kan være for lenge, men det var ment som et forslag. Som jeg skriver, så må de ta det i sitt tempo, og da kan for eks. 3 minutter være å jogge, mens resten er rask gange. Det viktigste er at de prøver, og at de kan løpe litt nå og da, og da helst holde på i for eks. 15 minutter 🙂

 15. Har du noen tips til hvordan man kan finne makspulsen sin?

  1. Caroline

   Ja 🙂 Dersom du ikke vet hva makspulsen din er, er en grov måte å regne den ut på å trekke alder fra 220. Men både makspuls og hvilepuls er svært individuelt, så jeg anbefaler at du tester deg skikkelig. Dette gjør du ved å rett og slett løpe alt du kan til du kjenner at du absolutt ikke klarer mer – da har du makspulsen din! Dette er tungt, og det er lett å gi seg, så jeg gjør det gjerne med en venninne eller en personlig trener som kan presse deg til nettopp det maksimale, hvis ikke vil du bare lure deg selv under treningsøktene som krever at du vet makspulsen din.

 16. Carrofan

  Takk for inspirerende innlegg! 🙂 Jeg også elsker å løpe! men hender jeg syns det blir litt ubehagelig. Hender det at du får veldig høy puls når du trener? hva sånn ca skal den ligge på? jeg kan komme opp i nærmere 180/190 og få noe uregelmessig puls etterpå, med ekstraslag – hender det at det skjer deg også?
  ha en flott dag!

  1. Caroline

   Når jeg trener intervaller, kan jeg ligge på 90 prosent av makspuls, det er ganske tungt og da er pulsen rask 😉 Hva pulsen din er når du er nære maks, kommer helt an på hvor høy makspuls du har. Selv har jeg 202/203 som maks, så 180/190 kan jeg fort ligge på 🙂

 17. I en alder av 38 har jeg faktisk blitt glad i å løpe. Det er ikke til å tro! 🙂

  1. Caroline

   Så herlig 🙂

 18. Fine tips:) Jeg har så lyst til å bare løpe og løpe, men er så redd for at beina stokker seg på mølla, og at jeg skal falle av. Det skjedde en gang, nemlig. Haha. Ellers skulle jeg og hatt flere sko å bytte mellom for motivasjon, men har dessverre ikke råd til et eneste par løpesko.. Baff. Ha en fortsatt fin uke 😀

  1. Caroline

   Uff, du må være forsiktig, ikke løp fortere enn du klarer 😉

 19. Jeg også elsker å løpe. Spesielt intervall og motbakke trening. Men for to år siden begynte skadene å melde seg 🙁 Jeg byttet sko flere ganger, og testet om jeg hadde noen feilstillinger i beina. Noe jeg ikke hadde. Jeg antok jeg fikk beinhinnebetennelse og tok meg fri noen uker. Sånn holdt jeg på i to år før smertene i leggen ble uutholdelig og bare jeg løp til bussen så «knakk beina» under meg av smerter. Jeg gikk til en fysioterapeut for ett par uker siden som jeg fikk anbefalt da legen kun anbefalte meg å holde meg i ro (noe jeg ikke orket mer etter to år), og fysioen sa at jeg har betennelser i noen nerver i hælen + beinhinnen, men at musklene på forside legg var i konstant «spenn» og er det som gjør at jeg faller sammen av smerter med for mye belastning. Dette pga veldig stramme muskler og akillessener på bakside legg. All løping og trening uten særlig tøying gjorde at jeg løp og trente meg syk. Nå behandles det med trykkbølge, triggerpunktmassasje og nåler. Vondt som fy!! Samtidig så har jeg fått beskjed om å tøye minst tre ganger dagen på bakside legg. Så, det jeg prøver å si med alt dette maset er husk å tøye folkens! Det er så viktig for å forebygge skader. Jeg savner løpingen så inderlig mye og kjenner jeg blir dritmisunnelig hver gang jeg ser noen ute å løper 😉 Tøying er dritkjedelig, men viktig å ha med i treningsprogrammet sitt for å forebygge skader som det jeg har fått 🙂 Kanskje du også Caroline kan ta det mer med i treningsinnleggene dine slik at folk skjønner viktigheten av det 😉

 20. Katrine

  Åå jeg har så lyst til å løpe! Og jeg trenger det virkelig – lengter sånn etter å bare få utløp for alt det måtte være til enhver tid. Problemet mitt er at jeg ikke kan… Jeg har så store problemer med knærne mine at jeg har hatt vanskelig for å gå i flere måneder nå… Håper jeg en dag om ikke så alt for lenge kan få inspirasjon fra løpetipsene dine til å sette sammen noen gode økter 😀 det virker så spennende å prøve ut intervalløktene dine 😀

 21. Hei.
  Jeg har alltid vært glad i å løpe,men med to små er det ikke alltid lett å komme seg ut så nå vil vi investere i tredemølle. Hva heter din? Er du fornøyd? Bråker den? Send gjerne anbefaling om du har noen. Blir sprø av å kikke i jungelen av disse….
  Tusen takk for inspirasjon

 22. Rebekka

  Herlige tips 🙂 trengte litt løpe motivasjon! Meeen treningstightsen og skoene dine på bilde <3 MÅ Ha! Er alt fra geetinspired? Link evnt??? 😀 helt rått! Det gav nesten mer motivasjon hehe

 23. Du er så flink til å motivere! Jeg skal absolutt ta disse tipsene til meg. Opererte for noen mnd siden og har tatt det egentlig ganske piano, bortsett fra fjellturer. Nå har jeg sånn smått begynt med håndballtrening igjen, men har satt meg et mål f.o.m 1. oktober blir det fullt kjør med styrketrening og løping på mølla. Skal også fortsette med fjellturer og håndball, måtte vært flere timer i døgnet bare :p

 24. Igår kveld leste jeg dette innlegget og ble så fantastisk inspirert. Har liksom ikke kommet i gang etter feire og hektisk oppstart på jobb. Men jeg sto opp idag tidlig, kjente at jeg fremdeles hadde iver på å komme igang. Kjørte på jobb, og kriblet nesten fordi jeg planla løpeøkt i skogen. Avtalte med samboer, han hentet våre to små, etter jobb bytter jeg klær i full fart, og løp avgårde. Det var vondt og seigt i starten, men herregud – å løpe ute i skogen nå – det er så
  Fantastisk!!!! Koste meg glugg! Vi har lagt en slags treningsplan, satt av tid på familiekalenderen, så nå skal jeg løpe tre ganger i uken.’håper jeg kan løpe ute lenge, må innrømme at jeg syns møllener ganske gørr. Det er så mye bedre ute!

  TAKK for dette fantastiske innlegget Caroline!

  1. Caroline

   Å, så gøy, Katti! Blir så glad for slike tilbakemeldinger! Og du er jo så flink! Eller, DERE er flinke! 🙂 Tommel opp!

   Klem!

 25. Karoline

  Hei Caroline.
  VI har akkurat kjøpt oss ny leilighet med ekstra soverom. Siden vi ikke har noen barn enda, tenkte vi kanskje å sette inn en løpemølle på dette rommet. Synes det virker så deilig å ha det hjemme. Men det ser ut som om det er mye dårlige og ustabile møller der ute.. Hva slags mølle har dere og har du noe å anbefale? Hvor høy pris må man isåfall opp i tror du?
  MVH en som løper kun pga din insiprasjon 🙂

 26. Åse Heidi

  Supre tips, selv for en som allerede ELSKER å løpe!! Jeg har samme klokke som deg, eller i alle fall nesten – suunto ambit 3. Jeg kan anbefale det samme som andre har vært inne på tidligere i kommentarfeltet, nemlig å lage en egen exercise som heter Treadmill (ligger på nettsiden) og Foot-POD. En ting som jeg har lurt på en stud er hvordan du får opp graf over pulsen gjennom treningsøkten? Jeg har lett på klokken og på movescount, men kan ikke finne det… Det ser jo SÅ kjekt ut! Takk for mange inspirerende innlegg! <3

 27. Hei Caroline:-)

  Takk for veldig inspirerende innlegg, fortsett med det:-) Vi holder på å bygge nytt hus og i det skal jeg lage meg et treningsrom. Lurte på om du har noen tips til hvilke merker som har de beste treningsapparatene? Jeg skal ha en mølle, en romaskin og et multigym-apparat. Finnes det møller som styrer intervalldragene for deg f.eks? Har du gode tips til dette?

  Klem fra Ina:-)

 28. Supert innlegg. Er ikke I super form men har kommet godt i gang og tenker da 20 min er en start på mølla. Målet er nemlig larviks løpet neste år takk for inspirasjon

 29. Catrine

  Hvilken instilling bruker du for å få den grafen på klokka? Ser ofte at du legger ut bilde av klokka di på snap etter en økt, og der ser det ut som økta/pulsen er oppsummert i en graf. Jeg bruker også ambit 2s, men finner ikke ut hva instillingen heter.

 30. Elisabeth

  Hei, fine Caroline 🙂 kjempe fint innlegg og du inspirerer alltid som vanlig 🙂 Jeg bare lurte på hvilket proteinpulver du bruker og hvor du kjøper det? Noe å anbefale?

  Stor klem

  1. Caroline

   Jeg bruker fra proteinfabrikken, men jeg bruker det ikke ofte 🙂 Whey tech tror jeg det heter.

 31. Kjære Caroline!
  Tusen, tusen takk!! Jeg har nå prøvd ut dine tips og har prøvd meg på et par runder 45:15 og jeg elsker det! Jeg har lenge lett etter motivasjon til å løpe og bli glad i det som mange er, men den dørstokkmila blir bare større og større for hver gang. Helt siden jeg var liten har jeg hatet jogging og løping. Jeg er veldig glad i å trene, men det blir for det meste med kun styrke, og jeg mener det bør være en balanse mellom styrke og kondisjon om jeg skal komme i den formen jeg ønsker. Men løping for meg har alltid vært ekstremt kjedelig, utrolig tungt og veldig ubehagelig. Jeg ser disse menneskene som står på mølla i timesvis og løper og løper som om det skulle vært ingenting, også føler jeg selv at jeg springer med betong i skoene. Jeg bruker pulsklokke og ser absolutt motivasjonen i det, men det hjelper lite når jeg gruer meg som en liten unge på vei til tannlegen hver gang jeg skal på trening for å løpe. Så prøvde jeg tipsene dine. Ikke start for hardt, begynn i det små med rolig jogging også prøde jeg ut 45:15. FOR EN FORSKJELL!! Jeg løp som at det var fjær under skoene mine og løpingen føltes ikke som tortur fordi jeg måtte stå der i en uendelighet. Alltid tidligere har jeg stillt farten på samme nivå som sidemannen, som er på alt alt for høy slik at jeg nesten spurter, og jeg har løpt alt for lange drag i forhold til min form, slik at det har føltes som en uendelig kamp. Denne gangen ga jeg blaffen i alle andre rundt meg og tok det i mitt eget tempo. Jeg løp og jeg løp, mens svetten sprutet, og det er lenge siden jeg har holdt ut så lenge, og jeg har aldri vært så glad og fornøyd på en løpeøkt noen gang tidligere! Så tusen tusen hjertelig takk for at du deler dine tips med oss! Jeg skal faktisk avgårde til løpetrening nå, og vet du hva; jeg gleder meg! =D

 32. Hi Caroline,

  Loving your blog all the way in Philadelphia! Just wondering what type of workout/recovery drink you use or what you suggest.

  thanks!
  Morgan

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *